Wołowina w sosie śliwkowym

Mięciutka, soczysta, aromatyczna wołowina w aksamitnym sosie śliwkowym to danie którego nie powstydzicie się na żadnej ważnej dla Was uroczystości. 
U mnie było gwiazdą na pierwszokomunijnym przyjęciu mojego synka i jest na stole na większości rodzinnych spotkań (takie jest zawsze życzenie gości – wołowina być musi).
Tak jak obiecałam, podam przepisy na wszystkie dania z tego dnia (zobacz pełne menu).  

Wołowina w sosie śliwkowym jest rodzajem dania które lubię najbardziej. Dlaczego?
Ponieważ jest w sosie. Marynuje się sama i robi się praktycznie sama. Do tego zawsze się udaje i każdemu smakuje. Uwielbiam i bardzo cenię sobie potrawy przy których nie trzeba stać. Które robią efekt wow, nie wymagając przy tym wielkiej uwagi.
Plusem sosu jest też to, że nie wymaga żadnego zagęszczania.
Czegóż chcieć więcej?
Koniecznie wypróbujcie. 

Kaloryczność:
100 gramów ma ok. 100 kcal
Łyżka sosu ma ok. 20 kcal 

Składniki:

  • kilogram wołowiny na bitki (ja z reguły kupuję ligawę)
  • jedna duża cebula
  • czubata łyżka klarowanego masła
  • 10 suszonych śliwek
  • 5 suszonych moreli
  • 250 ml półwytrawnego czerwonego wina
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • sól – dodajemy na końcu do już gotowego sosu

Marynata:

  • 200 gramów musztardy
  • łyżka oleju
  • czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • łyżka czystej wódki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy na centymetrowe paski. Rozbijamy lekko z obydwu stron. Cebulę kroimy w krążki. Wszystkie składniki marynaty mieszamy na gładką masę.
  2. Każdy płat mięsa smarujemy marynatą. Układamy w naczyniu przekładając krążkami cebuli. Wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny.
  3. Zamarynowane mięso razem z cebulą obsmażamy na klarowanym maśle. Wkładamy do garnka przekładając suszoną śliwką i morelą. Obsmażone mięso zalewamy winem. Gotujemy bez przykrycia 2-3 minuty aż cały alkohol odparuje. Do garnka wlewamy gorący bulion do zakrycia mięsa (może się okazać że bulionu trzeba będzie wlać mniej, lub więcej). Przykrywamy pokrywką, skręcamy ogień i gotujemy 4 godziny. Gotujemy na malutkim ogniu, mięso nie może intensywnie bulgotać.
  4. Miękkie mięso wyjmujemy z wywaru. Wywar razem z cebulą i śliwkami blendujemy na gładką masę. Sosu nie trzeba już niczym zagęszczać.

89 komentarzy

AniaDodano:  17 Maj 2018 - 8:49
Mniam :)
Odpowiedz
aniaDodano:  17 Maj 2018 - 8:50
Mięso kroimy na centymetrowe PLASTRY a nie paski - to jest bardzo mylące.
Odpowiedz
KasiaDodano:  17 Maj 2018 - 8:52
100 gr to już jest waga i kaloryczność po przygotowaniu? Mogę użyć do tego schabu?
Odpowiedz
IwonaDodano:  17 Maj 2018 - 8:55
Na ile osób jest ten przepis?
Odpowiedz
AnnDodano:  17 Maj 2018 - 8:59
WOW, tego mi trzeba!!!! super, ja zawsze wołowine robię twardą...
Odpowiedz
LenkaDodano:  17 Maj 2018 - 8:59
Małgosiu 3 punkt ile czasu obsmażamy z każdej strony. Zawsze mam z tym problem.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Maj 2018 - 10:29
Aż mięso zjaśnieje. Musi się ściąć białko.
Odpowiedz
werkaDodano:  17 Maj 2018 - 9:00
a czy do tego dania nada się schab lub karkówka wieprzowa? Jaki wtedy byłby orientacyjny czas gotowania?
Odpowiedz
JustynaDodano:  17 Maj 2018 - 9:02
Jakie dodatki do tego Pani podaje?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Maj 2018 - 10:29
Lind do pełnego menu na górze posta.
Odpowiedz
MDodano:  17 Maj 2018 - 9:05
Z kilograma ile wyszło Ci Gosiu plastrów? Zastanawiam się na ile to porcji wystarczy biorąc pod uwagę, że każdy może zjeść 1-3 kawałków. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Maj 2018 - 10:30
Z kilograma wyjdzie ok. 10 plastrów.
aniaDodano:  17 Maj 2018 - 10:55
No właśnie - PLASTRÓW :)
MDodano:  17 Maj 2018 - 12:09
Dziękuję
Odpowiedz
AnonimDodano:  17 Maj 2018 - 9:13
Jakie moze być inne mięsko o podobnej kaloryczności
Odpowiedz
AniaDodano:  17 Maj 2018 - 9:15
Gosiu, a jakiego wina używasz do tej wołowiny? :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Maj 2018 - 10:28
Mołdawskiego ze sklepu obok restauracji Gaumarjos. Warszawa, aleja KEN.
Odpowiedz
EdytaDodano:  17 Maj 2018 - 9:26
Brzmi pysznie :-) mam tylko pytanie czy można pominąć wino by dzieci mogły również zjeść takie mięsko (czy nie trzeba się tym przejmować bo i tak je odparowuje my)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Maj 2018 - 10:28
Alkoholu w mięsie nie ma. Zostaje odparowany.
GosiaDodano:  31 Maj 2018 - 20:35
Rozumiem, że skoro alkohol zostaje odparowany to kobieta w ciąży również może zjeść takie danie?
Odpowiedz
AgataDodano:  17 Maj 2018 - 9:26
Wygląda smakowicie, zapisuję do wypróbowania i czekam na resztę przepisów :)
Odpowiedz
KATARZYNADodano:  17 Maj 2018 - 9:45
To musi być nieprzyzwoicie doooobreeee!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Maj 2018 - 10:27
Jest ;)
KATARZYNADodano:  17 Maj 2018 - 13:29
Delikatna młoda kapusta do tego dania to moze przepis z Twojej książki???
Odpowiedz
AsiaDodano:  17 Maj 2018 - 10:12
Gosiu a co podałaś do mięsa? Ziemniaki, kasza? Jakieś surówki do tego?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Maj 2018 - 10:27
Wszystko jest napisane w pełnym menu. Link na górze strony.
Odpowiedz
RudziachDodano:  17 Maj 2018 - 10:58
Jakiej musztardy użyć? Delikatesowej czy sarepskiej?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Maj 2018 - 14:28
Sarepskiej.
Odpowiedz
OlaDodano:  17 Maj 2018 - 11:33
Małgosiu, a marynatę \"zdrapać\" z mięsa do smażenia, żeby się nie przypaliła czy nie trzeba?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Maj 2018 - 14:28
Nie trzeba.
Odpowiedz
anonimowyDodano:  17 Maj 2018 - 12:31
co zamiast wołowiny?schab szynka będą ok
AniaDodano:  18 Maj 2018 - 14:05
Przepis jest na wołowinę... Jak chcesz robić z innego mięsa, to po prostu próbuj.
Odpowiedz
OlaDodano:  17 Maj 2018 - 12:37
Małgosiu, w wielu swoich przepisach używasz bulionu warzywnego lub po prostu rosołu, czy za każdym razem gotujesz go na świeżo czy masz zamrożony w małych ilościach w sam raz na porcję np sosu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Maj 2018 - 14:27
Gotuję raz na 3 dni.
Odpowiedz
anonimowyDodano:  17 Maj 2018 - 14:11
moreli nie blendujemy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Maj 2018 - 14:26
Wszystko blendujemy.
Odpowiedz
KataDodano:  17 Maj 2018 - 14:32
Pani Malgosiu chcialam zapytac o bo znalazlam w necie sprzeczne informaxhe, czy jest to produkt alkalizujacy czy kwasotworczy? A druga sprawa od paru dni czuje w buzi ciagle suchość, mam insulinoopornosc, moze miec to jakis zwiazek? Jak znalezc przyczyne? Ostatnie kilka dni nie trzymalam tez diety
Odpowiedz
alexDodano:  17 Maj 2018 - 15:15
Czy IO może zjeść np z porcją swieżych warzyw ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Maj 2018 - 11:56
Oczywiście.
Odpowiedz
KasiaDodano:  17 Maj 2018 - 18:14
Cześć Małgosiu,dziękuję za super bloga i proszę o więcej przepisów dla cukrzyków . Jest to trudna choroba z którą ciężko się żyje. Pozdrawiam
Odpowiedz
KasiaDodano:  17 Maj 2018 - 18:14
Cześć Małgosiu,dziękuję za super bloga i proszę o więcej przepisów dla cukrzyków . Jest to trudna choroba z którą ciężko się żyje. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Maj 2018 - 11:49
Będą kochana.
Odpowiedz
ewa .k.Dodano:  17 Maj 2018 - 19:39
Małgosiu, czy mięso na zrazy zawijane również można zamarynować tą marynatą na 24 godziny, pytam, bo we wszystkich przepisach mięsa na zrazy zawijane nie marynuje się...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Maj 2018 - 11:55
Tak. Wyjdą jeszcze smaczniejsze.
Odpowiedz
justynaDodano:  17 Maj 2018 - 20:33
A ja mam pytanie Gosiu z innej beczki ... 12 letni syn ma obniżone krwinki białe, prawdopodobnie może mieć też nietolerancję jakąś, bo często boli go brzuch i też jest wrażliwym dzieckiem, przeżywa rzeczy. Czy mogę podawać mu L-Glutaminę? Dzieci mogą? Pozdrawiam Cię, rzeczywiście ... iście wygląda ta wołowina :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Maj 2018 - 11:49
Trzeba skonsultować ten fakt z lekarzem. Obniżone leukocyty mogą być objawem infekcji. Trzeba je zawsze zestawiać z pozostałymi parametrami krwi.
Odpowiedz
AnnaDodano:  17 Maj 2018 - 21:16
Czy nadaje się do tego suska sechlońska , czy ma zbyt intensywny smak i lepiej wybrać inną?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Maj 2018 - 11:48
Zbyt intensywna będzie. Kup zwykłą suszoną.
Odpowiedz
MajaDodano:  17 Maj 2018 - 22:51
Gosiu cudny przepis☺ z racji ze nie mozna już kupić food detective,to polecisz jakiej mine testy mogę zrobić,jestem z Rzeszowa?może,ktoś z czytelniczek podpowie gdzie?
Odpowiedz
AnitaDodano:  18 Maj 2018 - 8:23
Gosiu wybacz ze nie w temacie pisze. Od jakiegos czasu jestem zmęczona,nic mi sie nie chce, doslownie,moglabym usiasc i patrzec przed siebie. Do tego doszedl nieznosny ból w krzyżu,choc oprocz normalnych czynnosci przy dwulatce nie moglam go obciazyc w zaden spodsob.Wypadają mi wlosy, po suszeniu na podlodze lezy ich dosc sporo plus duzy kłebek w szczotce. Nie mogę schudnac choc nie jem duzo. Do toalety chodzę raz na dwa dni z braku potrzeby. Podejrzewalam problemy z tarczyca,ale jestem po wizycie u lekarza i wyniki sa w normie,nie znam szczegolowych wynikow. W UK lekarze nie podaja. Za miesiac będę w Polsce, proszę poradz jakie badania zrobic. Czuję sie jak wrak czlowieka,a mam dopiero 36 lat ( dod.info:karmię nadal piersią).
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Maj 2018 - 11:54
Kochana czytam i znam te objawy bardzo dobrze. Koniecznie zbadać trzeba TSH< ft3, ft4, d3, ferrytynę, żelazo, anty TPO, anty TG. To absolutna podstawa.
MarlenaDodano:  21 Maj 2018 - 20:52
Mam identyczne objawy,a włosy wypadają mi garsciami,czy to od tarczycy,mam Haschimoto?
Odpowiedz
KarolinaDodano:  18 Maj 2018 - 10:02
Zapisany do wypróbowania:) oj lista tych przepisów coraz dłuższa:D zresztą mało, który z Twoich przepisów mi nie podpasowal smakiem, więc po składnikach już widzę, że nie zawiodę się:) Małgosiu, wiem, że nie układasz diet dla dzieci, ale może poleciłabyś jakaś sensowną książke o odżywianiu dzieci. Za chwilę zaczynamy rozszerzać dietę u naszego niemowlaka i chcemy jak najlepiej to zrobić, aby od samego początku zadbać o jego zdrowie, odporność i dobre nawyki.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Maj 2018 - 11:48
Bardzo mi miło ;) Będę pisała o tym kochana. Jestem po zajęciach z Dietetyki Pediatrycznej. Zdałam na 5 ;) Podzielę się wiedzą ;)
KarolinaDodano:  21 Maj 2018 - 19:33
Zdobyta przez Ciebie ocena na pewno nikogo nie zdziwi:) gratulacje! Będę z niecierpliwością oczekiwać na wpis:)
Odpowiedz
AniaDodano:  18 Maj 2018 - 10:42
Gosiu w celu miesięcznej kuracji probiotykiem, jaki polecałabyś wybrać? Bo totalnie nie wiem które warte są zakupu
Odpowiedz
AsiaDodano:  18 Maj 2018 - 11:12
Małgosiu na jakim mleku najlepiej robić owsiankę dla dwulatka?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Maj 2018 - 11:47
U 2 letniego dziecka można już na krowim. Najlepiej pełnotłustym.
Odpowiedz
WeronikaDodano:  18 Maj 2018 - 11:20
Gosiu, gratuluję samodzielnego przygotowania Komunii Św. synka-smakowite menu!:-) Ja mam pytanie dot. innego tematu..gdzieś w komentarzach, w całkiem niedawnym poście, znalazłam informację o jakimś specyfiku, który pomaga na wiele spraw, podobno nawet w depresji jest stosowany-nie mogę jednak znaleźć nigdzie tej nazwy, wydaje mi się, że rozpoczynała się literą \"a\" (chyba nawet odpisałaś tej osobie, że masz zamiar napisać o tej \"roślinie\"....?) Proszę o pomoc;-)Pozdrowienia
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Maj 2018 - 11:46
Dziękuję ;) Ashawagandha. Napiszę ;)
Odpowiedz
OlaDodano:  18 Maj 2018 - 14:22
Gosiu, pisze nie w temacie, ale chcialam sie zapytac czy bedzie post o \"grilowaniu\" co przyrzadzic (napewno znasz swietnie przepisy), i co z aluminiowymi tackami?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Maj 2018 - 11:45
Napiszę ;)
Odpowiedz
A76Dodano:  19 Maj 2018 - 17:17
Cześć Małgosiu ja tak z innej beczki. Co sądzisz o oczyszczaniu jelita grubego olejkiem rycynowym i sokiem grapeifrutowym?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Maj 2018 - 11:44
....... po co?
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  20 Maj 2018 - 9:54
Malgosiu, bardzo prosze o rade. Jestem malo odporna, choc odzywiam sie zdrowo. Chcialabym przeprowadzic kuracje probiotykiem. Znalazlam Bio Kult. Ma w skladzie 14 szczepow bakterii. W jednej kapsulce jest ponad 2 miliardy mikroorganizmow. Czy sadzisz, ze taki probiotyk bylby dobry? Moj glowny problem to jak dlugo przyjmowac ten probiotyk i czy jedna kapsulka dziennie wystarczy? W przeciagu pol roku bralam 3 antybiotyki na zapalenie ucha (jako oslone bralam Multilac) Dlatego chce sie ogolnie wzmocnic. Bardzo bede wdzieczna za Twoja odpowiedz.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Maj 2018 - 11:44
Nie znam tego produktu więc ciężko mi się wypowiedzieć. Pomoże na pewno laktoferyna plus dieta wzmacniająca.
Odpowiedz
Jagoda Dodano:  20 Maj 2018 - 14:12
Hej Małgosiu :) Kupiłaś kiedyś mleko kokosowe w proszku? Co myślisz o takim? Może masz jakieś ulubione? Chciałabym z jak najlepszym składem. Z góry Ci dziękuję i pozdrawiam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Maj 2018 - 11:43
Jest fajne do zagęszczania potraw.
Odpowiedz
EwaDodano:  20 Maj 2018 - 16:10
Czy pieczarki (takie duze do nadziewania) mozna jesc na surowo? Moja corka faszeruje je awokado i zjada surowe, mowi, ze sie nie znam... Nie wiem, powiedz Malgosiu, czy rzeczywiscie nie zaszkodza jej takie surowe pieczarki? Obiera je nozem i myje pod biezaca woda i zjada. Martwie sie o ,,mody zywieniowe\" corki.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Maj 2018 - 11:42
Hm.... ja nie jadam pieczarek na surowo.
Magdalena Dodano:  16 Czerwiec 2018 - 18:34
Ja jem surowe od lat :) Wlasnie robie wolowine, bardzo jestem ciekawa efektu
Odpowiedz
RudziachDodano:  21 Maj 2018 - 10:36
Robiłam w niedzielę. PYSZNE! Uwielbiam mało wymagające dania, które jeszcze smakują tak wybornie. Korzystałam z szybkowara i wszystkim polecam. Niecała godzina i gotowe!
Odpowiedz
moniDodano:  21 Maj 2018 - 14:34
Gosiu, dziękuję, przepis przetestuję w najbliższym czasie :) Mam pytanie techniczne: wcześniej można było wydrukować przepis z możliwością usunięcia wstępu - mieścił się on zwykle na 1 stronie - czy mogłaby wrócić ta opcja ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Maj 2018 - 8:00
Zgłoszę do informatyków.
ewaDodano:  22 Maj 2018 - 9:52
Witaj Małgosiu, Przepis wypróbowany. To chyba moja pierwsza wołowina, która nie przypomina podeszwy:). A sos, cudo, bez zagęszczania, bez śmietany, aksamitny, piękny. Jesteś świetną gospodynią, takie poważne przyjęcie w domu: szacun. W sumie, nie ma się co dziwić, jeżeli reszta przygotowanych przez Ciebie potraw była równie dobra. Bardzo dziękuję za przepis i z niecierpliwością czekam na kolejne. Pozdrawiam.
Odpowiedz
DorotaDodano:  23 Maj 2018 - 13:41
Czy zamiast wódki do marynaty można dodać ocet? Co innego ? Whiskey? Wino?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Maj 2018 - 14:16
Może być whiskey.
Odpowiedz
MonikaDodano:  25 Maj 2018 - 23:24
Małgosiu a jak podgrzewałaś to danie na Komunię? W piekarniku czy na gazie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Maj 2018 - 9:31
Na gazie.
Odpowiedz
AniaDodano:  28 Maj 2018 - 10:11
Zrobiłam i podzielę się wrażeniami. Danie jest słodkawe od owoców i kwaskowo-ostre od musztardy. Intensywnie pachnie winem. Pasują do niego dodatki łagodne w smaku np. ziemniaki i mizeria. Nie podałabym tu żadnej kwaskowej surówki np. z winegretem lub z kiszonek. Wystarczająco czuć ocet z musztardy. Wołowina wyszła mięciutka, a sos aksamitny. Mąż był zachwycony, ja niekoniecznie, ale na prośbę męża będę czasem powtarzać taki obiad.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Maj 2018 - 14:13
Super. Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
Susanna szyjeDodano:  25 Sierpień 2018 - 22:49
Gosiu wołowinka pierwsza klasa! Właśnie zrobiłam na jutrzejsze urodziny syna więc już pokosztowałam mięsa i sosu. Jutro wszystko odgrzeję i mam nadzieję, że goście pokochają ten słodko-kwaśny smak. Mi on przypadł bardzo do gustu. Do tego podam brązowy ryż i sałatkę ze świeżego szpinaku, rukoli, pomidorów suszonych, pestek słonecznika i odrobiny sera feta. Będzie pysznie!
Odpowiedz
GabiDodano:  28 Sierpień 2018 - 11:26
Gosia, ile czasu mięso może być w marynacie maksymalnie. Chciałabym przygotować to wcześniej. Mogę je zamarynować w czwartek wieczorem ,a w sobotę rano przyrządzić? Nie będzie za długo?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Sierpień 2018 - 7:56
Spokojnie od czwartku do soboty mięso może być w marynacie.
Odpowiedz
SylwiaDodano:  6 Wrzesień 2018 - 19:51
Wolowinka przepyszna!
Odpowiedz
Co oferuję?
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook

Uwielbiam pracować z parami 💙👱‍♂️👩
Jedno motywuje drugie 💪💪💪 Poza tym, jeśli w dietoterapii uczestniczy mężczyzna, to wiadome jest że wszystko będzie jak w zegarku (Panowie są bardzo zadaniowi) i że będzie wsparciem dla kobiety, która czasem może mieć gorszy dzień 😉
Cudne jest to że sami zmienili podejście do żywienia, i edukują też dzieci.
Przemek to absolutny wzór. Z 2 miesięcznej lekcji wyciągnął wszystko perfekcyjnie i w mailu podsumował to co kluczowe aby już samemu komponować posiłki dalej.
Brawa dla Przemka i Pauli ;)
... Zobacz więcejZobacz mniej

Uwielbiam pracować z parami 💙👱‍♂️👩
Jedno motywuje drugie 💪💪💪 Poza tym, jeśli w dietoterapii uczestniczy mężczyzna, to wiadome jest że wszystko będzie jak w zegarku (Panowie są bardzo zadaniowi) i że będzie wsparciem dla kobiety, która czasem może mieć gorszy dzień 😉
Cudne jest to że sami zmienili podejście do żywienia, i edukują też dzieci. 
Przemek to absolutny wzór. Z 2 miesięcznej lekcji wyciągnął wszystko perfekcyjnie i w mailu podsumował to co kluczowe aby już samemu komponować posiłki dalej. 
Brawa dla Przemka i Pauli ;)

 

Skomentuj na Facebooku

Gosiu właśnie wysyłam do Ciebie formularz i chciałabym aby mój parter również uczestniczył w diecie. Czy on powinien wypełnić osobny formularz czy mam taką informację zawrzeć w mailu? Będę wdzięczna za odpowiedź.

Gratulacje. Widac ze e- mail pisal mezczyzna. Jasno i rzeczowo

Pokaż poprzedni wpis
Szukasz pomysłu na prezent?
PRZEJDŹ DO SKLEPU