Błyskawiczna pasta ze szparagami – obiad w 15 minut

Jak pokazałam Wam w poniedziałek cały proces przygotowywania tego dania na instastory w ciągu godziny otrzymałam ponad 300 wiadomości z prośbą o przepis 😉
Przepis powstał przypadkowo bo akurat z tego co było pod ręką w lodówce po weekendzie. Wiem że takie przepisy lubicie najbardziej, proste i bardzo szybkie w przygotowaniu dlatego zawczasu przygotowałam aparat aby zrobić zdjęcia.
Tak jak obiecałam, przepisem dzielę się w tym tygodniu. W sam raz na sobotę 😉
A na jutrzejsze śniadanie polecam tę potrawę (klik do przepisu)  

Przepis jest na bazie śmietanki migdałowej (kupuję ją w sieci). Dlaczego? Śmietana z mleka krowiego jeśli jest podstawą sosu dla mnie jest za tłusta i za ciężka, a mleko kokosowe zbyt dominujące w smaku. 
Jeśli jednak Wam to nie przeszkadza, możecie użyć mleka kokosowego lub śmietanki z mleka krowiego.

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 475 kcal

Składniki na obiad dla 4 osób:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 100 gramów wędzonego boczku
  • 12 suszonych pomidorów z oliwy
  • 250 ml śmietanki migdałowej
  • świeży koperek
  • opakowanie szpinaku baby
  • duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz,
  • 200 gramów makaronu

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię wrzucamy drobno posiekany boczek. Zesmażamy aż cały tłuszcz się wytopi. Dodajemy pokrojone w kawałki szparagi, pokrojony w paseczki czosnek i szpinak. Przesmażamy aż szpinak straci objętość.
  2. Dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażamy, przykrywamy pokrywką i na bardzo malutkim ogniu podgrzewamy aż szparagi zmiękną.
  3. Wlewamy śmietankę migdałową. Mieszamy, dusimy 1-2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem.

Błyskawiczna pasta ze szparagami – obiad w 15 minut
4.3 (85.26%) 19 vote[s]

67 komentarzy

AgnieszkaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 10:09
Uwielbiam!!!!
Odpowiedz
KorneliaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 10:18
czy śmietankę migdałową mogę zastąpić kokosową? bo nie wiem czy znajdę gdzieś u siebie śmietankę migdałową?
KorneliaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 10:22
przepraszam - już doczytałam :) wydaje się pyszne. Życzę przyjemnego weekendu Małgosi i wszystkim czytelniczkom :)
Odpowiedz
mirelaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 10:19
czy można jakoś zastąpić (lub pominąć) boczek wędzony ?
Odpowiedz
ElaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 10:50
Pyszności, czy można zamiast śmietanki dołożyć oliwę z oliwek.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Kwiecień 2019 - 11:50
Nie bardzo.
Odpowiedz
kasiaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 10:52
Mogę zrobic z fasolka szparagowa?Ile jej dać?Chodzi o te mleczko kokosowe z puszki?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Kwiecień 2019 - 11:50
Fasoli na oko. Garść będzie ok. Do dań tylko mleko z puszki.
Odpowiedz
OLADodano:  12 Kwiecień 2019 - 10:53
Nigdy nie jadłam szparagów i nie wiem jak je przyrzadzic. Mniej więcej ile trzeba je trzymać na patelni żeby były dobre?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Kwiecień 2019 - 11:49
5 minut wystarczy.
Odpowiedz
A.Dodano:  12 Kwiecień 2019 - 11:27
wygląda bajecznie, można śmietany krowiej zamiast migdałowej?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Kwiecień 2019 - 12:14
Napisałam w tekście.
Odpowiedz
NataliaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 11:31
Brzmi przepysznie, czy nadaje sie dla osob z IO?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Kwiecień 2019 - 12:14
Tak ale kluczowy jest makaron.
Odpowiedz
kasiaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 11:45
Gosiu dałaś tagiatelle pełnoziarniste?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Kwiecień 2019 - 12:13
Orkiszowe.
Odpowiedz
ElaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 12:15
Kochana Małgosiu, z innej beczki, czy poruszyłabyś temat ortoreksji? Co o niej sądzisz itd.? Wiem że robiłaś prezentację o tym na studiach, chętnie przeczytałabym taki post od ciebie i poznała twoją opinię. Pozdrawiam!
Odpowiedz
MonikaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 12:15
Jakiego makaronu użyłaś? danie wygląda pysznie:)
AnnaDodano:  13 Kwiecień 2019 - 13:53
Napisane wyżej, orkiszowego
Odpowiedz
AniaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 13:07
Czy zmieniając śmietankę na „krowią” zmieni się mocno kaloryczność?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Kwiecień 2019 - 18:45
To zależy ile % tłuszczu. Przy 12% większy się o 100 kcal na całym daniu czyli 25 kcal na porcji.
Odpowiedz
OlaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 15:18
Małgosiu, jeśli użyję śmietanki z mleka krowiego to ma być 30% czy 18%? :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Kwiecień 2019 - 18:46
To już jak lubisz ale 30 % to na bogato by było ;)
Odpowiedz
OlaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 16:34
Małgosiu a jakiej firmy kupujesz makaron orkiszowy i gdzie.Patrzyłam juz kiedyś po sklepach i nie mogłam znaleźć.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Kwiecień 2019 - 18:46
Szukaj w sieci. Ja stacjonarnie tylko raz spotkałam.
Odpowiedz
OlaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 17:51
Małgosiu czy mogę stosować Kelp przy niedoczynności tarczycy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Kwiecień 2019 - 18:44
Nie ponieważ to jod organiczny. Stosujemy jod nieorganiczny.
Odpowiedz
kasiaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 19:25
czy danie zmieni swoja kcal jak dodam mleczko kokosowe?
Odpowiedz
OlaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 21:00
Małgosiu a jakiej firmy kupujesz makaron orkiszowy i gdzie.Patrzyłam juz kiedyś po sklepach i nie mogłam znaleźć.
Odpowiedz
NataliaDodano:  13 Kwiecień 2019 - 0:58
Gosiu, doradź proszę wiarygodny przelicznik kalorii. Bardzo mi zależy, wiem ze posiadasz dużą wiedzę i doświadczenie, bardzo proszę o odpowiedz.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Kwiecień 2019 - 18:26
Ja mam profesjonalny program dla dietetyków, ale są różne aplikacje na telefon do tego celu.
Odpowiedz
Ola Dodano:  13 Kwiecień 2019 - 7:39
cześć Małgosiu . Czy pojawi się tekst o cellulicie ? Kiedyś wspominałaś ze planujesz 🙂 na co uważać : na węglowodany czy na tłuszcze ??
Odpowiedz
RenataDodano:  13 Kwiecień 2019 - 8:24
Mam pytanie nie w temacie. Zamawiałam u Ciebie dietę trzy lata temu. Byłam bardzo zadowolona szybko schudłam i długo jeszcze prawidłowa waga się utrzymywała. Niestety zaczęłam sobie pozwalać na mniej zdrowe odżywianie ,słodycze itp i niestety przytyłam. Chciałam teraz wrócić na dobrą drogę i zaczęłam z powrotem stosować dietę którą mam ale już trochę mi się znudziła i chciałbym inne potrawy. Czy w takim przypadku powinnam od początku wypełnić formularz i czekać na wycenę czy zamawiać kontynuację pisząc na e-mail z którego korzystałam .
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Kwiecień 2019 - 18:33
Musisz ponownie wysłać formularz na diety@qchenne-inspiracje.pl Po 3 latach nie mogłabym potraktować Twojego zgłoszenia jako kontynuacji bo to już kontynuacja nie jest. Wymagana jest ponowna analiza. 3 lata to ogrom czasu. Zgadzając się zabrałabym w grafiku miejsce osobie która ma ciągłość w stosowaniu diety,jest ze mną w stałym kontakcie, pracujemy nad obranymi w strategii celami etc.. Każdego dnia w moim grafiku pracy połowa miejsc jest dla nowych pacjentów z kolejki oczekujących, połowa dla osób które kontynuują dietę.
Odpowiedz
kasiaDodano:  13 Kwiecień 2019 - 9:06
Gosiu widziałam na insta Twój zestaw na uczelnię ; kotleciki z cieciorki , oliwy pestek dyni ,papryki jakie tam było jeszcze warzywo? było na Twoje 2 śniadanko czy taki obiadek na wynos? Co miałaś dziś na śniadanko ? U mnie polecany przez Ciebie: jajko z płynnym żółtkiem na warzywach - pycha:-)A co jutro?
Odpowiedz
DankaDodano:  13 Kwiecień 2019 - 15:26
Zrobiłam dziś na obiad. Mój trzylatek powiedział, że pyszne ♡ Reszta rodziny też wyczyściła talerze :) Dziękuję
Odpowiedz
AnnaDodano:  13 Kwiecień 2019 - 16:05
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
Emilia Dodano:  13 Kwiecień 2019 - 20:56
Zrobiłam dzisiaj i jak zwykle mi super smakowało, a i jeszcze tak szybko się robi. A mój Mąż był zachwycony! I nawet szpinak nie gryzł go w zęby ;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Kwiecień 2019 - 18:25
Wow! Super !!!
Odpowiedz
PaulinaDodano:  13 Kwiecień 2019 - 23:06
Czy szparagi (i inne warzywa, których używasz w swoich przepisach) warto teraz jeść, skoro nie jest na nie sezon?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Kwiecień 2019 - 18:28
Każdy decyduje sam. Zależy też co.
Odpowiedz
MiśkaDodano:  14 Kwiecień 2019 - 0:12
Witaj Małgosiu, uwielbiam Twojego bloga i zawsze wyczekuję nowych wpisów. Chciałam zapytać czy spotkałaś się kiedyś z takimi przypadkami wśród Twoich pacjentów lub czytelników, którzy mają ogromny problem z jedzeniem warzyw? Niestety, jakkolwiek to dziwnie i bezsensownie nie brzmi, ja mam taki problem. Zdaje sobie sprawę z tego jak głęboko zakorzenione to we mnie jest , ale pracuję nad tym od lat. Kiedyś nie jadłam nawet ketchupu, a jedyne co jadlam z warzyw to były ziemniaki... Uwierzysz? A myśl o cebulce w pierogach przyprawiała mnie o mdłości. Dziś jem cebulkę w wielu daniach, zupy kremy z samych warzyw, placki itd. Wiele udało mi się zmienić, niestety sałatki, surówki, wszystko co surowe wciąż staje w gardle. Wiem, że brzmi to strasznie,ale czy jedynym ratunkiem jest wizyta u psychodietetyka? Mieszkam za granicą i mimo, że znam język, udanie się do specjalisty może być nieco trudne... Czy jesteś w stanie jakoś pomóc? Nie spotkałam się z żadnymi artykułami na ten temat
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Kwiecień 2019 - 18:37
To praca od podstaw. Kiedyś myślałam o napisaniu artykułu na ten temat, ale porzuciłam ten pomysł. Teraz myślę że może rzeczywiście warto ten temat poruszyć.
MiśkaDodano:  14 Kwiecień 2019 - 20:41
Na pewno warto, osobiście znam takich ludzi i jestem jedyną, która chce coś zmienić...Moi znajomi jedzą syf i wyglądają z roku na rok co raz gorzej. Dużo wysiłku w to wkładam, inni się śmieją,a ja pokornie małymi kroczkami idę do przodu. Ludzie się do tego nie przyznają...bo to dziwne,bo spotyka nas tylko przykrość,a to demotywuje i nie nakłania do pracy nad tym... :( Żałuję , że nie mam możliwości podjęcia współpracy z Tobą, tzn. porozmawiania o tym...
KorneliaDodano:  15 Kwiecień 2019 - 13:57
Mam podobny problem, tylko dotyczy to przede wszystkim warzyw surowych i przyznam szczerze, że nie wiem z czego on wynika. Od kilka lat od kiedy postanowiłam o siebie zadbać jest lepiej - jest już kilka warzyw które zjem na surowo i jest szansa na zjedzenie sałatki. Ale wciąż np. włożenie do ust ogórka powoduje u mnie odruch wymiotny, natomiast ogórków kiszonych mogę zjeść i słoik (choć kiedy i tych nie tykałam). Kiedyś nie jadłam w ogóle kiszonej kapusty - teraz jak jest dobra to zjadam więcej niż innych rzeczy na talerzu :) przyznam szczerze, że niestety stwierdzono u mnie nietolerację na gluten, jajka i mleko, ale czasem pojawia mi się ochota na zwykłą białą bułkę z masłem, wędliną i surowym POMIDOREM :) i jest mimo wszystko dla mnie wielki sukces! :) A ten przepis MEGA PYSZNE - porcję dla 4 osób zjedliśmy we dwójkę z mężem (makaronu było o połowę mniej :) ) Z uwagi na moją nietolerancję było z makaronem ryżowym.Nie znalazłam nigdzie śmietanki migadałowej, więc było mleko kokosowe. PYSZNE! Małgosiu, proszę o więcej! :)
Odpowiedz
SylwiaDodano:  15 Kwiecień 2019 - 5:43
Dołączam się do wpisu Miśki z 14.04. Moja nastoletnia córka ma taki sam problem, tylko że nawet zupa krem z warzyw jest dla niej nie do przełknięcia i owoce też są na \"czarnej liście\". Je tylko ziemniaki, surową marchewkę i banany, czasami kawałek jabłka. Ona sama chciałaby to zmienić, bo ma świadomość jak powinno wyglądać zdrowie odżywianie. Gdy miała 2-3 latka jadła wszystko, potem zaczęły się u niej poważne problemy ze zdrowiem i odbiło się to na jej diecie. Obecnie jest już zdrowa, ale problem z jedzeniem warzyw i owoców został. Nie wiem jak się zabrać do tego, aby jej pomóc, więc artykuł na ten temat byłby ogromnym wsparciem.
Odpowiedz
MonikaDodano:  15 Kwiecień 2019 - 18:53
Właśnie zrobiłam i jest obłędne! Zrobiłam ze śmietanką krowią 18% i makaronem pszennym bo innego nie miałam. Bajka!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Kwiecień 2019 - 8:24
Cieszę się bardzo ;)
Odpowiedz
AgaDodano:  16 Kwiecień 2019 - 13:16
Czy bardziej tłusta jest śmietanka 30% czy mleczko kokosowe że składem 85% kokosa? Pytam z ciekawości gdyż pijąc pewnego dnia koktajl z samego mleka kokosowego, po 20min te mleko chciało się wydostać górą i dołem. Finalnie skończyło się to biegunka. Zastanawiam się czy to kwestia tłuszczu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Kwiecień 2019 - 17:04
Ilość tłuszczu jest porównywalna.
Odpowiedz
ADodano:  17 Kwiecień 2019 - 10:02
Gosiu, z czego bierze się charakteryctybny \"zapach moczu\" po zjedzeniu szparagów? Czy to normalne?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Kwiecień 2019 - 10:51
To normalne.
Odpowiedz
KatarzynaDodano:  18 Kwiecień 2019 - 18:38
właśnie zjedliśmy pastę ze szparagami, pychotka :)
Odpowiedz
PatrycjaDodano:  25 Kwiecień 2019 - 13:28
Kochana Gosiu, Będąc w tematyce makaronów - co myślisz o makaronie z czarnej fasoli lub z ciecierzycy (moje najlepsze odkrycie ostatnich zakupów w Biedronce)? Czy jest to dobra alternatywa dla tradycyjnego makaronu? Uwielbiam makarony i rezygnuję z nich ze względu na fakt, że nie są najzdrowsze. A może to tylko mit i niepotrzebnie z niego rezygnuję? Bardzo proszę o odpowiedź :) jesteś moim kulinarnym guru :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2019 - 7:59
Jak najbardziej. Takie makarony są bogate w białko i mają dużo błonnika.
Odpowiedz
JustynaDodano:  26 Kwiecień 2019 - 11:36
Zrobię to ! mam szparagi pierwszy raz będę jeść je więc jestem ciekawa smaku. Ale mam prośbę do Małgosi czy mogłabyś napisać post o życiu bez nabiału. Jakie ty produkty zamiast masła /margaryny używasz. I kiedy będzie książka ? Nie mogę się doczekać. Jeżeli mogę się podzielić z informacją: po odstawieniu nabiału skóra twarzy jest w dużo lepszej formie, nie mam tak często gazów (oczywiście, że są) nie ma bólu brzucha po wypicia kawy z mlekiem. Lekarz pozwoli wprowadzać znowu nabiał ale już oswoiłam się że zmianami, jest mi z tym stanem dobrze nie chce znowu zmieniać :)
Odpowiedz
EwelinaDodano:  26 Kwiecień 2019 - 19:50
Gosiu dziękuję Ci za ten przepis. To jest niebo ! ❤
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Maj 2019 - 16:41
Cieszę się bardzo.
Odpowiedz
AniaDodano:  27 Kwiecień 2019 - 13:51
Jesli zamienię makaron na makaron z ryżu brązowego , to czy danie nadaje się dla osób z Hasimoto?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Maj 2019 - 16:39
Jak najbardziej ;)
Odpowiedz
OlaDodano:  5 Maj 2019 - 21:46
Małgosiu, gdzie można kupić śmietankę migdałową? lub czym mogę ją zastąpić? Pierwszy raz o czymś takim słyszę i u mnie w sklepie na pewno czegoś takiego nie dostanę :(
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Maj 2019 - 16:34
Olu bez problemu kupisz w sieci. Stacjonarnie ja kupuję w Auchan lub Piotr i Paweł.
Odpowiedz
ZenonDodano:  12 Maj 2019 - 16:50
Gosiu czy mogę użyć nitek z rosołu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Maj 2019 - 12:46
Nitki nie bardzo. Bardziej tagliatelle.
Odpowiedz
KatarzynaPDodano:  13 Maj 2019 - 18:06
Przepyszne!!! Wspaniałe danie
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Maj 2019 - 8:02
Cieszę się że smakowało ;) Pozdrawiam ;)
Odpowiedz
BeataDodano:  22 Maj 2019 - 23:37
Zrobiłam. Pyszne.
Odpowiedz
kamillaDodano:  23 Maj 2019 - 13:24
Właśnie zjadłam przepyszny obiad :-) mniam!!!!!
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
4-tygodniowy jadłospis ułożony w celu redukcji masy ciała oraz pod konkretne schorzenia
ZAMÓW
img1
MOJE KSIĄŻKI
a w nich porady żywieniowe i nowe przepisy
bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne, dzięki którym pokochasz gotowanie
ZAMÓW
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej