fbpx
Chaczapuri z serem mozarella, podane z oliwą z oliwek z nutą bazylii
Img

Chaczapuri jest jednym z najpopularniejszych,tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Nazwa tego dania, dokładnie określa czym ono jest. Chaczo to twaróg (ser), a puri – pieczywo.
Chaczapuri składa się więc, z sera i drożdżowego ciasta.

Tradycyjne receptury chaczapuri, różnią się w zależności od regionu, a nawet osobistych upodobań gospodyń, stąd nie ma jednego, jedynego, oryginalnego przepisu.
W większości, Gruzini przygotowując chaczapuri, smażą placki na patelni, na rozgrzanym oleju, ale są i tacy, którzy pieką je w piekarniku.I ja z uwagi na aspekt dietetyczny będę piekła chaczapuri w piekarniku. Zmodyfikowałam też przepis i aby ciasto było lżejsze nie dodam do niego jajek.

Chaczapuri doskonale smakuje maczane w oliwie z oliwek.

Składniki na ciasto (6-8 szt.):
* 30 dag mąki
* 3 dag drożdży (1/3 standardowej kostki)
* 2 łyżeczki cukru
* szczypta soli
* 4 łyżki ciepłego mleka
* 2 łyżki oliwy
* ok. pół szklanki ciepłej wody

Dodatkowe składniki:
* ser mozarella
* oliwa (ja używam oliwy z bazylią – jest idealna do tego typu dań)

1. Do kubeczka wkładamy pokruszone drożdże,posypujemy cukrem i dodajemy 4 łyżki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż „urośnie”.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, drożdże, wodę (z ilością wody ostrożnie, ciasto ma być sprężyste, jak plastelina) i zagniatamy ciasto.
3. Uformowane w kuleczkę ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i czekamy 30 minut aż wyrośnie. Ciasta w czasie rośnięcia nie ruszamy, nie zaglądamy co się pod ściereczką dzieje, nie otwieramy okna (ciasto nie lubi przeciągów).
4.Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto. Z ciasta wycinamy kółka. Posypujemy mozarellą i formujemy „pieroga”.
5. Piekarnik nagrzewamy do 250 st. Jak piekarnik się nagrzeje, zmniejszamy temperaturę do 200 st. i wstawiamy chaczapuri. Pieczemy 10 minut.

Kaloryczność:
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 155 kcal

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Canelloni ze szpinakiem i ricottą w sosie beszamelowo – pomidorowym. Proporcje na 10 sztuk

Canelloni z ricottą i szpinakiem. Ulubione danie mojego synka. Ja sama też je lubię i robię dość często. Dziś postanowiłam Czytaj dalej

FAVA – grecki krem z grochu który skradł moje serce
FAVA – grecki krem z grochu który skradł moje serce

Piątkowy wieczór kilka miesięcy temu. Kolacja z mężem w greckiej restauracji. Składamy zamówienie. Po chwili dostajemy starter. Coś w małym Czytaj dalej

Przepis na domową, pełnoziarnistą tortillę. Zero konserwantów i sztucznych dodatków. 100 % natury. Tylko 4 składniki
Rollsy z grillowaną papryką i bazyliowym serkiem

Na wstępie chcę Was przeprosić, że na ten przepis czekaliście tak długo. Chyba o żadną potrawę nie przychodziło tak wiele Czytaj dalej

Wegetariański/wegański krem z cukinii i młodego selera z mleczkiem kokosowym
Wegetariański/wegański krem z cukinii i młodego selera z mleczkiem kokosowym

Troszeczkę nam się ochłodziło, więc ciepła zupka sprawdzi się idealnie. I na obiad i na kolację. Mający możliwość odgrzania, mogą ją Czytaj dalej

30 komentarzy

trolldoraDodano:  9 marzec 2013 - 18:48
mniam :)
Odpowiedz
Szczypta pieprzuDodano:  10 marzec 2013 - 10:37
Wygląda super! Dodałam sobie do ulubionych i na pewno zrobię :).
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 marzec 2013 - 22:54
Boże! Jak to pięknie wygląda!!!! <3
MałgosiaDodano:  12 marzec 2013 - 8:33
Zachęcam do wypróbowania ;)

Pozdrawiam,
Małgosia
Odpowiedz
ugotujmyto.plDodano:  21 marzec 2013 - 21:04
Muszę koniecznie wypróbować...:)!
Odpowiedz
ThermoprzepisyDodano:  25 marzec 2013 - 14:06
Przyłączam się jako chętna do wypróbowania. Wygląda smakowicie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2013 - 9:38
Witaj:) Całkiem przypadkiem trafiłam na Twój blog i dodaję go do ulubionych :) Wczoraj zrobiłam chaczapuri i się zakochałam !!! Dodałam oprócz sera warzywa i wyszło mega! Pozdrawiam. Emilia :)
Dodano:  26 marzec 2013 - 17:17
Cieszę się, że wypróbowałaś, i że Ci smakowało. Ja kiedyś dodałam jeszcze paprykę i bazylię świeżą - wyszło pyszne.
Pozdrawiam Cię serdecznie,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 październik 2013 - 11:27
wczoraj zrobiłam i niestety ale wszystkie pierożki rozkleiły się w trakcie pieczenia i zawartość wyciekła na blaszkę .Całość wylądowała w koszu bo nie nadawała się do jedzenia, Grażyna
Dodano:  11 październik 2013 - 11:31
Musisz mocniej skleić brzegi. Mi się nigdy tak nie zrobiło.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 październik 2013 - 12:36
Brzegi skleiłam mocno i głęboko bo nie dawałam dużo nadzienia ale i tak się pootwierały.Może trzeba posmarować jajkiem?
Dodano:  11 październik 2013 - 12:45
Nie zdarzyło mi się nigdy żeby mi się pootwierały a robiłam wiele razy. Sporo osób już robiło i dziewczyny pisały mi mailem że wychodziło bez zastrzeżeń. Też teraz na facebooku dziewczyna pisała ze wyszło super.
Nie wiem co poszło nie tak :(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 listopad 2013 - 11:48
Mam prośbę, czy możesz obok komentarza o ilości kalorii napisać wagę tego dania, które widać na zdjęciu? Fasola
Odpowiedz
Gosia StasiorowskaDodano:  7 kwiecień 2014 - 19:19
Czy tą przystawkę można podawać na zimno czy lepiej na ciepło?
Dodano:  7 kwiecień 2014 - 20:55
zdecydowanie na ciepło ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 maj 2014 - 16:22
nie za bardzo rozumiem przepis... rozwalkowujemy ciasto i robimy 1 duzego "pieroga " z calego ciasta czy wycinamy z ciasta kolka i robimy normalne pierogi z nadzieniem mozzareli?
Dodano:  3 maj 2014 - 17:04
rozwałkowujemy ciasto, wycinamy kółka i formujemy pierogi z nadzieniem z mozzarelli
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 maj 2014 - 2:46
A czy można użyć drożdży instant? Jeśli tak to w jakiej ilości?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2014 - 14:56
Malgosiu ktos skopiowal Twoj przepis razem ze zdjeciami.
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/chaczapuri_z_serem_mozarella_podane_z_oliwa_z_oliwek_z_nuta_bazylii
Dodano:  6 lipiec 2014 - 22:10
nie, to przepis dodany przeze mnie na moje gotowanie,
kiedyś dodawałam tam przepisy, już tego nie robię ale dziękuję za czujność :)
AnonimowyDodano:  5 wrzesień 2014 - 10:43
czy to jest takie ciasto jak w czeburekach??
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 wrzesień 2014 - 14:41
Jaka pora dnia na to danie? Przekąska, kolacja, śniadanie?
Dodano:  8 wrzesień 2014 - 19:06
raczej obiad + ful sałatki z mixu sałat do tego
AnonimowyDodano:  9 wrzesień 2014 - 8:15
Dzięki za informacje :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 listopad 2014 - 20:06
Małgosiu myślisz, ze z mozarellą w kulce to wyjdzie?
Dodano:  1 listopad 2014 - 20:16
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 marzec 2016 - 6:53
Czy w przepisie nie ma błędu? Naprawdę 30 dag mąki? Nie więcej?
AnonimowyDodano:  7 marzec 2016 - 22:54
Ja robiłam z takiej ilości i wyszło wyśmienicie....mniammm polecam ?
Odpowiedz
joannaDodano:  21 wrzesień 2017 - 12:37
Jaka mąka najlepsza? Czy może być orkiszowa?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  22 wrzesień 2017 - 8:38
Orkiszowa tak ale typ max 700. Z cięższej nie wyjdzie dobre.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Tkanka tłuszczowa trzewna (czyli ta gromadząca się w okolicy brzucha) nie jest „biernym magazynem tłuszczu”. To narząd endokrynnie czynny, wydzielający: 
📍cytokiny prozapalne (IL-6, TNF-α), które hamują sygnalizację insulinową w komórkach mięśni i wątroby oraz promują insulinooporność, 
📍leptynę (przy dużej ilości dochodzi do leptynooporności, w efekcie czego odczuwasz ciągły apetyt), 
📍rezystynę (hamuje działanie insuliny, promuje insulinooporność),
📍wolne kwasy tłuszczowe (FFA) bezpośrednio do krążenia wrotnego, co zwiększa insulinooporność w wątrobie i produkcję glukozy przez wątrobę (glukoneogenezę).

Czynniki te promują:
😩 stan zapalny niskiego stopnia,
😩 zaburzenia sygnalizacji insulinowej w mięśniach, wątrobie i tkance tłuszczowej,
😩 insulinooporność. 

➡️ A insulinooporność = gorsza regulacja sodu i wody w nerkach, większa retencja sodu i wody ➡️ więcej zatrzymanej wody w organizmie.

Otyłość brzuszna może też zaburzać funkcję:
☹️ układu limfatycznego (utrudniony odpływ chłonki),
☹️ układu krążenia (więcej ciśnienia na naczynia krwionośne → mikrozaburzenia → przesięki → obrzęki).

🙋‍♀️🙋‍♀️ Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha częściej mają problem z retencją wody, zwłaszcza jeśli współwystępuje u nich insulinooporność, stan zapalny i siedzący tryb życia.

Takie osoby powinny zwrócić szczególną uwagę na to, co jedzą ponieważ niewłaściwa dieta pogłębia błędne koło:
🔁 insulinooporność → niestabilna glikemia → zwiększona retencja wody → jeszcze większy dyskomfort i trudność w redukcji masy ciała.
➡️ Tkanka tłuszczowa brzuszna – nasila stan zapalny i podbija insulinooporność.
➡️ Wysoki poziom insuliny sprawia, że organizm zatrzymuje więcej sodu i wody.
➡️ Efekt? Opuchnięte palce, kostki, twarz – i uczucie „ciężkiego ciała”.

Kluczowe założenia diety:
🔹 stabilizacja poziomu glukozy i insuliny,
🔹 działanie diuretyczne,
🔹 działanie przeciwzapalne.

Potrzebujesz diety o działaniu diuretycznym, która stabilizuje glikemię, zapewnia sytość i genialnie smakuje?
Skomentuj 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a prześlę informacje. 

#Insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #cukrzycatypu2 #odchudzaniezgłową

...

585 258
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

462 751
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

206 153

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds