Tradycyjne korzenne pierniczki last minute – gotowe do zjedzenia natychmiast!

Pierników robimy na święta całą furę. Głównie dlatego że w tajemniczy sposób lubią znikać. Wczoraj piekłam ostatnią już partię której będę strzegła jak oka w głowie. Do świąt dotrwać musi.

Zawsze piekę moje tradycyjne, klasyczne, z przepisu rodzinnego – przepis TU.
W ubiegłym roku opracowałam nową recepturę smakową, pierniczki imbirowo – cynamonowo – pomarańczowe. Wiem że okazały się strzałem w dziesiątkę dla wielu z Was i orzekłyście że są nawet lepsze niż te tradycyjne. Przepis TU. W tym roku też je robiłam. Już ich nie ma 😉
Dziś mam dla Was pierniczki o klasycznym smaku, ale w wersji błyskawicznej. Gotowej do zjedzenia od razu. Piekłam je wczoraj.

Kaloryczność:
Jeden pierniczek ma ok. 60-70 kcal

 Składniki na ok. 60 pierniczków:

  • 300 gramów masła
  • 250 gramów płynnego miodu
  • 100 gramów cukru
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek śmietany kremówki 30%
  • 1 kg mąki orkiszowej typ. 700 lub 650
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • łyżka kakao
  • czubata łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao, imbir i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy z ognia, studzimy.
  2. Wystudzoną masę miodową wlewamy do miski. Miksujemy dodając żółtka, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Cały czas miksując dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i sprężyste jak plastelina. Polecam użyć robota planetarnego lub poprosić o wyrobienie mężczyznę o silnych dłoniach.
  3. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Rozwałkowujemy partiami na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).

Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy.

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • jedno białko
  • 6 kropel soku z cytryny 

Cukier puder miksujemy z białkiem i sokiem z cytryny na gładką, gęstą masę.

62 komentarze

aniaDodano:  20 Grudzień 2017 - 8:47
Te pierniczki na zdjęciu są z kakao? - bo takie jasne są... :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Grudzień 2017 - 11:27
Tak, ale kakao nie jest dużo. Jeśli chciałabyś aby były ciemniejsze, możesz dodać więcej kakao.
aniaDodano:  20 Grudzień 2017 - 11:31
Oki :))
Odpowiedz
NataliaDodano:  20 Grudzień 2017 - 9:08
A czy może być zwykła mąka pszenna ? Ewentualnie pszenna pełnoziarnista? Ile wtedy jej dać? Wesołych Świąt 😊
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Grudzień 2017 - 11:26
Tak. Użyć możesz i zwykłej pszennej, i innej.
Odpowiedz
MagdaDodano:  20 Grudzień 2017 - 9:19
Kochana przekształć ten przepis dla bezglutenowych i bezmlecznych. Z góry dziękuję
Odpowiedz
AniaDodano:  20 Grudzień 2017 - 9:30
Gosiu a te pierniczki bardzo różnią się od tych klasycznych? Bo mówiłaś zawsze że tamte można robić na ostatnią chwilę i właśnie ja zawsze tak robiłam i były miękkie :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Grudzień 2017 - 11:23
Nieznacznie.
Odpowiedz
MirkaDodano:  20 Grudzień 2017 - 9:48
Idealnie! Czegoś takiego właśnie dzisiaj szukałam 😊 dziękuję 😊
Odpowiedz
SylwiaDodano:  20 Grudzień 2017 - 9:57
Małgosiu, czy mogę dodać coś innego zamiast kremówki, bądź ją ominąć w przepisie? Mam w domu dziecko na diecie bezmlecznej i nie po drodze mi ze śmietaną ;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Grudzień 2017 - 11:17
Zrób z masłem klarowanym (nie ma białek mleka krowiego) i gęstym mlekiem kokosowym.
Odpowiedz
zielona w temacie wypiekówDodano:  20 Grudzień 2017 - 10:07
Nie znam się totalnie na piernikach. Zawsze kupowałam, teraz mając większą świadomość, postanowiłam sama zrobić. Dlatego nie wiem, czy i ile takie ciastka powinny odleżeć :/ Czy te pierniczki z zeszłego roku ze skórką pomarańczową też są last minute, czy powinny swoje odstać? Po jakim czasie takie pierniczki są dobre, a po jak długim czasie już nie? Trzymać je w zamkniętym pojemniku, czy z dostępem powietrza? pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Grudzień 2017 - 11:16
I te dzisiejsze pierniczki i te pomarańczowo - imbirowe nie muszą odleżeć nic. Gotowe są do zjedzenia od razu. Przechowujemy je w zamkniętej puszce nawet pół roku.
Odpowiedz
AsiaDodano:  20 Grudzień 2017 - 10:34
Gosiu a Ty nie masz ochoty częściej niż w słodki dzień na słodkie? Pieczesz takie pyszności:) Jak sobie radzisz żeby się słodkim nie polakomic? Ja nie potrafię...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Grudzień 2017 - 11:15
Czasem mam, czasem nie mam.
Odpowiedz
GosiaDodano:  20 Grudzień 2017 - 10:42
Czy może być zamiast śmietany mleczko kokosowe?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Grudzień 2017 - 11:14
Tak.
Odpowiedz
agnieszkaDodano:  20 Grudzień 2017 - 11:00
Małgosiu, czy wstręt do mięsa może oznaczać niski poziom witaminy b12?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Grudzień 2017 - 11:13
Nie musi oznaczać. I generalnie nie oznacza. Ale mając wstręt do mięsa i nie jedząc mięsa dłuższy czas, trzeba monitorować poziom żelaza, B12 i ferrytyny.
Odpowiedz
AniaDodano:  20 Grudzień 2017 - 11:26
Czy zamiast śmietany kremówki mogę dodać śmietanę 12 % ? Dziękuję ;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Grudzień 2017 - 11:29
Tak.
Odpowiedz
anonimowyDodano:  20 Grudzień 2017 - 11:30
Pani Małgosiu alergia na jakiś produkt a nietolerancja pokarmowa to dwa osobne badania? Czy podczas zrobienia testu na nietolerancje wyjdzie także na co jestem uczulona? Przepraszam ze męczę pytaniami jeszcze przed świętami:)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Grudzień 2017 - 17:12
Badanie to samo.
anonimDodano:  21 Grudzień 2017 - 8:58
Dziękuję za odpowiedź. Czyli lekarz wprowadził mnie w błąd. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt:)
Odpowiedz
Kasia WDodano:  20 Grudzień 2017 - 11:54
U nas całe świąteczne jedzenie od Ciebie Gosiu; -pasztet -ptysie z kap i grzyb -drożdżowe paszteciki -czekoladowe babeczki -dorsz na warzywach -pierniczki Gosiu będę dziś robiła farsz do pasztecików z kap i grzyb.w przepisie jest garść grzybów to w zamian ile mogę dać pieczarek?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Grudzień 2017 - 17:11
Super ;) Bardzo się cieszę. Pieczarek dwie garście.
Odpowiedz
Kasia WDodano:  20 Grudzień 2017 - 11:57
i bym zapomniała jeszcze wymienić ze robie jeszcze twój barszczyk a w 2 dzień swiat kurczaka z dynia i jabłkami;-)dziekuje za inspiracje
Odpowiedz
Jolanta PawłowskaDodano:  20 Grudzień 2017 - 12:10
Robię je co roku, najlepsze :)
Odpowiedz
AniaDodano:  20 Grudzień 2017 - 12:36
Czy musi chłodzić się 1,5 godziny czy można krócej?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Grudzień 2017 - 17:10
Spróbuj godzinę ale ciasto musi być zimne aby ładnie odchodziło od stolnicy.
Odpowiedz
AnetaDodano:  20 Grudzień 2017 - 12:51
Małgosiu mam pytanie nie związane z tematem, ale interesuje mnie Twoja opinia. Czy osoba z refluksem (który głównie objawia się częstymi bólami żołądka) i IBS może jeść surowe warzywa typu sałata, ogórek, pomidor, papryka? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Grudzień 2017 - 17:12
To zależy ja na nie reaguje bo reakcje mogą być różne. Na pewno bez skóry.
Odpowiedz
Ania K.Dodano:  20 Grudzień 2017 - 13:22
Małgosiu skąd te piękne świąteczne foremki do ciasta?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Grudzień 2017 - 17:08
To taka zbieranina. Jedne kupiłam kiedyś w Empiku. Ludzika i choinkę dostałam od jednej z firm dwa lata temu.
Odpowiedz
OlaDodano:  20 Grudzień 2017 - 14:12
Czym zastąpić miod?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Grudzień 2017 - 17:07
np. Syropem z agawy.
Odpowiedz
Czytelniczka Dodano:  20 Grudzień 2017 - 14:31
Gosiu, pytanie na zupełnie inny temat. Czy to normalne, że na początku kuracji probiotykiem, zauważyłam u siebie przelewanie w brzuchu, wzdęcia, zwiększoną ilość gazów? Czy tak powinno być i z czasem to minie, czy powinnam przestać go zażywać? Probiotyk ma 10 szczepów, 25 miliardów bakterii, firma Now Food. Zaczęłam go brać ze względu na chorobę Crohna, typ biegunkowy. Będę wdzięczna za radę :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Grudzień 2017 - 17:13
1- tak 2- jeśli nie ba biegunki to nie trzeba
Odpowiedz
AnulkaDodano:  20 Grudzień 2017 - 15:17
Małgosiu, lubisz święta Bożego Narodzenia? :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Grudzień 2017 - 17:07
Uwielbiam.
Odpowiedz
AniaDodano:  20 Grudzień 2017 - 15:36
Małgosiu, Czy możesz napisać co robisz z buraczkami z zakwasu?w jakiej postaci konsumujecie je? Pozdrawiam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Grudzień 2017 - 17:06
Jem. Ścieram na tarce i podduszam na klarowanym maśle.
Odpowiedz
ciekawaDodano:  20 Grudzień 2017 - 18:50
mam pytanie o kakao. mam insulinoopornosc. dzis wyczytalam ze szklanka kakao przed snem zapoviega cukrzycy, jakie jest Pani zdanie na ten temat? wstawiam krotki cytat z artykulu \"Skąd bierze się ten efekt? Zdaniem naukowców, ciemna czekolada i kakao są bogate we flawonole, naturalne związki chemiczne, które zapobiegają rozwojowi miażdżycy i które również poprawiają wrażliwość organizmu na insulinę\"
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Grudzień 2017 - 9:05
Nie ma składnika który sam w sobie zapobiega cukrzycy. To błędne myślenie.
Odpowiedz
kasiaDodano:  20 Grudzień 2017 - 21:13
Małgosiu mam takie pyanie dotyczące IO i jedzenia różnych potraw, Czy dla IO będzie okej zjeść na śniadanie omleta ( z samych jajek ) z odrobiną dżemiku ? Jajka indeks mają 0 więc ig dżemu się obniży ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Grudzień 2017 - 9:05
Tak. Chodzi o ładunek glikemiczny.
Odpowiedz
JagodaDodano:  20 Grudzień 2017 - 21:47
Małgosiu, uwielbiam strączki - prawie codziennie jem soczewicę albo ciecierzycę na różne sposoby (tak je lubię, że nauczyłam się mnóstwo przepisów). Pytanie :) - mam 26 lat, trądzik hormonalny (DIETA i kwasy na twarz pomagają mi utrzymywać twarz w ryzach), MOGĘ JEŚĆ TAK CZĘSTO STRĄCZKI? Co jest Twoim zdaniem lepsze? Z góry dziękuję, pozdrawiam u Wesołych Świąt :)))
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Grudzień 2017 - 9:01
Wszystko jest kwestią ilości i częstotliwości.
Odpowiedz
JoasiaDodano:  20 Grudzień 2017 - 21:52
Malgosiu witaj, jak naturalnie obnizyc cukier we krwi? Nie mówie o suplementach. Raczej o pokarmach ogolnie, slyszalam,ze np. bataty. Pozdrawiam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Grudzień 2017 - 9:00
Dietą. Cukier we krwi obniżamy dietą.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Grudzień 2017 - 8:19
Śliczne!! Uwielbiam Twoje przepisy i piękne zdjęcia. :) Chciałabym zapytać, czy po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych (biorę od 3 lat) organizm długo może szaleć? Przez kilka dni po miesiączce (kiedyś przed) budzę się z bólem głowy i ciśnieniem np dzisiaj 149/93. Mam 25 lat, PCOS i niedoczynność tarczycy. Przypuszczam, że to właśnie od tabletek. Trochę boję się ponownego trądziku, nieregularnych miesiączek, włosy i tak lecą, ale mam dość bólu głowy. Pozdrawiam i wesołych świąt. :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Grudzień 2017 - 8:59
Nawet 3 miesiące.
Odpowiedz
Kasia WDodano:  21 Grudzień 2017 - 8:41
Gosiu czy paszteciki drożdżowe i ptysie z kapusta i grzybami mogą być przechowywane poza lodówka?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Grudzień 2017 - 8:59
Tak. W suchym miejscu.
Odpowiedz
PatrycjaDodano:  21 Grudzień 2017 - 10:41
Chciałam zapytać o to, na którym etapie dodajemy śmietanę kremówkę? Czytam, czytam i doczytać nie mogę ;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Grudzień 2017 - 11:03
Przed dodaniem mąki.
Odpowiedz
CzytelniczkaDodano:  21 Grudzień 2017 - 19:51
Robiłyśmy dzisiaj z córką. Szło koszmarnie bo ciasto było raczej jak ciastolina- pękało, rozwarstwiało się, ogółem nie dało się całego pierniczka przenieść na blachę. W dodatku strasznie tłuste. Robiłam z tych samych składników z innego przepisu i robiły się super. Ale smaczne wyszły-takie lekkie i pulchne.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Grudzień 2017 - 13:05
Za słabo wyrobiłaś ciasto. Ma być wilgotne, plastyczne.
Odpowiedz
MagdaDodano:  21 Grudzień 2017 - 20:24
Właśnie zrobiłam pierniczki z córkami i ciasto kompletnie nie chce się rozwałkowywać. Kruszy się i nie jesteśmy w stanie wyciąć pierników :((((
Odpowiedz
AnnaDodano:  23 Grudzień 2017 - 11:14
Właśnie tworze pierniczki :) Gosiu, kiedy dodajemy śmietanę? :)
Odpowiedz
EwaDodano:  23 Grudzień 2017 - 17:55
A co ze śmietaną wymienioną w składnikach? Czy dodać ją do ciasta przy jego wyrabianiu?
Odpowiedz
AnnaDodano:  23 Grudzień 2017 - 19:32
Ciasto strasznie kruszyło się, wtedy właśnie przypomniałam sobie o tej śmietanie, że przecież specjalnie kupiłam do pierników :) Co prawda dodałam już ją na etapie wyrabiania, ale ciasto jest już całkiem inne. Pewnie dlatego niektórzy pisali, że pierniczki nie wychodziły. I tak robisz kawał dobrej roboty! Wesołych świąt Gosiu! :)
Odpowiedz
Co oferuję?
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Pokaż poprzedni wpis
Szukasz pomysłu na prezent?
PRZEJDŹ DO SKLEPU