Bigos Wigilijny, wegetariański i wegański! W wersji na szybkowar i tradycyjny garnek. Przesmaczny!
Img

W tym tygodniu zapachnie świętami. Mam dla Was mnóstwo świątecznych pyszności. Zaczniemy od wegetariańskiego/wegańskiego bigosu. Mięsożerni mogą go podać na Wigilię. W pierwszy, czy drugi dzień świąt doskonale sprawdzi się na stołach wegetariańskich i wegańskich. Oczywiście polecam go każdemu, ponieważ jest baaardzo pyszny.
Dlaczego publikuję akurat bigos wegetariański/wegański? Ponieważ dodanie mięsa nie stanowi żadnego problemu, a o wegetarianach i ludziach mocno ograniczających spożycie mięsa niestety bardzo często się zapomina.
Ten bigos polubią także wszyscy dbający o linię. Tradycyjny Polski bigos jest dość tłusty i, co za tym idzie, kaloryczny. Mój jest fit ;).
Co dodać, aby bigos bez mięsa był smaczny? To nic trudnego. Kluczem są dodatki. Suszona śliwka, suszona gruszka, suszone jabłko i suszone grzyby. Całość podrasowuje aromat zrumienionej cebulki.
Kwaśność kiszonej kapusty przełamuje słodycz suszonych owoców podkreślona aromatem suszonych grzybów.

Czy można zrobić go wcześniej?

Tak. Przygotuj bigos chociażby dziś lub w najbliższy weekend, porządnie podgrzej i gorący włóż do słoików.  Teraz słoik ciach do góry dnem i czekamy aż bigos wystygnie. Tak przygotowany postoi do 2 miesięcy.
Polecam do wypróbowania.

Kaloryczność:
100 gramów bigosu ma ok. 40 kcal 
Składniki:
  • 2 kilogramy kiszonej kapusty
  • 150 gramów suszonych gruszek
  • 100 gramów suszonych śliwek
  • 150 gramów suszonych jabłek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • 2 szklanki wody 
Wersja na szybkowar: 
  1. Cebulę kroimy  w kosteczkę. Rumienimy na oleju.
  2.  Kapustę, suszone owoce, suszone grzyby, podsmażoną cebulę i liście laurowe wkładamy do szybkowara. Dokładnie mieszamy, zalewamy wodą, zamykamy pokrywę szybkowara.
  3. Gotujemy 10 minut od momentu puszczenia pary. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  4. Szybkowar z wystudzoną kapustą ponownie stawiamy na ogniu. Gotujemy 10 minut od momentu puszczenia pary. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  5. Następnego dnia szybkowar ponownie stawiamy na ogniu. Gotujemy 5 minut od momentu puszczenia pary. Wyłączamy. Bigos jest gotowy.  
Wersja na garnek tradycyjny:
  1. Cebulę kroimy  w kosteczkę. Rumienimy na oleju.
  2. Kapustę, suszone owoce, suszone grzyby, podsmażoną cebulę i liście laurowe wkładamy do garnka. Dokładnie mieszamy, zalewamy wodą,doprowadzamy do wrzenia. Gotujmy 30 minut bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  3. Ponownie stawiamy bigos na ogniu. Gotujemy 30 minut bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  4. Tego samego dnia raz jeszcze stawiamy bigos na ogniu. Gotujemy 30 minut bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  5. Następnego dnia stawiamy garnek na ogniu. Gotujemy 15 minut. Bigos jest gotowy.

111 komentarzy

AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 8:58
Dziękuję Małgosiu, że o nas myślisz :) bo to danie jest również super wegańskie :)
Odpowiedz
Jagoda ZajdelDodano:  14 Grudzień 2015 - 9:16
Małgosiu, co do robienia bigosu w garnku... Po co gotować i studzić go tyle razy? Jakie to ma znaczenie?
Pozdrawiam
Dodano:  14 Grudzień 2015 - 9:31
Smak.Taki sposób przygotowania ko klucz do smaku. To staropolska metoda.
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 11:33
Można to gotowanie nawet na 2-3 dni rozłożyć, kapusta "lubi", jak sie ja kilka razy odgrzewa i gotuje:)
Jagoda ZajdelDodano:  14 Grudzień 2015 - 13:24
Dobrze wiedzieć, super, dzięki!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 9:20
Suszona gruszka - gdzie kupić? lub czym zastąpić ? :)
Dodano:  14 Grudzień 2015 - 9:30
Nie da się zastąpić suszonej gruszki w tym przepisie. Kupisz ją w sklepach teraz. Ja kupiłam w Piotrze i Pawle.
cytrynka880Dodano:  14 Grudzień 2015 - 12:30
Na targu jest teraz mnóstwo suszonych owoców,gruszki też

AnonimowyDodano:  16 Grudzień 2015 - 19:53
Ja kupiłam gruszki i drobno pokroiłam rozłożyłam na grzejniku i suszyłam i mam ładne suszone plasterki...myślę że tak też można...
Odpowiedz
MichałDodano:  14 Grudzień 2015 - 9:27
A wiesz Małgosiu, że gotując w szybkowarze nie powinno się dopuścić do ujścia pary? Tylko niepotrzebnie marnuje się energię i obniża ciśnienie w szybkowarze. Trzeba wyczuć moment przed puszczeniem pary, gdy kurek lekko wibruje i zmniejszyc gaz do minimum albo w ogóle wyłączyć. Taka porada:)
Dodano:  14 Grudzień 2015 - 9:31
Ja mam inne zdanie ;)
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 13:38
Zgadzam się z Małgosią. W instrukcji obsługi mojej pokrywy szybkowarowej też piszą, że czas liczę od momentu puszczenia pary. Zresztą bałabym się, że bez puszczenia pary ciśnienie będzie zbyt duże. Mojej mamie (przy awarii korka) dwa razy zupa wylądowała na całej kuchni. Przecież po coś ten korek w tym szybkowarze jest.
MichałDodano:  14 Grudzień 2015 - 22:59
Tak tak, jest po coś. Po to, że przy zbyt wysokim ciśnieniu do którego doprowadziłaś, wypuszcza nadmiar pary, żeby nie dopuścić do wysadzenia calego garnka. Jeśli nie przedobrzysz z ciśnieniem to kurek bezpieczeństwa nie musi inrerweniować. Nie boisz się zatem, że ten kurek ulegnie awarii i nie odpowadzi pary, co doprowadzi do wysadzenia całego garnka? Przecież bezpieczniej jest utrzymać ciśnienie na niższym poziomie niż je przeciągnąć, tylko po to, żeby nadmiar pary wyleciał?
Dodano:  15 Grudzień 2015 - 9:12
Powiem Ci że już 10 lat mam szybkowar i jeszcze garnka nie wysadziłam ;) Aczkolwiek pewnie wszystko przede mną ;))
Odpowiedz
moniaDodano:  14 Grudzień 2015 - 9:47
Fajny przepis, ale czy majac cukrzyce ciazowa moge zjesc taki bigos?
Moze jakis wpis o tym co mozna jesc w swieta majac cukrzyce.
Dodano:  14 Grudzień 2015 - 10:15
Przy cukrzycy nie z uwagi na dużą ilość suszonych owoców.
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 11:18
Gosiu, a jak myślisz... czy jeśli zostawimy tylko suszone grzyby (z myślą o mężu cukrzyku), to taki bigos będzie również dobry?
Dodano:  14 Grudzień 2015 - 11:23
Dla cukrzyka wyrzuć gruszki. Zostaw jabłko i trochę śliwek.
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 11:28
Ślicznie dziękuję Gosiu! Jesteś niezastąpiona!!
UnknownDodano:  16 Grudzień 2015 - 23:03
Przy cukrzycy ciążowej nie ma urlop w czasie świąt - niestety musisz się trzymać diety i ilości zjadanych produktów. Też to przechodziłam.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 10:43
Pani Małgosiu czy kapustę należy płukać , czy może obgotować i odcedzić?
Dodano:  14 Grudzień 2015 - 11:18
Wystarczy przepłukać wodą.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 10:43
Gosiu dlaczego uważasz że tłuste nie jest fit?
przeciez tłuszcz jest bardzo potrzebny w organizmie...
To przeciez nadmiar eglowodanów prastych sprzyja wszelkim chorobą....
Mózg składa się w 60% z tłuszczów i jak ich nie dostarczamy to co wtedy mózg nie ma skąd czerpac energii....
Tłuszcze mają zdrowotny wpływ na zdrowie.. więc nie wiem dlaczego tak mówisz żeby unikać tłuszczy... tłuszcze trans są szkodliwe dla zdrowia a nie te zawarte w prawdziwym miesku czy boczku czy prawdziwej kiełbasie
Dodano:  14 Grudzień 2015 - 11:22
Potrzebny jest zdrowy tłuszcz roślinny. Nie mówię o unikaniu tłuszczów. Przeczytaj mój post o tłuszczach. Jest w zakładce Trochę zdrowia.
Tłusty bigos na świątecznym stole kiedy wokół masa innych dań, absolutnie nie jest wskazany.
Tłustego bigosu zjem jak pojadę na narty i przede mną będzie kilka godzin szusowania. Wtedy tak.

A propos. Jedynym materiałem energetycznym dla mózgu jest glukoza a tę organizm pobiera z węglowodanów. Jeśli ich brak, zsyntestyzuje glukozę z tłuszczu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 11:08
Fajny przepis.Ja niezmiennie polecam wszystkim Twoje paszteciki, te wigilijne i nie mogę się oprzeć i muszę podać link:). Nie pożałujecie, jak je zrobicie.
http://qchenne-inspiracje.blogspot.lu/2013/11/drozdzowe-paszteciki-z-kapusta-i.html
Ilona BDodano:  14 Grudzień 2015 - 15:50
Potwierdzam, od dwóch lat je robie na świeta i sylwestra :) w tym roku też będą
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 11:31
Hej. A ja mam pytanie nie w temacie. Szukałam ostatnio mąki orkiszowej ( ale nie chlebowej ) i jak już znalazłam to cenna mnie przestraszyła I tu pytanie,za ile Wy ją kupujecie ? Bo cena 12 zł za kilogram wydaje mi się być ogromna
Dodano:  14 Grudzień 2015 - 11:42
Ja płacę 11 zł.
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 12:47
A ja tutaj znalazłam w przyzwoitych cenach ale trzeba kupić więcej:
http://e-maka.pl
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 13:02
A ja się zastanawia czym różni się ta z dopiskiem do chleba od tej bez tego dopisku ?
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 13:10
Małgosiu a myślałaś może o poście na temat mąk, na co zwrócić uwagę, do czego się nadaje itp ?
Dodano:  14 Grudzień 2015 - 14:44
Teoretycznie nie powinny się różnić ale kiedyś kupiłam mąkę orkiszową Melvit do chleba w celu zrobienia ciasta na pizzę i ciasto nie wyszło. Chciałam kupić zwykłą orkiszową a kupuję zawsze z Polgreen. Niestety nie było. Kupiłam więc melvit do chleba. W składzie sama mąka a ciasto wyszło jak buła. Nie wiem czy coś tam dodają, ale na etykiecie nie ma. Tak czy owak nie wyszło. A pizzę z mojego przepisu robiła już setki razy.
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 17:00
Też zawsze mam problem ze znalezieniem mąki orkiszowej nie chlebowej. Małgosiu, czy mąki Polgreen są dostępne w sklepach stacjonarnych? Jeśli tak, to których? Z góry dziękuję za odpowiedź!
Jolanta PawłowskaDodano:  14 Grudzień 2015 - 17:08
Robiłam z tej mąki orkiszowej do chleba Melvit Twoje babeczki orkiszowe z czekoladą, niestety innej mąki nie było, wyszły trochę bułeczkowate, ale dalej pyszne, za drugim razem dałam połowę mąki pszennej typ 450 i było lepiej ;)
Dodano:  14 Grudzień 2015 - 18:10
No tak właśnie wychodzi z tej mąki chlebowej z melvitu. Ja tak skopałam ciasto na pizzę.
Dodano:  14 Grudzień 2015 - 18:11
A mąki Polgreen ja kupuję w Top Markecie.
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 18:54
W niemieckim Lidl można kupić mąkę orkiszowa ekologiczną (bio) po 6 zł za kilo. Mają 650, 1050 i z pełnego przemiału. Może w polskim Lidl też jest? Trzeba było by ktoś sprawdził... Aga
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 19:57
W Lidlu jest mąka Melvit orkiszowa za ok. 6 zł :-)
Joanna BachtiakDodano:  14 Grudzień 2015 - 20:27
Ja kupuję po około 10 zł za kg. Jeżdżę do młyna Stoisław po mąkę (mam szczęście bo jest w okolicy) Chociaż akurat ta orkiszowa to jakaś inna marka: Grovitana.
Ka ChaDodano:  16 Grudzień 2015 - 12:21
ja kupuję mąkę orkiszową firmy biogra, typ 750 (ponoć najlepszy) i płacę w granicach 7 zł za 1 kg
Smaczne-zdroweDodano:  17 Grudzień 2015 - 15:33
Również kupuję firmy Biogra. Rewelacyjna mąka w super cenie. Piekę na niej wszystkie ciasta, ciasteczka, chleby, itp. Polecam ;-)
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 18:48
Kupuję mąkę Gdańskie Młyny za 8-9zł w Auchan
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 11:46
Małgosiu czy podlanie sosu lub np miesa winem i odparowanie jest traktowane jak spozycie alkoholu? Chodzi o to ze mam fajny przepis na kaczke ale ja jestem w ciazy i mam w domu 2 latka
Dodano:  14 Grudzień 2015 - 14:49
Nie jest traktowane jak spożycie. Ten alkohol migiem wyparuje.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 12:36
Małgosiu a jaki szybkowar ewentualnie kopic? Miałam w planie multicooker,ale teraz myśle o szybkowarze.Polecasz? Często przydaje się w kuchni?
Dodano:  14 Grudzień 2015 - 14:45
Ja mam Fagor i sobie chwalę.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 13:45
Jaki jest Pani stosunek do owoców cytrusowych? Ostatnio słyszałam w TV, że nie powinno się ich jeść, bo są importowane a przy okazji powodują ochłodzenie organizmu. Jednak ciężko wyobrazić mi sobie zimę i Święta bez mandarynek czy pomarańczy.
Dodano:  14 Grudzień 2015 - 14:40
Ja jadam cytrusy.
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  14 Grudzień 2015 - 15:07
Małgosiu w dzien Wigilii nie jemy mięsa :) ale bigos smakowity :)
Dodano:  14 Grudzień 2015 - 15:21
A w którym miejscu napisałam że jemy mięso w Wigilię?
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 15:26
Kościół dopuszcza jedzenie mięsa w Wigilię, jednakże ja i ok. 90% Polaków pości.
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 20:10
raczej 90% polaków nie pości, bo karpie jedzą, a ryba to też mięso
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 15:28
Gosiu
Mam pytanie nie w temacie Za przpis oczywiscie serdecznie dziekuje
Co zrobic z miesa z wywaru? Chodzi mi o udka cwiartki z kurczaka Czy one sie do czegos
Nadaja czy sa bezwartosciowe bo wszystko w wywarze zostalo ? Stala czytelniczka
Dodano:  14 Grudzień 2015 - 15:39
Potrawkę - przepis masz na blogu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 17:19
Bigos wyglada pysznie:-).
Małgosiu, mam do Ciebie pytanie trochę nie na temat, co sądzisz o właczeniu do diety produktów zawierajacych aloes, w ogóle o aloesie, czy warto?
Pozdrawiam serdecznie, Kaśka.
Dodano:  14 Grudzień 2015 - 18:09
Warto.
Odpowiedz
KingaDodano:  14 Grudzień 2015 - 19:25
Smacznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 20:33
Bardzo proszę o odpowiedz na pytania :)
1. Jak smakuje erytrytol? Ma podobny smak do sacharozy? Ile powinien kosztować, aby nie bylo mowy o podrobce?
2. Czy jesli spozywam olej rafinowany na zimno, w salatce to zle? Wiem, ze lepiej nierafinowany, ale czy ten drugi moze byc?
Dodano:  15 Grudzień 2015 - 9:18
1 - jak cukier
2 - rafinowany można spożywać na zimno, ale pozbawiony jest większości wartości
Odpowiedz
Aga KrystofDodano:  14 Grudzień 2015 - 22:02
Zrobiłam dzis bigos - juz sie ostudził po trzecim gotowaniu i muszę przyznać, że jest REWELACYLNY! A jeszcze lepsze jest to, że ten bigos sam się robi :) Muszę go jutro szybko załadować do słoików, bo jest tak wciągający, ze moze nie doczekać Świąt ;) Pyszny!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 22:11
Czy olej sezamowy rafinowany ma jakies wartości czy tylko smak?
Dodano:  15 Grudzień 2015 - 9:14
W większości smak bo rafinowany oznacza czyszczony.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 22:30
Gosiu jakiej firmy ocet balsamiczny polecisz? Nie stosowalam nigdy ? I planuje kupic Z gory dziekuje za odpowiedz Ania
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2015 - 22:57
witaj Małgosiu. chciała bym się dopytać odnośnie mąki orkiszowej- czy do każdego ciasta mogę ją zastąpić zamiast mąki pszennej? czy np do ciasta drożdżowego z cynamonem mogę dać orkiszową zamiast pszennej ?:)
Dodano:  15 Grudzień 2015 - 9:16
Tak ale typ. 650 lub 700
Smaczne-zdroweDodano:  17 Grudzień 2015 - 15:36
Ja używam typ750 i daję jej zawsze 10% więcej niż pszennej tortowej. Typ700 zachowuje się w ciastach tak samo jak tortowa.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2015 - 8:59
Małgosiu, czy do tego bigosu dodajesz śliwki suszone wędzone czy tylko suszone? Pozdrawiam
Dodano:  15 Grudzień 2015 - 9:11
Akurat do tego dodałam suszone ale możesz dodać pół na pół.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2015 - 20:38
Pani Małgosiu,
kapustę to Pani na sitku płucze pod wodą, czy jak? ona nie straci na smaku?
a czy te grzyby trzeba namoczyć?
Dodano:  16 Grudzień 2015 - 7:53
Grzybów nie moczę. Kapustę przepłukuję. Ja mam kiszoną domową, własnej roboty a taka jest inna w smaku, bardziej kwaśna niż sklepowa. Zwróć uwagę na kolor. Moja jest żółta. Ta którą widzimy w sklepie jest biała.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 8:07
Gruszki po prostu suszone, czy suszone i wędzone? Teraz w sklepach głównie wędzone...
Dodano:  18 Grudzień 2015 - 8:21
Mogą być wędzone.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 21:10
a z tych składników wychodzi taka porcja jak na tym półmisku ze zdj?
czy nie wyłożyła Pani wszystkiego?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Grudzień 2015 - 1:16
Małgosiu, nie widzę żadnych przypraw w przepisie.
Czy obecność owoców suszonych i grzybów sprawia, że są one niepotrzebne?

Do gotowania kapusty zawsze dodaję liść laurowy i ziele angielskie, zastanawiam się czy dodać je od razu czy poczekać na efekt końcowy ?
Dodano:  19 Grudzień 2015 - 22:37
Tak. Dodatki robią całą robotę.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Grudzień 2015 - 12:52
Małgosiu a czy można dodać grzybów rozmrożonych zamiast suszonych?
Dodano:  19 Grudzień 2015 - 22:30
Tak
Odpowiedz
Aleksandra DemczukDodano:  19 Grudzień 2015 - 22:11
Gosiu zrobiłam tą kapustę Pyszna ale dość sucha Gotowałam bez przykrycia Mam nadzieję że dotrzyma Świąt w słoiku
Odpowiedz
limfaDodano:  21 Grudzień 2015 - 8:51
Ile porcji wychodzi z tego przepisu?
Dodano:  21 Grudzień 2015 - 9:26
Wychodzą dwa litrowe słoiki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Grudzień 2015 - 14:30
Małgosiu, a w Multicookerze da radę? Opcja tak jak w zwykłym garnku?
Pozdrawiam, Wojtek
Dodano:  22 Grudzień 2015 - 16:44
Tak
AnonimowyDodano:  23 Grudzień 2015 - 9:12
Dzięki Gosiu! W moim Phillipsie na razie idzie wszystko dobrze. Zostało jeszcze ostatnie zagotowanie, ale już teraz smakuje świetnie.
2 pierwsze zagotowania robiłem programem BOIL, dwa ostatnie robię STEW (troche niższa temp.) i podleję wodą bo ma tendencję do przywierania do dna.
Wszystkie owoce miałem wędzone, także zapach i smak jest wyjątkowo wigilijny :)
Pozdrawiam, Wojtek
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Grudzień 2015 - 20:18
Zaczynam właśnie robić ten bigosik, już dwa razy podgrzewałam, tylko obawiam się, że chyba wyjdzie mi za słodki - może za dużo owoców wrzuciłam - masz może pomysł jak to naprawić? :) dzięki za odpowiedź
AnonimowyDodano:  22 Grudzień 2015 - 22:05
Małgosiu masz jakiś pomysł na tę słodycz? Bo nie wiem czy ma tak słodko smakować..
AnonimowyDodano:  23 Grudzień 2015 - 13:47
Proszę o odpowiedź co zrobić jak wyszedł mi trochę za słodki
Gabi MDodano:  24 Grudzień 2015 - 18:44
Dodaj trochę przecieru pomidorowego albo soku z cytryny.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Grudzień 2015 - 20:32
Zrobiłam dzisiaj, bigos jest przepyszny a mój mięsożerny mąż nie zorientował się, że nie ma w nim mięsa;) dziękuję za super przepis!
Dodano:  22 Grudzień 2015 - 20:36
Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Grudzień 2015 - 22:10
Zrobilam tą kapuste. Jest bardzo smaczna. W czasie trzeciego i czwartego gotowania podlewalam troszke wodą bo byla zbyt sucha i zaczynala sie przypalac. Mialam mały problem z gruszkami - mimo w sumie 2-godzinnego gotowania pozostaly bardzo twarde. Nie wiem czy to taka uroda suszonych gruszek czy to moje byly jakies wybrakowane;) ale prewencyjnie radze pokroic je w male kawaleczki. Dzieki za jak zawsze swietny przepis. Wesołych Świąt Gosiu. Pozdrawiam -Mirka
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Grudzień 2015 - 8:35
Jestem w trakcie robienia bigosu. Rozłożyłam go na dwa dni bo dziś jestem w pracy. Wczoraj wieczorem gotowałam pół godziny, później 45 minut. Dziś planuje jeszcze pół godziny dwa razy. Mi już wczoraj zaczął się przypalać a dodałam trochę więcej wody niż w przepisie.
Wydaje mi się, że w przepisie jest trochę za dużo kapusty, ale jak zrobię to pochwalę się efektem końcowym :) Wydaje mi się, że moje gruszki też są twardawe jeszcze.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Grudzień 2015 - 12:23
bigos jest rewelacyjny, pyszny, soczysty uwielbiam go :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 Grudzień 2015 - 22:22
Czy ta kapusta nadaje się na kolację?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Grudzień 2015 - 9:40
Zrobiłam bigos wg Twojego przepisu i mogę powiedzieć tylko tyle, że nie jest to potrawa dla mięsożerców i wielbicieli bigosu :)
Dla tych, którzy świadomie chcą się odżywiać zdrowo - TAK, ale dla rodziny, która nie jest na diecie nie koniecznie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Styczeń 2016 - 13:50
Czy słoiki z bigosem powinny stać w lodówce przez te dwa miesiące ?Ania
Dodano:  3 Styczeń 2016 - 18:28
Nie musi w lodówce ale w chłodnym i ciemnym miejscu np. w garażu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Styczeń 2016 - 19:10
Witam, Małgosiu nigdy nie jadłam bigosu z owocami, czy ten bigos jest słodki w smaku?
Dodano:  15 Styczeń 2016 - 20:01
Owoce się fajnie bilansują z kwaśnym smakiem kapusty.
Odpowiedz
NulaDodano:  29 Marzec 2018 - 15:31
Gosiu, przepis fantastyczny, jak sie patrzy na przepisy to slinka cieknie. Ps. Bykaby szansa zebys przy przepisach podawala wartosc BTW i łg na porcje?czytelnicy by zyskali i Ty przy okazji z racji wiekszej ilosci odsłon :)
Odpowiedz
AniaDodano:  30 Marzec 2018 - 19:29
Gosiu, czy dla IO jest tan bigos ok?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Kwiecień 2018 - 8:29
Mała ilość z uwagi na owoce suszone.
Odpowiedz
IzaDodano:  6 Grudzień 2018 - 9:27
Ja dodaje tez sok z aronii.
Odpowiedz
DominikaDodano:  6 Grudzień 2018 - 22:09
Pani Malogsiu, mieszkam za granica. Nigdzie nie moge znalezc prawdziwej kiszonej kapusty, tylko te z octem... Czy tez mozna z takiej zrobic? Co ewentualnie mozna zrobic, aby smakowala lepiej? Pozdrawiam serdecznie.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  7 Grudzień 2018 - 11:21
Możesz wykorzystać taką, ale przelej ją wodą porządnie i odciśnij.
Odpowiedz
OlaDodano:  16 Grudzień 2018 - 17:25
Witam, zaczęłam korzystać z Pani przepisów, ten chciałabym wykorzystać na najbliższą wigilię. Zastanawiam sie tylko co do tych grzybów suszonych, kupiłam sklepowe, do bigosu zwykle dokładnie takie grzyby myłam i moczyłam przez kilka godzin, czy tu dodać nienamoczone?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Grudzień 2018 - 9:44
Nie trzeba moczyć.
Odpowiedz
KatarzynaDodano:  16 Grudzień 2018 - 21:41
Gosiu a czy można zamrozić ten bigos?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Grudzień 2018 - 9:32
Tak.
Odpowiedz
JustynaDodano:  16 Grudzień 2018 - 22:33
Owoce suszone, czy suszone wędzone?
Odpowiedz
JustynaDodano:  23 Grudzień 2018 - 21:23
Bigos petarda! Przed zrobieniem wydawało mi się, że za mało przypraw (bo tylko liść laurowy) ale suszki zrobiły dobrą i wystarczającą robotę.
Odpowiedz
AniaDodano:  30 Maj 2019 - 11:47
robię podobny tylko zamiast sliwek suszonych powidło śliwkowe domowej roboty i same jabłka bo gruszki szusone trudno dostać, gosiu jak zbilansowac taki bigos żeby był odpowoedni dla IO?
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
ZAMÓW
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej