fbpx
Ja chcę tego dymu i tych przekroczonych norm i chcę sama decydować co i gdzie kupię ! A o swoje zdrowie zadbam sama !
Img

Od kiedy Polska została członkiem UE, polskie normy dotyczące produktów wędliniarskich przestały obowiązywać. Zgodnie z unijnymi przepisami z 1 kg mięsa można dziś wyprodukować 3 kg gotowego produktu. Do mięska dorzucamy stabilizatory, konserwanty, barwniki, bo różowe bardziej się klientowi podoba, białko sojowe, skrobię ziemniaczaną i wodę. I mamy wędlinkę zgodną z unijnymi normami.

Producent może dziś dodać do wędliny wszystko, byle tylko poprawnie wypunktował wszystkie te składniki na etykiecie.
A wszystko podyktowane troską o nasze zdrowie.

Widujecie etykiety w sklepach ?
W swoim życiu spotkałam tylko jeden sklep w którym na ścianie przyklejone były etykiety ze składem oferowanych wędlin. Jeden. Jakież było moje zdziwienie.
Zazwyczaj w sklepach jak pytam o skład wędliny, która na oko wygląda dobrze i mam zamiar ją nabyć, ale wcześniej chciałabym sprawdzić skład, to panie sprzedawczynie patrzą na mnie jak na dziwaka i z miną jakby zobaczyły kosmitę oznajmiają mi, że one te opakowania przecież wyrzucają, bo niby gdzie mają to trzymać.

Jakie są moje doświadczenia z wędliną produkowaną na masową skalę ?
A no takie, że jak kupię kilka plasterków szynki i po 4 dniach przypomnę sobie, że ich nie zjadłam to okazuje się że mają na sobie tłustą, obślizgłą warstwę, śmierdzą i do jedzenia już się nie nadają.
Dlatego cenię sobie wędliny produkowane metodą tradycyjną, z małych lokalnych masarni, wędzone naturalnym dymem, bo takie wędliny pamiętam z dzieciństwa i takie wędliny smakują mi najbardziej .
Co się stanie z szynką produkowaną metodą tradycyjną, która  poleży samotnie w lodówce nawet kilkanaście dni ?
Będzie sucha. Nadal będzie pachniała i nadal będzie się nadawała do spożycia. Taka suchotnica doskonale się nada do jajecznicy.  

Teraz Unia, która zezwala na szprycowanie mięsa chemią i produkcję produktów wysokowydajnych w trosce o nasze zdrowie doszła do wniosku, że wędliny tradycyjnie wędzone w dymie mają za dużo substancji smolistych.
Sprawa wyciekła do internetu, zrobiło się gorąco, Rząd poczuł oddech wściekłych konsumentów na plecach i nerwowo pochyla się nad sprawą, jednak jak twierdzi dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner, kraje miały czas na ustosunkowanie się do nowych przepisów, jednak Polska tego nie zrobiła.
Jak zwykle budzimy się z ręką w nocniku. 
Zmiany przepisów uderzą w małe lokalne firmy, bo choć produkcja regionalna i lokalna jest zwolniona z pewnych rygorów sanitarnych to ma to miejsce tylko wtedy, kiedy produkty te sprzedawane są na rynku lokalnym.
A ja chcę kupić kiełbasę z Podlasia w Warszawie u Pana Stasia co wtorek !!!
Jeśli przepisy wejdą w życie wytwarzanie wędlin tradycyjnymi metodami, czyli w komorach opalanych drewnem stanie się  praktycznie niemożliwe. 

Brak mi słów. Protestuję i z całą odpowiedzialnością informuję, że wolę te substancje smoliste niż tą całą chemią zgodną z unijnymi normami.
Wolę pachnącą dymem szynkę niż tę polakierowaną z wielkiej masarni.

Nie chcę tych norm. Chcę sama decydować o tym czy pasuje mi dym i substancje smoliste czy nie. Konsumenci to ocenią. Rynek sam zweryfikuje. 
A ile substancji smolistych jest w papierosach ? Może UE zajmie się zakazem ich produkcji ?

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Low CARB śródziemnomorskie – Faza I i II – diety gotowe

Dieta Low CARB to strategia żywieniowa opierająca się na obniżonej podaży węglowodanów na korzyść zwiększonej podaży tłuszczu oraz białka.  W Czytaj dalej

Moja dieta i styl życia – najczęściej zadawane pytania

Kochani, odkąd zaczęłam pokazywać moje posiłki w filmikach na Instastory, zalałyście mnie pytaniami ile kalorii aktualnie spożywam i jak rozkładają Czytaj dalej

Morze poza sezonem… Uwielbiam !

Planując wypoczynek szczególną wagę przywiązuję do spokoju i ciszy. Nie lubię tłumów i tłoku. To miedzy innymi dlatego wyprowadziłam się Czytaj dalej

Trzy ulubione kawy! Codzienna, ice coffee i na specjalną okazję.
kawa o poranku

Mam ogromną słabość do kawy i wiecie o tym doskonale. Uwielbiam ten aromat, smak, cały rytuał parzenia. Zaparzona, świeżo zmielona Czytaj dalej

34 komentarze

AnonimowyDodano:  8 styczeń 2014 - 9:44
100 % racji !!!
Odpowiedz
Ania || MyhellolifeDodano:  8 styczeń 2014 - 9:53
Zgadzam się. Taka wędlina nawet nie ma porównania z tą sklepową..
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  8 styczeń 2014 - 10:13
Po obejrzeniu wczorajszych wiadomosci moj maz oznajmil : no to zrobimy wlasna wedzarnie ;)... masakra z ta nasza Polska i Unią.... ;/
Odpowiedz
galantyna.plDodano:  8 styczeń 2014 - 10:16
Popieram, od pokoleń wędzimy i mniej dawniej było zachorowań na raka niż teraz od tej chemii.
Niedawno Polska podpisała/ przystąpiła do Codex Alimentarius - chyba najbardziej "niebezpiecznej" ustawy dotyczącej produkcji żywności i jedzenia... Codex popiera GMO, hodowlę zwierząt na antybiotykach i hormonach wzrostu... ogranicza uprawy ekologiczne...podobno mogą nam nawet zabronić uprawy warzyw w ogródku, zagrodowej hodowli kur etc. Koncerny chcą zarabiać i zdrowie ludzi ich nie interesuję :(
Dodano:  8 styczeń 2014 - 10:22
Przeraziłaś mnie.
A komu na tym zależy ? Koncernom Farmaceutycznym , które jak twierdzi pediatra moich dzieci to zorganizowane grupy przestępcze, którym nie zależy na tym żeby wyleczyć ale żeby jak najlepiej leczyć i uzależnić ludzi od siebie na długie lata albo i całe życie.
Po takiej żywności ludzie będą masowo chorować, więc ktoś będzie musiał ich leczyć ....
AnonimowyDodano:  8 styczeń 2014 - 11:46
Masz mądrego pediatrę- ja takiego niestety nie spotkałam na swej drodze, dlatego trzymam siebie i swoje dzieci z dala od tej całej zgrai, która daje antybiotyki na wszystko
Dodano:  8 styczeń 2014 - 13:11
Nasz pediatra jest świetny. Preferuje metody naturalne i wzmacnianie odporności.
Antybiotyk to ostateczność.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 styczeń 2014 - 10:40
Popieram! Popieram zajadając się kanapką ze swojsko wędzoną polędwicą:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 styczeń 2014 - 11:39
Ja też mam już dość tych norm unijnych. Chcę krzywych pomidorów, za długich ogórków i marchewki która jest warzywem a nie owocem.
Odpowiedz
NataliaDodano:  8 styczeń 2014 - 15:30
Zgadzam się z twoim apelem, niestety zmiana przepisów zbliża się nieubłaganie.
Za pewne za chwilę pojawia się kolejne produkty "o zapachu jak z prawdziwej wędzarni", które oczywiście z natura nie będą miały nic wspólnego, a z chemikaliami, które do wędlin sztucznie dodadzą.
Dodano:  8 styczeń 2014 - 15:54
Cały czas liczę że uda się coś zmienić :(
Odpowiedz
Olimpia DaviesDodano:  8 styczeń 2014 - 16:18
Mój tato zawsze wędził i wędzić będzie i ma gdzieś wszystkie normy świata:-). Zgadzam się z Tobą w 100%:-)
Dodano:  8 styczeń 2014 - 16:20
I słusznie ! Jak zmienią się przepisy (jednak mam nadzieję ze jakoś uda się to jeszcze cofnąć) to namówię mojego tatę żeby znów zaczął wędzić.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 styczeń 2014 - 16:58
W pełni się z Tobą zgadzam. Ludzie sami zdecydują czy chcą jeść zadymioną żywność czy nie. Przypuszczam że te przepisy będą miały zastosowanie również do wędzonych ryb które uwielbiam.
Odpowiedz
Marcepanowa PanienkaDodano:  8 styczeń 2014 - 18:58
Mam dokładnie takie same zdanie. Gdy pierwszy raz przeczytałam o tych przepisach, to myślałam że to jakiś głupi żart. Niestety. Na szczęście chyba mi się upiecze, bo na wiosnę buduję własną wędzarnie i będę sama bawić się w wędzenie kiełbas, szynki. Ale to jestem ja, a inni? Mam nadzieję że coś się zmieni w tej sprawie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 styczeń 2014 - 20:43
Ale bym jadł taką wędzoną szyneczkę :))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 styczeń 2014 - 18:30
dziś w ddtvn był materiał o tym co napisalas :-)
Odpowiedz
Agatka SiaDodano:  9 styczeń 2014 - 19:04
Kiełbaska z "czarnej zwierzyny" - tj. dzika ;) z dodatkiem pieprzu, jałowca ... wędzona na wiśniowym drzewie, zawinięta w naturalne flaki, (a nie plastik!!!) i do tego jeszcze ciepła dopiero co wyciągnięta z wędzarni :) i piętka świeżego chlebka + chrzan... Hmmmm odpłynęłam ...
Dodano:  9 styczeń 2014 - 20:07
MEGA !!!
Odpowiedz
Magda K.Dodano:  9 styczeń 2014 - 22:49
Bardzo ciekawy blog. Będę regularnie tu zaglądać. Dodaję go również do listy swoich ulubionych na: http://interesujace-blogi-o-zdrowiu.blogspot.com/.
Dodano:  10 styczeń 2014 - 8:27
Bardzo mi miło, dziękuję :)
Odpowiedz
EmkaDodano:  14 styczeń 2014 - 0:18
Uwielbiam swojską wędlinę! Albo podsuszoną kiełbasę... Zwłaszcza, że może leżeć i leżeć:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2014 - 11:29
Jak dziś pamiętam kiełbaskę ,która wisiała w spiżarni nawet i pół roku . była twarda jak kamień ale smak się nie zmieniał.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 styczeń 2014 - 14:17
Słuchajcie, troszeczkę panikujecie na wyrost. Tak naprawdę trzeba się trochę zaintetresowac tematem - zanim zacznie się doszukiwać afer. Poczytajcie co dokładnie się zmieni w przepisach - bo dla uczciwych producentów wędlin nie zmieni się zupełnie nic. Te normy, które podaje Unia - przy domowym wędzeniu -wędzarnia w ogrodzie - są dwukrotnie mniejsze od wymaganych. A na bodajże 285 przebadanych (pod kątem tych "substancji smolistych" o których piszesz) w Polsce wędzonych wędlin tylko 8 nie spełniłoby nowych wymogów.
Dodano:  15 styczeń 2014 - 15:45
Zmieni się niestety dla wszystkich. Przy wędzeniu w niskich temperaturach a w takich się właśnie wędzi nawet domowym sposobem, wytwarzają się właśnie substancje smoliste ponad normy unijne. Wczoraj też Robert Sowa się wypowiadał na ten temat.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 styczeń 2014 - 22:50
Nata: u nas Unia chciala zabronic robienia pizzy -bo niehigienizne, nie w chlodni, prozni, rekawiczkach do lokci itd. pomysl padl na szczescie, Wlosi by umarli z glodu zw. w niedziele ( taki owczy ped, w niedziele wszyscy na pizze o 19 - niewazne, ze bedzie albo spalona, albo blada, i na wakacje 15 sierpnia, niewazne ze d 16 sierpnia bedzie 60 % mniej ludzi i ceny tak samo nizsze) . co do wedlin, to moj tata zrobil sobie wedzarnie w ogrodku, i jem te smoliste szynki i balerony raz w roku, max dwa, jak jade do Polski. niestety, organizm odzwyczajony, i przyplacam blem brzucha i zgaga. tu nie jemy wedzonek. niektore wedliny moja mama kupowala od znajomego masarza spod lady: bo te na ladzie byly dla klienta, te spod lady, dla swoich .pewnie te spod lady mialy wiecej cukru w cukrze ;)
Odpowiedz
Marta KoczanDodano:  2 luty 2014 - 21:41
od 3 lat mamy swoją wędzarnię, robimy swoją kiełbaskę mamy swoje kury i króliki. Życie smakuje zdecydowanie lepiej. Polecam wszystkim
Dodano:  2 luty 2014 - 21:57
REWELACJA !
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 luty 2014 - 21:58
masz moze jakies przepisy na domowa szynke, od niedawna sledze Twoj blog wiec nie wiem dokladnie czy gdzies sie juz nie pojawil, jesli masz wczesniej wpis z przepisem to jakbys mogla mnie naprowadzic, dzieki :)
Dodano:  3 luty 2014 - 21:58
póki co nie mam
Odpowiedz
kasia lazarusDodano:  8 luty 2014 - 15:34
Kochani, nie tylko UE, ale także prawo polskie zabrania kupowania produktów lokalnych od małych wytwórców. Mają świetne produkty bez konserwantów, które wytwarzają obecnie głównie sami dla siebie, bo nie mogą sprzedawać w małej ilości sąsiadom czy miastowym;), bo musieliby założyć własną działalność, a to się przecież nie kalkuluje.Są jednak tacy, którzy robią wiele, by ich produkty trafiły na Wasze stoły:) Mam nadzieję, że docenicie inicjatywę.:) Zapraszam więc do strony z produktami bezpośrednio od gospodarza z waszej okolicy :) www.wiemcojem.pl Tobie Małgosiu także polecam produkty i koniecznie sprawdź maila ode mnie :)
Dodano:  8 luty 2014 - 15:40
Kasiu odpisałam Ci już :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 październik 2015 - 12:40
Sami robimy wędliny kilka razy do roku i jakoś od tego "strasznego, naturalnego" dymu nie umieramy... A taka swoja wędlina leży sobie w lodówce nawet 3 tygodnie i co najwyzej podeschnie, ale nie psuje się mimo, ze w niej nie ma tej przemysłowej chemi....
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds