fbpx
Wegetariański orientalnie przyprawiony krem ze szparagów z fenkułem ! 300 ml zupy to tylko 138 kcal !
Img

Sezon na szparagi powolutku dobiega końca, więc mam nadzieję, że jeszcze uda Wam się wypróbować mój najnowszy przepis na zupę krem.

Jest inny niż, ten który znajduje się już na blogu (klik), ponieważ ten pierwszy jest bardzo delikatny w smaku.
Mój najnowszy krem ze szparagów przyprawiłam orientalnie. Nie jest pikantny, ale zdecydowany w smaku.
Lekko anyżkowy smak kopru włoskiego, doskonale współgra z curry i sosem sojowym. Całość dopełnia szczypta imbiru, będąca taką wisienką na torcie 😉
Smak jest bardzo ciekawy i powiem szczerze, że zarówno mnie, jak i mojej rodzinie ta wersja smakuje bardziej.
Zupa jest wegetariańska, ale nic nie sto na przeszkodzie, aby “mięsożercy”zrobili ją na wywarze np. ze skrzydełek. Doskonale będą tu pasowały.

Cała zupa ma UWAGA ! 550 kcal 
Porcja 300 ml (bez grzanek) ma ok. 138 kcal 
Składniki dla 4 osób : 
  • 2 spore pęczki białych szparagów
  • pół fenkuła (kopru włoskiego)
  • 3 ziemniaki
  • biała część pora ok. 10 cm, lub mała cebula
  • łyżka klarowanego masła
  • litr wody
  • łyżeczka curry
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta imbiru
  • sól
Przygotowanie:
  1. Koper włoski i białą część pora (lub cebulę) kroimy w małe kawałki (można w kostkę). Szparagi i ziemniaki obieramy ze skórki i również kroimy w małe kawałki.
  2. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy warzywa i szklimy bez przykrycia ok. 5 minut, często mieszając.
  3. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na bardzo małym ogniu 20 minut (licząc od zagotowania).
  4. Do zupy dodajemy sos sojowy, curry, pieprz ziołowy i imbir. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
  5. Zupę blendujemy na jednolitą masę.
Grzanki przygotowujemy z pełnoziarnistego, najlepiej razowego, lub orkiszowego chleba, podsmażając je na niewielkiej ilości klarowanego masła, lub podpiekając w piekarniku, lekko posmarowane oliwą. 
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Gulasz dyniowo – wołowy i parę słów na temat mięsa wołowego
gulasz wołowy

Nawiązując do wczorajszego tematu w kontekście potrzeby dań rozgrzewających o tej porze roku, chcę zaprezentować kolejne danie rozgrzewające i niskokaloryczne. Czytaj dalej

Pieczona polędwica z dorsza w towarzystwie sałatki z duszonego fenkułu! Elegancka kolacja z rybą w roli głównej!
Pieczona polędwica z dorsza w towarzystwie sałatki z duszonego fenkułu

Uroczysty, elegancki obiad lub wykwintna kolacja na ogół kojarzą nam się z mięsem. Ja postanowiłam dziś przełamać ten stereotyp i Czytaj dalej

Kurczak w sosie słodko – kwaśnym z brzoskwinią

Poniedziałek. Nowy dzień. Początek nowego tygodnia. Pierwszy dzień po feriach. Czyż nie jest to dobra okazja do tego aby zjeść Czytaj dalej

50 komentarzy

AnonimowyDodano:  28 maj 2014 - 11:10
ciekawa jestem smaku bo zupy ze szparagów jeszcze nie robiłam
Odpowiedz
Justyna ŻakDodano:  28 maj 2014 - 11:27
świetny pomysł:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 maj 2014 - 11:35
Wydaje sie przepyszna!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 maj 2014 - 11:40
A ja właśnie zastanawiałam się co podać na przystawkę kiedy wieczorem na kolację wpadną znajomi! I oto znalazłam odpowiedź! Juz nie mogę sie doczekać kiedy go wypróbuję! Malgosiu twoje przepisy są po prostu świetne! Nie dość że smakują obłednie to jeszcze są niskokaloryczne! Gratuluję pomysłów!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 maj 2014 - 11:53
jutro robię jak tylko dostanę szparagi, mniam:-)
AnonimowyDodano:  29 maj 2014 - 15:40
zrobiłam. Gosiu zupka pyszna:-)
Odpowiedz
Justyna KwilDodano:  28 maj 2014 - 11:55
Wygląda smakowicie !

Po co obierasz szparagi ze skóry ?
Dodano:  28 maj 2014 - 12:39
białe zawsze obieram, skóra pozostawia włókna po zmiksowaniu
Odpowiedz
Ania MiiDodano:  28 maj 2014 - 12:23
wygląda smakowicie, mam nadzieję, że uda mi się spróbować :)

Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 maj 2014 - 14:51
A czy z zielonych szparagw będzie równie dobra?:)
Dodano:  28 maj 2014 - 17:24
oczywiście tylko robiąc z zielonych użyj 3 pęczki bo zielone są cieńsze
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 maj 2014 - 18:13
czy szparagi i koper włoski można mrozić żeby zimą cieszyć się tą skarbnicą witamin.
Dodano:  28 maj 2014 - 19:00
nie mroziłam szparagów, ale obawiam się że są za wodniste na zamrożenie
Odpowiedz
Jagódka.Dodano:  28 maj 2014 - 20:23
Ogolnie szparagi srednio mi smakuja, albo po prostu nie umiem ich dobrze zrobic. Ale ta zupa-krem bardzo mnie zaintrygowala, czas wybrac sie na poszukiwanie szparagow...:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 maj 2014 - 21:16
Gosiu, od dwóch 2 tygodni pieke twój chleb i niestety w krótkim czasie po jego zjedzeniu (2-3 kromki raz dziennie) mam twardy jak piłka, wielki i strasznie wzdety brzuch - wyglądam jak w ciązy:( Po zadnych innych produktach tak mi się nie dzieje. Żałuję strasznie, bo chlebek jest pyszny - ale czy to może znaczyć, że mój organizm nie lubi chleba na zakwasie i powinnam z niego zrezygnować? :(
Dodano:  28 maj 2014 - 22:25
przypuszczalnie tak reagujesz na zakwas,
a po kupnych chlebach razowych masz taką samą reakcję ?
AnonimowyDodano:  28 maj 2014 - 22:38
Właśnie nie - długie lata jadłam kupny razowy i nic się nie działo, no ale on jest na drożdżach.. Dla mnie chleb na zakwasie to zupełna nowość - myślisz, że organizm może się ''przyzwyczaić" i przestać tak reagować czy raczej szanse są marne?
Dodano:  29 maj 2014 - 6:51
spróbuj pojeść więcej jogurtów naturalnych (2 dziennie) aby poprawić florę bakteryjną w żołądku i po tygodniu z jogurtami spróbuj chleba,
być może bakterie sobie poradzą z tą nadwrażliwością,
jeśli nie, będziesz musiała zrezygnować z chleba na zakwasie :(
AnonimowyDodano:  29 maj 2014 - 11:00
:(( Czy kefir może byc? (wolę go niż jogurt naturalny), czy jednak jogurt naturalny ma lepsze właściwości?
Dodano:  29 maj 2014 - 16:52
lepszy będzie jogurt
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 maj 2014 - 21:30
Dajemy do zupki imbir - tę przyprawę zmieloną?
Dodano:  28 maj 2014 - 22:21
tak
Odpowiedz
Justyna JDodano:  28 maj 2014 - 22:49
wspaniała :) uwielbiam zupy kremy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 maj 2014 - 12:03
Pani Małgosiu czy kupione pyzy z miesem (mrożone) zjedzone od wielkiego dzwonu w weekend z domowa surówka to wielkie przestępstwo? Czasami mam ochotę,a sama nie umiem jeszcze zrobić :)
Dodano:  29 maj 2014 - 16:46
wystrzegaj się kupnych pyz z mięsem, nie ma w nich mięsa "wysokich lotów" a zwłaszcza w tych mrożonych;)
możesz się pokusić o kupne jeśli masz sprawdzone źródło (dobra garmażerka)
muszę Wam podać przepis na pyzy bo są banalnie proste ;)
AnonimowyDodano:  1 czerwiec 2014 - 19:14
Oj super byłoby :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 maj 2014 - 14:38
Małgosiu, pytanko mam:)
Kiedy rozpoczynałaś swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem to korzystałaś z diety przyspieszającej metabolizm którą opisuje H.Pomroy w swojej książce?
Jakie masz zdanie na ten temat?Czytam ta książke i naprawde mnie wciągnęła :)
Pozdr Marta
Dodano:  29 maj 2014 - 16:26
nie korzystałam,
książka jest świetna bo laików fajnie uczy jak działa organizm, jest tam mowa o wątrobie, hormonach, przysadce mózgowej - wiele osób nie wie na jakich zasadach działają,
Haylie w fajny, lekki sposób o tym pisze,
jeśli zaś chodzi o jej dietę to obawiam się że po jej zakończeniu wróciłoby to co straciliśmy, no chyba ze zawsze byśmy jedli w trzech fazach, ale według mnie tak się niestety nie da,
dlatego ja diety nie polecam ale książkę jako poznanie organizmu i zależności, tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 maj 2014 - 16:25
Gosiu, mam (nie)mały problem.
Otóż, jem dużo warzyw, owoców. Jem często według Twoich jadłospisów.
No i... dorobiłam się nadmiaru karotenu. Kiedyś byłam blada, teraz jestem żółta, a miejscami, gdzie kumulują się te komórki- pomarańczowa (pięty, kolana).
Byłam wczoraj u lekarza. Wystarczyło, że na mnie popatrzał. Nie byłam u niego na badaniach, załatwiałam akurat coś innego.
Powiedz mi, czy nadmiar można usunąć? Czy mam przestać jeść warzywa i owoce z karotenem? Będzie ciężko, kocham marchew, paprykę, pomidory, czerwone, pomarańczowe owoce... Akurat jest sezon na truskawki :/ A ja je kocham!
Póki co, dzisiaj zjadłam tylko zielone warzywa. Doradź mi, proszę. Nie zrezygnuję z tych czerwonych i pomarańczowych warzyw i owoców. Nie wyobrażam sobie tego. Zielone też mają karoten, ale mniej. Zatem ile mam ich jeść? I jak często?
Dodano:  29 maj 2014 - 16:58
najwięcej ma marchew,nie powinno się z nią przesadzać,
usuń marchew po prostu na jakiś miesiąc,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 maj 2014 - 10:41
Małgosiu, czy do kremu mogę dodać kopru mrożonego? Właśnie nie dawno dostałam od mamy przygotowany do zamrożenia, jak tak to mniej więcej ile?
Dodano:  30 maj 2014 - 12:34
ale mówisz o koprze takim naciowym ?
AnonimowyDodano:  5 czerwiec 2014 - 12:10
Dodałam taki jaki miała, wyszła mega pyszna! Jutro robię znowu! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 maj 2014 - 14:51
Kochana, strasznie mnie inspirujesz. Ale prosimy o jeszcze więcej wegetariańskich przepisów! Albo np. cykl pt. "wegetariański piątek" :D
Dodano:  31 maj 2014 - 16:51
przepisów wege będzie coraz więcej a wegetariańskie piątki to świetny pomysł :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 czerwiec 2014 - 14:52
Mmmmmmm zupka, nie miałam pojęcia że będzie taka pyszna ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 czerwiec 2014 - 10:18
A czy zamiast grzanek czy też groszku ptysiowego można dodać np. paseczki chipsów z boczku?:)))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 czerwiec 2014 - 15:24
Gosiu zrobiłam dziś na obiad. Wyszła super mimo że sos sojowy miałam firmy Tao Tao. Pozdrawiam i dziękuję Jola K
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 czerwiec 2014 - 15:24
Muszę to napisać - Gosiu, jesteś wielka!!!!! Dzisiaj zaserwowałam gościom właśnie krem ze szparagów i po prostu oniemieli - smakowało wybornie!!!!:) A co najważniejsze - przygotowanie trwa dosłownie chwilkę. Dziękuję z całego serca, że nas tu tak pięknie karmisz!!!
Dodano:  9 czerwiec 2014 - 16:58
ślicznie dziękuję za miłe słowa :) ciesze się że smakowało
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 czerwiec 2014 - 15:25
Mogą być zielone szparagi zamiast białych?
Dodano:  9 czerwiec 2014 - 16:58
tak, ale musisz dać ich 3 pęczki zamiast 2 bo białe są większe/grubsze
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 czerwiec 2014 - 15:27
Gotując krem ze szparagów też musisz pozbyć się ich 1/3 ?
Dodano:  9 czerwiec 2014 - 17:00
nie, obierasz je ale delikatnie,
nie ściągasz skóry głęboko,
chodzi o to aby pozbyć się włókien
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 czerwiec 2015 - 18:47
Nie mogę dostać kopru włoskiego. Czy mogę go czymś zastąpić lub ewentualnie pominąć?
Dodano:  5 czerwiec 2015 - 21:45
Zamień na młodego selera
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 czerwiec 2015 - 17:18
Czy po zblendowaniu zupę przelewasz przez sito? W mojej pomimo dokładnego zblendowania pozostały ze szparagów takie "włókna" i musiałam ja przecedzić. Czy to np. mogła być wina szparadów? Były stare?
Dodano:  8 czerwiec 2015 - 17:38
Tak.
Odpowiedz
MadeByKhandDodano:  10 sierpień 2015 - 22:56
czy mozna sie zapisac na jakis nwesletter? nie kazdy ma fb, instagram itp. fajnie, jakby była taka opcja :) A przepis super, jak tylko dorwe koper, ma oryginalny smak ...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 czerwiec 2016 - 18:05
Małgosiu czy mogę do tej zupki dodać koper zwykły zamiast włoskiego? Nie mogę go nigdzie znaleźć
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds