Wegetariańska zielona zupa z bajecznym zielonym pietruszkowo – miodowym pesto

Pyszna, aromatyczna, sycąca. Wegetariańska zupa z zielonego groszku z zielonym pietruszkowo – miodowym pesto. Dlaczego to, co zielone jest tak wyjątkowe? Ponieważ zawiera cenny składnik, nazywany żywą krwią roślin, chlorofil.
Sam zielony groszek to kopalnia wartości odżywczych. Zawiera witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i dużo błonnika.
Aby wzbogacić smak i zapewnić przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zupę podałam z zielonym pietruszkowo – miodowym pesto na bazie oleju rzepakowego.

Olej rzepakowy ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych oraz idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6 do Omega 3 czyli 2:1.
Bogata zawartość witaminy E wspomaga ochronę antyoksydacyjną, a zawartość steroli roślinnych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Ponieważ już 2 łyżki oleju rzepakowego pokrywają zapotrzebowanie człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny Omega 3, jako baza do pesto nadaje się idealnie.
Pokochacie to pesto i jestem pewna, że wzbogacicie nim niejedną zupę krem. 

Kaloryczność:

Porcja zupy bez pesto ma ok.  170 kcal
Łyżka pesto ma ok. 50 kcal

Składniki na porcję dla 2 osób:

  • 250 gramów mrożonego zielonego groszku (w sezonie polecam użyć świeżego)
  • biała część pora (około 10 cm)
  • duży ząbek czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 500 ml wywaru z warzyw (marchew, pietruszka, seler, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, sól)
  • świeżo zmielony pieprz

Składniki na pesto :

  • 6 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • łyżeczka miodu
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • sól
  • łyżka soku z limonki

Sposób przygotowania:

  1. Białą część pora kroimy w półtalarki. Szklimy na oleju razem z pokrojonym w kawałki czosnkiem. Dodajemy zielony groszek, zalewamy bulionem, gotujemy ok. 15 minut. 
  2. Zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Składniki na dressing wkładamy do blendera. Blendujemy na gładką masę.
  4. Gotową zupę mieszamy z łyżką dressingu.

 

74 komentarze

KasiaDodano:  19 Maj 2017 - 8:41
czy do zupki dodajemy 1 łyżkę tego pesto? czy to pesto nadaje się na kanapki?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Maj 2017 - 9:16
Nadaje się i do kanapki (ale daj mniej oliwy aby był bardziej gęsty) i do zupy. Ja dodaję jedną łyżkę do zupy. Taka ilość jest wystarczająca.
Odpowiedz
AnnaDodano:  19 Maj 2017 - 8:42
Ja kupilam u siebie groszek, ktory gotuje sie prawie godzine na srednim ogniu. Czy on jest tez wartosciowy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Maj 2017 - 9:15
To świeży groszek ?
DominikaDodano:  19 Maj 2017 - 11:30
To chyba nie jest taki świeży groch, on ma postać taką jak fasola albo cieciorka (przed ugotowaniem). On jest dostępny na tych półkach \"bio\".
AnnaDodano:  19 Maj 2017 - 16:59
Dokładnie tak jak mówi Dominika. Taki groszek do ugotowania. On jest zły?
Odpowiedz
KasiaDodano:  19 Maj 2017 - 8:44
Gosiu czy te wszystkie nowości które podajesz od razu są-będą w kategoriach np. zupy sniadania?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Maj 2017 - 9:15
Oczywiście.
Odpowiedz
AgaDodano:  19 Maj 2017 - 8:58
Małgosiu czym można zastąpić czosnek?
Odpowiedz
Gosia Dodano:  19 Maj 2017 - 9:25
Małgosiu, czym najlepiej zastępować miód? niestety jest on bardzo uczulający dla nie których
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Maj 2017 - 11:49
Ksylitolem.
Odpowiedz
MałgosiaDodano:  19 Maj 2017 - 9:27
a czy zamiast pesto pietruszkowego może byś, np. z bazylii albo szpinaku? bo ja niestety z pietruszką i koperkiem się nigdy nie polubię :) pozdrawiam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Maj 2017 - 11:49
Pewnie. Zielonki możesz użyć dowolnej.
Odpowiedz
AśkaDodano:  19 Maj 2017 - 9:37
Czy karmiąc piersią można zjeść taką zupkę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Maj 2017 - 11:48
Tak ale musisz obserwować reakcję dziecka, ale to tak jak ze wszystkim.
Odpowiedz
BeataDodano:  19 Maj 2017 - 10:11
Malgosiu, czy czy utajona krew w kale utrzymujaca sie od przynajmniej 3miesiecy plus wczesniejsze zaparcia-chwilowo minely, czy to spowodowane moze byc tylko alergia pokarmowa czy moze to byc od jakiejs choroby jelit? Niedoczynnosc tarczycy syn ma jeszcze, 5lat ma.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Maj 2017 - 11:48
Przyczyn może być dużo. Trzeba by było wykonać kolonoskopię.
BeataDodano:  19 Maj 2017 - 12:37
Lekarze mowia zeby czekac.a zaparcia od ponad roku sa powracajace. Niedoczynnosc tarczycy wychodzi z wynikow badan ale tez mamy czekac.. moze samo sie obnizy.
AgaDodano:  2 Czerwiec 2017 - 13:23
sprawdzilabym pod katem celiaklii i prosze nie czekac, radze z doswiadczenia, nam kazano czekac az syn skonczylby 3 lata, nie czekalismy i po pierwszej prywatnwj wizycie zostalismy skierowani na badania gdzie wyszla celiaklia i nietolerancja na laktoze, bardzo dlugo syn cierpial na przewlekle biegunki i widoczne slady krwi w kale. ciagle slyszelismy ze to wirus....
Odpowiedz
KasiaDodano:  19 Maj 2017 - 10:15
Mam pytanie co do groszku. Już kilka razy próbowałam gotować zupę krem z groszkiem, ale zostają zawsze te \"skórki\" od groszku zostają. Czy powinnam przecierać jeszcze zupę przez jakieś sitko czy może dłużej blendować? Będę wdzięczna za radę.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Maj 2017 - 11:45
Dobry blender przemieli na mus. Jeśli takowego nie masz, polecam przecedzić przez sito i potem przetrzeć to co na sitku zostało.
Odpowiedz
kokosDodano:  19 Maj 2017 - 10:32
można przy IO?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Maj 2017 - 11:44
Tak.
Odpowiedz
DominikaDodano:  19 Maj 2017 - 11:32
Czy jeśli po dwóch tygodniach stosowania musiałam zrobić przerwę (5 dni, wyjazd) w stosowaniu ziemi okrzemkowej to czy wracając zaczynać znowu od minimalnej dawki?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Maj 2017 - 17:40
Tak.
Odpowiedz
AnnDodano:  19 Maj 2017 - 11:49
Małgosiu, mąż ma podwyższone stężenia sodu (146 mmol/l), potasu (5,26 mmol/l) i chlorków (106,7 mmol/l). Lekarz zalecił nie jeść m.in. pomidorów, ziemniaków, sera żółtego, bananów i powtórzyć badanie za miesiąc. Czy rzeczywiście trzeba z tych produktów zrezygnować, ewentualnie z jakich jeszcze i czy należy zwiększyć ilość wypijanej wody/ płynów. Wiem, że należy też unikać soli. Czy mogłabyś dać kilka wskazówek co do odżywiania w takim przypadku.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Maj 2017 - 17:43
Tak, trzeba zrezygnować z produktów bogatych w potas no i z soli. Trzeba też pić dużo wody aby wypłukiwać sód.
Odpowiedz
DorotaDodano:  19 Maj 2017 - 12:16
Gosiu, czy formularze dietetyczne wyslane na maila qchenneinspirancje@gmail.com sa przez Ciebie odbierane?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Maj 2017 - 15:03
Formularzy nie wysyła się na qchenne ale na diety@ zgodnie z zasadami zamawiania diet.
Odpowiedz
IrenaDodano:  19 Maj 2017 - 12:42
Gosiu, przy alergii na pszenice jakie chleby można spożywać oprócz ryżowego i kukurydzianego?chodzi mi o najzdrowsze bo mam glukozę ok 100-105 i właśnie wyszła mi w testach alergia na pszenice i nabiał:(
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Maj 2017 - 15:01
Polecam żytni razowy.
Odpowiedz
iwonaDodano:  19 Maj 2017 - 15:21
Małgosiu był kiedy taki artykuł o letnim oczyszczaniu koktailami, nie moge go znalezc, były koktaile głownie z maslanki i owocow, błagam pomoz
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Maj 2017 - 17:48
Zakładka Trochę zdrowia/Oczyszczanie
Odpowiedz
OlaDodano:  19 Maj 2017 - 15:35
Zrobiłam dzisiaj na obiad-zupka wyśmienita, palce lizać :-)
Odpowiedz
DorotaDodano:  19 Maj 2017 - 17:33
Małgosiu, ja troszkę nie na temat. 21.03. i 24.03. wysłałam formularze diety. Wczoraj otrzymałam odpowiedź dotycząca diety z 24.03., a z 21.03. niestety nie. Mogę liczyć jeszcze na odpowiedź? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Maj 2017 - 17:48
Proszę pisać w tej sprawie na skrzynkę kontaktową.
Odpowiedz
SylwekDodano:  19 Maj 2017 - 18:05
Zupka jest TOP
Odpowiedz
EwaDodano:  19 Maj 2017 - 18:26
Bardzo fajnie i smakowicie wygląda. Małgosiu czy masz jakiś sposób na to aby rzodkiewka nie robiła się gorzka? Robiłam sałatkę z kaszy ,ogórka ,rzodkiewki wieczorem i jedząc w pracy czułam goryczkę na rzodkiewce.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Maj 2017 - 12:16
Nie wiem, wydaje mi się że to kwestia rzodkiewki. Jej odmiany.
Odpowiedz
JolaDodano:  19 Maj 2017 - 20:42
Małgosiu, mam pytanie odnośnie jogurtów naturalnych. Wiem, że te dostępne na rynku czasem bardzo się od siebie różnią - dzieląc się na te \"dobre\" i na te \"złe\". Jakiej firmy jogurty polecasz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Maj 2017 - 9:15
Bakoma naturalnie gęsty, mały Krasnystaw z wapniem i mała Tola z Biedronki. Duża, gęsta Tola już nie.
Odpowiedz
NatDodano:  19 Maj 2017 - 21:46
Witam Pani Małgosiu:) ferrytyna 5.60 to bardzo źle? norma zaczyna sie od 20. A hemoglobina 12? Wykonywać jakieś dodatkowe badania czy przyjmowac żelazo? Pani zdanie jest dla mnie wazne:)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Maj 2017 - 9:16
No za mał0o ferrytyny, o wiele za mało. A samo żelazo ile? Bo ferrytyna to zapas żelaza.
NatDodano:  22 Maj 2017 - 14:00
12 :) czyli wystarczy suplementacja?
Odpowiedz
OlaDodano:  19 Maj 2017 - 22:00
Zrobiłam dzisiaj na obiad-zupka wyśmienita, palce lizać :-)
Odpowiedz
MagdaDodano:  19 Maj 2017 - 22:23
Witam Pani Gosiu. Mogłaby Pani podać nazwę i model Pani wyciskarki? Chciałabym kupić i dzisiaj oferowano mi za 2150 Kuvings
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Maj 2017 - 12:17
Wpisz w blogową wyszukiwarkę na górze strony Philips a wyskoczą Ci posty sprzętów do soków jakie mam i szczegółowy opis funkcjonalności.
Odpowiedz
gosiaDodano:  19 Maj 2017 - 23:18
Pani Małgosiu czy poziom amylazy-103 jest powodem do niepokoju ? Górna norma na wyniku wynosiła 100. Czy na coś zwrócić bardziej uwagę ? Z góry dziękuję za odpowiedź :-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Maj 2017 - 12:15
a pozostałe wyniki?
Odpowiedz
AndrzejDodano:  20 Maj 2017 - 11:36
Malgosiu, jestem przedstawicielem plci męskiej czytającym regularnie Twojego bloga:) Czapki z glow! Naprawde jesteś...nieziemska:)Zmienilo się wiele w moim odżywianiu od czasu gdy czytam Twojego bloga. Proszę o rade: zlapalem zoltaczke WZW A, już wyszedłem ze szpitala i chce stosować olej z ostropestu, czarnuszki i sok z aloesu. Czy mogę tak: Ostropest 2 lyzki rano na czczo, czarnuszka 2 lyzki wieczorem, a w ciągu dnia aloes naodpornosc. Może tak być? Dodalabys cos jeszcze? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Maj 2017 - 12:15
Oj jak mi miło, zwłaszcza słyszeć takie słowa od mężczyzny. Dziękuję ;) Harmonogram jaki ustaliłeś jest właściwy. Dodaj jeszcze czystka napar 250 ml dziennie i probiotyki.
Odpowiedz
MagdaDodano:  20 Maj 2017 - 14:54
Wygląda obłędnie. Małgosiu, przepraszam, że nie na temat, ale może Ty albo ktoś z czytelników podpowie, jak poradzić sobie z przechowywaniem zakwasu na chleb w przypadku dłuższego (np. dwutygodniowego) wyjazdu. Czy takie przechowywanie ma sens, czy po powrocie trzeba zacząć od początku?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Maj 2017 - 12:01
Zamroź.
MagdaDodano:  22 Maj 2017 - 16:35
Dziękuję za odpowiedź.
Odpowiedz
Nadzieja 60 PlusDodano:  20 Maj 2017 - 17:39
Pyszna zupa zjadłam podwójną porcję.Dzięki Pani zmieniam jadłospis , chociaż czasami mąź buntuje się.Zwykle poniedziałki, środy i piątki rozpoczynam od Pani blogu oczekując ciekawych wpisów.Wielkie dzięki!
Odpowiedz
EDodano:  20 Maj 2017 - 23:33
Kolejny świetny przepis na szybki i smaczny obiad. Już zapisany w zeszycie ;) Gosiu jak obliczyć zapotrzebowanie kcal, jezeli karmię piersią dwulatka? Staram się ograniczać liczbę karmien do 2-3 razy na dobę. Czy nadal powinnam zwiększać kaloryczność posiłków? Zostały mi do zrzucenia ostatnie 2 kg i od kilku miesięcy za nic w świecie waga nie chce drgnać... Więc może nie powinnam uwzględniać już karmienia w wydatku energetycznym?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Maj 2017 - 11:59
Powinnaś o 300 kcal zwiększyć kaloryczność. Zakładam że dwulatek nie je już dużo Twojego mleka.
Odpowiedz
AlaDodano:  21 Maj 2017 - 21:49
Gosiu bardzo lubię smak podgrzewanego banana w piekarniku lub mikrofali. Czy takie podgrzanie pozbawia go wielu wartości? Czy można sobie często spożywać banana w takiej postaci?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Maj 2017 - 9:11
Taki sposób przygotowania nie pozbawia banana wartości, jako deser możesz go przyrządzać w ten sposób.
Odpowiedz
KASIA T.Dodano:  21 Maj 2017 - 22:43
Pani Małgosiu, choruję na hashimoto i niedoczynność tarczycy. Czy to prawda, że nie powinnam jeść surowych pomidorów i papryki? Chodzi mi głównie o te warzywa, ponieważ je uwielbiam. A co z gotowaniem czy pieczeniem ?Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Maj 2017 - 9:10
To nie jest prawda i nie ma potrzeby wykluczania tych produktów. Wiem też jakie opinie krążą na ten temat w siecie ale nie ma się co tym sugerować. Słuchając tych opinii zostałaby Ci do jedzenia tylko woda.
KASIA T.Dodano:  22 Maj 2017 - 13:24
Pięknie dziękuję za odpowiedź! Dobrze, że to nieprawda, bo nie wyobrażam sobie codziennego jadłospisu bez tych warzyw.
OlaDodano:  12 Czerwiec 2017 - 9:32
:-)
Odpowiedz
BiankaDodano:  22 Maj 2017 - 5:51
A ja mam pytanie odnośnie bielactwa. Czy jest dieta która pomoże w leczeniu tej choroby i czy kiedyś napiszesz artykuł o tym?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Maj 2017 - 9:09
Niestety nie ma takiej diety.
Odpowiedz
Hania Sz.Dodano:  22 Maj 2017 - 7:40
Witaj Małgosiu, zrobiłam zupkę, ale bez pesto - pyszna :) dzisiaj kupię pietruszkę i zrobię pesto. Dzięki za Twoją dobrą pracę i bloga
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Maj 2017 - 9:09
Bardzo się cieszę że smakowało ;)
Odpowiedz
Ewa Dodano:  22 Maj 2017 - 8:20
Małgosiu a jak poradzić sobie z okropnymi wzdeciami po zjedzeniu groszku? Nie jadam go właśnie z tego powodu..
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Maj 2017 - 9:04
Nie ma na to sposobu, ale do strączków układ pokarmowy musi się przyzwyczaić tak samo jak do zwiększonej ilości błonnika. Są jednak produkty na które reagujemy negatywnie i nic tego nie zmieni.
EwaDodano:  22 Maj 2017 - 16:08
A czy zalecalabyś Małgosiu testy na nietolerancje pokarmowe dla mnie, jeśli po wielu produktach mam wzdęcia? Oprócz groszku jest to jeszcze oczywiście fasola, czosnek, surowe jabłko i sok jabłkowy, kasza gryczana (mocne wzdęcia), kasza jeczmienna (juz trochę mniej), maslo, chleb razowy zwlaszcza na zakwasie, po smazonym miesie, frytkach (bardzo mocne). Zauważyłam tez ze po tych produktach zwłaszcza po groszku swędzi mnie skóra a na twarzy pojawiają się krostki:(
Odpowiedz
gosiaDodano:  22 Maj 2017 - 12:53
A które wyniki mam jeszcze podać oprócz amylazy ?
Odpowiedz
MartaDodano:  21 Czerwiec 2017 - 16:43
Małgosiu poleciłabyś mi dobry blender bo mój nie radzi sobie z zrobieniem pesto. Będę wdzięczna. Zupka pycha
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Czerwiec 2017 - 17:37
Polecam amikę
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ