fbpx
Hummus czyli pasta z ciecierzycy !
Img

Jeśli dotychczas w Waszej kuchni nie pojawiła się ciecierzyca, koniecznie musicie to nadrobić.
Ja odkryłam ją całkiem niedawno. W postaci pasty do pieczywa, skradła moje serce. Bardzo przypadła do gustu także mojemu synkowi.
Ma tyle witamin i składników odżywczych, że nie może jej zabraknąć w jadłospisie osób dbających o zdrowie.

Ciecierzycy nie trzeba przedstawiać osobom będącym na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Ze względu na skład aminokwasowy bardzo dobrze zastępuje mięso. Jest bogatym źródłem białka.
Ciecierzyca ma także dużo błonnika, zwłaszcza frakcji nierozpuszczalnych, które działają w żołądku jak miotełka, oczyszczając z zalegających resztek. Dodatkowo wspomaga trawienie i obniża poziom glukozy we krwi (to tak a propos ostatniego posta o słodyczach i glukozie we krwi).
Zawiera także sporo wapnia, magnezu, fosforu, potasu, żelaza, kwasu foliowego ryboflawiny i niacyny, które bardzo korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
Zawarte w ciecierzycy nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na pracę żołądka i trzustki.

Hummus czyli pasta z ciecierzycy to potrawa kuchni arabskiej. Wywodzi się z Libanu.
Stosowana jako przystawka, aczkolwiek głównie jako pasta do pieczywa (w kuchni arabskiej do chleba pita) .Stała się popularna na całym świecie właśnie dzięki wegetarianom i weganom. I chwała im za to.
Ma tak bogaty skład, że grzechem byłoby tego nie wykorzystać.
Jest naprawdę świetna. Fantastyczna odmiana i alternatywa dla wędlin czy serów. Bardzo fajnie smakuje jako dip do warzyw.

Łyżeczka hummusu 
(10 gramów – ilość na jedną kanapkę) 
ma 28 kcal 
PRZEPISY FIT WEGETARIAŃSKA WEGAŃSKA
Składniki:
  • 240 gramów ciecierzycy z puszki (odsączonej) lub suchej
  • 1 -2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini (składnik obowiązkowy ! )
  • 2-3 krople oliwy
  • sok z połowy średniej cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy (może być czarny)
  • 2 łyżki przegotowanej zimnej wody
    opcjonalnie : natka pietruszki lub kmin rzymski (stosowany w oryginale)
Przygotowanie:
  1. Jeśli używasz suchej ciecierzycy, należy ją namoczyć na noc w wodzie i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kminku.
  2. Do wysokiego naczynia wkładamy ciecierzycę, wyciśnięty ząbek czosnku (najpierw dodajcie jeden, drugi opcjonalnie), sok z cytryny, oliwę,  pastę tahini, szczyptę soli i pieprzu oraz wodę. Miksujemy przy pomocy blendera na gładką masę. Jeśli będzie za gęsta należy dodać jeszcze odrobinę wody. Jeśli lubicie mocno czosnkowy smak, można dodać drugi ząbek czosnku.

Ja przeciskam jeszcze przez gęste sito. Hummus bardzo lubi mój synek, ale nie lubi jak są w nim grudki.
Pasty Tahini można dodać więcej. Jeśli lubicie sezamki bardzo przypadnie Wam do gustu.
Świetna do świeżego chlebka. Ten na zdjęciu to mój domowy pieczony. Przepis TU

98 komentarzy

AnonimowyDodano:  18 Luty 2014 - 19:14
Ja uwielbiam hummus. Tylko ze kupuję gotową paste. Czy taka gotowa ze sklepu jest dobra??
Dodano:  18 Luty 2014 - 19:21
nie jest zła ale robiona jest lepsza :) spróbuj, robi się naprawdę szybko
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Luty 2014 - 19:14
Kiedyś spoglądając na Twojego bloga powiedziałabym, że jakieś wymyślne te dania, hehehe;) A właśnie zjadłam faszerowaną cukinię, gotuję Twój bulion, kupiłam młody szpinak (którego mój mąż za nic nie chce wziąść do ust) a zaraz będę robić krokiety z kaszy gryczanej:D Nawet z rozmysłem nie kupiłam mężowi jego ukochanych parówek;) Za to stwierdził, że pasę go jak krowę xD Przemycam w małych dawkach zieleniznę, poczekam jeszcze troche, może się złamie:D Więc dziękuję za inspirację, jesteś wielka!!! Sylwia
Dodano:  18 Luty 2014 - 19:20
spoko, ja kiedyś usłyszałam od znajomej że mój mix wygląda jak pasza dla świń,
teraz sama go je codziennie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Luty 2014 - 19:40
Ciecierzyca jest u mnie stałym bywalcem w jadłospisie. Często dodaję ją do sałatek. Nie kupuję tej w puszce , tylko suchą i gotuję. Robiłam nawet orzeszki z ciecierzycy jako przekąskę :-D
AnonimowyDodano:  7 Marzec 2014 - 14:49
takie z oliwą, obtoczone w ziołach i do piekarnika? czy chodzi o coś innego?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Luty 2014 - 19:43
gdzie moge kupic hummus i ta paste tahimi?
Dodano:  18 Luty 2014 - 19:47
pastę tahini kupisz w każdych większych delikatesach, na moim fanpage'u na facebook'u Aneta podała przepis jak samemu zrobić tahini. Prosto i szybko więc ja następnym razem będę robiła sama. Wpadnij na mój fanpage :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Luty 2014 - 20:07
skąd wziąć pastę sezamową tahini?
AnonimowyDodano:  18 Luty 2014 - 20:37
wyżej masz odpowiedź :)
Odpowiedz
Sylwia CierkoszDodano:  18 Luty 2014 - 20:15
Mój hummus ma zwykle inny kolor - bardziej pomarańczowy :) Ciekawe z czego wynika ta różnica, bo składniki widzę w sumie te same.
AnonimowyDodano:  25 Listopad 2015 - 14:57
może od od rodzaju ciecierzycy
Odpowiedz
Piotr SujkowskiDodano:  18 Luty 2014 - 20:44
jakieś makro? :D
Dodano:  18 Luty 2014 - 21:04
???
AnonimowyDodano:  19 Luty 2014 - 7:18
Piotr pytał o rozkład BTW dla 100g hummusu :)
Dodano:  19 Luty 2014 - 7:47
Nie wiem co to jest BTW, wybacz :)
ale pewnie chodzi Ci o :
100 g hummusu ma ok. 280 kcal
białka ok. 7 g
węglowodanów: ok. 13 g
tłuszczu ok. 26 g
To są wartości przybliżone. Nie wiem czy o to Ci chodziło ?
AnonimowyDodano:  20 Luty 2014 - 17:24
Tak, dokładnie :)
BTW to skrót - białko, tłuszcz, węglowodany.
Odpowiedz
MartynaDodano:  18 Luty 2014 - 20:50
Wysmienite, nalepiej jesc na sniadanie czy mozna na kolacje z kromka chleba bezglutenowego?
Odpowiedz
MartynaDodano:  18 Luty 2014 - 20:51
Wsmienita, najlepiej na sniadanie czy na kolacje z kromka chleba bezglutenowego?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Luty 2014 - 20:51
a jakieś inne ciekawe przepisy z ciecierzycą?
Dodano:  18 Luty 2014 - 21:03
oj będą , będą :) będzie min. pasztet z ciecierzycy pyyycha :)
AnonimowyDodano:  18 Luty 2014 - 21:50
czekam z niecierpliwością :) pozdrawiam Malwina
AnonimowyDodano:  1 Marzec 2016 - 14:24
Gosiu, proszę o pasztet z ciecierzycy :)
Odpowiedz
my healthy styleDodano:  18 Luty 2014 - 21:25
niedawno próbowałam i pisałam u siebie o tym, ciut inny przepis, ale idea ta sama :) pycha! :)
Odpowiedz
kJDodano:  18 Luty 2014 - 22:16
super , proste do bólu jutro kupuję ciecierzycę ale nie mogę wejść w przepis na chlebek , dlaczemu ??
Dodano:  18 Luty 2014 - 22:23
już naprawione :)
dzięki za info
Odpowiedz
ZuzaDodano:  18 Luty 2014 - 22:36
hummus <3 pyszności :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Luty 2014 - 22:46
Bardzo podoba mi się Twój blog. Czy masz może więcej przepisów na dania wegetariańskie? Moja kuchnia jest dość uboga (jem cały czas to samo). Jakieś ciekawe kotleciki z soczewicy? Pozdrawiam :)
Dodano:  19 Luty 2014 - 6:23
Na blogu jest sporo dań wegetariańskich. I będzie więcej. W planach mam kilka świetnych dań :)
Odpowiedz
Justyna ŻakDodano:  18 Luty 2014 - 22:58
pycha:d bardzo lubię hummus:d
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Luty 2014 - 7:40
Hej :) ja za to nigdy nie jadłam ciecierzycy, a spotykam wiele przepisów. Chciałabym się dowiedzieć jaki to ma smak? do czego podobny? czy jest bardziej jak groch czy jak soja?
Pozdrawiam
Dodano:  19 Luty 2014 - 7:50
hmmm ciecierzyca sama w sobie ma delikatny smak,w Hummusie cały smak dają dodatki.
Jeśli chodzi o smak to bardziej do soji.
Odpowiedz
KarolaDodano:  19 Luty 2014 - 8:05
Co prawda nie na temat, ale.....

ostatnio zrobiłam pasztet z soczewicy - TAK, TAK soczewicy - PYCHA, niebo w gębie, albo gęba w niebie :) nieważne, bo i tak czułam się niebiańsko.

A ciecierzycy u mnie w osiedlowym sklepie nie ma,w Leclercu tez nie ma. Może w sobotę podjadę do Tesco i mam nadzieję, że ją znajdę.
Dodano:  19 Luty 2014 - 8:18
też mam w planach :) robiłam i jest pycha
będzie na blogu :)
Odpowiedz
MonikaSDodano:  19 Luty 2014 - 12:53
A co po jadłospisie z 4 tygodnia? Będą następne tygodnie? Jestem tu nowa i jeszcze nie bardzo się orientuję. Najpierw zaczęłam od starych przepisów, natomiast na Twoją sugestię przeszłam na nowe jadłospisy, bo są tam przepisy z tym co warto kupować obecnie. Zaczęłam od czwartego tygodnia i co dalej? Będzie 5 czy mam wrócić do pierwszego? Zależy mi na sezonowych produktach.
Dodano:  19 Luty 2014 - 19:38
będą kolejne, pewnie że tak :)
publikuję w każdy piątek, rano przed 9-tą - jadłospis jest od poniedziałku abyście bez problemu zrobiły sobie zakupy w weekend
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Luty 2014 - 13:01
Gosiu,a wybierasz się na trening Ewy do Wrocka ?:) pozdrawiam, Magda
Dodano:  19 Luty 2014 - 19:36
a kiedy jest ?
AnonimowyDodano:  19 Luty 2014 - 20:31
22go lutego
Odpowiedz
KarolaDodano:  19 Luty 2014 - 17:00
Będąc w sklepie przeszłam obok bakłażana i się wróciłam bo od razu pomyślałam o twoich łódeczkach Gosiu :) także kolacyjkę już mam. Teraz tylko trzeba ją zrobić :)
A nie mam tylko oliwy z suszonych pomidorów, ale myślę, że zwykła oliwa z pestek winogron się nada. No i kupiłam kurkumę, wiec trochę też jej dodam, bo słyszałam, że fajna jest a nigdy nie jadłam.
A teraz jem zupkę z zielonym groszkiem i brokułami - PYCHA :)
Odpowiedz
svarowska AKDodano:  19 Luty 2014 - 17:25
Nigdy czegoś takiego nie próbowałam ale może najwyższy czas ;)
Odpowiedz
izuniap78Dodano:  20 Luty 2014 - 15:19
Zrobiłam wczoraj hummus :) nawet sama zrobiłam pastę tahini (z przepisu podanego u Ciebie na fb chyba), polecam, wyszło pysznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Luty 2014 - 14:59
zrobiłam dzisiaj hummus według przepisu i wyszedł dość suchy, to normalne?
Dodano:  21 Luty 2014 - 15:01
dolej odrobinę oliwy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Luty 2014 - 12:36
Małgosiu zaczęłam robić zakwas, od niedzieli po 100 g mąki razowej typ 2000 i 100 ml wody, wczoraj dodałam drugą porcję i jestem przerażona, bo dodając składniki przez 7 dni tego wyjdzie okropnie dużo!!! czy można jakoś zmniejszyć porcje, np. o połowę? albo skrócić czas dodawania składników, aczkolwiek poczekać 7 dni i dopiero piec? dodam, że jestem sama z synkiem, więc jeżeli z jednej porcji wychodzą dwa bochenki to dla nas troszkę dużo;) pozdrawiam
Dodano:  25 Luty 2014 - 13:32
widzę, że pięknie Ci rośnie (nie każdemu tak wychodzi :) ) więc dodawaj połowę czyli zamiast 100g, daj 50
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Luty 2014 - 13:53
Wczoraj, po pierwszym dniu tak imponująco nie wyglądało, ale dzisiaj rano! szok! widać, że urosło:) na razie trzymam w słoiku, akurat kupiłam "Świat kobiety" na marzec i tam też są przepisy na chlebki i bułki, na zakwas też.i napisali tam, żeby trzymać w słoiku. ale jak tak dalej pójdzie to będę musiała przełożyć do miski.dzięki serdeczne:) Magda
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Marzec 2014 - 16:06
gdzie można kupic tą paste tahini?
Dodano:  2 Marzec 2014 - 18:00
albo w markecie na dziale exotic, albo kup oliwę sezamową (łatwiej dostać niż samo tahini) i zmiksuj ziarna sezamu z oliwą i masz domowe tahini ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Marzec 2014 - 15:28
Ile mozna przechowywać te pastę w lodowce?:)
Dodano:  8 Marzec 2014 - 18:32
do 2 tygodni
Natalka HołdyńskaDodano:  19 Wrzesień 2014 - 16:11
o super ze znalazlam odpowiedz, tez chcialam sie dowiedziec ile pasta moze stac w lodowce. wlasnie dzis zrobilam a ze nikt ani maz ani dzieciaki nie jedza a wyszlo sporo bede musiala zjesc sama :) a w czym najlepie przechowywac paste? w zamknietym pojemniczku czy w jakiejs salaterce?
dziekuje
Dodano:  19 Wrzesień 2014 - 20:40
ja przechowuję w salaterce i nakrywam folią spożywczą
Natalka HołdyńskaDodano:  19 Wrzesień 2014 - 21:44
dziękuje :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Marzec 2014 - 17:26
KURCZE ZROBIŁAM ,ALE NIE MOJE SMAKI :(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 Marzec 2014 - 16:50
A ja wczoraj kupiłam w Biedronce gotowy, bo ciecierzycy nigdzie nie mogę kupić:/ Chciałam się przekonać, czy da się zjeść, ale spoko, smak fajny, nawet moja córeczka 4 letnia zjadła (oczywiście bez informowania:D), więc napewno jak tylko spotkam to kupię i zrobię swoją;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2014 - 10:56
u mnie w mieście chyba nie wiedzą co to pasta tahini :(
Dodano:  7 Kwiecień 2014 - 11:02
kup olej sezamowy i sezam w ziarnach i zmiksuj razem - będzie tahini
a jak nie dostaniesz oleju sezamowego to podpraż na suchej patelni ziarna sezamu i zblenduj ze zwykłą oliwą
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 10:17
dzięki :)
AnonimowyDodano:  11 Kwiecień 2014 - 10:23
ok mam olej sezamowy i sezam, co z nimi robię? tylko łączę i miksuję?
Dodano:  11 Kwiecień 2014 - 15:40
tak, miksujesz ziarna sezamu z olejem i masz tahini
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 Kwiecień 2014 - 17:07
Mój hummus wyszedł ciutek za słony, za dużo soli dałam do gotowania:P Jakiś taki bardziej żółty wyszedł niż ten Twój:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 Kwiecień 2014 - 17:40
A ile sezamu i ile oliwy ?
Dodano:  16 Kwiecień 2014 - 19:33
łyżka oliwy na łyżkę sezamu
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Maj 2014 - 16:40
Małgosiu jakiej firmy używasz cukier?
Dodano:  1 Maj 2014 - 16:58
Demerara
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Maj 2014 - 8:59
Gosiu ratuj mój hummus wyszedł bardzo suchy ,idzie go jeść łyżeczką ;( użyłam 400gram najpierw suchej cieciorki , którą moczyłam całą noc i gotowałam 1h po zblendowaniu jest suchy dodałam już więcej 1 łyżkę tahini i 1 łyżkę wody i nadal :( co mam zrobić aby wyszedł jak pasta ? czy coś źle zrobiłam ?? czy pomyliłam składniki ? czy za dużo cieciorki dałam ?
Dodano:  15 Maj 2014 - 10:31
dodaj oliwy albo oleju sezamowego jeśli masz,
suchość to czasem jest kwestia samej cieciorki i wtedy trzeba wspomóc się olejem
AnonimowyDodano:  15 Maj 2014 - 10:36
Czyli nie tahini tylko oliwe ? wygląda na to że będę musiała tego sporo dodać bo na chwilę obecną jest do jedzenia łyżką i w stanie bardzo gęstym :(

Jest w smaku dobra wyczuwalny czosnek ale tak w sam raz ,tylko ta konsystencja masakra .....
Dodano:  15 Maj 2014 - 10:40
tak samą oliwę
AnonimowyDodano:  15 Maj 2014 - 11:08
Dziękuje :) za pomoc Gosiu :*
Odpowiedz
Patrycja MroziewiczDodano:  27 Maj 2014 - 2:43
Niesamowite, kilka dni temu wlasnie myslalam zeby ci podsunac pomysl z hummusem bo ta pasta jest poprostu przeswietna. Jako ze mieszkam w uk spotkalam sie z nia juz dosyc dawno i od razu sie w niej zakochalam jak i moja rodzina. Mamy rowniez znajomego Araba ktory zawsz robi swiezutenki, swietnie smakuje podany z oliwa z oliwek i pasta z chilly. Pozdrawiam serdecznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2014 - 12:16
Witam serdecznie!
Czy owa pasta nadaje się tylko na chleb? Zrobiłam wczoraj i wyszło jej dosyć sporo..jak długo można ją przechowywać? Czy można ją zamrozić? Ps. Kolor mojej pasty jest szary i wygląda niezachęcająco:)
Dodano:  30 Maj 2014 - 12:31
ja używam też jako dip do maczania warzyw,
nie można mrozić, przynajmniej ja nigdy nie mroziłam więc nie powiem jak zachowuje się po rozmrożeniu.
a kolorem się nie przejmuj ;) ważny jest smak ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2014 - 20:42
Hej, robiłam ostatnio hummus. Nie miałam tej pasty tahini wiec uprażyłam sezam na patelni i paste wykonałam sama. Dodałam do sezamu jakies dwie łyzki oliwy (na okolo 100 g sezamu).Wiem że gdzieś na facebooku u Ciebie ktoś podawał przepis na paste tahini ale nie mogłam tego odnaleźć.Pasta wyszła dość gesta. Cały hummus po zmiksowaniu z ciecierzyca wyszedl dosyć gęsty rozsmarowałam go na kanapce ale juz do maczania warzyw sie nie nadawał i miał bardziej żółty kolor niż Twój. Od czego to zależy ? Może za bardzo uprażyłam sezam? Ile powinno sie dodac oliwy to tej pasty tahini? Może powinnam dodać wiecej wody dla rozrzedzania hummusu?
Dodano:  3 Lipiec 2014 - 7:25
Ja w takiej sytuacji albo dodaję przegotowanej wody albo więcej oliwy. Nie ma co się bać ilości oleju bo to NNKW, zdrowe tłuszcze.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Sierpień 2014 - 11:43
Gosiu, a czy porcja ugotowanej ciecierzycy to dobra opcja na kolację? Sama, bez dodatków, powiedzmy 100 g. Bardzo ją lubię.
Dodano:  25 Sierpień 2014 - 13:42
100 g to 360 kcal więc za dużo jak na kolację składającą się z jednego składnika ;) posiłek ma być różnorodny więc gdybyś do tego chciała coś dodać wyjdzie Ci 500 kcal
AnonimowyDodano:  25 Sierpień 2014 - 21:41
Jesteś pewna, że taka jest wartość kcal ciecierzycy? Na puszce, którą dziś kupiłam (gotowana na parze bonduelle) jest napisane, że 100g ma 120 kcal i nie wiem już...
Dodano:  26 Sierpień 2014 - 9:12
ja mówię o 100 g suchej chociaż w zasadzie ciężko byłoby zjeść po ugotowaniu bo przyrasta trzy razy ;)
gotowana będzie miała inną wartość kaloryczną w 100 g bo ze 100 g suchej wychodzi 3 razy więcej po ugotowaniu
jakoś tak jak napisałaś 100 g to wyobraziłam sobie ze ugotować sobie 100 g i zjeść ;))

AnonimowyDodano:  26 Sierpień 2014 - 10:44
Jestem łasuch co prawda, ale nie aż taki :-)
Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź i w ogóle za bloga, świetne przepisy, porady, wprowadzam wszystko, ku większemu (czasem mniejszemu) zadowoleniu domowników :-) Te panierowane schabowe smażone na głębokim tłuszczu jednak wciąż mocno siedzą w psychice mojego męża :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Wrzesień 2014 - 8:26
Mozna uzyc oleju sezamowego zamiast pasty?? Dziekuje
Dodano:  23 Wrzesień 2014 - 8:38
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Wrzesień 2014 - 8:30
Przeprasz juz wiem wszystko... ;)) po przeczytaniu wazystkixh komentarzy. Dziekuje i przepraszam za pytanie
Odpowiedz
JustynaDodano:  10 Październik 2014 - 18:41
Po kilku godzinach zakupów na miescie wpadam do domu głodna jak wilk i jak rzadko kiedy nie miałam przygotowanego obiadu dla siebie. Hmmm myślę co tu zjeść na szybko ale zdrowo. W lodówce znalazłam dużego brokuła, ugotowalam go i co dalej i myślę spróbuję jak smakuje z hummusem który robiłam wczoraj z Twojego przepisu. Cóż teraz leze z brzuchem do góry, takkkk się najadlam ze nie mogę się ruszyć ??? jednym słowem połączenie PYSZNE !!!!!
Odpowiedz
Justyna KukułkaDodano:  16 Październik 2014 - 12:57
Małgosiu w podanej ilości powinno być 240 g odsączonej cicierzycy, bo na puszce owszem jest 400 gram ale całości a 240 gram po odsączeniu. Pisze, bo dwa razy robiłam wg tego przepisu i wychodziła mi bardzo zbita...pyszna oczywiście. Dziś zrobiłam z całej puszki odsączonej czyli właśnie z 240 gram i wyszła idealna jak na Twoim zdjęciu o konsystencji kremu:) nie musisz tego wpisu publikować... Pozdrawiam:D
Dodano:  16 Październik 2014 - 15:35
dziękuję za zwrócenie uwagi ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Styczeń 2015 - 14:18
Malgosiu czy brazowy cukier jest lepszy od bialego? Jakies ewidentne roznice?
Dodano:  14 Styczeń 2015 - 22:39
brązowy jest nieoczyszczony i przez to ma śladowe ilości minerałów ale różnic znaczących nie ma
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Luty 2015 - 2:34
Można zamrozić? :)
Odpowiedz
Michał JaworskiDodano:  25 Maj 2015 - 9:37
Brawo! W końcu przepis na hummus bez sody :-) W większości przepisów z którymi się spotkałem jest dodawana soda. Rzekomo tak robi się to na wschodzie... Ja też robię bez sody, wychodzi kremowy i puszysty.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Czerwiec 2015 - 12:30
Małgosiu, pogubiłam się. Jeśli chcę przygotować hummus z suchej ciecierzycy to ile gramów moczę na noc 100 gramów czy 240 gramów?
Dodano:  25 Czerwiec 2015 - 8:54
100 g
Odpowiedz
Dorota KwiatDodano:  2 Lipiec 2015 - 14:11
Małgosiu, jestem Twoją fanką od 2 tygodni, codziennie gości coś w mojej kuchni z Twoich przepisów. Własnie zajadm się hummusem wg powyższego przepisu. Jadłam, juz takie kupione, smakowały niedobrze :))) A ten jest BOSKI.
Kocham Twoje koktaile, od tygodnia (mam urlop) z koleżanką po "treningu" na kijkach robimy sobie z wielką celebrą kolejny koktail, i nie wiem który lepszy - jeden lepszy od drugiego:))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Październik 2015 - 0:34
W UK hummus jest tani jak barszcz. Kupuję i jem. Pychotka. :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 Kwiecień 2016 - 17:37
Jeśli chcę zrobić hummus z połowy porcji ile suchej ciecierzycy powinnam użyć?
AgnieszkaDodano:  2 Marzec 2019 - 21:50
50g
Odpowiedz
MartaDodano:  17 Styczeń 2020 - 1:00
Czy można ją mrozić i czy pominięcie cytryny zuboży wartości odżywcze?
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

Drogie mamy, z okazji naszego święta, życzę Wam i sobie także, abyśmy zawsze umiały znaleźć równowagę, balans między pracą, tą zawodową i tą związaną z prowadzeniem domu, dziećmi i rodziną oraz czasem tylko dla nas. 🧘‍♀️💅🏻💆🏻‍♀️💇🏽‍♀️🧖‍♀️💃🧚‍♀️.
Zasługujemy na to ☺️
Pamiętaj, że oprócz bycia mamą i żoną jesteś też kobietą 💚
Nigdy nie będziesz w pełni kochać kogoś, jeśli najpierw nie pokochasz siebie ❤️🌷
Bądź dla siebie dobra 🧘‍♀️
... Zobacz więcejZobacz mniej

Drogie mamy, z okazji naszego święta, życzę Wam i sobie także, abyśmy zawsze umiały znaleźć równowagę, balans między pracą, tą zawodową i tą związaną z prowadzeniem domu, dziećmi i rodziną oraz czasem tylko dla nas. 🧘‍♀️💅🏻💆🏻‍♀️💇🏽‍♀️🧖‍♀️💃🧚‍♀️. 
Zasługujemy na to ☺️
Pamiętaj, że oprócz bycia mamą i żoną jesteś też kobietą 💚 
Nigdy nie będziesz w pełni kochać kogoś, jeśli najpierw nie pokochasz siebie ❤️🌷 
Bądź dla siebie dobra 🧘‍♀️

Skomentuj na Facebooku

Bądź dla siebie dobra - to klucz do sukcesu :)

Bym powiedziała że najpierw jesteśmy kobietami, potem nasze role społeczne: mama, córka, pracownik, inne. Ja odkrywam że nic nie muszę- mam wybór i staram się wybierać dla siebie dobre rzeczy. 😘 Najlepszego Mamusi od Mamusi

Dziękuję i nawzajem 😊👩‍👦

Dla Ciebie też mamo dużo zdrowia , szczescia i wytrwałości z rodziną i nami 🌹🥰

Piękne słowa i pięknie Pani wygląda 😍

Małgosiu pięknie napisane, dla Ciebie również dużo zdrowia, miłości i wytrwałości😊❤🌸

Dziękujemy za życzenia, dla Ciebie również wszystkiego najlepszego w tym pięknym dniu🌷🍀🌹🌸

Gosiu jak zawsze jesteś piękna i uśmiechnięta🥰 A fryzura super👍

Super fryzura 😘

Nowa fryzura - pięknie.

Ale piękna pani! 😍🤗

Malgosiu Jestes piękną kobietą😊😊😊... Ech... i jak Ty to robisz, że ciągle wyglądasz jak nastolatka😍😍😍

Najlepszego mamusi od mamusi 🌺🍃🌺

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej