Dlaczego warto jeść dynię i dlaczego sezon warto zacząć już teraz, a nie w listopadzie ? Dziewięć przepisów na dania z dynią!
Img

Mimo iż większości z nas dynia kojarzy się z jesienną szarugą, długimi listopadowymi wieczorami i Halloween, jest już dostępna na bazarach i kusi piękną, słonecznie pomarańczową skórką. 
Po wczorajszej publikacji zdjęcia mojej dyni na faceebooku pojawił się komentarz “ja poczekam do jesieni”. Kochani nie czekajcie! Dynia ma tyle wartości odżywczych , że sezon dyniowy warto sobie wydłużyć.

Wierzę że nic w przyrodzie nie dzieje się i nie pojawia ot tak, z przypadku. Dynia jest dojrzała do spożycia już końcem lata. Pogoda absolutnie nie sprzyja, ale to czas kiedy powinniśmy pomału myśleć o przygotowaniach się do zimy, gwałtownych zmian temperatur, deszczu, wiatru i szarug. Wrzesień jest zazwyczaj ciepły, ale w październiku bywa różnie. Od października nawet telewizja rusza z kampanią reklamową suplementów na grypę i przeziębienie co dodatkowo potwierdza, że pierwszy wysyp chorych pojawia się właśnie w tym okresie. Aby nie dołączyć do grona pociągających nosem, warto zadbać o to już teraz, i dynia do tego celu sprawdzi się idealnie.
Po pierwsze ma działanie silnie odkwaszające, a odkwaszony organizm lepiej przyswaja składniki odżywcze. To kluczowe jeśli chodzi o sprawne działanie układu immunologicznego. Po drugie działa moczopędnie co usuwa toksyny, złogi i nadmiar wody z organizmu. Po trzecie zawiera cynk którego my Polacy mamy niedobory. Cynk wzmacnia odporność, leczy problemy skórne (po słońcu, wietrze, klimatyzacji w autach i biurach skóra potrzebuje wsparcia), wzmacnia włosy, paznokcie, pomaga neutralizować wolne rodniki, działa ogólnie wzmacniająco na organizm i co ważne dla panów, poprawia sprawność seksualną. Taka petarda na zakończenie lata i początek jesieni przyda się każdemu. Aby wartości odżywcze dyni pozytywnie odbiły się na naszym zdrowiu warto zjeść jej więcej niż tylko dwa razy zupę w listopadzie. Dlatego dyniowy sezon polecam zacząć już teraz.

Pomarańczową barwę dynia zawdzięcza karotenoidom które jak wiemy, bo wspominałam o tym nie raz, fantastycznie wymiatają wolne rodniki. Działanie moczopędne to efekt dużej zawartości potasu przy jednoczesnym braku sodu. To ważna informacja dla osób z nadciśnieniem i problemami z gospodarką wodną. Dynia zawiera także wapń, żelazo, magnez, witaminy z grupy B,witaminę A, E i C.
Witamina A (powstała z beta karotenu) świetnie działa na oczy.
Dynia jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Doskonale nadaje się dla osób z wrażliwym żołądkiem oraz rekonwalescentów. Dzięki dużej zawartości błonnika i pektyn pomoże przy zaparciach.
Powinny ją jeść osoby w chorobach nerek, serca, wątroby, żołądka, dwunastnicy.
Dynia ma wysoki indeks glikemiczny ale to nie oznacza że cukrzycy i osoby z insulinoopornością mają o niej zapomnieć. Kluczowy jest ładunek glikemiczny i to z czym dynia będzie zestawiona.
Obliczenie indeksu glikemicznego potrawy w której wykorzystałam 100 gramów dyni znajdziecie TU.

Czy kolor ma znaczenie?

Dynia ma wiele kolorów i wiele odmian. Kolor ma znaczenie ponieważ im ciemniejsza skórka i miąższ, tym więcej karotenoidów i tym samym więcej wartości odżywczych. Ciemniejsza ma też lepszy, bardziej intensywny smak.

Przepisy na dania z dyni będę publikowała, ale póki co przypominam te które na blogu już są.
Każde z tych dań bardzo lubię ale zacznijcie od risotto z dynią, jabłkiem i serem cheddar;)

Oceń ten wpis

70 komentarzy

AnonimowyDodano:  24 Sierpień 2015 - 9:34
W zeszłym tygodniu rozpoczęłam sezon dyniowy.
Pieczona dynia do porannej owsianki plus śliwki lub brzoskwinie :) uwielbiam odmianę Hokkaido bo intensywnie pomarańczowa, słodki maślany smak no i można jesć ze skórką, nie trzeba obierać
(dynię piekę na w tym samym czasie co chleb - to oszczędza mi prąd i czas )
Odpowiedz
lifemaniaczkaDodano:  24 Sierpień 2015 - 9:53
Zupa dyniowo-marchewkowa z mlekiem kokosowym- rewelacja:))
Odpowiedz
KingaDodano:  24 Sierpień 2015 - 10:01
Uwielbiam dynie, ja jeszcze wykorzystuje puree z ubiegłego roku do owsianki! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Sierpień 2015 - 10:47
Moja ulubiona to z nutą pomarańczy oraz mlekiem kokosowym. Nie jest mdła, ale pyszna,aromatyczna no i sycąca. Polecam :)
Odpowiedz
bullfDodano:  24 Sierpień 2015 - 12:38
czy odmiana yellow girls - dynia zwykła też jest dobra do celów spożywczych czy nadaje się tylko na Halloween? czy są tzw. lepsze i gorsze odmiany?
Dodano:  24 Sierpień 2015 - 13:35
Nie znam tej odmiany.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Sierpień 2015 - 12:43
Gosiu, a czy te potrawy, które Ty zaproponowałaś powyżej mają właściwy ładunek glikemiczny? Owsianka z dynią pomarańczą i mlekiem kokosowym? :) można poprosić o przepis?
Dodano:  24 Sierpień 2015 - 13:38
Nie każdy przepis będzie nadawał się dla cukrzyka.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Sierpień 2015 - 12:57
Małgosiu a może wiesz jak wyleczyc liszaj płaski??
Dodano:  24 Sierpień 2015 - 13:23
Nie wiem.
AnonimowyDodano:  30 Sierpień 2015 - 9:14
U dermatologa!!
AnonimowyDodano:  25 Październik 2015 - 20:27
Na liszaj płaski pomaga maść flucynar i zawinąć dane miejsce folia spożywczą kąpiele w ziolach
Odpowiedz
FitHealthyLifeDodano:  24 Sierpień 2015 - 13:16
Ja już sezon dyniowy rozpoczęłam wczoraj przepyszną zupą z dyni, marchwi :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Sierpień 2015 - 13:24
Małgosiu od jakiegoś czasu nie mogą skopiować żadnego przepisu. Czy coś się stało? Mam kilka już wypróbowanych dań z Twojego bloga i bardzo mi i mojej rodzinie smakują. Dziś chciałam skopiować risotto i nic. Pozdrawiam Ula
Dodano:  24 Sierpień 2015 - 13:41
Użyj przycisku PRINT na pasku przed komentarzami a bez problemu wydrukujesz przepis.
Musiałam zablokować kopiowanie bo był taki czas że nie mogłam poradzić sobie z kopiowaniem moich artykułów. Non stop ktoś mi donosił że tu i tu jest mój artykuł skopiowany.
AnonimowyDodano:  24 Sierpień 2015 - 14:23
Bardzo dziękuję.
Odpowiedz
AlexandraDodano:  24 Sierpień 2015 - 13:25
Zupa krem z dyni to mój hit! :)
Odpowiedz
Jacek KoszewskiDodano:  24 Sierpień 2015 - 13:49
Wszelkie kremy z dyni są świetne :) i na ciepło i na zimno. Polecam!
Odpowiedz
margaritessDodano:  24 Sierpień 2015 - 14:07
Muszę się przyznać, że nigdy nie jadłam dyni... Ale to chyba dlatego, że w sklepie nigdy na nią nie trafiłam ;)
Odpowiedz
ariettaDodano:  24 Sierpień 2015 - 15:58
Pikantna zupa krem dyniowy z kurkumą i grzankami często u mnie gości, a ponieważ to zupa rozgrzewająca, chciałam robić ją też zimą, więc popróbowałam zawekować zmiksowaną "pulpę" dyniową. Raz się udało, drugi raz wszystko sfermentowało i nie wiem, czy ryzykować po raz kolejny.
Wersja z pieczoną papryką na pewno wkrótce zostanie zdegustowana :-) Ale chyba największym hitem staną się placuszki z dodatkiem jabłka i cynamonu. Sam widok tych rumianych rozczochrańców wywołuje ślinotok ;-)
AnonimowyDodano:  25 Sierpień 2015 - 9:52
Puree dyniowe możesz zamrozić - na pewno przetrwa :)
ariettaDodano:  25 Sierpień 2015 - 16:32
Dzięki - dobra rada, tylko, że u mnie z miejscem w zamrażarce zawsze cieniutko ;-)
Odpowiedz
Monika ŚDodano:  24 Sierpień 2015 - 20:41
Nie wpadłam nigdy, żeby użyć dyni jako składnika zapiekanki. Z chęcią wypróbuję przepis :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Sierpień 2015 - 8:06
Małgosiu, jakie założenia stosuje się przy diecie z podwyższonym poziomie cholesterolu- czy Ty dietą go obniżasz ? Zastanawiam się na wysłaniem formularza.
Dodano:  25 Sierpień 2015 - 9:13
Na cholesterol przede wszystkim dieta. Dużo takich diet piszę i efekty są świetne.
AnonimowyDodano:  25 Sierpień 2015 - 9:15
A czy taka dieta czyści też "zapchane żyły"? Czy obniża homocysteinę?
Dodano:  25 Sierpień 2015 - 9:19
Tak. Ta dieta właśnie polega na czyszczeniu żył.
AnonimowyDodano:  25 Sierpień 2015 - 9:37
Małgosiu,a czy oprócz niższego poziomu cholesterolu widać poprawę na badaniu Dopplerowskim?
Dodano:  25 Sierpień 2015 - 10:22
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Sierpień 2015 - 8:54
Witaj Małgosiu. Podczytuję ciebie od jakiegoś czasu i w końcu zdecydowałam się oddzielić moje dotychczasowe życie grubą kreską i zacząć walczyć o lepszy wygląd i zdrowie. I w związku z tym chciałabym ciebie zapytać o to jakie badania radzisz wykonać przed rozpoczęciem odchudzania? Ogólnie morfologia, poziom cholesterolu, cukier ale czy powinnam sprawdzić jeszcze jakieś konkretne parametry czegoś o czym nie wiem? Pisałaś kiedyś że po zmianie stylu życia twoje wyniki się poprawiły. Ja również chciałabym zrobić to z głową ale poprostu nie do końca wiem na co zwrócić szczególną uwagę. Pozdrawiam serdecznie
Dodano:  25 Sierpień 2015 - 9:12
Zrób morfologię, cholesterol, cukier, potas.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Sierpień 2015 - 9:20
Malgosiu czy diete, ktora dostalam od Ciebie w poniedzialek zaczac w dowolnym dniu np jutro czy lepiej od poniedzialku? Ma to jakies znaczenie w rozkladzie?
Ania
Dodano:  25 Sierpień 2015 - 10:23
Możesz zacząć od jutra ale zaczynasz wtedy od 3 dnia tak żeby dzień 6 i 7 wypadł Ci w weekend.
Opuszczonym dniem 1 i 2 po prostu dietę zakończysz.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Sierpień 2015 - 11:44
Z mojego ogrodu przyniosłam jak na razie dwie pierwsza 12,5 kg , druga 11,2 kg użyłam do soków które robiłam przez wyciskarkę dodała do tego jabłka z ogrodu i marchewkę . Zrobiłam ciasto dyniowe , placuszki z dyni i cukinii . Trochę zamrożę na później pychotka. Soku robię codziennie 5 l wszystko wypite mam z czego robić w ogrodzie nic się nie marnuje pozdrawiam.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Sierpień 2015 - 12:01
Kocham dynię, u mnie sezon trawa cały rok bo zawsze mam zamrożone puree oraz cale pieczone kawałki( w przypadku dynii hokkaido idealnie się trzymają i po paru miesiącach dalej są pyszne, inne gatunki niestety przez zbyt duża ilość wody zaczynają się rozpadać...)
I mam do Ciebie pytanie Małgosiu- wiesz jak to dokładnie jest z kalorycznością dynii hokkaido? bo wiem że te pozostałe gatunki są b.niskokaloryczne, z resztą smakują trochę mdło, za to pieczoną hokkaido mogłabym jeść kilogramami, smakuje jak słodkie ziemniaki, taką też ma konsystencję i tak samo syci....i właśnie czy przypadkiem jej kaloryczność nie jest jednak prawie tak duża jak ziemniaków? Na stroni ilewazy przy zdjęciu dyni wyglądającej jak hokkaido jest napisane 28 kcal/100 g jednak w internecie na zagranicznych stronach podają ok. 68! to spora różnica... I sama teraz nie wiem
Dodano:  25 Sierpień 2015 - 12:25
Hokkaido nie wiem ale nie są to duże różnice.
Odpowiedz
Magda z DietmapDodano:  25 Sierpień 2015 - 12:08
Fajnie czytało mi się o dyni, Zdecydowanie przekonałaś mnie do tego warzywa. ;]
Wydaje mi się, że dynia jest wciąż mało popularna wśród polskiego społeczeństwa. Poza tym niedoceniany. Więc mam kolacyjne zadanie na dziś, aby udowodnić, że tak nie jest! :)
Dodano:  25 Sierpień 2015 - 12:21
Też tak mi się wydaje. Większość osób kupuje dynię tylko po to aby ją wydrążyć na Halloween.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Sierpień 2015 - 13:29
Małgosiu, co sądzisz o mleku o obniżonej zawartości laktozy z biedronki? Czy ono jest zdrowe?
Dodano:  25 Sierpień 2015 - 17:09
Ono jest bez laktozy czy z obniżoną zawartością ?
Odpowiedz
Ania BPDodano:  25 Sierpień 2015 - 16:13
Malgosiu. Czekam na wycenę diety odchudzajacej. Pomyślałam że mogłabym się jakoś przygotowac, oczyścić organizm. Co możesz mi zaproponować, poradzić? Napady obzarstwa i ciągoty na słodycze już mnie odbijają. Nie mogę tak dalej. Muszę coś zrobić, a jadłospis pewnie dostanie od Ciebie za 2 tygodnie. Ppzdrawiam
Dodano:  25 Sierpień 2015 - 17:11
Odstaw słodycze, jedz więcej warzyw, mniej mięsa, pij dużo wody.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Sierpień 2015 - 16:51
Małgosiu, można zamrozić dynię bez pestek i skórki? Partner kupił 5 kg dyni, a ja jej tyle naraz nie zuzyje...
Dodano:  25 Sierpień 2015 - 17:09
Pewnie.
Odpowiedz
truskawaDodano:  25 Sierpień 2015 - 19:08
mam nadzieję,że w tym roku uda mi się w końcu zrobić "coś" z dynią ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Sierpień 2015 - 23:05
Witaj Małgosiu! Jeśli potrafisz chciałabym żebyś mi wytłumaczyła pewną kwestię. Otóż jestem osobą której kiedyś było dużo za dużo - ważyłam 84 kg mierząc 166 cm. Dzięki wprowadzeniu zmian w sposobie odżywiania oraz aktywności fizycznej udało mi się schudnąć do 63 kg. Miłość do aktywności fizycznej pozostała - staram się biegać min.3 razy w tygodniu po min.30 minut, dużo spaceruję i ogólnie stałam się osobą której ciężko jest usiedzieć na tyłku :-) Jednak jeśli chodzi o odżywianie to tutaj już sprawa wygląda inaczej - w ciągu ostatnich 3 miesięcy praktycznie jem to na co mam ochotę - w tym słodycze co mnie martwi najbardziej. Oczywiście staram się nadal jeść zdrowo jednak te słodycze to moja zmora. Czasami nie ma takiego dnia w tygodniu żebym nie zjadła czegoś słodkiego. Jednak co jest zaskakujące - moja waga cały czas utrzymuje się na tym samym poziomie . Czy istnieje w tym przypadku jakieś logiczne wytłumaczenie?Czy znaczenie ma tutaj aktywność fizyczna? I czy pomimo tego,że do tej pory waga nie drgnęła to jeśli nie powrócę do zdrowych nawyków dopadnie mnie wcześniej czy później efekt jojo?
Dodano:  26 Sierpień 2015 - 8:42
Organizm nastawiony jest na spalanie dlatego nie widzisz tych słodyczy na wadze. Działa ten sam mechanizm co przy cheat meal, słodkiej niedzieli czy cheat day.
metaboliczny piec pali co podleci, ale jeśli taki stan będzie utrzymywał się dłużej na pewno to odczujesz na wadze.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Sierpień 2015 - 1:12
Jestem na diecie przeciw grzybiczej odkąd ją zaczęłam odczuwam ściskanie w okrężnicy odcinek przy wątrobie i zastanawiam się czy to normalne przy takiej diecie
Dodano:  26 Sierpień 2015 - 8:42
To normalne.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Sierpień 2015 - 23:09
Gosiu a masz może jakiś dobry i przede wszystkim zdrowy przepis na puree lub syrop dyniowo-korzenny? Zależy mi na nim przede wszystkim jako dodatek do kawy, ale wszędzie w internecie widzę przepisy gdzie jest full cukru :-(
AnonimowyDodano:  28 Sierpień 2015 - 21:46
Gosiu widziałaś może mój komentarz? :-)
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  28 Sierpień 2015 - 12:52
Uwielbiam dynię i zawsze czekam na sezon dyniowy z utęsknieniem :) Sczególnie lubię ciasto dyniowe z mąką pełnoziarnistą i owsianą, jest lepsze niż marchewkowe. Oczywiście nie dodaję cukru. Zupę, którą podałas w przepisie też sama robię, ja jednak dodaję chilli, sok z pomarańczy i marchew, wtedy jest taka intensywnie pomarańczowa. Pozdrawiam :)
AnonimowyDodano:  30 Sierpień 2015 - 7:28
Podaj proszę swój przepis na ciasto, z chęcią wypróbujemy :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 Sierpień 2015 - 22:18
To mleko jest z obniżoną zawartością. Ma 0,03 g laktozy w 100 ml i 1,5 %tłuszczu. Zastanawiam się nad kupnem tego mleka :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Wrzesień 2015 - 17:23
Gosiu dietę na przywrócenie miesiączki układasz w zależności od tego z jakim hormonem jest problem? Czym one wszystkie się różnią? Jeśli wyślę formularz w drugiej połowie września to kiedy mniej więcej mogę się spodziewać wyceny i diety? Dziękuję!
Dodano:  7 Wrzesień 2015 - 8:44
Na wycenę czeka się ok. miesiąca. Potem już 1-3 dni i masz dietę.
Dieta na przywrócenie miesiączki nie różni się jeśli chodzi o hormony.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Wrzesień 2015 - 18:10
Gosiu, mam parę pytań związanych właśnie z dynią :)
1 - Jak często można ją jeść jesienią, kiedy to chciałabym maksymalnie wykorzystać możliwość jej zakupu?
2 - Mogę w jednym dniu zjeść kilka posiłków zawierających dynię? Jeśli tak, to jakie produkty jeszcze spożywać w danym dniu, żeby wszystko ładnie zrównoważyć?
3 - Jeśli upiekę dynię i ją zblenduję, to ile czasu takie puree może stać w lodówce?
4 - Czy upieczona dynia ma takie same wartości (np. w postaci mojego puree)?
Pozdrawiam!
Dodano:  7 Wrzesień 2015 - 8:40
1 - opisałam to w poście
2 - temat nie na odpowiedź w komentarzu
3 - 2 dni
4 - tak
AnonimowyDodano:  7 Wrzesień 2015 - 14:01
Małgosiu niestety nie znalazłam w poście informacji JAK CZĘSTO mogę spożywać dynię, np. co 2 dni.
A dlaczego nie jest to temat na odpowiedź w komentarzu?
Dodano:  7 Wrzesień 2015 - 15:53
Jak najczęściej.
Pytanie drugie nie jest oczywiste. Wymaga rozpisania proporcji i składników jeśli chcesz właściwie zbilansować dzień jedząc dynię na każdy posiłek.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Wrzesień 2015 - 18:33
Czy potrawy z dynią można jeść na kolację?
Dodano:  7 Wrzesień 2015 - 8:27
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2015 - 15:17
Jak dlugo moze stac dynia, zeby sie nie zepsula? Mozna zamrazac taka surowa, np. W kawalkach w woreczku i po rozmrozeniu wykorzystac np. na zupe, placuszki?
Dodano:  30 Wrzesień 2015 - 17:55
Tak, można zamrażać. Ile może stać nierozkrojona? Ciężko powiedzieć. To zależy od odmiany i wielkości.
Odpowiedz
HelenaDodano:  20 Listopad 2015 - 14:26
Gosiu, czy znasz jakiś szybki sposób na obranie pestek dyni z łupin?
Odpowiedz
MadziaDodano:  16 Wrzesień 2016 - 9:43
Dynia czyli samo zdrowie! ;)
Odpowiedz
JustynaDodano:  21 Październik 2017 - 12:37
Czy takie risotto nada się dla IO? Czy z racji tego, że dynia to nie bardzo? W komentarzach nie znalazłam odpowiedzi na pytanie, które przepisy będą ok dla IO, a chciałabym wykorzystać sezon ;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Październik 2017 - 8:49
Niestety nie.
Odpowiedz
IwonaDodano:  17 Luty 2019 - 11:32
Najlepszą rzecz jaką robiłam z dyni to ciasto dyniowo pomarańczowe w środku z orzechami. Robiłam wielokrotnie, przepis z internetu. Wszystkim zawsze bardzo smakuje. Ciasto wilgotne, ciężkie, polecam bo jest mega dobre!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Luty 2019 - 9:36
O.... ale mi ochoty narobiłaś. Uwielbiam ciasta z orzechami ;)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
ZAMÓW
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

Sobota. Człowiek by pospał to wstaje jak do pracy 🤦‍♀️ W lodówce jagody na koktajl i drożdże na planowaną w przyszłym tygodniu domową pizzę. Szybka decyzja- robię jagodzianki 💙 Zapach drożdżowego ciasta w domu, o poranku to zapach radości i szczęścia. To była dobra decyzja 💙 ... Zobacz więcejZobacz mniej

Sobota. Człowiek by pospał to wstaje jak do pracy 🤦‍♀️ W lodówce jagody na koktajl i drożdże na planowaną w przyszłym tygodniu domową pizzę. Szybka decyzja- robię jagodzianki 💙 Zapach drożdżowego ciasta w domu, o poranku to zapach radości i szczęścia. To była dobra decyzja 💙Image attachmentImage attachment

Skomentuj na Facebooku

To najpiękniejszy zapach w domu 😋 a jagodzianki to moje ulubione bułeczki 😍

Piękne buleczki😊

Jesteś gigant 😍💪💪💪Pachnie aż tutaj mmmmm😊

Można przepis na te cudne jagodzianki ? 😊

Wspaniale!!!! Mniam!

Wow wyglądają obłędnie 😊

Gosiu będzie przepis? 🙂 podrzuć proszę 😁

Mniam😋

Też dziś robię jagodzianki. Czekam aż ciasto wyrośnie.

Wygladają apetycznie☺️

Wygladają apetycznie☺️

Można przepis ? :)

Mogę prosić o przepis? Wyglądają obłędnie?

Zrobię jak wrócę do domu!

Czy z braku jagod mozna uzyc konfitur znanej polskiej marki? Smakuja jak domowe a jagody nie sa rozciapane.

Tak też mam podobnie. Chyba wrócę po jagody na targ 💕🌻

Znam ten zapach 😊😊

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej