Czy na progu wiosny warto jeść kiełki roślin?

Wszystko wskazuje na to, że wiosna przyjdzie w tym roku szybciej niż powinna. Szczerze nie pamiętam tak ciepłych dni w lutym, i takich prognoz na marzec.
Osobiście zupełnie mi to nie przeszkadza, ale faktem jest, że im szybciej zrobi się ciepło, tym bardziej będą nas kusić pojawiające się już w sklepach ogórki, rzodkiewki czy inne nowalijki.
Marzec czy kwiecień to moim zdaniem zdecydowanie za wcześnie na tego typu produkty, ale czy powinniśmy zupełnie wykluczyć je z wiosennej diety? To zależy.
Chyba już zawsze będę miała w pamięci swoją ponad dwutygodniową potwornie swędzącą wysypkę po zjedzeniu zielonego ogórka ze skórą wiosną 2014 roku. Te serie zastrzyków i nieprzespane noce. Od tamtego czasu jestem bardzo ostrożna 😉
Co jednak zrobić jeśli marcowe czy kwietniowe nowalijki tak Cię kuszą że nie możesz przejść obok nich obojętnie?  
Podjąć decyzję samodzielnie 😉 Pod uwagę weź stan zdrowia, ewentualną skłonność do alergii, pokrzywek, wyprysków, migren, czy problemy trawienne etc.

Wiosna to dla mnie zdecydowanie czas kiełków. Uwielbiam ich smak, cenię za wartości odżywcze i jem praktycznie codziennie od marca do końca kwietnia.

Siła kiełków

Małe ziarenko w twardej skorupce, to taki mały magazyn witamin i minerałów. Jeśli dasz mu wodę, światło i ciepło, uwolni całe swoje bogactwo po to, aby roślina urosła duża i dorodna.
Roślina podczas kiełkowania ma najwięcej witamin i minerałów niż kiedykolwiek później w swoim roślinnym życiu.

Kiełki to bogactwo:
  • nazywanego żywą krwią roślin chlorofilu. Chlorofil to oczyszczająca petarda. Odkwasza i działa przeciwnowotworowo.
  • magnezu, żelaza i witamin z grupy B które pozytywnie wpływają na układ nerwowy, mięśniowy i krwionośny.
  • wapnia i fosforu dla zdrowych kości i mocnych zębów.
  • chroniących nas przed działaniem wolnych rodników antyoksydantów – witaminy E, C, A, selenu i flawonoidów.
  • działających przeciwzapalnie kwasów Omega 3.
  • cynku i siarki będących prawdziwym odżywczym koktajlem dla skóry. Jeśli masz kłopoty z trądzikiem i skórą skłonną do płatania niespodzianek, nie zapominaj o kiełkach.
  • jodu dla zdrowej tarczycy.
  • witaminy K która wespół z potasem zapewnia sprawne działanie układu krwionośnego.
  • błonnika który jak wiemy, jest kluczem do prawidłowego trawienia, obniża poziom złego cholesterolu, odtruwa i stanowi podłoże do rozwoju bakterii acidofilnych.

Warto zaznaczyć też, że kiełki są lekkostrawne i niskokaloryczne więc można jeść je bez obaw o żołądek czy figurę.

Jakie kiełki wybrać i skąd je wziąć?

Mój top to kiełki słonecznika i rzodkiewki. Uwielbiam ich smak. Słonecznikowe smakują jak słonecznik, a te z rzodkiewki, jak rzodkiewka, czyli są ostre i wyraziste (idealne do twarożku).
Kiełki słonecznika i rzodkiewki są szczególnie bogate w cynk i siarkę więc genialnie działają na skórę.
Rodzajów kiełków jest bardzo dużo i musicie sami wybrać te, które będą Wam smakowały najbardziej.
Rzeżucha, lucerna, siemię lniane, fasola mung, brokuł, gryka, owies, żyto. Wybór jest całkiem spory.
Żołądkowcom i cierpiącym na infekcje bakteryjne polecam zwrócić uwagę na kiełki brokuła, z uwagi na dużą zawartość sulfofranu. To substancja działająca silnie przeciwbakteryjne. Skuteczna we wszelkich infekcjach, także w przypadku bakterii helicobacter Pylori. Kiełki brokuła zawierają 30 razy więcej sulfofranu niż dojrzały brokuł.
Kiełki możecie kupić w sklepie gotowe do spożycia, lub wyhodować sami. Nasionka i kiełkownice bez problemu kupicie w sieci. Oczywiście możecie hodować je wg. starej babcinej metody, czyli na wilgotnej ligninie, ale osobiście odradzam tę metodę, bo sprzyja rozwojowi pleśni i grzybów. Zdecydowanie lepsza jest kiełkownica, ponieważ ziarenka mają tam potrzebne ciepełko i cały proces jest zdecydowanie bardziej higieniczny.

Hodujemy kiełki w domu

Optymalna temperatura do kiełkowania to 18-21 stopni. Zanim jednak umieścicie ziarna w kiełkownicy, należy je porządnie przepłukać i zalać wodą w ilości dwa razy większej niż objętość ziaren. Następnie odstawić na całą noc, aby napęczniały.
Rano płuczecie nasionka i umieszczacie w kiełkownicy. Kiełkownicę stawiacie w jasnym, lecz nienasłonecznionym miejscu. Kiełki postawione w pełnym słońcu będą gorzkie.

UWAGA! Nasionka mają być cały czas wilgotne, ale nie mogą stać w wodzie. Każdego dnia należy umyć pojemnik i przepłukać nasionka, aby nie zgniły.
Uważajcie na nasionka kiełkujące, aby ich nie uszkodzić.
Kiełki są gotowe do zjedzenia po średnio 5-7 dniach.

Kiełki polecam każdemu, a w szczególności:
  • osobom z problemami z cerą,
  • osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu,
  • osobom z nadciśnieniem,
  • rekonwalescentom,
  • osobom “wychodzącym” z niedożywienia i anoreksji,
  • młodzieży i osobom uczącym się,
  • osobom pracującym w nocy i na zmiany,

Czy na progu wiosny warto jeść kiełki roślin?
4.4 (88.57%) 14 votes

30 komentarzy

DanutaDodano:  8 Marzec 2019 - 8:10
Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet Małgosiu.
Odpowiedz
kasiaDodano:  8 Marzec 2019 - 10:02
Kiełki uwielbiamy jemy całą rodzinką 😉
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Marzec 2019 - 15:29
U nas także ;)
Odpowiedz
GosiaDodano:  8 Marzec 2019 - 11:25
Witam ja nie w temacie, ile dziennie osoba na redukcji może jeść pestek słonecznika, dyni, sezamu itp.? Czy mogę dosypywać do każdej potrawy czyli 5xdziennie, czy tylko łyżeczkę dziennie. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Marzec 2019 - 15:30
Musisz wkalkulować nasiona roślin oleistych w dzienną pulę tłuszczu.
Odpowiedz
KtDodano:  8 Marzec 2019 - 17:45
Kielki uwielbiam sama uprawiam w sloiczkach sa pyszne
Odpowiedz
AwDodano:  8 Marzec 2019 - 17:47
Malgosiu czy kiedys poruszysz temat o nieplodnosci jakie moga byc przyczyny jakie badania wykonac itd. Sama staram sie o dzidziusa i pomimo ze zdrowo sie odzywiam dbam o skladniki i wogole z tarczyca problemu nie mam z cukrami takze to miesiaczki sa nieregularne czasami zanikaja na dluzej. Juz sama nie wiem jak to ugrysc... Co moze byc nie tak... Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Marzec 2019 - 8:20
To bardzo szeroki i złożony temat i nie planuję poruszać go na blogu. Przyczyną niepłodności zajmują się ginekolodzy i endokrynolodzy. Ja mogę wesprzeć starania dietą, ale przyczynami się nie zajmuję.
Odpowiedz
AJDodano:  8 Marzec 2019 - 22:28
Małgosiu, pytanie całkiem nie na temat, ale czy mogłabyś zdradzić jaki zegarek masz na zdjęciu z życzeniami na dzień kobiet? Marka i/lub model? Wygląda bardzo ładnie
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Marzec 2019 - 8:18
To Michael Kors MK 5057
Odpowiedz
AśkaDodano:  9 Marzec 2019 - 4:33
Dzień dobry :) Polecisz jakiś sklep z kiełkami?
Odpowiedz
OlaDodano:  9 Marzec 2019 - 11:20
Małgosiu lub któraś z miłych czytelniczek, może pomożecie :) Chodzi o jogurt naturalny. Jeśli zmiksuję go z owocami to ok, ale jak mam zjeść go samego lub z płatkami to nie przechodzi mi przez gardło. Zazwyczaj kupuję polecaną przez Małgosię Tola +wapń z Biedronki. Może ktoś polecić jogurt naturalny o dobrym składzie i bardzo delikatnym smaku? Będę bardzo wdzięczna :)
SylwiaDodano:  11 Marzec 2019 - 10:37
Olu, ja ostatnio odkryłam jogurty z Piątnicy- skyr do picia, śmietankowy, białkowy...Na moje oko bardzo fajny skład- bakterie wymienione i nie ma mleka w proszku(nie mogę). Kupuję w Leclercu.
MagdaDodano:  13 Marzec 2019 - 9:55
Polecam Bakoma - naturalnie gęsty. Bardzo dobry skład (bez mleka w proszku) i delikatny smak. Jedyny minus dla mnie to konsystencja - jest na prawdę gęsty. Z czasem można się przyzwyczaić.
OlaDodano:  14 Marzec 2019 - 10:30
Bardzo wam dziękuję za pomoc. Kochane jesteście :)
Odpowiedz
HaniaDodano:  9 Marzec 2019 - 18:56
Małgosiu, piszesz o sam od,wolnym hodowaniu słabo będzie... kiełków a coyslisz o gotowych kulkach że sklepu? Czy po porządnym przepłukaniu można je uznać za zdrowe? Chciałabym skorzystać z Twoich porad ale z ich hodowaniem słabo będzie...
Odpowiedz
KasiaDodano:  10 Marzec 2019 - 17:21
Małgosiu, czy kiełki z Biedronki są ok?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Marzec 2019 - 8:12
Tak.
Odpowiedz
WojtekDodano:  10 Marzec 2019 - 20:09
Gosiu czym zastąpić kiełki?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Marzec 2019 - 8:12
To tak jakbyś przy przepisie na zupę pomidorową zapytał czym zastąpić pomidory ;) ;)
Odpowiedz
MagdaDodano:  10 Marzec 2019 - 20:16
Hej Małgosiu :) ja trochę z innej beczki. Ostatnio bardzo swędzi mnie skóra praktycznie na całym ciele i jest bardzo such zwłaszcza na dłoniach. Czy możesz mi podpowiedzieć jakie są możliwe przyczyny lub jakie badania powinnam zrobić. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie stała czytelniczka
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Marzec 2019 - 8:14
Trzeba udać się do dermatologa. Lekarz po badaniu i wywiadzie postawi diagnozę.
PatrycjaDodano:  11 Marzec 2019 - 8:51
A ja polecam bardzo prosty i bardzo skuteczny sposób: należy poleżeć 20 min. w kąpieli, do której dolewamy 2 litry przegotowanego mleka + szklanke grubych płatków owsianych, ugotowanych wcześniej w 2 litrach wody. Powstaje kleik, który wlewamy do wanny + przegotowane mleko + ugotowane płatki; płatki trzeba umieścić w jakimś woreczku, gazie itp, bo inaczej zatkają odpływ. Sposób wypróbowałam w ciąży, kiedy okropnie zaczęła mnie swędzieć rozciągająca sie skóra :)
Odpowiedz
AgaDodano:  11 Marzec 2019 - 12:47
Cześć Małgosiu, czy mogłabyś zdradzić przepis na tą pyszną kanapkę ze zdjęcia?? czy dobrze rozpoznaję awokado + buraczki (surowe czy gotowane?)+ smarowidło? serek?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Marzec 2019 - 12:52
Buraczki marynowane, awokado, kiełki, serek twarożkowy.
Odpowiedz
AniaDodano:  11 Marzec 2019 - 17:29
Czy można kiełkować nasionka takie jak kupuje się do wysiewu do gruntu, czy to muszą być jakieś specjalne?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Marzec 2019 - 7:49
Muszą być specjalne.
Odpowiedz
EwkaDodano:  11 Marzec 2019 - 18:31
Ja choduje kiełki już od dawna jednak za każdym razem po paru dniach już na początku kielkowania w kiełkownicy pojawia się taki białawy meszek. Pani Małgosiu czy tak ma być ? Czy aby to nie pleśń? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Marzec 2019 - 7:48
Meszek nie powinien się pojawiać.
moniDodano:  13 Marzec 2019 - 16:06
Ewka, przyjrzyj się dokładnie, bo być może to co nazywasz \"meszkiem\" to delikatne struktury korzonków.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
4-tygodniowy jadłospis ułożony pod konkretne schorzenia
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej