Zasady mrożenia produktów spożywczych o których musisz wiedzieć. Co warto zamrozić jesienią, aby przyniosło wartość zimą?

O tym że w garażu posiadam całkiem sporą, cztero – szufladową zamrażarkę pisałam Wam wiele razy przy różnych okazjach. Każdego roku zamrażam około 40 kilogramów czerwonych owoców. Głównie truskawek, malin, jeżyn i śliwek węgierek. Mrożę też niektóre warzywa, grzyby i zieleninę. Natkę pietruszki, kolendrę, koperek oraz liście selera korzeniowego których nie ma zimną, a bez których rosół czy krupnik dużo tracą. W zamrażarce którą mam pod ręką w domu zawsze mam zamrożone jakieś mięso, oraz awaryjne pieczywo na wypadek weekendowej amnezji.

Dlaczego warto mrozić produkty spożywcze?

Mrożenie to najlepszy sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych, głównie dlatego że nie powoduje strat witamin i minerałów (w wielu przypadkach nie tracimy nawet witaminy C) ale też chroni przed namnażaniem się bakterii chorobotwórczych zapobiegając psuciu się produktu. Mrożone produkty zachowują też pełnię smaku i zapachu. Kolejna kwestia to jakość. Mrożąc samemu produkty z pewnego źródła (własnej działki, zaprzyjaźnionego rolnika czy zaufanego dostawcy z bazarku) mamy pewność co do ich jakości. Ja mrożę warzywa i owoce z działki rodziców. Wiem że produkowane są w sposób ekologiczny. Na targowisku na którym na co dzień zaopatruję się w warzywa i owoce mam dwóch zaprzyjaźnionych sprzedawców co do których mam pewność, że posiadają własne, ceniące tradycję, rodzinne gospodarstwa. Wiem że mrożę produkty jędrne, świeże, zdrowe, które przed mrożeniem nie leżały długo w wodzie, a co za tym idzie, nie straciły cennych witamin jeszcze przed zamrożeniem.
Nie można pominąć też ceny. Warzywa, owoce czy zioła dostępne w sezonie są często trzykrotnie tańsze niż w formie gotowych mrożonek dostępnych zimą w sklepach.

Zasady mrożenia produktów 

Jest kilka zasad o których musisz wiedzieć i których nie możesz pominąć decydując się na domowe mrożenie.

  • dobór produktów to zasada podstawowa. Warzywa i owoce przeznaczone do zamrożenia muszą być świeże, jędrne i zdrowe (nie nadpsute). Produkt powiędnięty, mający ciemne plamy, nawet w niewielkim stopniu nadpsuty traci dużo wartości ożywczych, a nam przecież zależy aby zachować ich na zimę jak najwięcej.
  • mycie. Przed zamrożeniem produkty należy dokładnie umyć i porządnie osuszyć. Z uwagi na witaminy rozpuszczalne w wodzie, warzyw przed zamrożeniem nie moczymy w wodzie. Nie mrozimy produktów mokrych ponieważ będą się zbrylały, a po rozmrożeniu staną się „kapciate” i stracą witaminy rozpuszczalne w wodzie którą po rozmrożeniu wylejemy.
  • blanszowanie. Polecam tę metodę w celu zachowania koloru i sprężystości niektórych warzyw. Blanszujemy fasolkę szparagową, zielony groszek, brokuły, kalafiora, pietruszkę, marchew, selera. To bardzo prosty zabieg. Warzywa wrzucamy do wrzątku, trzymamy 30 sekund po czym za pomocą łyżki cedzakowej szybko przekładamy je do wody z lodem. Dokładnie osuszone na ręczniku od razu zamrażamy. 
  • pakowanie. Polecam mrożenie w pojemniki do pakowania próżniowego. Ta metoda dzięki odessaniu powietrza dwukrotnie przedłuża termin przydatności produktu do spożycia. Na rynku dostępne są specjalne pojemniki i torebki do pakowania próżniowego, przeznaczone do zamrażania. Ja próżniowo zawsze mrożę ryby i grzyby.
  • data przydatności do spożycia. Każdy produkt ma swoją datę przydatności. Także ten mrożony. Aby dokładnie wiedzieć co i do kiedy powinniśmy zjeść, na mrożonym produkcie należy nakleić karteczkę z datą do której dany produkt powinniśmy spożyć. 
  • szybkość mrożenia. Im niższ temperatura mrożenia tym szybszy sam proces, a ten ma wpływa na wartość odżywczą zamrożonych produktów. Jeśli temperatura w zamrażarce lub zamrażalniku jest wysoka, powolne mrożenie powoduje wyciek wody z produktu a ta w postaci kryształków lodu rozerwanie błon komórkowych i znaczną utratę wartości podczas rozmrażania.
  • odpowiednia temperatura w zamrażarce. Temperatura w zamrażarce nie może być niższa niż – 18 stopni. W niektórych lodówkach z małym zamrażalnikiem temperatura wynosi – 12 stopni. W takim zamrażalniku można mrozić produkty typu owoce, wędlina, pieczywo ale jako kilkudniowe przedłużenie trwałości.
  • segregacja. Mięso i ryby powinny znajdować się w oddzielnej szufladzie niż warzywa i owoce. Ja mrożę je totalnie oddzielnie ponieważ w zamrażarce garażowej mam wyłącznie owoce, warzywa, grzyby i zioła natomiast w zamrażarce domowej mięso w oddzielnej i warzywa w oddzielnej komorze.

Jak długo przechowywać zamrożone produkty?

Wiadomo że zamrożonych produktów nie wolno przechowywać w nieskończoność. Jeżeli szukając zamrożonego groszku nagle znajdziecie w zamrażarce kawałek mięsa o którego istnieniu nie mieliście pojęcia, wyrzućcie je. Unikniecie w ten sposób groźnego zatrucia. Naprawdę lepiej stracić parę złotych niż trochę zdrowia.

Jak długo przechowywać zamrożone produkty:

  • blanszowane warzywa 6 miesięcy,
  • owoce 8 miesięcy,
  • zioła 12 miesięcy,
  • grzyby maksymalnie do 6 miesięcy,
  • mięso około 8-12 miesięcy. Najkrótszy termin przydatności ma tłusta wieprzowina (około 6-7 miesięcy). Chudą polędwiczkę możemy przechowywać 8 miesięcy. Cielęcinę 9, a chudą wołowinę nawet 12 miesięcy. Drób do 8 miesięcy.
  • ryby do 3 miesięcy najlepiej zapakowane próżniowo,
  • wędliny 2 miesiące,
  • dania gotowe (pozostałości z obiadu) do 3 miesięcy,

O czym trzeba wiedzieć kupując mrożonki w sklepie?

Jeśli nie macie możliwości mrożenia zwłaszcza warzyw i owoców samodzielnie, jesteście zdani na mrożonki dostępne w sklepie. Kupując je zwracajcie uwagę na to czy luźno „latają” w opakowaniu. Mrożone truskawki czy brokuły powinny być wyraźnie wyczuwalne w paczce. Jeśli produkty są zbrylone, to znaczy że rozmroziły się podczas transportu lub pracownicy sklepu po wyjęciu produktu z chłodni postawili je przed sklepowymi zamrażarkami i zamiast niezwłocznie je tam włożyć poszli np. na przerwę. Byłam raz świadkiem sytuacji gdzie mrożone warzywa na patelnię stały na palecie z widoczną warstwą wody na opakowaniu, a w pobliżu nie było pracownika. Spożycie produktu rozmrożonego i zamrożonego ponownie grozi zatruciem.

Co zamroziłam na zimę:

W mojej zamrażarce znajdziecie:

  • maliny,
  • truskawki,
  • jeżyny,
  • morele (do jaglanki),
  • kurki,
  • podgrzybki,
  • prawdziwki,
  • natkę pietruszki,
  • kolendrę,
  • koperek,
  • zielone łodygi i liście selera korzeniowego,
  • dynię,
  • fasolkę szparagową,
  • zielony groszek,
  • marchewkę pokrojoną w talarki i kosteczkę na sytuacje awaryjne,

Jeśli mrozicie produkty na zimę, pochwalcie się co macie 😉

124 komentarze

natalkaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 8:41
Malgosiu muszę dostarczyć msmie dporo kwasów omega3.Tu moje pytanue:ktote ziarna i orzechy maja ich najwiecej
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Wrzesień 2017 - 15:50
Odsyłam do posta o tłuszczach. Niech mama je sporo awokado.
Odpowiedz
DariaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 9:10
Dziękuję kochana za ten wpis, od dawna na niego czekałam!! :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Wrzesień 2017 - 15:51
Buziaki kochana ;)Polecam się ;)
HaniaDodano:  21 Wrzesień 2017 - 17:53
Małgosiu, to ja kilka dni temu poprosiłam Cię o post o tym co warto mrozić. Nie spodziewałam się , że tak szybko odpowiesz nam. DZIĘKUJĘ. Ja niestety nie mam osobnej zamrażarki więc zamrożę głównie zieleninę. I mam takie pytania: 1. czy mrożona zielenina zachowuje cenne składniki oprócz witaminy C, np chlorofil, selen itp 2. czy można zrobić pesto \"na sucho\" tj bez oliwy i dodać ją dopiero po rozmrożeniu? Dziękuję , zawsze można na Ciebie liczyć Hania
Odpowiedz
KamilaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 9:23
Małgosia fajny post, wszystkie rady cenne. Ja mrożę jeszcze magii (lubczyk) do rosołu właśnie. Zapach i smak gwarantowany. Co do mrożenia szczególnie owoców to rozkładam wszystko pojedyńczo na tacach i tak zamrażam, np. maliny, jagody. Jak się zamrożą to przekładam do woreczków. Wtedy nic się nie zbryla i można wziąść taką porcję jaka jest potrzebna. O jeszcze mi się przypomniało, że mroziłam też miętę i melisę:) Smak herbaty taki później jak prosto z ogrodu. Bo jednak wysuszona mięta, czy melisa smakują już inaczej. Polecam :) Małgosia a tak z innej beczki, podpowiedz proszę, zrobiłam wczoraj sama masło orzechowe z laskowych i migdałów i nie wiem czy przechowywać je w lodówce, czy w szafce?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Wrzesień 2017 - 15:49
Kochana w lodówce koniecznie. Przypomniałaś mi że i ja muszę zrobić bo mi się kończy ;)
AsiaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 18:25
A ile takie masło można przechowywać w lodówce?
Odpowiedz
Wiesia Dodano:  20 Wrzesień 2017 - 9:25
Kiedyś zamroziłam roszponkę i to była tragedia bo po rozmrożeniu była tylko kupka mokrych ciemnozielonych liści w kałuży wody. W ogóle nie dało się tego zjeść. Rozumiem że nie można mrozić takich liści jak roszponka, szpinak, rukola itd?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Wrzesień 2017 - 15:48
Salat nie. Szpinak tak.
Odpowiedz
aniaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 9:27
Gosiu dlaczego w zamrażalniku w lodówce można mrożonki trzymać tylko kilka dni (w minus 12 st.)? Co się z nimi dzieje jeśli dłużej pozostają zamrożone?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Wrzesień 2017 - 15:48
Bakterie w takiej temperaturze nie zostają wybite i namnażają się.
Odpowiedz
mariannaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 9:27
Małgosiu jak szybko od spożycia posiłku jedzenie zostaje przekształcone w energię? Tzn jak zjem śniadanie to jak szybko mnie ono \"obudzi\"?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Wrzesień 2017 - 15:47
To zależy co zjesz bo białka, tłuszcze i węgle trawione są inaczej.
Odpowiedz
MartynaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 9:31
Ja w tym roku pierwszy raz zamroziłam borówkę amerykańska, bo mamy jej sporo na działce. Niestety juz chyba nie bedzie taka jędrna po rozmrożeniu. Małgosiu masz doświadczenie z mrożeniem borówki? I jeszcze jedno pytanie czy mozna mrozić pesto np. jarmużu? Zajmuje znacznie mniej miejsca niz sam jarmuz :D Ps kolejny post w idealnym momencie ;) Dzieki!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Wrzesień 2017 - 15:50
Z uwagi na oliwę ja pesto nie mrożę.
cytrynkaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 16:50
Ja mrożę borówkę. Nie jest tak jędrna, ale nie traci smaku i świetnie nadaje się do deserów i koktaili.
Odpowiedz
MagdaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 9:32
Małgosiu czy można zamrażać pasztet, taki domowy z Twojego przepisu? Zrobić więcej i zjeść w ciągu miesiąca? Czy to wpływa na smak? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Wrzesień 2017 - 15:47
No pewnie. Zawsze mrożę pasztet. Robię całą blachę, porcjuję i mrożę. Do 2 miesięcy może być zamrożony.
Odpowiedz
EvelinaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 9:32
Oprócz tego co wymieniłas koniecznie mrożę paprykę, brokuła, kalafiora, kukurydzę, sliwki, jagody, borówki i szpinak
Odpowiedz
OlaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 9:36
A czy blanszowanie nie zabija witamin i nie pozbawia wartości odżywczych? Bo przecież chyba tak...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Wrzesień 2017 - 15:46
Pozbawia jedynie witaminy C.
Odpowiedz
AsiaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 9:42
Małgosiu ja za Twoim przykładem może owoce: maliny, truskawki i w tym roku pierwszy raz borówki. Mam jeszcze pytanie odnośnie odrobaczania. Mój roczny synek budzi się od 2 tygodni w nocy i płacze. Nie chce lulania ani nic. Dziś byliśmy u osteopatki, stwierdziła że ma robaki i żeby podawać mu krople z czarnego orzecha. Stosowałam je kiedyś? Powinniśmy się odribaczac całą rodziną? Dodam, że synek od września chodzi do żłobka.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Wrzesień 2017 - 15:46
Oj ja odradzam tego typu specyfiki. Robala trzeba ubić porządnie. Reszta rodziny też musi się odrobaczyć.
AsiaDodano:  21 Wrzesień 2017 - 9:28
A jest jakiś lek dla takiego maluszka? Pamiętam, że Ty pisałaś kiedyś co stosujesz u Ciebie w rodzinie, jakoś na V się chyba zaczynało ale nie mogę tego odnaleźć😂
AsiaDodano:  21 Wrzesień 2017 - 13:43
I jeszcze jedno pytanko: czy szczepionki dziecko gdy ma robaki? W tym przypadku chodzi o szczepionkę na Odrę, świnkę i różyczkę, do którego to szczepienia dziecko podobno powinno być zupełnie zdrowe. Co o tym myślisz Małgosiu?
MartaDodano:  22 Wrzesień 2017 - 12:42
Chyba Vermox.
Odpowiedz
KarolinaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 9:59
A jak mrozc dynię? bo blanszowanie chyba nie wchodzi w gre? Kiedys zamrozilam dynie ale po rozmrozeniu miala dziwny smak takiej mrozonki.Nie lepiej zrobic mus do sloikow?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Wrzesień 2017 - 15:45
Ja mrożę zwyczajnie w kostce.
justi82Dodano:  24 Wrzesień 2017 - 21:14
ja mrożę w formie puree ;)pycha.
Odpowiedz
MonikaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 10:10
Gosiu bardzo przydatny post, wszystko zebrane w jednym. Już drukuje kartkę z terminami ważności i wieszam na lodówkę. ☺
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Wrzesień 2017 - 15:50
Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
IWONADodano:  20 Wrzesień 2017 - 10:14
Ja mam tylko truskawki ;( i natkę pietruszki w zamrażarce.....często zamrażam też gotowane tarte buraki....bo jak gotuję to robię ich więcej żeby potem mieć na szybko do obiadu lub barszczu...
Odpowiedz
BeCeDodano:  20 Wrzesień 2017 - 10:30
Małgosiu czy rozpisujesz diety dla kobiet planujacych ciążę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Wrzesień 2017 - 15:44
Oczywiście. Młodych mam, Pań w ciąży lub planujących ciążę mam bardzo dużo.
Odpowiedz
justi82Dodano:  20 Wrzesień 2017 - 10:34
do tego wszystkiego co Ty Gosiu mrożę jeszcze pure z dyni
Odpowiedz
iskaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 10:41
Gosiu, ppowiedz prosze jakie badania krwi trzeba wykonac zeby sprawdzic candide. Trzeba przeciwciala na igg, iga, igm czy tylko np igg i igm wystarczy? Gastrolog wykluczyl kandydoze w przewodzie pokarmowym jednak chce sie upewnic na 100% czy w jelitach jej nie ma ze wzgledu na atybiotykoterapie. A wiadomo, kazde badanie kosztuje dodatkowo...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Wrzesień 2017 - 15:43
Tak, przeciwciała z krwi. IgA, IgG, IgE.
Odpowiedz
AgataDodano:  20 Wrzesień 2017 - 11:02
Małgosiu a czemu temperatura nie może być niższa niż -18? Sama zamroziłam truskawki, porzeczki, agrest, borówki i grzyby. Mięso mrożę tylko jak zostanie, bo za dużo kupiłam. Mrożę też bulion, bo gotuję większe ilości :)
Odpowiedz
SylwiaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 11:28
Gosiu, znasz jakies dobre probiotyki dla noworodka po cesarce? Chce podac dziecku, a na rynku tyle produktow, a polowa pewnie nic nie warta...
MagdaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 21:05
Viviomix w kroplach polecam. Nr 1
MagdaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 21:06
Vivomixx
AsiaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 21:19
Ja podawałam krople dicoflor
AgataDodano:  21 Wrzesień 2017 - 7:11
Ja dawałam FF Baby, tylko ciężko je dostać..
SylwiaDodano:  21 Wrzesień 2017 - 21:47
Dzieki dziewczyny
Odpowiedz
BINCIA65Dodano:  20 Wrzesień 2017 - 11:53
Witam Gosiu znowu super post bardzo dziękuję do tej pory nie wiedziałam jak długo przechowywac mrożonki a, że jesteś moim GURU będe pilnowała dat. Ja mroże jeszcze (oprócz tego co wymieniłaś) borówke amerykańską ,bób, leczo tz. paprykę podduszoną z pomidorami. czarną porzeczkę (głównie do ciasta)
Odpowiedz
AnetaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 12:03
Jak natkę pietruszki mrozisz? myjesz i do worka?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Wrzesień 2017 - 15:40
Myję, siekam od razu drobno i w woreczku strunowym mrożę.
Odpowiedz
BożenaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 12:04
Na zimę również mrożę owoce, maliny i truskawki, które miksuję i wtedy zajmują mniej miejsca. Polecam natomiast pomidory, tylko nie mrożone, a przesmażone na łyżce masła i przetarte przez sitko, potem wrzące wlewa się do słoika i od razu obraca się słoik do góry dnem i ponad rok wytrzymuje. Potem w zimie otwieram słoik i za chwilkę zupka gotowa. My uwielbiamy taką bez rosołu, tylko ten przecier, trochę wody, ewentualnie trochę śmietanki, przyprawy no i makaron lub ryż. polecam spróbować, bo przecier jest pyszny i zdrowy, a jeszcze można się załapać na letnie pomidory - dzisiaj mam jeszcze ostatnie 20 kg to zrobienia. pozdrawiam serdecznie Małgosię i czytelniczki/ów. Bożena :-)
anaDodano:  25 Wrzesień 2017 - 13:54
Czy nie dodajesz może soli w czasie duszenia?
Odpowiedz
BarbaraDodano:  20 Wrzesień 2017 - 12:05
U mnie na razie koperek, natka pietruszki, kolendra, a takze maliny, truskawki i wegierki...a takze zielona fasolka szparagowa. ;)
Odpowiedz
ElaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 13:28
pytanie odbiegające od artykułu,moja 6,5 letnia córka miała wykonane wyniki TSH 3,37 ,czy to nie za duzo?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Wrzesień 2017 - 15:28
Sporo ale najpierw zbadałabym poziom D3. Miałam już wiele dzieci na diagnozie gdzie podniesienie D3 od razu obniżyło TSH.
Odpowiedz
JoannaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 13:43
Jagoda kamczacka, truskawki, borówki, śliwki (połówki), pietruszka,koperek, lubczyk
Odpowiedz
AniaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 13:52
Malgosiu, czy nasionka chia trzeba mielic przed spozyciem. Czytalam, ze niezmielone przelatuja przez nas i nie sa trawione... Mielic czy nie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Wrzesień 2017 - 15:27
Nie trzeba mielić jeśli dosypujesz do czegoś i czekasz aż napęcznieją.
Odpowiedz
KasiaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 13:52
Przepraszam, czyli jaka powinna być odpowiednia temperatura do mrożenia?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Wrzesień 2017 - 15:26
Minimum -18 stopni.
TemperaturkaDodano:  22 Wrzesień 2017 - 12:09
Raczej: maximum -18 stopni, tzn. -18 lub mniej.
Odpowiedz
KasiaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 13:53
Jeszcze chciałam zapytać, czy miód po otwarciu można przechowywać poza lodówką, czy najlepiej w lodówce?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Wrzesień 2017 - 15:25
Poza lodówką w suchym i ciemnym miejscu.
Odpowiedz
KarolinaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 13:58
Gosiu, ja z innej beczki. Nie rozumiem: jak jem duzo i byle co (no moze nie byle co, ale nie same warzywa czy zdrowe rzeczy) to zalatwiam sie codziennie, nawet 2 razy. A jak mam miesiace gdzie zdrowo sie odzywiam: glutek z siemienia, otreby, pestki, warzywka, owoce itd to...raz na 2,3 dni. Czy to normalne???
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Wrzesień 2017 - 15:42
Bywa. To może być problem z jelitem grubym.
Odpowiedz
KasiaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 14:35
Mam pytanie odnośnie temperatury mrożenia. Im wyższa tym szybszy proces a jeśli temperatura jest niska powoduje powolne mrożenie? Coś mi się tu nie zgadza, nie powinno być na odwrót, że im niższa temperatura w zamrażarce tym szybszy proces mrożenia a im wyższa tym powolniejsze mrożenie
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Wrzesień 2017 - 15:24
Tak Kasiu, wszystko się zgadza, ja pokręciłam. Pisząc wyższa miałam na myśli 18 więcej niż 12. Gapa ja.
Odpowiedz
KaStaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 14:46
Małgosiu, bardzo potrzebne informacje. Ale ja w innej sprawie: 1. czym/ jak kroisz bataty na plasterki, że takie równe i cienkie? 2. co sądzisz o smalcu gęsim? Słyszy się, ze ma korzystne właściwości, żeby go używać do smażenia i pieczenia.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Wrzesień 2017 - 15:22
1- zwyczajnie nożem, 2- do smażenia super,
Odpowiedz
MartynaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 15:24
Małgosiu, napisz proszę co na niską prolaktynę. Czy glutek będzie ok?
Odpowiedz
WIERNA CZYTELNICZKADodano:  20 Wrzesień 2017 - 18:52
WITAJ MAŁGOSIU, BARDZO DOBRY TEKST SZCZEGÓLNIE DLA NAS OSÓB MIESZKAJĄCYCH NA WSI I MAJĄCYCH SWOJE WARZYWA. DZIĘKUJĘ ZA TWOJĄ STRONĘ - JEST BARDZO DOBRA I INSPIRUJĄCA JAK SAMA NAZWA WSKAZUJE. MAM PYTANIE, CZY JEŚLI ZAMÓWIĘ U CIEBIE DIETĘ TO JEST SZANSA NA UWZGLĘDNIENIE POTRAW Z THERMOMIXA?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Wrzesień 2017 - 8:02
Każdy przepis z diety bez problemu zrobisz w termomixie.
Odpowiedz
aniaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 19:22
Gosiu dlaczego z uwagi na oliwę nie nalezy mrozić pesto? Co się dzieje z ta oliwą kiedy ją zamrożę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Wrzesień 2017 - 8:01
Rozwarstwia się.
AgnesDodano:  21 Wrzesień 2017 - 22:58
Ja mrożę pesto i hummus z tym, że robię bardzo gęste - nie daję wody, a cytryny bardzo mało (nie lubię jak jest wyczuwalna). Nie rozwarstwia mi się.
aniaDodano:  22 Wrzesień 2017 - 8:47
No własnie mi tez się nic nie rozwarstwia - mrożę pesto.
Odpowiedz
MartynaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 19:42
Małgosiu jeszcze jedno pytanie mniej na temat: czy pieczony czosnek ma takie same właściwości co surowy (oprócz wit C) ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Wrzesień 2017 - 8:01
Surowy ma więcej.
Odpowiedz
GosiaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 19:49
Też mam zamrażarkę szufladową (stoi w piwnicy) mrożę truskawki, maliny, jagody, fasolkę szparagową, zieleninę (koperek i pietruszkę drobno pokrojoną) liście i łodygi selera- też nie wyobrażam sobie zupy bez niego :) upieczoną i zblendowaną dynię, porcje zielonych liści do koktajlu (jarmuż, szpinak, liście buraków), grzyby, rybę, kiedyś z mamą mroziłyśmy startą marchewkę do zupy, chyba w tym roku też zamrożę:) Co robisz z mrożonych śliwek?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Wrzesień 2017 - 8:01
Knedle.
AniaDodano:  21 Wrzesień 2017 - 10:15
A Gosiu wstawilabys swój przepis na takie zdrowe knedle? Wieki nie jadłam bo wiadomo jakie są te przepisy :(
Odpowiedz
IzaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 19:58
Ja mam potężną zamrażarkę skrzyniową a w niej skarby: truskawki, maliny, jeżyny, borówki, jagody kamczackie, czerwona i czarna porzeczka. Szpinak, dynia, groszek zielony i fasolka szparagowa, natka pietruszki, koperek, szczypiorek (drobno pokrojony- idealny do posypania jajecznicy:), marchewka, papryka czerwona (w kosteczkę), zielone liście pora do zupy :) pozdrawiam
Odpowiedz
SylwkaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 21:04
Jagody, truskawki,maliny- to czego nie dostanę zimą
Odpowiedz
EvaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 22:27
Można zamrozić morele? Tak jak inne owoce?. Proszę o odpowiedź, myślałam że w tym przypadku nie uda się to. Pozdrawiam Eva
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Wrzesień 2017 - 8:00
Można.
Odpowiedz
AlicjaDodano:  20 Wrzesień 2017 - 22:46
Bardzo przydatny post, dziękuję:-) U mnie mrozi się maliny, truskawki, borówkę, jagody, porzeczkę, szałwię, melisę, lubczyk, miętę, dynię.. Zainspirowałaś mnie do zamrożenia warzyw.. zrobię sobie takie domowe mieszanki i nie będzie potrzeby kupowania zimą tych sklepowych :-) Tez byłam wiele razy świadkiem zaniedbania ciągłości procesu mrożenia w marketach.. niektórych pracowników albo to nie obchodzi albo nie mają świadomości jak niekorzystnie wpływa to na produkt..
Odpowiedz
GrażynaDodano:  21 Wrzesień 2017 - 7:20
Witaj Małgosiu, Ja w innej sprawie, jestem w tej chwili nad morzem :) i często jem świeżego dorsza z pieca,powiedz mi, czy dobrze robię? Słyszałam, że nie powinno się jeść za często ryb z bałtyku, bo jest bardzo zanieczyszczony. Co o tym sadzisz? Pozdrawiam ciepło Grażyna
AgataDodano:  21 Wrzesień 2017 - 8:16
A co to znaczy często? :) Też byłam nad morzem (prawie tydzień) i codziennie jadłam rybę. W ciągu roku staram się jednak wybierać mniejsze gatunki, które są mniej zanieczyszczone i bardziej atlantyckie niż bałtyckie
Odpowiedz
AniaDodano:  21 Wrzesień 2017 - 8:21
Malgosiu slyszalam niedawno,ze wit D musi byc przyjmowana wylacznie z eit K2 gdyz przyczynia sie di miazdzycy
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Wrzesień 2017 - 8:42
To nieprawda. Temat rozległym więc nie na odpowiedź w komentarzu. Napiszę o tym niebawem.
Odpowiedz
AniaDodano:  21 Wrzesień 2017 - 8:31
Malgosiu, nie w temacie, ale odpowiedz prosze. Pisalas parokrotnie ze Tranu nie polecasz podawac dzieciom, a czy DHA z alg jest ok? Syn ma uczulenie na orzechy wiec nie moge mu ich podawac.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Wrzesień 2017 - 8:41
Wystarczy łyżka oliwy, pestki dyni, słonecznika, awokado do koktajlu.
Odpowiedz
AgataDodano:  21 Wrzesień 2017 - 8:47
Gosiu, co mam jeść przy grypie jelitowej? Nie mam biegunki, jedynie straszne nudności, ból brzucha (który pojawia się falowo) i strasznie bolą mnie kości oraz stawy (jak przy grypie). Ciężko jest mi coś przełknąć. Piję rumianek i miętę, biorę także probiotyki. Mogę coś jeszcze zrobić, by jak najłagodniej zwalczyć wirusa?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Wrzesień 2017 - 8:43
Jedz zupy z stylu krupniku czyli warzywa, lekki wywar ze skrzydełek kurczaka i kasza np. jaglana, jęczmienna. Polecam też musy z jabłka czy marchewki oraz delikatne pieczywo graham..
AgataDodano:  22 Wrzesień 2017 - 8:54
Dziękuję ślicznie :)
Odpowiedz
D.Dodano:  21 Wrzesień 2017 - 9:31
Czy dietę redukcyjną wysokotłuszczową niskowęglowodanową można uznać za faktycznie zdrową? Czy powoduje ona jakieś szkody w organiźmie (u zdrowej osoby)? Białka również nie ma być dużo czyli max 20% żeby nie obciążyć nadnerczy.
Odpowiedz
MartaDodano:  21 Wrzesień 2017 - 9:34
Malgosiu widzialam wczoraj w rossmanie wode kokosoea ener bio w sxklanej butli 250ml za 8zl,kiepski interes no troche drogo wychodzi.Natomiast na większości tych wod w plastiku kub kartonie napisane jest \"produkt sterylizowany\",czy w zwiazku z tym nie traci on na wartosci?potrzebuje dobrego produktu dla bliskiej osoby.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Wrzesień 2017 - 8:46
Trochę traci niestety.
Odpowiedz
KamilaDodano:  21 Wrzesień 2017 - 10:41
Gosiu, Dziewczyny, a czy mroziłyście cukinię? Jak zrobić to dobrze?
olaDodano:  22 Wrzesień 2017 - 11:44
Ja mroziłam pokrojoną w kostkę. Pakowałam do woreczków strunowych.
Odpowiedz
AlaDodano:  21 Wrzesień 2017 - 11:31
Małgosiu, chciałabym zapytać o przyjmowanie probiotyków przy hiperandrogenizmie, a mianowicie przez jak długi czas można je zażywać. Czy robić odstępy czasowe? Od 6 miesięcy biorę tabletki solgar-jelitowa flora bakteryjna głównie ze względu na problemy żołądkowe (prawdopodobnie od dużej dawki stresu przez dlugi okres czasu), zaznaczę ze wszystko wrocilo do normy. Od wielu, wielu lat zmagam się z trądzikiem (mam 21 lat), a tu trafiłam na Twój post o hiperandrogenizmie i choć nie mam stwierdzonego tego schorzenia to przypuszczam, że może to być powód moich problemów... Co do diety, którą opisujesz nie mogę sobie niczego zarzucić, ale przechodząc do sedna: Czy probiotyki stosujemy już cały czas? Dzień w dzień, przez lata? Z góry dziękuję za odpowiedz, Pozdrawiam, Ala
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Wrzesień 2017 - 8:45
Nie, nie. Probiotyki stosujesz 6-8 tygodni i robisz 8 tygodniową przerwę. Jeśli chodzi o problemy jelitowe to przyczyną mogą być nietolerancje pokarmowe które zwłaszcza przy problemach hormonalnych trzeba wykluczyć.
Odpowiedz
AniaDodano:  21 Wrzesień 2017 - 12:34
Małgosiu czy cukier kokosowy jest mniej szkodliwy niż zwykły cukier i ma niższy IG? Bo wielu specjalistów od żywienia go poleca
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Wrzesień 2017 - 8:38
Ja do wszelkich zastępników cukru mam to samo podejście. Nie zastępuje się go 1:1. Trzeba ograniczyć. Ze względu na zdrowie.
Odpowiedz
miniDodano:  21 Wrzesień 2017 - 13:34
Malgoniu kochana proszę odpowiedz.. mąż kupił w sklepie Bio kultury bakterii w proszku. Można rozpuszczac w wodzie, mleku itd. W skład wchodzą :maltodextrin, mąka ryżowa, żywe kultury bakterii 2,1% lactobacillus acidophillus, lctobacillus pracasei,bifidobacterium lactis Bi-07,bifidobacterium lactis Bl-04..na 100g jest 400 miliardów bakteri. mieszkam za granicą i dlatego skład brzmi tak.. czy jest to coś porządnego? przez jaki okres czasu mam to brać? jestem po antybiotykach.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Wrzesień 2017 - 8:37
Bardzo fajne. Warto.
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
Kup zestaw świąteczny: 2 torby na zakupy + książka z dedykacją
PRZEJDŹ DO SKLEPU