fbpx
Gulasz dyniowo – wołowy i parę słów na temat mięsa wołowego
Img

Nawiązując do wczorajszego tematu w kontekście potrzeby dań rozgrzewających o tej porze roku, chcę zaprezentować kolejne danie rozgrzewające i niskokaloryczne. Będzie mięsko i będą warzywa, czyli jak to u mnie ;).

Danie w sam raz na nadchodzący weekend. Warto zrobić więcej i wykorzystać na dwa obiady ponieważ tego typu potrawa na drugi dzień jest zdecydowanie bardziej aromatyczna, ponieważ wszystkie składniki fajnie się ze sobą połączą.

Wołowina to mięso niskokaloryczne i wysokobiałkowe. Zawiera dużo żelaza, cynku, potasu, witamin z grupy B, sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA) i aż 240 mg tryptofanu (prekursora serotoniny).  

Kruchość i soczystość mięsa wołowego zależy od wielu czynników. Od wieku zwierzaka, rodzaju paszy, metody chowu oraz czas dojrzewania mięsa. Czas dojrzewania ma duże znaczenie ponieważ podczas tego procesu mięso kruszeje i nabiera charakterystycznego smaku i zapachu. Jeśli kupimy taką świeżutką wołowinę która nie przeszła procesu dojrzewania, mięso będzie żylaste, łykowate i twarde bez względu na to jak długo będziemy je przyrządzać. Ja kupując wołowinę zawsze zamrażam ją na 2 tygodnie. Duże zakłady dbają o dojrzewanie mięsa, pisząc Wam o tym zamrażaniu mam na myśli zakup mięsa np. od hodowcy, który ma swoje stoisko na targowisku.
Dobra wołowina powinna mieć intensywnie czerwoną barwę, charakterystyczny mleczny zapach i po uciśnięciu wracać do poprzedniej postaci.

No i najważniejsze ! NIGDY NIE SOLIMY MIĘSA WOŁOWEGO PRZED PRZYGOTOWANIEM bo wtedy zawsze będzie twarde.

Przygotowując gulasz wołowy zawsze używam szybkowaru i zachęcam Wam do zakupu tego urządzenia. Czas przygotowania mięsa wołowego w szybkowarze to 15 minut !

Jeśli nie macie szybkowara przygotowujecie to danie w tradycyjnym garnku i wtedy dusimy wołowinę do czasu, aż będzie miękka.

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby o wadze ok. 300 g to ok. 200 kcal 

Składniki dla 4 osób: 
  • 400 g wołowiny
  • łyżka klarowanego masła
  • biała część pora
  • 250 ml wody
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenek ziela angielskiego
  • 400 g dyni
  • pieprz ziołowy – ok. pół łyżeczki ,
  • słodka papryka – płaska łyżeczka,
  • imbir – pół płaskiej łyżeczki
  • ostra papryka – szczypta
  • czubata łyżeczka miodu
  • sól – NA KOŃCU
Przygotowanie:
  1. W szybkowarze rozgrzewamy klarowane masło. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso wołowe i pokrojonego w cieniutkie półtalarki pora. Smażymy, aż mięso zmieni kolor.
  2. Na mięso kładziemy selera naciowego, pokrojoną w kostkę dynię, listki laurowe, ziele angielskie i zalewamy wodą. Zamykamy pokrywę i dusimy 15 minut od momentu puszczenia pary.
  3. Po otarciu szybkowara wyjmujemy selera naciowego (wyrzucamy go) i dodajemy przyprawy i sól. Ponownie włączamy ogień i gotujemy jeszcze ok.2-3 minut bez przykrycia, na małym ogniu.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Wigilijne hity z mojego stołu

Kochani, przed nami magiczny, świąteczny czas. Ja w tym roku organizuję świąteczną biesiadę u siebie w domu, więc jeśli chcecie Czytaj dalej

Kukurydziane tortille z avocado, paluszkami krabowymi, jajkiem i chrupiącą sałatą.
Kukurydziane tortille z avocado, paluszkami krabowymi, jajkiem i chrupiącą sałatą.

Wiosennych przekąsek ciąg dalszy ! Pogoda jest tak cudna, że wchodzę do kuchni na krótko i staram się przygotowywać takie Czytaj dalej

Słodka pieczona gruszka z żurawiną na ciepło
Słodka pieczona gruszka z żurawiną na ciepło

Oczekiwanie na wiosnę zaczyna mnie już lekko irytować. Śnieg sypie jak szalony, bez opamiętania, bez zastanowienia czy ktoś go tu Czytaj dalej

Krem z dyni z imbirową nutą
Krem z dyni z imbirową nutą

Nigella Lawson nazwała krem z dyni zupą szczęścia. Może ma to jakiś związek z tym, że w Chińskiej medycynie pestki Czytaj dalej

59 komentarzy

AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 9:13
Małgosiu, czy bulion też można szybciej ugotować w szybkowarze? Czy jednak potrzebny jest czas,aby wydobyć aromat?
Dodano:  9 październik 2014 - 9:58
niestety, bulion potrzebuje czasu i im dłużej/wolniej się gotuje tym jest lepszy
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 13:07
A propos sprzętu kuchennego - pomyślałam, że przydałby się tu i tego typu wpis. Pamiętam jak pisałaś o multicookerze. Może napisałabyś z jakiego sprzętu najczęściej korzystasz przygotowując zdrowe posiłki, co i do czego najbardziej się nadaje, w jaki sprzęt kuchenny powinna zaopatrzyć się osoba, która dopiero zaczyna przygodę ze zdrowym odżywianiem (multicooker, szybkowar - to to samo?; patelnia grillowa, grill elektryczny (co lepsze?); blender). Trochę tego jest i np. ja chciałabym zgromadzić taką podstawę, za której pomocą przyrządzę wszystkie prezentowane tu potrawy.
Dodano:  9 październik 2014 - 13:12
już niebawem będzie cały cykl na ten temat - w listopadzie i grudniu bo testowałam masę sprzętu i mam sporo typów które warto mieć
AnonimowyDodano:  10 październik 2014 - 9:33
Czyli czytasz Gosiu w naszych myślach ;) Fajnie, że będzie taki cykl :)
AnonimowyDodano:  25 październik 2014 - 14:30
Małgosiu a jak nie posiadam szybkowaru to dam radę zrobić taki gulasz?
Dodano:  26 październik 2014 - 8:39
tak, w zwykłym garnku, ale musisz gotować dłużej, aż mięso będzie miękkie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 9:32
Gosiu, a jakie konkretnie mięso wołowe się nadaje? Nie znam się na wołowinie, nie wiem jaki kawałek jest niskokaloryczny i odpowiedni do takiego obiadu.

p.s. czy nie mając szybkowaru należy podlać wodą podsmażone mięso, żeby nie przywarło do garnka?
Dodano:  9 październik 2014 - 9:58
tak, do szybkowaru też wlewamy wodę,
ja użyłam mięsa tzw. gulaszowego ale w przyszłym tygodniu napiszę jaka część wołowiny do czego jest najlepsza
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 9:32
Witaj. Wspaniałe danie z wykorzystaniem dyni, na pewno wypróbuję! Małgosiu czy zjedzenie na śniadanie 5 kanapek razowego chleba z pesto i 4 jajek ugotowanych to dużo? Pewnie z jakieś 800kcal. Ale taka jestem głodna z rana i tak mi smakuje chlebek twojego przepisu, że nie można się powstrzymać. Dziennie powinnam spożywać ok. 2300kcal (karmię piersią 46kg-160cm, średnia akt.fiz.)
Dodano:  9 październik 2014 - 9:55
no na bogato,
trochę też za dużo tłuszczu jak na jeden posiłek
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 10:02
Czyli czego dziś powinnam unikać a na co postawić żeby to zbilansować?
Dodano:  9 październik 2014 - 10:54
ok będą 2 jajka i 3 kanapki z pesto + pomidor = ok. 500 kcal
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 9:38
Małgosiu, czy miałbyś możliwość aby przedstawić różnice i korzyści zdrowotne z używania oleju lnianego i siemienia lnianego? Łatwiej jest spożywać olej lniany ( nie trzeba gotować),ale siemię wpływa chyba korzystniej na ochronę żołądka (czy wątroby też) ? Nie wiem co lepsze jeśli chodzi o inne właściwości prócz kwasy omega.pozdrawiam, M
Dodano:  9 październik 2014 - 9:54
zapisuję na listę tematów
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 10:22
Dziękuję bardzo :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 10:11
jeśli chodzi o dynie to w jakiej ilości dodajemy ją do gulaszu...?? :-D
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 10:47
Małgosiu, które warzywa i owoce warto kupować jesienią i zimą? Które są najzdrowsze, mają dużo witamin?
Dodano:  9 październik 2014 - 10:50
wszystkie o barwie pomarańczowej bo zawierają karotenoidy o których będę wkrótce pisała,
dodatkowo te o zielonej i ciemnoczerwonej barwie ze względu na chlorofil i przeciwutleniacze
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 22:34
Dziękuję za odpowiedź :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 12:24
Gosiu mam obecnie mały problem z sokowirowka i kupiłam sobie sok warzywny z Fortuny. Co sądzisz o składzie: przecier pomidorowy z zageszczonego przecieru pomidorowego 67%, przecier z marchewki 10,2%, cebuli 6,7%, papryki 3-%, sok z buraków z zamieszczonego soku z buraków 2%, zioła i przyprawy
Dodano:  9 październik 2014 - 12:37
skład jest w porządku,
soki tego typu są ok, pod warunkiem że nie mają dodanego cukru
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 13:01
Super. Ile razy w tyg. Mogę pić?
Dodano:  9 październik 2014 - 13:13
nawet codziennie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 14:16
Pisze Pani ze mrozi wolowinę,Czy dobrze zrozumialam ze mrozenie wolowiny powoduje jej dojrzewanie ? P
Dodano:  9 październik 2014 - 14:59
tak, mięso kruszeje
Odpowiedz
SylwiaDodano:  9 październik 2014 - 14:48
Zapowiada się wspaniale, pędzę na zakupy po składniki :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 październik 2014 - 8:42
Czy można zastąpić wołowine szokiem?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 październik 2014 - 18:03
Pani Małgosiu czy można zastąpić w pani przepisach seler naciowy liśćmi zwyklego selera czasem mam trudności z kupieniem bo mieszkam na wsi .
Dodano:  13 październik 2014 - 8:49
tak, liście selera z powodzeniem zastąpią naciowego
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 październik 2014 - 19:36
Czy można zastąpić wołowine dziczyzną np. Dzikiem?
Dodano:  13 październik 2014 - 20:35
no pewnie ;)
AnonimowyDodano:  17 październik 2014 - 18:59
Wyszło znakomite!!!!!!!
AnonimowyDodano:  17 listopad 2015 - 16:04
A propos dziczyzny. Już od dawna czekam na post związany z tego typu mięsem bo tata jest myśliwym i często mam do niej dostęp ale czy się doczekam...? :)
Ola
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 październik 2014 - 19:30
Jaki rodzaj dyni będzie najlepszy? I czy dania lepsza będzie taka świeża czy może być mrożona?
Dodano:  16 październik 2014 - 20:33
powiem szczerze ze nigdy nie mroziłam dyni,
dynia im ciemniejsza tym smaczniejsza, bardzo smaczna jest hokkaido
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 październik 2014 - 9:25
WItam, jaka ilosc trzeba dodac do gulaszu? Jest pominieta w liscie skladnikow.
Dodano:  17 październik 2014 - 10:22
ale ilość czego ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 październik 2014 - 14:40
Ile wody trzeba dodać jak się gutuje w zwykły sposób ?
Dodano:  17 październik 2014 - 15:07
tyle samo, a w razie potrzeby dolać gorącej
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 październik 2014 - 23:20
Malgosiu! Ten gulasz jest najlepszym jaki w zyciu jadlam! Zaluje jednego: ze gotowalam go o tak poznej porze, dobrze ze jest fit bo z pojdadania wyszla pewnie cala miseczka;)
Karolina
Dodano:  22 październik 2014 - 9:34
bardzo mi miło :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 październik 2014 - 20:40
Dzisiaj ten gulasz gościł na naszym stole. Podałam go z kaszą jeczmienna. Po prostu rewelacyjny. A co dla mnie najważniejsze to to, że dzieciakom bardzo smakowało. Zacne danie. Pozdrawiam
Dodano:  26 październik 2014 - 21:34
Dziękuję :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 listopad 2014 - 12:52
a co proponujesz jako dodatki do gulaszu: jakaś surówka, kasza?
Dodano:  14 listopad 2014 - 14:08
ja lubię z kaszą gryczaną i surówką z cebulki, jabłka i ogórka kiszonego
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 grudzień 2014 - 18:58
Malgosiu jedno pytanko, bo dzis kupilam szybkowar. Myslisz ze 4,5 l bedzie wystarczajaco odpowiedni dla 4 osobowej rodziny? ?czy moze wiekszy? ?A jakiej wielkosci Ty uzywasz? ?Pozdrawiam serdecznie, Iwona.
Dodano:  16 grudzień 2014 - 20:14
Ja ma też ok 5 litrów. Spokojnie wystarczy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 grudzień 2014 - 6:05
Dziekuje serdecznie za odpowiedz. Trzymaj sie cieplo; )
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 grudzień 2014 - 9:33
Gulasz wyszedl znakomity, ze sie powtorze najlepszy jaki jadlam, a miesko rozplywalo sie w ustach. Polecam i pozdrawiam. Iwona W.;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 luty 2015 - 16:39
Ile gulaszu i kaszy jęczmiennej można zjeść na obiad zgodnie z Twoimi jadlospisami
Dodano:  4 luty 2015 - 19:36
to zależy co innego węglowodanowego jest w danym dniu
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 październik 2015 - 10:47
A czy dusząc mięso w garnku też od razu wkładamy dynie i seler? W garnku mięso dusić się będzie ok 2 godz i zastanawiam się czy warzywa nie stracą swoich wartości?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam Anita
Dodano:  12 październik 2015 - 11:31
Jeśli używasz tradycyjnego garnka warzywa wkładasz na koniec.
Odpowiedz
justyna kozakiewiczDodano:  12 październik 2015 - 11:39
Jest pyszny, robiłam kilka razy pod rząd zamieniając wołowinę na filet z kurczaka. Mój półtoraroczny synek uwielbia to danie, a to najważniejsze.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 październik 2015 - 10:54
Gosiu, a jeśli zamiast wołowiny będzie filet z kurczaka, to też najpierw mięso, potem dynia i reszta warzyw? czy najpierw dynia a potem mięsko? no i oczywiście w normalnym garnku?
Odpowiedz
Beata BetiDodano:  20 maj 2016 - 9:17
Małgosiu
Chciałabym dziś zrobić ten gulasz na obiad ale nie mam dyni:( poradź proszę czym ewentualnie ją zastąpić?
Odpowiedz
KasiaDodano:  14 październik 2017 - 19:51
Czy dla imsulinoopornych ten gulasz się nada ??,?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  14 październik 2017 - 22:11
Tak.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Niska ferrytyna to nie zawsze kwestia wewnętrznych zaburzeń, czy stanów chorobowych. Często to kwestia diety, czego wiele osób nie bierze pod uwagę☺️. 

Wiemy, że na redukcji białko jest kluczowe, to oczywiste, i dziś kiedy sklepowe półki obfitują w wysokobiałkowe produkty nabiałowe jego podaż nie jest dużym problemem. Tyle, że dieta może być idealnie „białkowa”, a prowadzić do niedoboru żelaza, które jest kluczowe chociażby w transporcie tlenu do mięśni,
produkcji energii w mitochondriach,
a nawet syntezie neuroprzekaźników takich jak serotonina i dopamina (wpływ na nastrój).

Bez odpowiedniego poziomu żelaza:
➡️ czujesz się cały czas zmęczona,
➡️ nie masz siły podczas treningu i gorzej się po nim regenerujesz,
➡️ spada Twoja wydolność i masa mięśniowa,
➡️ włosy zaczynają wypadać, a koncentracja siada.

Na co zwracać uwagę w diecie:
📍włącz źródła żelaza hemowego (lepiej przyswajalnego): wołowina, wątróbka, cielęcina, drób, ryby,
📍nie zapominaj o roślinnych źródłach (soczewica, tofu, pestki dyni, kasza gryczana) ale łącz je z witaminą C, żeby zwiększyć wchłanianie,
📍nie pij kawy i herbaty do posiłku oraz do 2 godzin po posiłku (ograniczają wchłanianie), 

Pamiętaj, że dieta redukcyjna musi być doborowa w żelazo, nie tylko białko, a białko to nie tylko nabiał ☺️

Masz niską ferrytynę? Obserwuj mój profil. 

#redukcjawagi #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #odchudzaniezgłową #zmęczona • niska ferrytyna • anemia • wypadanie włosów

...

631 68
Wiem, że wiele osób rezygnuje z picia olejów przez smak, zapach albo oleistą konsystencję. A szkoda, bo dla szczelności bariery naskórkowej, ograniczenia przeznaskórkowej utraty wody, a co za tym idzie poprawy nawilżenia i elastyczności wysokiej jakości oleje są ważne. Szczególnie o tej porze roku (wiatr, chłód, suche powietrze wewnątrz budynków). 

Z tej potrzeby, z myślą o osobach odczuwających opór przed wypiciem olejów powstał  Duo Complex Skin. Połączenie świeżych, tłoczonych na zimno olejów Olini z wiesiołka i ogórecznika oraz ekstraktów standaryzowanych: 

📍Tetrahydrokurkuminoidy – działanie nawet 5x silniejsze niż klasyczna kurkumina. Chronią włókna kolagenu i elastyny przed stresem oksydacyjnym.

📍Tymochinon (z czarnuszki) - działa przeciwzapalnie i wspiera regenerację.

📍Polifenole (z wiesiołka) – wzmacniają elastyczność i chronią przed wolnymi rodnikami.

Skomentuj słowem 𝐉𝐚𝐤𝐨ść, jeśli chcesz zobaczyć, jak działa ta dwufazowa formuła.

[współpraca reklamowa] #olini #dietoterapialenartowicz #duocomplexskin #wspolpraca •suplement na skórę • suplement na cerę

...

125 25
To nie bieganie niszczy stawy i kolana, tylko brak przygotowania, a to wynika z braku planu 🤷‍♀️.

Zanim zaczniesz biegać regularnie, daj swojemu ciału czas, by przygotowało się do nowych obciążeń. Bieganie to sport cykliczny i powtarzalny, więc jeśli układ ruchu nie jest gotowy, przeciążenia pojawią się bardzo szybko.

Jak się przygotować, zanim zaczniesz biegać? 

📍Wzmocnij mięśnie wspierające stawy. Skup się na pośladkach, mięśniach brzucha, biodrach i udach, bo to one stabilizują kolana i miednicę.
Ćwiczenia: mosty biodrowe, przysiady, martwy ciąg, unoszenia nóg.

☺️Zadbaj o mobilność i zakres ruchu.
Sztywne biodra i kostki przenoszą przeciążenia w górę, tj. na kolana i kręgosłup. Regularnie rozciągaj łydki, pracuj nad mobilnością bioder i stawów skokowych.

📍Zacznij od marszobiegu zamiast pełnych biegów. Na początku lepszy efekt da marsz z krótkimi odcinkami biegu. Dzięki temu mięśnie i ścięgna stopniowo się adaptują. Przykład: 2 minuty marszu + 1 minuta biegu, powtórz 6–8 razy.

📍Zadbaj o odpowiednie obuwie.
Wybierz buty treningowe z dobrą amortyzacją i dopasowane do Twojego stylu biegu. Unikaj zużytych lub zbyt minimalistycznych modeli na start.

📍Nie biegaj codziennie.
Regeneracja to część treningu. Mięśnie i ścięgna potrzebują czasu, żeby się odbudować.
Zacznij od 2–3 treningów w tygodniu i stopniowo zwiększaj częstotliwość.

❌Zanim więc skupisz się na dystansie i tempie, skup się na przygotowaniu.
Silne, elastyczne i zaadaptowane ciało = mniejsze ryzyko kontuzji i większa satysfakcja z biegania.

Ważne! Kolano oczywiście też jest stawem, ale pisząc „bieganie nie niszczy stawów i kolan’” chodziło mi o prostsze, bardziej zrozumiałe ujęcie tematu ☺️

Zapisz ten post, jeśli dopiero zaczynasz przygodę z bieganiem i pamiętaj: zdrowy ruch zaczyna się od przygotowanego ciała, nie od kilometrów w aplikacji.

• bieganie •aktywność fizyczna •odchudzanie • redukcja masy ciała • masa mięśniowa #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową #odchudzanie

...

437 35
Pielęgnacja skóry od zewnątrz jest ważna, ale ta od wewnątrz jest równie istotna. Szczególnie o tej porze roku, gdy wiatr, zmiany temperatur i suche powietrze w pomieszczeniach stanowią prawdziwe wyzwanie dla naszej skóry.

Z tej potrzeby, oraz z myślą o osobach, które z różnych powodów nie chcą pić olejów (smak, oleista konsystencja) powstał Duo Complex Skin. Po to, by uszczelniać i wzmacniać barierę naskórkową od środka, poprawiać nawilżenie, elastyczność, łagodzić suchość, uczucie ściągnięcia, świąd oraz przywracać skórze naturalny blask.

Zadbaliśmy o jakość absolutnie każdego detalu. Od ekstraktów standaryzowanych, które gwarantują stałą ilość substancji aktywnych, poprzez świeże, tłoczone na zimno oleje Olini, przygotowywane specjalnie pod kapsułkę, aż po jakość samej otoczki, która w niemal 100% chroni przed dostępem tlenu i wilgoci z otoczenia.

Duo Complex Skin to nie tylko suplement dla skóry. Zawarte w nim składniki: GLA, tetrahydrokurkumina, tymochinon i polifenole mają bardzo dobre prace naukowe w kontekście wsparcia równowagi hormonalnej, układu nerwowego, odpornościowego, sercowo-naczyniowego oraz glikemii.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐉𝐚𝐤𝐨ść aby dowiedzieć się więcej o składnikach, których użyliśmy.

[współpraca reklamowa] #olini #dietoterapialenartowicz #duocomplexskin •suplement na skórę • suplement na cerę

...

209 163

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej