fbpx
Chleb na zakwasie, orkiszowo – żytni, z ziarnami i nietypowym składnikiem
Img
Przepis na chleb pszenno-żytni na naturalnym zakwasie (klik) , cieszy się ogromną popularnością. Piecze go regularnie coraz więcej osób, co mnie bardzo cieszy. Nie ma piękniejszego zapachu w domu, niż zapach świeżo upieczonego domowego chleba. Bez spulchniaczy i sztucznych dodatków.
Chcę Wam zaproponować nowy chlebek, orkiszowo – żytni, z ziarnami i  nietypowym składnikiem.
A zaczęło się od nietypowej przesyłki, którą otrzymałam miesiąc temu od Kasi, jednej z moich czytelniczek.
Pisałam o tym na facebook’u (klik) . Otrzymałam chleb i zakwas. W paczce był także przepis, jednak w pierwszym momencie go nie zauważyłam. Ukroiliśmy sobie z mężem po kromce i zaczęliśmy się doszukiwać smaku, który był niezwykle ciekawy. Po chwili mój mąż orzekł, że chleb jest na 100 % z mąki gryczanej. W tym momencie w pudełku zauważyłam karteczkę i wszystko stało się jasne. W chlebku była kasza gryczana.
Składnik, którego akurat w chlebie bym się nie spodziewała.
Zainspirowana przepisem, jaki otrzymałam od Kasi zrobiłam chleb z kaszą, gryczaną, ale po swojemu. W przepisie Kasi jest kilogram mąki pszennej, a ja wolę jej unikać w chlebie.
Jeśli kasza gryczana w chlebie, nie do końca Wam odpowiada, możecie jej nie dodawać. Zamiast kaszy dodajcie pół szklanki ulubionych ziaren.
Zakwas na ten chlebek, robimy tak samo, jak zakwas na chleb pszenno- żytni. Przepis na zakwas jest tu (klik).  
Składniki na 2 foremki tzw. keksówki : 
  • 100 gramów suchej kaszy gryczanej (kaszę należy ugotować na sypko i wystudzić)
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • pół szklanki siemienia lnianego w ziarnach
  • pół szklanki pestek dyni
  • pół szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki otrębów pszennych
  • 500 gramów mąki orkiszowej
  • 200 gramów mąki żytniej
  • 100 gramów mąki żytniej razowej
  • łyżka soli
  • łyżka miodu
  • litr ciepłej (nie gorącej) przegotowanej wody
  • zakwas – przepis TU (klik) 
Przygotowanie:
  1. Do miski wkładamy wszystkie ziarna, płatki owsiane, otręby i kaszę gryczaną. Zalewamy wodą, dodajemy sól, miód i zakwas. Wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Mąki mieszamy razem. Do masy z ziarnami stopniowo dodajemy po dwie szklanki mąki, cały czas mieszając.
  3. Masę wyrabiamy długo, łyżką, lub ręką. Warto poprosić panów, bo mają więcej siły.
  4. Z masy odkładamy do szklanego słoika 3 czubate łyżki na następny zakwas i przykrywamy folią do żywności. Trzymamy w lodówce maksymalnie 2 tygodnie. Z odłożonego zakwasu możemy upiec chleb już po 7 dniach.
  5. Formy do pieczenia smarujemy obficie masłem. Wykładamy masę i odstawiamy na 9 godzin, najlepiej w ciepłe miejsce. W miejscu, w którym stoją nie może być przeciągów.
  6. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 st. z termoobiegiem.
  7. Po upieczeniu chlebek od razu wyjmujemy z piekarnika i z foremek. Kładziemy na drewnianą deskę do wystudzenia. Chlebek można kroić minimum po godzinie.

136 komentarzy

The CrowDodano:  7 Maj 2014 - 9:18
Ja od dawna robię sama chleb. Używam do tego 2:1 mąki żytniej razowej i 1:2 mąki pszennej pozostałe składniki jak w Twoim przepisie, piekę w 190-200 stopni 1h 20 min i wychodzi mi niesamowicie twarda skórka, w środku jest dobry ale na skórce można nóż połamać.. Kiedyś jeszcze ciepły w akcie desperacji włożyłam do reklamówki - skórka wchłonęła wilgoć z parującego chleba ale to chyba nie było zbyt zdrowe posunięcie. Dalej eksperymentowałam - mając na uwadze, że to mąka razowa mogła być przyczyną - zastąpiłam mąką przenna razową ale niewiele pomogło. Kupię mąkę orkiszową (jest strasznie droga..) i spróbuję wg Twojego przepisu.
AnonimowyDodano:  23 Maj 2014 - 19:18
tez tak miałam z moimi pierwszymi chlebami, az dowiedziałam sie ze chleb piecze sie na najniższej szynie. od tej pory zawsze wychodzi
aniabaraDodano:  19 Czerwiec 2014 - 11:29
żeby skóra chleba nie była taka twarda należy po wyciągnięciu z foremki spryskać wodą (tak robią w piekarniach) wtedy skóra nie jest taka twarda. ;)
aniabaraDodano:  19 Czerwiec 2014 - 11:31
po wyjęciu chleba z foremki wystarczy spryskać go wodą wtedy skóra nie będzie taka twarda. (tak robią w piekarniach).
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Maj 2014 - 9:38
Mam pytanie - piekłam ostatnio chlebek z Twojego pierwszego przepisu i wyszedł super, tylko skórkę ma strasznie twardą. Bardzo ciężko się go kroi. W środku, mimo że ma już pięć dni, jest pyszny i miękki, a ta skórka od samego początku była twarda, aż ciężko było ugryźć. Jest na to jakiś sposób? Cały czas trzymam go przykrytego bawełnianą ściereczką, myślałam, że może to go uchroni przed wysuszeniem skórki, ale niestety.... Może czymś go posmarować przed pieczeniem następnym razem? Bardzo proszę o jakąś radę :)
pozdrawiam Magda
Dodano:  7 Maj 2014 - 9:50
zanim urośnie czyli jak przełożysz masę do formy posmaruj wierzch chleba olejem (użyj pędzelka silikonowego) - powinno pomóc
AnonimowyDodano:  7 Maj 2014 - 10:18
Dziękuję za radę - następnym razem tak zrobię :)
AnonimowyDodano:  7 Maj 2014 - 12:33
Mam taki patent, że po wyjęciu keksówek z chlebkami z piekarnika przykrywam je na 10min wilgotną ściereczka (namoczoną i odciśniętą). U mnie pomaga, może i przy tym chlebku sie sprawdzi? Spróbować nie zaszkodzi :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Maj 2014 - 9:54
A czy ten chleb można upiec na zakwasie z lodówki?Czy trzeba wyhodować nowy?
Dodano:  7 Maj 2014 - 10:40
można na tym, który masz aktualnie w lodówce,
AnonimowyDodano:  17 Luty 2016 - 19:40
Czy zakwas po wyjeciu z lodowki trzeba jakos podkarmiczeby ruszyl,czy mozna odrazu piec chleb?
Odpowiedz
Justyna JustaDodano:  7 Maj 2014 - 9:58
Super przepis! Piekłam już 3 razy chlebek z Twojego przepisu i wychodzi pyszny :) Zakwas poszedł już w świat do paru domostw i wszyscy pieką! A ten przepis na pewno wypróbuję w niedzielę. Kiedyś zastanawiałam się, czy chleb bez mąki pszennej mi w ogóle wyjdzie, przekonam się o tym teraz. Pozdrowienia Gosiu :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Maj 2014 - 10:34
Witam, czy jesteś w stanie powiedzieć ile taki chleb ma indeksu glikemicznego ? pozdrawiam :)
Dodano:  7 Maj 2014 - 10:40
niestety nie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Maj 2014 - 10:41
Ile to będzie kaszy suchej w przeliczeniu na szklanki? I czy do mąki orkiszowej mogę dodać tylko mąkę żytnią razową? Czy nie będzie za "ciężkie" ciasto?
Dodano:  7 Maj 2014 - 11:11
ciasto będzie ciężkie ale wyrośnie, stoi 9h
kaszy suchej 100 g to ciut więcej niż pół szklanki
AnonimowyDodano:  7 Maj 2014 - 11:22
Dzięki. Zabieram się za upieczenie chlebka - pierwszego w życiu. Oczywiście najpierw zakwas.
p.s. mój mąż zaczął jeść na śniadanie Twoją "paszę dla świń" z jogurtem i różnymi dodatkami i zdziwiony, że tak długo go "trzyma" he he.
UWIELBIAM CIĘ
Dodano:  7 Maj 2014 - 11:24
mój mąż miał takie samo odczucie - zdziwiony był że 4 godziny nie jest głodny po owsiance ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Maj 2014 - 10:47
Jaki typ mąki orkiszowej i mąki żytniej należy użyć? - orkiszowa 630, 700 czy 2000? żytnia 720? Czy waga kaszy - 100g - to jest waga przed czy po ugotowaniu?
Dodano:  7 Maj 2014 - 11:08
100 g to waga przed ugotowaniem
ja mam do chleba orkiszową 700 a żytnią 720
do zakwasu żytnia 2000
AnonimowyDodano:  7 Maj 2014 - 11:37
Dziękuję.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Maj 2014 - 12:48
W przepisie jest miód, czy czuć go w chlebie, bo nie bardzo mi pasuje jego smak, czy można miód pominąć?
Dodano:  7 Maj 2014 - 14:04
nie czuć smaku miodu,
możesz zamiast miodu dodać łyżkę cukru
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Maj 2014 - 12:49
a jeśli mamy ten zakwas nasz pierwszy czyli taki po 7dniach to doczytalam ze mamy go dać w ilośći mniej wiecej litrowego sloika , a reszte składników normalnie ? czyli cale 800g mąki ?
Dodano:  7 Maj 2014 - 14:03
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Maj 2014 - 12:59
Małgosiu Kochana, może jakieś danie ze szparagami???
Dodano:  7 Maj 2014 - 14:02
ba blogu jest krem ze szparagów i roladki, ale będą też inne dania jak wyzdrowieję, bo póki co pochorowałam się
Odpowiedz
Marzena SzkodzińskaDodano:  7 Maj 2014 - 14:38
Gosiu a szybkie pytanie :-) jak duże masz te keksówki ??? Ile cm ? Bo ja mam różnej wielkości i się zastanawiam jakie użyć aby chleb nie wyszedł za niski :-) dziękuje :-)
Dodano:  7 Maj 2014 - 14:44
standardowe ok. 30 cm
Marzena SzkodzińskaDodano:  9 Maj 2014 - 14:16
Dziękuje. Zabieram się zatem za chlebek jutro :-) pozdrawiam :-)
Odpowiedz
Top fit PolaDodano:  7 Maj 2014 - 15:04
Czy kasza nie powoduje, że chleb stał się suchy?
Dodano:  7 Maj 2014 - 16:00
nie ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Maj 2014 - 15:39
Gosiu jadlam dziś makaron ze szpinakiem, ale ja tak go uwielbiam ze zjadlam polowe czyli 250 g, czy to nie za dużo? + około 85 gramow makaronu suchego?
Dodano:  7 Maj 2014 - 16:00
jest ok :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Maj 2014 - 15:43
w przepisie jest ze z wyrobionego ciasta można odłozyc zakwas do lodówki i "Z odłożonego zakwasu możemy upiec chleb już po 7 dniach". proszę napisz czy po wyjeciu z lodówki mam odczekać 7 dni i dopiero upiec kolejny chleb czy mogę od razu??
Dodano:  7 Maj 2014 - 15:59
kolejny chleb pieczesz po 7 dniach (w czasie tych 7 dni zakwas z 3 odłożonych łyżek stoi w lodówce)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Maj 2014 - 16:56
Droga Małgosiu, a czy znasz jakieś sposoby na zaparcia lub problemy z wypróżnianiem? Proszę pomóż od kilku dni czuję się jak balon! Nic nie pomaga owsianka, otręby, ruch
Dodano:  7 Maj 2014 - 17:41
wypij sok z marchewki, jabłka i buraków świeżo wyciskany w domu
mi pomaga
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Maj 2014 - 17:26
aa moze dac pani jakis przepis na spaghettii ? bo ja je uwielbiam i chcialabym bardziej dietetycznee moze makron pelnoziarnisyy nie musi byc spaghetti moze swiderki tlyko przepis na jakis sos moze przecier pomidorowy z jogurtem naturalnym no nie wiem co by pani poradzila ? :) czy lepiej kupic gotowy sos do spaghetii? :)
Dodano:  7 Maj 2014 - 17:40
dodam przepis na odchudzone spaghetti, póki co proponuję wypróbować ten przepis
http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/01/przepisy-fit-penoziarniste-tagliatelle.html
można dodać mięsko
AnonimowyDodano:  7 Maj 2014 - 17:48
ok dziekuje :))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Maj 2014 - 18:25
Może nie w tym temacie co trzeba, ale taka przestroga dla wszystkich odwiedzających stronę i stosujących się do przepisów, bądź zdrowo odżywiających się :)

Długi czas odżywiam się bardzo zdrowo, jednak okres świąteczny był lekką rozpustą. Niestety po nim wylądowałam w szpitalu (z przyczyn kardiologicznych dla jasności ;) ) Szpitalna, tygodniowa dieta i nieregularne posiłki spowodowały, że w majówkę nie umiałam normalnie funkcjonować. Jadłam znacznie więcej niż zwykle, nieregularnie, dużo słodyczy, mało owoców i warzyw. Zaznaczę, że na wadze nie zostało to odnotowane, jedynie w obwodach. Ale co najgorsze - od dwóch dni leże w łóżku z ogromnym przeziębieniem - JA - okaz zdrowia od roku kiedy się lepiej odżywiam, leżę i poradzić sobie nie mogę z chorobą. Organizm nie dostawał właściwych składników odżywczych, do tego osłabiony po szpitalu, poddał się chorobie.
Dziewczyny... nie rezygnujcie same ze zdrowego odżywiania się, nie przynosi to żadnej korzyści dla naszego organizmu, a wręcz przeciwnie. Oczywiście, czasem wręcz należy ulec pokusie, ale jeśli nie dopadnie Was choroba, walczcie o siebie i o swoje zdrowie. To nie kosztuje wiele. Co więcej, lekarz powiedział, że mam wyjątkowo silne to przeziębienie - ale cóż się dziwić kiedy nie byłam chora już ponad rok. Odstawiłam zdrowe jedzonko TYLKO na TRZY tygodnie... Dziewczyny - nie warto :( Ja żałuję, że po szpitalu odpuściłam swoje jedzonko i jadłam co popadło. Co gorsza - nie mogę wrócić do normalnego odżywiania, bo jestem wiecznie głodna. Po roku czasu - wystarczyły trzy tygodnie.... :(
"Zakichana" Monika ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Maj 2014 - 19:54
a Małgosiu moge ejsc wątróbke smazonaa na olejuu ? z 2 kanapkami chleba razowego ? na koalcjee ? czy nie za bardzo ? :)
Dodano:  7 Maj 2014 - 19:56
możesz, ale z tym olejem rozsądnie z ilością wątróbki ;)
AnonimowyDodano:  7 Maj 2014 - 20:14
a to moze lepiej na oliwie ? :))
Odpowiedz
dzumkaDodano:  8 Maj 2014 - 9:48
Czesc ,na wypróznienie polecam własnie ten chlebek ,ja od kiedy taki piekę nie mam problemów siemie lniane działa ;)a na twardą skórkę polecam posmarowac na sam koniec wodą i zaraz wyjąć,pozdrawiam
Odpowiedz
dzumkaDodano:  8 Maj 2014 - 9:53
miałam zapytać jak Twoje sampoczucie a pisałam o chlebie :) jak tam ręce?
Dodano:  8 Maj 2014 - 9:56
lepiej, powoli wychodzę z tego ;)
dzumkaDodano:  8 Maj 2014 - 10:49
to dobrze,Małgosiu a próbowałaś tego krochmalu ?
Odpowiedz
zczterdzieścidwa natrzydzieścisześćDodano:  8 Maj 2014 - 13:29
moja mama robi podobny chleb, więc mam do niego słabość ;)
Odpowiedz
Kasia RoszczenkoDodano:  9 Maj 2014 - 8:43
Piekłam wczoraj chleb orkiszowy z kaszą gryczaną na zakwasie (bez żadnych innych dodatków). I mówię z pełną odpowiedzialnością najlepszy chleb jaki jadłam!!! Mega miękki i rewelacyjny w smaku, na tyle, że dziś już tylko piętka została ;) Nastawiłam wczoraj zaczyna na kolejny i dziś już rośnie w foremce w podwójnej porcji :)

Od 3 tygodni eksperymentuję z chlebami i nie planuję więcej kupować chleba na spulchniaczach, bo wolę swoje na zakwasie mięciutkie i wilgotne - przynajmniej wiem co jem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Maj 2014 - 0:22
Małgosiu, a czy można dodać pestek z dyni prażonych I delikatnie posolonych?
Dodano:  10 Maj 2014 - 6:38
tak, możesz pestki podprażyć, ale czy solić ?
do chleba idzie sól
Odpowiedz
Marzena SzkodzińskaDodano:  11 Maj 2014 - 16:04
Chlebki upieczone. Wyszły pyszne. Dziękuje Gosiu za przepis :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 Maj 2014 - 12:22
Gosiu, czy można użyć mąki pełnoziarnistej?
Dodano:  13 Maj 2014 - 12:47
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Maj 2014 - 10:19
Gosiuuuu :)
pierwsze dwie sztuki właśnie wyszły z pieca, radość ogromna :D
ładnie wyszły z foremki, ale tak jak ktoś pisał, że twarda skórka to fakt, u mnie z góry jak skóra z dinozaura, jestem ciekawa czy potem zmięknie, zawsze smarujesz olejem górę ? piekłam 60 minut może to dlatego, jak Ty pieczesz po czym widzisz że to już czas ?
Dodano:  14 Maj 2014 - 10:53
ja w ogóle nie smaruję góry olejem (kiedyś tak)
ja też piekę 60 minut, skórka zmięknie jak ostygnie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Maj 2014 - 8:44
Czy zamiast mąki orkiszowej mogę dodać owsianą? Niestety w auchan nie znalazłam orkiszowej..
Dodano:  19 Maj 2014 - 10:49
nie próbowałam z owsianą ale sądzę że tak,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Maj 2014 - 14:29
Małgosiu, piekę Twój chlebek.. jest pyszny. Uzależniłam sie od niego :-) Proszę o informacje co zrobic z zakwasem ( żeby sie nie zmarnował) jesli wyjężdzam na 2-3 tygodnie urlopu?? Gosia
Dodano:  20 Maj 2014 - 16:16
zamroź te 4 łyżki zaraz po upieczeniu nowego chleba czyli zakręcasz chleb ale odłożonego zakwasu nie wkładasz do lodówki a do zamrażarki,
po powrocie z urlopu wyciągasz zakwas, wstawiasz do lodówki i pieczesz chleb po 7 dniach
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Maj 2014 - 10:58
piekłam godzinę i mi się przypalił :( w ogóle nie wiem czy to dobrze robie, ten zakwas z lodówki mi nie rośni ani troszkę, a ta masa chlebowa którą robię jest taka strasznie gęsta, a nie dodałam i tak całej mąki z przepisu, pomocy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Czerwiec 2014 - 22:24
Małgosiu co sądzisz o pieczywie z lidla?
Dodano:  5 Czerwiec 2014 - 7:46
kupiłam tam kiedyś jakiś chleb na zakwasie, nie pamiętam czy ze słonecznikiem, ale żytni był i smaczny
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Czerwiec 2014 - 11:08
Małgosiu :-)
chlebek Twój piekę nieprzerwanie już drugi miesiąc :-D, z kaszą gryczaną białą niepaloną (można kupić w tesco, w realu, w sklepach ze zdrową żywnością) jak tylko umieściłaś go na blogu...
Wiele czytałam w książkach (aktualnie czytam "Dom na rozlewiskiem") i w internecie o zakwasie i robieniu chleba, któremu trzeba oddać trochę "swojej duszy"...
Tak jak chlebuś odstawia się w ciepłe miejsce na 9h przed upieczeniem, warto również kilka godzin wcześniej wyciągnąć zakwas z lodówki wymieszać go drewnianą szpatułką/łyżką żeby "ruszył" (ja słoik przykrywam gazą żeby mógł "oddychać" -> też gdzieś to wyczytałam ;-) )
Wczoraj rano gdy wyciągnęłam rano zakwas z lodówki (bo wieczorem przygotowywałam ciasto chlebowe) wymieszałam go - pierwszy raz dodałam 50g mąki żytniej + 50ml wody ciepłej i zakwas ruszył elegancko ;-) (o tyle mniej odjęłam składników z ogólnego przepisu) po wyłożeniu wieczorem do keksówek, dziś rano (o 4 :-) ) tak pięknie wyrósł ponad wysokość keksówki...
Mąkę i pozostałe składniki też warto przygotować i wyciągnąć wcześniej z szafki, aby się ociepliły i nabrały "mocy" ;-)
Chlebek zawsze delikatnie zwilżam dłonią umoczoną w ciepłej wodzie zaraz po wyłożeniu do foremek, drugi raz po 9h godzinach przed włożeniem do piekarnika i dziś (pierwszy raz tak zrobiłam - zgodnie z książką jw.) 10minut przed wyciągnięciem z piekarnika jeszcze raz posmarowałam ciepła wodą (tym razem pędzelkiem) i chlebek ma piękną złocistą, taką świecącą skórkę... :-)

Pozdrawiam serdecznie, Małgosia
ps. miłego weekendu
Odpowiedz
Smaczne-zdroweDodano:  19 Czerwiec 2014 - 12:05
Witam. Chlebek gryczany to już od dłuższego czasu mój ulubiony. Ja tylko pierwszy raz dałam kaszę gotowaną (została od obiadu), teraz zawsze daję surową, dodatkowo do mąk pełnoziarnistych orkiszowej i żytniej dodaję jeszcze mąkę gryczaną, no i do chleba nigdy nie dodaję ani miodu ani cukru (nie wiem tak naprawdę czemu to ma służyć...). Wierzch obsypuję ziarnami i obficie skrapiam wodą, skórka jest chrupiąca ale nie tak twarda by był problem z ugryzieniem. Do środka również dodaję ziarna. Do tej pory to mój najlepszy chlebek a trochę już ich wykombinowałam. Pozdrawiam !
JustynaDodano:  30 Lipiec 2014 - 12:52
A można zapytać w jakich proporcjach dajesz te trzy rodzaje mąk tzn ile orkiszowej, ile razowej i ile gryczanej?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Czerwiec 2014 - 16:07
Gosiu, pytanie może wyda się idiotyczne, ale te 3 łyżki do następnego zakwasu mam odłożyć z masy, w której są już ziarna słonecznika, siemienia i dyni? Czytam i czytam, i ciągle nie to zastanawia.
Dodano:  19 Czerwiec 2014 - 22:01
tak, z tej masy już zakręconej na chleb :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Czerwiec 2014 - 20:33
Gosiu a czy z tego zakwasu z kaszy gryczanej mogę za tydzień zrobić chlebek bez kaszy gryczanej? czy muszę odkładać dwa osobne zakwasy
Dodano:  19 Czerwiec 2014 - 22:02
tak, spokojnie za tydzień możesz już nie dodawać kaszy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Czerwiec 2014 - 9:53
Czy zakwas jak rośnie w miseczce to ma być przykryty ściereczką czy nie koniecznie?
Dodano:  21 Czerwiec 2014 - 10:57
niekoniecznie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Czerwiec 2014 - 22:22
Czy można chlebek upiec bez kaszy ? Zakwas sie robi jutro ostatni dzień dokarmiania :-) chyba wyjdzie bo go czuć i taki piankowy
I jeszcze jedno pytanko :-). Czy jak odłoze 4 łyżki zakwasu to do reszty już mąki nie dodaje tak?dziękuje
Dodano:  25 Czerwiec 2014 - 22:33
tak,można bez kaszy
nie już nie dokarmiasz odłożonego zakwasu, trzymasz go w słoiku w lodówce, przykryty folią do żywności
AnonimowyDodano:  26 Czerwiec 2014 - 14:22
Dziękuję za odpowiedź :-) ale chodziło mi o ten zakwas co mam pierwszy chlebek upiec czy tam dodaje mąkę czy pieke z tego co jest i czy dwa mi wyjdą.wiem może głupie pytanie ale po raz pierwszy mam doczynienia z zakwasem zawsze na drożdżach piekłam :-) pozdrawiam
Dodano:  26 Czerwiec 2014 - 14:49
wyjdą Ci dwa,
do pierwszego chleba dodajesz ilość wielkości max. litrowego słoika
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Czerwiec 2014 - 22:41
Zrobilam chleb prze no żytni i odłożony za kwas czeka w lodowce teraz chce zrobić chlebem z kaszai znów podłoże 4 łyżki i czy z tego zakwasu odlozonego z kasza znów mogę zrobić przenno żytni chce robić raz jeden raz drugi Można tak
Dodano:  26 Czerwiec 2014 - 8:18
tak, kaszę możesz dodać lub nie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Czerwiec 2014 - 12:30
Gosiu :)
mój zakwas stał w lodówce koło miesiąca, nie wiesz czy da się z takiego jeszcze zrobić chleb ?
Dodano:  30 Czerwiec 2014 - 12:37
nie, zakwas może stać max. 8 dni,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Czerwiec 2014 - 15:40
a czy zamiast 100 g mąki żytniej razowej mogę dodać po prostu żytniej ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2014 - 20:44
chlebek pyszny:) Małgosiu, masz może przepis na inne pieczywo (bułki, bagietki, itp.). Jest mnóstwo przepisów w Internecie na pieczywo ale z Twoich wszystko mi się udaje i smakuje a z innych blogów już doznałam porażki :( więc liczę że podzielisz się pomysłem na pieczywo na blogu :)
Odpowiedz
nikola DrgasDodano:  3 Lipiec 2014 - 19:37
Witam ile trzeba dać zakwasu aby upiec chleb z Pani przepisu ?
Dodano:  3 Lipiec 2014 - 20:37
Jeśli hodujesz zakwas od podstaw to litrowy słoik, jeśli masz już zakwas z którego pieczony był już chleb to 4 łyżki
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Lipiec 2014 - 8:48
Małgosiu, wczoraj razem z mężem wyrabialiśmy chlebek z Twojego przepisu. Wstałam dziś rano o 5, żeby włożyć chlebek do piekarnika (takie z nas łakomczuchy, że chcieliśmy go zjeść już na śniadanie o 7) i powiem Ci, że wyszedł rewelacyjny! Chrupiący, miękki, pyszny. Przez zapach unoszący się po całym domu nie mogłam już zasnąć :-) Dodałam odrobinę za mało soli (mnie to osobiście nie przeszkadza, bo solę bardzo mało, ale mąż trochę marudził, to następnym razem dosypię troszkę więcej), ale mimo wszystko to najlepszy chleb, jaki jadłam. Dodam, że pierwszy raz robiłam pieczywo własnoręcznie :-)
Dodano:  4 Lipiec 2014 - 9:44
Bardzo się cieszę :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Lipiec 2014 - 21:58
Tratatatat to już jutroooo...... Zakwas gotowy, kucharka też, z nadziejami, że chleb wyjedzie taki jak w komentarzach. Pytań na razi nie mam, wszystko jasne tylko pochwalić się chciałam.
Pozdrowienia, Magda.
AnonimowyDodano:  15 Lipiec 2014 - 9:57
Jest, a właściwie już nie ma. Chleb został pochłonięty, ja pochwalona. Czy teraz czekać aż 7 dni na kolejny? Jak dzielić się zakwasem, tak po prostu oddać trochę w słoiczku?
Dziękuję bardzo Gosiu, Twój blog jest bardzo cenny, świetna robota.
Magda
Dodano:  15 Lipiec 2014 - 11:02
tak, następny pieczesz za 7 dni a chcąc się podzielić zakwasem zamiast 4 łyżek odkładasz 8 i masz dwa słoiki z zakwasem z czego jednym możesz kogoś obdarować
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Sierpień 2014 - 21:06
A czy moze stać np 10 godzin jeśli chcę zagnieść o poźnej porze a upiec rano?
Dodano:  3 Sierpień 2014 - 23:26
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Sierpień 2014 - 17:21
Czy zakwas na chleb moze byc w lodówce dłużej niż 7 dni?
Dodano:  19 Sierpień 2014 - 18:00
najdłużej trzymałam 14 dni
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Sierpień 2014 - 21:06
Małgosiu jutro piekę pierwszy chlebek i proszę podpowiedz, bo zrobiłam zakwasu z połowy porcji na 1 bochenek, czyli teraz do zakwasu dodaje 400g mąki, czy tak? Jakiej mąki najlepiej użyć i w jakiej konfiguracji, bo mam w domu mąkę orkiszową, pszenną, pszenną pełnoziarnistą i żytnią razową?
Dodano:  24 Sierpień 2014 - 21:33
tak 400 g,
ja bym zrobiła 200 orkiszowej i 200 żytniej razowej
AnonimowyDodano:  25 Sierpień 2014 - 17:53
dzieki :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 Sierpień 2014 - 14:30
Gosiu, możesz zdradzić, jakich mąk używałaś do wypieku chleba? Tak ogólnie, nie w przypadku tego konkretnego.
Byłam dziś w sklepie i kupiłam mąkę z ciecierzycy, mąkę gryczaną i mąkę jaglaną - nie bardzo wiem czy się nadają do wypieku chleba, może używałaś którejś?
Dodano:  29 Sierpień 2014 - 19:43
nie używałam tych akurat,
w większości używam:
200 g żytnej razowej, 600 g żytniej
400 g żytniej razowej, 200 g orkiszowej, 200 g żytniej
AnonimowyDodano:  3 Wrzesień 2014 - 9:51
Zrobiłam chleb z kombinacji tych mąk, ale dodałam ich zaledwie po około 100 g, bazą nadal była mąka żytnia 2000. Nie czułam różnicy w smaku za bardzo, więc można pokombinować. Dodałam jednak pierwszy raz czarnuszkę, bo czytałam, że nadaje się do pieczywa o to był błąd. Jest okropna i bardzo wpływa na smak chleba, nie mogę się już doczekać aż go wykończymy i zabiorę się za nowy, już bez tego paskudztwa.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Październik 2014 - 13:24
A ile zakwasu trzeba dodać?
Dodano:  7 Październik 2014 - 14:56
jak robisz świeży zakwas ok. litrowego słoika a jak już masz zakwas od innego chleba to 4 łyżki
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2014 - 15:28
Dojrzalam dzis w sklepie orkisz do wypieku domowego chleba z Melvita,,sklad:oczyszczone ziarno pszenicy orkisz.Czy to jest cos innego niz maka orkiszowa i czy mozna tego uzyc zamiast maki orkiszowej bo jest duzo tansze??
Dodano:  17 Październik 2014 - 17:24
a czy to nie jest taka mieszanka do wypieku chleba w tych maszynach ? już z drożdżami i różnymi spulchniającymi dodatkami ? patrzyłaś skład ?
AnonimowyDodano:  17 Październik 2014 - 19:10
Sklad:oczyszczone ziarno pszenicy orkisz
Dodano:  17 Październik 2014 - 19:19
aaa czyli orkiszu mało a sporo mąki pszennej, stąd niska cena
AnonimowyDodano:  17 Październik 2014 - 23:29
Bedzie sie nadawac do chleba zamiast maki orkiszowej?
Dodano:  18 Październik 2014 - 8:36
do chleba tak ale to już będzie chleb pszenno - orkiszowy
AnonimowyDodano:  18 Październik 2014 - 11:13
Ok,dziekuje za odpowiedz. W takim razie lece do Kauflanda kupic ten orkisz i będzie chlebek pszenno zytnio orkiszowy?. A tak nawiasem mówiąc to spory wybor mak jest w Kauflandzie-oprocz zytniej,zytniej razowej,z pelnego przemiału pojawily sie gryczana maka,ryzowa,owsiana no i ten orkisz do wypieku chleba,pszenica i zyto do wypieku chleba. Juz wiem gdzie bede się zaopatrywac w mąki do moich chlebkow?. Dziekuje Malgosiu za rozwianie watpliwosci co do tego orkiszu . Pizdrawiam☺
Odpowiedz
MariuszkaDodano:  21 Październik 2014 - 15:17
Uwielbiam chleby na naturalnym zakwasie, są niesamowite
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

Ela już na wstępie naszej współpracy zaznaczyła że jest przypadkiem trudnym i wymagającym.
Dodatkowo jest szkoleniowcem, prowadzącym szkolenia na całym świecie, co wiąże się z dużym stresem i problemami z przewodem pokarmowym.
W formularzu na pytanie o to czy ma za sobą jakieś diety napisała : milion różnych, ostatnio nawet nie mam ochoty już na żadną i żadnej nie stosuję.
MAMY TO 💪💪💪❤️❤️❤️
... Zobacz więcejZobacz mniej

Ela już na wstępie naszej współpracy zaznaczyła że jest przypadkiem trudnym i wymagającym. 
Dodatkowo jest szkoleniowcem, prowadzącym szkolenia na całym świecie, co wiąże się z dużym stresem i problemami z przewodem pokarmowym.
W formularzu na pytanie o to czy ma za sobą jakieś diety napisała : milion różnych, ostatnio nawet nie mam ochoty już na żadną i żadnej nie stosuję.  
MAMY TO 💪💪💪❤️❤️❤️

Skomentuj na Facebooku

Nasza niezastąpiona Gosia3❤

Super. Napisałam priv

To prawda, dziś słowo dieta dla większości oznacza zmianę tego co i jak się je na pewien czas, do osiągnięcia wyników, a potem od nowa - chipsiki, ciasteczka, brak regularnych posiłków itd. Mało kto w tym słowie widzi po prostu sposób odżywiania. Na szczęście dzięki Qchenne Inspiracje - doradztwo żywieniowe można stosować dietę, jedząc smaczne rzeczy i być najedzonym :) i w dodatku nie chce się wracać do poprzedniego sposobu jedzenia!

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej