Wiecznie głodny? Dr med. David Ludwig – recenzja książki

Wydana w 2017 roku, a opisująca model odżywiania, który promuję na blogu i stosuję w moich dietach indywidualnych od 4 lat. Czytając książkę dr med. David’a Ludwig’a Wiecznie Głodny czułam się jakbyśmy byli razem na kawie i gawędzili sobie o tym, jak każde z nas postrzega żywienie, dietę, wpływ żywienia na zdrowie, sposób na skuteczną i trwałą redukcję masy ciała itp. I jakbym pomiędzy kolejnym łykiem latte przytakiwała „tak, masz rację, uważam tak samo, trzeba o tym mówić, to istotne”.

O czym jest książka „Wiecznie głodny?”. O tym, jak zmienić myślenie o jedzeniu, kaloriach, oraz jak żywieniem wpływać na stan zdrowia.
Fragment „jak wielu młodych lekarzy, mnie także właściwie w ogóle nie uczono dietetyki. W tamtych czasach, podobnie jak i teraz, w akademiach medycznych koncentrowano się niemal wyłącznie na farmakologii i chirurgii, chociaż to tryb życia odpowiada za większość przypadków chorób serca i innych poważnych, przewlekłych problemów zdrowotnych” jakże trafnie opisuje sytuację wielu pacjentów, leczonych często niepotrzebnie farmakologicznie podczas gdy wystarczyłaby zmiana diety. Być może czytając ten fragment widzisz siebie.
Ja widzę w tym fragmencie moich podopiecznych, którzy piszą „Gosia, poziom cholesterolu spadł, poziom glukozy we krwi w końcu w normie, w końcu przestał mnie boleć żołądek, czuję się pełna energii, chce mi się żyć”.

Kolejna kwestia to podejście dr Ludwig’a do redukcji masy ciała, która nie może odbywać się kosztem zdrowia. Pisałam Wam o tym już wiele razy. Żywienie poprzez działanie na organizm od wewnątrz ma stworzyć w organizmie takie warunki, aby chudnięcie następowało w sposób naturalny.
A kalorie? Czy wszystkie są takie same?
Dlaczego większość dietetyków koncentruje się wyłącznie na kaloriach?
Czy 100 kcal = 100 kcal.
Czy organizm tak samo potraktuje 100 kcal z czekoladowego batonika i 100 kcal z migdałów?
Czy obydwa pokarmy będę miały taki sam wpływ na metabolizm mimo identycznej kaloryczności?
Czy hormony zachowają się tak samo? Czy zajdą identyczne reakcje chemiczne? No oczywiście, że nie.

Dr David Ludwig to mój mentalny bliźniak. Gdybyśmy mieli okazję się spotkać, z pewnością przegadalibyśmy niejeden dzień. Podpisuję się pod wszystkim, co jest przedstawione w tej książce. Dowiecie się m.in.  jak biologia kontroluje masę naszego ciała, po co nam tkanka tłuszczowa, jakie pełni funkcje, jakie znaczenie w procesie odchudzania ma insulina, czym jest indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny, dlaczego musimy jeść więcej tłuszczu, jak ważny jest ruch, ale i odpoczynek oraz sen i w końcu jak ogromną rolę, jeśli chodzi o stan zdrowia, odgrywają probiotyki, prebiotyki i polifenole.

Książka Wiecznie głodny pokazuje, jak przestać być głodnym. Jeść i nie tyć. To mnóstwo wiedzy teoretycznej i drogowskazów, jak tę wiedzę wykorzystać.
Doktor David Ludwig eliminuje z popularnych diet (m.in. paleo, niskowęglowodanowej, Atkinsa, śródziemnomorskiej) szkodliwe elementy, wybiera te dobre i łączy je w kompleksowy program, który nie tylko odchudza, ale też poprawia zdrowie i samopoczucie.
Polecam do poczytania.

105 komentarzy

elaDodano:  10 Lipiec 2017 - 9:22
Haylie Pomory \"Dieta przyspieszająca metabolizm\"- czy jest to dieta zdrowa???,bo wydaje sie ,ze chyba tak....co o tym myślisz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Lipiec 2017 - 10:35
Tak, to zdrowa dieta ale jako kuracja. Nie jest to sposób odżywiania na stałe.
Odpowiedz
agnieszkaDodano:  10 Lipiec 2017 - 9:35
Małgosiu, zaczęłam brać parę dni temu Letrox 50 mg. Endokrynolog zleciła dietę opartą na tych samych zasadach o których piszesz na blogu, suplementację witaminy D, selenu(dwa orzechy brazylijskie) i ruch. Gdybym czuła się \"nabuzowana\" po dawce 50 mg, mam brać co drugi dzień. Moje tsh to 2,68. Czytałam na grupach związanych z tarczyca, że dziewczyny tyją po Letroxie. Inne piszą, że schudły i że tyją tylko te, które mają większe łaknienie i nie kontrolują tego co jedzą, po prostu jedzą za dużo. Ja na razie mam mniejszy apetyt, pomimo tego, że jestem przed miesiączką. Spotkałaś się z takimi przypadkami? Jak wy dziewczyny czujecie sie po Letroxie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Lipiec 2017 - 10:35
Reakcje na tyroksynę (składnik Euthyroxu i Letroxu - obydwa leki różnią się tym że Letrox nie zawiera laktozy) są różne. To bardzo indywidualne kwestie. Zapraszam dziewczyny do wyrażania opinii jak One reagowały.
AnonimDodano:  10 Lipiec 2017 - 19:13
Ja brałam oba te leki. Nie miały żadnego wpływu na moją wagę ani nie chudłam ani nie tylam.
MonikaDodano:  11 Lipiec 2017 - 9:38
Ja niestety w miesiąc przytyłam 10 kg, z 60 kg do 70kg przy 170 cm. Mimo, że nie jadłam więcej, od lat nie słodzę, słodycze i fast food rzadko, raz na miesiąc. Rok temu odstawiłam, waga spadła do 62-3 kg, ale mam tak kiepski metabolizm, że mimo starań nie chudnę. Ale nie ma co się przerażać, widocznie były źle dobrane.
cytrynkaDodano:  11 Lipiec 2017 - 22:42
Biorę eutyrox, nie zauważyłam wpływu na wagę, ale mam więcej energii i czuję się lepiej. Wydaje mi się, że tyją osoby, które mają za niską dawkę i pozostają w niedoczynności. Poza tym duża grupa ludzi twierdzi, że po hormonach się tyje, a skoro tyroksyna to hormon to po euthyroxie/ letroxie też - szkoda komentować :)
Odpowiedz
MoniaDodano:  10 Lipiec 2017 - 10:05
Gosiu a co w przypadku niedowagi? Czy ten problem jest w tej książce poruszony? Nie jem słodyczy, mąki pszennej, ograniczam mięso i nabiał ze względu na hormony. Czy jest dieta odpowiednią dla mnie, żeby przytyć? Czy książka będzie mi pomocną? Mam 164cm i ważę 49 kg.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Lipiec 2017 - 10:33
Niestety w książce nie znajdziesz na to recepty. Potrzebujesz indywidualnej diety ze zwiększoną ilością tłuszczu.
MDodano:  10 Lipiec 2017 - 23:37
Czyli wskazane oleje roślinne lniany,kokosowy tak? czy są limity na spożycie takich olei,żeby nie zaburzyć gospodarki hormonalnej? Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Lipiec 2017 - 8:18
Kokosowy nie. Reszta na zimno tak. Limity są uzależnione od stanu zdrowia.
Odpowiedz
MalwinaDodano:  10 Lipiec 2017 - 10:19
Gosiu trafiłaś idealnie z recenzją, dziękuję! Książka juz zamówiona. Akurat przeprosiłam się z Twoją dietą, od dziś zaczynam. Książka będzie dodatkową motywacją :) pozdrawiam!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Lipiec 2017 - 10:30
Działaj kochana. Trzymam kciuki ;)
Odpowiedz
KasiaDodano:  10 Lipiec 2017 - 10:52
Gosiu, nie mam żadnych wątpliwości - Twój blog jest najlepszym blogiem na świecie!!!!!!! A twoje ułożone diety - choć bym raczej je nazwała rozpiski zdrowego odżywiania - mega pyszne :-) po których czuję się świetnie. Dużo zdrówka i siły życzę by powstawało tu coraz więcej świetnych artykułów :-) Wierna czytelniczka :-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Lipiec 2017 - 11:37
Kochana jak mi miło ;) Dziękuję ;)
Odpowiedz
AnonimDodano:  10 Lipiec 2017 - 11:25
Gosiu czy w ciąży mogę zjeść łososia wędzonego na zimno i makrele wędzona? Czytałam podzielone opinię ale tylko Tobie ufam najbardziej..
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Lipiec 2017 - 11:37
Wędzone na ciepło.
Odpowiedz
Dorota Dodano:  10 Lipiec 2017 - 11:30
Małgosiu super ksiazka!Dziękuje za polecenie i ciekawa recenzje-właśnie zakupilam ebooka 😁 Miłego dnia
Odpowiedz
EwaDodano:  10 Lipiec 2017 - 12:05
Dzień dobry Pani Małgosiu, mam 28 lat i dalej trądzik. Już nie taki duży jak w wieku nastu lat ale dalej wyskakują mi pryszcze, a przed okresem jest ich dużo. Nie są to jakieś duże góle ale małej wielkości krostki. Na czole natomiast non stop mam tzw. kaszkę. Chciałabym zastosować Pani zalecenia czyli olej z czarnuszki i wiesiołka, spirulinę, witaminę B i magnez, probiotyki. Chciałabym odstawić również nabiał ale mam kłopot z mlekiem ponieważ w pracy do tej pory piłam kawę z mlekiem z ekspresu. Czy myślisz że nabiał powinnam odstawić zupełnie czyli tą jedną kawę z mlekiem również czy też mogę pić tą kawę dalej a efekty i tak powinny być?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Lipiec 2017 - 17:03
Jedna kawa z mlekiem może zostać. Resztę nabiału trzeba odstawić.
MDodano:  13 Lipiec 2017 - 20:23
A może spróbuj z mlekiem roślinnym? Ryżowe, ryżowo- kokosowe?
Odpowiedz
KasiaDodano:  10 Lipiec 2017 - 12:22
Pani Małgosiu, dziękuję za polecenie. Książkę już zamówiłam :-) Na uczelniach medycznych studentów medycyny nie kształci się w zakresie dietetyki. Co więcej wielu wykładowców nie ma bladego pojęcia o możliwości wspomagania procesu leczniczego dietą, nie mówiąc już w ogóle o zastąpieniu farmakologii zdrowym racjonalnym sposobem odżywiania. Często na sugestię, że w danym przypadku warto zacząć od przyjrzenia się diecie pacjenta, że może wystarczyłaby zmiana nawyków żywieniowych, dieta przeciwzapalne itd. słyszę w odpowiedzi, że naczytałam się internetów i wszystko to są brednie dietetyków chcących zedrzeć z pacjenta pieniądze. Włos mi się jeży. Hitem hitów było, jak zasugerowano mi zmianę kierunku studiów: \"Jak chce Pani dietki układać to trzeba było pójść na dietetykę. My tutaj leczymy ludzi.\" Smutne to i zatrważające. Najbardziej szkoda mi pacjentów, bo oni w tym układzie najwięcej tracą.
AgnieszkaDodano:  22 Sierpień 2017 - 20:23
A ja mam nadzieję, że Pani będzie właśnie takim lekarzem co to \"dietki\" zaleca, a może nawet układa, sugeruje. Bardzo brakuje w Polsce takich lekarzy. A zapotrzebowanie ogromne. Ja wiele lat kogoś takiego szukałam i nie żałuję ani jednej złotówki, którą wydałam na ten cel. Życzę samych sukcesów na tym polu.
Odpowiedz
KamilaDodano:  10 Lipiec 2017 - 12:52
Książka zapisana na liście do przeczytania :) Małgosia, a może napisałabyś jakiś post od strony psychologicznej, jak podejść do zdrowego odżywiania, kiedy ma się do wykarmienia całą rodzinę (dzieci, mąż), oni chcą jeść co innego, na wieczór nie chcą sałatek itd :) Bo kiedy ktoś zgłasza się do Ciebie po dietę w chorobie to ma cel który motywuje do działania. Natomiast mi chodzi o to jak motywować siebie, rodzinę, żeby się chciało jeść zdrowo, jak tworzyć nawyki i budować świadomość w mężu i dzieciach, że jak będą jedli zdrowo to dbają o siebie, o swoją przyszłość, żeby nie marudzili, że znowu nie ma mięsa :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Lipiec 2017 - 17:02
Napiszę.
Odpowiedz
ADodano:  10 Lipiec 2017 - 13:26
Post o nerkach bedzie?
Odpowiedz
TinaDodano:  10 Lipiec 2017 - 13:38
Małgosiu,moje pytanie dotyczy metforminy. Moje wyniki to:glukoza na czczo 88mg, po 1h-178,po 2h-83.Insulina:na czczo-18,56, po 1h-199,50,po 2h-55,90.Hormony tarczycy,kortyzol w normie. Mam nadwagę 30kg. Lekarz endokrynolog, diabetolog stwierdził, że za 5 lat jak nie schudnę mogę mieć cukrzycę 2 stopnia.Zalecił mi oczywiście dietę i ćwiczenia oraz przyjmowanie metforminy stwierdzając, że po niej jego pacjentki bardzo ładnie chudną. Trochę się jej obawiam ponieważ co nieco poczytałam i po 5 dniach przyjmowania 1 tab do kolacji mam jakby biegunkę ,a mam po 7 dniach zwiększyć do 2 tab.Ciekawa jestem co Ty o tym sądzisz? Bardzo będę wdzięczna za odpowiedź. Dietetyczka u której byłam stwierdziła żeby przyjmować.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Lipiec 2017 - 17:08
Metformina ma niestety tę wadę że niszczy florę jelitową więc na jedno pomoże a innemu dowali. Moim zdaniem przy tych wynikach które masz dieta o niskim IG spełniłaby zadanie. Musiałabyś się jednak mocno pilnować. Ale przy metforminie i tak musisz ponieważ metformina nie odchudza. Ona "otwiera" komórki aby mogła "wejść" tam glukoza.Zmniejszy się poziom insuliny we krwi i glukoza wejdzie do komórek. Jeśli więc będziesz jadła jedzenie o wysokim IG to przy metforminie i tak będziesz tyła bo ona zmniejszając poziom insuliny pięknie Ci wtłoczy glukozę do komórek.
Odpowiedz
martacDodano:  10 Lipiec 2017 - 13:40
Małgosiu, znajoma jest na diecie ułożonej przez dietetyka ok 1450 kcal. Przez krótki okres schudła 9 kg, przez kolejne 6 tyg już tylko niecałe 1,5 kg. Co zrobiła dietetyczka? Otóż ułożyła nową dietę na ok 1200 kcal !!! Znów chudnie !!! Pytanie jak długo i jak zareaguje organizm jak zacznie \"normalnie\" jeść? Efekt jojo murowany !!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Lipiec 2017 - 17:01
Masakra. Zamiast zmienić proporcje kalorie w dół.Brak słów.
AniaDodano:  11 Lipiec 2017 - 20:27
Mi dietetyczka ułożyła dietę 1200 kcal, mimo że ćwiczyłam codziennie ok. 1h, 1.5h, ciągle chodziłam głodna, ciekawa jestem ile kcal w dół poleciałoby przy następnej gdybym schudła ... nie stosowałam tej diety długo, bo znalazły się w niej prawie wszystkie produkty, których nie jestem w stanie zjeść, o czym zresztą wspominałam kilkukrotnie na konsultacji, 300 zł w błoto !!! :(
Odpowiedz
MonikaDodano:  10 Lipiec 2017 - 13:46
Jutro idę robić krzywą cukrową i insulinową. Piszą, że nie powinno się podejmować aktywności fizycznej 24h przed - czy chodzi tylko tu o ćwiczenia siłowe, czy np. takie taneczne typu zumba też nie można?
justDodano:  10 Lipiec 2017 - 14:00
ja moge sie wypowiedzieć na temat euthyroxu.... biorę od niedawana bo i moja tarczyca zachorowała niedawno, wczesniej miałam dobre wyniki a w czerwcu poziom skoczył mi na 2,9 po dwóch dniach brania dawki 75 myślałam że umre, miałam zalecenie odstawić, zrobić jeszcze raz wyniki. w tym czasie okazało się ze jestem w ciąży :)) teraz już musze brać euthyrox, zaczełam od 25, potem 25 + 1/2 25. schudłam, ale możliwe że to z powodu ciążowych mdłości. Niestety teraz miałam przejść na dawkę 50 i znowu źle się czuje, także wracam do 25 + 1/2 25...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Lipiec 2017 - 17:00
Zumby też nie.
Odpowiedz
KarolinaDodano:  10 Lipiec 2017 - 14:19
Gosiu w sprawach zywienia jestes moim Guru :) Najlepsza!!!! Gratuluje Ci z serca i ciesze sie Twoim sukcesem! Bo to co robisz to SUPER SPRAWA!!!!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Lipiec 2017 - 17:00
Bardzo mi miło. Dziękuję.
Odpowiedz
DomiDodano:  10 Lipiec 2017 - 14:32
Gosiu orientujesz się może, czy krosty pojawiające się wyłącznie na brodzie to przez hormony, czy złą dietę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Lipiec 2017 - 17:00
To zależy. Jeśli masz nawyk gmerania palcami przy brodzie to może być od tego. Spotkałam się z takim nawykiem u ludzi wielokrotnie.
cytrusDodano:  11 Lipiec 2017 - 22:43
U mnie takie krosty (podskórne, bolesne) były skutkiem wysokiej prolaktyny. Po uregulowaniu hormonów problem sam się rozwiązał.
Odpowiedz
JoannaDodano:  10 Lipiec 2017 - 16:43
Gosiu ja tez wracam do Twojej diety,ale obecnie cwicze 3-4 razy w tygodniu(cwiczenia funkcjonalne i interwalowe na silowni) czy wowczas moge zachowac kalorycznosc 1600 czy wzbogacic o jakas przekąske?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Lipiec 2017 - 17:08
W sprawie diety indywidualnej musisz napisać do mnie na skrzynkę kontaktową. Muszę zajrzeć w kartę i zobaczyć o kogo chodzi.
elaDodano:  10 Lipiec 2017 - 17:52
Co to znaczy \"wracam do Twojej diety\" ? myślałam, że dieta czyli nowy zdrowy sposób odżywiania jaki proponuje Małgosia to juz tak na zawsze, że zmieniamy swoje nawyki na zawsze... a nie jestem sobie na diecie od Małgosi, potem wracam do niezdrowego odzywiania = przytyłam = o rety! wracam do Twojej diety.... ręce opadają... i jak tu dietetycy nie maja mieć zajęcia skoro ludzie tak nieodpowiedzialnie podchodzą do swojego zdrowia...
SDodano:  11 Lipiec 2017 - 10:08
Elu wyluzuj. To nie zawsze jest tak. Po rozpisce nie każdy wraca do złych nawyków bo nawet nie musiał ich mieć. Żywiłam się zdrowo, wg zasad Małgosi, ale nie dawałam rady z chorobą. Dostałam dietę i ją stosowałam, wyniki się unormowały, ale zachciało mi się odmiany i samodzielnej próby. Niestety nie byłam w stanie ogarnąć proporcji to znów wróciłam do rozpiski. W żadnym momencie nie było u mnie niezdrowego odżywiania i nie przytyłam (waga stała).
DominikaDodano:  11 Lipiec 2017 - 13:38
Ela skąd ta zawiść? Nie każdy potrafi się na początku trzymać diety w 100%, można tego się nauczyć z czasem. To źle, że dietetycy mają zajęcie? Inaczej by nie zarabiali.
elaDodano:  11 Lipiec 2017 - 19:29
Chyba nie rozumiesz znaczenia słowa \"zawiść\". Mój komentarz dotyczył tylko i wyłącznie sytuacji kiedy ktoś raz jest na diecie a raz nie - tzn. przez jakiś czas odżywia sie zdrowo, potem odpuszcza i znowu wraca do diety - i tak w kółko - w efekcie tyje, a w najlepszym przypadku nie chudnie.
Odpowiedz
Ewa C.Dodano:  10 Lipiec 2017 - 18:13
Dzień Dobry Pani Małgosiu, robiłam kiedyś testy na nietolerancje pokarmowe ImuPro w Instytucie Mikroekologii w Poznaniu, mam nietolerancje na zboża, mleko i produkty mleczne oraz jajka. Już miałam 2 podejścia do diety eliminacyjnej, ale żadnych pozytywnych zmian nie zauważyłam,a mam problem z trądzikiem (29 lat)i mój brzuch wygląda jak balon przy małej nadwadze. Przeczytałam gdzieś, że mając nietolerancje i stosując \"normalną\" dietę powstaje w organizmie ciągły stan zapalny. Czy mogę się nabawić czegoś poważniejszego jedząc gluten, skoro niby go nietoleruję? Nie boli mnie brzuch, ani nic mi nie dolega, oprócz tego napuchniętego brzucha i lekkiego trądziku. Pozdrawiam serdecznie
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Lipiec 2017 - 21:38
Ewa oczywiście. Nietolerancja nie musi objawiać się wzdęciami czy gazami. Może latami odkładać się w stawach tzn. powstały stan zapalny. Nie rezygnuj z diety eliminacyjnej jeśli masz zdiagnozowane nietolerancje.
Odpowiedz
NukaDodano:  10 Lipiec 2017 - 20:26
Lubie czytac dobre ksiazki o zdrowym odzywianiu. Juz dawno czekalam na taki post :) ksiazka kupiona, dziecko uspione zabieram sie za czytanie (dzieki za to ze jest wydany jako ebook). Gosiu, z innej beczki, myslisz ze przy takiej insulinie metformina musze brac? Kortyzol wysooooko. Insulina na czczo 12,24 uU/ml Insulina po 60 min. (s) 81,38 uU/ml Insulina po 120 min. (s) 76,72 uU/ml Czy z doswiadczenia myslisz ze dieta z niskim ig da rady? Czekam na wycene Twojej diety, odliczam kazdy dzien, jeszcze tylko 4 tyg...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Lipiec 2017 - 8:16
Moim zdaniem i z mojego doświadczenia sama dieta pięknie obniży insulinę.
NukaDodano:  11 Lipiec 2017 - 12:34
dzięki za nadzieje! endo prepisał metforine ale ja nie chce ego świństwa brać... czyli do czasu wyceny mogę jeść jak piszą w tej ksiazce? polecasz jeszcze jakis tytuł?
Odpowiedz
AgataDodano:  10 Lipiec 2017 - 22:51
Witam Pani Małgosiu. Nie wiem czy czyta Pani komentarze pod starszymi postami,więc tutaj spieszę do Pani z podziękowaniami. Dzisiaj upiekłam mój pierwszy w życiu chleb Pani przepisu. Jest przepyszny!!! Pękam z dumy. Od kiedy trafiłam na Pani bloga wiele się zmieniło w mojej diecie, a co za tym idzie- w życiu:) Dziękuję za wszystko co Pani robi. Z pozdrowieniami Agata
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Lipiec 2017 - 8:19
Czytam oczywiście. Cieszę się że chlebek wyszedł i smakuje ;)
Odpowiedz
MałgosiaDodano:  10 Lipiec 2017 - 23:53
Witaj Małgosiu, Czytam Twoje teksty i razem z Tobą uczę się zdrowego życia :) Małgosiu chciałam się doradzić Ciebie co do wyników glukozy i insuliny, bo trochę mnie martwią a lekarza mam dopiero w sierpniu... już nie wspomnę o strasznie złym samopoczuciu i niechęci do wszystkiego... Oto moje wyniki: -glukoza Omin 83mg, 60min 62mg, 120min 68mg -insulina 0min 18,3ulU, 60min 139,7ulU, 120min 71,9ulU Małgosiu czy moge liczyć na Twoją pomoc, z góry dziękuję! :) Wierna czytelniczka :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Lipiec 2017 - 8:17
Glukoza ok, insulina po obciążenie i na czczo za wysoka ale są to wyniki które obniżysz wyłącznie dietą o niskim IG.
MałgosiaDodano:  11 Lipiec 2017 - 10:11
Dziękuję Małgosiu bardzo! Oczywiście zamówilam dietę 😊 czekam z niecierpliwością! Pozdrawiam
Odpowiedz
aniaDodano:  11 Lipiec 2017 - 9:08
Małgosiu jakie restauracje polecasz na Krupowkach ,jestem w ciąży wiec zależy mi na zdrowym odżywianiu
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Lipiec 2017 - 16:40
Oj na Krupówkach średnio się orientuję. Ale może ktoś poleci inny.
AnonimDodano:  11 Lipiec 2017 - 18:09
Typowo góralskie jedzenie to raczej dietetyczne nie jest. Jest na Krupówkach lokal Dobra kasza nasza.Moze tam się coś znajdzie.
humptyDodano:  12 Lipiec 2017 - 6:29
Dobra kasza nasza. W Zakopanym tam nie bylam, ale w Krakowie jest rewelacyjna :)
AlaDodano:  12 Lipiec 2017 - 11:01
Owczarnia ;)
Odpowiedz
KatiaDodano:  11 Lipiec 2017 - 9:09
Małgosiu, czy odżywianiem i suplementacją jestem w stanie zapobiec rozwojowi żylaków na nogach? U mnie jest to pewnie kwestia genetyki (moja mama i jej rodzeństwo na to cierpi) ale czy mogę w jakiś sposob to opóźnić/złagodzić? Nie mam jeszcze 30 a żyły są co raz większe.. :/
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Lipiec 2017 - 16:40
Oczywiście. W Twoim przypadku dieta + ruch są bardzo ważne.
Odpowiedz
KrysiaDodano:  11 Lipiec 2017 - 9:33
Małgosiu nie mam anemii ale lekarz kazał brać zelazo ze wzgledu na wypadające włosy - co oprócz zelaza powinnam brać aby lepiej się wchłaniało? Witamina c ale z jakiej firmy doradz prosze
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Lipiec 2017 - 16:41
A jaki masz poziom żelaza?
KrysiaDodano:  12 Lipiec 2017 - 8:51
13 norma od 6,6 do 26 Ferrytyna 26 normlan 13--150 piłam 6 tygodni pokrzywe mało podskoczyło i lekarz zalecił zelzazo w tabletkach lek nie suplement, jem p osniadaniu ale co mogłabym jeszcze zrobic?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Lipiec 2017 - 9:17
Przy takich wynikach żelazo na wypadające włosy ???? Polecą Ci zęby.
KrysiaDodano:  12 Lipiec 2017 - 9:28
Nie strasz - naprawdę?
Odpowiedz
Marta S Dodano:  11 Lipiec 2017 - 13:54
Hej Gosiu, czy tez uwazasz jak inni dietetycy online ze utrzymując diete na poziomie 1600 kcal + jakas delikatna aktywnosc w tygodniu jest bardzo niezdrowe? Zaznacze ze nie odczuwam glodu bedac na takiej kalorycznosci. kiedys widzialam Twoj wpis na blogu o tym jak schudlas i pisalas ze jestes na diecie 1500 kcal. Jestem bardzo ciekawa Twojego zdania. Pozdrawiam Marta
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Lipiec 2017 - 16:38
Ja bazuję na proporcjach i to one są kluczem,a nie kalorie. 100 kcal nie jest równe 100 kcal. Dieta musi być także dopasowana do konkretnej osoby, chorób etc.
Odpowiedz
EwaDodano:  11 Lipiec 2017 - 15:08
Małgosiu, a ja mam pytanie nie w temacie. 5 maja wysłałam mailowo zamówienie Twojej diety, powinnam dostać odp w ubiegły czwartek, ale pojawiła się informacja o problemach z serwerem ( odpowiedzi miały być wysyłane z opóźnieniem). Kiedy można się spodziewać maila?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Lipiec 2017 - 16:36
Tak, serwer wtedy zwariował .Napisz do mnie tu na maila z jakiego formularza wysłałaś zgłoszenie. Ja tego maila nie opublikuję a napiszę do Ciebie.
Odpowiedz
ElaDodano:  11 Lipiec 2017 - 15:32
witam Małgosiu czy codzienne picie maślanki ( bo lubię po prostu) to dobry pomysł?
Odpowiedz
AgaDodano:  11 Lipiec 2017 - 15:45
Czy mozna dokonać testów na nietolerancje mając skierowanie? druga sprawa - co sądzi Pani o oleju kokosowym? Stosuje go do smażenia i nie wiem czy dobrze
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Lipiec 2017 - 16:35
Olej kokosowy do smażenia nadaje się idealnie ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia. Jeśli chodzi o skierowanie na testy na nietoleracje to marne szanse.
Odpowiedz
MagdaDodano:  11 Lipiec 2017 - 23:31
Malgosiu co sadzisz o eliminacji weglowodanow w fazie 1, co sugeruje autor ksiazki. Jestem na lekkiej redukcji -1600kcal i intensywnie cwicze jakies 3 razy w tyg. Trzymam sie zasady, by po treningu jest bialka i wegle aby budowac miesnie. Gdybym chciala sprobowac tej filozofii zywienia z ksiazki i odstawila wegle to czy nie bedzie to niekorzystne?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Lipiec 2017 - 8:00
Odradzam zupełną eliminację ponieważ zmęczysz nadnercza i obciążysz tarczycę. Jeśli masz niedoczynność tarczycy takie postępowanie odradzam. Także jeśli masz insulinooporność grożą Ci duże spadki poziomu glukozy i osłabienia. Musiałabyś być totalnie zdrowa.
MDodano:  13 Lipiec 2017 - 20:21
Przy redukcji mięśni nie zbudujesz raczej ;)
Odpowiedz
Magda Dodano:  12 Lipiec 2017 - 0:43
Małgosiu, mam dwa pytania: 1. jakie badania z krwi należy wykonać przy podejrzeniu torbieli jajnika? Wiem, że na pewno progesteron, estrogen, ale co jeszcze? Wolę zbadać to na własną rękę, radząc się Ciebie co konkretnie, i z gotowymi wynikami iść do lekarza. Będę wdzięczna za pomoc 2. Jaki konkretnie polecasz probiotyk przy chorobie Crohna? Pozdrawiam Cię :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Lipiec 2017 - 7:57
1 - USG jajników koniecznie 2 - synbiotyk multilac
Odpowiedz
AsiaDodano:  12 Lipiec 2017 - 8:06
Małgosiu jestem Twoją stałą czytelniczki, dziękuję za to ci dla nas robisz. Mój mąż od 2 tygodni ma hemeroida, stosuje maści, czopki i nic nie pomaga, uśmierza tylko chwilowo ból. Dodatkowo zrobiła mu się afta w buzi. Moim zdaniem to osłabienie organizmu. Ostatnio dużo pracuje. Co polecasz? Co powinnam mu podawać? Co powinien jeść?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Lipiec 2017 - 9:15
Przy hemoroidach dieta lekkostrawna. Do wyleczenia bez cukru i nabiału. Potem można.
elenaDodano:  12 Lipiec 2017 - 13:09
To i ja sie podepne:) czy jest szansa zeby wyleczyc hemoroidy bez chirurga? Tak raz na zawsze. Co powinna zawierac dieta, ktore produkty sa wskazane i pomocne w walce?
Odpowiedz
AnetaDodano:  12 Lipiec 2017 - 13:20
Malgosiu a jaka literature polecasz w poglebieniu wiedzy na temat AZS i temu podobne. Wyczekuje tez na kazdy wpis dotyczacy alergii. Chcialbym tez Cie prosic o opinie. Mam dwojke dzieci 6 i 10 lat, oboje problemy skorne. Starsze juz mniejszy problem z wypryskami miedzy zgieciem lockci i kolan za to oczy na okolo czerwone, czasami schodzi tez na twarz plus kichanie. Mlodsze paskudne zmiany pod kolanami i zgiecia lokci. Stosuje nawilzanie i od kilku dni PROTOPIC 0.03% plus kropelki Fenistil oraz probiotyki 2 razy dziennie Ten Protopic im pomaga. Czy ide w dobrym kierunku? Bardzo prosze o rade i opinie. Wierna czytelniczka Aneta
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Lipiec 2017 - 15:50
Tak to dobry kierunek. Smaruj też zmiany skórne delikatnie olejem z czarnuszki bo i dieta koniecznie. Jest na blogu wpis o diecie w AZS.
Odpowiedz
MikiDodano:  13 Lipiec 2017 - 19:03
Gosia, jak obliczyć stosunek ft3 do dyrektora względem TSH? Odebrałam wyniki i chciałabym wiedzieć czy są ok. Internista powi,że wszystko ok bo mieszczą się w przedziałach Pomożesz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Lipiec 2017 - 9:03
Odsyłam do zakładki Trochę zdrowia/Tarczyca.
Odpowiedz
MmDodano:  13 Lipiec 2017 - 20:20
Książkę z przyjemnością zamówię. Chciałam się zapytać czy powinnam się martwić niskim poziomem trójglicerydów (36) gdy cholesterol jest w normie ( LDL i HDL nie były zlecone)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Lipiec 2017 - 9:07
Nie.
Odpowiedz
Ilona Dodano:  17 Lipiec 2017 - 8:57
Jestem po lekturze książki, którą poleciłaś. Powiesz Małgosiu, jak się zapatrujesz na sam program diety przedstawiony w książce? Faza pierwsza zakłada całkowite odstawienie węglowodanów przetworzonych oraz 50% tłuszczy w diecie. Dopiero w kolejnych fazach pozwala wprowadzać je do diety i to w niewielkich ilościach. Autor nie zwraca uwagi na kcal, codziennie w jadłospisie są desery. Trochę te założenia odbiegają od Twoich jadłospisów. Powiesz coś więcej?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Lipiec 2017 - 9:02
Jadłospisy z bloga nie są dietą redukcyjną a inspiracją jak jeść zdrowo i ciekawie. Różnią się od diet indywidualnych, dostosowanych indywidualnie do stanu zdrowia i osoby. Jeśli chodzi o zalecenia z książki to w 1 fazie odstawione są węglowodany oczyszczone, nie całe zupełnie a to duża różnica. Poza tym 3 faza jest zbieżna z moimi jadłospisami, a 1 i 2 ma za zadanie przestawić organizm.
Odpowiedz
Ilona Dodano:  17 Lipiec 2017 - 9:04
Jestem po lekturze książki, którą poleciłaś. Powiesz Małgosiu, jak się zapatrujesz na sam program diety przedstawiony w książce? Faza pierwsza zakłada całkowite odstawienie węglowodanów przetworzonych oraz 50% tłuszczy w diecie. Dopiero w kolejnych fazach pozwala wprowadzać je do diety i to w niewielkich ilościach. Autor nie zwraca uwagi na kcal, codziennie w jadłospisie są desery. Trochę te założenia odbiegają od Twoich jadłospisów. Powiesz coś więcej?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Lipiec 2017 - 13:56
To jest kuracja dla osób otyłych. Na przestawienie się. Dla osób z bardzo wysokim BMI. No i dla osób zupełnie zdrowych. Osobom na coś chorym odradzam.
NiepewnaDodano:  23 Sierpień 2017 - 16:46
Małgosiu niestety jestem osobą ze znaczną nadwagą (bardzo znaczną). Stosowalam przez dwa tygodnie fazę 1 diety wg książki Wiecznie głodny i przez następny tydzień zaczęłam stosować fazę 2. Zaczęłam tą diete aby obniżyć m.in. poziom glukozy we krwi. Czuję się świetnie, jem coraz mniej, dieta rzeczywiście jest smaczna. Schudłam 4,5 kg za trzy tygodnie. Zrobiłam wyniki badań i miłe mnie zaskoczyły: poziom glukozy spadl z 113 do 94, cholesterol spadł, trójglicerydy również spadły i są w normie (a od kilku lat były powyżej normy), Tsh spadło z 2.25 do 0,4. Natomiast czytam komentarze i widzę, że odradzasz taki sposób odżywiania osobom chorym na Hashimoto. Ja niestety na to choruje i muszę zrezygnować z tej diety? Małgosiu proszę napisz co znaczy że ta dieta zaszkodzi nadnerczom?
Odpowiedz
niedoczynnaDodano:  17 Lipiec 2017 - 11:02
Czy przy niedoczynności tarczycy też możemy zastosować dietę z pierwszej fazy? Czy niska podaż węglowodanów przez dwa tygodnia może bardzo nam zaszkodzić?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Lipiec 2017 - 13:54
Przy NT nie. Obciążysz nadnercza.
Odpowiedz
MartaDodano:  27 Lipiec 2017 - 16:21
Dla mnie kolejna nieefektywna dieta. Jakie badania zrobić żeby zobaczyć co jest powodem braku efektów?
Odpowiedz
KasiaDodano:  31 Lipiec 2017 - 14:29
Małgosiu, choruję na niedoczynność tarczycy, Hashimoto oraz hiperkortyzolemię (przyjmuję Euthyrox 37,5 mg). Mam problem ze schudnięciem mimo, że trenuje 6 razy w tygodniu i zdrowo się odżywiam. Zastanawiam się czy nie mam insulinoodporności. Moje wyniki to: Glukoza 74,50 i Insulina 3,5 na czczo. Uważasz, że mam powody do obaw?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Lipiec 2017 - 15:43
Kasiu przy hiperkortyzolemii nie wolno Ci trenować intensywnie na siłowi. Jeszcze bardziej sobie szkodzisz. Wejdź na zakładkę Trochę Zdrowia/Tarczyca i znajdź wpis o aktywności w niedoczynności tarczycy. U Ciebie to nie IO ponosi winę a tarczyca obciążana stale przez wysoki poziom kortyzolu. Dla Ciebie kochana basen, joga, stretching, nordic walking, rower.
KasiaDodano:  31 Lipiec 2017 - 17:51
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź Małgosiu! Czy oprócz treningów skalpel i secret mogę wykonywać inne treningi Ewy? Oraz czy lekkie cardio na siłowni: orbitrek i bieżnia (6-6,5 km/h) przez ok. 50-55 minut będzie ok? Chciałabym też zamówić u Ciebie dietę. Jakie badania zrobić (oprócz wymienionych chorób bardzo dokuczają mi zaparcia i wzdęcia) żeby była najlepiej dopasowana? Pozdrawiam :)
Odpowiedz
KarolDodano:  15 Sierpień 2017 - 11:55
Dzień dobry. Wszystko w tej książce jest opisane pięknie, aczkolwiek nie mogę pojąć jednego: autor podaje przepisy dla dwóch osób, więc jedna powinna stosować około połowy porcji. I teraz dylemat: kaloryczność wszystkich posiłków dziennych to wg opisu w książce około 1600 kalorii - dla jednej osoby czy dwóch? Bo jak dla dwóch, to 800 kal dziennie dla jednej takiej jak ja(110kg/186cm)to śmierć głodowa. A może jest to kaloryczność podana dla jednej osoby? Wytłumacz mi to proszę.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Sierpień 2017 - 11:39
Kaloryczność tej diety jest za niska. Założenia trzeciego etapu jak najbardziej zasadne ale przy wyższej kaloryczności i p-rzede wszystkim dostosowanej indywidualnie do osoby.
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ