Tydzień 43 – jadłospis

Jak korzystać z jadłospisów?

Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły :
Odchudzanie zaczyna się w głowie ! Jak zdrowo chudnąć i jak ja wyglądałam zanim schudłam ?  (klik)
Im mniej jesz tym bardziej utyjesz. Zasady funkcjonowania naszego metabolizmu (klik) 
Oblicz także swoją optymalną kaloryczność dzienną przy obecnych wymiarach i zweryfikuj, ile powinnaś/powinieneś jeść, aby schudnąć Czym jest metabolizm i dlaczego niektórzy tyją „z powietrza” ? I dla motywacji moje nogi „przed” i „po”(klik)
Proszę także o zapoznanie się z zakładką Bądź FIT (klik)

Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.

Jak dopasować do siebie jadłospis:

TYP 1:  Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem.

TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno.

TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z  drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu.

TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję.

Słodka niedziela  – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal.
Osoby, które zrezygnowały ze słodyczy i nie robią sobie słodkiej niedzieli (a wiem, że są takie) w niedzielę dodają sobie przekąskę, aby uzupełnić kaloryczność.

Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂
Przepis na mix śniadaniowy TU  

Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu.

No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!!

Poniedziałek ok. 1537 kcal lub ok. 1557 (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 441 kcal 
* 3 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* zielona sałata
* 3  rzodkiewki – ok. 6 kcal 
* 2 plasterki chudej szynki – ok. 100 kcal
* 1 plasterek żółtego sera – ok. 35 kcal

Kanapki robimy w taki sposób, aby na każdej znalazł się kawałek wędliny i kawałek sera. Każda kanapka ma być też z sałatą i rzodkiewką. 

I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 140 kcal

Obiad: ok. 445 kcal lub ok. 465 kcal

Pracujący i studenci ok. 445 kcal 
* 450 gramów (całe opakowanie) mrożonych warzyw na patelnię z marchewką, fasolką, kukurydzą i cukinią (bez ziemniaków) – ok. 140 kcal
* 35 gramów pełnoziarnistego makaronu rurki – ok. 121 kcal
* łyżka oleju rzepakowego – ok. 80 kcal
* 40 gramów chudego sera feta – ok. 104 kcal
* sól, pieprz, słodka papryka (dla chętnych odrobina imbiru)
* natka pietruszki 

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa (bez przyprawy, która jest dołączona), smażymy, aż zmiękną, ale nie mogą być rozgotowane. Mają być al dente.
Gotowe warzywa oprószamy solą, pieprzem i przyprawami. Mieszamy z makaronem. Jak warzywa wystygną posypujemy je rozdrobnionym serem feta i natką pietruszki. 

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 465 kcal
* 450 gramów (całe opakowanie) mrożonych warzyw na patelnię z marchewką, fasolką, kukurydzą i cukinią (bez ziemniaków) – ok. 140 kcal
* 35 gramów pełnoziarnistego makaronu rurki – ok. 121 kcal
* łyżka oleju rzepakowego – ok. 80 kcal
* sól, pieprz, słodka papryka (dla chętnych odrobina imbiru)
* 100 gramów fileta z piersi indyka – ok. 84 kcal
* marynata do mięsa – sól, ząbek czosnku, koperek, kilka kropel soku z cytryny, kilka kropel sosu sojowego, łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* natka pietruszki 

Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa (bez przyprawy, która jest dołączona), smażymy, aż zmiękną, ale nie mogą być rozgotowane. Mają być al dente.
Gotowe warzywa oprószamy solą, pieprzem i przyprawami. Mieszamy z makaronem. Podajemy z filetem z indyka.Całość posypujemy natką pietruszki.

II Przekąska ok. 155 kcal
* 300 ml soku z marchwi – ok. 96 kcal
* jedno kiwi – ok. 43 kcal
* łyżka otrębów (dowolnych) – ok. 16 kcal
* natka pietruszki 
Wszystkie składniki blendujemy na koktajl.

Kolacja ok. 356 kcal
* dwie garście miksu sałat
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* pomidor- ok. 26 kcal
* 40 gramów chudego sera feta – ok. 104 kcal
* łyżka uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika – ok. 56 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 50 kcal

Wtorek ok. 1544 kcal lub 1564 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 406  kcal
Kasza jaglana na mleku z gruszką:
* 300 ml mleka – ok. 150 kcal
* 3 łyżki kaszy jaglanej – ok. 186 kcal
* gruszka – ok. 70 kcal

Kaszę jaglaną przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Wrzucić na gotujące się mleko. Gotować ok. 10 minut często mieszając. Wyłączyć, dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, przykryć pokrywką i odstawić na 15 minut.

I Przekąska ok. 280 kcal
* 2 grejpfruty – ok. 210 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Grejpfruty filetujemy (zdejmujemy białe skórki) i kroimy w kostkę. Mieszamy z pokrojonym w kostkę jabłkiem. 

Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 430 kcal

Pracujący i studenci ok. 410 kcal 
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli – ok. 190 kcal
* 60 gramów kremowego serka twarożkowego naturalnego – ok. 140 kcal
* przyprawy do serka : koperek, sól, kilka kropel soku z cytryny
* sałata lodowa
* 30 gramów wędzonego łososia – ok. 50 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal

Łososia siekamy w drobną kosteczkę, mieszamy z serkiem, koperkiem i przyprawami. Na placku tortilli rozsmarowujemy serek z łososiem, przykrywany sałatą lodową i papryką pokrojoną w cieniutkie paski. Zawijamy w rulon.

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 430 kcal
* penne z łososiem w sosie jogurtowym  – ok. 430 kcal
Przepis TU 

II Przekąska ok. 215 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, kiwi, kilku truskawek, łyżki otrębów i łyżeczki miodu – ok. 215 kcal

Kolacja ok. 233 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* pół startego na tarce jabłka – ok. 35 kcal
* łyżeczka otrębów – ok. 8 kcal
* łyżka rodzynek – ok. 40 kcal
* cynamon

Środa ok. 1556 kcal lub 1532 (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 450 kcal 
* 2 jajka sadzone w papryce (L)- ok. 170 kcal
* 2 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym- ok. 200 kcal
* szczypiorek do posypania jajek
* szklanka soku z marchewki zmiksowanego z garścią natki pietruszki – ok. 80 kcal

I Przekąska ok. 181 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
* jedno kiwi – ok.43 kcal
* łyżeczka ziaren sezamu – ok.30 kcal
* łyżeczka otrębów – ok. 8 kcal
Owoce kroimy w kawałki na sałatkę. Posypujemy sezamem i otrębami.

Obiad: ok. 440 kcal lub ok. 416 kcal

Pracujący i studenci ok. 440 kcal 
* 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) – ok. 168 kcal
* łyżka oleju rzepakowego – ok. 80 kcal
* 220 gramów (pół opakowania) warzyw na patelnię z grillowanym bakłażanem, papryką i warzywami (bez ziemniaków) – ok. 68 kcal
* kilka kropel sosu sojowego lub octu balsamicznego 
* 100 gramów fileta z piersi indyka – ok. 84 kcal
* marynata do mięsa – sól, ząbek czosnku, koperek, kilka kropel soku z cytryny, kilka kropel sosu sojowego, łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* koperek 

Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony. Lekko wystudzonego fileta kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa (bez dołączonej saszetki z przyprawami) i przyprawy. Smażymy, aż warzywa będą miękkie, ale al dente.
Do warzyw z kaszą gryczaną dodajemy mięso i posypujemy koperkiem.

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 416 kcal 
Gulasz (składniki dla 1 osoby):
 * 100 gramów szynki wieprzowej – ok. 110 kcal
* szklanka mrożonej włoszczyzny w paskach (100 gramów) – ok. 32 kcal
* ćwierć cebuli – ok. 7 kcal
* szklanka wody
* sól, pieprz kolorowy, słodka i ostra papryka, imbir, 
* koperek lub natka pietruszki
* łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego – ok. 45 kcal
Gulasz (porcja ok. 234 kcal) jemy z:
* 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) – ok. 168 kcal
* 2 kiszone ogórki – ok. 14 kcal

Przepis na gulasz: 
Jeśli macie szybkowar (warto kupić), zrobicie ten gulasz w 15 minut.
Na oliwie podsmażamy cebulkę. Ma być rumiana. Dodajemy mięso pokrojone w kostkę (dość drobną) i lekko podsmażamy (pory w mięsie muszą się pozamykać). Do woka, wysokiej teflonowej patelni lub garnka, który nie przywiera wkładamy mięso z cebulką, włoszczyznę i przyprawy (na początek nie za dużo, ostatecznie doprawiamy na końcu). Zalewamy woda. Dusimy na małym ogniu,aż mięso będzie miękkie. Jeśli woda odparuje, dolewamy więcej.
Jeśli macie szybkowar, po włożeniu wszystkich składników, od momentu puszczenia pary trzymamy 15 minut.
Jak już mięso jest miękkie, zagęszczamy gulasz koncentratem pomidorowym. Dodajemy koperek lub natkę pietruszki i ostatecznie doprawiamy do smaku.Gotujemy 2-3 minuty.
Ostrożnie z imbirem i ostrą papryką.

II Przekąska ok. 240 kcal
* koktajl ze szklanki soku marchwiowego, jednego banan, kiwi, łyżki otrębów i natki pietruszki  – ok. 240 kcal

Kolacja ok. 245 kcal
* serek typu Bieluch – ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli, 2-3 krople soku z cytryny,
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal 

Czwartek ok. 1533 kcal lub 1523 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 406  kcal
Kasza jaglana na mleku z gruszką:
* 300 ml mleka – ok. 150 kcal
* 3 łyżki kaszy jaglanej – ok. 186 kcal
* gruszka – ok. 70 kcal

Kaszę jaglaną przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Wrzucić na gotujące się mleko. Gotować ok. 10 minut często mieszając. Wyłączyć, dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, przykryć pokrywką i odstawić na 15 minut.

I Przekąska ok. 245 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym z sałatą, pomidorem  i plasterkiem żółtego sera – ok. 245 kcal

Obiad: ok. 450 kcal lub ok.440 kcal

Pracujący i studenci ok. 450 kcal 
* pół opakowania mieszanki sałat
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* listki bazylii
* 10 oliwek – ok. 40 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
Sos: 100 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz, pół łyżeczki miodu, koperek, kilka kropel soku z cytryny – ok. 100 kcal
* 2 wafle ryżowe – ok. 80 kcal
Pracujący gotują dziś krem z pomidorów na jutro na kolację !!!

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 440 kcal 
* zupa krem z pomidorów 300 ml – ok. 120 kcal  Zupa będzie też na następny dzień.
* garść groszku ptysiowego (ok.10 g) – ok. 50 kcal
Drugie danie:
* udko z kurczaka (bez nogi i bez skóry) z wywaru – ok.150 kcal
* jeden ugotowany ziemniak – ok. 65 kcal
* surówka z młodej kapusty z marchewką, jabłkiem i koperkiem – ok. 55 kcal 

Gotujemy esencjonalny bulion z kurczaka i warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy mniej więcej pół litra przecieru na 2 litry bulionu. W sklepach są w kartonach przeciery zagęszczone, czyli już z częściowo odparowaną wodą. Zupę zaklepujemy łyżką śmietany 12 % .
Doprawiamy do smaku. Można posypać koperkiem.

II Przekąska ok. 180 kcal
* 1,5 szklanki truskawek (mrożonych), łyżeczka miodu, łyżeczka otrębów – ok. 140 kcal
* wafel ryżowy – ok. 40 kcal
Truskawki blendujemy na mus, mieszamy z otrębami. Jemy z waflem ryżowym.

Kolacja ok. 252 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* szczypiorek
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Rzodkiewki ścieramy na grubej tarce i mieszamy z posiekanym drobno szczypiorkiem. Solimy. Mieszamy z serkiem wiejskim. 

Piątek ok. 1588 kcal

Śniadanie ok. 483 kcal 
* puszka fileta z makreli w pomidorach 170 gramów – ok. 243 kcal
* 3 kromki chleba razowego – ok. 240 kcal
* kiełki 

I Przekąska ok. 150 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal

Obiad: ok. 445 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli – ok. 190 kcal
* 60 gramów kremowego serka twarożkowego naturalnego – ok. 140 kcal
* przyprawy do serka : koperek, sól, kilka kropel soku z cytryny
* sałata lodowa
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal 
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal 

Paprykę, pomidora i rzodkiewki kroimy w bardzo drobną kostkę. Solimy. Łączymy z serkiem i przyprawami. Rozsmarowujemy na tortilli, przykrywamy sałatą lodową, zawijamy w rulon.

II Przekąska ok. 350 kcal
* zielony koktajl – ok. 350 kcal
Przepis TU 

Kolacja ok. 160  kcal
* zupa krem z pomidorów 400 ml – ok. 160 kcal
* natka pietruszki lub bazylia 

Sobota ok. 1553 kcal 

Śniadanie ok. 410  kcal
* szklanka jogurtu naturalnego 250 gramów – ok.150 kcal
* 4 łyżki granoli – ok. 132 kcal
* jedno kiwi – ok. 43 kcal
* szklanka truskawek (z mrożonki) – ok. 45 kcal
* łyżeczka miodu – ok. 40 kcal

Truskawki, kiwi i miód miksujemy na gładką masę. W wysokiej szklance układamy na przemian, granola, jogurt, owoce.
Przepis na domową granolę TU

I Przekąska ok. 255 kcal 
* 1 kanapka z chleba razowego, posmarowana masłem osełkowym z sałatą, chudą szynką i rzodkiewką – ok. 155 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal

Obiad ok. 500 kcal
* zapiekanka z cukinii i ziemniaków – ok. 250 kcal (zapiekanka w przepisie jest na 3 osoby)
* pieczone udko z kurczaka (jemy bez skóry) – ok. 250 kcal
Przepis na zapiekankę TU

II Przekąska ok. 100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 288 kcal 
* garść sałaty lodowej
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) – ok 30 kcal 
* łyżka płatków migdałowych (podprażyć na patelni) – ok .58 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok.100 kcal
* cała czerwona papryka – ok.60 kcal 

Niedziela ok. 1250 kcal 

Śniadanie ok. 365  kcal
* 2 jajka na miękko – ok. 160 kcal
* 1 kromka chleba razowego cienko osmarowana masłem osełkowym- ok. 100 kcal
* sałatka z jednego pomidora, całej papryki, 5 rzodkiewek i ćwiartki cebuli – ok. 105 kcal
 
I Przekąska ok. 140 kcal 
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal

Obiad:  ok. 415 kcal 
* 2 pulpety z indyka – ok. 80 kcal
* 4 łyżki sosu – ok. 18 kcal
* 50 gramów kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem) – ok. 163 kcal
* szklanka sałatki z gotowanych startych buraczków, z jabłkiem i cebulką – ok. 100 kcal 
* szklanka fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
Przepis na pulpety TU 

II Przekąska ok. 143 kcal 
* szklanka soku pomarańczowego zmiksowanego z kiwi – ok. 143 kcal

Kolacja ok.183 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* łyżka granoli – ok. 33 kcal 

Lista zakupów:

Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia. 
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.

113 komentarzy

AnonimowyDodano:  14 Listopad 2014 - 9:53
Małgosiu nie mam czasu wyciskać soku z marchwi więc chciałabym kupić gotowy jakiej firmy polecasz sok? najbardziej naturalny?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Listopad 2014 - 10:05
Polecam jednodniowe te z lodówek. Np. marwitt
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Listopad 2014 - 9:56
Małgosiu, proszę o poradę. Staram się jadac zdrowo często korzystam Twoich przepisów, morfologię mam ok., a włosy wypadają mi garściami. O powinnam rozszerzyć jadłospis? Zaznaczam, że codziennie staram sie dokładać łyżkę siemienia lnianego albo do jogurtu albo do koktajlu.
Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Listopad 2014 - 10:07
Włącz olej lniany, otręby, kasze gruboziarniste, no i sprawdź czy nie masz obniżonego poziomu żelaza. odchyl dolną powiekę i jeśli jest jasna to oznacza że masz za mało żelaza - poczytaj ten post +komentarze :
http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/09/wydadaja-ci-wosy-jestes-zmeczona.html
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Listopad 2014 - 10:22
A jaki mix sałat polecasz? (Jakiej firmy lub gdzie - w jakim sklepie - kupujesz?)
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Listopad 2014 - 12:29
firma nie ma tu znaczenia, ważne jest aby sałata nie była zwiędła ani nie ciemniała
ja kupuję w moim top markecie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Listopad 2014 - 10:47
Malgosiu czy moglabys doradzic jakiej firmy wit.D podawac dziecku?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Listopad 2014 - 12:28
np. devikap
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Listopad 2014 - 11:23
Małgosiu a przekąska typu jabłko (lub gruszka) + garść orzechów nerkowców obroni się? i tak ok 3 razy w tygodniu?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Listopad 2014 - 12:27
tak :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Listopad 2014 - 11:26
Chyba umarłabym z głodu na takiej diecie.
ZuzaDodano:  15 Listopad 2014 - 11:21
Szkoda w ogóle odpowiadać na takie komentarze, ale jednak odpowiem. Jakbyś przeczytała to, co masz przed przystąpieniem do korzystania z jadłospisu przeczytać, to wiedziałabyś, że jadłospis dostosowuje się do swojego zapotrzebowania kalorycznego. Jeśli masz większe jadłabyś więcej. Proste. Myślę, że jadłospisy Gosi są bardzo sycące w stosunku do ilości kalorii, jaką się przyjmuje.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Listopad 2014 - 11:40
Droga Małgosiu. Chciałam Ci podziękować z jadłospisy!! Od połowy wrzesnia ''jadę na nich'' i zgubiłam już 9 kg. Rewelacja
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Listopad 2014 - 12:27
Super ! Gratuluję ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Listopad 2014 - 12:50
Jak pojawiają się na drugie śniadania jabłka to czym można je zastąpić?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Listopad 2014 - 14:09
gruszką, granatem, kaka
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Listopad 2014 - 12:55
Małgosiu, proszę powiedz jak dostosować twoje żywienie dla mojego męża który ma 27 lat 80 kg, 170 cm wzrostu. (wyszło mi 190kalorii więc muszę zmniejszyć ta liczbę kalorii do około 1900 ?). Jak dostosować twój jadłospis tak abym ja przyjmowała około 1500 a mój mąż 1900 kalorii/ Mam mu poprostu więcej nakładać ? Nie potrafię wyliczać tych kalorii więc zamiast 2 jajek dawać 3 itp?
Qchenne InspiracjeDodano:  16 Listopad 2014 - 9:26
Tak. Zwiększ mu kaloryczność.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Listopad 2014 - 13:25
a ja mam pytanie czy zamiast smarowania chleba maslem mozna klasc awokado? jak zmienia sie wtedy kalorycznosc?
Paula
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Listopad 2014 - 14:08
Można - kaloryczność będzie zbliżona
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Listopad 2014 - 13:38
na prawdę trzeba patrzeć co się wybiera w sklepie- w jadłospisie jest puszka fileta z makreli, która cała ma ok 240 kcal a jak spojrzałam w sklepie na jedną to porcja 85 g( czyli połowa miała około 210 kcal). To jakby ktoś kierując się jadłospisem zjadł śniadanie składające sie z takiej ryby i tych trzech kromek chleba to mega ilość kalorii wychodzi :O:O Niby to samo z nazwy a różnica znacząca!
Odpowiedz
Sylwia KamińskaDodano:  14 Listopad 2014 - 22:35
jak zawsze genialny jadłospis :) podpatruje już od jakiegoś czasu :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Listopad 2014 - 23:13
Czy można stosować Twoje jadlospisy w trakcie karmienia piersią tak aby nie uszkodziły dziecku? Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Listopad 2014 - 9:03
Oczywiście ale musisz zwiększyć kaloryczność i obserwować maluszka czy ne jakiś konkretny produkt nie reaguje negatywnie.
Odpowiedz
Karina MałyjurekDodano:  15 Listopad 2014 - 7:48
Jak sobie poradzić z przekąskami typu sok z marchwi i buraka nie mając sokowirowki w akademiku?
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Listopad 2014 - 9:03
W takiej sytuacji pozostają soki jednodniowe gotowe ale tu z tego co się orientuję jest tylko sama marchew i marchew z selerem.
Karina MałyjurekDodano:  15 Listopad 2014 - 10:04
Dziękuję :)
AnonimowyDodano:  17 Listopad 2014 - 11:59
Małgosiu a mam pytanie odnosnie soku z buraków, lepszy jest z gotowanych czy surowych? i co mogę dodać do buraków i w jakich proporcjach?
z góry dziękuje za odpowiedź :)
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Listopad 2014 - 13:43
lepszy z surowych,
mi najlepiej smakuje w kombinacji 3 marchewki + jedno jabłko + jeden burak
AnonimowyDodano:  17 Listopad 2014 - 14:47
Dziękuje :)
a to prawda że przed snem nie powinno się pić soku z buraka?
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Listopad 2014 - 15:49
Tylko jeśli masz kaszel bo sok z buraka działa wykrztuśnie.
Jeśli jesteś zdrowa nie ma przeszkód ;)
Roman BoberDodano:  20 Listopad 2014 - 14:31
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Listopad 2014 - 11:44
Małgosiu, mam pytanie: czy jeśli np do drugiego śniadania (zwykle 2 kromki chleba żytniego z hummusem/twarożkiem/makrelą..itp) dodam potem duże jabłko, a często zjadam nawet dwa, będzie to wielki minus?
Wiem, że z owocami nie należy przesadzać, ale mam ostatnio wielką ochotę na jabłka właśnie.. tylko te dwa duże do posiłku to chyba za dużo, prawda?
Dzięki Kochana za to, co robisz dla nas :)
Ania
Qchenne InspiracjeDodano:  16 Listopad 2014 - 9:25
To zależy co jesz później. Składniki powinny się bilansować w danym dniu. I to co jemy na śniadanie musi się bilansować z tym co dalej.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Listopad 2014 - 12:23
A ja chcialabym dowiedziec sie czym sie roznia te jadlospisy od indywidualnej diety zamawianej u Ciebie w jadlospisach piszesz ze nie sa dieta czy wobec tego inny jest sklad substancji odzywczych w diecie ukladanej przez Ciebie indywidualnie i przynosi szybsze i lepsze efekty? Pozdrawiam.Twoja wierna fanka
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Listopad 2014 - 15:53
Jadłospis ten na blogu gotowy to jadłospis/inspiracja dla osoby zdrowej która wszystko może jeść. Zawiera ilości zgodne z RDA, 15 % białka 30 % tłuszczu i reszta węglowodany.
Indywidualna dieta oprócz uwzględnienia indywidualnych preferencji produktowych oraz temperatury posiłków (np. obiad zimny, kolacja ciepła) itp. ma również indywidualnie dopasowane składniki odżywcze - i tu dopasowuję biorąc pod uwagę opisy z formularza.
Przy różnych schorzeniach jest różny rozkład składników odżywczych. Osoba ze zwolnionym metabolizmem musi mieć inny rozkład, osoba z chorobami inny rozkład.
Pisze diety przy każdej chorobie.
AnonimowyDodano:  15 Listopad 2014 - 16:43
Dziekuje za odpowiedz czyli podsumowujac moge sprobowac na tych jadlospisach tracic kilogramy skoro nie mam zadnych nietolerancji i tez powinno spadac w dół?
patiDodano:  18 Listopad 2014 - 8:12
czy powinno? waga leci w dół jak lawina :D
Qchenne InspiracjeDodano:  18 Listopad 2014 - 8:59
tak
Odpowiedz
Beata S.Dodano:  15 Listopad 2014 - 16:46
Małgosiu i ja mam do Ciebie pytanie. Odkad zaczelam stosować Twoje jadłospisy zaczęłam także biegać. Biegam wieczoram bo tak najlepiej mi się biega. Co polecasz biegaczom po treningu? Owoc może być oprócz kolacji wg Twoich jadłospisów? Owoce suszone? Orzechy nerkowca? Na to głownie mam ochote ale nie wiem czy nie popełniam karygodnego błędu. Z góry dziękuję za odpowiedz!
Qchenne InspiracjeDodano:  16 Listopad 2014 - 9:18
Najlepiej będzie jak zjesz coś z białkiem i węglowodanami np. kanapkę z indykiem + warzywa
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 Listopad 2014 - 13:44
Po zjedzeniu czerwonej papryki (nawet w mniejszych ilościach) bardzo źle się czuję - czym mogę ją zastąpić?
Qchenne InspiracjeDodano:  16 Listopad 2014 - 16:22
To zależy w jakiej potrawie.
Zastąpić można np. cukinią, papryką, pomidorem - wszystko zależy w jakim daniu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 Listopad 2014 - 13:55
Malgosiu a jaki polecasz sos sojowy i gdzie go mozna kupic?
Qchenne InspiracjeDodano:  16 Listopad 2014 - 16:22
Według mnie najlepszy jest kikkoman.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 Listopad 2014 - 14:21
Małgosiu a co sądzisz o maśle orzechowym? MOżna sobie pozwolić? Np. takie z firmy Sante 90% orzechów?
Qchenne InspiracjeDodano:  16 Listopad 2014 - 16:21
Nie znam składu tego Sante.
Ale masło orzechowe od czasu do czasu można ale rozsądne ilości.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 Listopad 2014 - 15:26
Mam dwa pytanka : ile kcal mają orzechy włoskie (powiedzmy w 100 g)? a drugie to czy bakłażan tak samo jak cukinie można jeść ze skóra:)?
Z góry dziękuję za odp.:)
Qchenne InspiracjeDodano:  16 Listopad 2014 - 16:19
100 g orzechów włoskich ma ok. 645 kcal,
Bakłażana można jeść ze skórką tak jak cukinię
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 Listopad 2014 - 19:03
Małgosiu, a co sądzisz o bananach? Można jej jeść jako przekąskę na przykład? W Twoich przepisach pojawiają się chyba głównie w koktajlach, ja czasami zabieram do pracy właśnie jako przekąskę, ale np. znajoma odchudzała się w NatureHouse i miała całkowity zakaz jedzenia bananów? A w ogóle- co sądzisz o dietach NH?
Qchenne InspiracjeDodano:  16 Listopad 2014 - 22:28
Na temat diet Natur House w ogóle nie będę się wypowiadać. Koleżanka poszła tam do pracy. Pracowała 2 dni i jak poznała o co tam chodzi to zrezygnowała ;) Brak słów.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 Listopad 2014 - 19:10
Gosiu ja mam pytanie o ciasto.
Jak wkładam je do lodówki to owijać je folią spożywczą czy wkładać tak po prostu ?
Qchenne InspiracjeDodano:  16 Listopad 2014 - 22:26
owijać bo przejdzie zapachami
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 Listopad 2014 - 20:14
Małgosiu trenuje rano o godzinie 9. Wstaje o godzinie 7 i przed treningiem jem śniadanie. I tu pojawia się moje pytanie jakie powinnam jeść posiłki na śniadanie (co oprócz owsianki o ile moge ją jeść przed treningiem) i co po treningu czyli na pierwszą przekąskę.
Qchenne InspiracjeDodano:  16 Listopad 2014 - 22:25
Przed treningiem jesz śniadanie i zapewne zawiera ono i białko i węglowodany i jakieś cukry proste.
Po treningu zjedz białko + węglowodany więc w Twoim przypadku np. jogurt z granolą.
AnonimowyDodano:  16 Listopad 2014 - 22:35
Ja sie dołącze do pytania czy owsianka może być przed treningiem a po np. banan ?
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Listopad 2014 - 9:34
tak ale do tego banana dodaj coś białkowego chociażby kilka migdałów
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 Listopad 2014 - 20:54
Witam. Pani Gosiu zaczynam od jutra ćwiczyć. Będą to raczej ćwiczenia w godzinach porannych z racji tego że dzieci będą w przedszkolu. Jak powinnam komponować posiłki przed i po posiłku i jak wieczorem tzn. kiedy węglowodany kiedy białko itp. Dziękuje bardzo za pomoc :)
Qchenne InspiracjeDodano:  16 Listopad 2014 - 22:23
Rano przed ćwiczeniami wypij sobie np. koktajl z owocem a po ćwiczeniach zjedz normalne śniadanie.
Odpowiedz
angela19303Dodano:  16 Listopad 2014 - 22:11
Świetne jadlospisy:)
Odpowiedz
angela19303Dodano:  16 Listopad 2014 - 22:42
Kochana Gosiu, proszę Cię o pomoc , jak mam dostosować godziny posiłków, gdyż od pn do czw pracuję na nocną zmianę od 19.30 do 6 rano, przerwy w pracy mam dwie o 23.00 pół godziny i o 2.45, 15 minut, wychodzę z domu o 18.45 , a kładę się spać o 7 rano, pt, sb, nd i prawie cały pn mam wolne. Myślę, że przy takich godzinach pracy ciężko jest jeść 5 regularnych posiłków, bardzo proszę o odpowiedź, uwielbiam Twojego bloga, pozdrawiam.
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Listopad 2014 - 9:36
Ważne abyś jadła co 3-4 godziny. Owszem czasem to się może poprzesuwać ale trzeba w miarę możliwości pilnować regularności.
Odpowiedz
AlkmenaDodano:  17 Listopad 2014 - 7:16
Gosiu nie wiem czy doszło moje pytanie. Co sądzisz o tzatzikach firmy Zott? Ja robie sama ale czasami jak nie zrobię a mam ochotę to kupuję. Czy dopuszczasz ten sos?
https://leclerc.com.pl/sklep/gallery/43650/1_800.jpg
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Listopad 2014 - 9:33
skład jest ok.
Odpowiedz
Karolina PławeckaDodano:  17 Listopad 2014 - 12:18
Czy kaszę jaglaną (która pojawia się w jadłospisie we wtorek i czwartek na śniadanie) można ugotować na mleku dzień wcześniej, a rano tylko dodać owoce?
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Listopad 2014 - 13:42
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Listopad 2014 - 12:19
Witam.dzis jest trzy tyg.jak korzystam z pani jadłospisu a tydz.jak zaczełam ćwiczyć.Jadłospis jest SUPER tak jak i ćwiczenia ale mam pytanko czy te ćwiczenia wykonując raz dziennie to starczy czy np.wieczorem(bo najbardziej mi pasuje)wykonac je dwukorotnie?p.s jak zrobić surówke z marchwi i jabłka do obiadu i ile to kcal?pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Listopad 2014 - 13:42
Ja wykonywałam raz dziennie ale jeśli chcesz i masz czas dwa razy dziennie to nic nie stoi na przeszkodzie ;)
Surówkę z marchwi robisz błyskawicznie - ścierasz 2 marchewki + jedno jabłko i możesz dosypać do tego otrębów
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Listopad 2014 - 12:21
Witam, mam pytanie. Czy moje żywienie może wyglądać w następujący sposób?
-8.00 - owsianka z 4 łyzek +około 200 ml mleka + łyżka bakalii (ZAWSZE)
-11.00 - 2 owoce (jabłko banan kiwi gruszka pomarańcza)
-14.00 - jestem w pracy więc muszę zjeść przekąske II ( kanapka z razowego chleba, sałatka z miksu sałat + chlebek/ twarożek z papryką/marchewka + chrupkie pieczywo itp)
-17.00 obiad (gotuje teściowa więc nie chce wybrzydzać, ale ona też jest na diecie więc raczej zdrowe rzeczy)
-20.00 kolacja czasem owoce, czasem koktail, czasem kanapki, czasem sałatka.

Czy taki harmonogram jest ok? Chciałabym, przyjmować tak 1500 kalorii.

Poza tym ćwicze z chodakowską około 21. Czy mimo ze zjadam kolacje o 20 powinnam jeszcze coś po ćwiczeniach przekąsić ? kłade się spać około 23
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Listopad 2014 - 13:40
Jadłospis i rozkład jest ok. Po ćwiczeniach wypij sobie koktajl np. z 300 ml kefiru lub maślanki + owoc.
AnonimowyDodano:  17 Listopad 2014 - 15:48
Czytam komentarze pod postami i widzę że dziewczyny narzekaja ze jedzenia jest zbyt mało i chodzą głodne. Ja cały czas chodzę pełna. Może za dużo zjadam? Np jak na przekąskę zjem 2 jabłka to dla mnie to jest baaardzo dużo.

I tak jak piszesz że koktail 300ml kefiru +owoc - to ja bym tyle na pusty żołądek zjadła jako posiłek a nie raptem godzine od kolacji. Czy to faktycznie się ma czas strawić ? Bo w porównaniu z moim wcześniejszym żywieniem to jest sporo więcej jedzenia.
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Listopad 2014 - 21:22
Wszystko jest kwestią indywidualną ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Listopad 2014 - 12:46
witam.Pani Małgosiu mam pytanko:czy można sobie zamieniac dania?i ile razy dziennie nalezy ćwiczyc np.te cwiczenia co Pani?
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Listopad 2014 - 13:39
można zamieniać,
ja ćwiczyłam raz dziennie,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Listopad 2014 - 20:13
Co Pani sądzi na temat takich płatków, spożywanych jako zamiennik chipsow przed tv?

http://oliwka24.pl/produkt/platki-sniadaniowe-wielozbozowe-z-blonnikiem-i-algami-granex-220g/


Qchenne InspiracjeDodano:  17 Listopad 2014 - 21:24
Nie polecam ;) Tego typu przekąski wciągają jak zaraza ;) Lepiej sobie pochrupać marchewkę lub rzodkiewkę ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Listopad 2014 - 20:14
Droga Małgosiu, na początku ogromne dzięki, że jesteś! Jesteś dla mnie ogromnym autorytetem i dzięki Tobie sporo już schudłam. Mam jednak pytanie. Od niedawna zaczęłam pracę jako nauczycielka ( wracam o różnych godzinach do domu). Czy w związku z tym, kiedy pracuję dłużej (do 15) mogę zjeść: Sniadanie, przekąska I, Przekąska II, obiad, kolacja, a kiedy wracam wcześniej (koło 13) śniadanie, przekąska, obiad przekąska kolacja, czy lepiej żeby obiad zawsze był o tej mniej więcej 16.30. ? i jeszcze jedno pytanie. Czy mogę zabierać rano przyrządzony koktajl do pracy i zjeść na II przekąskę koło 13? dodam, że nie mam tam lodówki tylko temp ok 18 st. ? będę wdzięczna za odpowiedź.
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Listopad 2014 - 21:16
Możesz jeść obiad o różnych porach, nie ma tu problemu.
Jeśli zaś chodzi o koktajl zabieraj go w schłodzonym przez noc w lodówce kubku termicznym. Spokojnie 3-4 godziny wytrzyma.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Listopad 2014 - 20:26
Nie wiem Gosiu,czy już była prośba,ale zapytam czy byłaby możliwość abyś napisała post o posiłkach przed i potreningowych ?a może już są zebrane takie informacje?��
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Listopad 2014 - 21:07
niebawem będzie taki post
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Listopad 2014 - 23:08
Witam, nie mam przekonania do mrożonek, czy można użyć świeżych warzyw?
Qchenne InspiracjeDodano:  18 Listopad 2014 - 8:59
oczywiście ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Listopad 2014 - 0:23
Małgosiu, mam pytanie odnośnie koktajli warzywnych i owocowych. Nie przepadam za tego typu napojami, czy mogłabym je zamienić na jakąś inną przekąskę? Jeśli tak, to jaką? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :) świetny blog, ale o tym już nie muszę Cię zapewniać ;)
Qchenne InspiracjeDodano:  18 Listopad 2014 - 9:01
Proponuję sałatki owocowe z ziarnami np. płatkami migdałów
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Listopad 2014 - 16:57
gosiu a ile serii cwiczyłaś?wiem ze raz dziennie ale po jednej serii?
Qchenne InspiracjeDodano:  18 Listopad 2014 - 21:52
po 2 czasem 3 serie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Listopad 2014 - 16:58
mam pytanie odnosnie sosu balsamicznego!!!!ile ma kcal?czy wogole polecasz jakis(jesli tak to jakiej firmy)?
Qchenne InspiracjeDodano:  18 Listopad 2014 - 21:52
łyżka octu balsamicznego ma ok. 6-7 kcal,
dobry jest Monini
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Listopad 2014 - 19:38
Małgosiu!!!mam do ciebie takie pytanie:gdyż w poniedziałek tj.24.11 mija mc jak korzystam z twoich jadłospisów moje pytanie jest zwiazane z wazeniem sie gdyz akurat w poniedzialek jest dzien wazenia po mcu ale i akurat u mnie przypadnie 4dzien miesiaczki,a słyszałam ze kobiety waza od 1do2(niektore nawet 3)wiecej wiec czy to ma jakis sens w pon.zrobic swoj miesieczny bilans czy poprostu to wazenie przesunać?DORADŻ!!!!!GORACO POZDRAWIAM:-)
Odpowiedz
KarolowaDodano:  19 Listopad 2014 - 10:36
Dzień dobry, na dzisiaj dla siebie i męża przygotowałam makaron z cukinią, fasolką i łososiem, wyszło pysznie (bo już próbowałam) ale tak się zastanawiam czy faktycznie porcja ma 430kcal bo makaronu wyszło sporo (dwie szklanki suchego). Chociaż cukinia i por to śladowe ilości kalorii.

Od poniedziałku jestem na jadłospisie inspirowanym Pani jadłospisem wg 43tygodnia (inspirowanym bo 2 dni z rzędu zrobiłam poniedziałek a dzisiaj też poniedziałek z modyfikacją obiadową) i po 7dniach się zważę, jak nic mi nie ubędzie to już chyba nie ma dla mnie ratunku :) pozdrawiam! Karolowa
Odpowiedz
Martyna KurowskaDodano:  19 Listopad 2014 - 10:39
Mam pytanie ;)

Czy śniadanie składające się z mixu banan, kiwi, pół jogurtu naturalnego, 3łyżki ugotowanych płatków owsianych, trochę suszonej żurawiny - jest dobrą opcją?
Bardzo proszę o informację ;)

Pozdrawiam.
Qchenne InspiracjeDodano:  19 Listopad 2014 - 12:54
Tak, bardzo fajna propozycja.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Listopad 2014 - 16:46
Witaj Gosiu, natrafiłam na twój blog przypadkiem ale po prostu jestem zachwycona! Robisz kawał dobrej roboty! Jestem pod wrażeniem, smaczne przepisy i proste w przygotowaniu. dzięki Tobie pokochałam gotować:-) Szybko, smacznie i co najważniejsze mega zdrowo! ;-) jestem już 5-ty dzień na Twoim jadłospisie i czuję się rewelacyjnie! Jestem szczupłą osobą, po prostu postanowiłam zmienić styl życia i odżywania, mam problemy z cerą mam nadzieję że po zmianie diety będzie lepiej. Dziękuję i pozdrawiam :-) Działaj dalej!
Qchenne InspiracjeDodano:  19 Listopad 2014 - 20:44
Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Listopad 2014 - 19:30
czy robiła pani rozgrzewke przed ćwiczeniami czy odrazu pani ćwiczyła?pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  19 Listopad 2014 - 20:18
W większości zaczynałam od razu, czasem robiłam rozgrzewkę na steperze.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Listopad 2014 - 20:01
Czy sałatę/miksy sałat w Pani jadłospisach można zastępować kapustą pekińską?
Qchenne InspiracjeDodano:  19 Listopad 2014 - 20:17
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Listopad 2014 - 20:12
Gosiu, czy zamiast chlebka mogę jeść bułki z ziarnami z piekarni np. graham itp.?
Qchenne InspiracjeDodano:  19 Listopad 2014 - 20:17
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Listopad 2014 - 20:24
czy odrazu robiła pani podwojny zestaw cwiczen czy np.przez pierwsze dwa tyg.jeden zestaw a pozniej dopiero zwikszyła pani?
Qchenne InspiracjeDodano:  19 Listopad 2014 - 20:42
na początku po jednym bo nie dawałam rady więcej ;) zakwasy ;) po bodajże 3 tygodniach już robiłam dwa
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Listopad 2014 - 21:20
dzieki ja myslalam ze ze mna juz az tak zle,gdyz wczoraj chciałam zrobic podwojny zestaw ale było ciezko wiec mozna pow.ze połtora zestawu zrobiłam.ćwicze dopiero poltora tyg.te cwiczenia co pani takze pomalu mysle ze dojde i do drugiego zestawu:-)p.s jadłospis przygotowany przez pania jest swietny GRATULUJE!!!korzystam z pani jadłospidu od niecalego mca i juz mi spadło 2,5kg a i dopiero od poltorej tyg.zaczelam cwiczyc,nieciagnie mnie do słodyczy co najwazniejsze:-)dwa lata temu byłam na diecie schudłam faktycznie 20kg.ale coz pozniej 8mi wskoczyło i dlatego tez poszukiwałam tak swietnego blogu jak ma pani!!!POZDRAWIAM GORACO
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Listopad 2014 - 0:26
Nie mam sokowirowki, a chcialabym uwzglednic marchew w koktajlach. Czy moge ja w zwiazku z tym zetrzec na drobnej tarce i dodac do koktajlu? Czy wartosc odzywcza bedzie identyczna jak z wycisnietego soku?
Dziekuje
Qchenne InspiracjeDodano:  21 Listopad 2014 - 8:56
Polecam soki jednodniowe. Owszem możesz zetrzeć marchew na drobniuteńkiej tarce i zblendować z koktajlem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Listopad 2014 - 10:10
w jadlospisie w niedziele jest blad. na sniadanie jest napisane 465 a w rzeczywistosci jest 365
Qchenne InspiracjeDodano:  22 Listopad 2014 - 16:11
Dziękuję ;) Już poprawiłam ;)
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ