Tydzień 41 – jadłospis

Jak korzystać z jadłospisów?

Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły :
Odchudzanie zaczyna się w głowie ! Jak zdrowo chudnąć i jak ja wyglądałam zanim schudłam ?  (klik)
Im mniej jesz tym bardziej utyjesz. Zasady funkcjonowania naszego metabolizmu (klik) 
Oblicz także swoją optymalną kaloryczność dzienną przy obecnych wymiarach i zweryfikuj, ile powinnaś/powinieneś jeść, aby schudnąć Czym jest metabolizm i dlaczego niektórzy tyją „z powietrza” ? I dla motywacji moje nogi „przed” i „po”(klik)
Proszę także o zapoznanie się z zakładką Bądź FIT (klik)

Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.

Jak dopasować do siebie jadłospis:

TYP 1:  Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem.

TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno.

TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z  drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu.

TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję.

Słodka niedziela  – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal.
Osoby, które zrezygnowały ze słodyczy i nie robią sobie słodkiej niedzieli (a wiem, że są takie) w niedzielę dodają sobie przekąskę, aby uzupełnić kaloryczność.

Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂
Przepis na mix śniadaniowy TU  

Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu.

No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!!

Poniedziałek ok. 1564 kcal lub 1566 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 532 kcal
* jajecznica z 2 jajek (L) smażona na łyżeczce klarowanego masła – ok. 227 kcal
* szczypiorek do posypania jajecznicy 
* 2 kromki chleba razowego posmarowane 2 łyżeczkami naturalnego serka twarożkowego -ok. 205 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal

I Przekąska ok. 70 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal

Obiad: ok. 408 kcal lub ok. 410 kcal

Pracujący i studenci ok. 408 kcal
* 50 gramów kaszy gryczanej – ok. 168 kcal
* mała cukinia – ok. 90 kcal
* pół szklanki mrożonego zielonego groszku – ok. 50 kcal
* 1 kiszony ogórek – ok.7 kcal 
* ćwierć cebuli – ok. 7 kcal
* 1 łodyga selera naciowego – ok. 6 kcal
*  łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* zielona pietruszka
* sól, pieprz, sos sojowy (opcjonalnie),

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, selera naciowego i cukinię. Dodajemy zielony groszek. Przykrywamy na 2-3 minuty (w tym czasie rozmrozi się). Warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną, pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością sosu sojowego.
Jemy na zimno lub na ciepło.

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 410 kcal .
* Krem z kalafiora z prażonymi płatkami migdałów – porcja ok.300 ml razem z 2 łyżkami prażonych migdałów – ok. 260 kcal
* do zupki wrzucamy pokrojone w kawałki udko z kurczaka (bez nogi) na którym gotował się wywar na zupę – ok. 150 kcal
Resztę kurczaka odkładamy na jutrzejszy obiad.
Przepis na zupkę TU

 UWAGA ! Zupy gotujemy więcej, aby starczyło na dwa dni. Osoby jedzące obiady „na zimno” w dniu dzisiejszym gotują tę zupkę na jutro na kolację !

II Przekąska ok. 270 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, jednego banana, jednego kiwi i łyżeczki otrębów – ok. 270 kcal

Kolacja ok. 284 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok.40 kcal
* pół kulki sera mozzarella – ok.100 kcal
* liście świeżej bazylii
* 1,5 łyżki dressingu (klik) – ok.114 kcal

Wtorek ok. 1579 kcal lub 1577 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 292 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 4 łyżki granoli – ok. 132 kcal
* 5 truskawek z mrożonki (rozmrożonych)  – ok. 10 kcal
Przepis na domową granolę TU

I Przekąska ok. 255 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych 2 łyżkami naturalnego serka twarożkowego, z sałatą lodową, rzodkiewką i zielonym ogórkiem pokrojonym w plasterki – ok. 255 kcal

Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 430 kcal

Pracujący i studenci ok. 432 kcal
* 2 garście sałaty lodowej lub mixu sałat
* cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
* jedna starta na grubych oczkach marchewka – ok. 12 kcal 
* 10 czarnych oliwek –  ok. 40 kcal
* pół kulki sera mozzarella – ok. 120 kcal
* listki bazylii 
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* garść (ok.25 gramów) grzanek zrobionych z pełnoziarnistego chleba – ok. 100 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 430 kcal 
* risotto z kurczakiem (użyj z wczorajszego wywaru) i zielonymi warzywami -porcja ok. 370 gramów – ok. 430 kcal
Przepis na risotto TU

II Przekąska ok. 250 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, szklanki truskawek (z mrożonki), kiwi i łyżeczki miodu – ok. 250 kcal

Kolacja ok. 350 kcal
* Krem z kalafiora z prażonymi płatkami migdałów – duża porcja ok. 400 ml razem z 2 łyżkami prażonych migdałów – ok. 350 kcal

Środa ok. 1665 kcal lub 1580 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 406  kcal
Kasza jaglana na mleku:
* 300 ml mleka – ok. 150 kcal
* 3 łyżki kaszy jaglanej – ok. 186 kcal
* gruszka – ok. 70 kcal

Kaszę jaglaną przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Wrzucić na gotujące się mleko. Gotować ok. 10 minut często mieszając. Wyłączyć, dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, przykryć pokrywką i odstawić na 15 minut.

I Przekąska ok. 175 kcal
* jedno jabłko i jedna pomarańcza – ok.175 kcal

Obiad: ok. 460 kcal lub ok. 484  kcal

Pracujący i studenci ok. 460 kcal 
*  sałatka cezar z kurczakiem – ok. 210 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym z ogórkiem, rzodkiewką i plastrem chudej szynki – ok. 250 kcal
Przepis na sałatkę TU

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 484 kcal 
* 2 roladki z kurczaka – ok. 240 kcal
* 3 łyżki sosu – ok. 60 kcal
* 2 ziemniaki – ok. 130 kcal
* szklanka ugotowanej fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
Przepis na roladki TU


II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao – ok. 190 kcal
Przepis TU

Kolacja ok. 325 kcal 
Faszerowany zapiekany bakłażan:
* jeden bakłażan – ok. 50 kcal
* jedna mała cebula – ok. 35 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* 3 łyżki kaszki kuskus (przygotowujemy według przepisu na opakowaniu) – ok. 130 kcal
* słodka papryka, imbir, sól
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal

Z bakłażana wydrążamy środek robiąc „łódeczki” i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 7 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i pokrojony w kostkę miąższ bakłażana. Smażymy 4-5 minut. Mieszamy z przygotowaną kaszą kuskus i doprawiamy do smaku przyprawami.
Z piekarnika wyjmujemy łódeczki. Napełniamy farszem i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

Czwartek ok. 1540 kcal lub 1552 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 407  kcal
* 150 gramów chudego twarożku – ok. 170 kcal
* 2 łyżki jogurtu naturalnego – ok. 30 kcal
* szczypiorek
* 4 rzodkiewki – ok.8 kcal
* 2 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 200 kcal

Z serka, jogurtu, startej rzodkiewki i szczypiorku robimy twarożek. Doprawiamy do smaku Jemy z pieczywem.

I Przekąska ok. 169 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* cała papryka pokrojona w paski – ok. 65 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal

Obiad: ok. 448 kcal lub ok. 460 kcal

Pracujący i studenci ok. 448 kcal 
* kanapka z awokado i wędzonym łososiemok. 398 kcal
* pół szklanki soku jabłkowego rozrobionego z połową szklanki wody – ok. 50 kcal
Opis przygotowania TU


Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 460 kcal  
* Penne z łososiem w sosie beszamelowym – ok. 460 kcal 
Przepis TU

II Przekąska ok. 270 kcal 
* koktajl ze szklanki kefiru, 1 kiwi, jednego banana, połowy łyżeczki gorzkiego kakao i łyżeczki otrębów – ok. 270 kcal 

Kolacja ok. 246 kcal 
*  ślimaczki z pieczonej papryki – 4 sztuki – ok. 168 kcal
* 2 wafle ryżowe – ok. 78 kcal
UWAGA robimy 8 sztuk, aby starczyło też na jutro !
Przepis TU 


Piątek ok. 1569 kcal

Śniadanie ok. 420 kcal
* omlet z 2 jajek smażony na łyżce oliwy- ok. 240 kcal
* szczypiorek do posypania 
* kromka chleba razowego – ok. 80 kcal 
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal

I Przekąska ok. 168 kcal
*  ślimaczki z pieczonej papryki – 4 sztuki – ok. 168 kcal

 

Obiad: ok. 384 kcal
* garść sałaty lodowej 
* pół szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu rurki – ok. 130 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) – ok 30 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal 
 * łyżka płatków migdałowych – ok .58 kcal
* 10 oliwek – ok. 40 kcal 
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal 
* liście świeżej bazylii

II Przekąska ok. 227 kcal
* serek typu Bieluch – ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli
* 3 marchewki pokrojone w słupki – ok. 36 kcal

Kolacja ok. 370 kcal
Warzywne ratatouille:
* mała cukinia – ok. 90 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* czerwona papryka – ok. 65 kcal
* 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie – ok. 120 kcal 
* ząbek czosnku
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* liść laurowy, szczypta tymianku, sól, pieprz

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę, cukinię i paprykę. Smażymy, aż warzywa zmiękną. Zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy wyciśnięty czosnek, listek laurowy i przyprawy. 
Dusimy 15 minut.

Sobota ok. 1509 kcal 

Śniadanie ok. 375  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal

I Przekąska ok. 190 kcal 
*zielony koktajl – ok. 190 kcal
Przepis TU


Obiad ok. 600 kcal
* pizza – zjadamy 3 kawałki (jeden o wadze ok. 150 gramów) – ok. 600 kcal
Przepis na domową pizzę TU

II Przekąska ok.100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 244 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* kiełki rzodkiewki
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal

Niedziela ok. 1314 kcal 

Śniadanie ok. 398 kcal
*granola z jogurtem i sosem owocowym – ok. 398 kcal
Przepis TU

I Przekąska ok.100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal

Obiad:  ok. 450 kcal 
* pierś kurczaka z grzybami – ok. 450 kcal
Przepis na cały obiad TU

II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao – ok. 190 kcal
Przepis TU


Kolacja ok. 176 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pół  kulki sera mozzarella – ok. 100 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* liście bazylii
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
* sok z cytryny do skropienia sałatki

Lista zakupów:

Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia. 
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.

90 komentarzy

pięknoSatysfakcji blogspot.comDodano:  31 Październik 2014 - 9:17
Mmm, ja właśnie ułożyłam plan miesięczny, więc z chęcią skorzystam parę razy z Twoich przepisów. Choć dla mnie taki obiad czy śniadanie by chyba przytłoczyło :)).
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Październik 2014 - 9:35
Małgosiu, a co sądzisz o niewielkiej ilości majonezu własnej roboty (tak od czasu do czasu) - tylko jajko,oliwa,sok z cytryny, musztarda, sól, pieprz? PS Jestem zafascynowana Twoim blogiem, wiedzą i przede wszystkim pasją. Pozdrawiam w ten pochmurny poranek :)
Dodano:  31 Październik 2014 - 9:47
Od czasu do czasu nie zaszkodzi.
Też ostatnio zjadłam trochę sałatki z majonezem u koleżanki a majonezu nie jadłam całe wieki ;)
Zrobiła taką sałatkę z ananasem, selerem, kiełkami i ziarnami słonecznika do tego był sos jogurtowo - majonezowy z miodem.
Matko jakie to było dobre :)
Zgrzeszyłam i zjadłam ;)
Ale trzymam się dobrze nic nigdzie mi nie przybyło :)
AnonimowyDodano:  31 Październik 2014 - 10:01
Ale fajna sałatka,a seler konserwowy?,ziarna słonecznika prażone? :) i bez węgli? :) zrobię, a co tam raz na jakiś czas można. M
Dodano:  31 Październik 2014 - 10:24
seler surowy starty na tarce, ziarna podprażone na suchej patelni,
Odpowiedz
Katarzyna ŁabęckaDodano:  31 Październik 2014 - 10:04
Malgosiu, znalazłam na Twoim blogu wzór na ilość kalorii jaką powinniśmy spożywać w ciągu dnia. Przez jaką liczbę mam pomnożyć podstawowy wynik jeśli jestem matką karmiaca?
Dodano:  31 Październik 2014 - 10:23
1x4 + ok. 400-500 z racji karmienia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Październik 2014 - 10:09
A jaki to jest naturalny serek twarozkowy? Poprosze o przyklady��
Dodano:  31 Październik 2014 - 10:20
np.Bieluch albo Twój Smak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Październik 2014 - 10:40
Małgosiu, a co sądzisz o kawie zbożowej? Nigdy jej nie ma w Twoich jadłospisach, a cała moja rodzina ją uwielbia. Ostatnio pijemy orkiszową. Chyba nie jest niezdrowa?
Dodano:  31 Październik 2014 - 19:10
Gorąco polecam ! Jest bardzo zdrowa.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Październik 2014 - 11:08
Malgosiu, czym zastapic nabial z Twoich jadlospisow? Niestety nie moge jesc nabialu wlasciwie pod zadna z proponowanych przez Ciebie postaci :(
Pozdrawiam,
Magda
Dodano:  31 Październik 2014 - 19:08
Wprowadź migdały i mleko migdałowe które uzupełnią Ci wapń.
Do tego dużo zielonych warzyw zawierających wapń organiczny.
AnonimowyDodano:  1 Listopad 2014 - 10:43
Dzieki :) masz jakis sprawdzony przepis na mleko migdalowe? Czy po prostu wystarczy migdaly zalac goraca woda,zostawic na noc, a potem zblendowac z woda?
Dodano:  1 Listopad 2014 - 20:22
zrób dokładnie tak jak napisałaś, tylko nie gorącą wodą a ciepłą
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Październik 2014 - 11:08
Witaj Gosiu :)
od tygodni mam straszliwie suchą skórę na dekolcie, ramionach i plecach. Obszary te powiększają się. Kremy nie pomagają ani emolienty. Czy może problem tkwić w diecie? Jestem mamą karmiącą i słabo jem ze względu na kilogramy, których chcę się pozbyć. Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź. Gosia :)
Dodano:  31 Październik 2014 - 19:07
A nie ograniczyłaś czasem tłuszczu ?
Przypuszczam że tak, skoro chcesz schudnąć nie jedząc ;)
Kochana tym sposobem zafundujesz sobie poważne niedobory, a dzieciątko wyssie z Ciebie wszystko co poważnie odbije się na Twoim zdrowiu.
Żeby schudnąć trzeba jeść !
AnonimowyDodano:  1 Listopad 2014 - 10:56
Kochana Gosiu, dziękuję za odpowiedź. Może jednak to nie przez jedzenie, bo tłuszczu nie wyeliminowałam całkiem. Nie jemy smażonego, panierowanego, ani śmietany, ani sosów, ale do zupy naszej czy dziecka zawsze daję troszeczkę masła. Tak samo jeśli jem kanapkę, to smaruję cienką warstwą masła. Warzywa tak jak Ty na oleju podsmażam zanim dodam makaron czy kaszę. Drugie pytanie mam odnośnie kalorii. Jeśli z obliczeń wyszło, że powinnam spożywać 1500kcl to o ile powinnam mniej jeść żeby schudnąć karmiąc dziecko?

Bardzo dziękuję za wskazówki. Chętnie zakupiłabym u Ciebie dietę, ale wiem, że nic z tego nie wyjdzie. Nie jestem w stanie się trzymać ściśle godzin i druga sprawa nie mam możliwości na bieżąco robić zakupy jak czegoś mi zabraknie.
Dodano:  1 Listopad 2014 - 20:25
Powinnaś jeść ok 2300 kcal
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Październik 2014 - 16:42
Jak często mogę zjeść kostkę lub dwie gorzkiej czekolady ?
Dodano:  31 Październik 2014 - 17:31
to zależy ;)
ale myślę że dwie w tygodniu się obronią ;)
Odpowiedz
AnulaDodano:  31 Październik 2014 - 17:05
Pani Małgosiu, dziękuje za kolejny przepyszny jadłospis:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Październik 2014 - 17:56
Przede wszystkim uwielbiam Pan bloga i dziekuje bardzo za czas i prace, ktora Pani w niego wklada :)
Mam tylko jedno pytanie. Szwagierka postanowila sie zdrowo odzywiac ale ma podwyzszony cholesterol. Czy moze korzystac z tych jadlospisow, ktore Pani udostepnia co tydzien? Czy dobrze by bylo wprowadzic jakies zmiany do nich?
Dziekuje :)
Anna
Dodano:  31 Październik 2014 - 18:56
Tak, może stosować te jadłospisy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Październik 2014 - 19:27
Witaj Małgosiu.
Mam pytanie może wyda się ono dziwne ale bardzo mnie to dręczy. Otóż czy jesli zmielę kaszę jaglaną na mąkę i wykorzystam np do placuszków lub do spodu pod pizze to bedzie ona miała takie same wartości jak kasza gotowana? Proszę rozwiej moje wątpliwości;-)
Dodano:  31 Październik 2014 - 21:10
tak
Odpowiedz
luiza kurtiDodano:  31 Październik 2014 - 20:00
Malgosiu,uwielbiam twoj blog,jest chyba najlepszy jaki sledilam,przepisy sa fantastyczne,mam jednak pytanie,wstaje o 4;30,sniadanie jem o 5,potem o 8 zazwyczaj jablko albo banana,o 10 mam przerwe w pracy i jem cos z twojego przepisu,lunch box lub cos co przyzadzilam dzien wczesniej,potem o 15 jestem w domu i zazwyczaj jakis koktajl z twoich przepisow i potem kolacja po treningu,pytanie -czy dobrze rozplanowalam posilki czy moze za duzo tego wszystkiego.bylabym wdzieczna za odpowiedz,pozdrawiam;Luiza
Dodano:  31 Październik 2014 - 21:08
ja bym jeszcze dorzuciła coś o 13- jakiś owoc lub kanapkę
dzień masz długi bo wcześnie wstajesz więc u Ciebie posiłków musi być więcej,
jeśli chodzi o rozkład tego co jest i tego co zawierają poszczególne posiłki to jest bardzo dobrze
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Październik 2014 - 21:45
Gosiu a co sądzisz o syropie klonowym? Używasz go?
Dodano:  31 Październik 2014 - 21:59
lubię,
używam do deserów,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Listopad 2014 - 7:40
Małgosiu a serek wiejski i mozarrelle preferujesz te "lekkie" - o obniżonej zawartości tłuszczu czy zwykłe ?
Dodano:  1 Listopad 2014 - 7:50
kupuję te o obniżonej zawartości tłuszczu
Odpowiedz
luiza kurtiDodano:  1 Listopad 2014 - 12:05
Malgosiu dziekuje bardzo za odpowiedz
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Listopad 2014 - 16:30
Małgosiu mam pytanko, chciałabym sobie zrobić na śniadanko jakąś pyszną owsiankę ale mam taki problem, że jestem uczulona na owies!!! Jak zjem owsiankę, to pojawia mi się koszmarna wysypka na twarzy i na ciele!!!! Więc nici z owsianki! Czy możesz mi podać jakiś zamiennik, bo bym chciała sobie dodać owoce, jogurt albo mleko etc, ale nie wiem co dać jako płatki "bazowe" bo owsiane odpadają! Proszę doradź coś ;-) Pozdrawiam, twoja wierna czytelniczka Ewa ;-) Uwielbiam twoje jadłospisy Małgosiu, dziękuję Ci, bo mnie brak takiej pomysłowości jaką ty masz kochana!!!!
Dodano:  1 Listopad 2014 - 20:20
kup sobie płatki jaglane lub z amarantusa
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Listopad 2014 - 20:13
Mam małe pytanie... Ciągle mam zimne dłonie i stopy oraz lekkie cienie pod oczami, jestem chudą osobą,. Ponadto nie piję zbyt dużo. Czy to możliwe, że w ogóle się nie pocę? Podczas treningu mokra jestem trochę na plecach, na czole i we włosach prawie w ogóle. Kiedyś byłam bardziej. Czy to możliwe? W ćwiczeniach wydaje mi się, że się nie pogorszyłam, daję z siebie 100% ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Listopad 2014 - 21:05
dzień dobry ;) Czy setek wiejski z łyżką suszonej żurawiny lub z rodzynkami, jest dobrym pomysłem na kolację? Znudzily mi sie juz kanapki, a nie mam wielu pomysłów.
Dodano:  2 Listopad 2014 - 10:11
raczej na przekąskę,
na kolację ze szczypiorkiem, rzodkiewką lub kiełkami ze względu na cukier
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Listopad 2014 - 21:06
Małgosiu, stosowałam Twoje przepisy przez miesiąc i niestety przytyłam 1.5kg i mój brzuch wygląda gorzej, czuję się też cięzej. Wcześniej jadłam tyle samo kalorii 1500-1600, ale troszkę mniej węglowodanów - tzn. np. jak zjadłam kaszę jaglaną z dodatkami na śniadanie, to na obiad jadłam np. mięso i warzywa, węglowodanów jadłam na pewno wystarczająco dużo, ale nie obowiązkowo do każdego głównego posiłku jak jest w jadłospisach. Nie mam żadnych nietolerancji i nie jestem też przed okresem:) Mam pytanko, skoro to było tyle samo kalorii, dlaczego przytyłam - czy np. węglowodany trawią się inaczej niż tłuszcze czy białka?
Dodano:  2 Listopad 2014 - 10:16
białko czy tłuszcz do strawienia potrzebują cząsteczki glukozy,
jeśli tej glukozy nie ma, dochodzi do niepełnego trawienia i powstania ketonów,
organizm wtedy mocno się odwadnia ponieważ musi usunąć ketony, stąd utrata wagi, nie tracisz tłuszczu czy mięśni a wodę,
jeśli jadłaś mało węglowodanów to przy większej ich ilości organizm wyrówna niedobory - to normalne i zawsze się tak dzieje,
u mnie ilość węgli jest zgodna z normami BTW dla zdrowego człowieka
jeśli dalej będzie jadła w takich proporcjach jak w jadłospisach i do tego włączysz aktywność wszystko się wyrówna bo zwolniony metabolizm zostanie wyregulowany
AnonimowyDodano:  2 Listopad 2014 - 17:46
Dziękuję Ci za odpowiedź. Naprawdę mam dylemat, bo lepiej czułam się jedząc troszkę mniej węgli niż w Twoich jadłospisach - różnica choćby w samopoczuciu też ogromna. Ćwiczę tak samo jak ćwiczyłam, 4 razy dziennie. I zdecydowanie to nie jest tak, że jadłam mało węglowodanów, jadłam je (owsianka, kasze, makaron itd) co najmniej 2 razy w ciągu dnia np. na śniadanie i do kolacji, albo na śniadanie i obiad (plus przekąski oczywiście, w formie np. owoców). Ale nie jadłam węgli 3 razy dziennie + przekąski, jak to jest w jadłospisach. Oczywiście wiem, że u Ciebie liczba węglowodanów jest zgodna z normami, ale to nie jest czasami tak, że ilość węglowodanów jako norma to jest przedział od - do i u Ciebie sa na maksymalnym poziomie? Czy naprawdę zawsze i koniecznie trzeba jeść węglowodany 3 razy dziennie + w przekąskach, czy nie chodzi tu raczej o bilans dnia?
Dodano:  2 Listopad 2014 - 21:28
ważny jest bilans dzienny ale też lepiej trawimy jeśli te węglowodany są rozłożone równomiernie,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Listopad 2014 - 10:28
Mam pytanko, jak powinnam rozłożyć jadłospis, wstaję o 6, w pracy jestem do 15:30, obiad jem przeważnie o 16:30, 17:00.
Dodano:  2 Listopad 2014 - 21:22
ja bym rozłożyła tak:

ok. 7 śniadanie
10 przekąska
13 - przekąska
ok. 17 obiad
ok. 20 lekka kolacja
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Listopad 2014 - 11:30
Hej, mogłabyś zrobić notkę na temat glutenu? Jestem bardzo ciekawa twojej opinii. Pozdrawiam :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Listopad 2014 - 15:20
Witaj,
Mam do Ciebie pytanko, jestem studentką, dlatego mój budżet jest ograniczony, a chciałabym zacząć sie zdrowo odżywiać, wiec tu moje pytanie, jaki jest koszt w przybliżeniu, tego jadlospisu na tydzień?:-)
Dodano:  2 Listopad 2014 - 21:18
to zależy w jakich sklepach robi się zakupy,
ten temat był już poruszany i wychodziło ok. 100 zł na osobę na tydzień
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Listopad 2014 - 16:12
Gosiu co myślisz o flipsach kukurydzianych?
Dodano:  2 Listopad 2014 - 21:22
to raczej przegryzka dla dzieci ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Listopad 2014 - 19:38
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :) pozdrawiam,Magda
Dodano:  2 Listopad 2014 - 21:15
Dziękuję ślicznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Listopad 2014 - 22:01
Małgosiu czy mogę jeść obiad zamiast kolacji około godziny 18-19 ??
Wtedy wyglądało by to tak;
około 7:30 śniadanie
około 10:30 przekąska
około 13:00 zamiast obiadu kanapka
około 15 przekąska
około 18 - 19 obiad zamiast kolacji

Proszę Cię o zdanie na ten temat

ML
Dodano:  3 Listopad 2014 - 10:17
tak,
o tej 13-tej polecam jakąś sałatkę
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Listopad 2014 - 7:58
Małgosiu jak często można jeść coś na drożdżach, chodzi mi np. o bułki domowe na drożdżach, racuchy ?
Dodano:  3 Listopad 2014 - 10:13
to zależy jak się po nich czujesz, ale dla mnie raz, góra dwa razy w tygodniu to jest max,
zdecydowanie zdrowsze są produkty zbożowe na naturalnym zakwasie
AnonimowyDodano:  3 Listopad 2014 - 12:48
Nie mam żadnych dolegliwości po nich.
Dziękuję za odpowiedź :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Listopad 2014 - 9:40
Dzięki za świetny pomysł na zdrowe chudnięcie. Mam do zrzucenia 20 kg ale chyba wreszcie dojrzałam do niestosowania diet -cud. Mam tylko problem z rozplanowaniem posiłków. Wstaję o 4:00 , poza domem jestem od 7.30 do 16.00. Idę spać około 22.30. Jakoś mi się te posiłki rozciągają. Dzień zaczynam od 45 minut biegania. Masz jakiś pomysł na rozsądny podział posiłków? I powiem szczerze nie do końca wierzę że jedząc 1500 kcal a nie 500 można schudnąć :-)
Ania
Dodano:  3 Listopad 2014 - 21:26
Kochana żeby schudnąć trzeba jeść i wiele osób już się tutaj u mnie o tym przekonało ;)
Dobrze trafiłaś ;)
U Ciebie polecam:
ok. 5 śniadanie przed bieganiem (węglowodany)
ok. 7 śniadanie właściwe i tu białko + węglowodany
10- przekąska
13- lekki obiad w pracy
ok. 17 obiad w domu
ok. 20 - lekka kolacja
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Listopad 2014 - 12:40
Witaj Małgosiu

Czy słodzik o nazwie Stevin jest naturalny?
Podaję skład: substancje słodzące: glikozydy stewidowe substanc. wypełniająca: erytol, substanc. regulatora kwasowości: (węglan sodu ) reg. kwasowości:kwas winowy, stearynian magnezu.
Dodano:  3 Listopad 2014 - 21:29
tak, to preparat na bazie stewii
AnonimowyDodano:  4 Listopad 2014 - 12:35
Dziękuje za pomoc:)
Odpowiedz
kermowkaDodano:  3 Listopad 2014 - 15:16
Małgosiu, razem z mężem chcemy zacząć zdrowo się odżywiać i trochę schudnąć. Dzięki twoim radom w końcu uwierzyłam, że może się to udać! Jednak mam mały problem z określeniem ile kalorii powinniśmy zjadać. Obydwoje jesteśmy wysocy i mimo, że zwiększyłam kaloryczność posiłków do 1800-1900 kcl chodzimy głodni. Podaję nasze parametry :P Ja 183 cm i 79 kg, natomiast mąż 190 cm i 99 kg. Czy powinniśmy jeszcze zwiększyć kaloryczność czy po prostu nasz organizm się przyzwyczaja? pozdrawiam i dziękuje jeszcze raz za inspirację!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Listopad 2014 - 18:40
Malgosiu ja z takim pytaniem. Co sadzisz o przygotowaniu frittaty na sniadanie badz kolacje np.z 5 jajek i 3 lyzek maki + warzywa( porcja rodzinna :P) ?
Dodano:  3 Listopad 2014 - 21:07
Jak porcja rodzinna to czemu nie. Bo jak sama chcesz zjeść z 5 jaj to doradzam ;)
a czemu ta mąka ? ja bez mąki robię.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Listopad 2014 - 21:10
Nie no bron Boze ;) w internecie znalazłam przepis i tak wlasnie sie zastanawialam nad wyprobowaniem. A Ty robisz jak omleta zwyklego?
Dodano:  3 Listopad 2014 - 21:34
No bo frittata to zwykły omlet ;) Bo frittata to po Włosku omlet :)
Nie ma potrzeby dodawać tam mąki. Owszem są przepisy z mąką ale ja staram się jej nie dodawać tam gdzie można się bez niej obyć ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Listopad 2014 - 22:24
Pytanie do przepisu na poniedziałkowy obiad dla pracujących (z tego tygodnia) - podsmażyłam cebule i cukinię i wrzuciłam mrożony groszek (sama mroziłam sobie latem mój własny z ogródka)- ale po 3 minutach to on faktycznie był dopiero rozmrożony, ale jeszcze 'surowy', więc dusiłam dalej (trochę mi się przez to rozgotowała cukinia) - czy dobrze robiłam z tym groszkiem? I jeszcze mam pytanie o 100g piersi z kurczaka - czy moge ja włożyć do naoliwionego naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku? Jak długo piec i w jakiej temp. (piekarnik elektryczny z termoobiegiem), z pokrywką, czy bez? Czy masz może jakiś przepis na lunch box z tuńczykiem (takim z puszki?). Dziękuję bardzo za odp i serdecznie pozdrawiam! PS. Obiadek z kaszą gryczaną - pycha:-)
Dodano:  4 Listopad 2014 - 9:23
Groszek domowy będzie się gotował dłużej.
Kurczaka jak najbardziej możesz upiec. Optymalnie to 200 180 st. przez 20-30 minut. Piekarnik z termoobiegiem. Fileta piecz w zamkniętym naczyniu żaroodpornym ale szybciej będzie jeśli zamarynujesz fileta, zawiniesz w pergamin (szczelnie jak cukierka) i usmażysz w pergaminie na suchej patelni. Efekt ten sam a czas nieporównywalnie krótszy. Filet w pergaminie jest bardzo soczysty.
Lunch z tuńczykiem był w którymś jadłospisie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Listopad 2014 - 22:57
Małgosiu co jeść w przypadku anemii?
Dodano:  4 Listopad 2014 - 9:18
http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/09/wydadaja-ci-wosy-jestes-zmeczona.html
AnonimowyDodano:  6 Listopad 2014 - 11:44
faktycznie, gapa ze mnie, czytałam przecież :) dzięki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Listopad 2014 - 16:36
Witam. Mam pytanie odnośnie bulionu, ponieważ w Pani przepisach jest go dużo, a mój mąż ma dnę moczanową i lekarz kazał mu ograniczyć jedzenie robione na bulionie. Dlatego mam pytanie czy można go zastąpić czymś innym??? Dziękuje i pozdrawiam
Dodano:  4 Listopad 2014 - 17:09
niestety nie :(
AnonimowyDodano:  4 Listopad 2014 - 19:17
Można zastąpić bulionem warzywnym pozdrawiam,Magda
Dodano:  4 Listopad 2014 - 21:11
warzywnym tak, wszelkie mięsne odpadają
Odpowiedz
UnknownDodano:  4 Listopad 2014 - 22:13
Gosiu polecam do wypróbowania: 85g grillowanej piersi z kurczaka, 150g ugotowanych buraków, szpinak baby, 15g orzechów, 30g sera feta, 1 łyżka suszonej żurawiny, ocet lub sos balsamiczny. Jest pyszne ale chciałabym usłyszeć Twoja opinie ☺️
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Listopad 2014 - 7:18
Małgosiu wczoraj zjadłam bułeczki drożdżowe z powidłami śliwkowymi (były to bułki na mące pełnoziarnistej i drożdżach bez cukru) i się tak zastanawiam czy mimo to mogę zrobić sobie słodką niedziele czy może jednak odpuścić i te bułeczki potraktować jak słodkość tygodniowa ?
Dodano:  5 Listopad 2014 - 9:19
a ile zjadłaś tych bułek ?
AnonimowyDodano:  5 Listopad 2014 - 15:30
3 małe bułeczki . . .
Dodano:  5 Listopad 2014 - 16:46
dobra, zapomnij o nich,
jedz ładnie do końca tygodnia i niedzielę zrób sobie z ciachem
AnonimowyDodano:  5 Listopad 2014 - 17:16
Tak zrobię :)
Mam zamiar zrobić sernik na zimno light .
Dziękuję Gosiu i Pozdrawiam ;)
AnonimowyDodano:  5 Listopad 2014 - 17:27
Zapomniałam dodać , że to sernik na jogurtach naturalnych z galaretką . Więc w sumie to też taka niskokaloryczna słodkość, co myślisz Gosiu ?
Dodano:  5 Listopad 2014 - 17:41
ujdzie ;)
Odpowiedz
Kika82Dodano:  5 Listopad 2014 - 20:31
Czy muszę coś zmienić w jadłospisie, jeśli mam niedoczynność tarczycy???
Dodano:  5 Listopad 2014 - 22:07
usunąć produkty zawierające goitrogeny
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Listopad 2014 - 9:38
Właśnie kończę pierwszy tydzień ściśle według zaleceń tego jadłospisu. Na osi 1 kg mniej, mniej również gazów (prawie wcale). :D W poniedziałek zaczynam kolejny tydzień z Tobą. Dzięki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Listopad 2014 - 11:21
W poniedziałek zaczęłam dietę według zaleceń Twojego jadłospisu. Waga w piątek pokazała pół kilo mniej. Staram się ćwiczyć( w tym tygodniu z uwagi na chore zatoki ćwiczyłam tylko raz - bokwę) 4-5 razy w tygodniu (od 1 miesiąca). Ćwiczenia ma zaplanowane w ten sposób: 2 razy aqua fitness, 2 razy bokwa i 2 razy nordic walking (łącznie ok.14-16 km), jak mi coś wypadnie to basen 30 min. Do tego w tym tygodniu rozpoczęłam masaż bańką chińską. Na początku waga podskoczyła mi mocno w górę, a teraz po raz pierwszy zaczęła spadać. Mam 37 lat, 165 cm wzrostu i teraz 70 kg. Czy i do kiedy powinnam być na diecie ok. 1500 kcal, bo 0,5 kg to chyba nie jest rewelacyjny wynik. Dziękuję za odpowiedź.
Dodano:  9 Listopad 2014 - 16:45
Wynik jest świetny. Na tej ilości bądź do czasu osiągnięcia zamierzonej wagi.
Odpowiedz
UnknownDodano:  8 Listopad 2015 - 10:14
Hej czy lista zakupów mogłaby być w formie tekstu a nie obrazka? Łatwiej by można było zrobić listę w google keep i odznaczać przy zakupach na telefonie;) Z góry dziękuję
Odpowiedz
Beata BorowskaDodano:  15 Listopad 2016 - 13:37
Czy ten jadłopis może być stosowany dla osób z insulinoopornościa?
Odpowiedz
Dodano:  25 Maj 2017 - 12:40
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
Dodano:  17 Czerwiec 2017 - 13:35
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
Kup zestaw świąteczny: 2 torby na zakupy + książka z dedykacją
PRZEJDŹ DO SKLEPU