Zielona zupa zdrowia! Oczyszczająca, odżywcza, dietetyczna i do tego jaka smaczna!

Uwielbiam selera korzeniowego za jego oczyszczająco – odżywcze właściwości. Jeśli stosujecie go tylko w małych ilościach jako składnik włoszczyzny do jarzynowej zupy, polecam to szybko zmienić.
Bogactwo witamin z grupy B, witaminy C, E, K, magnezu, kwasu foliowego, cynku, wapnia, żelaza, potasu i flawonoidów czyni go warzywem które powinno zajmować szczególne miejsce w diecie każdego człowieka, a szczególnie tego na diecie redukcyjnej, cukrzycowej, oczyszczającej i przeciwzapalnej.
Furanokumaryny których seler zawiera całkiem sporo działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i moczopędnie, co w połączeniu z wysoką zawartością błonnika daje efekt silnie oczyszczający.
Ponadto spożycie selera zwiększają produkcję żółci która ułatwiając trawienie tłuszczu, ułatwia trawienie, wspomaga przemianę materii, obniża ciśnienie krwi, oczyszcza i odtruwa.
Zalety selera znali i wykorzystywali już starożytni Egipcjanie, używając go jako leku na reumatyzm i bóle neurologiczne. Obecnie zawarte w nim furanokumaryny stosuje się także w terapii łuszczycy i bielactwa.
Niski indeks glikemiczny (35) i niska kaloryczność (7 kcal w 100 gramach) czyni selera warzywem idealnym na diecie redukcyjnej.
Cukinia to cenne źródło potasu, żelaza, witaminy K, beta-karotenu i silnie oczyszczającego chlorofilu. Jest warzywem silnie odkwaszającym, kluczowym na diecie redukcyjnej ze spowolnionym metabolizmem.  Indeks glikemiczny cukinii to zaledwie 15, a kaloryczność w 100 gramach zaledwie 17. Zalety bakteriobójcze cebuli i czosnku zna chyba każdy. Do tego przyprawy, serowy posmak płatków drożdżowych, aromatyczny bulion i mamy pyszną zupę i jakże zdrową zupę. . 
Bajka. Koniecznie wypróbujcie. Zasmakuje także dzieciom.

Kaloryczność
Porcja zupy ma ok. 120 kcal 
Z dodatkiem 40 gramów sera feta i łyżki płatków migdałowych ma ok. 285 kcal

Składniki na 4 porcje zupy:

  • jeden duży seler – ok. 300 gramów
  • 2 średnie cukinie – ok. 600 gramów
  • ok litr wywaru z warzyw (bulionu) – warzywa zalewamy bulionem do zakrycia
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • jedna cebula – ok. 40 gramów
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • garść świeżych liści bazylii

Do dekoracji:

  • ser feta
  • pestki dyni

Sposób przygotowania:

  1. Na klarowanym maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Dodajemy pokrojonego w kosteczkę selera, szklimy 1-2 minuty. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię i czosnek. Zalewamy bulionem do zakrycia warzyw. Nie podaję konkretnej ilości bulionu ponieważ selera czy cukinię możecie mieć większą niż użyłam ja. Gotujemy do miękkości.
  2. Do zupy dodajemy pieprz, sól, gałkę muszkatołową, płatki drożdżowe i świeże liście bazylii. Blendujemy na gładką masę.

Zupa świetnie smakuje podana ze słonym serem feta i lekko podprażonymi pestkami dyni.

120 komentarzy

Kasia WDodano:  16 Październik 2017 - 9:00
Gosiu ta zupka musi być pyszna;-) Bardzo fajny pomysł,że od razu podajesz wagę warzyw unikniesz tym pytań ile gram czego jak byś mogła to podawaj nam gramy zawsze;-)pozdrawiam i miłego poniedziałku
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2017 - 9:07
Postanowiłam podać ponieważ zarówno seler jak i cukinia bywają różnych rozmiarów.
Odpowiedz
Sylwia13Dodano:  16 Październik 2017 - 9:01
Super przepis, robię jutro!!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2017 - 9:05
Polecam ;)
Odpowiedz
czytelniczkaDodano:  16 Październik 2017 - 9:04
Pani Małgosiu, komentarz w trochę innym temacie a właściwie pytanie. Za,Pani radą zrobiłam badanie poziomu witaminy d3 i wyniki wyszły bardzo słabe (10.64ng/ml). Zastanawiam się nad dawką suplementu,czy w moim wypadku należałoby przyjmować 2000 lub więcej? Czy jest Pani w stanie coś doradzić?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2017 - 9:06
Polecam 4000 jednostek przez 8 tygodni a potem 2000 do końca marca. warto po 8 tygodniach wykonać ponowne badanie aby sprawdzić czy lek się wchłania.
AgnieszkaDodano:  17 Październik 2017 - 5:59
A ja podpytam czy przy niedoczynności tarczycy i w tym okresie jesienno zimowym sama D3 czy D2+K2?
Odpowiedz
Lena Dodano:  16 Październik 2017 - 9:18
A czy przyprawy i reszta składników zmieniają smak selera naciowego? Nie jest wyczuwalny? Przyznam się, że tak jak uwielbiam wszystkie warzywa, tak selera naciowego przełknąć nie mogę. Pozdrawiam serdecznie
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2017 - 9:56
To seler korzeniowy. Smak jest fajnie zbalansowany. Wypróbuj ewentualnie z połowy porcji aby wypróbować.
Odpowiedz
annaDodano:  16 Październik 2017 - 9:35
witam, Pani Małgosiu co jest przyczyną wysypu kurzajek na stopach 8 letniej dziewczynki? dziękuję
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2017 - 9:55
Wirus HPV.
AnnaDodano:  16 Październik 2017 - 10:11
Dziękuję za kolejną odpowiedz na moje pytanie. Czy więc podanie syropu przeciw wirusowego , suplementacja wit d3 i ogólnie wzmocnienie organizmu złagodzi dziecku dyskomfort? Pozdrwaiam. ( Gosia - nasz lekarz !)
GabiDodano:  16 Październik 2017 - 12:04
Nie jestem Małgosią, ale jeżeli nie zaczniesz radykalnej walki z samymi kurzajkami, to same one nie znikną. Raczej tylko się rozrosną, a kurzajki na stopach potrafia boleć.
annaDodano:  16 Październik 2017 - 12:28
dziękuję, na czym ma polegać ta walka. proszę o sugestie
KseniaDodano:  16 Październik 2017 - 17:46
Witam serdecznie - Pani Anno - moja córka również złapała kurzajki na basenie, które z każdym dniem robiły się coraz większe, bolały i wrastały wgłąb stopy co powodowało bardzo duży dyskomfort psychiczny i fizyczny. Próbowałyśmy plastrów na kurzajki i wypalania preparatem z Scholla - niestety nic nie pomogło. koleżanka poleciła mi preparat o nazwie Verrumal - wyleczyła tym syna i koleżankę w pracy. u nas też zadziałało - smarowałyśmy kurzajki najpierw 3xdziennie, później 2. po ok tygodniu kurzajka zaczęła tak jakby oddzielać się od stopy aż jedną oderwałyśmy a druga sama odpadła. polecam bo jak narazie to jedyne skuteczne lekarstwo. pozdrawiam i życzę powodzenia w walce z tym paskudztwem.
annaDodano:  17 Październik 2017 - 8:30
Dziękuję, bardzo jestem wdzięczna za pomoc.( tez chodź na basen ....) Pozdrawiam. P.s.Liczyłam tu na podpowiedź, jesteśmy już zrazeni do naszego lekarza, nie rozpoznał u córki rumienca zakaznego- leczyl alergie i luszczyce, następnie nie rozpoznał wirusa mononukleozy - zapisał antybiotyk twierdzac ze to angina. ( juz nie wspominajac o masie drogich lekow )Jeszcze raz dziękuję
AgaDodano:  17 Październik 2017 - 15:23
Mój syn wyleczył kurzajki zielem jaskółczym, żadne preparaty z apteki nie pomagały. Już od lat nie ma tego problemu.
Odpowiedz
KrysiaDodano:  16 Październik 2017 - 9:39
A mi zalegają 2 cukinie żółte. Własne ostatnie plony :( będzie na kolację :) Pozdrawiam
Odpowiedz
GabrielaDodano:  16 Październik 2017 - 9:49
Czy zamiast cukini, zielony groszek mogłby być?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2017 - 9:55
Tak.
Odpowiedz
KARODodano:  16 Październik 2017 - 9:51
WITAM JESTEM NA ZAKUPIE GARNKÓW I PATELNI Z JAKĄ POWŁOKĄ WYBRAĆ? KTÓRE SĄ ZDROWE , NIERAKOTWÓRCZE? DZIĘKUJĘ POZDRAWIAM
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2017 - 9:56
Ja polecam powłoki kamienne.
KARODodano:  16 Październik 2017 - 10:06
A MOŻESZ POLECIĆ MI JAKĄŚ FIRMĘ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2017 - 10:18
ja mam Valdinox i jestem bardzo zadowolona
MiśkaDodano:  16 Październik 2017 - 12:14
a o którą serię valdinox chodzi? bo ja też jestem zainteresowana:)
AnielaDodano:  17 Październik 2017 - 8:09
Zainspirowana wspisami oraz zdjęciami kupiłam dwie patelnie Valdinox z serii Rock. Mogę polecić z czystym sumieniem - są znakomite. Teraz planuję zakup garnków z tej serii.
Odpowiedz
MonikaDodano:  16 Październik 2017 - 10:14
Seler ma indeks glikemiczny 85 - to raczej nie niski...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2017 - 10:20
Indeks glikemiczny selera to 35.
Marzena LiverpoolDodano:  16 Październik 2017 - 16:40
Pani Malgosiu moglaby Pani wyjasnic dlaczego pisze Pani 35, wszystkie zrodla podaja ze surowy 35 a gotowany 85 wie czytelniczka powyzej chyba dobrze napisala a Jesli nie to prosze o wyjasnienie skad sie wziala wartosc 35?
Odpowiedz
JagodaDodano:  16 Październik 2017 - 10:16
Dostałam winogron. Chciałam zrobić z niego sok. Proszę o poradę. Jak go zrobic? Czy można uniknąć gotowania w celu uratowania Wit.C?
PaulinaDodano:  16 Październik 2017 - 11:46
Najpierw zajrzyj do słownika, proszę. \"Winogrona\" nie ma liczby pojedynczej.
KasiaDodano:  17 Październik 2017 - 23:28
Paulino, Ty też zajrzyj ;) \"te winogrona l.mn., ale to winogrono l.poj\"- rzeczownik, rodzaj nijaki, pełna deklinacja w obu liczbach ;) Błąd jest zatem i u Pani, którą nieumiejętnie poprawiasz (niewłaściwy rodzaj i użycie niewłaściwej liczby wynikającej z kontekstu), i u Ciebie... Pozdrawiam
EhhDodano:  18 Październik 2017 - 8:08
Droga czepialska, ma! Winogrono...
PaulinaDodano:  18 Październik 2017 - 9:23
Tak, chodziło mi że nie ma konkretnie takiej liczby pojedynczej jak \'winogron\', przyznaję się do błędu w poprawianiu ;) Już mi mózg paruje jak widzę w sklepie na półce \'biały winogron\' i \'pomarańcz\'.
Odpowiedz
DorotaDodano:  16 Październik 2017 - 10:21
Małgosiu, proszę troszkę o inny komentarz. Mój mąż ma łuszczycę i od trzech dni pije dwa razy dziennie po łyżce oleju z czarnuszki. Oczywiście ma już problem, bo odbija mu się po nim. Czy możesz powiedzieć o jakich porach najlepiej go zażywać?/przed posiłkiem czy w trakcie/. Czy popijać ciepłą wodą z cytryną?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2017 - 12:12
Mąż musi ostawić nabiał. Olej z czarnuszki polecam pić po śniadaniu i po kolacji. Można go czymś popić.
Odpowiedz
GosiaDodano:  16 Październik 2017 - 10:24
Witam. mam ogromna prośbe. Jakie dania z Twojej kuchni polecasz przed wykonaniem kolonoskopii?? Czy mozna Cie prosic o przykładowy krotki jadlospis?? Pozdrawiam Gosia
Odpowiedz
AnetaDodano:  16 Październik 2017 - 10:25
Małgosiu, proszę o poradę. Jestem studentką mam 165 i ważę ok 63 kg. Próbuję schudnąć i jem ok 1500 kcal. Od pewnego czasu weekendami pracuję jako kelnerka. Praca po 15h cały czas na nogach w dodatku nie mam kiedy nawet zjeść. Po takim weekendzie jestem mega zmęczona i mam przez kolejne 2 dni napady obżarstwa. Wcześniej nie miałam problemu z czymś takim. Czy powinnam zwiększyć kaloryczność podczas tych dwóch dni pracy? Czy może dzień przed, albo dzień po pracy?Jeśli tak to o ile?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2017 - 12:13
Tak, powinnaś jeść wtedy (w dzień pracy) więcej bo jesteś cały czas na nogach i spalasz. Jedz jednak posiłki syte ale małe objętościowo bo z mocno wypełnionym żołądkiem ciężko Ci będzie pracować.
Odpowiedz
MagdalenaDodano:  16 Październik 2017 - 10:42
Gdzie kupić płatki drożdżowe nieaktywne ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2017 - 12:11
W sklepach zielarskich lub w sieci.
GretaDodano:  17 Październik 2017 - 14:50
A czy bez tych platkow moze byc??
LenaDodano:  18 Październik 2017 - 13:02
Zrobiłam bez drożdży i jest pyszna! Dodałam łyżeczkę pesto z czosnku niedźwiedziego, polecam:)
Odpowiedz
BasiaDodano:  16 Październik 2017 - 10:49
cześć Małgosiu, Od kolegi mojego Taty z działki dostałam wielkiego kabaczka:D i nie wiem co z nim zrobić, czy mogę go użyć do tej zupy zamiast cukinii? Jeśli nie to poleć mi proszę jakiś przepis, bo nie mam pojęcia co z nim zrobić a szkoda mi aby się zmarnował, w końcu coś z działki, nie pryskane dziś na wagę złota! :) Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2017 - 12:14
Pewnie. Możesz go użyć do zupy ale polecam też pieczonego, faszerowanego.
Odpowiedz
ŻanetaDodano:  16 Październik 2017 - 10:50
Gosiu, mój syn ma alergię mąkę pszenna.W testach wyszło tez ze nie ma uczulenia na mąkę żytnią i owsianą.Alergolog powiedziała ze mamy piec chleb z maki kukurydzianej i ryżowej ale już dłuższy czas pieczemy i niezbyt mu te chleby podchodzą,bo są suche i kruszą się.Czy możemy piec z żytniej i owsianej?skoro tak w testach wyszło?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2017 - 12:11
Żytnią i pszenną mąkę możecie. Syn ma przecież alergię na pszenicę.
ŻanetaDodano:  16 Październik 2017 - 13:03
Dziękuję Gosiu:)Żytnią i owsiana miałaś na myśli?a orkiszową mąkę też mu wolno jeść? przy alergii na pszenicę
kkDodano:  17 Październik 2017 - 11:45
ja tez mam alergię na pszenicę, w sklepie ekologicznym jest mnóstwo rodzajów mąk. W internecie można poszukać przepis na chleb bez bez maki pszennej tylko należy powiedzieć, że dziecko ma alergię na pszenicę bo inaczej próbują wcisnąć z dodatkami. Ale trzeba trochę pochodzić albo poszukać w internecie w okolicy zamieszkania. Taki chleb nie jest tani, ale za to pyszny, jeśli duży to można mrozić i smakuje jak dopiero co kupiony.
Odpowiedz
OLADodano:  16 Październik 2017 - 10:50
Czy płatki drożdzowe są konieczne w przepisie?? Nigdy ich nie używałam, ale jakoś sama nazwa nie odstrasza...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2017 - 12:09
Nie są konieczne. Możesz je pominąć lub zastąpić parmezanem.
Odpowiedz
AgaDodano:  16 Październik 2017 - 11:17
Pani Małgosiu, a czy seler po ugotowaniu ma ig wysoki? We wcześniejszym wpisie dot. sałatki naczyniowej, wymieniała Pani, że gotowany seler ma wysoki ig.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2017 - 12:09
Gotowany tak, surowy nie.
Odpowiedz
AsiaDodano:  16 Październik 2017 - 11:22
Małgosiu, mam pytanie odnośnie soi i produktów na jej bazie. Czy można ją jeść codziennie, czy z jakiejś przyczyny powinno się ograniczać jej spożywanie? Pozdrawiam serdecznie :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2017 - 12:08
Soja bardzo źle działa na tarczycę, zaburza jej pracę w związku z czym osoby z chorą tarczycą nie powinny jej jeść.
Odpowiedz
AgataDodano:  16 Październik 2017 - 11:27
Kolejny przepis do wypróbowania:) Dzięki Pani pokochałam miłością wielką zupy kremy:) Pozdrawiam i życzę Pani oraz wszystkim czytelnikom bloga dobrego tygodnia:) Agata
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2017 - 11:36
Agata bardzo dziękuję. I dla Ciebie również spokojnego, dobrego tygodnia. Serdecznie pozdrawiam.
Odpowiedz
Małgosia Dodano:  16 Październik 2017 - 11:50
Gosiu rozpływasz się nad zaletami i właściwościami witamin ale trzeba podkreslic, że w zupach prawie ich nie ma, są w surowych warzywach. Podgrzewanie, gotowanie niestety niszczy witaminy.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2017 - 12:16
Gotowanie niszczy tylko witaminę C.
Odpowiedz
AlaDodano:  16 Październik 2017 - 12:15
Piękna ta zupka!
Odpowiedz
HaniaDodano:  16 Październik 2017 - 12:59
Opis zupy brzmi smacznie. Dzisiaj ugotuję. Małgosiu, lekarz mojej teściowej zakazał pić na czczo wodę z sokiem z cytryny, bo jak można na kwasy żołądkowe pić kolejny kwas. A nadmienię, że teściowa budzi się z palącym od żołądka do przełyku uczuciem. Co Ty na to? Może pić tą wodę z sokiem czy nie.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2017 - 16:07
W przypadku teściowej należy odstawić.
HaniaDodano:  16 Październik 2017 - 18:03
Dziękuję za odpowiedź. A co byś w takim razie zalecila? Może siemię lniane?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2017 - 18:43
Siemię lniane - glutek - pite na czczo jak najbardziej.
HaniaDodano:  16 Październik 2017 - 19:16
Dziękuję za odpowiedź. Przekażę tesciowej.
Odpowiedz
LenkaDodano:  16 Październik 2017 - 13:59
Ciesze się Gosiu, że ostatnio często publikujesz potrawy tanie w wykonaniu, które nie mają wyszukanych - drogich składników. Takie są dostępne dla wszystkich czytelników. Można wyczarować mnóstwo ciekawych potraw z naszych polskich produktów. W weekend robiłam dynię pieczoną o smaku mięsa wołowego. Super pomysł. Myśle że inne warzywa tez można tak upiec.
Odpowiedz
AniaDodano:  16 Październik 2017 - 17:06
Malgosiu to bazylia wlasnej hodowli? Moja nie może się utrzymac,dodatkowo liscie maja takie bialawe plamki.Moglabys poradzic sprawdzona oliwę? Ostatnio kupiłam oliwe primavera z lidla i jest okropnue gorzka.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2017 - 18:42
Aktualnie używam oliwy otrzymanej od pacjentki, prosto z olejarni, jest pyszna. Ze sklepowych mogę polecić Basso. Jest smaczna.
Odpowiedz
HaniaDodano:  16 Październik 2017 - 18:04
Zupa pyszna😊 właśnie odbyła się konsumpcja i wchodzi na stałe do mojego menu.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2017 - 18:38
Haniu jaka szybka jesteś ;) Cieszę się że zupka zasmakowała.
Odpowiedz
KrysiaDodano:  16 Październik 2017 - 19:49
Szkoda że nie można fotek dodawać. Bo zupa krem na kolację wyszła WYBORNA.Ten zapach,smak i kolor .Podałam z kromką żytniego chleba 100% .W porze obiadowej zjem z kaszą quinoa ;) którą już dodawałam do kremowych zup .Polecam czytelnikom i Tobie Gosiu .
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Październik 2017 - 7:59
Kochana bardzo się cieszę że smakuje.
Odpowiedz
MonikaDodano:  16 Październik 2017 - 21:52
Gosiu zrobiłam wedle Twoich zaleceń badania wit.D3 28 ile mam jej suplementować,dodam że wyszło tez Hashimoto?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Październik 2017 - 7:58
4000 jednostek przez 8 tygodni, potem 2000 do końca marca
Odpowiedz
MonikaDodano:  16 Październik 2017 - 23:16
Małgosiu wdarł się błąd do Twojego artykułu. Uwielbiam seler a nie selera. Pozdrawiam :)
Odpowiedz
Sylwia13Dodano:  17 Październik 2017 - 7:56
Wrócę do patelni,chodzi o Valdinox tą serię z aluminium z powłoką kamienną?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Październik 2017 - 8:00
Tak. W kolorze szarym.
Odpowiedz
annDodano:  17 Październik 2017 - 8:03
Małgosiu, wiem , że ja nie w temacie, ale może odpowiesz... Byliśmy z mężęm w podróż poslubnej all inclusive. Później jeszcze 2 wesela i takim sposobem jest na wadze +3 kg... i co teraz? od czego zacząć? Dodam, że bacznie obserwuję Twoje przepis i korzystam z nich
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Październik 2017 - 9:45
Przeprowadź jeden z 3-dniowych detoksów z bloga.
Odpowiedz
AnoolaDodano:  17 Październik 2017 - 8:35
pędem po warzywa i jest- przepyszna. zajmuje drugie miejsce po zupie krem z białych warzyw. dziękuje za inspirację :)
Odpowiedz
AnetaDodano:  17 Październik 2017 - 8:40
Małgosiu mam dwa pytania: 1. Ostatnio lekarz powiedział żebym nie jadła oleju z rzepaku tłoczonego na zimno ze względu na stosowanie randapu, faktycznie znalazłam jakis artykuł o tym, Ziebą o tym też mówił, lekarz tylko powiedział Kujawski do smazenia co sądzisz?? 2. słuchałam wykładu Czarneckiego o apiteriapii, chciałabym poznac twoje zdanie o pierzdze itp
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Październik 2017 - 16:50
1- nie mam w tym temacie pewnych informacji więc ciężko mi się wypowiedzieć. 2- pierzgę polecam.
Odpowiedz
ADodano:  17 Październik 2017 - 10:18
Małgosiu co uzywasz do włosów jaki szampon jaka odzywka :) Czy jesteś za naturalną pielegnacja tak jak naturalne jedzenie???
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Październik 2017 - 16:48
Używam bo moje włosy bardzo się plączą. Uwielbiam odżywki Pantene.
Odpowiedz
EwaDodano:  17 Październik 2017 - 10:43
Witaj Małgosiu, mam pytanie nie związane z tematem ale mam ogromną nadzieję że odpiszesz. Parę dni temu zaczęłam zażywać izotek ze względu na trądzik którego od ponad 10 nie mogę wyleczyć żadnymi sposobami. Czy mogłabyś mi poradzić na co zwrócić szczególną uwagę podczas terapii jeśli chodzi o dietę? Będę bardzo wdzięczna za poradę. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Październik 2017 - 16:48
Jutro będzie post na ten temat więc zapraszam. Musisz co 4 tygodnie badać wątrobę i cholesterol. Mówił Ci o tym dermatolog? Dieta musi być mocno wegetariańska i oczyszczająca.
LiliDodano:  19 Październik 2017 - 12:48
Zażywałam Izotek przez 9 miesięcy. Od początku równocześnie stosowałam Essentiale Forte. Po zakończeniu leczenia próby wątrobowe wyszły mi lepsze niż przed kuracją. Teraz włączyłabym do diety jeszcze amarantus.
Odpowiedz
MariolaDodano:  17 Październik 2017 - 11:09
Gosiu, gdzie można kupić płatki drożdżowe nieaktywne? Może w sklepie ze zdrową żywnością?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Październik 2017 - 16:46
Tak.
Odpowiedz
moniDodano:  17 Październik 2017 - 14:43
Gosiu, Kiedyś drukując można było usunąć wstęp, by cały przepis był na jednej stronie. Teraz nie ma takiej możliwości; było to wygodne i przepis czytelny Czy mogłabyś nam wrócić tą funkcję ? ;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Październik 2017 - 16:45
Niestety nie.
Odpowiedz
DominikaDodano:  17 Październik 2017 - 19:13
Witam Kolejny pyszny przepis do wykorzystania .Gosiu śledzę twojego bloga od dłuższego czasu jest to moja obowiązkowa lektura codziennie kawał dobrej rzetelnej roboty. Zwracam się z zapytaniem bo wiem rzetelnie mi odpowiesz jak to jest z zieloną herbatę przeczytałam ze nie wolno jej pić do posiłków bo utrudnia wchłaniania substancji odżywczych że lepiej pić czerwoną ziołowe czy soki a jak ty uważasz.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Październik 2017 - 8:49
Dominiko bardzo Ci dziękuję za miłe słowa. Herbat nie powinno się pić do posiłku. Utrudniają wchłanianie żelaza. Do posiłku powinna być pita woda, a herbata między posiłkami.
Odpowiedz
AgaDodano:  18 Październik 2017 - 7:58
Małgosiu byłam u laryngologa i powiedział że mam grzyby w buzi. Czy to Candida?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Październik 2017 - 8:14
Aby dowiedzieć się co to za grzyb trzeba zrobić wymaz ale przypuszczam że candida.
AgaDodano:  18 Październik 2017 - 8:34
Małgosiu wymaz z buzi lub czy może też badania z krwi?
Odpowiedz
ADodano:  18 Październik 2017 - 8:25
Tam mają być płatki migdałowe, na zdjęciu są pestki z dyni.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Październik 2017 - 8:51
W przepisie są pestki dyni.
Odpowiedz
AlicjaDodano:  18 Październik 2017 - 8:32
Gosiu,mam podwyższone monocyty( rosną od roku i są coraz wyższe po każdym badaniu), eozynofile poniżej nomy i leukocyty na dolnej granicy nomy.Reszta badan ok.Od roku mam bóle stawów i mięśni stawy bolą mnie już wszystkie,ciągle uczucie zmęczenia,nocne poty głowy i szyi i nawracające infekcje zatok i od tego gardła.Czy te wyniki i moje samopoczucie maja coś wspólnego ze soba?lekarz nie może znaleźć przyczyny mojego zmęczenia a ja się czuje coraz gorzej.Co powinnam zrobić?może coś w diecie powinnam zmienić?ogólnie odżywiam się zdrowo
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Październik 2017 - 8:57
Zrób cały panel tarczycowy i badania na boreliozę. W zeszłym tygodniu miałam taką osobę na konsultacjach. Straszne bóle stawów, osłabienie, słabe wyniki krwi. Lekarz rozłożył ręce bo badania w kierunku RZS wyszły w porządku.Poprosiłam o badanie na boreliozę i wyszło szydło z worka. Pan po fakcie przypomniał sobie że parę lat temu ugryzł go kleszcz ale rumienia nie miał. Boreliozę jednak złapał.
AlicjaDodano:  18 Październik 2017 - 9:10
Dziękuje Gosiu,tsh robiłam mam 1,9 a jak się nazywa badanie na boreliozę?
Odpowiedz
Ania JDodano:  18 Październik 2017 - 15:41
Ta zupa jest obłędna ♡
Odpowiedz
mmonikaDodano:  18 Październik 2017 - 17:54
Przy kaloryczności są podane płatki migdałowe i chyba tu trzeba skorygować.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Październik 2017 - 19:31
A to pomyłka, zaraz poprawię.
Odpowiedz
JolaDodano:  25 Październik 2017 - 22:23
Pani Małgosiu źródła w necie podają, że indeks glikemiczny selera gotowanego jest 85. Na jakiej podstawie uważa pani, że jest inaczej?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Październik 2017 - 9:04
Jolu a czy ja piszę że jest inaczej. Ja podaję IG selera surowego.
Odpowiedz
PaulinaDodano:  5 Listopad 2017 - 10:01
Właśnie zrobiłam zupkę i wyszła bardzo smaczna chociaż troszkę za ostra;) Małgosiu dawałaś cukinie ze skórką? Bo zupka nie wyszła mi tak ładnie zielona więc może dlatego że obrałam cukinie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Listopad 2017 - 8:17
Tak.
Odpowiedz
EwaDodano:  20 Listopad 2017 - 18:48
Zupka bardzo dobra, aż słodka w smaku. Wreszcie wiem, jak wykorzystać seler, którego smak mnie nie powala ;). Dla tych, którzy nie lubią zbyt pikantnych potraw: pół łyżeczka pieprzu zdecydowanie wystarczy. Przepis idzie do ulubionych :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Listopad 2017 - 7:47
Bardzo się cieszę że smakuje.
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
Kup zestaw świąteczny: 2 torby na zakupy + książka z dedykacją
PRZEJDŹ DO SKLEPU
Porady
Kwas chlorogenowy. Czy pomoże Ci w redukcji masy ciała jeśli masz cukrzycę, insulinooporność i niedoczynność tarczycy?
Wartości odżywcze gęsiny i gęsiego smalcu. Czy można go traktować na równi z oliwą z oliwek?
Cukier kokosowy. Czy fascynacja nim jest uzasadniona?
Inulina. Co to za substancja i na jakiej zasadzie działa? Dlaczego warto ją poznać jeśli masz cukrzycę, insulinooporność, niedoczynność tarczycy i/lub jesteś na diecie redukcynej?
Masło klarowane (Ghee) na diecie bezmlecznej! Można czy nie można? Jak zrobić je samemu w domu?
Zespół jelita drażliwego (IBS – zaparcia spastyczne) – „dlaczego szkodzi mi zdrowa dieta, a łagodzi dolegliwości to czego jeść nie powinnam”?
Trądzik u młodzieży. Psychosomatyka, przyczyny, dieta. Jak pomóc młodemu człowiekowi?
Ile jesteś w stanie zrobić dla świata w którym żyjesz? Jak chronisz się przed zanieczyszczeniami którym nie jesteś w stanie zapobiec? Wypróbuj mój przepis na[...]
Płatki drożdżowe nieaktywne. Czym są? Czy ich właściwości prozdrowotne są takie same jak drożdży piekarskich czy piwowarskich?Przepis na pesto!
Immunostymulujące działanie witaminy D3. Kiedy warto połączyć ją z witaminą K2 i dlaczego nie zawsze.
Mleko roślinne, czy może napój roślinny? Jak kupić dobry produkt? Jak nie dać sobie wcisnąć bubla? Które polecam?
Zasady mrożenia produktów spożywczych o których musisz wiedzieć. Co warto zamrozić jesienią, aby przyniosło wartość zimą?