fbpx
Czy na progu wiosny warto jeść kiełki roślin?

Wszystko wskazuje na to, że wiosna przyjdzie w tym roku szybciej niż powinna. Szczerze nie pamiętam tak ciepłych dni w lutym, i takich prognoz na marzec.
Osobiście zupełnie mi to nie przeszkadza, ale faktem jest, że im szybciej zrobi się ciepło, tym bardziej będą nas kusić pojawiające się już w sklepach ogórki, rzodkiewki czy inne nowalijki.
Marzec czy kwiecień to moim zdaniem zdecydowanie za wcześnie na tego typu produkty, ale czy powinniśmy zupełnie wykluczyć je z wiosennej diety? To zależy.
Chyba już zawsze będę miała w pamięci swoją ponad dwutygodniową potwornie swędzącą wysypkę po zjedzeniu zielonego ogórka ze skórą wiosną 2014 roku. Te serie zastrzyków i nieprzespane noce. Od tamtego czasu jestem bardzo ostrożna 😉
Co jednak zrobić jeśli marcowe czy kwietniowe nowalijki tak Cię kuszą że nie możesz przejść obok nich obojętnie?  
Podjąć decyzję samodzielnie 😉 Pod uwagę weź stan zdrowia, ewentualną skłonność do alergii, pokrzywek, wyprysków, migren, czy problemy trawienne etc.

Wiosna to dla mnie zdecydowanie czas kiełków. Uwielbiam ich smak, cenię za wartości odżywcze i jem praktycznie codziennie od marca do końca kwietnia.

Siła kiełków

Małe ziarenko w twardej skorupce, to taki mały magazyn witamin i minerałów. Jeśli dasz mu wodę, światło i ciepło, uwolni całe swoje bogactwo po to, aby roślina urosła duża i dorodna.
Roślina podczas kiełkowania ma najwięcej witamin i minerałów niż kiedykolwiek później w swoim roślinnym życiu.

Kiełki to bogactwo:
  • nazywanego żywą krwią roślin chlorofilu. Chlorofil to oczyszczająca petarda. Odkwasza i działa przeciwnowotworowo.
  • magnezu, żelaza i witamin z grupy B które pozytywnie wpływają na układ nerwowy, mięśniowy i krwionośny.
  • wapnia i fosforu dla zdrowych kości i mocnych zębów.
  • chroniących nas przed działaniem wolnych rodników antyoksydantów – witaminy E, C, A, selenu i flawonoidów.
  • działających przeciwzapalnie kwasów Omega 3.
  • cynku i siarki będących prawdziwym odżywczym koktajlem dla skóry. Jeśli masz kłopoty z trądzikiem i skórą skłonną do płatania niespodzianek, nie zapominaj o kiełkach.
  • jodu dla zdrowej tarczycy.
  • witaminy K która wespół z potasem zapewnia sprawne działanie układu krwionośnego.
  • błonnika który jak wiemy, jest kluczem do prawidłowego trawienia, obniża poziom złego cholesterolu, odtruwa i stanowi podłoże do rozwoju bakterii acidofilnych.

Warto zaznaczyć też, że kiełki są lekkostrawne i niskokaloryczne więc można jeść je bez obaw o żołądek czy figurę.

Jakie kiełki wybrać i skąd je wziąć?

Mój top to kiełki słonecznika i rzodkiewki. Uwielbiam ich smak. Słonecznikowe smakują jak słonecznik, a te z rzodkiewki, jak rzodkiewka, czyli są ostre i wyraziste (idealne do twarożku).
Kiełki słonecznika i rzodkiewki są szczególnie bogate w cynk i siarkę więc genialnie działają na skórę.
Rodzajów kiełków jest bardzo dużo i musicie sami wybrać te, które będą Wam smakowały najbardziej.
Rzeżucha, lucerna, siemię lniane, fasola mung, brokuł, gryka, owies, żyto. Wybór jest całkiem spory.
Żołądkowcom i cierpiącym na infekcje bakteryjne polecam zwrócić uwagę na kiełki brokuła, z uwagi na dużą zawartość sulfofranu. To substancja działająca silnie przeciwbakteryjne. Skuteczna we wszelkich infekcjach, także w przypadku bakterii helicobacter Pylori. Kiełki brokuła zawierają 30 razy więcej sulfofranu niż dojrzały brokuł.
Kiełki możecie kupić w sklepie gotowe do spożycia, lub wyhodować sami. Nasionka i kiełkownice bez problemu kupicie w sieci. Oczywiście możecie hodować je wg. starej babcinej metody, czyli na wilgotnej ligninie, ale osobiście odradzam tę metodę, bo sprzyja rozwojowi pleśni i grzybów. Zdecydowanie lepsza jest kiełkownica, ponieważ ziarenka mają tam potrzebne ciepełko i cały proces jest zdecydowanie bardziej higieniczny.

Hodujemy kiełki w domu

Optymalna temperatura do kiełkowania to 18-21 stopni. Zanim jednak umieścicie ziarna w kiełkownicy, należy je porządnie przepłukać i zalać wodą w ilości dwa razy większej niż objętość ziaren. Następnie odstawić na całą noc, aby napęczniały.
Rano płuczecie nasionka i umieszczacie w kiełkownicy. Kiełkownicę stawiacie w jasnym, lecz nienasłonecznionym miejscu. Kiełki postawione w pełnym słońcu będą gorzkie.

UWAGA! Nasionka mają być cały czas wilgotne, ale nie mogą stać w wodzie. Każdego dnia należy umyć pojemnik i przepłukać nasionka, aby nie zgniły.
Uważajcie na nasionka kiełkujące, aby ich nie uszkodzić.
Kiełki są gotowe do zjedzenia po średnio 5-7 dniach.

Kiełki polecam każdemu, a w szczególności:
  • osobom z problemami z cerą,
  • osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu,
  • osobom z nadciśnieniem,
  • rekonwalescentom,
  • osobom “wychodzącym” z niedożywienia i anoreksji,
  • młodzieży i osobom uczącym się,
  • osobom pracującym w nocy i na zmiany,

34 komentarze

DanutaDodano:  8 Marzec 2019 - 8:10
Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet Małgosiu.
Odpowiedz
kasiaDodano:  8 Marzec 2019 - 10:02
Kiełki uwielbiamy jemy całą rodzinką 😉
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Marzec 2019 - 15:29
U nas także ;)
Odpowiedz
GosiaDodano:  8 Marzec 2019 - 11:25
Witam ja nie w temacie, ile dziennie osoba na redukcji może jeść pestek słonecznika, dyni, sezamu itp.? Czy mogę dosypywać do każdej potrawy czyli 5xdziennie, czy tylko łyżeczkę dziennie. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Marzec 2019 - 15:30
Musisz wkalkulować nasiona roślin oleistych w dzienną pulę tłuszczu.
Odpowiedz
KtDodano:  8 Marzec 2019 - 17:45
Kielki uwielbiam sama uprawiam w sloiczkach sa pyszne
Odpowiedz
AwDodano:  8 Marzec 2019 - 17:47
Malgosiu czy kiedys poruszysz temat o nieplodnosci jakie moga byc przyczyny jakie badania wykonac itd. Sama staram sie o dzidziusa i pomimo ze zdrowo sie odzywiam dbam o skladniki i wogole z tarczyca problemu nie mam z cukrami takze to miesiaczki sa nieregularne czasami zanikaja na dluzej. Juz sama nie wiem jak to ugrysc... Co moze byc nie tak... Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Marzec 2019 - 8:20
To bardzo szeroki i złożony temat i nie planuję poruszać go na blogu. Przyczyną niepłodności zajmują się ginekolodzy i endokrynolodzy. Ja mogę wesprzeć starania dietą, ale przyczynami się nie zajmuję.
Odpowiedz
AJDodano:  8 Marzec 2019 - 22:28
Małgosiu, pytanie całkiem nie na temat, ale czy mogłabyś zdradzić jaki zegarek masz na zdjęciu z życzeniami na dzień kobiet? Marka i/lub model? Wygląda bardzo ładnie
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Marzec 2019 - 8:18
To Michael Kors MK 5057
Odpowiedz
AśkaDodano:  9 Marzec 2019 - 4:33
Dzień dobry :) Polecisz jakiś sklep z kiełkami?
Odpowiedz
OlaDodano:  9 Marzec 2019 - 11:20
Małgosiu lub któraś z miłych czytelniczek, może pomożecie :) Chodzi o jogurt naturalny. Jeśli zmiksuję go z owocami to ok, ale jak mam zjeść go samego lub z płatkami to nie przechodzi mi przez gardło. Zazwyczaj kupuję polecaną przez Małgosię Tola +wapń z Biedronki. Może ktoś polecić jogurt naturalny o dobrym składzie i bardzo delikatnym smaku? Będę bardzo wdzięczna :)
SylwiaDodano:  11 Marzec 2019 - 10:37
Olu, ja ostatnio odkryłam jogurty z Piątnicy- skyr do picia, śmietankowy, białkowy...Na moje oko bardzo fajny skład- bakterie wymienione i nie ma mleka w proszku(nie mogę). Kupuję w Leclercu.
MagdaDodano:  13 Marzec 2019 - 9:55
Polecam Bakoma - naturalnie gęsty. Bardzo dobry skład (bez mleka w proszku) i delikatny smak. Jedyny minus dla mnie to konsystencja - jest na prawdę gęsty. Z czasem można się przyzwyczaić.
OlaDodano:  14 Marzec 2019 - 10:30
Bardzo wam dziękuję za pomoc. Kochane jesteście :)
Odpowiedz
HaniaDodano:  9 Marzec 2019 - 18:56
Małgosiu, piszesz o sam od,wolnym hodowaniu słabo będzie... kiełków a coyslisz o gotowych kulkach że sklepu? Czy po porządnym przepłukaniu można je uznać za zdrowe? Chciałabym skorzystać z Twoich porad ale z ich hodowaniem słabo będzie...
Odpowiedz
KasiaDodano:  10 Marzec 2019 - 17:21
Małgosiu, czy kiełki z Biedronki są ok?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Marzec 2019 - 8:12
Tak.
Odpowiedz
WojtekDodano:  10 Marzec 2019 - 20:09
Gosiu czym zastąpić kiełki?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Marzec 2019 - 8:12
To tak jakbyś przy przepisie na zupę pomidorową zapytał czym zastąpić pomidory ;) ;)
Odpowiedz
MagdaDodano:  10 Marzec 2019 - 20:16
Hej Małgosiu :) ja trochę z innej beczki. Ostatnio bardzo swędzi mnie skóra praktycznie na całym ciele i jest bardzo such zwłaszcza na dłoniach. Czy możesz mi podpowiedzieć jakie są możliwe przyczyny lub jakie badania powinnam zrobić. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie stała czytelniczka
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Marzec 2019 - 8:14
Trzeba udać się do dermatologa. Lekarz po badaniu i wywiadzie postawi diagnozę.
PatrycjaDodano:  11 Marzec 2019 - 8:51
A ja polecam bardzo prosty i bardzo skuteczny sposób: należy poleżeć 20 min. w kąpieli, do której dolewamy 2 litry przegotowanego mleka + szklanke grubych płatków owsianych, ugotowanych wcześniej w 2 litrach wody. Powstaje kleik, który wlewamy do wanny + przegotowane mleko + ugotowane płatki; płatki trzeba umieścić w jakimś woreczku, gazie itp, bo inaczej zatkają odpływ. Sposób wypróbowałam w ciąży, kiedy okropnie zaczęła mnie swędzieć rozciągająca sie skóra :)
Odpowiedz
AgaDodano:  11 Marzec 2019 - 12:47
Cześć Małgosiu, czy mogłabyś zdradzić przepis na tą pyszną kanapkę ze zdjęcia?? czy dobrze rozpoznaję awokado + buraczki (surowe czy gotowane?)+ smarowidło? serek?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Marzec 2019 - 12:52
Buraczki marynowane, awokado, kiełki, serek twarożkowy.
Odpowiedz
AniaDodano:  11 Marzec 2019 - 17:29
Czy można kiełkować nasionka takie jak kupuje się do wysiewu do gruntu, czy to muszą być jakieś specjalne?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Marzec 2019 - 7:49
Muszą być specjalne.
Odpowiedz
EwkaDodano:  11 Marzec 2019 - 18:31
Ja choduje kiełki już od dawna jednak za każdym razem po paru dniach już na początku kielkowania w kiełkownicy pojawia się taki białawy meszek. Pani Małgosiu czy tak ma być ? Czy aby to nie pleśń? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Marzec 2019 - 7:48
Meszek nie powinien się pojawiać.
moniDodano:  13 Marzec 2019 - 16:06
Ewka, przyjrzyj się dokładnie, bo być może to co nazywasz \"meszkiem\" to delikatne struktury korzonków.
Odpowiedz
AleksandraDodano:  31 Marzec 2019 - 19:55
Pani Małgosiu, wyhodowalam w kielkownicy swoje pierwsze kielki, w piątek zabrałam , przełożyłam do pudelka i włożyłam do lodówki. W internecie wyczytalam ze powinnam je raz dziennie przeplukiwac podczas trzymania w lodówce. Czy tak jest i czy po przeplukaniu wytrzec je do sucha (zastanawiam sie czy wilgotne nie zaczna pleśnieć)...?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Kwiecień 2019 - 9:51
Tak, musisz przepłukać i osuszyć np. na ręczniku papierowym.
Odpowiedz
OlaDodano:  17 Czerwiec 2019 - 14:54
Małgosiu, piszesz, że kiełki jadasz od marca do końca kwietnia, a z jesienią i zimą kiedy te sklepowe warzywa też wydają się takie sztuczne? Wtedy też niemal codziennie jadasz kiełki?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Czerwiec 2019 - 17:24
Praktycznie codziennie.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

Ela już na wstępie naszej współpracy zaznaczyła że jest przypadkiem trudnym i wymagającym.
Dodatkowo jest szkoleniowcem, prowadzącym szkolenia na całym świecie, co wiąże się z dużym stresem i problemami z przewodem pokarmowym.
W formularzu na pytanie o to czy ma za sobą jakieś diety napisała : milion różnych, ostatnio nawet nie mam ochoty już na żadną i żadnej nie stosuję.
MAMY TO 💪💪💪❤️❤️❤️
... Zobacz więcejZobacz mniej

Ela już na wstępie naszej współpracy zaznaczyła że jest przypadkiem trudnym i wymagającym. 
Dodatkowo jest szkoleniowcem, prowadzącym szkolenia na całym świecie, co wiąże się z dużym stresem i problemami z przewodem pokarmowym.
W formularzu na pytanie o to czy ma za sobą jakieś diety napisała : milion różnych, ostatnio nawet nie mam ochoty już na żadną i żadnej nie stosuję.  
MAMY TO 💪💪💪❤️❤️❤️

Skomentuj na Facebooku

Nasza niezastąpiona Gosia3❤

Super. Napisałam priv

To prawda, dziś słowo dieta dla większości oznacza zmianę tego co i jak się je na pewien czas, do osiągnięcia wyników, a potem od nowa - chipsiki, ciasteczka, brak regularnych posiłków itd. Mało kto w tym słowie widzi po prostu sposób odżywiania. Na szczęście dzięki Qchenne Inspiracje - doradztwo żywieniowe można stosować dietę, jedząc smaczne rzeczy i być najedzonym :) i w dodatku nie chce się wracać do poprzedniego sposobu jedzenia!

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej