fbpx
Dynia w wersji „na słodko” z jabłkami i cynamonem. A ile to kalorii ? Sprawdź !
Img

Okazuje się, że w sprytny sposób można przemycić dynię nieufnym wobec warzyw dzieciom.
Warto spróbować bo dynia ma dużo wartości odżywczych.
W formie placuszków, z jabłkiem i cynamonem smakuje wybornie i doskonale nadaje się na słodki podwieczorek lub kolację. Intensywnie pomarańczowy kolor ciekawi i zachęca do spróbowania.

Składniki:
  • 2 kilogramowa dyniaDynia w wersji "na słodko" z jabłkami i cynamonem. A ile to kalorii ? Sprawdź !
  • 3 jabłka
  • jedno jajko
  • szklanka mąki
  • pół szklanki mleka
  • łyżka cukru trzcinowego
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • ręcznik papierowy do odsączania z tłuszczu
 Przygotowanie:
  1. Dynię i jabłka ścieramy na grubej tarce.
  2. Jajka, mąkę i mleko miksujemy na gładką masę. Jeśli trzeba dolewamy mleka, ale ciasto ma mieć gęstą jedwabistą konsystencję. Dodajemy sól i cukier.
  3. Do masy dodajemy startą dynię i jabłka i dokładnie mieszamy łyżką.
    Dynia w wersji "na słodko" z jabłkami i cynamonem. A ile to kalorii ? Sprawdź !
  4. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Dynia w wersji "na słodko" z jabłkami i cynamonem. A ile to kalorii ? Sprawdź !

 Kaloryczność
 Jeden placek widoczny na zdjęciu, ważący ok. 50 gram, usmażony na oliwie ma ok. 60 kcal.

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Pieczone rolady z karkówki na musie z leśnych grzybów

Idealne na świąteczny obiad. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Rolady z karkówki pieczone, podane na musie z leśnych  grzybów. Czytaj dalej

Świąteczne ciasto piernikowo – pomarańczowe nie tylko dla dzieci!

Ulubione świąteczne ciasto moich dzieci, zaraz po pierniczkach. Znika błyskawicznie dlatego muszę je dobrze chować aby dotrwało do Wigilii. Już Czytaj dalej

Knedle ze śliwkami – kwintesencja jesieni

Kulinarna jesienna klasyka. Zaraz obok kremu z dyni, szarlotki i sosu grzybowego. Knedle ze śliwkami. Mimo iż dość pracochłonne, no Czytaj dalej

Pstrąg ze szpinakiem i ziołowo – czosnkowym masełkiem
Pstrąg ze szpinakiem i ziołowo - czosnkowym masełkiem

Ryby w Polsce wciąż traktowane są po macoszemu. Jak na talerzu nie leży kawał mięcha z ziemniakami to nie ma Czytaj dalej

31 komentarzy

whinessDodano:  18 wrzesień 2013 - 19:51
Uwielbiam dyniowe placuszki, a połączenie dyni i cynamonu to już całkiem poezja <3
Odpowiedz
eMDodano:  18 wrzesień 2013 - 20:15
Same pyszności u ciebie:) Zapraszam na szczypta-soli.blogspot.com
Odpowiedz
agateqDodano:  18 wrzesień 2013 - 21:04
Bardzo jestem ciekawa smaku dyni:)
Dodano:  18 wrzesień 2013 - 21:10
Polecam !
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  18 wrzesień 2013 - 21:28
No i mam obiad na jutro . Dziękuję za ten przepis;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 wrzesień 2013 - 22:24
Ciekawy przepis..pozdrawiam,Magda
Odpowiedz
NieperfekcyjnaDodano:  19 wrzesień 2013 - 11:31
placuszków jeszcze z dyni nie robiłam ale uwielbiam ciasto dyniowe :)
Dodano:  19 wrzesień 2013 - 11:49
Ja z kolei ciasta nie robiłam inie jadłam :) Wrzucisz przepis na bloga :)
Odpowiedz
toPestka!Dodano:  19 wrzesień 2013 - 16:06
i te cudne wrzoski!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 wrzesień 2013 - 22:36
Wygląda smakowicie :) Ile placuszków wychodzi z podanych proporcji?
Dodano:  20 wrzesień 2013 - 6:56
To zależy od wielkości. Mi wyszła ok. 25 małych placuszków.
AnonimowyDodano:  20 wrzesień 2013 - 12:10
Dziękuję :) zagoszczą u mnie w niedzielę na śniadanie
Dodano:  20 wrzesień 2013 - 12:42
To życzę smacznego i napisz jak Wam smakowały :)
Pozdrawiam,
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2013 - 16:03
Przepyszne :) A teraz zajadam się kremem z dyni, idealny na rozgrzanie po grzybobraniu :)
Odpowiedz
StrefaUlubionaDodano:  19 wrzesień 2013 - 22:57
Lubię dynię pieczoną w piekarniku - jest cudownie słodka, więc myślę że i placuszki będą wyśmienite. Do tego jeszcze nie są zbyt kaloryczne. Same zalety:) Pozdrawiam Iwona
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 październik 2013 - 10:59
Placki są pyszne, nie sądziłam że mogą tak smakować.Na początku miałam zbyt mało mąki- ciężko się je smażyło, przyklejały się bardzo do patelni, potem dodałam więcej mąki, byłby zwarte i smażyło się lepiej, troszkę mniej smaczne,ale i tak pyszne.Polecam naprawdę.Magda
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 październik 2013 - 11:00
Gosiu, chciałam zapytać jakiej patelni używasz? Twoje wyglądają wprost idealnie..:) pozdrawiam, Magda
Dodano:  3 październik 2013 - 11:06
Mam dwie z IKEI, wok i taką z pokrywką http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80129462/ jest świetna do duszenia,w zasadzie używam jej do wszystkiego, nawet do naleśników. Mam też 3 ceramiczne Accademia Mugnano natura mia

Pozdrawiam,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 październik 2013 - 10:45
Planuję zrobić te placuszki, ale zastanawiam się, czy zwykłą mąkę pszenną można zastąpić mąką pełnoziarnistą? :)
Dodano:  16 październik 2013 - 10:52
Oczywiście że można. Będą jeszcze zdrowsze :)
Pozdrawiam,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 listopad 2013 - 18:11
Niestety nie wyszły. Podczas smażenia nasiąkły tłuszczem i środek się nie dopiekł mimo, że placki były mocno przyrumienione.
AnonimowyDodano:  6 wrzesień 2014 - 21:23
Na pewno za wysoka temperatura. Mnie placki wyszły przepysznie chrupiące a piekłam na płycie na średnim "ogniu" (5 z 9)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 październik 2014 - 14:32
A zamiast mąki pszennej może być gryczana?
Dodano:  7 październik 2014 - 14:53
oczywiście
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 16:06
Małgosiu, szukam inspiracji na śniadanie (mam niedoczynność tarczycy i cukrzycę ciążową -30 tc) ile takich placuszków mogę zjeść na śniadanie żeby nie zaszaleć z poziomem cukru i utrzymać go w granicy 120?
Dodano:  9 październik 2014 - 19:32
4 będzie ok
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 październik 2014 - 14:37
Skąd mam wiedzieć, że już się usmażyły? Z wierzchy niby zrumienione, a dynia twardawa, chrupiąca, w środku plajta jakaś :/ Jakieś dziwne, a robiłam już na prawdę wiele placuszków z dynią...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 październik 2014 - 20:29
Skopałam... ciasto mi wyszło rzadkie, dosypałam mąki, ale chyba nic z tego...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 wrzesień 2015 - 19:48
A czy w tych placuszkach wyraźnie czuć smak dyni? :)
Odpowiedz
Dorota KwiatDodano:  9 wrzesień 2015 - 13:34
Rewelacja :) Właśnie jem, już trzeciego - co tam redukcja :P
Ale pierwsze się kleiły, więc dodałam ciut mąki i jeszcze jedno jajko , straty na smaku nie ma, dobrze - acz, nie rewelacyjnie się pieką.
Odpowiedz
l,mDodano:  7 listopad 2017 - 13:14
może być dynia piżmowa?
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Stajesz na wagę latem, a tam kilka kilogramów więcej i to z niczego? 😫

Masz zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy lub chorobę Hashimoto? A może nie masz jeszcze diagnozy, ale szereg typowych objawów?
Pozwól, że wyjaśnię Ci dlaczego tak się dzieje.
📍U osób z niskim stężeniem hormonów tarczycy, dochodzi do zwiększonej syntezy, akumulacji i zaburzonej degradacji glukozaminoglikanów w tkankach (szczególnie kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny).
📍Glukozaminoglikany są kluczowym składnikiem macierzy pozakomórkowej i mają silne właściwości higroskopijne, czyli przyciągające i zatrzymujące wodę 😵‍💫😵‍💫.Woda napływa więc z naczyń krwionośnych do przestrzeni międzykomórkowej. Dodatkowo tkanka staje się sztywna i mało elastyczna, co utrudnia przepływ płynów i potęguje zastój😵‍💫😩😩.

📍Co dodatkowo nasila produkcję glukozaminoglikanów? Stan zapalny, więc dieta przeciwzapalna, ale i ilość i jakość snu, poziom stresu, to w jaki sposób się regenerujemy będą miały fundamentalne znaczenie. 
Te czynniki, w szczególności przeciwzapalna dieta: 
➡️ pomogą hamować nadprodukcję glukozaminoglikanów,
➡️ wspierają pracę tarczycy i uszczelniają naczynia, 
➡️ zmniejszają obrzęki i poprawiają przepływ limfy. 

Zasada jest prosta: im niższy stan zapalny, tym mniej zatrzymanej wody, która może nagle zwiększyć Twoją masę ciała o nawet 2-3 kg powodując frustrację, zniechęcenie i spadek motywacji jeśli jesteś w procesie redukcji masy ciała. 

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

429 12
Tkanka tłuszczowa trzewna (czyli ta gromadząca się w okolicy brzucha) nie jest „biernym magazynem tłuszczu”. To narząd endokrynnie czynny, wydzielający: 
📍cytokiny prozapalne (IL-6, TNF-α), które hamują sygnalizację insulinową w komórkach mięśni i wątroby oraz promują insulinooporność, 
📍leptynę (przy dużej ilości dochodzi do leptynooporności, w efekcie czego odczuwasz ciągły apetyt), 
📍rezystynę (hamuje działanie insuliny, promuje insulinooporność),
📍wolne kwasy tłuszczowe (FFA) bezpośrednio do krążenia wrotnego, co zwiększa insulinooporność w wątrobie i produkcję glukozy przez wątrobę (glukoneogenezę).

Czynniki te promują:
😩 stan zapalny niskiego stopnia,
😩 zaburzenia sygnalizacji insulinowej w mięśniach, wątrobie i tkance tłuszczowej,
😩 insulinooporność. 

➡️ A insulinooporność = gorsza regulacja sodu i wody w nerkach, większa retencja sodu i wody ➡️ więcej zatrzymanej wody w organizmie.

Otyłość brzuszna może też zaburzać funkcję:
☹️ układu limfatycznego (utrudniony odpływ chłonki),
☹️ układu krążenia (więcej ciśnienia na naczynia krwionośne → mikrozaburzenia → przesięki → obrzęki).

🙋‍♀️🙋‍♀️ Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha częściej mają problem z retencją wody, zwłaszcza jeśli współwystępuje u nich insulinooporność, stan zapalny i siedzący tryb życia.

Takie osoby powinny zwrócić szczególną uwagę na to, co jedzą ponieważ niewłaściwa dieta pogłębia błędne koło:
🔁 insulinooporność → niestabilna glikemia → zwiększona retencja wody → jeszcze większy dyskomfort i trudność w redukcji masy ciała.
➡️ Tkanka tłuszczowa brzuszna – nasila stan zapalny i podbija insulinooporność.
➡️ Wysoki poziom insuliny sprawia, że organizm zatrzymuje więcej sodu i wody.
➡️ Efekt? Opuchnięte palce, kostki, twarz – i uczucie „ciężkiego ciała”.

Kluczowe założenia diety:
🔹 stabilizacja poziomu glukozy i insuliny,
🔹 działanie diuretyczne,
🔹 działanie przeciwzapalne.

Potrzebujesz diety o działaniu diuretycznym, która stabilizuje glikemię, zapewnia sytość i genialnie smakuje?
Skomentuj 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a prześlę informacje. 

#Insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #cukrzycatypu2 #odchudzaniezgłową

...

619 287
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

484 804

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds