fbpx
Clafoutis ze świeżymi jagodami
Img

Clafoutis to inaczej owoce w cieście. Klasyczny francuski deser, bardzo uniwersalny ponieważ  można do niego użyć dowolnych owoców. Ja użyłam świeżych jagód.

Francuskie mamy przyrządzają go dla dzieci z reguły na podwieczorek. Zaletą jest szybkość i prostota wykonania. Dzieci uwielbiają go za smak i konsystencję.

Moje dzieci początkowo podeszły do niego nieufnie, głównie ze względu na nazwę, dziwną, obcą i trudną do wymówienia. Ale jak wylądował w piekarniku a po domu rozszedł się niebiański zapach, w kółko biegały pytając “no długo jeszcze” 🙂
Zajadały ze smakiem i myślę, że zrobię go jeszcze nie raz w wersji z wiśniami, morelami i śliwką wegierką .
Clafoutis najlepszy jest jedzony na ciepło. Świetnie komponuje się z kubkiem ciepłego mleka.

Składniki:Clafoutis ze świeżymi jagodami
  • 2 szklanki świeżych jagód
  • 100 gram cukru
  • 125 gram mąki
  • 3 jajka
  • 300 ml mleka
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
  2. Przesianą mąkę miksujemy z cukrem, mlekiem i jajkami na gładką masę.
  3. W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu umieszczamy owoce i zalewamy ciastem.
  4. Pieczemy 20 – 25 minut.
  5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
 Clafoutis ze świeżymi jagodami
Clafoutis ze świeżymi jagodami

Kaloryczność

Cały Clafoutis ma 1400 kcal

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
12 propozycji na dania na spotkanie przy grillu. Bez kiełbasy 🙂
potrawy na grilla

Spotkanie przy grillu, tradycyjne, Polskie, bez kiełbasy ? Przecież to niemożliwe ? Cóż innego lepiej się sprawdzi na grillu, jak Czytaj dalej

Faszerowane łódeczki ziemniaczane

Na weekendową przekąskę, domówkę, ciepłą kolację. Łódeczki ziemniaczane faszerowane kurkami, pancettą i cebulką. Celowo piszę pancetta a nie boczek, mimo Czytaj dalej

Kokosanki amarantusowe ! Bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe
Kokosanki amarantusowe

Są osoby które nie mogą jeść glutenu, nie mogą jajek i nie mogą mleka. Jeśli nietolerancja jest na jeden z Czytaj dalej

66 komentarzy

kuchenny bałaganDodano:  30 czerwiec 2013 - 9:13
Pycha! Jeszcze nie jadłam jagód w tym roku.
Odpowiedz
agateqDodano:  30 czerwiec 2013 - 10:49
Wygląda tak delikatnie, i bez względu na obco-brzmiącą nazwę, musi być pyszny, nic dziwnego, że zapach uwiódł nieprzekonane dzieci;)
Odpowiedz
KlaudiaDodano:  30 czerwiec 2013 - 12:32
Super wygląda, pewnie tak samo smakuje
Odpowiedz
Gosia@Trawka CytrynowaDodano:  30 czerwiec 2013 - 15:55
Super, też mam smaka na jagody. Ale u mnie w warzywniaku były za 30 zł :/ Najlepiej samemu nazbierać :)
Dodano:  30 czerwiec 2013 - 16:50
Rzeczywiście najlepiej zrobić sobie spacerek do lasu i nazbierać. Ja mam las za ogrodzeniem :)
Gosia@Trawka CytrynowaDodano:  30 czerwiec 2013 - 21:06
Ach rewelacyjnie :) Z takimi nazbieranymi własnymi smakuje najlepiej:)
Odpowiedz
MartaDodano:  30 czerwiec 2013 - 18:45
:) wszystko wygląda pięknie, ode mnie nominacja do Liebster Award! Zapraszam na mój blog po pytania :)
Odpowiedz
NieperfekcyjnaDodano:  30 czerwiec 2013 - 19:51
przepis w sam raz dla mnie, zrobię :)
Odpowiedz
Izabella EmDodano:  30 czerwiec 2013 - 23:25
cudowne!
A ja jeszcze jagódek nie jadłam w tym roku :(
Odpowiedz
bartoldzikDodano:  1 lipiec 2013 - 6:27
Właśnie patrzę na deser, który zrobię w następny weekend :-)
Odpowiedz
pastawithapplepie.blogspot.comDodano:  1 lipiec 2013 - 12:25
szybkie i smaczne ;) na dodatek z jagodami ;)
Odpowiedz
toPestka!Dodano:  1 lipiec 2013 - 20:46
fajny przepis, wykorzystam!
Odpowiedz
StrefaUlubionaDodano:  1 lipiec 2013 - 22:10
Prosty przepis i świetny wygląd ciasta, czego chcieć więcej :)
Odpowiedz
MalwinkaDodano:  2 lipiec 2013 - 12:21
Świetne ciasto! Wygląda rewelacyjne, ile tam tych jagódek! Mniam :)
P.S. Śliczny garnuszek :)
Odpowiedz
wedelkaDodano:  2 lipiec 2013 - 16:27
A ja do clafoutis jakoś nie mogę się przekonać..robiłam je raz z czereśniami i nie powaliło mnie na kolana..Ale Twoja wersja intrygująca ;)
Odpowiedz
Sandra jaDodano:  12 lipiec 2013 - 15:27
Ale extra przepisy i jasno wszystko wytłumaczone :) ! Super.. A jagody zbieram już od dłuższego czasu ... I mam ochotę na taki wynalazek - raz wypróbuję ten przepis i inne może też :) Pozdrawiam!
Odpowiedz
CariibaDodano:  23 wrzesień 2013 - 14:47
jakie ma byc w środku? ;] zrobiłam wczoraj i wydało się bardzo niedopieczone i wywaliłam :(
Dodano:  23 wrzesień 2013 - 15:07
Powinna wyjść taka gąbeczka,
Odpowiedz
mostuniaDodano:  11 luty 2014 - 21:03
Wyglądało jak budyń w środku, czyli po prostu zakalec ???. Niewiem dlaczego. Był długo w piekarniku bo po 20 min to była jeszcze woda ???
Dodano:  11 luty 2014 - 22:03
hm .... myślę co mogło pójść nie tak :/
Odpowiedz
HilikoDodano:  3 kwiecień 2014 - 13:33
Czy jeśli użyję mrożonych jagód, smak pozostanie ten sam? Mogę tak zamienić? :)
Dodano:  3 kwiecień 2014 - 17:19
obawiam się ze mogą mieć za dużo wody
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 maj 2014 - 21:56
Ja chciałam się dopytać jaka najlepiej mąka by pasowała do tego ciasta?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 maj 2014 - 10:37
Właśnie zrobiłam te ciacho i się już piecze teraz pozostaje czekać bo aż nie mogłam się oprzeć i musiałam spróbować je zrobić...czekam :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 maj 2014 - 11:36
Super pomysl na szybki deserek. Czy mogę użyć truskawek?? Czy ciasto wyjdzie w tortownicy? Bo nie mam niestety takiego naczynia. Pozdrawiam!
Dodano:  25 maj 2014 - 11:59
tak,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 czerwiec 2014 - 6:58
A czy mogę użyć do przygotowania tego ciasta formy do tarty, czy wyjdzie zbyt płaskie? Piekę jutro z samego rana:-)
Dodano:  28 czerwiec 2014 - 7:13
można, ja piekłam właśnie w formie do tarty, tylko moja jest szklana
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 lipiec 2014 - 20:43
Witam, zrobiłam dziś to ciasto ale wyszedł mi zakalec.. Jaka może być tego przyczyna? Dodalam gruszke i maliny zamiast jagód..
Dodano:  3 lipiec 2014 - 7:24
Gruszka jest bardzo soczysta, wodnista więc to może być przyczyna.
AnonimowyDodano:  3 lipiec 2014 - 14:46
A czy to ciasto w oryginale nie wygląda trochę jak zakalec? znalazłam zdjęcia które pokazują ze raczej ta masa powinna być "gładka" niż taka miękka jak np w biszkopcie. Może mi wyszło tylko nie jestem przyzwyczajona do takiej konsystencji...:)
Dodano:  3 lipiec 2014 - 20:59
powinno wyjść podobne jak ptasie mleczko,
AnonimowyDodano:  4 lipiec 2014 - 9:29
To chyba wyszło :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 lipiec 2014 - 16:17
a czarna porzeczka zamiast jagód może być?
Dodano:  11 lipiec 2014 - 17:06
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 lipiec 2014 - 18:31
Czy można użyć borówki zamiast jagód? wygląda pięknie :)
Dodano:  14 lipiec 2014 - 19:52
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 lipiec 2014 - 13:04
Cały Clafoutis ma 1400 kcal a ile ma jedna porcja ?
Dodano:  17 lipiec 2014 - 13:08
to zależy jak duża,
zważ całe ciasto, ukrój porcję i zobaczysz ile ma kcal
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 lipiec 2014 - 16:35
świetny deser, zrobiłam z nektarynkami-lepsze będzie w wersji z drobnymi owocami lub inne owoce trzeba drobno pokroić i lepiej w kwaskowatymi-bo ciasto samo w sobie słodkie chyba że ktoś lubi bardzo słodko. zrobiłam w formie do tarty, super bedzie zrobione w kokilkach. nawiązując do komentarzy że wychodzi zakalec-u mniw wyszła wersja puddingowa i chyba taka powinna być. :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 lipiec 2014 - 20:36
czy może być mąka kukurydziana? chcę zrobić na deser gdy będę miała bezglutenowych gości.
Dodano:  27 lipiec 2014 - 21:09
nigdy na kukurydzianej nie robiłam, nie ręczę za efekt
obawiam się że może nie wyjść bo maka kukurydziana nie bardzo nadaje się do ciast, jest "za twarda"
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 sierpień 2014 - 22:23
Jaką średnicę ma forma użyta w tym przepisie? Czy mając formę do tarty o średnicy 11 cm mam upiec ciasto z 1/3 składników?
Dodano:  13 sierpień 2014 - 23:01
moja ma 25 cm
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 sierpień 2014 - 13:41
Czy można w tym przepisie użyć inną mąkę niż pszenną? Jeśli tak to jaką?
Dodano:  18 sierpień 2014 - 14:09
można orkiszową, inne mogą być za "ciężkie" do tego ciasta
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 sierpień 2014 - 15:55
Dziękuję za odpowiedź:) Mam tylko orkiszową razową więc zostanę przy oryginale
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 sierpień 2014 - 11:47
Witam. Dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem dlatego chcę zacząć od czegoś łatwego.Jeśli chcę zrobić to ciasto z połowy składników to w jakim naczyniu powinnam je upiec?. Chodzi mi o średnicę lub wymiary. Proszę o odpowiedź:)
Dodano:  22 sierpień 2014 - 13:05
z połowy składników to forma 10 cm lub w tartaletkach
AnonimowyDodano:  22 sierpień 2014 - 13:09
Dziękuję bardzo. Gdy upiekę w tartaletkach, to czas pieczenia pozostaje taki sam, czy zmienia się?
Dodano:  22 sierpień 2014 - 22:06
w tartaletkach pieczesz krócej, nie wiem ile krócej bo nie piekłam nigdy w tartaletkach, musisz obserwować górę ciasta
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 grudzień 2014 - 23:35
"Pij mleko będziesz kaleką" A potem dzieci chorują.
Odpowiedz
Aneta RybkowskaDodano:  17 maj 2015 - 18:55
czy można użyc banana do ciasta?
Dodano:  18 maj 2015 - 9:51
tak
Odpowiedz
Katarina RaszkaDodano:  21 marzec 2016 - 21:38
Mieszkam we Francji i bardzo często jadam te ciasto lecz zawsze z czeresniami, francuzi często nim częstuja choć sama jeszcze go nie robilam
Odpowiedz
UnknownDodano:  23 lipiec 2016 - 11:30
WŁasnie się pieczę:-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 sierpień 2016 - 12:46
Właśnie zrobiłam z jagodami wczoraj zbieranymi KROK po KROKU i jest to ZAKALEC :(

A u Ciebie tak apetycznie wygląda :)

krynia9
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 sierpień 2016 - 19:31
Nie próbuję robić tego ciasta, bo moim zdaniem mi się nie uda. Ciasto ma składniki jak ciasto na naleśniki (nawet konsystencję) i jest bez proszku do pieczenia. Nie ryzykuję. Nie jestem zbyt dobrą kucharą ;) Ale blog najlepszy na świecie :) zmienia moje podejście do jedzenia.
Odpowiedz
Susanna szyjeDodano:  24 maj 2017 - 20:06
Przepis wydrukowałam w zeszłym roku ale upiekłam dopiero dziś. Użyłam mąki orkiszowej tortowej i cukru kokosowego. Mąka bez problemu wyrosła (no OK jajka wyrosły) ale cukier kokosowy to nie był dobry pomysł. Lepszy biały lub trzcinowy o mniej intensywnym smaku. Ciastem zalałam truskawki i muszę przyznać, że po 25 minutach pieczenia na środku formy nadal było płynne. Obniżyłam blaszkę i podpiekłam z samego dołu. Wyszło pyszne o konsystencji ptasiego melczka :) Będe częœściej robić
Odpowiedz
KarinaDodano:  30 czerwiec 2018 - 20:27
Zrobiłam. Wyszło pyszne. Ciasto delikatne ciasto, trochę jak pianka z przewagą owoców. Pyszny, nieprzesłodzony deser.
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  2 lipiec 2018 - 9:27
Super ;) Cieszę się że smakowało ;)
AgataDodano:  9 sierpień 2018 - 9:25
Jakim innym slodziwem mozna zastapic cukier w tym ciescie? Czy mozna dodac np. 2-3 banany? Chcialabym zrobic je dla niespelna rocznego niemowlaka i wolalabym uniknac takiej ilosci cukru:)
Odpowiedz
IzaDodano:  24 lipiec 2019 - 9:16
Zrobiłam. Pyszne, miękkie, słodko kwaśne. Jakby piankowate. Mój mąż ze słodyczy najbardziej lubi ryby:))))) a na to się dosłownie rzucił :D korzystając z Twoich przepisów jestem boginią kuchni:)
Odpowiedz
KrystynaDodano:  30 listopad 2019 - 12:39
Z wiśniami jest pyszny!
Odpowiedz
AnnaDodano:  3 wrzesień 2020 - 16:11
A czy mogę użyć erytrytolu lub ksylitolu zamiast cukru?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  4 wrzesień 2020 - 10:23
Oczywiście.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds