Dieta wegańska – o czym musisz wiedzieć zanim zdecydujesz się na ten model żywienia?

Dieta roślinna zyskuje na popularności. Afera mięsna (chodzi o sprzedaż chorego i padłego mięsa) która odbiła się szerokim echem w styczniu tego roku pomogła podjąć decyzję o przejściu na weganizm kolejnej grupie osób. Przyznam że i ja sama byłam o krok, choć ostatecznie po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw szalę przeważyła moja miłość do jajek, szynki parmeńskiej, kindziuka, krewetek w temperze, parmezanu i mojego pieczonego kurczaka garam masala. No nie dałabym rady….

Jeśli przechodzisz na weganizm ze względów etycznych, nie mam argumentów, jeśli jednak uważasz że dieta wegańska to z automatu najzdrowsza dieta świata to wiedz że wcale tak być nie musi i zaraz dowiesz się dlaczego.
Nie ma znaczenia czy z szacunku do zwierząt, ze względów zdrowotnych, światopoglądowych, z uwagi na środowisko, w wyniku mody ……. jak sobie chcesz, ale jeśli ma nie być niedoborów i ma być zdrowo, pewnych kwestii nie możesz pominąć.

Wegańsko = zdrowo ?

Dieta wegańska jeśli ma być dietą zdrową, nie jest dietą prostą (zwłaszcza na początku) i decydując się na nią trzeba być tego świadomym. Mam tu na myśli planowanie i przygotowywanie posiłków.
Nie jest oczywiście tak że weganie z założenia muszą spędzić w kuchni dwa razy więcej czasu niż nazwijmy to, mięsożercy, ale przyznacie że kupienie wędliny na kanapkę czy szybkiej nabiałowej przekąski jest zdecydowanie szybsze niż samodzielne pieczenie wegańskiego pasztetu w domu lub przygotowanie humusu. Możecie oczywiście skorzystać z bogatej oferty gotowych wegańskich produktów typu sojowe parówki, pasty do pieczywa, kotleciki, pulpeciki, wegańskie wędliny etc. których na rynku pojawia się coraz więcej, ale uważajcie na skład. Napis wegański nie równa się zdrowy. W zdecydowanej większości te składy nie są zadowalające, a wręcz wołają, „odłóż mnie z powrotem na półkę”.
Jeśli na pierwszym miejscu jest woda i tłuszcz, bardzo często utwardzony lub utwardzony częściowo czyli źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, dalej aromaty, sól i gdzieś tam trochę warzyw to umówmy się, gdzież to zdrowe to wegańskie?
Szybkie owszem, ale nie zdrowe. Parówki sojowe, sojowe pasztety, pulpety. W składzie często woda, białko sojowe, olej, gluten bo wszystko musi się trzymać kupy i nie rozpaść i gdzieś tam dalej przyprawy, zagęstnik i sól. Smacznego 😉
Wegańskie są też chipsy, frytki, landrynki i cała masa sklepowego syfu ze sztucznymi aromatami, zagęstnikami, cukrem i tłuszczem utwardzonym lub częściowo utwardzonym.
Już wiesz dlaczego wegańsko wcale z automatu nie oznacza zdrowo?

Wegańsko może być bardzo niezdrowo. Może być zdrowo jeśli nie mając czasu i szukając sklepowych alternatyw będziesz wnikliwie czytała składy oraz znajdziesz dobrą wegańską knajpę której właściciele to też weganie, a nie ludzie którzy postanowili ubić na weganach niezły interes. Super zdrowo jeśli będziesz samodzielnie gotowała w domu.
Czy to trudne i pracochłonne? Nie tak jak może Ci się wydawać. Na początku owszem, może być trudno, ale z czasem dojdziesz do wprawy.

Dieta wegańska

Dobrze zbilansowana dieta wegańska to dieta dająca ogromne korzyści w niektórych jednostkach chorobowych.
W swojej pracy obserwuję jak fantastycznie wspomaga leczenie cukrzycy typu II, miażdżycy, hipercholesterolemii czy szeroko pojętych problemów ze stawami. 

Decydując się jednak na dietę wegańską musisz mieć świadomość że bez roślin strączkowych ten model żywienia nie istnieje. Głównie z uwagi na białko i lizynę, aminokwas egzogenny. Jeśli więc nie lubisz lub z jakichś przyczyn (problemy żołądkowo – jelitowe, choroby autoimmunologiczne) nie możesz jeść strączków lub musisz je mocno ograniczyć, ta dieta nie będzie dla Ciebie odpowiednia.

Białko

W diecie wegańskiej, tak samo jak w każdej innej, kluczowa jest ilość białka bo białko to budulec.
Białka wchodzą w skład wielu enzymów, hormonów, biorą udział w regulacji wielu procesów metabolicznych.
Wyobraź sobie sznur pereł. Taki sznur to właśnie białko, poszczególne koraliki to aminokwasy a łączące je sznureczki to wiązania. Koraliki w łańcuchu stale się odnawiają więc aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo żadnego z nich nie może zabraknąć, dlatego podaż białka jest ogromnie ważna.
Aminokwasy dzielimy na endogenne, czyli takie które nasz organizm potrafi wytworzyć sam, oraz egzogenne (8 aminokwasów), takie które musimy dostarczyć z pożywieniem. Komplet aminokwasów mają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, rośliny tylko dwie – amarantus i komosa ryżowa (Quinoa). Aby więc dostarczyć sobie kompletu aminokwasów egzogennych każdego dnia (białko syntetyzuje się z aminokwasów w ciągu 24 godzin więc nie trzeba w jednym posiłku) musimy właściwie łączyć pokarmy.
Najlepszym źródłem białka na diecie wegańskiej są rośliny strączkowe oraz orzechy i nasiona roślin oleistych, ale strączki są źródłem lizyny, jednego z ośmiu aminokwasów egzogennych których nie ma w większości produktów roślinnych. Musimy więc połączyć źródło lizyny ze źródłami pozostałych siedmiu aminokwasów egzogennych.

Podsumowując.
Dieta wegańska to nie kanapka z pomidorem, w przelocie zjedzone jabłko czy zupa pomidorowa z ryżem. Dieta wegańska jeśli ma nie być niedoborowa, bez roślin strączkowych nie istnieje.
Jeśli nie masz nietolerancji na rośliny strączkowe, zasadniczo nie masz też problemów żołądkowo – jelitowych to mimo wszystko wprowadzając strączki do diety, możesz przeżyć rewolucję. Możesz przeżywać nawet nieustanne eksplozje. To normalne bo organizm doznaje szoku. Nie jest przyzwyczajony do tego typu pokarmów. Daj mu czas. Przyzwyczai się choć zanim do tego dojdzie, pewnie ze trzy razy przyjdzie Ci do głowy rzucenie tego w jasną cholerę …… 

Witamina B12

Witamina B12 (kobalamina) to witamina kluczowa jeśli chodzi o budowanie odporności i właściwą jakość krwi. Bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych w komórkach szpiku kostnego, a szpik jest odpowiedzialny za wytwarzanie komórek krwi. Bez witaminy B12 nie mam więc mowy o prawidłowej budowie erytrocytów.

Ponadto:

  • umożliwia wchłanianie witaminy A oraz jej przekształcenie się w beta karoten,
  • wpływa na aktywizację żelaza,
  • wpływa na przyswajanie białka,

Witamina B12 występuje w produktach odzwierzęcych, w produktach roślinnych nie występuje więc suplementacja B12 na diecie wegańskiej jest niezbędna.

Co pozbawia organizm witaminy B12:

  • problemy z przyswajaniem będące skutkiem braku enzymu mukoproteinowego w soku żołądkowym.
    Jeśli nie ma enzymu mukoproteinowego, witamina B12 nie zostanie dostarczona do jelita cienkiego, a tym samym nie zostanie wchłonięta. Produkcja enzymu mukoproteinowego zmniejsza się wraz z wiekiem, ale jego ilość zmniejsza się także u osób mających bakterię Helicobacter Pylori oraz choroby autoimmunologiczne. Najskuteczniejszą metodą na uzupełnienie niedoborów są zastrzyki z witaminy B12, ale nigdy na własną rękę gdzieś po gabinetach, zawsze pod kontrolą lekarza.
  • antybiotyki,
  • tabletki antykoncepcyjne,
  • choroby wątroby,
  • nadużywanie alkoholu,
  • palenie papierosów
  • nadużywanie używek,

Żelazo

Żelazo dzielimy na hemowe (pochodzenia zwierzęcego), które wchłania się w 20 %, i niehemowe (pochodzenia roślinnego), wchłaniane w ilości od 1 do 5 %. Na diecie roślinnej bazujemy jedynie na żelazie niehemowym więc musimy zwiększyć biodostępność łącząc źródła żelaza ze źródłami witaminy C.
I teraz znowu, jeśli postrzegasz dietę wegańską jako sałatkę z ogórkiem, makaron z sosem pomidorowym, chipsy czy zjedzone w przelocie jabłko to rzeczywiście, problem niedoborów prędzej czy później może się pojawić. Przy prawidłowo zbilansowanej diecie wegańskiej nie ma powodów do niepokoju.

Dobre źródła żelaza na diecie wegańskiej to:

  • drożdże piwne – 18 mg na 100 gramów,
  • amarantus – 15 mg na 100 gramów,
  • pestki dyni – 15 mg na 100 gramów,
  • otręby pszenne – 15 mg na 100 gramów,
  • sezam  – 14 mg na 100 gramów,
  • suszone grzyby – 11 mg na 100 gramów,
  • kasza gryczana – 10 mg na 100 gramów,
  • kakao – 10 mg na 100 gramów,
  • mak – 8,1 mg na 100 gramów,
  • biała fasola – 7 mg na 100 gramów,
  • orzechy pistacjowe – 6,7 mg na 100 gramów,
  • cieciorka – 6,2 mg na 100 gramów,
  • soczewica  – 5,8 mg na 100 gramów,
  • pestki słonecznika – 5,3 mg na 100 gramów,
  • natka pietruszki – 5,3 mg na 100 gramów,
  • orzechy laskowe – 4,7 mg na 100 gramów,
  • płatki owsiane – 4 mg na 100 gramów,
  • migdały – 3,7 mg na 100 gramów,
  • suszone morele – 3,6 mg na 100 gramów,
  • kasza jaglana – 3 mg na 100 gramów,
  • szpinak – 2,7 mg na 100 gramów,
  • chleb żytni razowy – 2,5 mg na 100 gramów,
  • zielony groszek – 1,9 mg na 100 gramów,
  • rodzynki  – 1,9 mg na 100 gramów,
  • bób  – 1,6 mg na 100 gramów,
  • komosa ryżowa  – 1,5 mg na 100 gramów,
  • jarmuż  – 1,5 mg na 100 gramów,
  • brukselka  – 1,4 mg na 100 gramów,
  • fasolka szparagowa – 1 mg na 100 gramów,
  • daktyle – 1 mg na 100 gramów,
  • suszona śliwka  – 0,9 mg na 100 gramów,
  • burak  – 0,8 mg na 100 gramów,
  • koper włoski  – 0,7 mg na 100 gramów,
  • brokuły  – 0,7 mg na 100 gramów,
  • awokado  – 0,6 mg na 100 gramów,
  • cukinia  – 0,4 mg na 100 gramów,

Warto też wiedzieć, że biodostępność żelaza może obniżać zawarty w zbożach, orzechach i roślinach strączkowych kwas fitynowy. Czy jednak należy się go obawiać? 

Bardzo często jestem pytana o to, czy taki, czy inny składnik pożywienia, jest zdrowy, czy nie. Czy w związku z tym zawierający go produkt lub grupę produktów można zakwalifikować jako zdrowe, czy jednak zrezygnować lub znacznie ograniczyć spożycie.
Rozczaruję Was. Dietetyka nie jest czarno biała i zawartość tego czy innego składnika pokarmowego ani nie dyskwalifikuje, ani jakoś specjalnie nie predysponuje do nadmiernego spożywania tego czy innego produktu.
Jak mawiał Paracelsus, to czy coś jest trucizną czy nie jest, zależy od przyjętej dawki.

Kwas fitynowy (heksafosforan inozytolu) to substancja występująca w okrywie nasiennej ziaren zbóż i roślin strączkowych, a także w orzechach i nasionach roślin oleistych . Jest istotna w procesie rozwoju rośliny ponieważ bierze udział w cyklu jej wzrostu i kiełkowania. Magazynuje fosfor i wapń, oraz magnez i potas w postaci soli zwanych fitynianami (np. fitynian potasu). Roślina rozkłada je do kwasu fitynowego i składników mineralnych za pomocą enzymu o nazwie fitaza.
Niestety kwas fitynowy łącząc się w spożywanym posiłku z żelazem, wapniem, magnezem czy cynkiem tworzy nierozpuszczalne sole co częściowo utrudnia wchłanianie tychże pierwiastków. Ta cecha klasyfikuje kwas fitynowy jako substancję antyodżywczą.   

Czy powinniśmy zrezygnować ze spożywania produktów zawierających kwas fitynowy?

Absolutnie nie.
Właściwości oczyszczające kwasu fitynowego ewidentnie służą naszemu zdrowiu.
Posiada on zdolność wiązania metali ciężkich na które chcąc nie chcąc jesteśmy narażeni przy obecnym skażeniu środowiska.

Biodostępność

Jeśli chodzi o wchłanianie składników odżywczych z pożywienia, kluczem jest ich biodostępność czyli stopień w jakim zostaną wchłonięte i przyswojone. Wpływ na nią ma zarówno nasz wiek, stan zdrowia, jak i obecność innych składników odżywczych np. witaminy C która neutralizuje kwas fitynowy. Neutralizujące działanie kwasu askorbinowego można wykorzystać posypując dania bogatą w witaminę C zieleniną np. natką pietruszki.
Znaczne usunięcie kwasu fitynowego powoduje także moczenie strączków przez kilkanaście godzin w wodzie (np. przez noc) a następnie gotowanie w wodzie świeżej. Ta metoda oprócz redukcji fitynianów spowoduje także usunięcie znacznych ilości rafinoz (oligosacharydy) powodujących wzdęcia, gazy i problemy trawienne po spożyciu tej grupy produktów. Moczenie skraca także czas gotowania.
Częściowy rozpad kwasu fitynowego powoduje także fermentacja.

Cynk i jod

Jeśli dieta wegańska bogata jest w roślinny strączkowe, pestki dyni i orzechy, nie ma powodu do niepokoju jeśli chodzi o podaż cynku. Warto jednak porozmawiać z lekarzem i rozważyć suplementację jodem którego podaż z uwagi na brak ryb w diecie może nie być odpowiednia (czy sól jodowana rozwiąże tę kwestię? …. ciężko  powiedzieć).

Wapń

Dorośli w wielu od 19 do 50 lat potrzebują 1000 mg wapnia dziennie. Dostarczenie tej ilości na diecie roślinnej dla doświadczonego dietetyka nie będzie problemem. Jeśli dietę układasz sobie samodzielnie musisz mieć to na uwadze bo długotrwale utrzymujący się niedobór doprowadzi do osteoporozy i osłabienia kondycji całego organizmu.

Wapń jest głównym składnikiem budulcowym kości i zębów. Występuje także w naczyniach krwionośnych, włosach i paznokciach. Bierze udział w aktywacji, regulacji i sekrecji hormonów, neurotransmiterów i wielu enzymów. Odpowiada za kurczliwość mięśni gładkich, szkieletowych, poprzecznie prążkowanych i przewodnictwo nerwowe. Zapewnia prawidłową krzepliwość krwi oraz przepuszczalność błon komórkowych. Jednym słowem, wapń jest ważny. 

Od lat uważano że wapń znajdziemy głównie w mleku i jego przetworach, a osoby nie mogące z różnych przyczyn pić mleka będą łamać sobie kości na krawężnikach. Co ciekawe w krajach azjatyckich takich jak Chiny czy Japonia w których praktycznie nie spożywa się nabiału zwierzęcego, odsetek osób chorujących na osteoporozę jest kilkukrotnie niższy niż w krajach o wysokim spożyciu mleka takich jak Polska i cała Europa północna, Stany Zjednoczone czy Kanada, gdzie działy z nabiałem zajmują znaczące miejsce w każdym sklepie. To dowodzi że wcale nie potrzebujemy litrów mleka aby mieć zdrowe kości.

Dobre roślinne źródła wapnia to:

  • mak – 1260 mg w 100 gramach,
  • sezam –  975 mg w 100 gramach,
  • orzechy – średnio 180-190 mg w 100 gramach,
  • migdały – 240 mg w 100 gramach,
  • tofu – 350 mg w 100 gramach,
  • nasiona słonecznika – 130 mg w 100 gramach,
  • pestki dyni – 55 mg w 100 gramach,
  • natka pietruszki i inne zieleniny – od 250 do 600 mg w 100 gramach,
  • szpinak – 130 mg w 100 gramach, 
  • warzywa kapustne np. jarmuż – 150 mg w 100 gramach,
  • suszone morele – 140 mg w 100 gramach,
  • nasiona roślin strączkowych np. soja, cieciorka, fasola – od 100 do 300 mg w 100 gramach w zależności od rodzaju strączków, 
  • suszone figi – 203 mg w 100 gramach,
  • mleka roślinne wzbogacone w wapń – ok.120 mg w 100 ml,

Podsumowując:

Dieta wegańska:

  • to nie kanapka z pomidorem, zupa pomidorowa, jabłko czy sałatka,
  • nie istnieje bez roślin strączkowych,
  • może być bardzo niezdrowa jeśli kupujesz gotowe wegańskie produkty z fatalnym składem,
  • będzie zdrowa i zapewni Ci właściwą podaż kluczowych składników odżywczych jeśli będzie dobrze zbilansowana i będziesz przygotowywać posiłki samodzielnie w domu, 
  • jeśli nie masz czasu na przygotowywanie wszystkich posiłków w domu, szukaj gotowych wegańskich produktów z dobrym składem lub wegańskich restauracji z dobrą ofertą,

Przykładowy 2- dniowy jadłospis na 2000 kcal na diecie wegańskiej 
Makro: białko 70g, tłuszcz 80 g, węglowodany 250 g,

 

Dieta wegańska – o czym musisz wiedzieć zanim zdecydujesz się na ten model żywienia?
4.4 (88.57%) 21 votes

129 komentarzy

EWADodano:  27 Luty 2019 - 8:19
Mozna jesc chleb na diecie weganskiej????
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 8:33
Oczywiście.
MarlenaDodano:  27 Luty 2019 - 10:03
Warto sprawdzić skład, bo w przypadku chleba żytniego czy razowego zazwyczaj nie ma problemu, ale w przypadku bułek czy chleba pszennego (napompowanego) to mogą tam wrzucić coś niewegańskiego. Choć wiadomo, że to pieczywo nie ma wartości odżywczych i nie jest zdrowe.
AsiaDodano:  3 Marzec 2019 - 8:33
To prawda, kp tymczasowo probowalam usunac mleko z jadlospisu co ku mojemu zaskoczeniu okazalo sie bardzo ciezkie. Byl nawet w chlebie. :O
Odpowiedz
MagdaDodano:  27 Luty 2019 - 8:37
I love you :) Dziękuję
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 8:50
Ściskam mocno ;)
Odpowiedz
OlgaDodano:  27 Luty 2019 - 8:52
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
KasiaDodano:  27 Luty 2019 - 8:52
Na co dzień korzystam z tych gotowych jadłospisów;-)Ten chętnie tez przetestuję tylko muszę troszkę poucinaĆ(jem ok 1600 choć już stopniowo zwiększam mam zamiar dojść do 1800) Mimo wszystko dziękuję za kolejną inspirację normalnie ANIOŁ Z CIEBIE POZDRAWIAM ;-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 8:55
Dziękuję Kasiu ;)
Odpowiedz
Anetta Dodano:  27 Luty 2019 - 8:58
Czy przy chorobie Hashimoto są przeciwwskazania do diety wegetariańskiej?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 8:59
Wegetariańskiej nie, wegańskiej tak.
KamilaDodano:  27 Luty 2019 - 11:10
Czy mogłabyś Małgosiu rozwinąć tę kwestię np. w kolejnym artykule :)? Pozdrawiam,
AgnieszkaDodano:  4 Marzec 2019 - 13:58
Także jestem ciekawa - jestem weganka z hashi oraz IO
Odpowiedz
anielaDodano:  27 Luty 2019 - 8:58
Bardzo ciekawy i rzeczowy tekst. Mam pytanie odnośnie tego akapitu o tym, że w krajach azjatyckich mniej osób cierpi na osteoporozę mimo niskonabiałowej diety. Chętnie zgłębiłabym się w to badanie, czy polecisz jakąś publikację na ten temat?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 9:01
http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2014/11/pf_2012_192-196.pdf
anielaDodano:  27 Luty 2019 - 10:03
Dziękuje pięknie! Jejku jak patrzę na te przepisy zwłaszcza ten z batatami to coś czuje że to tylko przedsmak tego co będzie w twojej książce :D Przebieram nóżkami z niecierpliwością ;)
Odpowiedz
KasiaDodano:  27 Luty 2019 - 8:58
Czasem zdarza mi sie sie kilka tygodni byc na diecie bezmięsnej,ale milosc do sushi,ryb wygrywa
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 9:03
Oj tak ;) Też kocham sushi ;)
Odpowiedz
aniaDodano:  27 Luty 2019 - 8:59
Czy ten jadłospis nadaje się dla osób z niedoczynnoscia tarczycy? Tekst rewelacyjny, gratulacje.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 9:03
Z tofu trzeba uważać.
InesaDodano:  27 Luty 2019 - 13:38
Gosiu, dlaczego z tofu trzaba uważać?
KlaudiaDodano:  27 Luty 2019 - 16:21
Jeju, jesteś tu nowa? Soja nie jest dobra dla osób z chorą tarczycą. Tofu = SOJA.
Odpowiedz
KarolaDodano:  27 Luty 2019 - 9:07
Super artykuł, bardzo rzetelny i pomocny!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 13:42
Dziękuję ślicznie ;)
Odpowiedz
aniaDodano:  27 Luty 2019 - 9:12
I chciałam dopisać że masz racje jak przeszłam na dietę wegańska i dolozylam straczkow to początkowo myślałam ze umieram. Rewolucja zoladkowa tragedia ale przetrwalam😊
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 13:44
Oj tak, początki przygody ze strączkami to jak droga przez mękę ;)
Odpowiedz
SylwiaDodano:  27 Luty 2019 - 9:20
Cudowny post! Długo na niego czekałam! A oprócz zastrzyków z wit. B12 jest jakaś inna forma godna polecenia? Może ktoś z innych czytających może coś konkretnego z apteki polecic:)
OlaDodano:  27 Luty 2019 - 13:53
Też prośba o polecenie źródeł B12 z apteki:)
Agnieszka Dodano:  27 Luty 2019 - 14:47
Ja uzywam vit B12 w sprayu. bardzo dobrze sie sprawdza
IwonaDodano:  28 Luty 2019 - 16:12
Płatki drożdżowe nieaktywne:)))
Odpowiedz
IzaDodano:  27 Luty 2019 - 9:24
Małgosiu Kocham Cię na zawsze;-)))Dziękuję za ten wpis.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 13:42
Ogromnie mi miło, dziękuję ;)
Odpowiedz
KrysiaDodano:  27 Luty 2019 - 10:06
Małgosiu, a powinnam się martwić, jeżeli tworzę sobie jadłospis i wychodzi mi na przykład 200 czy 300% przekroczenia norm na witaminy, a w niektórych dniach nawet 1000%? 1000% najczęściej dotyczy witaminy A ;)
Odpowiedz
WiolaDodano:  27 Luty 2019 - 10:17
Jestem pod ogromnym wrażeniem tego artykułu. DZIĘKUJĘ BARDZO za ogrom Twojej pracy.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 13:42
Cieszę się że artykuł się podoba ;)
Odpowiedz
PAULINADodano:  27 Luty 2019 - 10:20
Jak zwykle super tekst! Z reguły nie pisze komentarzy ale bardzo chciałabym Ci podziękować za bloga i ogromną wiedzę jaką nam przekazujesz. Uwielbiam twoja przepisy i mam kilka ulubionych które bardzo często robię. Ostatnia zupa wegetariańska z pieczarkami i brokułami była tak pyszna że aż mąż nie mógł się nachwalić:) Jesteś świetna w tym co robisz i trzymam kciuki za kolejne sukcesy!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 13:41
Dziękuję ślicznie za dobre słowo ;) Jest mi ogromnie miło ;)
Odpowiedz
MaLenaDodano:  27 Luty 2019 - 10:53
Malgosiu, trzymam kciuki za Ciebie, oby Twoja pasja nie konczyla się nigdy.....Normalnie Cię kocham...za wiedzę, za sposob w jaki piszesz, za organizację, za empatię, za calokształt, bo jestes Kobietą, jaką sama chcialabym byc:)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 13:37
Oj aż się zarumieniłam ;) Dziękuję Ci kochana ;) Ściskam mocno ;)
Odpowiedz
AgataDodano:  27 Luty 2019 - 11:08
Dzień dobry, bardzo fajny i rzeczowy artykuł. Zwłaszcza ten fragment o lizynie - niewiele osób zdaje sobie sprawę, że niełatwo ją dostarczyć w diecie ubogiej w rośliny strączkowe. Ja na szczęście mam już to przetrenowane ;) Zastanawia mnie tylko fragment o soi jako o czymś co jest niezdrowe. Dlaczego soja według Pani jest czymś niezdrowym? Soja w formie edamame, tofu, tempeh to stały składnik kuchni azjatyckiej i mam wrażenie, że tylko w Europie i USA jest to problematyczne.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 13:37
A gdzie napisałam że soja jest niezdrowa? W przykładowym jadłospisie jest soja przecież.
AgataDodano:  27 Luty 2019 - 14:33
Chodzi o ten fragment: \"Szybkie owszem, ale nie zdrowe (..) W składzie często woda, białko sojowe, olej, gluten\". Ten zapis może sugerować, że białko sojowe jest na równi z jakimiś sztucznymi zagęstnikami czy olejem.
Odpowiedz
DankaDodano:  27 Luty 2019 - 11:18
Dzikuje za ten wpis!!!!!! Jestem na diecie bezmięsnej od 20 lat. Diety wegańskiej zawsze się bałam ze wzgledu na niedobory. * Jaką dawkę witaminy b12 dziennie należy wg ciebie suplementować na diecie weganskiej? * Mogłabys polecic książkę, stronę z rzetelną wiedzą na ten temat?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 13:35
B12 w dawce 100 mikrogramów. Jeśli chodzi o książki to polecam Tombaka, Campbella, książki Gawęckiego ogólnie o żywieniu.
DankaDodano:  27 Luty 2019 - 14:54
Dwie pierwsze mam super!!! :) Dziekuje za odpowiedź. Jestes niesamowita z tym odpowiadaniem!
Odpowiedz
NataliaDodano:  27 Luty 2019 - 11:39
Dla mnie wygrywa milosc do zwierzat - moge zjesc mieso tylko wtedy, kiedy ktos udowodni mi, ze mieso na moim talerzu nie pochodzi od zwierzecia, ktore cierpialo przy jego produkcji. Poza tym wegetarianizm i weganizm to jedyna droga aby ocalic nasza planeta... dla przyszlych pokolen!
Odpowiedz
KasiaDodano:  27 Luty 2019 - 11:57
Gosiu zawsze nam powtarzałaś , ze jak same układamy sobie jadłospis wzorując się na tych gotowych co sa na stronie to nie ma potrzeby abyśmy sobie liczyły kal z zieleniny. A w tym wegańskim policzona ??Czyli jednak liczymy? Dodam ze nie jestem na redukcji.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 13:28
Program liczy BTW ze wszystkiego. Z sałaty także. Czym innym jest dieta indywidualna którą piszę w programie, a czym innym samodzielne układanie jadłospisu.
DominikaRDodano:  28 Luty 2019 - 16:17
Jejku, przecież zielenina ma kilka kcal... Nie popadajmy w paranoję :(
Odpowiedz
AniaDodano:  27 Luty 2019 - 12:10
Małgosiu poradź proszę jakie wykonać badania przy zgadze, biegunkach, wymiotach, mdłościach i permanentnych bólach pod wątrobą jakby gnieceniu. Chodzi o mojego męża, który od kilku lat boryka się z tymi dolegliwościami po powrocie z wakacji w Grecji. Podejrzewa, że tam złapał bakterie z pożywieniem. Kolonoskopia, gastroskopia nic nie wykazały a ostatnio w badaniu wyszło stłuszczenie wątroby. Chodzi od lekarza do lekarza i tylko przepisują kolejne antybiotyki. Może odpowiednia dieta. Czy mogłabyś pokierować nas co robić dalej gdzie pójść, bo mąż jest już zrezygnowany, zmęczony i brakuje mu energii do pracy, życia. Niedawno urodził nam się syn a mąż rzadko kiedy dobrze się czuje. Pozdrawiam serdecznie.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 13:41
Aniu mąż powinien udać się do lekarz celem dokładnej diagnostyki. Do dobrego lekarza. Dieta jest ważna ale właściwe zdiagnozowanie przyczyny problemu kluczowe.
KasiaDodano:  27 Luty 2019 - 18:41
można sprawdzić czy to nie kandydoza.
Odpowiedz
IzaDodano:  27 Luty 2019 - 12:48
Świetny artykuł Małgosiu !!! Dziękuję i pozdrawiam:)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 13:27
Bardzo dziękuję ;)
Odpowiedz
GosiaDodano:  27 Luty 2019 - 12:57
Gosiu, ja mam pytanie odnośnie trądziku różowatego. Wiem juz czego bezwzględnie unikać. A są jakies produkty które bardzo pomogą? Np oleje itp. Mam łagodną postać. Wiem że dieta ma tu duże znaczenie. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 13:32
To temat na oddzielny post.
Odpowiedz
KDDodano:  27 Luty 2019 - 14:47
Gosiu jak zwykle świetny artykuł, czekam na książkę a w piątek piszę do Ciebie maila o postępach męża na diecie :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 15:49
Dziękuję kochana ;)
Odpowiedz
Kasia Dodano:  27 Luty 2019 - 14:50
Gosiu warto tak profilaktycznie brać witaminę b12?W tamtym roku leczyłam sie na helicibacter. Dobra przyswajalność maja te z Wish? Z tej firmy mam tez d3.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 15:49
Profilaktycznie nie ma potrzeby. Trzeba sprawdzać jaki ma się poziom.
Odpowiedz
BogusiaDodano:  27 Luty 2019 - 15:13
Uwielbiam twoje artykuły! Napisane przystępnie, po ludzku. Do tego zawsze rozważasz wszystkie za i przeciw.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 15:51
Dziękuję ;) Bardzo mi miło ;)
Odpowiedz
WiesiaDodano:  27 Luty 2019 - 15:17
Małgosiu ja mam pytanie ale dotyczące zmiennej kaloryczności posiłków w zależności od dnia. Pisałaś kiedyś że trzeba jeść wtedy kiedy funkcjonujemy. Zatem jesli wstaję o 4 rano i kładę się o 23, to zjadam ok. 2000 kcal, a kiedy wstaje o 10 rano i kładę się np o 21 to zjem ok. 1600 kcal. Brzmi logicznie, ale czy nie zaburzam metabolizmu w ten sposób i czy nie będzie to przeszkadzać w odchudzaniu? Mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi :) pozdrawiam!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 18:32
Zakładam że o 10-tej wstajesz okazjonalnie w sobotę więc to nie zaburzy tempa metabolizmu.
Odpowiedz
DorotaDodano:  27 Luty 2019 - 15:27
Jadlospis do przetestowania,dolaczam sie do innych pozytywnych komentarzy tutaj,kawal swietnie wykonanej pracy,tresc w przystepnej formie!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 15:50
Ślicznie dziękuję ;)
Odpowiedz
ElaDodano:  27 Luty 2019 - 15:40
Małgosiu pytanie z innej beczki: Czy wierzysz w to że cheat day (bardziej kaloryczny niż nasza kaloryczność podczas diety) raz na jakiś czas \"daje kopa\" metabolizmowi i pozwala szybciej chudnąć?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 15:50
Nie ;) Ale dobrze działa na psychikę w trakcie redukcji ;)
Odpowiedz
KDodano:  27 Luty 2019 - 16:33
Małgosiu, jak zwykle super artykuł. Czy mogłabyś polecić jakiś zestaw witamin po leczeniu helicobacter? Staram się jeść wg twoich wskazówek, ale czuje, że organizm jest osłabiony. Wizyta u lekarza, połączona z badaniem krwi, dopiero w przyszłym tygodniu 🙈
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 17:04
Kluczowa jest dieta + uzupełnienie ewentualnych niedoborów, ale trzeba wiedzieć jakie to niedobory. Tu ważne jest badanie krwi i wywiad lekarski.
Odpowiedz
MalgorzataDodano:  27 Luty 2019 - 17:19
Witam Czy jeżeli po strączkach, kapustach, papryce mam wzdęcia i gazy to powinnam ich unikać, czy mimo wszystko jeść.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 18:31
Jelita muszą się do strączków przyzwyczaić. Jeśli po miesiącu problem nie mija, znaczy to że strączki nie są dla Ciebie.
Odpowiedz
KMDodano:  27 Luty 2019 - 18:04
Malgosiu co sadzisz o stevi? Uwazasz ze to zdrowy zamiennik cukru? Mozna go uzywac w niewielkich ilosciach codzidnnie czy raczej zadnego slodu zwlaszcza przy problemach jetowych? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 18:30
Tak, to zdrowy zamiennik cukru.
Odpowiedz
JadziaDodano:  27 Luty 2019 - 18:24
Gosiu,ja nie w temacie czy możesz mi pomóc? zrobiłam krzywą cukrową i krzywą insulinową.Co mam z tym zrobić o czym to świadczy?glukoza na czczo 5,46mmol/l,glukoza po obciążeniu 4,20 mmol/l po godzinie,1,41 mmol/l po 2-giej godzinie;insulina przed obciążeniem 6,4ulU/ml,po obciążeniu 70,9 kolejna 4,9.Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Odpowiedz
anonimDodano:  27 Luty 2019 - 19:26
Małgosiu gratuluję świetnego i bardzo rzeczowego artykułu. Śledzę Twojego bloga już od roku i każdy Twój wpis (zwłaszcza te dotyczące zdrowia) pozwala mi się na bieżąco dokształcać. Zrobiłam sobie niedawno badania kontrolne hormonów tarczycy (od jakiegoś czasu próbuję jeść zdrowiej, zaczęłam ćwiczyć, ale mimo to nie chudnę i czuję się stale zmęczona - mam ogromne problemy ze wstaniem rano, a także z sennością po posiłkach, dodam, że mam 25 lat). TSH=3,340 FT4=19,2 obydwa wyniki mieszczą się z normach laboratoryjnych, jednakże chciałam się Ciebie poradzić czy te wartości nie są za wysokie i czy nie powinnam udać się z nimi do lekarza? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 20:46
Nie udzielam takich porad i nie analizuję wyników w komentarzach na blogu. Bardzo mi przykro.
OlaDodano:  28 Luty 2019 - 20:29
Koniecznie do endokrynologa
AsiaDodano:  3 Marzec 2019 - 8:47
Zgadzam sie z Ola. Ja przy tsh 3,3 bywalam nie do zniesienia. :( nerwowosc, bole piersi itd., a gdy dzieki cw.i zdrowszej diecie zeszlam do 2,2 bylam zupelnie inna, jak kiedys. Takze polecam wizyte u dobrego endykrologa.
Odpowiedz
Patrycja Dodano:  27 Luty 2019 - 20:18
Małgosiu czy mogłabyś podzielić się na jakim programie pracujesz do układania diet i czy go polecasz ? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2019 - 20:45
Na Aliancie. Jestem zadowolona.
PatrycjaDodano:  27 Luty 2019 - 22:11
Dziękuję. Ja dopiero zaczynam pisać i testuję :-) pozdrawiam serdecznie. P.S. Super wpis !!!
Odpowiedz
IwonaDodano:  27 Luty 2019 - 20:49
Pani Małgorzato, miałabym trochę techniczną kwestię. Czy przy zdrowym, regularnym odżywianiu odstępy pomiędzy śniadaniem i drugim śniadaniem a drugim śniadaniem i obiadem powinny być takie same? Odnosząc się do jadłospisu - ciężko mi sobie wyobrazić, żeby po obfitym śniadaniu robić taką samą przerwę jak po dwóch orzechach. Oczywiście pomijam fakt, że taką przekąską w ogóle bym się nie najadła, ale wiadomo, że to indywidualna kwestia. Chodzi mi właśnie typowo o czas odstępów.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Luty 2019 - 15:30
To jest kwestia indywidualna. Na diecie wegańskiej chcąc nie chcąc jest więcej węglowodanów (w strączkach tylko 25% suchej masy to białko) więc dla stabilizacji glikemii lepiej aby były to 3 posiłki + dwie małe przekąski.
IwonaDodano:  1 Marzec 2019 - 10:20
To rozumiem, ale w pytaniu chodzi mi o to, czy po przekąsce (nawet małej) powinno zachować się te standardowe 3 godziny przerwy? Tak jak choćby po solidnym śniadaniu.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Marzec 2019 - 14:29
Tak. Jeśli śniadanie zjesz powiedzmy o 7 rano. Obiad o 13-tej to przekąska wypada Ci ok. 10.
Odpowiedz
MarzenaDodano:  27 Luty 2019 - 22:33
Niestety, ale dieta wegańska to kopanie sobie głębszego dołka. To dieta niedoborowa, jej skutki u niektórych wychodzą bardzo szybko u innych po latach, ale generalnie zdrowie się sypie. Dla większości wegan to nie sposób odżywiana tylko ideologia, w której tkwią sami się oszukując, że czuja się dobrze, choć ich wygląd mówi co innego. Oczywiście zawsze twierdzą, że wyniki maja w normie, lecz prawie nigdy ich nie pokazują lub nieprawidlowo je interpretują. Youtube jest pełen kanałów wegańskich, gdzie ich autorzy to wizualna antyreklama tej diety: wychudzeni, anemiczni, bladzi, słabe, matowe włosy, słabe zęby, słabe paznokcie, u niektórych objawy silnego niezrównoważenia emocjonalnego. Także takie eksperymenty nie dla mnie.Podziękuje tez za ciągłe wzdęcia, gazy, wizyty w toalecie w grubszym celu po 3 do 5 razy, spadek libido (brak cholestreolu egzogennego), tradzik, depresje, nieustanne uczucie nienajedzenia,ilość błonnika,która może dobić jelita, stany zapalne(przewaga omega 6).
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Luty 2019 - 7:22
Jeśli dieta wegańska jest prawidłowo skomponowana nie ma nie doborów. Niestety dużo osób przechodzi na dietę wegańską i komponuje ją samemu. Wówczas niedobory pojawiają się.
PatrycjaDodano:  28 Luty 2019 - 8:52
Niestety muszę się zgodzić z pierwszą częścią wypowiedzi Marzeny (youtuberów nie oglądam, więc się nie wypowiem). Moja siostra jest weganką, dietę komponuje sama i mimo że ma sporą wiedzę na ten temat prawdopodobnie jest to dieta niedoborowa. Im bardziej wkręca się w temat, im bardziej jest restrykcyjna, tym bardziej szwankuje jej zdrowie. Nie da sobie niczego wyjaśnić, bo to jest jej ideologia za którą zabiłaby człowieka i tylko wpada w złość. Na problemy zdrowotne mówi, że to \"starość\" - w tym roku skończy 37 lat, więc to nieprawda. Jestem 3 lata starsza od niej, a wyglądam młodziej (jestem wszystkożerna, staram się bardzo zdrowo odżywiać). Dieta wegańska jest bardzo trudna do prawidłowego skomponowania dla laika, a tym bardziej w klimacie, w którym przez pół roku panuje zima i nie ma świeżych warzyw ani owoców tylko sprowadzane; poza tym nie jest to dieta dla każdego, takie jest moje zdanie. Ale fanatyczka nic nie przyjmuje do wiadomości, złości się albo wyśmiewa jak się chce jej pomóc i traktuje jak zamach na wyznawane idee.
MagdaDodano:  28 Luty 2019 - 12:14
Marzena co Ty piszesz.. Tak jak Małgosia mówi. Jeżeli ktoś bezmyślnie rzuca wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego bez zglebienia tematu najprawdopodobniej nabawi się niedoborów. Dokładnie jak ktoś kto zre same przetworzone rzeczy i miasto kilogramami. Trzeba mózgu używać. Czy się je mięso, czy nie.
MarzenaDodano:  28 Luty 2019 - 17:44
Tak piszę bo na ten moment takie jest moje zdanie. Mam wątpliwość czy nawet dieta weganska ułożona przez dietetyka jest dobra. Organizm to skomplikowany mechanizm, nawet jeśli coś się zgadza w programie dietetycznym to nie znaczy ze to wszystko się przyswoi i przekonwertuje w organizmie, tak aby go w pełni odżywic, jeśli robi mu się pod górkę a weganizm to nie jest naturalny sposób żywienia od pokoleń tylko wymysł ostatnich czasów.
martaDodano:  1 Marzec 2019 - 11:07
No właśnie, nie jestem weganką (nie krytykuję, ale nie odważyłbym się nią zostać), ale temat ciekawy i tak się zastanawiam: czy weganizm istniał, zanim pojawiła się witamina B12 w formie suplementów?
PatrycjaDodano:  1 Marzec 2019 - 13:21
Myślę, że weganizm taki naturalny może istnieć w takich rejonach świata, w których ma największy sens zdrowotny, czyli tam, gdzie jest stały dostęp do świeżych warzyw, owoców i innych roślin. W naszym klimacie, przy naszym stylu życia czyli wielogodzinna praca, dojazdy, wyjazdy itp. często jest niemożliwy do zrealizowania tak, aby był to naprawdę zdrowy sposób odżywiania, a często zmienia się w jedzenie czegokolwiek, byle nie czuć głodu, a zjeść zgodnie z ideą.
KlaudiaDodano:  1 Marzec 2019 - 13:37
Ja też chciałam zostać weganką, przede wszystkim ze względu na zdrowie w tym cerę. Ale zgadzam się w 100% z tym co pisze Marzena - wszystkie weganki jakie znam to wychudzone wręcz wysuszone dziewczyny, włosy jak strączki, brak policzków, po prostu antyreklama weganizmu. Zresztą wystarczy spojrzeć na panią z Pepsi Eliot...
Odpowiedz
MagdaDodano:  27 Luty 2019 - 23:15
Uwielbiam Twoje teksty, Gosiu! Piszesz tak przystępie, że zawsze wyczekuję tych merytorycznych wpisów, a najbadziej czekam na ten, o chorobach jelit, wręcz nie mogę się doczekać :) widziałam pod którymś wpisem w komentarzach, że planujesz taki artykuł. Gdyby zawierał tak jak w dzisiejszym wpisie również przykładowy jadłospis, byłoby wspaniale... czekam na ten wpis równie mocno, co na premierę książki! Przez chorobę autoimmunologiczną (crohn) nie jem nabiału oraz unikam glutenu, więc Twoja nowa książka jest tym, czego od dawna szukam.... pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Luty 2019 - 15:28
Cykl o chorobach zapalnych jelit już niebawem.
Odpowiedz
MalgorzataDodano:  27 Luty 2019 - 23:30
A jak często trzeba jeść strączki żeby jalita przyzwyczaiły się do nich? Codziennie czy raz na tydzień? Uwielbiam humus, fasolkę szparagową i inne warzywa wzdymajace. Musiałabym zrezygnować z połowy warzyw, a tak też niedobrze.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Luty 2019 - 15:28
To już kwestia bardzo indywidualna.
Odpowiedz
AniaDodano:  28 Luty 2019 - 0:00
Małgosiu, czy dobrze rozumiem, że przy chorobach autoimunologicznych nie można jeść strączków? Mogłabyś wyjaśnić dlaczego?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Luty 2019 - 15:27
Można ale nie w takiej ilości w jakiej jest to konieczne przy diecie wegańskiej.
Odpowiedz
Ewelina Dodano:  28 Luty 2019 - 0:07
Gosiu, mam pytanie odnośnie filtra pod kran. Przymierzamy się do kupna takiego. Pisałaś że najlepsze Twoim zdaniem są filtry odwróconej osmozy. Czy jest możliwość żebyś napisała jaki model filtra używacie w domu i czy dodatkowo stosujecie mineralizator?
Odpowiedz
MartaDodano:  28 Luty 2019 - 9:01
Interesujący artykuł! Pojawiło się u mnie w głowie pytanie odnośnie nietolerancji. Wiadomo, że nie nie powinno się właśnie wykluczać produktów, które nam służą bo zapewniają jakieś wartości. Ja mam nietolerancję mleka. Surowego mleka w ogóle nie mogę pić, wzdęcia i inne problemy, ale nabiał nie działa na mnie tak źle. Gdy przeszłam na dietę bez nabiału całkowicie i zdarzyło mi się zjeść ser lub jogurt wyskakiwały mi swędzące krostki na ramionach, ale jeśli jem nabiał normalnie kilka razy w tygodniu (jogurty, sery białe i żółte) nie odczuwam żadnych negatywnych dolegliwości. Może lekkie wzdęcia gdy na prawdę zjem duuużo jogurtu ;) I nie wiem czy w takim wypadku powinnam zamówić dietę bezmleczną, bo słyszałam, że nabiał może w takim przypadku na przykład spowolnić moje odchudzanie? Czy może nie muszę rezygnować z nabiałów jak jogurty czy biały ser skoro mają tyle dobrego w sobie, a mi jedzone regularnie nie szkodzą chyba? (Organizm jest do trawienia ich przyzwyczajony?)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Luty 2019 - 16:03
Konieczna jest analiza Twojego przypadku, musiałabym zadać kilka pytań aby ustalić założenia diety. Takich analiz nie prowadzę jednak w komentarzach na blogu. Zapraszam do wysłania formularza zamówienia diety.
MagdaDodano:  1 Marzec 2019 - 8:08
Marta ja u siebie zauwazylam mniej wiecej to samo. Przy całkowitym odstawieniu glutenu i nabiału, jak raz zaszalalam to miałam takie rewolucje ze dramat! Gdy co jakiś czas coś jem jest ok, ale faktycznie finalnie ograniczylam ich ilości.
Odpowiedz
KMDodano:  28 Luty 2019 - 10:06
Malgosiu a czy straczki mozna zamienic na bialko z ryzu brazowego groszku i hempa? Mieso jemzadko a po straczkach mam rewolucje.. Pozdrawiam 🤗
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Luty 2019 - 15:57
Nie sądzę abyś osiągnęła pułap 0,8 - 1 grama na kilogram masy ciała.
Odpowiedz
KMDodano:  28 Luty 2019 - 10:18
Diety wegetarianskie to nie jest samo zlo a YouTube to chyba nie najlepszy doradzca zywieniowy ile kanalow na YouTube tylu znawcow diet tam jest. Niestety czesto kompletnie nie doswiadczonych, bez szerszej wiedzy i kompetencji. Mlode dziewczyny ktore chca byc fit lub modne nagle przechodza na wege jedzenie nie majac o tym pojecia oprocz produktow odzwierzecych nie jedza rowniez straczkow, orzechow nawet kasz bazujac na owkcach i warzywavh a potem kurcze nie mam okresu, wlosy mi wychodza zle sie czuja. Potem wracaja do jedzenia mies jaj kasz i nagle wszystko sie normuje i twierdza ze wlasnego doswiatczenia moga stwierdzic ze dieta wege to bzduza. Jak czasem ogladam te znawczynie i promotarki zdrowego zywienia to sie zalamuje. Ludzie jak nie macie pojecia to nie bierzcie sie za promowanie diet bo szkodzicie noe tylko sobie ale i innym!!! A mlode dziewczyny ogladaja takie filmiki i sie nakrecakja😤
Odpowiedz
AgataDodano:  28 Luty 2019 - 10:49
Podziwiam pracę jaka włożyła w napisanie tego artykułu. Naprawdę wielki szacun. Jestem na diecie nibyweganskiej bo jem mięso ale ze względu na jelita w ogóle nie jem nabiału. Także dziękuję Ci za ten artykuł. Lekarz podejrzewał u mnie niedobory b12, teraz jak to przeczytałam to chyba miał rację. A b12 można zrobić z krwi? Pozdrawiam serdecznie
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Luty 2019 - 15:56
Tak. B12 z krwi.
Odpowiedz
AnonimDodano:  28 Luty 2019 - 10:55
Gosiu, moje dziecko przechodzi 3dniowke a muszę zbadać mu tarczyce. Kiedy mogę jechać z nim na pobranie krwi żeby nie zafałszować wyników?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Luty 2019 - 15:55
Musi wyzdrowieć. Trzeba też odczekać ze 2 tygodnie.
Odpowiedz
ANiaDodano:  28 Luty 2019 - 16:19
jadłospis bardzo chętnie wypróbuję, mimo, że na chwilę obecną nie dałabym rady chyba przejść na weganizm :) super artykuł, Małgosiu co robić gdy TSH 1,5; fT3 60%, natomiast ft4 10%? jakaś suplementacja? pozdrawiam Cię serdecznie
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Luty 2019 - 16:38
Analiza przypadku, pozostałych wyników badań, etc. Wówczas można cokolwiek powiedzieć.
Odpowiedz
O.Dodano:  28 Luty 2019 - 20:38
Gosiu, od poltora roku odzywiam sie wegetariansko z duza częścią weganskich dan (wszystkie obiady, jem ser 2 razy, jajka raz w tygodniu i maslo codziennie) + mięso co 2 tygodnie na obiadku u mamy, oprocz tego zdarzaja mi się grzeszki - slodycze sklepowe codziennie, chipsy raz w tygodniu. Rozumiem ze to średnio zdrowo, jednak zrobilam badanie trojglicerydow i przy zwykle wysokim ldl i niskim hdl, teraz mam: Hdl 94 Ldl 76 Trójglicerydy 50 (!!!) Czy mam sie czym niepokoić, czy powinnam cos jeszcze zbadac?
Odpowiedz
Gosia Dodano:  28 Luty 2019 - 21:29
Świetny artykuł, ale ja w nie co innym temacie. W jakiej ilości podawać dziecku 2 lata i dorosłym twój sok z aronii ? Ile w przypadku infekcji a ile profilaktycznie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Marzec 2019 - 10:18
Łyżeczka dziecku, łyżka dorosłemu. W infekcji dwa razy dziennie, profilatycznie co drugi dzień.
Odpowiedz
ANiaDodano:  1 Marzec 2019 - 5:32
Gosiu pisałam do Ciebie wyżej. TSH 1,5, fT3 60%, fT4 10%, dodatkowo robiłam przeciwciała anty-TG i anty-TPO w normie, usg też ok czy wystarczy suplementacja jakaś? dziękuje, jesteś świetna
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Marzec 2019 - 10:18
Aniu ja nie zajmuję się udzielaniem konsultacji w komentarzach.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
4-tygodniowy jadłospis ułożony pod konkretne schorzenia
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej