Wielkanocna inspiracja – faszerowane jajeczka ze szczypiorkiem. Klasyka gatunku w nowej szacie.
Img

Pomimo iż aura za oknem zdaje się zwiastować Boże Narodzenie to pierwszy dzień astronomicznej wiosny przypada już pojutrze, a zaraz za nim, już za moment ….. już za chwilę ……. Święta Wielkanocne ! Wiem, wiem …. ciężko w to uwierzyć ……
Czekając na powiew ciepłego wiatru i promienie wiosennego słońca, proponuję ubrać dom w świąteczne szaty i zacząć planować wielkanocne menu. Wtedy na pewno zrobi nam się ciepło na duszy i czas oczekiwania na nadejście wiosny minie nam szybciej.

Na wielkanocny stół proponuję proste w wykonaniu jajeczka ze szczypiorkiem. Składniki tradycyjne, aczkolwiek w nowym wydaniu.

Jedna połówka jajeczka ma ok. 50 kcal
 
 
Składniki:
* 5 jajek ugotowanych na twardo
* 2 łyżki kremowego serka naturalnego
* łyżeczka musztardy
* szczypiorek
* sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Żółtka wydłubujemy z jajek i przekładamy do miseczki. Rozgniatamy na miazgę z solą i pieprzem.
2. Dodajemy serek, musztardę i drobniuteńko posiekany szczypiorek.
3. Całość ucieramy intensywnie na gładką masę.
4. Jajka dekorujemy farszem za pomocą szprycy do kremu tortowego. Dekorujemy pozostałym szczypiorkiem.

Zrobienie tej przystawki nie zajmie Wam więcej niż 20 minut. 

8 komentarzy

krzywa kromeczkaDodano:  23 Marzec 2013 - 14:31
Naprawdę ciężko uwierzyć ze święta tuż tuż ;)
Odpowiedz
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Marzec 2013 - 15:22
Oj tak, zwłaszcza jak się patrzy za okno ......
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Kwiecień 2014 - 10:55
Małgosiu a jaki serek kremowy naturalny?
AnonimowyDodano:  31 Marzec 2015 - 17:10
Podpisuję się pod tym pytaniem... Jaki serek kremowy naturalny Małgosiu polecasz?
Qchenne InspiracjeDodano:  31 Marzec 2015 - 19:15
Almette
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Marzec 2015 - 9:43
Małgosiu jaka musztarda będzie najlepsza
Qchenne InspiracjeDodano:  31 Marzec 2015 - 9:44
Ja używam sarepskiej
Odpowiedz
ulaDodano:  12 Kwiecień 2017 - 18:39
ja mam pytanie do wszystkich, jak zrobic zeby skorupka ładnie odeszła do jajka?????? mam z tym problem zawsze mi zostaje duza część białka na skorupce i brzydko jajko tez wygląda, macie jakieś na to patenty ?? z góry mówię że jajkamam bardzo świeże prosto od kurki pozdr
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ