fbpx
Kaczka pieczona z glazurowanymi buraczkami oraz bezpłatny ebook z Wielkanocnymi przepisami
Img

Danie w sam raz na nadchodzące Święta Wielkanocne. Przepyszna, soczysta, kruchutka pieczona kaczka z glazurowanymi buraczkami i pure ziemniaczanym.
Kochani podrzucam Wam także bezpłatny ebook z Wielkanocnymi przepisami (klik). 

 

Kaloryczność:
Noga z kaczki ma ok. 230 kcal
Porcja buraczków ma ok. 100 kcal

Składniki do przygotowania kaczki:

  • 4 nogi kaczki
  • 4 łyżki majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz,
  • 50 ml oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieciony ząbek czosnku ucieramy z majerankiem, solą, pieprzem i olejem. Nacieramy kaczkę z obydwu stron. Odstawiamy na 12 godzin do lódówki. Wyjmujemy 2 godziny przed pieczeniem. 
  2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wstawiamy kaczkę na 15 minut. Skręcamy grzanie do 160 stopni. Pieczemy 2 godziny.

Składniki na glazurowane buraczki:

Sposób przygotowania:

  1. Upieczone buraki kroimy w grubszą kostkę. 
  2. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy miód. Mieszamy do rozpuszczenia. Wrzucamy buraki. Dodajemy sól i sok z cytryny. Przesmażamy aż masa się zredukuje i zgęstnieje. 

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Paella Valenciana po polsku – proste, genialne w smaku danie

Paellę pokochałam odkąd kilka lat temu nauczyłam się ją przyrządzać po kursie kuchni hiszpańskiej pod okiem Anny Kalaji. Od tamtej Czytaj dalej

Faszerowane łódeczki ziemniaczane

Na weekendową przekąskę, domówkę, ciepłą kolację. Łódeczki ziemniaczane faszerowane kurkami, pancettą i cebulką. Celowo piszę pancetta a nie boczek, mimo Czytaj dalej

Szparagi do dania głównego

Szparagi jako dodatek do dania głównego. Grillowanego mięsa, wege burgera czy mięsa w sosie. Szybkie w przygotowaniu, smaczne, niebanalne. Pełne Czytaj dalej

Bezcukrowe powidła śliwkowe pasteryzowane w piekarniku

Banalnie proste w przygotowaniu. Zdrowe, domowe, bezcukrowe powidła śliwkowe pasteryzowane w piekarniku. Rzadko pasteryzuję przetwory w ten sposób. Jeśli robię Czytaj dalej

20 komentarzy

AnnaDodano:  15 Marzec 2021 - 12:41
To musi być pyszne!!! Tylko jakoś mam wrażenie, że trudno będzie kupić nogi kaczki, chyba, że możesz podpowiedzieć gdzie najlepiej ich szukać?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Marzec 2021 - 13:07
Ja kupuję w Carrefour.
Odpowiedz
AniaDodano:  16 Marzec 2021 - 0:04
Ta kaczka i ten e-book spadł mi z nieba!!! Gosiu DZIĘKUJĘ😘😘😘
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Marzec 2021 - 7:55
Życzę smacznego ;)
Odpowiedz
Kasia Dodano:  16 Marzec 2021 - 7:08
Witaj. Przepis na buraczki jest na 4 os?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Marzec 2021 - 7:54
Tak.
Odpowiedz
B.Dodano:  16 Marzec 2021 - 9:01
Małgosiu, kiedy możemy spodziewać się nowej wiosennej edycji diet ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Marzec 2021 - 12:18
Jak tylko obrobię się z pracą z pacjentami indywidualnymi i uda mi się wygospodarować czas aby wszystko dokończyć. Dobijam do brzegu.
Odpowiedz
kkkDodano:  17 Marzec 2021 - 20:04
Gosiu, a myślałaś może o poście lub książce \"Święta dla alergików\"? Czyli jak przyrządzić tradycyjne potrawy na święta np. bezmleczne albo bezglutenowe.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Marzec 2021 - 13:39
Gdybym to ja miała czas ;) Ostatnio go jak na lekarstwo ;)
Odpowiedz
Gość Dodano:  20 Marzec 2021 - 10:35
Witaj Małgosiu. Ostatnio moja rodzinka polubiła kaczkę ale ostatnio mimo dwóch godzin pieczenia w woreczku 220 stopniach z termoobiegiem była lekko gumowa. Co źle zrobiłam, czy za wysoka temperaturą?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Marzec 2021 - 15:33
Za wysoka temperatura.
Odpowiedz
J. Dodano:  21 Marzec 2021 - 21:54
Czekamy na nową \"wiosnę\" z niecierpliwością:D
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Marzec 2021 - 9:19
Na 90% w tym tygodniu ;)
Odpowiedz
AniaDodano:  22 Marzec 2021 - 18:24
Od długiego czasu zmagam się z problemami jelitowymi (ciągle wzdęty brzuch, zaparcia). do tego codziennie boli mnie głowa. Gosiu, co myślisz o tych wynikach tarczycy? TSH 2,11 uIU/ml  0,38-5,33 FT3 2,85 pg/mL   2,5-4,3  FT4 0,62 ng/dL   0,65-1,48 Będe wdzięczna za odpowiedź :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Marzec 2021 - 16:14
Bardzo słaba konwersja. FT4 -3.61% [ wynik 0.62, norma (0.65 - 1.48)] FT3 19.44% [ wynik 2.85, norma (2.5 - 4.3)] Przy takich wynikach będzie problem z kwasowością żołądka co może powodować dolegliwości jelitowe w tym spowodować rozwój SIBO.
Odpowiedz
KatarzynaDodano:  22 Marzec 2021 - 21:43
Nie wiem czy tylko ja mam takie odczucia- kilka lat temu regularnie i z wielką przyjemnością czekałam na kolejne wpisy na blogu. Wielokrotnie przygotowywałam pyszne potrawy według Pani przepisów. Teraz z przyzwyczajenia też wchodzę, ale to już zupełnie inny blog. Niestety zmiana na gorsze. Tylko kasa za diety i konsultacje. Poza tym NIC. Szkoda.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Marzec 2021 - 16:11
Kasiu, mam własną poradnię dietetyczną DIETOTERAPIA LENARTOWICZ i każdego dnia pracuję z pacjentem. Stacjonarnie w gabinecie w poradni lub online (przez SKYPE) jeśli ktoś jest z daleka. Blog to coś dodatkowego. Coś co robię nieodpłatnie i jest tu ogrom wiedzy, także klinicznej. Nic tylko korzystać. Diety gotowe to propozycja dla osób którym nie udało się dostać do mnie indywidualnie. Nowe posty pojawiają się rzadko, na tyle na ile na ten moment wystarcza mi czasu. Chciałabym aby doba miała 36 godzin i abym mogła tak jak kiedyś regularnie publikować na blogu. No nie da się jeśli chce się pomagać ludziom z ogromnymi problemami zdrowotnymi a jako dietetyk kliniczny mam głównie takich pacjentów w poradni. Być może myślisz że leżę i patrzę w sufit zastanawiając się co by tu dziś zrobić żeby tylko nie pisać posta na bloga. No tak nie jest. Jestem aktywnie pracującym dietetykiem a mój dzień pracy to 8 godzin.
Odpowiedz
A.Dodano:  31 Marzec 2021 - 18:50
Rozumiem, że kaczkę pieczemy te 2 godziny na blaszce - bez przykrycia/dodatkowego papieru/naczynia żaroodpornego/rękawa? Nie spiecze się za bardzo? Temp. 160 st. jest z termoobiegiem, czy góra-dół? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Kwiecień 2021 - 11:00
Pieczemy bez termoobiegu. Dokładnie tak jak w przepisie.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

Można przyjmować Euthyrox w dawce 150 µg i mieć TSH ponad 9 na zmianę z ponad 6.
Objawy takiego poziomu TSH mogą być bardzo różne. U tej pacjentki były związane z układem sercowo - naczyniowym.
Pani chciała udać się na wizytę do endokrynologa celem zwiększenia dawki leku. Udało mi się przekonać ją że będzie to błąd, że przyczyna wysokiego TSH leży gdzie indziej.
Jak pacjentka przyjmowała lek? 30 minut przed posiłkiem czyli zgodnie z zaleceniami na ulotce 🤷‍♀️🤷‍♀️
W jej przypadku z uwagi na stan jelit był to odstęp za krótki.
Jak przyjmować leki na tarczycę aby zapewni im optymalną przyswajalność - zapraszam do tekstu na blogu - https://qchenne-inspiracje.pl/jak-przyjmowac-leki-…
... Zobacz więcejZobacz mniej

Można przyjmować Euthyrox w dawce 150 µg i mieć TSH ponad 9 na zmianę z ponad 6. 
Objawy takiego poziomu TSH mogą być bardzo różne. U tej pacjentki były związane z układem sercowo - naczyniowym. 
Pani chciała udać się na wizytę do endokrynologa celem zwiększenia dawki leku. Udało mi się przekonać ją że będzie to błąd, że przyczyna wysokiego TSH leży gdzie indziej. 
Jak pacjentka przyjmowała lek? 30 minut przed posiłkiem czyli zgodnie z zaleceniami na ulotce 🤷‍♀️🤷‍♀️
W jej przypadku z uwagi na stan jelit był to odstęp za krótki. 
Jak przyjmować leki na tarczycę aby zapewni im optymalną przyswajalność - zapraszam do tekstu na blogu - https://qchenne-inspiracje.pl/jak-przyjmowac-leki-na-tarczyce-aby-zapewnic-ich-optymalna-przyswajalnosc-i-tym-samym-lepsze-efekty-terapeutyczne/

Skomentuj na Facebooku

Zażywałam euthyrox razem z żelazem bardzo długo i miałam TSH na poziomie 0,25 ale fakt późno wtedy jadłam pierwszy posiłek. Później przez pewien czas zażywałam go na noc i to w ogóle nie dla mnie 🙄 TSH skoczyło do 2,76. Teraz znów przyjmuje rano z żelazem, ale jem wcześniej śniadanie więc muszę zbadać poziom niedługo 🤦

A jakie to dokładnie objawy ze strony serca? U mnie wraz ze zmianą dawki na 150 zwiększyło się tętno. Czy to może być ze sobą powiązane? :O

Ja miałam problem z Letroxem- przy dawcę 150, TSH utrzymywało się na poziomie 5,5. Zmiana na Euthyrox w tej samej dawce i po 2 miesiącach spadło do 0,17 czyli aż za nisko. Teraz zmniejszona dawka i o wiele lepsze samopoczucie.

Robiłam to intuicyjnie 😅 Gdy brałam tsh w ciąży mąż przynosił mi lek, a ja wstawałam dopiero godzinę lub dwie później ;)

Też miałam problem z wchłanianiem..po przejściu z euthyroxu 100 na torisnt sol 88 problem zniknął.. Prawdopodobną przyczyną u mnie jest celiakia, ale jestem jeszcze przed testami, więc.. nic nie wiadomo na 100%

Czyli, że odstęp ma.byc większy niż 30 minut?

A jakie są normy TSH dla kobiet po 50 ? Czy 0,6 to nie za mało ?

Ja też miałam tak, zmieniłam porę przyjmowania euthyroksu na wieczorną prze snem.

A czy stosował ktoś kwas kaprylowy na różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego?

Można przyjmować 200 i mieć zmianę z 0.5 na 13 ...

Mam podobnie. Czy należy zgłosić się do kardiologa ?

Gosiu - na poczatku mojej drogi walki z tarczyca wlasnie uslyszalam 30 min przed posilkiem. Nie czulam roznicy. Chwile potem znalazlam gdzies u Ciebie na blogu wlasnie wskazowke o porannym braniu hormonu i powrotu do lozka. Wstaje i tak ma ranem nakarmic zwierzaczki takze zaczelam praktykowac ten sposob. Poki co tsh systematycznie spada takze na mnie dziala ten sposob ❤️ (nietolerancja na laktoze gluten jaja)

Potwierdzam, miałam tak samo. Letrox 50 nic nie pomógł, endo zwiększyła dawkę do 75, a ja przezornie (i nawet ze zwykłej ciekawości) olałam zalecenia ulotkowe i jem śniadanie godzinę po zażyciu tabletki. Wyniki mi się poprawiły i obecnie mam tarczycę w normie! Gdyby nie post Gosi na ten temat pewnie lek dalej by się nie wchłaniał i funkcjonowałabym niepotrzebnie na coraz wyższych dawkach.

Czyli Miałam szczęście, że widząc, że sie nie przyswaja to lekarka kazała mi zwiekszyć czas pomiędzy tabletką, a jedzeniem :)

Ja zawsze budze sie w nocy spoglądam na zegarek i jeśli godzina jest ,,dobra,, to biore swoje leki.

Bywają kobiety co muszą 200 lewotyroksyny brać ja jadę na 125 i biorę przed snem

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Instagram
Dolegliwości żołądkowo -jelitowe bardzo częst Dolegliwości żołądkowo -jelitowe bardzo często są bagatelizowane. 
Cóż tam wzdęcia, zgaga, gazy ...... da się z tym żyć 🤷‍♀️ Najwyżej weźmie się „jakąś” tabletkę. 
Sytuacja staje się poważna kiedy do kolekcji objawów dołączą utrudniające normalne funkcjonowanie dolegliwości bólowe, oraz u kobiet problemy z gospodarką żelazem, wypadającymi włosami, skórą czy zaburzeniami koncentracji 😔. 
Wtedy zaczyna się poszukiwanie. 
Często w prywatnych wiadomościach jestem pytana w jaki sposób podnieść poziom ferrytyny, dlaczego mimo leczenia SIBO nawraca, jak znaleźć przyczynę wypadających włosów, skąd zaparcia, jak pozbyć się dokuczliwych gazów. 
Czy da się odpowiedzieć w instagramowej wiadomości. NIE!
Dlaczego to nie takie proste? 
Odpowiedź jest prosta i trudna zarazem. 
Prosta ponieważ wystarczy dobrze zaadresować przyczynę. 
Trudna ponieważ wymaga wywiadu oraz z reguły rozszerzonej diagnostyki. Tego w wiadomości na instagramie zrobić się nie da 🤷‍♀️

Po więcej informacji dotyczących zakażenia Helicobacter pylori, diagnostyki, leczenia, ważnych kwestii zapraszam do najnowszego wpisu na blogu. 

________________________________________________________#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #hashimoto #insulinooporność #niedoczynnosctarczycy #zdrowegotowanie #zdrowadieta #zdroweprzepisy #healthyfoods #zdroweodżywianie  #zdroweodzywianie  #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz #helicobacterpylori #sibo

Dolegliwości żołądkowo -jelitowe bardzo często są bagatelizowane.
Cóż tam wzdęcia, zgaga, gazy ...... da się z tym żyć 🤷‍♀️ Najwyżej weźmie się „jakąś” tabletkę.
Sytuacja staje się poważna kiedy do kolekcji objawów dołączą utrudniające normalne funkcjonowanie dolegliwości bólowe, oraz u kobiet problemy z gospodarką żelazem, wypadającymi włosami, skórą czy zaburzeniami koncentracji 😔.
Wtedy zaczyna się poszukiwanie.
Często w prywatnych wiadomościach jestem pytana w jaki sposób podnieść poziom ferrytyny, dlaczego mimo leczenia SIBO nawraca, jak znaleźć przyczynę wypadających włosów, skąd zaparcia, jak pozbyć się dokuczliwych gazów.
Czy da się odpowiedzieć w instagramowej wiadomości. NIE!
Dlaczego to nie takie proste?
Odpowiedź jest prosta i trudna zarazem.
Prosta ponieważ wystarczy dobrze zaadresować przyczynę.
Trudna ponieważ wymaga wywiadu oraz z reguły rozszerzonej diagnostyki. Tego w wiadomości na instagramie zrobić się nie da 🤷‍♀️

Po więcej informacji dotyczących zakażenia Helicobacter pylori, diagnostyki, leczenia, ważnych kwestii zapraszam do najnowszego wpisu na blogu.

________________________________________________________#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #hashimoto #insulinooporność #niedoczynnosctarczycy #zdrowegotowanie #zdrowadieta #zdroweprzepisy #healthyfoods #zdroweodżywianie #zdroweodzywianie #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz #helicobacterpylori #sibo
...

569 20

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej