fbpx
Bezglutenowy chleb z samych ziaren. Bez mąki!
Img

Prowadzę bardzo dużo osób które z przyczyn zdrowotnych muszą być na diecie bezglutenowej. To co sprawia im największą trudność to pieczywo, a w zasadzie jego dostępność. Osoba bezglutenowa będąc głodna niestety nie wejdzie do pierwszego lepszego sklepu i nie kupi sobie bułki. Odpada 90 % dostępnych na rynku wypieków. Pozostałe 10 % to gotowe paczkowane, z długim terminem przydatności do spożycia. Skład tych produktów jest, nazwijmy to, mocno alarmujący i dla większości moich klientów te wypieki są niejadalne.

Po publikacji przepisu na bezglutenowy chleb na zakwasie (przepis TU) nie spodziewałam się tak pozytywnej reakcji. Energia jaką otrzymałam od osób które przetestowały przepis była niesamowita. Poczułam się jakbym dokonała czegoś wielkiego, a to przecież tylko zwykły chleb.
Postanowiłam pójść krok dalej i podzielić się z Wami kolejnym przepisem na chleb, ale tym razem z samych ziaren, bez mąki. Bardzo go lubię. Najbardziej smakuje mi z masłem i pomidorem, ale i z pesto jest bardzo smaczny. Dla osób na diecie bezglutenowej będzie dobrą odmianą od tego za zakwasie. Ciężko jeść w kółko ten sam chleb 😉
Jest kaloryczny, ale nie bójcie się. Nie ma mąki więc jeśli taki chleb zestawicie z dużą ilością błonnika z warzyw strawi się doskonale.
Przygotowanie tego chleba jest bardzo proste. Masę przygotujecie w 5 minut. Potem tylko cyk i do piekarnika.

Kaloryczność:
Cały chleb ma ok. 3000 kcal

Składniki na jeden chlebek (keksówka 20 cm):  
  • 250 gramów ziaren słonecznika
  • 60 gramów migdałów (ja kupuję w słupkach, ale mogą być w płatkach)
  • 100 gramów siemienia lnianego
  • 40 gramów nasiona chia
  • 20 gramów otrębów (bezglutenowcy – gryczane lub mielone płatki ryżowe)
  • 30 gramów pestek dyni
  • płaska łyżka soli
  • 4 jajka
Przygotowanie: 
  1. Jajka miksujemy na gładką masę. Dodajemy sól, otręby i wszystkie ziarna, oprócz dyni.
  2. Formę do pieczenia wykładamy papierem, smarujemy masłem lub oliwą, wlewamy masę. Wierzch posypujemy pestkami dyni i ugniatamy.
  3. Foremkę owijamy papierem do pieczenia. Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 160 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy papier.
    Owinięcie foremki papierem na czas pieczenia sprawi że ziarna na górze nie spieką się.

136 komentarzy

OlaDodano:  5 Sierpień 2015 - 8:16
Świetny przepis. Bardzo szybki i prosty chleb, rewelacja!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 8:20
A można prosić o wymiary formy? Tradycyjna keksówka? Pytam, żeby za płaski nie wyszedł :)
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 8:23
Krótsza. 20 cm.
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 8:25
Podpinam sie do pytania:)
Odpowiedz
Katarzyna GuzikDodano:  5 Sierpień 2015 - 8:24
Ok już mam odpowiedź ;)
Odpowiedz
Aga MilutkaDodano:  5 Sierpień 2015 - 8:24
są już gotowe mieszanki ziarniste do wypieku takiego chlebka :) jest pyszny bo często robię :)
agaDodano:  9 Sierpień 2015 - 21:52
A gdzi emoge takie mieszanki dostac.?
Aga MilutkaDodano:  10 Sierpień 2015 - 9:20
tutaj np :)
http://www.scandic-food.pl/index3.php#!/page_spizarnia_babuni

Pozdrawiam cieplutko.
Aga MilutkaDodano:  10 Sierpień 2015 - 9:22
Możesz też napisać do tej firmy, przyślą do przetestowania-ja dostałam i byłam zadowolona.
KrzyśDodano:  14 Grudzień 2017 - 16:17
W biedronce jest taka mieszanka ; )
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 8:29
Gosiu, ja pisze z innej beczki. A mianowicie, pije teraz chlorelle co dwa dni, wcześniej piłam młody jęczmień, czy możesz mi podpowiedzieć co najlepiej zacząć pić po zakończeniu kuracji z chlorellą?
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 8:58
Jak zakończysz chlorellę tak powiedzmy końcem września to zrób sobie przerwę i w listopadzie włącz jęczmień znów.
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 9:05
Dziękuję bardzo za odpowiedz, a powiedz mi jeszcze po tym jęczmieniu, co moge zacząć pić?
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 9:50
Robisz przerwę i wiosną wracasz do chlorelli. Tak na przednówku na wzmocnienie.
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 9:56
Dziękuję bardzo za pomoc :) Ania
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 8:38
można w tym przypadku modyfikować ilość ziaren? np. ja w swojej okolicy nigdzie nie kupię nasion chia, ale czy w takim przypadku mogę dać więcej np siemienia?
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 8:59
tak, dodaj więcej siemienia
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 20:56
W rossmanie kupisz.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 8:42
a czym zastąpić nasiona chia??
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 8:57
Możesz dać więcej siemienia.
Odpowiedz
Malwina BłaszczykDodano:  5 Sierpień 2015 - 8:49
cudny! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 8:49
Pani Gosiu, mam pytanie z innej beczki zastanawia mnie czy to normalne, że czasem orgaznizm sam domaga się od Nas dostarczenia makroskładników? Np trzymam sie diety jadam 4 - 5 posiłków w ciagu doby, ćwiczę intensywnie. Czasem mam tak, że np: zjem kolację typu 100g sera twarogowego półtłustego 9 lub 100 g piersi z kurczaka) z jakimiś warzywami papryka, pomidor, pieczony kalafior itp. I np. za 2h dajmy na to o 21 mam straszną ochotę na łychę masła orzechowego. Czy to może świadczyć o niedoborze tłuszczu w diecie??
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 9:00
Tak. Może tak być. Ale może to być też zwykła zachciewajka ;)
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 9:13
Dajmy na to czy taka łycha masła orzechowego ( domowego bez oleju i cukru ) same prażone orzechy laskowe, może wpłynąć negatywnie na moją sylwetkę?
Kate Chef LookDodano:  6 Sierpień 2015 - 8:05
Mieszkam poza Polska i ciezko o otreby..czy mozna wypiekac bez nich?
Dodano:  6 Sierpień 2015 - 8:33
Tak ale zamiast otrąb dodaj więcej ziaren.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 9:00
Fajnie wygląda,ale czy rzeczywiscie mozna piec ziarna i spozywać jako chleb-czyli w miarę regularnie? I czy osoby przy Candidzie moga go spozywac?
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 9:52
To jest rozwiązanie dla osób na diecie bezglutenowej. Osoby które mogą jeść gluten mogą spożywać różne rodzaje pieczywa. Bezglutenowcy nie mogą więc czasem warto zmienić smak i zjeść coś innego. Aktualnie na blogu mam dwa rodzaje pieczywa dla osób na diecie bezglutenowej. Mało ale dla bezglutenowców to zawsze coś.
AnonimowyDodano:  26 Listopad 2015 - 15:52
Czyli osoby na diecie przeciwgrzybiczej nie mogą ? Który chleb na blogu przeznaczony jest dla tych osób, żytnio-pszenny na zakwasie ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 9:01
Pieczenie migdałów, chia i siemienia lnianego nie powoduje przekształcenia kwasów tłuszczowych w transy ?
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 9:49
Powoduje ale takiego chleba jemy mało bo jest kaloryczny no i bardzo syty. Jedna kromka ma ok. 150 kcal. To dwa razy więcej niż klasyczna. Ilość transów jaką sobie dostarczymy jest bezpieczna.
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 20:58
Proszę Gosiu o sprostowanie. Pieczenie jakiejkolwiek żywności nie powoduje przekształcenia kwasów tłuszczowych w uwodornione izomery trans. To wymaga reakcji uwodornienia przy obecności odpowiednich katalizatorów i wysokiego ciśnienia. Są to naprawdę podstawy chemii, niestety mało komu znane. W wysokiej temperaturze kwasy tłuszczowe się utleniają ale też nie są to produkty szkodliwe. Po prostu tracimy cenne wartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na rzecz smaku.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 9:17
Małgosiu lubię Twój blog ale jest dużo spraw które wymagają poprawy! Przykładem jest to że migdałów,słonecznika i pestek dyni nie poddajemy obróbce termicznej (pieczeniu) ze względu na omega 6 które są prozapalne i które się utleniają! Chyba się zgodzisz? Wolne rodniki powodują stres oksydacyjny więc powinniśmy unikać tego typu rozwiązań kulinarnych!
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 9:49
Odpowiedziałam już wyżej.
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 10:14
Małgosiu, jesli uwazasz to za dobry pomysł, umiesc proszę tę informację w poście. Wiele osób myśli ze ten chleb jest w 100% zdrowy i nadaje się jako zamiennik chleba, a tak nie jest. pozdrawiam
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 14:04
Malgosiu a co w takim wypadku z granola ? W niej sa te skladniki
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 14:20
Analogicznie jak w przypadku chleba.
Ale możesz też upiec sama płatki a orzechy i ziarna dodać niepieczone.
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 14:56
Dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam serdecznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 9:24
A czym można zastąpić jajka?
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 9:43
Jajka muszą być bo coś musi ścisnąć.
Można by spróbować z glutkiem z siemienia ale nie testowałam więc nie powiem jakie proporcje.
Ange76Dodano:  5 Sierpień 2015 - 10:37
Weganie zastępują jajka mielonym siemieniem lnianym. Sama robiłam podobny chlebek wegański własnie z siemieniem.
mm MammaDodano:  12 Sierpień 2015 - 11:13
Miałam kiedyś przepis na podobny chlebek i tam nie było jajek tylko babka płesznik. Ona też chyba glutek zrobi. Tylko tamten chleb trochę się kruszył, nie wiem jak ten.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 9:25
jak długo można go trzymać, bo u mnie taki chleb to na tydzień, czy ew. można zamrozić?
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 9:44
Tydzień postoi ale nie zawijaj w nic. Zamrozić też można.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 9:44
160 stopni - w termoobiegu czy bez termoobiegu ?
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 9:53
termoobieg
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 9:45
Małgosiu a co mogłabyś powiedzieć o dziczyźnie, czy przyrządzałaś kiedykolwiek. Jak jest z jej kalorycznością , bo słyszałam że jest lepsza i że w ogóle to zdrowsza alternatywa dla mięs sklepowych.
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 9:54
Nie robiła ponieważ mi nie smakuje. Trzy razy przymierzałam się w restauracji i za każdym razem nie smakowało mi.
Dziczyzna jest zdrowym mięsem bo bardzo czystym ale nie moje smaki.
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 19:47
Pasztet z dzika jest przepyszny :))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 9:46
witam czy można zastąpić otręby i nasiona chia płatkami owsianymi?
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 9:52
Płatkami nie ponieważ chleb wyjdzie wiórowaty.
AnkaDodano:  18 Marzec 2019 - 11:52
Nieprawda. Z płatkami owsianymi piekę już od kilku miesięcy i jest przepyszny. Zamiast jajek daje mielone siemię.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 10:23
Małgosiu przepraszam, że nie w temacie posta. Chciałam Cie prosić o radę i ewentualną sugestię co do jakiegoś dobrego szamponu i maski (odżywki) do włosów rozjaśnianych. Po ostatnim farbowaniu mam strasznie przesuszone włosy i na dodatek zaczęły mi bardzo wypadać. Zawsze miałam dość grube (proste) włosy, a w teraz jestem przerażona ich stanem. Może sama używasz jakiś dobrych kosmetyków do włosów, bo Twoje wyglądają REWELACYJNIE!!! Z góry dziękuję za pomoc:)
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 10:34
Miałam kiedyś podobny problem jak rozjaśniałam. Musisz wzmocnić włosy od środka i to szybko. W zakładce trochę zdrowia masz post o kolagenie i tam masz wpisane co jeść.
Póki co dla szybkiego efektu pij herbatę z pokrzywy i kup tabletki ze skrzypem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 10:33
Witam, a jeśli mam piekarnik gazowy (czyli bez termoobiegu) ta jaka temperatura i jak długo piec?
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 11:10
Temperatura taka sama tylko pieczesz 10 minut dłużej.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 11:02
Małgosiu, ja tak z innej beczki. O ile dobrze mi wiadomo to od jakiegoś czasu posiadasz maltańczyka. Napisz proszę jakim szamponem myjesz mu włosie i jeśli stosujesz odżywkę po kąpieli to prosiłabym o informację z jakiej firmy ona jest? Jakiś czas temu zakupiłam mojej 3 msc. pannie szampon dla szczeniaczków z firmy Beaphar "Pro Vitamin Shampoo" i odżywkę z firmy Champion Proffessional. Niestety z tego co widzę cosik małej nie odpowiada, bo włosie ma całe sfilcowane :/
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 11:11
Ja myję szamponem Beno.To szampon dla west white teriera ale nam się sprawdza idealnie.
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 11:28
Dziękuję za odpowiedz, a odżywki nie stosujesz? Mam jeszcze jedno pytanko. Jakie swojskie jedzenie podajesz psince? Ja mojej daję ryż + mięso z palki z kurczaka + ugotowana marchew... Nie wiem co by tu jeszcze podawać? Głównie chodzi o warzywa... Pomożesz? Z góry dziękuję :)
Zacisze ZdrowiaDodano:  5 Sierpień 2015 - 11:28
Przepraszam, że się wtrącę, ale również mam maltańczyka 9 miesięcy i wypróbowałam dwa szampony, które mogę polecić dla malucha BioEligo Shampoo z nagietkiem (szczenięta i psy ze skłonnością do alergii) oraz Botaniqa Szampon Puppy My Sweet. Do rozczesywania używam odżywki w spray'u Botaniqa Tangle Free Spray. Mały ma piękną sierść i żadnych podrażnień. Staram się kupować produktów jak najbardziej naturalnych.

A przepis na chleb rewelacyjny, spróbuje upiec mojemu mężowi, bo sama orzechów nie mogę spożywać :-)
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 12:20
Ja dużo słyszałam dobrego o tej serii Botaniqua i jak skończy nam się Beno to Botanique namierzam przetestować.
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 12:21
A jeśli chodzi o jedzonko to Luis lubi jajko, banany, jabłka, łososia pieczonego, pieczone mięso, kasze gryczaną, paprykę duszoną, groszek zielony, kukurydzę ;)
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 12:52
Kochane, dziękuję Wam za odpowiedzi :) Ja swoją małą mam u siebie raptem miesiąc. Kupując od hodowcy swoją niunię niewiele mi powiedział na temat odżywiania... Wspomniał tylko, że mała ma jeść karmę od Royala (Starter), paszteciki też z Royala, gotowaną marchewkę, mięsko, ryż i trochę bułeczki z masełkiem. Tak też robię, ale karmę już niebawem będę zmieniać. Z ROYALA przechodzę na ACANA. Słyszałam, że jest stokroć lepsza, ma zdecydowanie lepszy skład, a oto mi chodzi... Co do szamponu to póki co używamy wyżej wymienionego, ale widzę, że jej nie siedzi, bo ciągle jest sfilcowana :/ Czeszę ją raz czasami dwa razy dziennie, ale to nic nie daje :/ Kochane, macie też problem z przebarwieniami na włosiu? Moja niunia ma takowe przy uszach, troszku na grzbiecie i pod oczkami :/ Też z tym walczę, ale ciężko idzie... :/ Ponoć maltańczyki mają owe przebarwienia w genach, tak mi powiedział wet. Dumam jak to skutecznie 'usunąć' :/
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 13:11
Luis też ma przebarwienia.
Zacisze ZdrowiaDodano:  5 Sierpień 2015 - 16:57
Polecam, u nas ta seria się sprawdza :-) mały również lubi jajko, pieczone mięsko, a z warzyw marchewka, ogórek kiszony, pomidor, łagodna rzodkiewka, a nawet kalarepa ;-) Na początku dużo czytałam o karmach, bo też polecono mi Royal, ale ma szkodliwe konserwanty, więc szybko przerzuciliśmy się na Taste of the Wild Puppy, ale podobno Acana też jest dobra. Również ma przebarwienia, delikatne za uszkami, nie trzeba z tym walczyć. Warto przemywać oczy przegotowaną, schłodzoną wodą, żeby nie pojawiały się zacieki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 11:52
Małgosiu ja poproszę o dobre przepisy z multicookera :-) od wczoraj mam i szukam przepisuna biszkopt, albo chleb tylko bez maki pspszennej, białka jajka i mleka krowiego masz jakieś pomysły? :-) kina
Odpowiedz
Kamila ZielDodano:  5 Sierpień 2015 - 11:58
Wygląda wspaniale, a smakować musi bosko!! Na pewno skorzystam z przepisu!! :-)
Odpowiedz
KingaDodano:  5 Sierpień 2015 - 14:27
Smacznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 17:44
Małgosiu, w przykladowym jadlospisie na Candide jest chleb na zakwasie z jajkiem ? to jest ok?
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 18:05
Tak
AnonimowyDodano:  6 Sierpień 2015 - 9:43
A czy nie jest to polecznie weglowodanow z bialkami? Zastanawiam się czy można tak jesc regularnie.
Dodano:  6 Sierpień 2015 - 10:27
Można.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 19:02
Małgosiu czy w miejsce otrębów mogą być Błyskawiczne Płatki Ryżowe ?
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 21:38
Niech już będą ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 20:09
Mam kilka pytań:
1 co sądzisz o herbatach owocowych w których składzie jest aromat? Czy są jakieś ograniczenia w ilości wypijanego napoju??
2. Mam ostatnio uczulenie, ciągle się dtapie :/ i chciałam pić calcium, ale skład trochę zniechęca , nie wiem czy pić , czy szukac alternatywy??
3 Co sadzisz o suplementach z apteki? Dużo się stresuje, jestem oslabiona i ostatnio bywa że mam skurcze. Zastanawiam sie nad stosowaniem magnezu

Pozdrawiam Cie serdecznie, i dziękuje za pracę jaką wkladasz w prpwadzenie tego bloga bo dzieki temu zmieniam nawyki zywieniowe, jest ciężko, popelniam jeszcze sporo "grzeszkow" (szczegolnie jeśli chodzi o za duże porcje, czasem naklad sobie na obiad pełen talerz, mówiąc "na tym koniec" a potem jeszcze dokladam.. lubię jeść. bardzooo :) ale czasem dochodzi do tego że się tym jedzeniem nie delektuje a wpycham w siebie! I z tym będę walczyć! :)
Uff.. ale się rozpisałam :)
DZIĘKUJE :* <3
Odpowiedz
Ewelina KowalskaDodano:  5 Sierpień 2015 - 20:52
Gosiu czy chleb można upiec w Multicookerze? w 160 stopniach?
Dodano:  5 Sierpień 2015 - 21:38
Oj nie próbowałam. Nie wiem czy wyjdzie ale powinien wyjść.
Odpowiedz
MisiuniaDodano:  5 Sierpień 2015 - 22:19
Hmmm.... moge zapytac skad Pani ma ten przepis? Wymyslilam go jakies 4 lata temu i widze poszlo w swiat :)
Dodano:  6 Sierpień 2015 - 8:37
To jest mój przepis. Proporcje są moje. To nie jest przepis czyjś czy skądś wzięty.
AnonimowyDodano:  6 Sierpień 2015 - 8:41
"Wymyśliłam go 4 lata temu " dobre sobie.
W sieci są setki przepisów na tego typu chleby. Ty je wszystkie wymyśliłaś ??
MisiuniaDodano:  7 Sierpień 2015 - 16:38
Nie napisalam ze wszystkie tylko ze ten... Tzn dokladnie z takich skladnikow, proporcje robie zawsze "na oko" patrzec na konsystencje chleba przed pieczeniem bo zalezy ona np. Od wielkosci jajek... Ale to ciekawe ze tez Pani na to wpadla
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 22:33
Gosiu, czy spotkałaś się z wykładami Jerzego Zięby, jeśli tak, co o nich sądzisz? Ksiązka Ukryte terapie to hit, ale trudno mi się jakoś zgodzic z niektórymi, tym bardziej, ze mówi wprost, że cała dietetyka to jedna ściema, coś w tym stylu!!!
Dodano:  6 Sierpień 2015 - 8:35
Tak. Rozwinę temat niebawem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 22:34
Małgosiu, jak mogę dietą obniżyć prolaktynę?
Dodano:  6 Sierpień 2015 - 8:34
A badałaś się w kierunku nietolerancji ?
AnonimowyDodano:  6 Sierpień 2015 - 9:42
Tak, odstawiałam nietolerowane produkty. Co jeszcze może być przyczyną, podpowiesz ?
Dodano:  6 Sierpień 2015 - 10:28
Potrzebne są badania. Takie tematy musisz z lekarzem poruszać. Na odległość się nie da.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 23:50
Małgosiu, lubię bardzo soki pomarańczowe z cząsteczkami - kupowane np. w Biedronce, lub też Hortex/Tymbark. Soki, nie napoje czy nektary. Są one jednak wyprodukowane z soku zagęszczonego. Czy ma to jakieś znaczenie? No i jak z tym cukrem? W składzie nie ma dodatkowego cukru, więc nie czuję się winna, pijąc taki soczek. Czy słusznie? Proszę o odpowiedź. Ola
Dodano:  6 Sierpień 2015 - 8:39
Nie czuj się winna. To nie są złe soki. Jeśli nie masz w domu wyciskarki lub masz ale jesteś poza domem, w podróży etc. to spokojnie takim sokiem możesz się posiłkować.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Sierpień 2015 - 0:59
Gosiu kupiłam kiedyś taki chlebek w piekarni. Był smaczny ale mi było po nim niedobrze. Czy to znaczy że "żołądkowcy" bo mam z nim problemy nie mogą jeść tego chlebka? Pozdrawiam, jesteś Wielka :) Agata
Dodano:  6 Sierpień 2015 - 8:36
Każdy może reagować inaczej. Znam osoby z wrażliwym żołądkiem które taki chleb jedzą bez jakichkolwiek reakcji. Nie ma reguły.
AnonimowyDodano:  6 Sierpień 2015 - 10:00
Dziękuję za odpowiedź. Spróbuję zrobić Twój chlebek i zobaczę jaka będzie reakcja mojego brzucha:)
Pozdrawiam, Agata
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Sierpień 2015 - 5:30
Gosiu, mam pytanie z innej beczki.
Mam codziennie regularny tryb życia: 5.00 pobudka, praca od 8-16, w domu jestem ok, 17.00. Coś przegryzę i swój czas poświęcam swoim stęsknionym dzieciom (2). ok. godziny 20.30 zabieram się za ćwiczenia (nieraz dość intensywne w stylu Tabata). Jak skończę ćwiczenia idę się umyć i spać ( śpię już w zasadzie przed 22) Czy powinnam w takim razie coś zjeść po ćwiczeniach a przed spaniem - czyli teoretycznie z pełnym żołądkiem?. Dodam, iż nie jestem w stanie tego zmienić, bo jakbym ćwiczyła wcześniej to nie miałabym już prawie w ogóle czasu dla moich dziewczynek. Dodam że w ciągu dnia jadam regularnie.
Dodano:  6 Sierpień 2015 - 8:42
Nie. ja bym na twoim miejscu już nie jadła.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Sierpień 2015 - 6:31
Z innej beczki - czy masło klarowane różni się np. od masła osełkowego? Do czego jedno, do czego drugie? Może trochę głupie pytanie, ale nie wiem...
Dodano:  6 Sierpień 2015 - 8:33
Masło klarowane nie ma wody i białka. Mogą je jeść osoby na diecie bezmlecznej i można na nic smazyć. Masełko osełkowe to zwykłe masło.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Sierpień 2015 - 10:21
A czy jeśli proszę orzechy przez 7 minut na maslo orzechowe to zawarte w nich tluszcze zmienią się na trans?
Dodano:  6 Sierpień 2015 - 10:31
nie
Odpowiedz
OlaDodano:  6 Sierpień 2015 - 10:50
Wczoraj zrobiłam. Pyszniutki i prosty :) Dziękuję
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Sierpień 2015 - 14:41
Czyli candidowcy mogą jesc ten chleb?
Dodano:  6 Sierpień 2015 - 16:04
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Sierpień 2015 - 7:39
Powinno być OTRĄB a nie OTRĘBÓW bo to jest ta otręba a nie ten otręb
Odpowiedz
MarcinDodano:  10 Sierpień 2015 - 13:11
Pani Gosiu, świetny przepis. Żona ostatnio także piecze chleby, ale bezglutenowego chleba z samych ziaren i bez mąki to chyba jeszcze nie piekła, a na pewno jej się spodoba pomysł z takim chlebem. Dziękuje za przepis!
Odpowiedz
Gosia NowaczykDodano:  15 Sierpień 2015 - 16:38
Małgosiu jakie to mają być otręby?
Dodano:  15 Sierpień 2015 - 20:15
Dowolne
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Sierpień 2015 - 23:59
Małgosiu mam pytanie odnośnie chleba pieczonego samodzielnie, ale na drożdżach. Czy jest niezdrowy? Mieszam mąkę żytnią razową z orkiszem i dodaję nasiona oraz otręby, ale czy drożdże szkodzą?
Pozdrawiam, Kinia
Dodano:  19 Sierpień 2015 - 8:36
Nie jest niezdrowy. Jest ok.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Sierpień 2015 - 8:37
Pani GOSIU a czym mogę zastapic jajka??? szukam przepisu na chlebek bez maki i jajiek ponieważ oj 3 letni synek jest bardzo uczulony na te produkty:( z góry dziekuje za odpowiedz pozdrawiam
Dodano:  26 Sierpień 2015 - 8:50
4 łyżki mielonego siemienia lnianego rozpuść w 150 ml ciepłej wody. Ma powstać glutek.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Wrzesień 2015 - 14:13
Cy można dodać orkiszu
Dodano:  15 Wrzesień 2015 - 16:08
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2015 - 12:05
Jeśli proporcjonalnie zwiększę ilość składników na formę 24 cm to czy zmienia się jakoś czas pieczenia? I czy mogę zastąpić migdały słonecznikiem lub siemieniem lnianym w takiej samej ilości?
Dodano:  5 Październik 2015 - 12:14
Czas pieczenia nie zmienia się. Możesz zastąpić migdały.
AnonimowyDodano:  5 Październik 2015 - 12:45
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź :) pozdrawiam, Kasia
AnonimowyDodano:  5 Październik 2015 - 13:23
Dziękuję :)
Odpowiedz
UnknownDodano:  8 Listopad 2015 - 17:10
Czym moge zastapic siemie lniane?
Odpowiedz
KarolaDodano:  28 Listopad 2015 - 11:52
czy moge zastapic platki ryzowe jaglanymi?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 Grudzień 2015 - 17:06
Wszystkie skladniki dodane, temp ok, tylko chleb nie urosl jak nalezy. Czemu?
Odpowiedz
harmonijnaDodano:  3 Luty 2016 - 23:33
Zawsze po pieczeniu chleba w papierze lub folii aluminiowej pojawia się problem z oddzieleniem wypieku od folii/papieru. Nie będzie tsk i w tym przypadku?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Luty 2016 - 11:35
Czy taki chleb można zrobić w automacie do chleba, jeżeli tak to jaki program wybrać ?
UnknownDodano:  14 Marzec 2016 - 21:17
Da się w automacie, sama robię, ale przekładam do automatu już gotowe ziarna z jajkami i ustawiam na samo pieczenie - u mnie jest to program godzinny, daję stopień wypieczenia średni albo najwyższy. Tylko foremka w automacie jest duża, ja muszę robić z podwójnej ilości składników, żeby nie był płaski.
Odpowiedz
AureaDodano:  14 Marzec 2016 - 21:22
Robiłam wczoraj już trzeci raz i za każdym razem wychodzi super! Ja robię w automacie do chleba, wkładam do niego już gotową "masę" i ustawiam na samo pieczenie (u mnie to godzina, na średnim poziomie). Tylko jakby ktoś chciał w automacie, to polecam z podwójnej porcji, bo foremka jest sporo większa. Ale wychodzi za każdym razem świetnie, nic się nie sypie, nie klei do foremki, a kroić można całkiem cieniutko :) Jak dla mnie chleb-ideał!
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

4 dni temu

Qchenne Inspiracje - doradztwo żywieniowe

Kochać i być kochanym ❤️
Samych cudowności w ten walentynkowy dzień ale i we wszystkie dni roku ❤️
... Zobacz więcejZobacz mniej

Kochać i być kochanym ❤️
Samych cudowności w ten walentynkowy dzień ale i we wszystkie dni roku ❤️

Skomentuj na Facebooku

Gosiu jak pięknie wyglądasz. Wszystkiego naj dla Ciebie i osób które kochasz. Jak ja bym chciała nauczyć się jeździć na nartach 😍 poki co próbowałam kilka razy i bardzo się bałam ale może kiedyś się znowu odważę 😏

I na wzajem Pani Małgosiu

Wzajemnie💚

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej