Canelloni ze szpinakiem i ricottą w sosie beszamelowo – pomidorowym. Proporcje na 10 sztuk

Canelloni z ricottą i szpinakiem. Ulubione danie mojego synka. Ja sama też je lubię i robię dość często.
Dziś postanowiłam zdradzić Wam mój błyskawiczny przepis na canelloni. 
Wbrew pozorom nie jest to danie pracochłonne i trudne. Makaronu wcale nie trzeba podgotować i męczyć się z nakładaniem farszu do wiotkich wówczas rurek. Wystarczy nafaszerować je lekko ciepłym farszem, odstawić na 15 minut i szczelnie zalać ciepłym sosem.
Nasz domowy hit to sos beszamelowo – pomidorowy. Słodko – słono – korzenny. To połączenie smaków bardzo nam odpowiada.
Na wierzch sosu nie dajemy żadnego sera. Jedna rurka canelloni ma zaledwie 100 kcal. Razem z sosem 150 kcal. Danie w sam raz na piątkowy obiad. Idealne do lunchboxa do zabrania do pracy. 

Polecam 😉

Kaloryczność:
Jedna rurka canelloni bez sosu ma ok. 100 kcal
Z sosem ma ok. 150 kcal
Cały sos ma ok. 500 kcal

Składniki na 10 sztuk canelloni:

  • 250 gramów serka ricotta
  • 450 gramów mrożonego liściastego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól
  • czarny pieprz
  • łyżeczka klarowanego masła
  • 10 sztuk makaronu canelloni

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak rozmrażamy, odsączamy z wody. Wkładamy na patelnię, przesmażamy na łyżeczce klarowanego masła około 2-3 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Lekko studzimy.
  2. Do lekko wystudzonego szpinaku dodajemy serek oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy.
  3. Gotowym farszem napełniamy rurki canelloni używając końcówki od małej łyżeczki.
  4. Układamy w formie wysmarowanej olejem lub masłem. Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie robimy sos.
  5. Sosem zalewamy canelloni w taki sposób, aby wszystkie były nim szczelnie pokryte. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. 

Składniki na sos beszamelowo – pomidorowy :

  • łyżka masła
  • łyżka mąki orkiszowej typ 650
  • 400 ml mleka
  • 400 gramów pomidorów krojonych z puszki 
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka ksylitolu

Sposób przygotowania:   

  1. W garnku rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę, przesmażamy na złoty kolor. Energicznie, cały czas mieszając wlewamy mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
  2. Do sosu beszamelowego wlewamy pomidory, mieszamy, gotujemy 2-3 minuty. Dodajemy łyżeczkę ksylitolu, mieszamy.
    Sos ma być słodko – słono – korzenny. W razie potrzeby należy dodać więcej gałki i soli.

Canelloni ze szpinakiem i ricottą w sosie beszamelowo – pomidorowym. Proporcje na 10 sztuk
Oceń ten wpis

73 komentarze

MagdaDodano:  23 Luty 2018 - 8:40
Małgosiu, czy można użyć do sosu mąki orkiszowej typ 1850? Jakie zastosowanie jeszcze może mieć mąka takiego typu? W moich sklepach nie ma typu 650 który zalecasz, są jedynie 1850 oraz 450. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Luty 2018 - 9:25
Możesz użyć wyższego typu, ale wówczas sos nie będzie tak aksamitny. Będzie miała grudki z mąki. Otręby.
Odpowiedz
anonimowyDodano:  23 Luty 2018 - 8:41
1-jedna ma 150 kal z sosem czyli tyle tego sosu co się znajduje na niej? 2-przy 1600 kal dziennie mogę sobie pozwolić na takie 3 z sosem? 3-moze być na kolacje?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Luty 2018 - 9:27
1- sos dzielimy na 10 porcji. 2- 3-4 3 - tak
Odpowiedz
anonimowyDodano:  23 Luty 2018 - 8:44
Do czego ten sosik można jeszcze wykorzystać? ;-)Wyglada apetycznie
ewaDodano:  23 Luty 2018 - 19:50
Podobny sos robię do spaghetti. Zamiast pomidorów z puszki daję koncentrat pomidorowy.
Odpowiedz
zuzaDodano:  23 Luty 2018 - 8:54
Małgosiu mogłabyś kiedyś napisać taki post o tym jak zdecydowałaś się porzucić pracę na etacie dla tego co kochasz robić, i z poradami dla osób które chcą jak ty iść za marzeniami i zmienić pracę?? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Luty 2018 - 9:28
Opisane jest to w zakładce "O mnie".
Odpowiedz
JustaDodano:  23 Luty 2018 - 9:18
Mmm... do przetestowania w najblizszym czasie
Odpowiedz
MałgosiaDodano:  23 Luty 2018 - 9:23
Małgosiu, czy mogłabyś napisać mi co robić jak w organizmie jest za dużo aluminium. jak się tego pozbyć.Mąż ma takie warunki pracy, zrobił wyniki i wyszło mu dużo za dużo aluminium (toksyczne). Proszę Cię o poradę co ma jeść czy pić czy piszesz tego rodzaju diety. Ja jestem na twojej diecie redukcyjnej i świetnie działa.Pozdrawiam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Luty 2018 - 9:39
Napiszę.
Odpowiedz
AniaDodano:  23 Luty 2018 - 9:26
Wygląda pysznie. Czy przy niedoczynność tarczycy można sobie pozwolić?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Luty 2018 - 9:39
Tak.
Odpowiedz
AnetaDodano:  23 Luty 2018 - 9:32
Bedą słodkie przepisy dla osob ktore nie mają piekarnika?tego jest maultko na blogu
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Luty 2018 - 9:39
Będą ;)
AnetaDodano:  23 Luty 2018 - 11:26
ooo to dziękuję :)
Odpowiedz
A.Dodano:  23 Luty 2018 - 10:04
Wyglada oblednie!! Pewnie nie znajde pelnoziarnistegio makaronu canneloni, czy przenne biale ugotowane z tego przepisu odpowiednie dla IO?
agnieszkaDodano:  26 Luty 2018 - 9:05
są muszle razowe bartolini
Odpowiedz
AniaDodano:  23 Luty 2018 - 10:11
Gosiu, od kiedy mozna podawac olej z czarnuszki? Moja trzynastomiesieczna coreczka po tygodniu chodzenia do zlobka rozchorowala sie tak, ze konieczny byl antybiotyk. Chce jej jakos odbudowac odpornosc
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Luty 2018 - 17:23
Możesz malutkiej podać ale 1/4 łyżeczki.
AniaDodano:  23 Luty 2018 - 18:14
Dziekuje za odpowiedz
Odpowiedz
AniaDodano:  23 Luty 2018 - 10:12
Cieszę się na kolejny pomysł na wegetariański posiłek. Uwielbiam Ricottę i na słodko i na słono. Mam pytanie czy będzie może post nt. odpowiednio zbilansowanej diety wegetariańskiej? A może jest, tylko go nie widzę? :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Luty 2018 - 17:27
Będzie.
Odpowiedz
MagdalenaDodano:  23 Luty 2018 - 10:29
Mówi Pani, że często robi to danie, a co z canelloni, które jest przecież z białej mąki? Raczej nie pochwala Pani jedzenia dań z białej maki. Niestety łyżka mąki orkiszowej do sosu nic już tu nie zmieni. Nie chodzi mi tu o to by Panią potepic. Szkoda mi tylko tych ludzi, którym dziś przez mode na dietetyke zabrania się niemal wszystkiego bo niezdrowe. A okazuje się że dietetycy często też niezdrowo się żywią lecz ukrywają to z wiadomych powodów. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Luty 2018 - 17:21
Magda wszystko jest kwestią ilości. Jak wiesz (albo i nie jeśli jesteś ze mną krótko lub po raz pierwszy dziś wpadłaś) czytając mojego bloga nie jestem ortodoksem i jadam torty, pizzę i canelloni. Jednak nie codziennie.
MartaDodano:  24 Luty 2018 - 14:35
Wydaje mi się,że słowo \"często\" jest tu kluczowe.Dla jednych będzie to oznaczać raz w tygodniu,dla innych 2-3 razy w tygodniu,a jeszcze innych raz w miesiącu.Poza tym w tym daniu jest dużo warzyw(szpinak i pomidory).
Odpowiedz
AsiaDodano:  23 Luty 2018 - 10:31
Pani Małgosiu, przepraszam, że zupełnie zmieniam temat, ale już nie wiem jak podejść do problemu, jestem bezradna... Moja córeczka (3 latka) cały czas choruje na zapalenie płuc, lekarze cały czas faszerują ją antybiotykami, przez co mała jest osłabiona i nie ma żadnej odporności. Stwierdzono u niej również astmę. Jak naturalnie mogę wzmocnić jej odporność i jaką dietę wprowadzić, żeby w jakikolwiek sposób jej pomóc. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Luty 2018 - 17:25
Asiu przede wszystkim malutkiej należy odstawić nabiał i zastosować zalecenia jakie opisuję w postach o odporności w zakładce Odporność. Podawaj jej też dużo kaszy jaglanej aby wespół z odstawieniem nabiału odśluzować organizm.
Odpowiedz
YakitaDodano:  23 Luty 2018 - 10:32
Canelloni świetna sprawa, ale w życiu bym nie wpadła, że ktoś może faszerowac ugotowany makaron:)) Aż się poplakałam że śmiechu próbując to sobie wyobrazić :) Dzięki za poprawienie humoru i natchnienie co zrobić na jutrzejszy obiad :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Luty 2018 - 17:27
Spotkałam się z tym ;)
Odpowiedz
BeataDodano:  23 Luty 2018 - 10:32
Małgosiu, jakie są negatywne skutki suplementacji syntetycznego żelaza? Wpływa źle na nasze jelita?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Luty 2018 - 17:18
To zależy od stanu żołądka. Bywają bóle, bywają zaparcia, bywa że zęby żółkną.
Odpowiedz
TomaszDodano:  23 Luty 2018 - 10:43
Gosiu czy można w trakcie zakwaszania żołądka brać leki na zgagę jak dokucza?
Odpowiedz
MartynaDodano:  23 Luty 2018 - 10:49
Malgosiu uwielbiam Twojego bloga. Czytam codziennie i staram się odżywiać wzorując się na Twoich przepisach. Mam pytanie nie na temat. Czy na kolacje mozna robić sobie owsianki z twojego przepisu czy te danie zarezerwowane jest tylko na śniadania? Przyznam się, że uwielbiam rozmaitosci na mleku ale na kolacje. Co Ty na to?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Luty 2018 - 17:16
Raczej owsianki nadają się na śniadanie. Na kolację jogurt z granolą. A granola z dużą ilością orzechów.
Odpowiedz
AsiaDodano:  23 Luty 2018 - 11:24
Gosiu a Twoje pisto to do kotletow z kalafiora można np zrobić z piersią kurczaka na parze lub pieczonej bez węglowodanów na obiad? Czasem np jak chce zjeść lekki obiad i nie mam ochoty na ziemniaki makaron etc. P.S Mój mąż jak widzi fajnego kalafiora to częściej go kupuje niż kiedyś i mówi że będzie super na kotleciki :)Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Luty 2018 - 17:15
Tak.
Odpowiedz
alexDodano:  23 Luty 2018 - 13:09
Wyglada przepysznie. Czy osoba z insulinoopornościa może zjesć takie danie ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Luty 2018 - 17:14
Z insulinopornością nie bardzo.
Odpowiedz
MagdaDodano:  23 Luty 2018 - 13:33
Małgosiu,mam pytanie dotyczące szczepionek dla dzieci. W którymś komentarzu widziałam, ze pisałaś o szczepionkach, które nie mają rtęci. Które to będą?Szukam nt. informacji..z góry bardzo dziękuję
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Luty 2018 - 17:14
Nie podam tu konkretnej nazwy i nie podawałam również tam. Trzeba czytać w informacji o składzie leku.
Odpowiedz
Ania K.Dodano:  23 Luty 2018 - 13:34
Małgosiu Uwielbiam te Twoje szybkie dania. Kolejne, które pewnie okaże się hitem w mojej rodzinie. Nawet najmlodsza 13 mscy uwielbia Twoje przepisy ☺
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Luty 2018 - 17:13
Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
MaLenaDodano:  23 Luty 2018 - 15:43
Malgosiu, po wypiciu wody mineralnej często boli mnie żolądek, o czym to moze swiadczyc? Jaką wode najlepiej pic lub co wogule pic przy problemach z zolądkiem?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Luty 2018 - 17:26
Czy żołądek boli tylko po wodzie? Czy po jedzeniu także? Czy po wodzie niegazowanej także?
Odpowiedz
DominikaDodano:  23 Luty 2018 - 16:09
Gosiu, lekarz na rozstępy zalecił mi suplementowanie kolagenu. Czy masz może wiedzę czy lepiej kupić proszek czy tabletki? :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Luty 2018 - 17:29
Na rozstępy kolagen? Nic nie pomoże. Szkoda Twoich pieniędzy.Przerwanych włókien kolagenu i elastyny nic nie naprawi. Nawet nam na dietetyce na anatomii o tym mówiono jak uczyliśmy się o skórze. Myślę że lekarzom także ta wiedza została przekazana.
DominikaDodano:  23 Luty 2018 - 19:56
Nawet na czerwone? No cóż... trudno :D
DariaDodano:  26 Luty 2018 - 12:31
Smaruj kremem Cepan póki czerwone.
Odpowiedz
MagdaDodano:  23 Luty 2018 - 19:00
Gosiu, czytałam na fb, że znów ktoś skopiował sobie Twój tekst. To jest bardzo smutne. Współczuję :* A chciałam pisać z zapytaniem. Czy mogłabyś napisać kiedyś tekst o zasadach zdrowego odżywiania i przygotowywania posiłków? Taki tekst dla laików co nigdy się nad zdrowym odżywianiem nie zastanawiali. W pracy pewnie spotkałaś się z masą popełnianych błędów przez klientów. Chciałabym to wydrukować rodzicom i im przekazać. Wiem, że teraz zajmujesz się bardziej medycznymi tematami, więc jeżeli nie byłoby to możliwe to może możesz polecić jakąś prosto napisaną książkę w tym właśnie temacie? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :*
Odpowiedz
KKDodano:  24 Luty 2018 - 5:56
Gosiu, a tak w temacie poprzedniego posta - czy faktycznie nie powinno się pić po posilku bo to rozrzedza soki żołądkowe?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Luty 2018 - 8:03
Odsyłam do postów o żołądku. W 1 lub 2 części o tym pisałam.
Odpowiedz
BasiaDodano:  24 Luty 2018 - 13:30
Zrobiłam, zjadłam i padłam :)) smak mnie powalił :)) bałam sie tej ilości gałki , ale super wszystko smakuje. Dziękuje za kolejny przepis do powtórzenia. PS. Nie miałam ricotty - dałam serek wiejski ziarnisty, który fajnie się rozpuścił nie miałam canelloni tylko muszle razowe żytnie
Odpowiedz
Ania K.Dodano:  24 Luty 2018 - 15:32
Małgosiu Czym zastąpić ricotte? Obeszlam już kilka sklepów i nie ma ricotty...
Odpowiedz
RutkaDodano:  24 Luty 2018 - 15:54
Gosiu z innej beczki. Czy napiszesz kiedyś artykuł o alkalizowaniu organizmu sodą?
Odpowiedz
alexDodano:  24 Luty 2018 - 18:13
Pani Magdo a jeśli canelloni będą z mąki DURUM to osoba z IO może się skusić ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Luty 2018 - 8:01
Tak.
Odpowiedz
BasiaDodano:  24 Luty 2018 - 22:56
Gosiu, chciałam zażywać teraz selen. Mam średnią nietolerancje na drożdże a w składzie tych tabletek są drożdże selenowe - nie wiem co to jest i czy przez to nie mogę ich łykać? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Luty 2018 - 8:00
Niestety tego produktu nie możesz brać.
Odpowiedz
aDodano:  25 Luty 2018 - 1:10
Małgosiu, przepraszam, że nie w temacie, ale już ktoś prosił pod poprzednimi postami o post na temat zdrowego przybrania na wadze. Czy można liczyć w najbliższym czasie? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Luty 2018 - 7:59
Mam zapisany ten temat. Będzie ;)
AnetaDodano:  26 Luty 2018 - 8:10
o tak ja też poproszę marzę aby prztyć 5 kilo ale sie nie da :(
Odpowiedz
AniaDodano:  25 Luty 2018 - 11:36
Małgosiu, czy napisałabyś dietę na uregulowanie progesteronu i prolaktyny? Dziekuję za odpowiedź!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Luty 2018 - 7:55
Zapraszam do zadania pytania w wiadomości na facebooku. Muszę zadać kilka pytań a komentarze na blogu nie są najlepszym do tego miejscem.
Odpowiedz
AnkaDodano:  27 Luty 2018 - 9:33
Pro tip: najszybszym sposobem nadziewania canelloni to przełożenie nadzienia do mocnego woreczka, w którym odcinamy róg-później wystarczy tylko wycisnąć farsz do rurek :)
Odpowiedz
Karolina IwaDodano:  2 Marzec 2018 - 10:58
Mniam! Wspaniale wygląda to danie! ja szpinak mogłabym jeść codziennie.
Odpowiedz
BasiaDodano:  5 Marzec 2018 - 8:41
Robiłam w sobotę. Pyszności! :-)
Odpowiedz
BasiaDodano:  5 Marzec 2018 - 8:44
Robiłam w sobotę. Pyszności! :-)
Odpowiedz
karolinaDodano:  9 Marzec 2018 - 19:08
Gosiu! Moze glypie pytanie- czy mozna zamiast ricotty użyć serka philadelpia? Szczerze to Nigdy nie jadlam ricotty i nie wiem czy roznica miedzy tymi serami bedzie znaczaca w tym daniu? Z gory dziekuje
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Marzec 2018 - 9:14
Philadelphia nie bardzo poneiważ jest zbyt kremowy, tłusty. Konsystencja nie ta.
Odpowiedz
MartaDodano:  15 Marzec 2018 - 18:33
Robiłam wczoraj! Do nadzienia dodałam jeszcze cebulę i starty ser twardy (Pecorino Romano), świetnie podbija smak. Nadzienie wyszło cudowne, sos na wierzchu już nie do końca, nie nasze smaki - jak sos do gołąbków... Następnym razem zrobię sos pomidorowy bez dodatku beszamelu :)
Odpowiedz
annaDodano:  28 Kwiecień 2018 - 19:23
można użyć świeżego szpinaku,w jakiej ilości?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  30 Kwiecień 2018 - 9:18
Tak.
Odpowiedz
Co oferuję?
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Pokaż poprzedni wpis
Szukasz pomysłu na prezent?
PRZEJDŹ DO SKLEPU