fbpx
Dlaczego warto jeść awokado i jak kupić dobre, aby nie wyrzucić pieniędzy w błoto?

Awokado to prawdziwa odżywcza petarda. Ja sama zjadam ok. 3-4 sztuki w tygodniu i z chęcią zjadałabym więcej, ale z uwagi na cenę i fakt iż u nas w domu awokado lubią i jedzą wszyscy, wprowadziliśmy ograniczenia ilościowe 😉
Z kupnem awokado jest trochę jak z kupnem kota w worku. Niby wiemy co kupujemy, ale nie do końca wiemy co zastaniemy w środku. Ponieważ koszt zakupu awokado jest wysoki, warto wiedzieć jak je kupować, aby kupić i zjeść, a nie kupić i wyrzucić.
Bardzo wiele osób właśnie z powodu zbyt częstej konieczności wyrzucenia awokado przestało je w ogóle kupować. Owoc albo był za twardy, albo przejrzały z widocznymi ciemnymi plamami. 
Jak więc kupić dobre awokado? O tym za chwilę. Najpierw chciałabym udowodnić Wam, że naprawdę warto włączyć ten niezwykły do swojej diety. 

Kształt owocu lub warzywa a wpływ na organizm

Zapewne nie raz słyszeliście o tym, że kształt owocu lub warzywa wskazuje na to, jaką część naszego ciała wspiera. Np. przekrojona marchew przypomina ludzkie oko, fasola nerkę, winogrona płuca, przekrojony pomidor serce, orzech włoski wygląda jak mózg, natomiast cebula przypomina komórki organizmu.
Co Wam przypomina awokado? No właśnie! Kształtem przypomina kobiecą macicę i nie wykorzystywanie tej wiedzy w komponowaniu jadłospisu jest dużym błędem.
Awokado powinno znaleźć się w diecie każdej kobiety, a zwłaszcza tej, która planuje zajście w ciążę lub ma jakiekolwiek zaburzenia hormonalne.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) zawarte w awokado w bezpośredni sposób wpływają na kobiecy układ hormonalny, ponieważ to z tłuszczu organizm syntetyzuje hormony.
Ponadto kwasy tłuszczowe Omega 3 zawarte w awokado działają silnie przeciwzapalnie dostarczając organizmowi min. substancje zwane resolwinami, ale i kwasu eikozapantaenowego (EPA) oraz kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Kwas DHA to wielkocząsteczkowy tłuszcz który nie jest spalany jako paliwo, a bezpośrednio wbudowywany w błony komórkowe i mitochondria. Jest kluczowy do prawidłowej pracy układu odpornościowego, hormonalnego, nerwowego (przepływ serotoniny i dopaminy odpowiedzialnych za stan emocjonalny) oraz sercowo-naczyniowego.
Kwas DHA stanowi ponad 40% wszystkich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w mózgu. Jego ilość niestety zmniejsza się wraz wiekiem więc jego podaż w diecie jest ogromnie ważna dla zachowania sprawności umysłu (pamięć i koncentracja) i dobrego stanu emocjonalnego.

Awokado to źródło:

  • niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT),
  • witaminy E,
  • witamin z grupy B w tym kwasu foliowego,
  • witaminy C,
  • witaminy K,
  • witaminy A,
  • białka,
  • błonnika,
  • nazywanego żywą krwią roślin chlorofilu,
  • potasu,
  • magnezu,
  • wapnia,
  • żelaza,
  • silnych przeciwutleniaczy: likopenu, luteiny, zeaksantyny

Witaminy A, E i K przyswajają się z awokado znakomicie, ponieważ są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

Co więc zyskujemy jedząc awokado?

  • sprawnie funkcjonujący układ hormonalny (NNKT),
  • zdrowe oczy (witamina A, luteina i zeaksantyna),
  • dbamy u układ kostny i mięśniowy (błonnik, NNKT, potas, magnez)
  • zdrowe serce (błonnik, NNKT, potas, żelazo, magnez)
  • piękna skóra (NNKT, witamina C, K, A i E)
  • mocny układ odpornościowy (Omega 3, witaminy z grupy B, witamina E, A, C)

Jak kupić dobre awokado

Jak powiedziałam na Instastory o tym, że zdradzę swój sposób na to jak kupić dobre awokado, otrzymałam dziesiątki wiadomości na temat tego jakie Wy macie sposoby. Większość dotyczyła “macania” awokado i odrywania ogonka. Żadna wiadomość nie pokrywała się z moim sposobem 😉 
Mój sposób jest inny i sprawdza mi się od lat.

  1. Kupuję wyłącznie twarde jak kamień awokado. Jeśli chcesz kupić od razu dojrzały owoc to jest to obarczone dużym ryzykiem ponieważ “macany” przez dziesiątki ludzi owoc (jedni dotykają lekko, inni ucisną mocno) zawsze będzie miał ciemne plamy, które po rozkrojeniu nie wyglądają apetycznie, a wręcz odrzucają od spożycia.
    Moje awokado dojrzewają na spokojnie u mnie w domu, nie macane przez nikogo. 
    Awokado Hass także kupuję zielone i czekam aż naturalnie ściemnieje mu skórka.
  2. Trzymam je w temperaturze pokojowej na paterze w kuchni jeśli planuję zjeść je za ok. 4-5 dni. 
  3. Jeśli jest promocja i chcę kupić większą ilość, nadwyżkę trzymam w lodówce (ale nie na drzwiach) i wyjmuję 4-5 dni przed planowanym spożyciem.
  4. Awokado jest dobre jeśli (po tych 4-5 dniach w temperaturze pokojowej) w dotyku lekko ugina się skórka.

Proste prawda?
Po 4-5 dniach delikatnie uciskam awokado. Już wiem czy jest dobre. W środku ma być jasne i mięciutkie jak masełko.

Czy warto wydać więcej i kupić awokado ekologiczne?

Nie warto! Uprawy awokado należą do najbezpieczniejszych pod względem stosowania pestycydów ponieważ ich gruba skóra chroni miąższ przed ich dostępem.
W badaniach dotyczących awokado z upraw ekologicznych i konwencjonalnych nie wykazano różnic między wartościami odżywczymi i poziomem szkodliwych chemikaliów.

Niebawem zdradzę Wam przepis na pyszny tatar z awokado 😉
Ten na zdjęciu poniżej jadłam w Grecji i skradł zarówno moje kubki smakowe, jak i  mojego synka 😉
Generalnie jeśli chodzi o awokado, kluczem jest doprawienie go do smaku. 

72 komentarze

AgaDodano:  19 Lipiec 2019 - 9:41
Małgosiu jak zawsze w punkt. Uwielbiam Twojego bloga 😍. Czekam na przepis z awokado z niecierpliwością. Udanego dnia.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2019 - 10:02
Cieszę się kochana. Ściskam mocno ;)
Odpowiedz
KasiaDodano:  19 Lipiec 2019 - 9:43
Ja mam chyba za zimno w domu, bo jak kupuje twarde to i tydzien moze lezec i nic, ewentualnie na zewnatrz niby miekkie a w srodku przy pestce okazuje sie niezjadalne :/
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2019 - 10:02
Zawiń w torebkę foliową z bananem. Ten wytwarza gaz który przyspiesza dojrzewanie.
Odpowiedz
AngelinaaaDodano:  19 Lipiec 2019 - 9:44
Mój patent na dobre awokado pochodzi z Hiszpanii i sprawdza się rewelacyjnie. Kupujemy twarde jak kamień awokado z powodów takich jak Małgosiu wymieniłaś. Wsadzam 1 szt awokado do woreczka wraz z jabłkiem. Zawiązuje woreczek i odstawiam na 2 dni na szafeczkę. Po dwóch dniach awokado mięciutkie, idealnie do zjedzenia :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2019 - 10:00
Muszę spróbować tego sposobu z jabłkiem ;)
AniaDodano:  19 Lipiec 2019 - 13:07
też tak robię :) sprawdza się
RenataDodano:  19 Lipiec 2019 - 15:15
Ja też. I z tych samych względów nie trzymam jabłek obok bananów
Odpowiedz
goscDodano:  19 Lipiec 2019 - 9:46
Kupując awokado musisz pomacać :) zeby sprawdzić czy jest twarde jak kamień - tez tylko takie kupuje. Trzymam na stole w kuchni i czasem są idealne po 4 dniach, ale czasem po 3 - a żeby to wiedziec trzeba pomacać :) - jeśli skórka delikatnie zaczyna się uginać awokado będzie idealnym masełkiem.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2019 - 9:57
Dokładnie tak.
Odpowiedz
IzaDodano:  19 Lipiec 2019 - 9:55
Ja jeszcze twarde awokado wkładam do papierowej torebki razem z jabłkiem. Max po 2 dniach awokado jest mięciutkie i gotowe do jedzenia😉
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2019 - 10:00
Można też włożyć z bananem do torebki foliowej. Wówczas dojrzeje także w 2 dni ;)
Odpowiedz
MonikaDodano:  19 Lipiec 2019 - 10:00
Od lat robię tak samo.
Odpowiedz
anonimDodano:  19 Lipiec 2019 - 10:02
Czy do tych gotowych jadłospisow zamiast wędliny mogę dodac pól awokado?Czy to juz zaburzy dzienny bilans tłuszczy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2019 - 10:04
Możesz ponieważ gotowe jadłospisy są inspiracją jak jeść ciekawie i zdrowo. Nie są dietą o określonej kaloryczności której trzeba się trzymać.
Odpowiedz
KaStaDodano:  19 Lipiec 2019 - 10:59
Małgosiu, czy są jakieś choroby przy których trzeba ograniczyć lub kategorycznie wykluczyć spożywania awokado? A z czym nie należy łączyć?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2019 - 11:19
Przy schorzeniach jelit nie można - IBS, SIBO w początkowym etapie. Później małe ilości.
Odpowiedz
AnKaDodano:  19 Lipiec 2019 - 11:03
A czy w IO mozna bezkarnie jeść awokado? I z czym najlepiej łączyć żeby uzupełnić białko w posiłku?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2019 - 11:18
Awokado w IO jest wręcz zalecane.
AnKaDodano:  19 Lipiec 2019 - 13:36
O to dobrze :) ale jak je włączyć do diety na redukcji?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2019 - 13:42
Wliczając w ilość tłuszczu.
AnKaDodano:  19 Lipiec 2019 - 16:52
O to dobrze :) ale jak je włączyć do diety na redukcji?
Odpowiedz
KarolaDodano:  19 Lipiec 2019 - 11:22
A ja twarde awokado kładę na parapecie od słonecznej strony i obracam co jakiś czas, po około 2 dniach idealne do zjedzenia :)
Odpowiedz
DominikaDodano:  19 Lipiec 2019 - 11:58
Witaj Małgosiu, ja zawsze miałam problem z tym awokado 😎 dlatego jem jak ktoś zrobi, teraz muszę ruszyć do sklepu i spróbować Twojego sposobu. Dzięki za inspirację!
Odpowiedz
GrażynaDodano:  19 Lipiec 2019 - 11:58
Mam cukrzyce typu II. Czy awokado jest zalecane, bo przyznam się niespecjalnie mi smakuje, a może nigdy nie jadłam dobrze zrobionego.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2019 - 13:41
Jest wskazane.
Odpowiedz
AniaDodano:  19 Lipiec 2019 - 11:59
Małgosiu a czy wykorzystujesz w jakiś sposób pestke z awokado? Czy to prawda,że jest bardzo wartościowa?Jakoś nie mogę się przekonać żeby ją wysuszyć i ścierac na tarce.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2019 - 13:41
Jest wartościowa, starta. Można dodawać do koktajli.
Odpowiedz
posienkaDodano:  19 Lipiec 2019 - 12:07
To, że pestycydy używane w uprawie awokado nie są szkodliwe dla konsumentów owoców to jedno. Czy są również nieszkodliwe dla pracowników plantacji to co innego, no ale przecież problemy Meksyku czy Chile są daleko, więc absolutnie nie warto przepłacać za przestrzeganie praw człowieka, ważne, żeby smakowało i tanio było. Pracownicy plantacji tonie są osoby, które mogą zmienić pracę i wziąć kredyt, to ludzie, którym moda na awokado niszczy zdrowie i dewastuje środowisko. Uwielbiam awokado, ale wiem, że to nie marchewka, jabłko. Jest to coś egzotycznego, nie muszę go zjadać co drugi dzień. I jak widzę je na bazarku za 2 zł to zastanawiam się raczej jak to możliwe w ogóle, że w przeliczeniu na kilogram krajowe owoce wychodzą drożej niż transportowane z drugiego końca świata.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2019 - 13:41
Warto jak najbardziej i wcale nie namawiam do jedzenia awokado codziennie ale do racjonalnych wyborów. Tak samo jak z mięsem.
Odpowiedz
KamilaDodano:  19 Lipiec 2019 - 12:37
A jak są już ciemne plamy nie dużo, to można takie jeść omijając fakt że nie wygląda estetycznie. Kiedy avocado jest ewidentnie zepsute?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2019 - 13:40
To tak jak z obitym jabłkiem.
Odpowiedz
NikolaDodano:  19 Lipiec 2019 - 12:38
Małgosiu, dziękuję za te sposoby! Uwielbiam awokado a ostatnio trafiły mi się same niedobre i się zniechęciłam :( Mam jeszcze takie pytanko, czy myślisz, że ma to znaczenie, że po zjedzeniu jogurtu naturalnego (w tym polecanego przez Ciebie tego wysokiego z activii) mój brzuch jest po prostu wydęty? A po tym \"niskim\" z activii już mi się nic nie działo, ale jadłam go tylko raz. Z góry dziękuję za odpowiedz :) pozdrawiam.
Odpowiedz
EwaDodano:  19 Lipiec 2019 - 12:56
Wczoraj chciałam zrobić pesto z awokado, bo patrzę, że nikt z rodziny za nie się nie chwyta, niestety wylądowało w koszu :(, ale tak jak piszesz, również wybieram twarde jak skała awokado :) i Twój post mnie zaskoczył, nie wiedziałam, że awokado ma w sobie zeaksantynę, a przyjmuję ją w tabletkach ze względu na wzrok... i ostatnio wyczytałam, że nektarynka też je posiada, a niestety bardziej sięgałam po brzoskwinie niż po nektarynki, chyba się muszę z nimi przeprosić ;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2019 - 13:38
Oj kochana z twardego to nic nie wyjdzie ;)
EwaDodano:  19 Lipiec 2019 - 13:49
Ale jak odleży swoje i zje się je w czas to jest super ;)
Odpowiedz
JoannaDodano:  19 Lipiec 2019 - 13:02
Pani Małgorzato:) a ja zwracam się może z nietypowym pytaniem bo, mam niedoczynnośc tarczycy/brak jej po całkowitym usunięciu i trójglicerydy 200,chol.cał.180,LDL 98 i HDL 49 .Słyszałam o dobrodziejstwie tego owocu ,co mogę zrobić by ustabilizować prawidłowe wartości.Nadmieniam,staram się odżywiać zdrowo,nie jem słodyczy,smażonych mięs,białego pieczywa,nie palę i nie piję alkoholu.Co mogę zrobić by nie dopuścić do większych zmian.Jakie mogę pić soki z sokowirówki wolnoobrotowej. Pozdrawiam serdecznie Joanna
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2019 - 13:36
Jeśli jest tak wysoki cholesterol to znaczy że hormony tarczycy są nisko. Pisałam o tym tekst na blogu. Wysokie triglicerydy świadczą o wysokiej glikemii. Sytuacji trzeba się przyjrzeć dokładnie, przeanalizować i wówczas zastosować dietę oraz wprowadzić ważne zmiany w codziennym stylu życia.
JoannaDodano:  19 Lipiec 2019 - 15:01
Witam raz jeszcze,Tsh -3,50 a glukoza 110 biorę euthyrox 5x po 100 i 2x po 112 Morfologia i CRP książkowe Pozdrawiam
Odpowiedz
ksiaDodano:  19 Lipiec 2019 - 14:04
Gosiu ile dziennie teraz tłuszczy masz w swojej dziennej kaloryczności
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Lipiec 2019 - 7:36
Ja niezmiennie 40%
Odpowiedz
JoannaDodano:  19 Lipiec 2019 - 14:52
Pani Małgorzato:) a ja zwracam się może z nietypowym pytaniem bo, mam niedoczynnośc tarczycy/brak jej po całkowitym usunięciu i trójglicerydy 200,chol.cał.180,LDL 98 i HDL 49 .Słyszałam o dobrodziejstwie tego owocu ,co mogę zrobić by ustabilizować prawidłowe wartości.Nadmieniam,staram się odżywiać zdrowo,nie jem słodyczy,smażonych mięs,białego pieczywa,nie palę i nie piję alkoholu.Co mogę zrobić by nie dopuścić do większych zmian.Jakie mogę pić soki z sokowirówki wolnoobrotowej. Pozdrawiam serdecznie Joanna
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Lipiec 2019 - 7:38
Asiu zapraszam pod moje skrzydła. Najpierw na konsultację podczas której szczegółowo wyjaśnię Ci co jest kluczowe i co należy zrobić, później ułożę plan dietetyczny i szczegółowo opiszę jak wszystko zrealizować także jeśli chodzi o organizację czasu, planowanie etc.
Odpowiedz
RenataDodano:  19 Lipiec 2019 - 15:19
extra -czekam na zapowiedź przepisu ;) i tylko \'kobieca macica\'...innych nie ma ;)
Odpowiedz
awosceptykDodano:  19 Lipiec 2019 - 15:50
Hej, ja próbowałam jeść awokado na różne sposoby, ale nie wychodzi mi. Poza tym, że mi nie smakuje, to jeszcze chyba źle na mnie działa. Dwukrotnie zatrułam się sałatką w której było awokado - nie mam 100% pewności, że to na pewno jego wina, ale nie zauważyłam żeby inne produkty tak na mnie działały. Próbowałam nawet \"przemycić\" w koktajlu owocowym, ale też nie za dobrze się potem czułam (ale tutaj już może zadziałała psychika). Zatem moje pytanie jest takie: czy możliwe, że niektórzy po prostu nie tolerują awokado? Jakie ewentualnie są sposoby aby je jeść i nie czuć tego mdłego smaku? Chciałabym się przemóc, bo mam wszystkie możliwe wskazania do jego jedzenia. Dzięki z góry za odpowiedź i pozdrawiam :)
GabiDodano:  22 Lipiec 2019 - 22:03
Kochana mam dokładnie to samo. Nie będę się powtarzać, wszystko napisałaś. Zatrucia tym owocem pamiętam dokładnie i zwyczajnnie boję się go kupować. Do Twoich pytań dorzuciłabym jeszcze jedno: czy istnieje jakiś inny owoc czy warzywo, które dorównuje awokado pod względem wartości? Małgosiu, masz jakiś pomysł?
Odpowiedz
OllaDodano:  19 Lipiec 2019 - 16:08
Gosiu zrobiłam granole z twojego przepisu tylko nie dodałam miodu i jej nie piekłam wcale. Czy w takiej formie też jest ok?
Odpowiedz
AleksandraDodano:  19 Lipiec 2019 - 16:21
Małgosiu ja w innej sprawie. Z tego co dobrze pamiętam, masz niedoczynność tarczycy. Często chodzisz też na treningi tenisa. Czy nie jest tak, ze przy niedoczynności, aktywność fizyczna, powinna być w umiarkowanym tempie? Tenis nie jest byt intensywny? Pytam odwołując się do Twojego wpisu o a aktywności fizycznej w chorobach tarczycy.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Lipiec 2019 - 7:45
Wszystko trzeba dopasować do siebie i monitorować jak reaguje organizm. Ja po tenisie czuję się doskonale i mój organizm na taką aktywność reaguje bardzo dobrze, ale będzie inna osoba z NT która zareaguje źle dlatego piszę też o tym w opisach do diety. O tym jak dobrać do siebie aktywność.
Odpowiedz
Avokado loverDodano:  19 Lipiec 2019 - 17:19
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
KasiaDodano:  19 Lipiec 2019 - 17:22
Ja mogę jeść awokado tylko skropione cytryną i lekko posolone. Albo nawet bez niczego. Szkoda, że to nie nasza lokalna roślina.
Odpowiedz
WikiDodano:  19 Lipiec 2019 - 21:20
Dojrzałe awokado sok z cytryny i sok świeży 2-3 jabłek razem zmiksować petarda smakuje nieziemsko polecam
Odpowiedz
MoiraDodano:  19 Lipiec 2019 - 22:02
Ja ograniczylam spożywanie avocado do 1 na 2 tygodnie. Lubię ten owoc ale jest za dużo kontrowersji związanych z uprawą i transportem tego owocu.
Odpowiedz
Ania N.Dodano:  20 Lipiec 2019 - 9:04
Cześć Gosiu, jakiś czas temu przeprosiłam się z Twoja dieta i dzielnie jej przestrzegam, dziś na śniadanie miałam właśnie pastę z awokado (jadłam po raz pierwszy w sumie) i było obłędne! Jednak wyszło mi tej pasty sporo i chciałam zapytać jak przechowywać taka pastę i jak długo?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Lipiec 2019 - 7:46
Pastę zjadasz od razu całą. Awokado po obróbce nie przechowujemy "na później".
Odpowiedz
smaczliwkaDodano:  20 Lipiec 2019 - 9:10
Avocado - CZARNY DIAMENT MEKSYKU. Pani Malgorzto; zanim sie cos napisze, zanim sie kogos do czegos zacheci to moze warto poczytac, zastanowic sie a potem dopiero pisac. Mam nadzieje, ze napisze Pani chocby cos malego i nie w komentarzach na ten temat. Wielu zagladajacych tutaj traktuje Pania niemal jak guru wiec moze warto siebie i kogos uswiadomic
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Lipiec 2019 - 7:51
Znam temat i to nie awokado jest winne a samolubne i krótkowzroczne myślenie władz krajów dla których produkcja awokado to filar gospodarki. Jeśli przestaniemy jeść awokado, oni zaczną produkować coś innego bo biznes nie lubi luk a powstające luko szybko się zapełnia. Jeśli Polacy nagle (co jest nierealne) przestaną jeść awokado, Francuzi którzy jedzą ogromne ilości awokado, zjedzą ich więcej bo organizacje zrzeszające producentów i promujące awokado w mediach, także społecznościowych już się o to postarają. Ja nie nawołuję do masowego spożywania awokado. Mówię jakie ma wartości i dlaczego warto je jeść, niekoniecznie na kilogramy. Tak samo jak namawiam do ograniczenia spożycia mięsa ze względów etycznych, tak samo wszystko inne warto jeść z umiarem. Jako dietetyk nawet gdybym była weganką, nie mogę nie poinformować np. o wartościach wołowiny. Tak samo nie mogę nie pominąć walorów zdrowotnych awokado.
ManiaDodano:  22 Lipiec 2019 - 23:09
Zgadzam się z posienką i smaczliwką, niestety, bo lubię ten blog i często korzystam z przepisów oraz polecam znajomym Twoje cenne rady. Rzeczywiście jest tak,że wiele osób Ci tu przyklaskuje i bezkrytycznie chwali. Myślę,że podejście typu jak nie my to ktoś inny zje do niczego nie prowadzi i kłóci się z postawą,którą promujesz na blogu tzn. promowanie eko-wyborów, troska o naszą planetę w przyszłości itd. skoro namawiasz do ograniczenia spożycia mięsa nie tylko ze względów zdrowotnych, to powinnaś również apelować o ograniczenie spożycia awokado i promować zdrowe odpowiedniki z lokalnych zasobów, przynajmniej tak mi się wydaje
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Lipiec 2019 - 8:27
Mam wrażenie że nie przeczytałaś tego co napisałam powyżej. Albo nie zrozumiałaś tego co chciałam przekazać.
Odpowiedz
gogorekDodano:  20 Lipiec 2019 - 14:19
Uwielbiam smak awokado. Niestety nie mogę go jeść. Nawet po małej ilości boli mnie brzuch:(
Odpowiedz
PauDodano:  20 Lipiec 2019 - 18:23
Zalezy kto na co ma ochote. Miekkie awokado tez jest dobre - guacamole. Najlepsze awokado hiszpanskie. Peru meksyk itp to syf. Trzeba potrafic odroznic hass od zwykłego. Na pakowniach przykleja sie tylko naklejke hass na kazde awokado.... 😀
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Lipiec 2019 - 7:40
Nie mówię o miękkim awokado a o przejrzałym. To są dwie różne rzeczy.
Odpowiedz
BeataDodano:  20 Lipiec 2019 - 21:23
Małgosiu, mam pytanie na inny temat nurtujący mnie od dłuższego czasu. Zawsze spożywałam duże ilości mleka i niegdyś nie miałam z tego powodu żadnych problemów. Obecnie kupuję tylko mleko bez laktozy ponieważ od około roku czasu po spożyciu zwykłego mleka mam problemy żołądkowo-jelitowe. Czy na tej podstawie mogę stwierdzić że mam nietolerancję laktozy? Czy takie mleko bez laktozy jest bezpieczne? Pozdrawiam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Lipiec 2019 - 7:40
Trzeba wykonać test oddechowy i wszystko będzie jasne.
BeataDodano:  21 Lipiec 2019 - 17:46
szczerze mówiąc nawet nie wiedziałam że są takie testy. dziękuję serdecznie za odpowiedź :)
Odpowiedz
IwonaDodano:  21 Lipiec 2019 - 18:25
Pani Małgorzato, po przeczytaniu kilku Pani tekstów mam mały problem dlatego pozwolę sobie zapytać. Jak ma się dieta fodmap do diety lekkostrawnej? Bo zauważyłam, że niektóre produkty pożądane w jednej nie występują w drugiej (np. orzechy, pszenne pieczywo). A przecież obie dotyczą problemów jelitowych/żołądkowych. Czy któraś z nich jest bardziej uniwersalna? Tak żeby można było po nią sięgnąć, jeśli mamy problemy z brzuchem ale nie jesteśmy po badaniach?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Lipiec 2019 - 8:23
Dietę dobiera się indywidualnie do schorzenia i objawów jakie występują u pacjenta. Nie ma czegoś takiego że jakaś strategia dietetyczna jest bardziej czy mniej uniwersalna. Jeśli występują problemy żołądkowo - jelitowe, należy zdiagnozować jakie jest podłoże i co jest przyczyną a następnie dobrać do tego dietę.
Odpowiedz
OlgaDodano:  22 Lipiec 2019 - 14:46
Gosiu, chciałabym zaptytać ile razy w tygodniu powinniśmy minimum jeść awokado, aby \"zadziałało\" na organizm? Czy 1xtyg bedzie za mało?
Odpowiedz
JustynaDodano:  25 Lipiec 2019 - 23:59
Małgosiu ja właśnie zawsze tak samo jak Ty wybieram awokado.nie wie,jakoś tak podświadomie sobie wymyśliłam 😊
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Lipiec 2019 - 17:17
Super ;)
DorotaDodano:  29 Lipiec 2019 - 22:11
Pani Małgorzato, ciekawa jest ta teoria o tym, że warzywa o określonym kształcie działają na podobny organ naszego ciała. Nie będąc dietetykiem zawsze intuicyjnie się tym kierowałam :) Faktycznie awokado kojarzy się z macicą, podobnie też kojarzy mi się jajko ugotowane na twardo. A co pomogłoby przy niedrożnych (drożnych szczątkowo) jajowodach? Czy może - bez związku z kształtem - ziemia okrzemkowa, bo uelastycznia tkanki? Może dieta dr Dąbrowskiej, bo usuwa zrosty? Może coś, co przypomina kanał (kiełki? pędy?). Ależ bym się cieszyła, gdyby Pani mi odpowiedziała!
Odpowiedz
SylwiaDodano:  1 Sierpień 2019 - 14:05
Czy dojrzałe awokado ma dużo hitami lub powoduje jej wyrzut? Moja córka od wielu lat ma pokrzywkę autoimmunologiczną a bardzo lubi awokado. Czu może jeść bez obaw?
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

Ela już na wstępie naszej współpracy zaznaczyła że jest przypadkiem trudnym i wymagającym.
Dodatkowo jest szkoleniowcem, prowadzącym szkolenia na całym świecie, co wiąże się z dużym stresem i problemami z przewodem pokarmowym.
W formularzu na pytanie o to czy ma za sobą jakieś diety napisała : milion różnych, ostatnio nawet nie mam ochoty już na żadną i żadnej nie stosuję.
MAMY TO 💪💪💪❤️❤️❤️
... Zobacz więcejZobacz mniej

Ela już na wstępie naszej współpracy zaznaczyła że jest przypadkiem trudnym i wymagającym. 
Dodatkowo jest szkoleniowcem, prowadzącym szkolenia na całym świecie, co wiąże się z dużym stresem i problemami z przewodem pokarmowym.
W formularzu na pytanie o to czy ma za sobą jakieś diety napisała : milion różnych, ostatnio nawet nie mam ochoty już na żadną i żadnej nie stosuję.  
MAMY TO 💪💪💪❤️❤️❤️

Skomentuj na Facebooku

Nasza niezastąpiona Gosia3❤

Super. Napisałam priv

To prawda, dziś słowo dieta dla większości oznacza zmianę tego co i jak się je na pewien czas, do osiągnięcia wyników, a potem od nowa - chipsiki, ciasteczka, brak regularnych posiłków itd. Mało kto w tym słowie widzi po prostu sposób odżywiania. Na szczęście dzięki Qchenne Inspiracje - doradztwo żywieniowe można stosować dietę, jedząc smaczne rzeczy i być najedzonym :) i w dodatku nie chce się wracać do poprzedniego sposobu jedzenia!

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej