Danie w sam raz na nadchodzące Święta Wielkanocne. Przepyszna, soczysta, kruchutka pieczona kaczka z glazurowanymi buraczkami i pure ziemniaczanym.
Kochani podrzucam Wam także bezpłatny ebook z Wielkanocnymi przepisami (klik).
Składniki do przygotowania kaczki:
- 4 nogi kaczki
- 4 łyżki majeranku
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz,
- 50 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Rozgnieciony ząbek czosnku ucieramy z majerankiem, solą, pieprzem i olejem. Nacieramy kaczkę z obydwu stron. Odstawiamy na 12 godzin do lódówki. Wyjmujemy 2 godziny przed pieczeniem.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wstawiamy kaczkę na 15 minut. Skręcamy grzanie do 160 stopni. Pieczemy 2 godziny.
Składniki na glazurowane buraczki:
- 4 upieczone buraki (jak upiec buraka – przepis TU)
- 2 łyżeczki klarowanego masła
- łyżeczka miodu
- kilka kropel soku z cytryny
- sól
Sposób przygotowania:
- Upieczone buraki kroimy w grubszą kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy miód. Mieszamy do rozpuszczenia. Wrzucamy buraki. Dodajemy sól i sok z cytryny. Przesmażamy aż masa się zredukuje i zgęstnieje.