fbpx
Diagnostyka celiakii – kiedy warto ją wykonać, kto powinien rozważyć i dlaczego?
Img

Postanowiłam podjąć ten temat, ponieważ dotyczy mnie osobiście i być może po lekturze tego artykułu ktoś z Was celem weryfikacji, postanowi przeprowadzić u siebie diagnostykę celiakii.
Jak wiecie mam Hashimoto, aktualnie w remisji, nie mam objawów żołądkowo – jelitowych, ani innych mogących wskazywać na celiakię jednak jestem w grupie ryzyka i z racji zawodu oraz wrodzonej ciekawości postanowiłam się przebadać.
Ponieważ nie mam objawów celiakii najbardziej interesowała mnie genetyczna predyspozycja mimo iż nie jest to badanie rekomendowane w diagnostyce celiakii.

Czym jest celiakia?

Celiakia (inaczej nazywana chorobą trzewną lub enteropatią z nadwrażliwości na gluten) to schorzenie związane z nietolerancją frakcji białek spichrzeniowych zwanych glutenem w skład których wchodzą białka zawarte w ziarnach pszenicy (gliadyna), jęczmienia (hordeina), żyta (sekalina), oraz owsa (awenina) przy czym warto zaznaczyć że awenina z owsa nie zawsze wywołuje reakcje zapalne charakterystyczne dla glutenu i może być spożywana przez niektóre osoby z nietolerancją glutenu.
Spożycie glutenu u osób z celiakią powoduje aktywację procesów autoimmunologicznych i wytworzenie się swoistych przeciwciał. Konsekwencją jest wystąpienie szeregu jawnych oraz ukrytych objawów choroby oraz zmian histopatologicznych w obrębie jelita cienkiego. Choroba występuje u 1% populacji, a częstość występowania celiakii u pacjentów z chorobą hashimoto wynosi 0 – 9,1 %.

Celiakia może rozwinąć się w każdym wieku, jednak wyłącznie u osób predysponowanych genetycznie, z genotypem HLA-DQ2 (obecny u 90-95% chorych) i/lub HLA-DQ8 (obecny u 5 -10 % chorych).
Co istotne, choroba może nie dawać objawów przez długie lata, aby u predysponowanych genetycznie osób aktywować się pod wpływem silnego bodźca np. infekcji, stresu, ciąży, innej choroby autoimmunologicznej. 

Jawne objawy choroby to:

  • biegunki,
  • zaparcia,
  • nudności,
  • wymioty,
  • powiększenie obwodu brzucha,
  • wzdęty, „galaretowaty” brzuch,
  • bóle brzucha,
  • zespół jelita drażliwego (IBS)

Ukryte objawy to:

  • niedobory witamin i minerałów (bardzo często anemia z niedoboru żelaza),
  • niedobór białka,
  • wypadanie włosów,
  • zaburzenia miesiączkowania u kobiet,
  • zaburzenia erekcji u mężczyzn,
  • zmiany skórne (swędzenie, wysypka – często zlokalizowana na łokciach, kolanach, pośladkach),
  • przewlekłe zmęczenie,
  • nadwrażliwość,
  • bóle stawów,
  • częste opryszczki, afty w jamie ustnej,
  • poprzez powstałe niedobory oddziaływanie na samopoczucie (w tym stan psychiczny/ emocjonalny) oraz ogólny stan zdrowia chorego,
  • osteoporoza,
  • zapalenie stawów,

Zmiany w obrębie jelita cienkiego to:

  • stan zapalny błony śluzowej jelita cienkiego,
  • uszkodzenie błony śluzowej jelita cienkiego,
  • zanik/zmiany w obrębie kosmków jelitowych (wypustek śluzówki jelit) poprzez toksyczne działanie na enterocyty (komórki jelita cienkiego) co prowadzi co zaburzeń wchłaniania, niedoborów składników odżywczych, a tym samym do niedożywienia,

Do grupy ryzyka celiakii zaliczamy:

  • krewnych chorych (pierwszego stopnia),
  • choroby autoimmunologiczne,
  • Zespół Downa,
  • Zespół Turnera,
  • Zespół Williamsa-Beurena,
  • Deficyt IgA
  • chorzy na nieswoiste zapalenie jelit (trzykrotnie wyższe ryzyko niż w populacji ogólnej),

Wskazaniem do wykonania badań w kierunku celiakii na podstawie rekomendacji NICE (National Institute of Health and Clinical Excellence) są:

  • utrzymujące się niewyjaśnione objawy w obrębie przewodu pokarmowego,
  • przewlekła lub okresowa biegunka,
  • przewlekłe lub okresowe wymioty, nudności, wzdęcia,
  • ciężkie lub nawracające aftowe zapalenie jamy ustnej,
  • nagła utrata masy ciała bez zmiany nawyków żywieniowych i ilości spożywanego pokarmu, 
  • przewlekłe zmęczenie,
  • niedokrwistość z niedoboru żelaza,
  • cukrzyca typu 1,
  • autoimmunologiczna choroba tarczycy,
  • zespół jelita drażliwego,
  • krewni pierwszego stopnia osób chorych,
  • nawracające podwyższenie aktywności enzymów wątrobowych,
  • nawracające poronienia,
  • niewyjaśniona niepłodność,
  • niewyjaśnione objawy neurologiczne,

Diagnostyka celiakii

Diagnostyka celiakii powinna opierać się o następujące kryteria: 

  • obecność w surowicy krwi swoistych przeciwciał,
  • obecność charakterystycznych zmian histopatologicznych w błonie śluzowej jelita cienkiego, 
  • obciążenie genetyczne – haplotyp HLA-DQ2/DQ8,
  • poprawa objawów po wprowadzeniu diety bezglutenowej,

Diagnostyka serologiczna: 

Zgodnie z obowiązującymi zasadami diagnostyki celiakii ESPGHAN (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition ) u osób z objawami oraz należącymi do grup ryzyka należy w pierwszej kolejności oznaczyć:

  • poziom przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej (anty – tTG) w klasie IgA,
  • oraz całkowite stężenie IgA celem wykluczenia deficytu IgA,

W przypadku niedoboru przeciwciał w klasie IgA (<0,2 g/l) należy poziom przeciwciał w klasie IgG i wówczas oznaczamy:

  • poziom przeciwciał przeciwko deaminowanym peptydom gliadyny (DGP) w klasie IgG,

lub jeżeli laboratorium nie dysponuje takim testem to:

  • poziom przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej (anty – tTG) w klasie IgG,
  • lub poziom przeciwciał przeciwendomyzjalnych (EMA) w klasie IgG,
Uwaga – przy zbyt krótkiej ekspozycji na gluten oraz w trakcie leczenia immunosupresyjnego wyniki mogą być fałszywie ujemne!
Diagnostyka celiakii jest miarodajna tylko wtedy jeśli poprzedzona jest dostatecznie długą ekspozycją na gluten tzn. codziennie przez co najmniej 6 tygodni spożywania glutenu w co najmniej jednym posiłku. 

Diagnostyka histologiczna:

U pacjentów z dodatnimi testami serologicznymi zawsze należy wykonać biopsję jelita cienkiego z oceną histopatologiczną wycinków. Są jednak wyjątki, ale dotyczą dzieci z wysokim stężeniami przeciwciał anty – tTG w klasie IgA (≥10 × GGN – co najmniej 10-krotnie większym niż górna granica normy). Wówczas można rozpoznać celiakię bez wykonywania biopsji, pod warunkiem że stwierdzi się obecność przeciwciał przeciwendomyzjalnych (EMA) w klasie IgA ocenianych w próbce krwi z drugiego pobrania.

Diagnostyka genetyczna – ważne kwestie:

  • brak haplotypu HLA-DQ2/DQ8 wyklucza rozpoznanie celiakii.
  • obecność haplotypu HLA-DQ2 oraz HLA-DQ8 nie potwierdza rozpoznania celiakii – taki haplotyp występuje u ok. 30% zdrowej populacji europejskiej.

Leczenie celiakii

Jedyną metodą leczenia celiakii jest dieta bezglutenowa stosowana bezterminowo. Właściwie skomponowana przyczynia się do złagodzenia, a z czasem do ustąpienia dolegliwości żołądkowo – jelitowych oraz ogólnoustrojowych, oraz odbudowę kosmków jelitowych, czego następstwem jest poprawa wchłaniania składników odżywczych.
Proces regeneracji kosmków trawa od miesiąca do nawet roku.

Źródła:

  • Bierła JB, Trojanowska I, Konopka E, Czarnowska E, Sowiń-ska A, Cukrowska B. Diagnostyka celiakii i badania przesie-wowe w grupach ryzyka. Diagn Lab 2016;
  • Tovoli F, Masi C, Guidetti E, Negrini G, Paterini P, Bolondi L. Clinical and diagnostic aspects of gluten related disorders. World J Clin Cases 2015;
  • Zasadność stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto: stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN)
  • Cukrowska B, Celiakia – zasady diagnostyki według nowych wytycznych ESPGHAN 2020, Pracownia Immunologii, Zakład Patologii, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie,
  • Szajewska H, Postępy w żywieniu i chorobach dietozależnych, Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego,
  • Husby S, Koletzko S, Korponay-Szabó IR, Mearin ML, Phillips A, Shamir R, Troncone R, Giersiepen K, Branski D, Catassi C, Lelgeman M, Mäki M, Ribes-Koninckx C, Ventura A, Zimmer KP; ESPGHAN Working Group on Coeliac Disease Diagnosis; ESPGHAN Gastroenterology Committee; European Socie-ty for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition Guidelines for the Diagnosis of Coeliac Disease.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Nieszczelne, dziurawe jelito. Ściema czy realny problem?  
jelita mikrobiom

W dzisiejszych czasach coraz częściej słyszy się o problemach zdrowotnych mających wynikać z tzw. „cieknącego” czy „dziurawego” jelita. Jedni uważają Czytaj dalej

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) – poradnik pacjenta cz.1
Zespół jelita drażliwego

Zauważyłam, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy zgłosiło się do mnie dwukrotnie więcej osób zmagających się z dolegliwościami związanymi z Czytaj dalej

Inulina w insulinooporności i cukrzycy typu II

Prebiotyki - obecne w żywności fruktooligosacharydy oraz oligosacharydy nieulegające trawieniu w przewodzie pokarmowym, ulegające procesowi fermentacji w okrężnicy i stymulujące Czytaj dalej

Dieta low FODMAP – poradnik pacjenta cz. 2
dieta low fodmap

Dzisiejszy wpis jest kontynuacją cyklu "żołądkowo - jelitowego". Jeśli z jakichś przyczyn pominęliście poprzednie wpisy, aby uzyskać pełnię informacji (w Czytaj dalej

29 komentarzy

JellyDodano:  25 Styczeń 2021 - 9:40
Jak zawsze mega dawka wiedzy! Super ze rozwiewasz watpluliwosci w tym zakresie, duzo osob rezygnuje z glutenu ale nie zawsze slusznie. Gosiu gdzie szukac przyczyny tworzenia sie duzych i bolesnych krost na szyji i bokach twarzy? Sa to twarde, wielkie grudy. Wydaje mi sie ze z pielegnacja wszyskto ok.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Styczeń 2021 - 9:43
Hiperandriogenizacja - zbadać androgeny oraz hormony płciowe. Przewaga estrogenów daje takie objawy skórne.
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  25 Styczeń 2021 - 9:56
Małgosiu Moja rodzona siostra ma celiakie a ja od jakiegoś czasu ciagle bóle brzucha. Lekarz rodzinny dał skierowanie na igg całkowite. Wyszło równe 0. Czy to jest wystarczające badanie w obliczu tego co piszesz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Styczeń 2021 - 19:08
Ale badanie na co? W jakim celu zostało zlecone IgG całkowie? Jako diagnostyka bólów brzucha? Już się załamałam ........
Odpowiedz
KamilaDodano:  25 Styczeń 2021 - 10:49
Malgosiu prosze o porade. Moje roczne dziecko mialo szczepienie na mmr 4 dawki w uk dzien pozniej okazalo sie ze maly covida Maly tez. Bylo ciezko z Malym ale jest coraz lepiej. Chcialabym go wzmocnic probiotkami bio kult inflant czy uwazasz ze to dobry pomysl. Boje sie ze moge mu zaszkodzic a bardzo Bardzo chce mu pomoc. Blagam o rade. Prosze.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Styczeń 2021 - 19:06
Włącz Floractin, krople (to produkt rekomendowany przez Polskie Towarzystwo Pediatryczne i tam masz SZTOS szczep jeśli chodzi o dzieci - L.rhamnosus ATCC 53 103) oraz Jarro-Dophilus Baby Probiotic Powder koniecznie 3 (trójka) nie 1 (jedynka). Zwróć uwagę na szczepy - dobrze udokumentowane działanie. Te dwa polecam dzieciątku ale podawaj tak z 6-8 tygodni minimum.
Odpowiedz
ADodano:  25 Styczeń 2021 - 11:12
Cos o tym wiem. Ciagle zmeczenie, biegunki,bole nóg i rąk. Po odstawieniu poprawa samopoczucia. U mnie wystarczylo 10 dni ekspozycji na gluen by transglutaminaza IgA podskoczyla o kolejne 15punktow z 40 do 55 (norma do 10)...
Odpowiedz
EmiliaDodano:  25 Styczeń 2021 - 12:31
Małgosiu a jeśli badania genetyczne w kierunku celiakii wyszły negatywne a objawy typu ból podbrzusza, odbijanie się i wzdęcia są to co zbadać dalej? Pozdrawiam serdecznie!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Styczeń 2021 - 13:18
Wykluczyć alergię na pszenicę - IgE zależną + wywiad bo objawy mogą wskazywać na SIBO, nietolerancję FODMAP, IBS, dysbiozę.
Odpowiedz
AniaDodano:  25 Styczeń 2021 - 12:42
A ja jestem \"wyjątkowym przypadkiem celiakalnym\", jak to mówi moja gastrolog :-) przeciwciał nie mam, ale zmiany kosmków i poprawę po odstawieniu glutenu już tak. Od 5 lat szukałam przyczyn zmian skórnych, które przez całe moje życie były diagnozowane jako AZS (!), a w tamtym roku okazały się być chorobą Duhringa - skórną postacią celiakii... Drobniutkie bąbelki na dłoniach i między palcami, wypełnione płynem i potwornie swędzące! Nie miałam ŻADNYCH objawów żołądkowo-jelitowych, dlatego tyle czasu nie trafiłam do gastrologa. Odwiedziłam za to milion alergologów i dermatologów, którzy rozpoznając AZS przepisywali sterydy. Dziś wiem jedno - zawsze trzeba szukać przyczyny, a nie leczyć objawy.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Styczeń 2021 - 18:59
Nie jesteś "wyjątkiem". Są osoby mające celiakię seronegatywną i wówczas przeciwciała są ujemne. To co ja zawsze powtarzam - porządna analiza, nie leczenie farmakologiczne po omacku "a nóż pomoże". Leczenie ASZ to dramat. U moich pacjentów z AZS wprowadzam dietę, suplementację i zmiany mijają. owszem, potrzeba czasu, i pracy pacjenta ale są efekty.
Odpowiedz
EwelinaDodano:  25 Styczeń 2021 - 13:06
Czy celiakia może wpływać stan skóry, wciąż szukam przyczyny dlaczego moja 14 letnia córka wciąż ma świąd co powoduje drapanie a to z kolei ranki, które nie chcą się goić i naprawdę źle to wygląda. Od lekarzy słyszę, że to AZS, ma nawilżać skórę i tyle. A ran wciąż żywe.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Styczeń 2021 - 18:56
Przyczyną AZS są zaburzenia na poziomie jelit. Na tym należy się skupić. Celiakia nie sądzę aby była przyczyną choć można zbadać dla jasności sytuacji. Z mojego doświadczenia powtórzę, że należy skupić się na jelitach, prześledzić stosowane leki, to co działo się w dzieciństwie (sposób przyjścia na świat, karmienie, leki stosowane w pierwszych 1000 dniach życia). I pracować nad jelitami.
Odpowiedz
SylwiaDodano:  25 Styczeń 2021 - 23:04
Czy sam wzrost obwodu brzucha i większy brzuch może być objawem celiakii ? Rok temu urodziłam drugie dziecko i mój brzuch jest nadal daleki od ideału..nie wiem tylko co jest bardziej tego przyczyną... Pierwsze czy drugie ..
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Styczeń 2021 - 10:18
Konieczne jest przeprowadzenie wywiadu medycznego. Większy brzuch może być "pozostałością" po ciąży, może być objawem niedoczynności tarczycy (obrzęk śluzowaty), może być objawem celiakii, IBS - trochę podejrzanych jest.
Odpowiedz
GabiDodano:  26 Styczeń 2021 - 11:44
Witam Małgosiu ja trochę na inny temat.Biorę od grudnia Berberynę teraz ją kończę,czy powinnam jeszcze pobrać przez miesiąc luty czy wystarczą tylko dwa miesiące.Chcę powiedzieć że w zasadzie wyniki badań mam dobre,jestem tylko zniszczona życiem w przewlekłym stresie a berberynę biorę profilaktycznie.I jeszcze jedno co sądzisz o kroplach miłorzębu japońskiego na poprawę koncentracji i pamięci czy można je stosować. Będę wdzięczna za udzielenie odpowiedzi .Dziękuję. Pozdrawiam i życzę zdrowia i odporności.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Luty 2021 - 8:29
Każdą suplmentację dobiera się indywidualnie, w zależności od potrzeb. Możesz przerwać berberynę a na stres polecam ChillMe z HealtLabs. Sprawy nie załatwi ale wyciszy, pomoże w pracy nad wewnętrznym spokojem (skorzystaj z kodu DIETOTERAPIA a będziesz miała 10% rabatu).
Odpowiedz
EwaDodano:  26 Styczeń 2021 - 20:00
Przepraszam,że tu pytam Polecałaś Aqua Femin nie ma go już w sprzedaży Co w zamian? Pozdrawiam Ewa
Odpowiedz
KasiekDodano:  27 Styczeń 2021 - 10:32
Gosiu, mam hashimoto i łojotokowe zapalenie skóry które przejawia się tylko na twarzy, zaczerwieniona i z pryszczami, mam 37 lat, czy któraś z diet gotowych będzie dla mnie odpowiednia?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Luty 2021 - 8:24
Tak. Bezmleczna.
Odpowiedz
AlicjaDodano:  27 Styczeń 2021 - 15:57
Pani Małgosiu, czy wysiłek fizyczny (30 minut joggingu na bieżni) może wpłynąć na poziom TSH następnego dnia? Mam prawdopodobnie Hashimoto, ale dopiero zaczynam konsultacje u endnokrynologa. Po ostatniej wizycie dostałam Wit D do uzupełnienia, niewiele się podniosła, miałam nadzieje że TSH spadnie, a tu jest nawet wyżej. W necie znalazłam info o tym bieganiu i TSH
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Luty 2021 - 8:26
Jeśli ćwiczyłaś późnym wieczorem to mogło wpłynąć.
Odpowiedz
AniaDodano:  27 Styczeń 2021 - 19:58
Gosiu, czy przy problemach jelitowych można stosować odżywkę białkową (izolat) - np izolat białek serwatki MyProtein? Skład: Izolat Białka Serwatkowego (Mleko) (96%), Emulgator (Lecytyna Sojowa), Aromaty, Słodzik (Sukraloza) Czy raczej nie jesteś zwolenniczką takich produktów i przy dolegliwościach jelitowych (wzdęciach) odradzasz wszelkie odżywki białkowe? Jestem ciekawa Twojej opinii :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Luty 2021 - 8:26
To oczywiście zależy od indywidualnej reakcji ale byłabym ostrożna.
Odpowiedz
Gość Dodano:  31 Styczeń 2021 - 11:35
Małgosiu masz ogromną wiedzę A ostatni wywiad w tv mega, można by Cię słuchać godzinami. Mowilaś ze bolące grudki na brodzie to moze byc nabiał a jeżeli są pryszcze bardziej na wierzchu na brodzie czole i w okolicach nosa i nasilają się przed miesiączka? Jakie powinnam zrobić badania żeby w końcu rozwiązać ten problem?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Luty 2021 - 8:19
Androgeny - androstendion, DHEA-S, Testosteron, DHT, i ja bym jeszcze dodała glukozę i insulinę na czczo.
Odpowiedz
Gosia Dodano:  31 Styczeń 2021 - 14:12
Małgosiu, czy ukladasz indywidualne diety przeciwtrądzikowe dla 16-latka ????
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Luty 2021 - 8:16
Tak.
Odpowiedz
JustynaDodano:  10 Luty 2021 - 19:27
Witam.Co oznaczają takie wyniki, bo są dość niejednoznaczne? Wyniki deaminowy peptyd gliadyny igA 0.22 ku/l tranglutaminaza tkankowa igA 0.31 ku/l IgA całkowite ku/l 5.1 Proszę o pomoc bo nie wiem czy trzeba przed wizytą u lekarza jeszcze jakieś badania na celiakię, czy coś z tego wiadomo. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

"Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz się na smaku. Ja jestem dietetykiem. Stwórzmy razem coś fajnego dla dzieciaków które za chwilę zaczną wakacje, a ich rodzice staną przed dylematem, co by tu zrobić do jedzenia, aby było fajnie i ciekawie, ale żeby to znów nie była pizza, kebab, frytki czy kanapki. Pokażmy że można inaczej, że może być fajnie, smacznie i ciekawie, a jednocześnie odżywczo".

Tak powstał projekt "Przy wspólnym stole". Projekt we współpracy z szefem kuchni, prywatnie moim dobrym kolegą, który 19 ostatnich lat spędził w kuchni jednej z topowych warszawskich restauracji karmiąc ludzi z pierwszych stron gazet.

Projekt z potrzeby i obserwacji. Dla dzieciaków w wieku szkolnym (podstawówka) i starszych nastolatków. Dla całych rodzin.

30 przepisów🔥🔥🔥
W tym:
✅10 śniadań,
✅10 obiadów,
✅10 kolacji,

Receptury na 4 porcje.
Obliczone:
✅kaloryczność porcji,
✅makro (białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik),
✅indeks glikemiczny całej porcji potrawy,
Podany stopień trudności.

Polecamy https://qchenne-inspiracje.pl/products/…
Małgorzata Lenartowicz – dietetyk kliniczny
Michał Wodecki – szef kuchni
... Zobacz więcejZobacz mniej

Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz się na smaku. Ja jestem dietetykiem. Stwórzmy razem coś fajnego dla dzieciaków które za chwilę zaczną wakacje, a ich rodzice staną przed dylematem, co by tu zrobić do jedzenia, aby było fajnie i ciekawie, ale żeby to znów nie była pizza, kebab, frytki czy kanapki. Pokażmy że można inaczej, że może być fajnie, smacznie i ciekawie, a jednocześnie odżywczo.

Tak powstał projekt Przy wspólnym stole. Projekt we współpracy z szefem kuchni, prywatnie moim dobrym kolegą, który 19 ostatnich lat spędził w kuchni jednej z topowych warszawskich restauracji karmiąc ludzi z pierwszych stron gazet. 

Projekt  z potrzeby i obserwacji. Dla dzieciaków w wieku szkolnym (podstawówka) i starszych nastolatków. Dla całych rodzin. 

30 przepisów🔥🔥🔥
W tym:
✅10 śniadań,
✅10 obiadów,
✅10 kolacji, 

Receptury na 4 porcje.
Obliczone:
✅kaloryczność porcji,
✅makro (białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik),
✅indeks glikemiczny całej porcji potrawy, 
Podany stopień trudności. 

Polecamy https://qchenne-inspiracje.pl/products/e-book-przy-wspolnym-stole/
Małgorzata Lenartowicz – dietetyk kliniczny 
Michał Wodecki – szef kuchni

Skomentuj na Facebooku

Przydałoby się coś dla dzieci do 3 roku życia bez soli i cukru a smacznie.

A czy cos takiego dla mlodszych dzieci 1-5 bedzie?

Michał🙂 świetny , genialny pomysł. Pozdrawiam cieplutko😘

o super! kupuje!

A może mała podpowiedź jak mogę kupić tego ebooka bo nigdzie go nie widzę?

Marta Pusłowska

.

Nie mozna placic PayPalem? Nie moge znalezc

Fantastyczny projekt, przyda się każdemu nie tylko dziecku, wielkie podziekowania dla Was z ten pomysł👍😊😘

Kupione 😁 Wszystko wygląda super smacznie 😋 Dziękuję Gosiu!

eeee chyba muszę poczekać do późniejszych godzin, nie da się zapłacić :P

Super! Do tej pory i tak wszyscy jedli to co bylo w Twoich dietach, bo nie chcialo mi sie gotowac 2 albo 3 roznych obiadow i smakowalo 🙂

ZAMOWIONE❤️

Gosia rewelacja 👏👏👏 kupujemy 💪🏻

Udało się za 3 razem 👍🏻😍

kupię później, bo akurat zapomniałam telefonu :)

Kupione 😍❤

A co zrobić w sytuacji, kiedy nastolatka, za skarby świata nie chce jeść warzyw?🤦‍♀️

Czy znajdę w książce coś dla dziecka z alergią na białko jaja kurzego, soję i gluten?

Czy jadłospis będzie odpowiedni dla osoby z insulinoopornością?

Wow gratuluję🙂

super pomysł

😋🤩wow biorę😁

❤️❤️

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Instagram
"Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz "Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz się na smaku. Ja jestem dietetykiem. Stwórzmy razem coś fajnego dla dzieciaków które za chwilę zaczną wakacje, a ich rodzice staną przed dylematem, co by tu zrobić do jedzenia, aby było fajnie i ciekawie, ale żeby to znów nie była pizza, kebab, frytki czy kanapki. Pokażmy że można inaczej, że może być fajnie, smacznie i ciekawie, a jednocześnie odżywczo".

Tak powstał projekt "Przy wspólnym stole". Projekt we współpracy z szefem kuchni, prywatnie moim dobrym kolegą, który 19 ostatnich lat spędził w kuchni jednej z topowych warszawskich restauracji karmiąc ludzi z pierwszych stron gazet. 

Projekt  z potrzeby i obserwacji. Dla dzieciaków w wieku szkolnym (podstawówka) i starszych nastolatków. Dla całych rodzin. 

30 przepisów🔥🔥🔥
W tym:
✅10 śniadań,
✅10 obiadów,
✅10 kolacji, 

Receptury na 4 porcje.
Obliczone:
✅kaloryczność porcji,
✅makro (białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik),
✅indeks glikemiczny całej porcji potrawy, 
Podany stopień trudności. 

Polecamy 🔥🔥🔥
Małgorzata Lenartowicz – dietetyk kliniczny 
Michał Wodecki – szef kuchni @micha_od_micha 

#dietetyk #dietoterapia #szefkuchni #kucharz #przepisydladzieci #zdroweprzekąski #dietetyczneprzepisy #hashimotodiet #hashimoto #fitprzepisy #odchudzanie #odchudzaniebezwymówek #odchudzaniezprzyjemnoscia #zdroweodchudzanie #zdroweodzywianie #nastolatki

"Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz się na smaku. Ja jestem dietetykiem. Stwórzmy razem coś fajnego dla dzieciaków które za chwilę zaczną wakacje, a ich rodzice staną przed dylematem, co by tu zrobić do jedzenia, aby było fajnie i ciekawie, ale żeby to znów nie była pizza, kebab, frytki czy kanapki. Pokażmy że można inaczej, że może być fajnie, smacznie i ciekawie, a jednocześnie odżywczo".

Tak powstał projekt "Przy wspólnym stole". Projekt we współpracy z szefem kuchni, prywatnie moim dobrym kolegą, który 19 ostatnich lat spędził w kuchni jednej z topowych warszawskich restauracji karmiąc ludzi z pierwszych stron gazet.

Projekt z potrzeby i obserwacji. Dla dzieciaków w wieku szkolnym (podstawówka) i starszych nastolatków. Dla całych rodzin.

30 przepisów🔥🔥🔥
W tym:
✅10 śniadań,
✅10 obiadów,
✅10 kolacji,

Receptury na 4 porcje.
Obliczone:
✅kaloryczność porcji,
✅makro (białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik),
✅indeks glikemiczny całej porcji potrawy,
Podany stopień trudności.

Polecamy 🔥🔥🔥
Małgorzata Lenartowicz – dietetyk kliniczny
Michał Wodecki – szef kuchni @micha_od_micha

#dietetyk #dietoterapia #szefkuchni #kucharz #przepisydladzieci #zdroweprzekąski #dietetyczneprzepisy #hashimotodiet #hashimoto #fitprzepisy #odchudzanie #odchudzaniebezwymówek #odchudzaniezprzyjemnoscia #zdroweodchudzanie #zdroweodzywianie #nastolatki
...

786 92
Co sprawia Wam największą trudność będąc na Co sprawia Wam największą trudność będąc na diecie bez nabiału?
Piszcie w komentarzu i zmykajcie na bloga po nowy przepis:
✅bez laktozy,
✅bez białek mleka krowiego, 
✅bez jaj, 
✅bez glutenu,

Link do bloga w BIO.

_________________
#dietetyk #dietetykkliniczny #bezglutenu #bezglutenowe #celiakia #celiak #bezlaktozy #bezmleka #bezjajek #tajska #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto

Co sprawia Wam największą trudność będąc na diecie bez nabiału?
Piszcie w komentarzu i zmykajcie na bloga po nowy przepis:
✅bez laktozy,
✅bez białek mleka krowiego,
✅bez jaj,
✅bez glutenu,

Link do bloga w BIO.

_________________
#dietetyk #dietetykkliniczny #bezglutenu #bezglutenowe #celiakia #celiak #bezlaktozy #bezmleka #bezjajek #tajska #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto
...

633 92
12 czerwca 2004 roku 👰‍♀️🤵‍♂️ Tu 12 czerwca 2004 roku 👰‍♀️🤵‍♂️
Turbo młodzi (jak na dzisiejsze czasy bo miałam wtedy 22 lata) stajemy na ślubnym kobiercu i zaczynamy wspólną, niesamowitą przygodę. 
Facet który wspierał mnie zawsze i wspiera jak nikt inny i mogę liczyć na Niego w każdej sytuacji. 
Ogarnie kolację jak jestem zmęczona i przypomni że kurz na podłodze czy sterta prania to nieistotny szczegół i spokojnie zajmiemy się tym jutro razem. 
Dziś usiądźmy z winkiem na tarasie 🥂
Bez jego wsparcia nie byłabym tu gdzie jestem. 
Powiem nieskromne ..... jesteśmy dobrze dobrani 🤩 
Świętujemy dziś 17-tą rocznicę ślubu 🤩🤩

Nigdy nie pokazywałam Wam męża, ale jest ważną częścią firmy i dużo mi pomaga. Uznałam że warto abyście Go poznali ☺️

PS: kolor skóry ☺️ Mój mąż się stroni od słońca ☺️

#mysupport #prrfectcouple

12 czerwca 2004 roku 👰‍♀️🤵‍♂️
Turbo młodzi (jak na dzisiejsze czasy bo miałam wtedy 22 lata) stajemy na ślubnym kobiercu i zaczynamy wspólną, niesamowitą przygodę.
Facet który wspierał mnie zawsze i wspiera jak nikt inny i mogę liczyć na Niego w każdej sytuacji.
Ogarnie kolację jak jestem zmęczona i przypomni że kurz na podłodze czy sterta prania to nieistotny szczegół i spokojnie zajmiemy się tym jutro razem.
Dziś usiądźmy z winkiem na tarasie 🥂
Bez jego wsparcia nie byłabym tu gdzie jestem.
Powiem nieskromne ..... jesteśmy dobrze dobrani 🤩
Świętujemy dziś 17-tą rocznicę ślubu 🤩🤩

Nigdy nie pokazywałam Wam męża, ale jest ważną częścią firmy i dużo mi pomaga. Uznałam że warto abyście Go poznali ☺️

PS: kolor skóry ☺️ Mój mąż się stroni od słońca ☺️

#mysupport #prrfectcouple
...

4181 562
Możesz podejść do diety według zasady „wszys Możesz podejść do diety według zasady „wszystko albo nic i stosować się do sztywnych restrykcji. Tak byłoby idealnie. 
Jeśli Twój dietetyk mówi Ci, że spożywany pokarm powinien wyłącznie odżywiać organizm, to jest to prawda. 
Jeśli mówi Ci że moda na „smakowitość” posiłków robi ludziom dużo krzywdy bo niepotrzebnie kusi, a kluczowe znaczenie powinna mieć jej odżywczość, to oczywiście polemizowałabym, ale po części ma rację. 
I mogłabym wymieniać dalej, że cukier szkodzi, że tłuszcze nasycone itd. i że fajnie by było żyć w idealnym świecie, ale to mało nierealne 🤷‍♀️. 
I możesz nałożyć na siebie mocne restrykcje i podejść do całego procesu redukcji masy ciała ortodoksyjnie. Pytanie ile wytrzymasz? Możesz też zastosować zasadę 80/20 która polega na tym, że pilnujesz diety, ale jest w niej także miejsce na małe wyskoki typu lód czy gofry. 
Pamiętaj że tak wcale być nie musi, i że ostatecznie to Twoja decyzja, ale wiedz że dla psychicznej równowagi taka opcja może okazać się dobrym rozwiązaniem. 
Co myślicie? 
To opcja dla Was czy jednak wolicie mocne restrykcje? 

_____________________________________________#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #hashimoto #insulinooporność #niedoczynnosctarczycy #zdrowegotowanie #zdrowadieta #zdroweprzepisy #healthyfoods #zdroweodżywianie  #zdroweodzywianie  #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz #odchudzanie #odchudzaniebezwymówek #odchudzaniezprzyjemnoscia #odchudzaniezgłową #zdroweodchudzanie #insulinoopornosc #dietawinsulinooporności

Możesz podejść do diety według zasady „wszystko albo nic i stosować się do sztywnych restrykcji. Tak byłoby idealnie.
Jeśli Twój dietetyk mówi Ci, że spożywany pokarm powinien wyłącznie odżywiać organizm, to jest to prawda.
Jeśli mówi Ci że moda na „smakowitość” posiłków robi ludziom dużo krzywdy bo niepotrzebnie kusi, a kluczowe znaczenie powinna mieć jej odżywczość, to oczywiście polemizowałabym, ale po części ma rację.
I mogłabym wymieniać dalej, że cukier szkodzi, że tłuszcze nasycone itd. i że fajnie by było żyć w idealnym świecie, ale to mało nierealne 🤷‍♀️.
I możesz nałożyć na siebie mocne restrykcje i podejść do całego procesu redukcji masy ciała ortodoksyjnie. Pytanie ile wytrzymasz? Możesz też zastosować zasadę 80/20 która polega na tym, że pilnujesz diety, ale jest w niej także miejsce na małe wyskoki typu lód czy gofry.
Pamiętaj że tak wcale być nie musi, i że ostatecznie to Twoja decyzja, ale wiedz że dla psychicznej równowagi taka opcja może okazać się dobrym rozwiązaniem.
Co myślicie?
To opcja dla Was czy jednak wolicie mocne restrykcje?

_____________________________________________#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #hashimoto #insulinooporność #niedoczynnosctarczycy #zdrowegotowanie #zdrowadieta #zdroweprzepisy #healthyfoods #zdroweodżywianie #zdroweodzywianie #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz #odchudzanie #odchudzaniebezwymówek #odchudzaniezprzyjemnoscia #odchudzaniezgłową #zdroweodchudzanie #insulinoopornosc #dietawinsulinooporności
...

863 62

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej