Niebanalna przekąska na weekendową imprezę ze znajomymi. Mięsne kulki z rozpływającą się mozzarellą.
Na dwa kęsy 😉
W towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw stanowią fajną proporcję obiadową.
Kto ma ochotę?
Kaloryczność:
Jedna kulka ma ok. 50 kcal

Składniki na ok. 20 kulek:
- 500 gramów mięsa drobiowego z udźca
- 50 gramów suszonych pomidorów z zalewy
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oregano
- sól
- pieprz
- 100 gramów sera mozzarella
- grubo mielona bułka tarta
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
- płaska łyżeczka kurkumy
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Czosnek przeciskamy przez praskę. Suszone pomidory mielimy w maszynce razem z mięsem. Dodajemy czosnek i przyprawy. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny (im dłuższy czas marynaty, tym lepiej).
- Mozzarellę kroimy w grubą kostkę. Grubo zmieloną bułkę tartą mieszamy z paprykami, kurkumą i pieprzem cytrynowym.
- Porcję mięsa rozgniatamy w dłoni. W środek wkładamy porcję mozzarelli. Zlepiamy. Formujemy zgrabną kuleczkę. Obtaczamy w grubo mielonej bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju. Po usmażeniu kulki odsączamy na ręczniku papierowym.
UWAGA!
Kulki należy wrzucać na rozgrzany olej. Wówczas smażą się nie wchłaniając oleju.



Dla dzieci
Zupy
Święta







