Tydzień 50 – jadłospis

Jak korzystać z jadłospisów?

Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły :
Odchudzanie zaczyna się w głowie ! Jak zdrowo chudnąć i jak ja wyglądałam zanim schudłam ?  (klik)
Im mniej jesz tym bardziej utyjesz. Zasady funkcjonowania naszego metabolizmu (klik) 
Oblicz także swoją optymalną kaloryczność dzienną przy obecnych wymiarach i zweryfikuj, ile powinnaś/powinieneś jeść, aby schudnąć Czym jest metabolizm i dlaczego niektórzy tyją „z powietrza” ? I dla motywacji moje nogi „przed” i „po”(klik)
Proszę także o zapoznanie się z zakładką Bądź FIT (klik)

Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.

Jak dopasować do siebie jadłospis:

TYP 1:  Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem.

TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno.

TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z  drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu.

TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję.

Słodka niedziela  – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal.
Osoby, które zrezygnowały ze słodyczy i nie robią sobie słodkiej niedzieli (a wiem, że są takie) w niedzielę dodają sobie przekąskę, aby uzupełnić kaloryczność.

Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂
Przepis na mix śniadaniowy TU  

Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu.

No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!!

Poniedziałek ok. 1550 kcal lub 1563 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 436  kcal
Kasza jaglana na mleku z gruszką i orzechami:
* 300 ml mleka – ok. 150 kcal
* 3 łyżki kaszy jaglanej – ok. 186 kcal
* gruszka – ok. 70 kcal
* 4 rozgniecione orzechy laskowe- ok. 30 kcal

Kaszę jaglaną przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Wrzucić na gotujące się mleko. Gotować ok. 10 minut często mieszając. Wyłączyć, dodać pokrojoną w kostkę gruszkę i rozkruszone orzechy, przykryć pokrywką i odstawić na 15 minut.

I Przekąska ok. 241 kcal
* sałatka z 3 kiwi – ok.129 kcal
* łyżeczka sezamu – ok.32 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal 

Obiad: ok. 455 kcal lub ok. 470 kcal

Pracujący i studenci ok.457 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli – ok. 190 kcal
* sałata lodowa
* 4 plasterki chudej szynki – ok. 200 kcal
Pasta: 3 łyżki naturalnego serka twarożkowego (ok. 60 kcal ), koperek,sól, pieprz ziołowy, świeża bazylia – całość ok. 60 kcal
* kiszony ogórek – ok. 7 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok.470 kcal 
* pieczone udko z kurczaka – 250 kcal
* surówka z jednej marchewki i jednego jabłka – ok. 100 kcal
Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce. Posypujemy połową łyżeczki cukru trzcinowego i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Mieszamy.
* 2 średnie ugotowane ziemniaki posypane koperkiem- ok. 120 kcal

II Przekąska ok. 223 kcal   kcal 
Koktajl ze szklanki kefiru, całego banana, jednego kiwi i łyżki natki pietruszki- ok. 223 kcal

Kolacja ok. 193 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* papryka- ok. 65 kcal
* 5 oliwek – ok. 20 kcal
* łyżka podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych – ok. 58 kcal 
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal 
* kilka listków świeżej bazylii

Wtorek ok. 1558 kcal 

Śniadanie ok. 460 kcal
* 2 jajka na miękko (L) – ok. 160 kcal
* 2 kromki chleba cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* szczypiorek
* szklanka soku pomarańczowego – ok.100 kcal

I Przekąska ok. 238  kcal
* jogurt naturalny 250 g (szklanka) – ok. 150 kcal
* łyżka mieszanki tzw. studenckiej (rozgniatamy orzechy) – ok.80 kcal 
* łyżeczka otrębów żytnich – ok. 8 kcal

Obiad: ok. 450 kcal – obydwie wersje

* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) – ok. 160 kcal
* 4 różyczki brokułów – ok. 15 kcal
* 100 gramów fileta z kurczaka – ok. 100 kcal
* pół szklanki mrożonego zielonego groszku – ok. 50 kcal 
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* 2 łyżki kukurydzy z puszki – ok.30 kcal
* łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok.80 kcal
* natka pietruszki drobno pokrojona do posypania
* sól, pieprz cytrynowy
* opcjonalnie – ocet balsamiczny lub sos sojowy do skropienia 

Ryż i brokuły gotujemy al dente. Kurczaka oprószamy solą i pieprzem cytrynowym.
Kroimy na cienkie paski +/- 1×4 cm
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojonego w cienkie paski kurczaka i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy, aż kurczak przestanie być różowy. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i  zielony groszek. Przykrywamy pokrywką i dusimy 1 minutę. Odkrywamy pokrywkę i dodajemy ugotowany ryż, pokrojone w kawałki ugotowane brokuły, kukurydzę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy.Doprawiamy do smaku.
Taką sałatkę możemy zjeść zarówno na zimno jak i na ciepło.

II Przekąska ok. 170 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
* jedno jabłko – ok.70 kcal 

Kolacja ok. 240 kcal  
* Zielona zupa – porcja ok. 190 kcal  (gotujemy na dwa dni)
* garść groszku ptysiowego (10g)  – ok. 50 kcal
Kurczaka z wywaru zostawiamy na jutro!
Przepis na zupę TU

Środa ok. 1550 kcal lub 1562 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 419 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 300 kcal 
* 3 plasterki żółtego sera – ok. 105 kcal 
* sałata lodowa
* 2 ogórki kiszone – ok. 14 kcal

I Przekąska ok. 290 kcal
*2 pomarańcze – ok. 210 kcal
* szklanka soku marchwiowego – ok. 80 kcal

Obiad: ok. 378 kcal lub ok.390  kcal

Pracujący i studenci ok. 378 kcal
* pół szklanki suchego makaronu penne – ok. 120 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) – ok 30 kcal 
* 2 plasterki chudej szynki – ok.100 kcal
* łyżka płatków migdałowych – ok .58 kcal
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* pół łyżeczki słodkiej papryki i jeśli lubicie, odrobina ostrej 
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok. 40 kcal 
* sól
* koperek

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i słodką paprykę w przyprawie. Smażymy 2-3 minuty.Mieszamy z makaronem ugotowanym al dente i szynką pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę.  Na patelnię na której smażyła się papryka wrzucamy płatki migdałowe. Prażymy.
Makaron przekładamy do pojemnika, dodajemy fetę i uprażone migdały.Posypujemy koperkiem. 

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 390 kcal 
* potrawka z kurczaka z warzywami i makaronem – ok. 390 kcal 
Przepis TU

II Przekąska ok. 223 kcal
Koktajl ze szklanki kefiru, całego banana i połowy szklanki mrożonych czerwonych owoców np.truskawek lub mieszanki innych – ok. 223 kcal

Kolacja ok. 240 kcal  
* Zielona zupa – porcja ok. 190 kcal  (gotowaliśmy wczoraj)
* garść groszku ptysiowego (10g)  – ok. 50 kcal

Czwartek ok. 1566 kcal lub 1565 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 360 kcal
* 150 gramów chudego twarożku – ok. 170 kcal
* szczypiorek
* 2 łyżki jogurtu naturalnego – ok. 30 kcal
* sól, pieprz 
Z podanych składników robimy twarożek ze szczypiorkiem.
* 2 kromki chleba razowego – ok.160 kcal

I Przekąska ok. 286 kcal
* sałatka z jednego banana, 2 kiwi i jednej pomarańczy – ok. 286 kcal

Obiad: ok. 455 kcal lub ok. 454 kcal

Pracujący i studenci ok. 455 kcal
* garść sałaty lodowej
* szklanka ugotowanej al dente i wystudzonej (zimnej) fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* pół papryki pokrojonej w cienkie paski – ok. 30 kcal
* 1/4 kostki chudego sera feta  (kostka ma 270 gramów) – ok. 175 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal 
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni – ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 454 kcal 
* 1/4  szklanki suchej kaszy jęczmiennej perłowej – ok.120 kcal
* szklanka mrożonej zielonej fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* pulpety z szynki wieprzowej 2 sztuki w sosie pomidorowym (ok. 50 gram każdy – standardowa wielkość) – ok.220 kcal
* 3 łyżki sosu do polania kaszy lub pulpetów – ok. 60 kcal 
* przecier pomidorowy w kartonie, cebula i koperek do sosu

Mięso na pulpety przygotowujemy standardowo. Ja na pół kilograma mięsa daję jedno jajko i jedną grahamkę. Do tego pół cebuli, sól i pieprz. Lepimy pulpety standardowej wielkości.
Pulpety wrzucamy na ok. minutę do osolonego wrzątku. Wyjmujemy i odkładamy na bok.
Na patelni podsmażamy cebulkę. Dodajemy 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie i trochę wody. Wkładamy pulpety i dusimy ok.15 minut ma małym ogniu. Posypujemy koperkiem i zaklepujemy łyżeczką śmietany 12%. Doprawaiamy do smaku.
Podajemy z ugotowaną kaszą jęczmienną i fasolką szparagową.

II Przekąska ok. 140  kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 70 kcal

Kolacja ok. 325 kcal 
* jogurt naturalny – ok.150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
* łyżka suszonej żurawiny – ok. ok. 40 kcal

Jogurt mieszamy z mixem. Ostawiamy na 5 minut. Dodajemy żurawinę.  

Piątek ok. 1549 kcal lub 1529 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 450 kcal
* 3 kromki razowego chleba – ok. 240 kcal
* 2 łyżki pasty z wędzonej makreli ( pół makreli mieszamy z jednym jajkiem na twardo ), doprawiamy do smaku – ok. 210 kcal

I Przekąska ok. 174 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* kubeczek jogurtu naturalnego z koperkiem, świeżą bazylią, świeżo zmielonym ziołowym
pieprzem i odrobiną soli – ok. 150 kcal

Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 390 kcal

Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* dwie garście mieszanki sałat
* cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* liście bazylii (sporo)
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 50 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 390 kcal 
* leczo warzywne – porcja ok. 180 kcal
* 2/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki – ok. 210 kcal
Przepis TU 

II Przekąska ok. 233 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, połowy banana, kilku truskawek (z mrożonki), 2 łyżek otrębów owsianych i jednego kiwi – ok. 233 kcal

Kolacja ok. 282 kcal 
* faszerowana cukinia – zjadamy całą czyli dwie połówki – ok. 282 kcal
Przepis TU

Sobota ok. 1507 kcal 

Śniadanie ok. 463 kcal
* omlet z bazylią i suszonymi pomidorami – ok. 320 kcal
* szklanka soku pomarańczowego zmiksowanego z jednym kiwi – ok. 143 kcal
Przepis TU

I Przekąska ok. 100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal

Obiad ok. 280 kcal
* Zupa z soczewicy – ok. 280 kcal 
Przepis TU

II Przekąska ok. 370 kcal
* Naleśnik graham z mozzarellą i świeżą bazylią – ok. 270 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przepis TU


 Kolacja ok. 294 kcal 
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* garść kiełków rzodkiewki
* kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem osełkowym – ok.100 kcal

Niedziela ok. 1356 kcal 

Śniadanie ok. 410  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok. 340 kcal
Do owsianki dodajemy całe starte na tarce jabłko i pół łyżeczki cynamonu – ok. 70 kcal

I Przekąska ok. 190 kcal 
*zielony koktajl – ok. 190 kcal
Przepis TU


Obiad:  ok.490 kcal 
* surówka z jednej marchewki i jabłka – ok. 80 kcal 
* polędwiczki w sosie kurkowym (z kurek mrożonych, ale mogą być inne grzyby np. pieczarki) – ok. 410 kcal
Przepis TU

II Przekąska ok.100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 166 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pół  kulki sera mozzarella – ok. 100 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* liście bazylii
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok. 40 kcal
* sok z cytryny do skropienia sałatki

Lista zakupów:

Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia. 
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.

197 komentarzy

kararinaaDodano:  9 Styczeń 2015 - 9:23
Jak zwykle świetne przepisy. Na pierwszy ogień wyprobuje zieloną zupę, leczo warzywne i naleśniki graham ;)

Pozdrawiam!
Odpowiedz
Kolorowe KredkiDodano:  9 Styczeń 2015 - 9:40
Mam takie pytanie, czy mogę liczyć w przyszłości na post o tym,co zabrać ze sobą do szkoły? Jestem studentką i spędzam w szkole zarówno w sobotę jak i niedzielę od 10 do 12 godzin. Po pierwszym dniu nie mogę patrzeć już na kanapki,a przygotowując sobie obiad nie mam możliwości podgrzania. Może jakieś propozycje dań sycących ale nie wymagających podgrzewania? Pozdrawiam serdecznie :)
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Styczeń 2015 - 9:44
wiele takich pomysłów znajdziesz w jadłospisach
UnknownDodano:  9 Styczeń 2015 - 12:01
zobacz na lunch-boxy które proponuje Gosia. Świetnie się sprawdzają. http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/p/blog-page_9.html
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Styczeń 2015 - 9:46
Mniami ? Jakich przypraw używasz do pieczonych udek kurczaka?
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Styczeń 2015 - 10:25
przeważnie nacieram czosnkiem i posypuję słodką papryką, majerankiem lub ziołami prowansalskimi albo lubczykiem
AnonimowyDodano:  9 Styczeń 2015 - 17:25
A zawija je Pani w ta folie, czy odsloniete piecze ? A i w jakiej temp i ile czasu siedza w piekarniku ?:)
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Styczeń 2015 - 21:35
odsłonięte piekę
AnonimowyDodano:  10 Styczeń 2015 - 21:47
A naciera sie udka olejem albo oliwa ( czy tak na "sucho")? Albo naczynie natluscic chociaz ?
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Styczeń 2015 - 8:35
ja ani nie natłuszczam kurczaka ani naczynia, kładę po prostu suche udka w naczyniu i już
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Styczeń 2015 - 10:19
Mam pytanie Malgosiu słyszałam pogląd ze kasze jaglana trzeba prażyć przed ugotowaniem bo wtedy ma znacznie lepsze właściwości co sadzisz na ten temat pozdrawiam ciepło
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Styczeń 2015 - 10:26
prażenie właściwości nie zmienia, może lekko zmienić smak kaszy,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Styczeń 2015 - 10:21
ja polecam zupę z soczewicy - jest obłędna:) smakuje nawet mojemu mięsożercy:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Styczeń 2015 - 10:27
Małgosiu jak to jest z tym kurczakiem, jak nie mam dostępu do eko to jeść czy lepiej wybierać inne mięso? I czy podawać kurczaka 4letniej dziewczynce?
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Styczeń 2015 - 11:55
w takim przypadku szukaj zagrodowego lub kupuj kurczaka w całości,
kurczak sprzedawany w całości jest mały bo nikt by nie kupił wielgaśnego,
jak widzę czasem w sklepie jak duże są piersi kurczaka to zastanawiam się jakim mutantem musiał być kurczak,
mały kurczak kupowany w całości jest lepszy bo nie jest tak pędzony hormonami
Anna BrandykDodano:  12 Styczeń 2015 - 13:05
i wszystko jasne, dzięki :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Styczeń 2015 - 10:36
Małgosiu, mam pytanie - odstawiłam słodycze oraz alkohol, zaczęłam zdrowiej się odżywiać, ale zauważyłam, że na mojej twarzy pojawiło się więcej wyprysków i zaskórników - czy jest to efekt czyszczenia się cery? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Styczeń 2015 - 11:53
tak, bardzo często tak się dzieje,
AnonimowyDodano:  9 Styczeń 2015 - 12:02
Małgosiu mam ten sam problem. Od dwóch lat nie palę alkolol w minimalnej ilości (w weekend 2 lampki wina wytrawnego) zdrowo się odżywiam od 2 lat, rano piję na czczo wodę z octem jabłkowym, wszędzie do wszystkiego amarantus, spirulina, olej lniany na wieczór, a mimo wszystko na twarzy nie typowe pryszcze tylko właśnie pełno zaskórników. Tak na Twoje oko co myślisz? Bo ja już jestem bezsilna...
AnonimowyDodano:  9 Styczeń 2015 - 12:02
Czyli nie ma co się martwić i wszystko wróci do normy? Mam nadzieję, że nie będzie to długo trwało :)
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Styczeń 2015 - 12:37
zrób sobie cytohormony, bardzo często ma to związek z zaburzeniami hormonalnymi,
AnonimowyDodano:  9 Styczeń 2015 - 12:42
Dziękuję za odpowiedź. Zrobię te badania. Dodam tylko jeszcze, że dbam bardzo o buzię i stosuję kosmetyki ekologiczne. A faktycznie jak brałam hormony (nie biorę od dwóch lat) to buzia była idealna. Ale niestety i migreny i zatrzymana woda w organizmie i wieczna nerwica. Jeszcze raz dziękuję za wszystko Małgosiu.
KlauduskaDodano:  9 Styczeń 2015 - 13:49
Ja zaczęłam z nowym rokiem i Dziewczyny mój organizm też zwariował. bolał mnie okropnie brzuch. i nie żołądek bo nie miałam zgagi, a jelita :O a jadłam wszystko zdrowe. trochę się zdenerwowałam i przestraszyłam. dodatkowo wyskoczył mi lekki trądzik na twarzy i plecach, ale to było przez 4 dni, dzisiaj już jest ok :) i skóra powraca do tego jak było :) Dodam jeszcze, że dziennie jadłam wcześniej ok 5-6 posiłków( w tym 3 główne- sniadanie, obiad , kolacja i miedyz posiłkami to owoce, słodycze- tutaj czekolada, jakies paluszki etc...) tylko nie kontrolowałam godzin ani ilości. śniadanie normalne, obiad zwykle był syty i kolacja zwykle max do 19, co jest dużym błędem bo zostawiamy organizm na "nocną głodówkę" no chyba ze wstajemy o 6 rano :) ja zaczynam dzien ok godz. 9-10. i moja kolacja jest ok 22 i to baaardzo malo, praktycznie samo białko, zazwyczaj jakis jogurt naturalny, sałatka z jajkiem, i ćwiczę E.Ch. i właśnie w godzinach wieczornych między podwieczorkiem a kolacją. Trzymam kciuki i nie poddawajcie się, bo WARTO ! :)
Odpowiedz
Konczi i SzpileczkaDodano:  9 Styczeń 2015 - 10:46
Podobają mi się Twoje propozycja, mam zamiar ułożyć dla siebie jakiś zdrowy jadłospis i chętnie wykorzystam kilka z Twoich przepisów. Pozdrawiam
Odpowiedz
Tola _76Dodano:  9 Styczeń 2015 - 10:49
fajnie się zapowiada ten tydzień, pozamieniam sobie tylko mięso na nie mięso (jak zwykle) i zaczynamy :)
a dzisiaj zrobiłam omlet śródziemnomorski wymieszany z naleśnikiem, troszkę go chyba za mocno przetrzymałam, bo wyszło z tego wielkie sadzone jajo, ale i tak mi bardzo smakował :)
Odpowiedz
joannahasnikDodano:  9 Styczeń 2015 - 11:18
Witaj :) Jakie jest Twoje podejście do liczenia kalorii, bo widzę, że zawsze je podajesz. Przygotowując dietę liczysz kalorie, czy makroskładniki?
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Styczeń 2015 - 11:58
liczę i jedno i drugie,
a kalorie podaję bo są nowe osoby które uczą się jak jeść i ile i jest im to przydatne,
AnonimowyDodano:  10 Styczeń 2015 - 10:30
Małgosiu a co się dzieje w organizmie, gdy po treningu nic nie zjemy? Jaki to ma wpływ na odchudzanie ? Pozdrawiam serdecznie i idę kończyć sos z papryki :)
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Styczeń 2015 - 15:58
nie uzupełnimy białka i glikogenu w mięśniach czyli trening będzie mało efektywny,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Styczeń 2015 - 12:59
Małgosiu,
czy w ciąży można pić kawę zbożową, jeść pieczarki i w niewielkich ilościach musztardę w której składzie jest ocet spirytusowy?
Asia
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Styczeń 2015 - 21:29
tak
Odpowiedz
KlauduskaDodano:  9 Styczeń 2015 - 13:34
Gosiu, co powiesz na rozgrzewające kakao - szklanka mleka ryżowego, łyżka kakao, łyżka otrębów , troszkę żurawiny i szczypta cynamonu ? mleko oczywiście podgrzane. czy może być jako przekąska ? co o tym sądzisz
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Styczeń 2015 - 21:50
jak najbardziej,
aż sobie zrobię jutro :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Styczeń 2015 - 13:48
Od niedawna jestem czytelniczka bloga. Małgosiu, jesteś dietetyczka z zawodu czy z zamiłowania?
Gosia
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Styczeń 2015 - 21:32
z zawodu,
Odpowiedz
Aleksandra.Dodano:  9 Styczeń 2015 - 15:19
Świetne przepisy! Też jestem na etapie liczenia a u Ciebie na blogu wszystko jasno zostało przedstawione :) Trzeba coś wybrać sobie na obiad, mnie zainteresował najbardziej razowy naleśnik- uwielbiam:)))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Styczeń 2015 - 16:22
Witam. Co Pani sądzi o dżemach owocowych, w których nie ma cukru (np. Łowicz 100%)? Czy można taktować je jako porcję owocu, np. do owsianki? Nie zauważyłam przetworów owocowych w Pani jadłospisach, więc stąd moje pytanie.
Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Styczeń 2015 - 21:48
dżem nie zastąpi owocu,
owoc ma błonnik który reguluje metabolizm glukozy a dżem nawet jeśli jest napisane bez cukru to przypuszczam że jest dosładzany fruktozą,
AnonimowyDodano:  10 Styczeń 2015 - 10:55
rozumiem, natomiast cukru faktycznie nie mają, dodawany jest jedynie zagęszczony sok jabłkowy (chyba, że tu coś się ukrywa).
AnonimowyDodano:  10 Styczeń 2015 - 12:10
Łowicz 100% zamiast cukru czy gruktozy zawiera sok jabłkowy. Więc ujdzie czy lepiej zrezygnować?
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Styczeń 2015 - 15:53
raz na jakiś czas do twarożku czy naleśnika jak najbardziej,
jako zastępnik owocu zdecydowanie nie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Styczeń 2015 - 17:13
Dołączylam do Ciebie w tym tygodniu. Przepisy smaczne, jednak nie trzymam się sztywno danego dnia. Czasm zamieniam śniadanie, czasem przekąskę,tylko nie wiem czy to jest ok, bo jesli na sniadanie zrobie sobie owsianke na mleku, pozniej wedlug Twojego harmonogramu jest przekąska np z jogurtem lub twarożkiem to czy nie za dużo będę miała w ten sposób nabiału?
Kolejny problem to odstęp miedzy posiłkami. Sniadanie jem o 8.00 i jedząc co 3 h kolacja wypada o 20.00. Jeść np co 2,5 h, czy bez przekąski, a kalorie dołożyć np do obiadu?
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Styczeń 2015 - 21:47
kolacja o 20-tej jest ok. pod warunkiem że spać idziesz o 22-23
jeśli wcześniej to pomiń jeden posiłek a kalorie dołóż do innych proporcjonalnie, '
jeśli chodzi o nabiał to jak jesz owsiankę na śniadanie to już na przekąskę nie jedz jogurtu,
AnonimowyDodano:  10 Styczeń 2015 - 12:24
Czyli jeśli na śniadanie zjemy owsianke to już nie można jogurtu? Za dużo nabialu?
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Styczeń 2015 - 15:50
można, nic się złego nie stanie tylko ten poranek będzie bardzo monotonny,
lepiej byłoby zjeśc ten jogurt wieczorem a nie tak ciurkiem nabiał,
ale jeśli Ci to nie przeszkadza i tak lubisz to nie ma przeciwwskazań
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Styczeń 2015 - 17:20
Pani Gosiu, bardzo lubimy z moją nastoletnią córką robić sobie na kolacja jakieś nabiałowe "frykasy" :) Często ja oraz moja córka jemy każda 200g lub 250g chudego twarogu a całkowitej kaloryczności od 170 do 200 kcal, kieruję do Pani pytanie jakie dodatki można do twarogu dobierać,a by klolacja była smaczna i sycąca jadamy ok. 3,5 -- 4 h przed snem, Czy można dodać np. jabłko banana czy raczej to na kolację niewskazane? Co w takim razie możemy wrzucić do twarogu? Może nam pani podsunać kilka momysłów ? ;) Z góry dziękuję za pomoc
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Styczeń 2015 - 21:43
można dodać szczypiorek, płatki migdałowe lub słonecznika,
albo koperek i pieprz cytrynowy lub kolorowy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Styczeń 2015 - 17:26
Witaj Gosiu, zbliża się moja pierwsza sesja, czyli nie tylko mnóstwo nauki, ale i ogrom stresu. Czy byłaby możliwość artykułu, jak sobie radzić, jeśli np ktoś bardzo zestresowany ciągle wydaje się głodny i chętnie by co chwilę coś jadł, podjadał? Oraz co jeść na pamięć, koncentrację i właśnie stres?
Odpowiedz
Sfera komfortu, AniaDodano:  9 Styczeń 2015 - 18:16
Małgosiu, pytanie w temacie jednego z wcześniejszych postów - co sądzisz na temat przyjmowania chromu lub wyciągu z białej morwy na ograniczenie łaknienia cukru?
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Styczeń 2015 - 21:38
można przyjmować,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Styczeń 2015 - 18:45
Małgosiu -zaglądam na Twoją stronę od jakiegoś czasu. Chętnie przeszłabym sama na taki rodzaj odżywiania i wprowadziła trochę zmian w odżywianiu rodziny. Proszę o podpowiedź jak rozłożyć moje posiłki jeśli śniadanie mogłabym zjeść rano dopiero w pracy ok godziny 8(po wstaniu muszę brać tabletkę na niedoczynność tarczycy i trzeba odczekać z posiłkiem) natomiast obiad mogę przygotować dopiero po pracy ok. godz. 17.Chciałabym uniknąć prowadzenia dwóch jadłospisów tj. osobno dla mnie oraz osobno dla męża i dla dzieci. W pracy nie mam możliwości podgrzewania posiłków. Będę wdzięczna za informacje od Ciebie lub koleżanek ze strony jak zorganizowały swój dzień gdy są mamami pracującymi i obiad w domu po powrocie wszystkich musi być ;-)
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Styczeń 2015 - 21:51
obiad przestaw sobie na 17-tą i zjedz z rodziną (ciepły obiad) a w pracy zjedz dwie przekąski
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Styczeń 2015 - 18:56
Gosiu moj jadlospis w ciagu dnia wyglada nastepujaco o 6 sniadanie. Zazwyczaj owsianka / jogurt z platkami lub kanapki o 7 zaczynam prace . Ok 9 robie sie glodna wiec wypijam sok, marchewkowy lub owocowy. W ciagu pracy nie moge pozwolic sobie na nic do jedzenia . O 11 na 15 minutowej przerwie wciagam bulke zazwyczaj orkiszowa lub grahamke z serem zoltym/mozzarella / jajkiem lub szynka ( jest pozywna i szybka do zjedzenia bo nie mam czasu zeby w 15 minut gryzc salatki). Potem o 15.30 obiad w domu z dwoch dan. Zupka warzywna plus jakas kasza z fasolka lub mieskiem albo makaron. Ok 20 kolacja i tu zawsze mam problem co na nia zjesc. Zeby nie bylo za duzo i za Malo. Najbardziej odopiadaja mi dwie kromki chleba z jakims twarozkiem i warzywami albo serek grani z warzywami. Czuje sie po nich syta ale nie pelna . Tylko czy to nie za duzo pieczywa ? Fakt ze jest dobrej jakosci ale czy taka ilosc nie tuczy skoro codziennie na przerwie zjadam bulke ?
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Styczeń 2015 - 21:37
jak dla mnie jest ok
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Styczeń 2015 - 20:16
Ja tak trochę nie na temat; zna Pani jakieś naturalne preparaty podnoszące odporność organizmu? Czytałam o olejku pichtowym i olejku z oregano. Wymaz z gardła wykazał gronkowca, w przeciągu roku już 2 razy brałam silne antybiotyki( ale na co innego) i nie chciałabym brać ich znów, ponieważ mam wrażenie, że czym częściej je się przyjmuje, tym bardziej odporność się obniża... Teraz chciałabym spróbować czegoś naturalnego, może Pani coś poleci?
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Styczeń 2015 - 21:36
dużo owoców i warzyw, olej lniany, migdały, młody jęczmień, spirulina,
Odpowiedz
aga.czterdziestolatkaDodano:  9 Styczeń 2015 - 20:19
Właśnie cały dom wypełnia zapach pieczonego chleba, chyba nic tego nie zastąpi.
Jadłospis super, zapowiada się pyszny weekend.
Odpowiedz
Aneta KenighausDodano:  9 Styczeń 2015 - 20:55
witam Małgosiu, ja mam pytanie o zakwas na Twój chlebek żytni, ponieważ po raz pierwszy zabieram się za pieczenie. W niedzielę zaczęłam robić zakwas z połowy składników czyli 50g mąki i 50 ml wody ( na jeden bochenek), ile dodać zakwasu, ponieważ na chwilę obecną mam 2 litrowe słoiki i ciągle przybywa a jutro piekę chleb :-)
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Styczeń 2015 - 21:32
jeden litrowy słoik ,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Styczeń 2015 - 21:27
Picie zielonej herbaty zamiast wody bedzie ok?Nie przepadam za wodą, szczególnie zimą wolę coś ciepłego. Piję ok 2 litry
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Styczeń 2015 - 21:53
2 litry zielonej to za dużo, utrudni Ci przyswajanie żelaza,
zmniejsz do 2 kubków a resztę zastąp malinową, z dzikiej róży, miętą
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Styczeń 2015 - 0:00
Dzień dobry, co Pani sądzi o domowych konfiturach, które zawierają śladowe ilości białego cukru? Można sobie na nie pozwolić bez wyrzutów sumienia? Dość często dorzucam łyżkę lub dwie do twarogu (również domowego) a ostatnio zaczęłam się zastanawiać czy to aby dozwolone?
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Styczeń 2015 - 8:04
okazjonalnie owszem,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Styczeń 2015 - 8:34
Pani Gosiu czy dla uczącej się osoby 2 sztabki gorzkiej czekolady (70%kakao) np co niedzielę może źle wpłynąć na moją wagę kiedy na co dzień jem raczej zdrowo ( i z jadłospisem na przywrócenie miesiączki) i jeśli mogę to traktować to jako przekąskę ?? :)
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Styczeń 2015 - 15:54
w Twoim przypadku spokojnie możesz
AnonimowyDodano:  10 Styczeń 2015 - 20:49
dziękuję za odpowiedź :) a muszę traktować to jako przekąskę czy po prostu dodać to do jadłospisu ??
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Styczeń 2015 - 8:36
dodajesz do jadłospisu
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Styczeń 2015 - 8:59
Witaj,
kiedy moge liczyc na jadlospis jesli 27 grudnia 2014 wyslalam wypelniona ankiete?
Pozdrawiam, agnieszka
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Styczeń 2015 - 16:00
od 20 grudnia do 6 stycznia miałam urlop świąteczny i nie pisałam diet, teraz sukcesywnie opracowuję diety z formularzy które przyszły w czasie mojego urlopu,
już niebawem się do Ciebie odezwę z wyceną
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Styczeń 2015 - 9:46
Witam, co z jedzeniem owocow w drugiej czesci dnia? Slyszalam, ze owoce powinno sie jesc do 15, natomiast warzywa po 15.
Tak samo w jadlospisie - na 2 przekąske i kolacje? Owoce zawieraja cukier, wiec jak to jest z tym wieczornym jedzeniem?
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Styczeń 2015 - 15:56
to mit który już wyjaśniałam !
wymyślili to dietetycy odchudzający ludzi za wszelką cenę na dietach 1000 kcal i jeśli ktoś Ci coś takiego doradzi że owoc masz jeść do 12 czy 15-tej to pogoń tę osobę,
AnonimowyDodano:  10 Styczeń 2015 - 16:15
Zastanawia mnie teoria Ani Lewandowskiej, bo jej zalecenia są bardzo dyrastyczne i jakby ktoś chciał się ich trzymać to zwariować można chodzi mi właśnie o jedzenie owoców po południu czy nie jedzeniu jogurtów naturalnych, mleka sklepowego czy spożywaniu osobno białek i węglowodanów wydaje się że jest wykształconą osobą a wielu dietetyków nie zgadza się z jej teoriami co ty Gosiu o tym myślisz?
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Styczeń 2015 - 8:57
no cóż, ja również się nie zgadzam,
Ania przestrzega przed łączeniem w jednym posiłku białek, tłuszczy i węglowodanów a przecież prawie każdy produkt ma w sobie wszystkie te składniki w różnych proporcjach ;) weźmy na przykład soczewicę ;)
jak już pisałam wielokrotnie, nie ma medycznych uzasadnień co do stosowania diety rozdzielnej,
wyjątkiem są alergie, nietolerancje i osobiste preferencje ponieważ w cudzysłowie, jedna osoba zje kiszonego ogórka i popije go mlekiem i będzie się czułą doskonale a inna osoba nie wyjdzie z toalety przez pół dnia,
wielokrotnie dyskutowałam na ten temat z moimi znajomymi lekarzami i dziwi mnie teoria niełączenia nie mająca medycznych uzasadnień,
enzymy trawienne są tak silne że poradzą sobie i z węglowodanem i z białkiem i z tłuszczem tym bardziej że są trawione w różnych miejscach,
Ania też przestrzega przed łączeniem różnego rodzaju białek w jednym posiłku co dla mnie jest co najmniej zadziwiające,
według tej teorii nie można by było zrobić np. pasty z ciecierzycy i ziaren słonecznika bo to dwa różne rodzaje białek, no i słonecznik to i białko i tłuszcz i trochę węglowodanów, i co teraz ? ciecierzyca też zawiera i białko i tłuszczu trochę i węglowodany ?
zostaje chyba tylko sałata .....
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Styczeń 2015 - 10:06
Ile powinno się spożywać kaszy jaglanej, np. jako dodatek do mięsa na obiad? Chodzi mi o wagę przed ugotowaniem.
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Styczeń 2015 - 15:52
to zależy kto i jaką stosuje kaloryczność
inaczej będzie jak jesz 1600 kcal a inaczej jak 2000 kcal
MultikasiaDodano:  12 Styczeń 2015 - 19:29
1500? czy mozna np 50g rozdzielic i dodac do koktailu na przekaske a reszte na obiad/kolacje?
Qchenne InspiracjeDodano:  12 Styczeń 2015 - 19:31
tak
Odpowiedz
justa adamsjaDodano:  10 Styczeń 2015 - 12:37
Gosiu wlasnie zaczynam kuracje siemieniem:-) tylko nie mam czasu gotowac siemienua rano z reszta slyszalam ze siemienia nie powinno sie gotowac.?i czy w takim razie
moge 1 lyzke siemienia w ziarenkach zalac szklanka przegotowanej wody i wypic ten wywar wraz z ziarenkami rano na czczo zaraz po cieplej wodzie z cytryna i pieprzem ceyane?A za 20 min jaglanka z owocami.? siemie dodaje rowniez do owsianek oraz bardzo chetnie jem gomasio wraz z prazonym siemieniem? i tam sie zastanawia czy nie za duzo tego siemienia? i czy lepszy bedzie mielony czy moga byc ziarenka? bo slyszalam ze jak wywar to ziarenka a dodatek do owsianki lepiej przyswajalne jest mielone?
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Styczeń 2015 - 16:01
najlepiej będzie jak rano zalejesz mielone siemię ciepłą wodą i odstawisz na 5 minut - zrobi się lekki glutek
Odpowiedz
IwonaDodano:  10 Styczeń 2015 - 15:15
Czy taki tygodniowy jadłospis jest tym, który Panis stosuje u siebie w domu? Jeśli nie to czy można liczyć czasami na jakieś Pani dzienne fotomenu?
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Styczeń 2015 - 15:45
to jest mój styl gotowania i żywienia,
ja taj jem i tak żywię moją rodzinę,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Styczeń 2015 - 16:07
Co sądzisz małogiu o takim śniadaniu 14-latki: serek wiejki lekki 150 g + 2 jabłka + łyżka otrąb pszennych + łyżeczka kakao + łyżka midałów + łyżka orzechów laskowych + łyzka płatków migdałowych? Albo zamiennie dodając np. rodzynki żurawinę, płątki owsiane, wiórki kokosowe, suszone sliwki, suszone morele, orzechy włoskie, banan, kiwi, gruszka, w sezonie brzoskwinia nektarynka, truskawki, maliny, jagody, borówki, ekspandowana pszenica, słonecznik, pestki dyni, inne otręby, zostawaijąc jednak zawsze ten serek wiejski i jabłko oraz otręby i kakao, a resztę dodatków w różnych proporcjach dodając do tego, a resztę posiłków oczywiście dostosowywać do kaloryczności takiego śniadania? Czy zdrowe, czy można tak jadać i czy ta pierwsza wersja jest wystarczająco bogata w tłuszcze dla tej dziewczynki, dodam, ze zdażają jej się czasem jakieś nieregulaności z miesiaczkowaniem. Zawsze się zastaanwiałam czy taka jej propozycja śniadania jest zdrowa i może też bym spróbowała kiedyś.. :) Z góry dziękuje za odp. ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Styczeń 2015 - 17:58
Małgosiu,

bardzo podobają mi się Twoje jadłospisy, które zainspirowały mnie do zmian odżywiania. Mam jednak zasadnicze pytanie- o której należy jeść ostatni, 5 posiłek? Zazwyczaj wstaję koło 8-9 rano i wychodzi mi na to, że robiąc 3 godzinne odstępy między posiłkami kolacja wypada o godzinie 20/21. Chodzę spać zazwyczaj między północą a 1. Czy to aby nie za późno na kolację?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Ewelina
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Styczeń 2015 - 8:40
jeśli chodzisz spać ok. północy to kolacja o 20 -tej, nawet do 20:30 jest w porządku,
kolację należy zjeść 3 godziny przed pójściem spać,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Styczeń 2015 - 18:15
Możesz polecić jakieś innego soki oprócz pomarańczowego do koktajli? Nie jestem w stanie pic tych z maślanką czy kefirem. Pomarańczowe są mega, ale pewnie za jakiś czas po codziennym spożywaniu będę miała dość :)
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Styczeń 2015 - 8:41
możesz robić z jabłkowym lub mieszanką marchwi i jabłka
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Styczeń 2015 - 18:57
Małgosiu a może jakiś jadłospis dla dzieci szkolnych intensywnie uprawiających sport. dziękuję Justyna
Odpowiedz
Slim Size MeDodano:  10 Styczeń 2015 - 23:12
Uwielbiam te jadłospisy <3
Odpowiedz
aga.czterdziestolatkaDodano:  11 Styczeń 2015 - 5:34
Małgosiu suróweczka marchewka, jabłko, granat i pomarańcza po prostu pycha, a pachnie tak, że nie można się powstrzymać, więc podwieczorek wczoraj miałam pyszny.
Tak jak radziłaś jestem na 1500 kaloriach, ale w tym tygodniu w zasadzie nie schudłam, z tym, że w pasie spadły mi aż 4 centymetry.
Zabieram się za gotowanie owsianki i zestaw ćwiczeń na dobry początek dnia.
Miłej niedzieli.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Styczeń 2015 - 10:55
Gosiu potrzebuje twojej pomocy. Wczoraj zaczelam robic zakwas na chlep po raz pierwszy, zmieszalam 100g maki zytniej typ 2000 (zwazylam na wadze kuchennej) i 100 ml wody ale to wyszlo bardzo geste i nawet trudne do wymieszania. Nastepnie przykrylam miske sciereczka i postawilam na parapecie nad kaloryferem ktory jest caly czas letni i dzisiaj jak do niego zajrzalam to z tego zakwasu zrobil sie kawalek zeschnietego ciasta :( co jest nie tak? moze powinnam wiecej wody? jaka powinna tyc konsystencja tego zakwasu?? dzisiaj chyba juz nie bede do tego nic dodawala tylko zrobie od nowa. Prosze o odpowiedz
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Styczeń 2015 - 12:05
tym 2000 może być za ciężka,
ja przeważnie robię na 700,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Styczeń 2015 - 12:08
Dzień dobry:) ja z innej beczki, mogla by Pani poruszyć temat policystycznych jajników? jaka diete zastosować czego nie jesc, a co jeść? z góry dziękuje:)
Odpowiedz
MonikaDodano:  11 Styczeń 2015 - 12:25
Małgosiu, czytam twojego bloga już od jakiegoś czasu i jestem zachwycona :) Mam pytanie apropo godzin posiłków. Staram się pilnować 3 godzin między posiłkami, w tygodniu nie mam z tym większych problemu lecz w weekend mam mały problem. Wstaję w godzinach II śniadania i nie wiem czy mam opuścić jeden posiłek czy zjeść wszystkie. Jeśli miałabym jeść wszystkie to kolacja byłaby ok 23. Z góry dzięki za odpowiedź.
Qchenne InspiracjeDodano:  12 Styczeń 2015 - 10:51
w takim przypadku odpuść sobie jeden posiłek
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Styczeń 2015 - 15:30
Lodówka już zapełniona, jutro zaczynamy, mężowi też podobają się propozycje na obiadki i kolacje więc nie będę się musiała martwić o to co ugotować dla męża. Gosiu mam pytanie a właściwie dwa, kieruję też je również do wszystkich komentujących szczególnie jeśli chodzi o moją córeczkę w marcu kończy 3 latka i nie chce jeść ale to w takim sensie że nie chce jeść żadnych warzyw, mięsa, ryb nawet pod różnymi postaciami, tak praktycznie problemy z jedzeniem ma od urodzenia, bardzo malutko jadła wiem bo musiałam od samego początku podawać mleko modyfikowane (nie z własnego wyboru) potem podczas wprowadzania pierwszych posiłków i dalej było coraz gorzej nie chce nawet próbować nowych potraw, ma też jakby problem z gryzieniem ząbki ma ładne zdrowe a jak weźmie coś do buzi to potrafi trzymać nawet ponad godzinę i jak jej się nie powie to nie zje, z mężem nie wiemy już co robić dać spokój czy na siłę choć wiem że tak nie można, waży około 11,7 i ma 88 cm więc jest bardzo drobna, najwięcej to jadłaby nabiały aż czasem jej mówię że nie ma w domku, a jest bo chyba za dużo to nie może, pediatra cały czas powtarza że może ma po tatusiu bo mąż też jest drobnej postury i w dzieciństwie też jego mama wciskała i latała za nim z jedzeniem, Gosiu może coś poradzisz albo ktoś inny, a drugie pytanie właśnie mam odnośnie męża a mianowicie jaką powinien mieć kaloryczność dzienną ma 32 lata waży 60,0 (bardzo mało) i ma 168 cm wzrostu pracuje w wojsku a jeśli chodzi o aktywność to właśnie tylko w pracy 3 razy w tygodniu biega, bo nie wiem czy wzór na optymalną kaloryczność dotyczy tylko kobiet
Qchenne InspiracjeDodano:  12 Styczeń 2015 - 10:55
Nie zmuszaj małej do jedzenia bo odniesie ro odwrotny skutek. Odstaw tylko wszelkie zapychacze i zabieracze apetytu typu chrupki, soczki, kompoty etc.
Dla męża 2000 kcal.
AnonimowyDodano:  12 Styczeń 2015 - 11:39
dziękuje bardzo, my i tak dajemy jej chrupki tylko kukurydziane bez soli, soczki bobofruta bez cukru rozcieńczam wodą lub herbatkę owocową bez cukru a kompotów nie robię :) pewnie z tego wyrośnie bo organizm będzie potrzebował więcej jedzenia ale tylko zachowanie spokoju chyba tutaj pomoże :)
AnonimowyDodano:  12 Styczeń 2015 - 14:12
Jak opisujesz małą to jakbym o sobie w dzieciństwie słyszała :) Jako maluch byłam niejadkiem okropnym, ale dzień bez nabiału to był dzień stracony :) Jeść normalniej zaczęłam dopiero mając ok.5-6 lat, ale nadal nie znosiłam mięsa pod żadną postacią (mielenie w buzi i chomikowanie, żeby potem wypluć było na porządku dziennym) za to twaróg i jajka mogłam jeść codziennie. No i zupy.
I co? I żyję, mam się dobrze, żadnych anemii, ani innych nigdy nie miałam. Pluć mięsem przestałam gdzieś w połowie podstawówki, ale i tak zjedzenie go 2-3 razy w tygodniu to był dla mnie max absolutny.
Teraz dla odmiany mogłabym jeść mięso codziennie :) A nabiał dalej uwielbiam.
AnonimowyDodano:  12 Styczeń 2015 - 18:30
dzięki, z jednej strony wiem a z drugiej chciałabym dla niej jak najlepiej, dzisiaj spróbowałam dawać jej bardzo bardzo malutko na widelcu wielkości połowy paznokcia (obiadek jak u Gosi w jadłospisie) i eureka zjadła calutki talerz nigdy tyle nie zjadła może to jest klucz do jej jedzenia:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Styczeń 2015 - 15:46
Czy zamiast płatków owsianych na śniadanie można dać mix śniadaniowy i tyle samo mleka czy jakoś zmienić proporcje np. więcej mixu niż mleka (gotowałam mix na wodzie i dodawałam ok. 150 ml mleka)
Qchenne InspiracjeDodano:  12 Styczeń 2015 - 10:46
tak
AnonimowyDodano:  12 Styczeń 2015 - 11:41
rozumiem że można i tak i tak, tzn. zamiast płatków mix albo też więcej mixu a mniej mleka przy zachowaniu kaloryczności?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Styczeń 2015 - 16:14
Małgosiu bardzo lubię pić do śniadania kawę zbożową z mlekiem. Czy mogę dołożyć ją do Twoich propozycji śniadań?
Qchenne InspiracjeDodano:  12 Styczeń 2015 - 10:45
oczywiście
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Styczeń 2015 - 18:35
Małgosiu pomocy bo juz nie wiem czy olej nierafinowany = sie zimnotłoczony.???
Qchenne InspiracjeDodano:  12 Styczeń 2015 - 10:37
to nie to samo
AnonimowyDodano:  13 Styczeń 2015 - 22:15
Stosuje do smażenia - ryżowy do lekkiego podsmażania rzepakowy i teraz poszukuję takiego z duuzo omega 3 do sałatek itp tylko gdzie go kupić ?? gdzie Ty kupujesz Gosiu i jaki ?? (do tej pory kupowałam lniany a teraz kupiłam lniany Budwikowy -pije go na noc) przeszukuję półki sklepów , aptek i nigdzie nie widzę nierafinowanych i z omega 3 ..albo nic nie pisze albo że zimno tłoczone..
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Styczeń 2015 - 9:32
w necie są dostępne rzepakowe nierafinowane, tłoczone na zimno
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Styczeń 2015 - 18:38
Małgosiu pisałś kiedyś że jak nie ma się dostępu do drobiu zagrodowego to najlepiej jest kupować kurczaka całego i niedużego ..zatem jakiej wagi będzie ok? i zagrodowy tez powinien mieć określoną wagę ? czy każda waga w tym przypadku będzie ok..?
Qchenne InspiracjeDodano:  12 Styczeń 2015 - 10:39
ok. 2 kg
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Styczeń 2015 - 18:41
Witam ..jestem studentką i w trakcie sesji ..wiadomo...stosuję Twoje jadłospisy jak tylko mogę ale mam wrażenie, że teraz powinnam jeszcze coś dodatkowego jeśc, łykać ..możesz cos polecić dla aktywnie uczących i główkujących :)
Qchenne InspiracjeDodano:  12 Styczeń 2015 - 10:37
orzechy, awokado, pestki, migdały, gorzka czekolada,
AnonimowyDodano:  13 Styczeń 2015 - 22:11
Dzięki :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Styczeń 2015 - 19:59
Małgosiu chciałam Cie zapytać co powinno znaleźć się w mojej diecie aby zniwelować twarde brzydkie i popękane skórki wokół paznokci? Jest jakiś sposób?
Qchenne InspiracjeDodano:  12 Styczeń 2015 - 10:33
kup sobie w rossmanie białe kosmetyczne rękawiczki i smakuj na noc skórki oliwą z oliwek, całą noc śpij w tych rękawiczkach
Odpowiedz
beatakDodano:  11 Styczeń 2015 - 21:40
Witaj Małgosiu mam pytanie czy jeśli chcę rozpocząć dietę mogę zacząć od tej którą obecnie proponujesz tj. jadłospis na 50 tydzień . Czy może powinnam zacząć od jakiegoś przygotowania organizmu....pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  12 Styczeń 2015 - 10:39
zacznij od tego jadłospisu
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Styczeń 2015 - 22:17
Witaj,
chcę zapytać Cię jeśli moje kaloryczne zapotrzebowanie obliczone z wzoru wyszło mi 1960kcal, to jeśli chcę schudnąć mogę korzystać z Twoic przepisów i zacząć od 1500 kcal?
Mam problem z ułożeniem sobie godzin i ilości posiłków ponieważ mój dzień zaczynam o 5 rano, a idę spać około 22. proszę o pomoc.
Qchenne InspiracjeDodano:  12 Styczeń 2015 - 10:44
tak, kaloryczność z jadłospisów będzie dla Ciebie optymalna + dołóż jeszcze jeden posiłek bo Twój dzień jest dłuższy,
będziesz miała 6 posiłków i ostatecznie kaloryczność na poziomie 1700-1800 kcal
AnonimowyDodano:  12 Styczeń 2015 - 12:56
Pomimo to, że będę jadła 1700-1800 kcal, jest szansa na to że schudnę?
Martwi mnie taka ilość kcal ;)
Qchenne InspiracjeDodano:  12 Styczeń 2015 - 13:23
będziesz chudła wolniej ale unikniesz efektu jojo,
ja schudłam 3 lata temu 21 kilo, pierwsze 13 kilo w pół roku, i przez pierwsze 3 miesiące jadłam właśnie 1800 kcal
AnonimowyDodano:  12 Styczeń 2015 - 14:32
dziękuję Ci bardzo :)
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ