fbpx
Dieta bezglutenowa w Hashimoto w świetle aktualnej wiedzy
Img

Zapalenie tarczycy typu Hashimoto, zapalenie tarczycy limfocytarne, przewlekłe zapalenie tarczycy, wole limfoidalne, autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy –  to nazwy określające tę samą chorobę będącą jedną z najczęściej występujących patologii tarczycy (dotyczy około 1–6% populacji) i stanowiącą jedną trzecią wszystkich diagnozowanych chorób autoimmunologicznych. 

Istotą choroby Hashimoto jest wadliwa praca układu immunologicznego w efekcie czego dochodzi do ataku na własne tkanki. W przypadku Hashimoto atak skierowany jest przeciwko antygenom komórek tarczycy co może prowadzić do niszczenia/zwłóknienia tarczycy. Główną rolę odgrywają tu cytotoksyczne limfocyty T odpowiedzialne za niszczenie komórek pęcherzykowych tarczycy.

Na rozwój choroby Hashimoto ma wpływ wiele czynników. Od tych mających największy wpływ czyli genetycznych, po środowiskowe i osobnicze które najczęściej są aktywatorem choroby (tak było u mnie) co może potwierdzać znaczący wzrost zachorowań na tę chorobę w drugiej połowie XX wieku (industrializacja, tryb pracy, stres, spędzanie całych dni w zamkniętych pomieszczeniach).

Czynniki genetyczne odpowiedzialne są za około 80% podatności na tę chorobę. Do czynników środowiskowych możemy zaliczyć zanieczyszczenie środowiska, czy ekspozycję na ksenobiotyki, ale ogromne znaczenie w aktywacji choroby Hashimoto u osób predysponowanych genetycznie mają czynniki osobnicze na które my sami mamy największy wpływ.
Najistotniejsze z nich to:

  • stan jelit (zaburzenia mikrobioty, rozszczelnienie bariery jelitowej),
  • zaburzenie rytmu okołodobowego, w tym deficyty snu,
  • częste infekcje (także SIBO, HP, pasożyty), 
  • praca żołądka (zaburzenia kwasowości, przyjmowane leki),
  • stres psychofizyczny (także zmianowy rytm pracy, deficyty snu),
  • niedożywienie jakościowe (status mineralizacji ustroju – zwłaszcza deficyty żelaza, cynku, NNKT i białka),
  • palenie papierosów,
  • nadmierna podaż jodu,
  • ekspozycja na halogenki,
  • ekspozycja na niebieskie światło w godzinach wieczornych,
  • niedobór witaminy D3,
  • niedobór selenu,
  • niedobór cynku, NNKT,
  • stosowane leki wpływające na układ immunologiczny,
  • wiek (z wiekiem ryzyko rośnie),
  • ale i płeć ponieważ z uwagi na bardzo wrażliwą kobiecą gospodarkę hormonalną, na chorobę Hashimoto pięć razy często chorują kobiety (u kobiet zaburzenia rytmu dobowego i stres mają katastrofalne skutki dla układu hormonalnego).   

Czynnikiem który aktywował chorobę Hashimoto w moim przypadku był z całą pewnością stres (to był czas kiedy broniłam pracę dyplomową plus sesja egzaminacyjna bez redukcji ilości pacjentów w tym okresie) i przepracowanie co też potwierdziła moja lekarz endokrynolog.
O chorobie dowiedziałam się w maju podczas rutynowych badań. Od lat mam niedoczynność tarczycy wynikającą z małej objętości gruczołu, jestem wyrównana hormonalnie, bardzo dbam o dietę, suplementację, regularną aktywność fizyczną i ostatnie czego mi było trzeba to choroby która będzie atakowała i „zjadała” i tak moją już mikro tarczycę.
Końcem września, po wizycie, ku uciesze mojej i mojej Pani endokrynolog mogłam zakomunikować Wam (zrobiłam to na Instagramie pokazując wyniki badań i linkując do profilu mojej Pani doktor) że po 4 miesiącach pracy udało mi się wejść w remisję. Nie było łatwo. Musiałam o 40% zmniejszyć ilość obowiązków (a niestety jestem pracoholikiem), postawić jasne granice (efektem tego jest nowy regulamin, jasno określający zasady współpracy i kontaktu ze mną ponieważ nikt nie może być dostępny 24 godziny na dobę w każdej sprawie), mocno postawić na odpoczynek, medytacje, spacery, wyciszenie. Zredukować ekspozycję na elektronikę wieczorem. Co tu dużo mówić ……. wywrócić życie do góry nogami. Będę szczera, łatwo nie było, ale warto było zawalczyć, także dlatego, że jedna choroba autoimmunologiczna zwiększa ryzyko kolejnej. Jestem w remisji i chcę, aby ten stan trwał jak najdłużej.

Dieta bezglutenowa w Hashimoto

Wokół postępowania żywieniowego w chorobie Hashimoto urosło wiele mitów. Jednym z nich jest absolutna konieczność wyeliminowania z diety glutenu. Można o tym przeczytać na wielu stronach i forach internetowych, można też uzyskać takie zalecenie od lekarza.
Ileż to ja cięgów zbierałam za każdym razem kiedy ośmieliłam się powiedzieć, że w chorobie Hashimoto nie trzeba odstawiać glutenu jeśli nie ma się celiakii. Ileż to razy zostałam skrytykowana na jakimś forum, że się nie znam.
Tymczasem na dzień dzisiejszy brak jest dowodów naukowych na to, że eliminacja glutenu u pacjentów z Hashimoto bez współistniejącej celiakii wpływa na przebieg choroby.   

Częstość występowania celiakii u pacjentów z chorobą hashimoto wynosi 0 – 9,1 %.

Co wiemy na dzień dzisiejszy:

  • stosowanie rygorystycznej diety bezglutenowej u pacjentów z chorobą Hashimoto jest uzasadnione jedynie w przypadku współistnienia celiakii,
  • błędem jest zalecanie diety bezglutenowej wszystkim pacjentom z Hashimoto, bez przeprowadzenia serologicznych badań przesiewowych w kierunku celiakii,

Celiakia

Celiakia (inaczej nazywana chorobą trzewną lub enteropatią z nadwrażliwości na gluten) to schorzenie związane z nietolerancją frakcji białek spichrzeniowych zwanych glutenem w skład których wchodzą białka zawarte w ziarnach pszenicy (gliadyna), jęczmienia (hordeina), żyta (sekalina), oraz owsa (awenina). Warto zaznaczyć że awenina z owsa nie zawsze wywołuje reakcje zapalne charakterystyczne dla glutenu i może być spożywana przez niektóre osoby z nietolerancją glutenu.

Celiakia dotyczy około 1 % populacji.

Najczęściej ujawnia się w dzieciństwie, choć może dać o sobie znać w życiu dorosłym nie dając wcześniej żadnych objawów. Aktywuje się pod wpływem silnego bodźca np. stresu, ciąży, zawału i charakteryzuje się wystąpieniem stanu zapalnego w obrębie jelita cienkiego prowadzącym w konsekwencji do niszczenia eneterocytów skutkując szeregiem dolegliwości ale przede wszystkim zaburzeniami wchłaniania co może doprowadzić do groźnych dla zdrowia niedoborów.
Zachorować może wyłącznie oso­ba posi­ada­ją­ca określony zestaw genów. Ok. 90–95% chorych ma gen HLA-DQ2, a 5–10% gen HLA-DQ8.

Diagnostyka celiakii polega na wykonaniu badań serologicznych na obecność w surowicy krwi swoistych przeciwciał i miarodajna tylko wtedy, kiedy poprzedzona jest długą ekspozycją na gluten np. codziennie w co najmniej jednym posiłku przez co najmniej 6 tygodni. 

Jeśli pacjent po spożyciu glutenu zmaga się z dokuczliwymi objawami, natomiast w badanie serologiczne nie wykaże podwyższonego miana przeciwciał ważnym elementem diagnostyki jest badanie endoskopowe jelita (widoczny zanik kosmków, stan zapalny błony śluzowej,) wykonywane podczas gastroskopii. Jest o tyle istotne, że część chorych nie wytwarza przeciwciał. Wykonuje się jeszcze diagnostykę histologiczną i genetyczną ale o tym decyduje lekarz.
Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowana do końca życia dieta bezglutenowa. Właściwie skomponowana przyczynia się do złagodzenia, a z czasem zupełnego ustąpienia dolegliwości żołądkowo – jelitowych, ogólnoustrojowych (migreny, nerwowość, przewlekłe zmęczenie), oraz odbudowę kosmków jelitowych czego następstwem jest poprawa wchłaniania składników odżywczych. Proces regeneracji kosmków trwa od miesiąca do nawet roku, jednak są pacjenci z celiakią oporną na leczenie dietą bezglutenową.   

Następstwa nieleczonej celiakii:

  • uszkodzenie błony śluzowej jelita cienkiego (stan zapalny)
  • zanik kosmków jelitowych poprzez działanie toksyczne na enterocyty (komórki jelita cienkiego) co prowadzi do zaburzeń wchłaniania, niedoborów składników odżywczych, a tym samym do niedożywienia,  
  • poprzez powstałe niedobory bezpośrednie oddziaływanie na samopoczucie (w tym stan psychiczny/emocjonalny) oraz ogólny stan zdrowia chorego, 

Jawne objawy celiakii:

  • biegunki,
  • zaparcia,
  • nudności,
  • powiększenie obwodu brzucha,
  • wzdęty, galaretowaty brzuch,

Ukryte objawy celiakii:

  • anemia z niedoboru żelaza,
  • wypadanie włosów,
  • niedobór białka,
  • zaburzenia miesiączkowania i kobiet,
  • problemy z erekcją u mężczyzn,
  • niedobory witamin i minerałów,
  • zmiany skórne,

Podsumowując:

  • w świetle aktualnej wiedzy medycznej nie ma wskazań do rekomendowania diety bezglutenowej jako postępowania standardowego każdej osobie ze zdiagnozowaną chorobą hashimoto,
  • pacjenci z celiakią mają zwiększone ryzyko chorób tarczycy na tle autoimmunizacji,
  • około 10% osób z hashimoto ma współistniejącą celiakię,
  • zastosowanie diety bezglutenowej u pacjentów z hashimoto ze współistniejącą celiakią nie obniża poziomu przeciwciał u wszystkich pacjentów (badania Ansaldi i wsp. oraz Diamanti i wsp.), 
  • są badania które zdecydowanie nie potwierdzają związku między eliminacją glutenu a spadkiem miana przeciwciał (badanie Marinardi),
  • w świetle aktualnych badań naukowych brak jest dowodów naukowych na skuteczność zastosowania diety bezglutenowej celem obniżenia autoprzeciwciał u pacjentów bez celiakii.

A bo mi pomogło ……

Lepsze samopoczucie po odstawieniu „glutenowego” pieczywa nie jest żadnym argumentem że gluten Ci szkodzi. Najczęściej spożywane tzw. „glutenowe” pieczywo to białe pieczywo, bułki, drożdżówki, ciasto do pizzy, wszelkie ciasteczka czy inne wyroby cukiernicze którymi na co dzień kuszą Cię koleżanki w pracy. Czyż nie to wyeliminowałaś?
Naturalnym jest że poczułaś się lepiej ponieważ tego typu produkty zawierają sporo polepszaczy których nasze jelita nie lubią. Mam wśród swoich pacjentów osoby które bardzo źle reagują na kupne ciasteczka, ale już dobrze na te które zrobią w domu, mimo iż z tej samej mąki której rodzaj widnieje na opakowaniu kupnych ciasteczek.    

Naturalnym jest też że po wyeliminowaniu z diety w/w, schudniesz. To oczywiste, a ponieważ zapotrzebowanie na hormony tarczycy zależne jest od masy ciała oczywistym jest że spadnie TSH. To co jest kluczowe w diecie osoby z niedoczynnością tarczycy i chorobą Hashimoto i mówię to teraz nie tylko jako dietetyk, ale i pacjent z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto to absolutnie SKŁAD diety. Jej odżywczość ponieważ status mineralizacji ustroju w chorobach tarczycy jest ogromnie ważny. Jeśli więc nie masz celiakii możesz jeść gluten ale odstaw sklepowy glutenowy syf który nafaszerowany jest spulchniaczami i poprawiaczami smaku i konsystencji. Postaw na pełne ziarno, na zakwasie, jednak nie na pszenicę która nie jest dziś tą samą pszenicą co kiedyś.
W moich dietach gotowych jak widzicie dla osób z niedoczynnością tarczycy i hashimoto podpowiadają się diety z glutenem i bez glutenu i wybierz taką która jest dla Ciebie odpowiednia w zależności od Twojego stanu zdrowia (w celiakii bez glutenu). W chorobach tarczycy właściwa podaż białka, żelaza, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, cynku, magnezu, witamin z grupy B, siarki etc. jest ogromnie ważna i nie daj sobie wmówić że pomoże Ci popularna dieta ŻP. Dieta ŻP jest dietą intuicyjną (cieżko o intuicję jeśli nie masz wiedzy jakie wartości znajdują się w konkretnych produktach), na ogół głodową i niedoborową. Gdyby faktycznie pomagała to wszyscy mieliby talię osy, wagę piórkową, a po jej zastosowaniu nie byłoby problemu z wypadającymi włosami.

Źródła:

  • Zasadność stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto: stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN),
  • Virili C, Bassotti G, Santaguida MG, et al. Atypical celiac disease as cause of increased need for thy-roxine: a systematic study. J Clin Endocrinol Metab. 2012; 97(3): E419–E422, doi: 10.1210/jc.2011-1851,
  • Ansaldi N, Palmas T, Corrias A, et al. Autoimmune thyroid disease and celiac disease in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2003; 37(1): 63–66, in
  • Diamanti A, Ferretti F, Guglielmi R, et al. Thyroid auto-immunity in children with coeliac disease: a prospec-tive survey. Arch Dis Child. 2011; 96(11): 1038–1041,
  • Dieta bezglutenowa a choroba Hashimoto — obecny stan wiedzy, Iwona Florczyk, Marcin Florczyk, Roman JunikKatedra i Klinika Endokrynologii i Diabetologii Collegium Medicum w Bydgoszczy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w ToruniuSzpital Uniwersytecki nr 1 im. dr A. Jurasza w Bydgoszczy
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Bez nabiału, glutenu i jaj – gotowy plan dietetyczny o niskim IG

Moi drodzy, na Waszą prośbę w sklepie pojawiła się dieta wykluczająca gluten, nabiał i jaja. Zwróćcie uwagę na wysoką zawartość Czytaj dalej

Skuteczna dieta redukcyjna. Dlaczego śniadanie białkowo – tłuszczowe to nie jest klucz do sukcesu?

Według danych GUS 62% mężczyzn i 46% kobiet w Polsce ma nadwagę. Ile z nich walczy o szczupłą sylwetkę? Mnóstwo. Czytaj dalej

Jesień grecko-polska. Gotowe dobrze zbilansowane plany dietetyczne.

O tym, że powstanie dieta gotowa w wersji jesiennej, wiadomo było od dawna. Ilość osób jaka korzysta z diet gotowych Czytaj dalej

SIBO – czym jest? Czy problem może Cię dotyczyć?

Wzdęcia, gazy, zaparcia, uczucie pełności w jamie brzusznej, biegunki, także tłuszczowe. Pacjentów z tego typu objawami trafia do mnie co Czytaj dalej

36 komentarzy

JennyDodano:  16 Grudzień 2020 - 9:31
Imponujesz mi wiedzą i sposobem w jaki ja przekazujesz. Gratuluje zmiany w życiu, wiem po sobie jakie to trudne wyjść z utartej ścieżki,strefy komfortu. Jesteś dla mnie inspiracją.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Grudzień 2020 - 11:06
Dziękuję :)
Odpowiedz
AniaDodano:  16 Grudzień 2020 - 10:07
Pszenicy lepiej unikać, a co z orkiszem?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Grudzień 2020 - 11:05
Orkisz jest ok.
Odpowiedz
DorotaDodano:  16 Grudzień 2020 - 10:08
Małgosiu świetny artykuł!Od lipca korzystam z Twoich gotowych jadlospicow i schudłam już 15 kg.Mam hashimoto i niedoczynnosc. Regularnie się badam i przyjmuje leki. Mój stan zdrowia bardzo się poprawił. Chciałabym zasięgnąć Twojej opini na temat antykoncepcji czy wkładką migrena przy chorobie hashimoto jest ok a jeżeli nie to co polecasz?Mam już 3 dzieci i więcej nie planuje.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Grudzień 2020 - 11:05
Wkładka migrena czy mirena?
Odpowiedz
AniaDodano:  16 Grudzień 2020 - 11:11
jak ja kocham takie teksty \"a bo mi pomogło\" \"albo siostry cioci koleżanki pomogło\" w każdej dziedzinie życia. Pozdrawiam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Grudzień 2020 - 12:56
Taaak :) I to jest często wyznacznik.
Odpowiedz
elaDodano:  16 Grudzień 2020 - 15:22
to mam misz masz w głowie....haha skoro nie muszę unikać glutenu przy niedoczynność Hashi,IO to wg Ciebie ktorą z diet gotowych radzisz mi kupić?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Grudzień 2020 - 16:28
TYpową tzn. tą klasyczną.
Odpowiedz
SylwiaDodano:  16 Grudzień 2020 - 17:04
Czy będąc w remisji choroby można zaprzestać przyjmowania euthyroxu? Czy w ogóle jest szansa, przy dobrych wynikach, na odstawienie tabletek?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Grudzień 2020 - 7:51
Wszystko zależy od podłoża problemu.
Odpowiedz
MonikaDodano:  16 Grudzień 2020 - 19:42
A co w przypadku nietolerancji pokarmowych ( glutenu, nabiału, jajek itp) przy Hashimoto? Czy do końca życia konieczność wykluczenia danych produktów? Czy odbudowa mikrobiomu jeli coś zadziała?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Grudzień 2020 - 7:51
To zależy jest jest to alergia IgE zależna czy nietolerancja wynikająca z zaburzeń na poziomie mikrobioty jelitowej.
Odpowiedz
MagdaDodano:  17 Grudzień 2020 - 9:11
Małgosiu co sądzisz o leczeniu dietą ketogeniczną chorób tarczycy? Wiele moich koleżanek mających chorą tarczycę jest aktualnie na diecie keto. Zalecają im to lekarze i dietetycy kliniczni. Nie sądzę, żeby to była korzystna forma diety przy tym schorzeniu. Chętnie zapoznałabym się z Twoim zdaniem na ten temat.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2020 - 13:37
To jest kwestia bardzo indywidualna.
Odpowiedz
DDodano:  17 Grudzień 2020 - 10:12
Gratuluję poprawy stanu zdrowia i determinacji! Chciałbym zapytać czy przy WZJG również nie ma podstaw do odstawienia glutenu? Czy to całkiem osobny temat?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2020 - 13:37
To jest kwestia bardzo indywidualna.
Odpowiedz
M. Dodano:  17 Grudzień 2020 - 13:03
A czy udało Ci się kiedyś \"zlikwidować\" dietą guzki tarczycy? Bo często jest tak, że dieta reguluje hormony, a guzki pozostają i z czasem jest ich więcej. Lekarze nie znają przyczyny. Pozdrawiam!
Odpowiedz
AsiaDodano:  17 Grudzień 2020 - 15:02
Świetny artykuł. Gosiu a czy przy wynikach w panelu tarczycowym w normie ale przy małej tarczycy ok 12 ml potrzebne jest przyjmowanie euthyroxu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2020 - 13:36
To jest kwestia bardzo indywidualna.
Odpowiedz
MalgorzataDodano:  19 Grudzień 2020 - 7:47
Ja takze mam mętlik w glowie po przeczytaniu artykulu. A co z mlekiem i jego orzetworami? Juz przyzwyczailam sie do diety bezglutenowej, bezmlecznej i bezcukrowej, ktora zalecil mi lekarz. Mam niedoczynnosc tarczycy ale nie mam zadnych alergi, ani celiaki. Czy w takim razie do diety moge wlaczyc sery? Bardzo za nimi tesknie :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Grudzień 2020 - 10:52
Jeśli nie masz alergii na białka mleka krowiego/nietolerancji laktozy to TAK.
Odpowiedz
AlicjaDodano:  21 Grudzień 2020 - 19:26
Droga Gosiu, czy polecane przez Ciebie suplementy - grzybki i RestMe mogę przyjmować z tabletkami antykoncepcyjnymi? Czy wpływają na skuteczność? Np rano anty, wieczorem RestMe, a w ciągu dnia „grzybek”? Mam wielką nadzieję, że tak..
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Grudzień 2020 - 11:41
Tak.
Odpowiedz
BasiaDodano:  22 Grudzień 2020 - 8:28
wiem, że to nie czas na pisanie takich rzeczy Gosiu ale chcę Ci niezmiernie podziękować za tego bloga i to co piszesz. gdyby nie Ty nie miałabym pojęcia o wielu rzeczach w tym ferrytynie. od 10 lat walczę z hormonami i stresem. moje tsh waha się w granicach 3,9-4,2-5,3 ale endokrynolog nie chce dac euthyroxu. niby ok bo sama bym nie chciała ale nie daje żadnych zaleceń tylko kolejna wizyta za pół roku.... i tyle. i ja znów miałam dużo stresu, mogłabym spać non stop bo jestem zmęczona i mogłabym non stop płakać, jestem na prawdę wykończona, nie mogę spać porządnie w nocy, bolą mnie kończyny okropnie... moje TSH znów urosło, ja już mam tak dość. dzięki Twojemu blogowi sprawdziłam Ferrytynę... jest na poziomie 23,3 czyli połowa mniej niż zaczyna się norma kobiet z tego co pisałaś.... od 10 lat nie znalazłam lekarza, który by wiedział coś na ten temat i pomógł. chce się płakać bo ile z nas kobiet zostawionych jest same sobie w takim samopoczuciu? nie wiem co dalej z tą ferrytyną, co robic
Odpowiedz
Wanda Dodano:  24 Grudzień 2020 - 15:15
Malgosiu. Jestem juz dlugoletnia czytelniczka i bardzo Ci dziekuje za prace, ktora dla nas wykonujesz. Zycze Tobie i bliskim Wesolych, zdrowych, szczesliwych Swiat i dobrego Nowego Roku. Niech Twoje plany i zamierzenia sie spelniaja. Ciesze sie, ze Cie znalazlam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Grudzień 2020 - 11:40
Ogromnie dziękuję i ściskam mocno :)
Odpowiedz
karokaDodano:  28 Grudzień 2020 - 9:56
mialam wszyskie niedobory magnezu. zbadalam - okazało się, że mam ponad normę. nie dużo ale jednak.. co zrobić?
Odpowiedz
Magdalena Dodano:  19 Styczeń 2021 - 18:32
Czy powodem Hashimoto u dziecka z celiakia mogły być szczepienia? Spotkałam się z taka teoria.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Styczeń 2021 - 9:34
Pytanie nie do mnie, a do lekarza endokrynologa ale nie sądzę aby szczepienie było przyczyną.
Odpowiedz
DominikaDodano:  16 Luty 2021 - 9:13
Małgosiu, na hashimoto choruje od ponad 11 lat, od zawsze mam problemy z cerą, z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, gazy, uczucie przelewania się w brzuchu). Ostatnio rozmawiałam z dietetyczķą i powiedziała mi, że mam odstawić gluten, bo to on odpowiada za stan zapalny w moim organizmie. Badania na celiakie robiłam 7 lat temu, wtedy nic nie wyszło. Czy powinnam powtórzyć badania, coś mogło się zmienić? Poza tym od 2 tyg nie jem nabiału, jednak nie zauważyłam póki co dużej zmiany, może to jeszcze za krótko? Szczerze mówiąc jestem juz skołowana, nie wiem co mogę jeść a co nie. Twojego bloga śledze od wielu lat, wydawało mi się, że prowadzę zdrową dietę, wyeliminowałam biały cukier,ograniczyłam do minimum białe pieczywo, stosuję mąkę orkiszową zamiast pszennej, nie jem żywności przetworzonej, czytam etykiety. Jednak ciągle te problemy z cerą, z układem pokarmowym. Czy rzeczywiście winny jest gluten a może nabiał albo jedno i drugie. Jestem już zdesperowana, pomóż
Odpowiedz
OLIWIADodano:  19 Luty 2021 - 17:37
Bez problemu można wykluczyć gluten, używając zamienników (proso, gryka, ryż, komosa, tapioka, amarantus, kukurydza) a na bazie w/w zbóż kupić czy przygotować chleb oraz mąki, makarony, ciasta, naleśniki itp. nie stwarzając ryzyka powstania niedoborów żywieniowych. Ponadto glutenu nie wyklucza się TYLKO u osób chorych na celiakię, ale także u tych z alergią IgE zależną na pszenice i jej komponenty oraz u osób z NCGS !! Istnieje również wiele badań, które wykazują związek między spożywaniem glutenu a wpływem na jednostkę chorobową, w tym w chorobach autoimmunizacyjnych. Jak wiemy, osoby cierpiące na Hashimoto mają nie tylko celiakię (zgadzam się, iż jest to niewielki odsetek) ale często towarzyszy im SIBO, IBS czy nietolerancje pokarmowe (IgG, IgA) a jest to wskazanie do wykluczenia glutenu. Podpisuję się pod tym, iż samo wykluczenie glut. nie da nic, przy zachowaniu niezdrowej diety. Stąd pytanie -JAKIE są i CZY ISTNIEJĄ korzyści płynące ze spożywania glutenu ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Luty 2021 - 9:00
Owszem, często mamy do czynienia z alergią IgE zależną, czy nieceliakalną nadwrażliwością na gluten ale artykuł dotyczy obalenia mitu "hashimoto = dieta bezglutenowa z automatu" bo ten głoszony jest także przez lekarzy. SIBO oraz IBS nie są wskazaniem do wykluczenia glutenu. Gluten nie ma w tych chorobach nic do rzeczy. Problemem są zawarte w niektórych zbożach FODMAPY. Po zaopiekwoaniu przyczyny SIBO oraz remisji IBS przywracamy tolerancję FODMAP. Jakie są korzyści ze spożywania glutenu? Proszę zerknąć do PUBMED do badań na temat wpływu glutenu na ilość i jakość bakterii jelitowych (mikrobiota). Proszę też rozróżnić dwie kwestie: dieta z glutenem (pączek, bułeczka, bagietka, makaron pszenny) VS dieta z glutenem (kasza jęczmienna, chleb razowy żytni na zakwasie, makaron żytni). Osoby nieumiejętnie prowadzone na diecie bezglutenowej mają wyższe ryzyko cukrzycy typu II - tak wychodzi w badaniach.
Odpowiedz
SandraDodano:  15 Kwiecień 2021 - 22:08
To najlepszy blog z wiedzą naukową jaki czytałam. Dziękuję za ogrom wiedzy jakiej szukałam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Kwiecień 2021 - 10:28
Ogromnie mi miło ;)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

This message is only visible to admins:
Unable to display Facebook posts

Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Type: OAuthException
Code: 190
Subcode: 460
Click here to Troubleshoot.
Instagram
Szkoda Ci czasu na sen w dzisiejszym zabieganym ś Szkoda Ci czasu na sen w dzisiejszym zabieganym świecie?
To błąd ‼️
Badania wykazały że sen jest bardzo ważnym elementem utrzymania homeostazy metabolicznej w tym hormonalnej, związanej z układem sercowo – naczyniowym, oraz immunologicznym. Wykazano że zaburzenia snu:
📍zmniejszają tolerancję glukozy nawet o 40% (sen 4 godzinny) oraz mogą dwukrotne zwiększać ryzyko cukrzycy typu II (sen krótszy niż 6 godzinna na dobę), 
📍pogarszają insulinowrażliwość oraz powodują wzrost poziomu TSH (dwukrotnie przy całkowitej deprawacji snu), 
📍powodują spadek poziomu leptyny (hormonu hamującego apatyt) oraz wzrost poziomu greliny (hormonu odpowiedzialnego za odczuwanie głodu) oraz zwiększają apetyt następnego dnia. 

⏩Uczestnikom badania ograniczono sen do 4 godzin w ciągu nocy. Odnotowano obniżenie poziomu leptyny o 18% przy jednoczesnym wzroście poziomu greliny o 28%. Odnotowano również 24% wzrost oceny głodu oraz 23% wzrost oceny apetytu. Ocena apetytu wykazała, że badani częściej preferowali pokarmy wysokowęglowodanowe z naciskiem na słone (głód słony wzrósł o 45%). Sugeruje to, że deprywacja snu może wpływać na zachowania żywieniowe. 

📍< 5 godzin, wiążą się z wyższym ryzykiem otyłości (3,7 krotnie większym wśród mężczyzn oraz 2,3 krotnie wśród kobiet) w porównaniu do osób śpiących 7-8 godzin na dobę.

Dowiedziałaś_łeś się nowych rzeczy?
Doceń moją pracę na Instagramie.
Udostępnij na swoim instastory. Daj ♥️

Jak jest u Was z ilością snu? 

#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #dietaon #hashimoto #niedoczynnośćtarczycy #niedoczynnosctarczycy #zdrowakuchnia #jedzzdrowo #zdrowoismacznie #zdrowewybory #pysznieizdrowo #zdrowegotowanie #zdrowadieta #zdroweodżywianie  #zdroweodzywianie  #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz #insulinooporność #zdrowystylzycia

Szkoda Ci czasu na sen w dzisiejszym zabieganym świecie?
To błąd ‼️
Badania wykazały że sen jest bardzo ważnym elementem utrzymania homeostazy metabolicznej w tym hormonalnej, związanej z układem sercowo – naczyniowym, oraz immunologicznym. Wykazano że zaburzenia snu:
📍zmniejszają tolerancję glukozy nawet o 40% (sen 4 godzinny) oraz mogą dwukrotne zwiększać ryzyko cukrzycy typu II (sen krótszy niż 6 godzinna na dobę),
📍pogarszają insulinowrażliwość oraz powodują wzrost poziomu TSH (dwukrotnie przy całkowitej deprawacji snu),
📍powodują spadek poziomu leptyny (hormonu hamującego apatyt) oraz wzrost poziomu greliny (hormonu odpowiedzialnego za odczuwanie głodu) oraz zwiększają apetyt następnego dnia.

⏩Uczestnikom badania ograniczono sen do 4 godzin w ciągu nocy. Odnotowano obniżenie poziomu leptyny o 18% przy jednoczesnym wzroście poziomu greliny o 28%. Odnotowano również 24% wzrost oceny głodu oraz 23% wzrost oceny apetytu. Ocena apetytu wykazała, że badani częściej preferowali pokarmy wysokowęglowodanowe z naciskiem na słone (głód słony wzrósł o 45%). Sugeruje to, że deprywacja snu może wpływać na zachowania żywieniowe.

📍< 5 godzin, wiążą się z wyższym ryzykiem otyłości (3,7 krotnie większym wśród mężczyzn oraz 2,3 krotnie wśród kobiet) w porównaniu do osób śpiących 7-8 godzin na dobę.

Dowiedziałaś_łeś się nowych rzeczy?
Doceń moją pracę na Instagramie.
Udostępnij na swoim instastory. Daj ♥️

Jak jest u Was z ilością snu?

#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #dietaon #hashimoto #niedoczynnośćtarczycy #niedoczynnosctarczycy #zdrowakuchnia #jedzzdrowo #zdrowoismacznie #zdrowewybory #pysznieizdrowo #zdrowegotowanie #zdrowadieta #zdroweodżywianie #zdroweodzywianie #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz #insulinooporność #zdrowystylzycia
...

1129 71
NOWY PRZEPIS NA BLOGU👌Wysokobiałkowy obiad o n NOWY PRZEPIS NA BLOGU👌Wysokobiałkowy obiad o niskim indeksie glikemicznym gotowy w 15 minut! W sam raz na obiad lub kolację.
33 gramy białka na porcję! 

Zielona pasta z kurczakiem ;)
Zapraszam na bloga ⏩ aby przejść na bloga, kliknij w BIO znajdujące się w opisie profilu. 

#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #dietaon #hashimoto #niedoczynnośćtarczycy #niedoczynnosctarczycy #zdrowakuchnia #jedzzdrowo #zdrowoismacznie #zdrowewybory #pysznieizdrowo #zdrowegotowanie #zdrowadieta #zdroweodżywianie  #zdroweodzywianie  #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz #insulinooporność

NOWY PRZEPIS NA BLOGU👌Wysokobiałkowy obiad o niskim indeksie glikemicznym gotowy w 15 minut! W sam raz na obiad lub kolację.
33 gramy białka na porcję!

Zielona pasta z kurczakiem ;)
Zapraszam na bloga ⏩ aby przejść na bloga, kliknij w BIO znajdujące się w opisie profilu.

#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #dietaon #hashimoto #niedoczynnośćtarczycy #niedoczynnosctarczycy #zdrowakuchnia #jedzzdrowo #zdrowoismacznie #zdrowewybory #pysznieizdrowo #zdrowegotowanie #zdrowadieta #zdroweodżywianie #zdroweodzywianie #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz #insulinooporność
...

885 34
Minimalna ilość tłuszczu w diecie to 12 % dla Minimalna ilość tłuszczu w diecie to 12 % dla kobiet i 7 % dla mężczyzn.
Optimum to 25-30 % ✅

Ogromnie ważne dla sprawnego funkcjonowania całego organizmu są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). 
Są to kwasy egzogenne czyli takie, które musimy dostarczyć z dietą. Organizm nie wytwarza ich sam. 

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 do których zaliczamy:
📍kwas alfa – linolenowy (ALA)
📍kwas eikozapentaenowy (EPA)
📍kwas dokozaheksaenowy (DHA) 

są ogromnie ważnym składnikiem diety ponieważ:

✅zmniejszają stężenie pochodnych pozapalnych, 
✅są niezbędne dla prawidłowej pracy układu immunologicznego ⏭ hamują nadmierną odpowiedź immunologiczną co ma znaczenie w przebiegu chorób z autoagresji, 
✅są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu i centralnego układu nerwowego ⏭ wchodzą w skład błon komórkowych neuronów czyli komórek układu nerwowego ⏭ poprawiają pamięć i koncentrację, 
✅są niezbędne do prawidłowej pracy serca i układu krążenia, 
✅obniżają poziom cholesterolu, 
✅poprzez regulację syntezy triacylogliceroli w wątrobie i jelitach obniżają poziom triglicerydów, 
✅działają przeciwmiażdżycowo, 
✅działają przeciwzakrzepowo, 
✅stabilizują ciśnienie tętnicze, 
✅pozytywnie wpływają na stan skóry, 
✅spowalniają starzenie się komórek, 
✅wykazują działanie regeneracyjne,

Które z moich propozycji bogatych w Omega 3 lubicie najbardziej?

#dietoterapialenartowicz #qchenneinspiracje #psychologia #psychodietetyka #odchudzanie #redukcja #insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #dietetyk #omega3 #zdrowetłuszcze #pcos #zdrowetłuszcze

Minimalna ilość tłuszczu w diecie to 12 % dla kobiet i 7 % dla mężczyzn.
Optimum to 25-30 % ✅

Ogromnie ważne dla sprawnego funkcjonowania całego organizmu są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).
Są to kwasy egzogenne czyli takie, które musimy dostarczyć z dietą. Organizm nie wytwarza ich sam.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 do których zaliczamy:
📍kwas alfa – linolenowy (ALA)
📍kwas eikozapentaenowy (EPA)
📍kwas dokozaheksaenowy (DHA)

są ogromnie ważnym składnikiem diety ponieważ:

✅zmniejszają stężenie pochodnych pozapalnych,
✅są niezbędne dla prawidłowej pracy układu immunologicznego ⏭ hamują nadmierną odpowiedź immunologiczną co ma znaczenie w przebiegu chorób z autoagresji,
✅są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu i centralnego układu nerwowego ⏭ wchodzą w skład błon komórkowych neuronów czyli komórek układu nerwowego ⏭ poprawiają pamięć i koncentrację,
✅są niezbędne do prawidłowej pracy serca i układu krążenia,
✅obniżają poziom cholesterolu,
✅poprzez regulację syntezy triacylogliceroli w wątrobie i jelitach obniżają poziom triglicerydów,
✅działają przeciwmiażdżycowo,
✅działają przeciwzakrzepowo,
✅stabilizują ciśnienie tętnicze,
✅pozytywnie wpływają na stan skóry,
✅spowalniają starzenie się komórek,
✅wykazują działanie regeneracyjne,

Które z moich propozycji bogatych w Omega 3 lubicie najbardziej?

#dietoterapialenartowicz #qchenneinspiracje #psychologia #psychodietetyka #odchudzanie #redukcja #insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #dietetyk #omega3 #zdrowetłuszcze #pcos #zdrowetłuszcze
...

825 50
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.


Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej