fbpx
Kasza jaglana zapiekana z jabłkiem, wanilią i cynamonem
Img

Fantastyczna przekąska zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Mi osobiście bardziej smakuje na zimno, jak trochę postoi i wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączą. Świetnie sprawdzi się jako przekąska do zabrania do pracy. Można ją przygotować dzień wcześniej wieczorem i rano razem z kokilką zapakować do lunch boxa.
Kaszę ugotowałam na wodzie, ale równie dobrze można ją ugotować na mleku roślinnym lub zwykłym.
Zapieczona z miodem lub ksylitolem będzie stanowiła fajny deser.
Szczególnie polecam tę potrawę osobom na diecie lekkostrawnej, oraz dzieciom ponieważ kasza jaglana ma działanie odśluzowujące, przeciwwirusowe i zmniejszające stany zapalne błon śluzowych. Świetna w profilaktyce przeziębień w okresie jesienno – zimowym.
To jedyna kasza która ma działanie odkwaszajace, ma także dużo białka, żelaza i witamin z grupy B. Nawiązując do wczorajszego posta o oleju i siemieniu lnianym  polecam ją wrzodowcom leczącym się naparem z siemienia w celu uzupełnienia witamin z grupy B.

 Kaloryczność:
Jedna porcja o wadze ok. 248 g ma ok. 274 kcal 
 
Składniki na 3 porcje: 
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 3 jabłka
  • 2 szklanki wody
  • cała laska wanilii lub kilka kropel naturalnego aromatu waniliowego
  • cynamon
  • sól
Przygotowanie:
  1. Kaszę dokładnie przepłukać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Zalać 2 szklankami wody i delikatnie posolić.Gotować na bardzo małym ogniu.
  2. Jak kasza wchłonie cały płyn dodać drobniutko pokrojone jabłka (można je zmielić w malakserze na mus), przykryć mokrą płócienną ściereczką (tak jak się robi ryż do sushi) i odstawić na 15 minut.
  3. Po tym czasie wymieszać, dodać wanilię i przełożyć do wysmarowanych masłem foremek.
  4. Zapiekać 10 minut w temperaturze 180 stopni. W wersji deserowej można posypać ksylitolem lub polać miodem. 
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Carpaccio z buraka – przekąska na każdą okazję
Carpaccio z buraka – przekąska na każdą okazję

Przekąska na absolutnie każdą okazję. Na świąteczny stół, imieniny, urodziny, nieformalną imprezę, elegancki bal czy po prostu jako lunchbox do Czytaj dalej

Oczyszczająca, poświąteczna petarda, czyli co zjeść po obfitych świętach, aby ulżyć żołądkowi i pobudzić przemianę materii ?
krem z selera i pietruszki

Co byśmy nie robili, w święta i tak zjemy więcej niż normalnie. Jedni zaszaleją bardziej, inni będą się pilnować. Tak Czytaj dalej

Bezmleczny, bezglutenowy, bezjajeczny, bez dodatku cukru! Power baton do zabrania do pracy, szkoły, na delegację, wszędzie! Zdrowy i w 100 % naturalny! BEZ PIECZENIA!
baton Bezmleczny, bezglutenowy, bezjajeczny, bez dodatku cukru

Batoniki z ziarnami zawojowały polski rynek. Orzechy, nasiona, rodzynki, czekolada - taki skład ma większość z nich. Oferowane i kupowane Czytaj dalej

Soczysta kaczka z jabłkami

Cudownie soczysta i aromatyczna kaczka z jabłkami. Przyprawiona majerankiem, nutą rozmarynu i przyprawą piernikową. Doskonała na uroczysty obiad. Jeśli ktoś Czytaj dalej

74 komentarze

AnonimowyDodano:  20 listopad 2014 - 9:10
Mniam, dzisiaj zrobię na deser. Czy przy insulinooporności to odpowiedni de
Pozdrawiam. Ilona
Dodano:  20 listopad 2014 - 9:22
Tak ponieważ błonnik z kaszy jaglanej spowolni wchłanianie cukru z jabłka
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 listopad 2014 - 9:23
miało być deser a nie "de"
Dodano:  20 listopad 2014 - 9:34
domyśliłam się :))
Odpowiedz
Beata S.Dodano:  20 listopad 2014 - 9:47
Gosiu ile min gotujesz kasze?
Dodano:  20 listopad 2014 - 10:54
Nie patrzę na zegarek. Gotując kaszę bierzemy zawsze dwa razy więcej wody niż kaszy. Jak kasza wciągnie wodę znaczy że trzeba ją wyłączyć. Tak mierzę czas.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 listopad 2014 - 9:59
Hej Gosiu, spróbuj ugotować kaszę na soku jabłkowym. Pychotka, polecam :-)
Dodano:  20 listopad 2014 - 10:52
Dzięki, na pewno spróbuję ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 listopad 2014 - 10:08
Zrobię jutro na śniadanie, ale dodam od siebie jeszcze kilka orzechów włoskich (jako posypka), bo uważam, że świetnie pasują do jabłka.
Piszesz Gosiu o naturalnym aromacie waniliowym - muszę poszukać tego w internecie, bo w sklepie stacjonarnym na pewno nie znajdę. Ostatnio szukałam niesiarkowanych wiórków kokosowych i niestety, takiego produktu w moim mieście nie ma. W ogóle odkąd czytam składy na opakowaniach, zakupy wydłużyły się, ale to nieważne. Najbardziej mnie przeraża ilość śmieci, zapychaczy i chemii, jaką zjadamy w produktach. Koleżanka w ciąży (o zgrozo) zajadała się wczoraj w pracy pulpecikami ze słoika, w których było 8% mięsa - w zasadzie nie mięsa, tylko momu. Z ciekawości zerknęłam na etykietę. Niestety, nie widziała w tym nic zdrożnego.
magdaDodano:  21 listopad 2014 - 12:23
Tak:( Ja nie jestem w ciąży i takich cudów nie tykam. Wciaż przerażajaca jest świadomośc ludzi na temat odżywiania. Ja znam taką jedną, która codziennie wypija ok. 1-1,5 l coca-coli, bo jak twierdzi "lubi", a moje próby uświadomienia jej jaką krzywdę sobie wyrządza zupełnie do niej nie trafiają.
AnonimowyDodano:  27 listopad 2014 - 9:28
Taki aromat waniliowy można zrobić samemu, wystarczy przeciętą laskę wanilii wrzucić do pół szklanki wódki albo spirytusu i zostawić. Po kilku tygodniach powstaje fajny dodatek np.do ciast:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 listopad 2014 - 10:21
Pije dziennie 3 herbaty: zielona, czerwona i miete. Po 1, 2 sniadaniu i kolacji. Czy to jest wazne kiedy i jaka powinnam spozywac?
Dodano:  20 listopad 2014 - 10:51
Ważne żeby nie pić czarnej, czerwonej i zielonej do posiłku bo utrudniają wchłanianie żelaza.
AnonimowyDodano:  20 listopad 2014 - 13:02
ojej to co pić do posiłków? ja zazwyczaj popijam posiłki herbatą czarną lub zieloną, jakoś nie wyobrażam sobie popijać jedzenie wodą.
Dodano:  20 listopad 2014 - 13:10
herbatę owocową lub ziołową - wybór jest ogromny
AnonimowyDodano:  20 listopad 2014 - 14:53
Gosiu, a może post o herbatach, jakie, kiedy, ile? :)
AnonimowyDodano:  20 listopad 2014 - 22:29
Do posiłków nie powinno się pić ,ponieważ ślina zawiera enzymy które wspomagają trawienie pokarmu już w jamie ustnej . Jak popijamy jedzenie to nie ma szans wymieszać się z tymi enzymami .
Dodano:  21 listopad 2014 - 9:09
To tak nie działa ;)
W jamie ustnej trawione są tylko węglowodany. Nigdy nie jest tak że razem z kanapką pijesz wodę jednocześnie i w jamie ustnej masz zupę ;) Nie jest tak że gryziesz chleb i od razu łyk wody do niepogryzionego chleba ;) Najpierw robi się gryza kanapki, żuje, a potem popija. Amylaza ślinowa doskonale sobie poradzi z pokarmem w czasie żucia.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 listopad 2014 - 10:23
Co jesc na kolacje jesli nie chce jesc owocow, salatek ani zup kremow? Posilki na reszte dnia zawsze wymysle, ale z kolacja jest zawsze problem.
Dodano:  20 listopad 2014 - 10:50
Zerknij w jadłospisy ;)
magdaDodano:  21 listopad 2014 - 12:30
Kolacja to wyzwanie. Wszyscy wszędzie trąbią o śniadaniach. Jakie sa istotne oraz co na nie jeść. Kolacja traktowana jest po macoszemu. A szkoda, bo to bardzo ważny posiłek. Na śniadanie jak zaszalejmy to przecież mamy cały dzień, aby to zgubić. Z kolacja jest zdecydowanie gorzej. Błędy od razu zauważymy w biodrach:(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 listopad 2014 - 10:35
Małgosiu,

Poradź proszę jak ugotować kaszę jaglaną w zwykłym garnku lub Thermomixie, aby nie zrobiła się paćka?
Zauważyłam też, że szybko usycha kasza...

Pozdrawiam i dziękuję,
Ania Sankowska
Dodano:  20 listopad 2014 - 10:57
Idealna wychodzi w multicookerze, termomixa nie posiadam. W zwykłym garnku też wychodzi super. Pamiętaj 2 x więcej wody niż kaszy.
Aga P.Dodano:  21 listopad 2014 - 9:05
Aby zgotować kaszę na sypko (obojętnie jaką) wystarczy pogotować ją jakieś 10 minut (proporcje kaszy do wody pozostają niezmienione), po czym wyłączyć gaz i poczekać, aż woda wchłonie się, czy jakikolwiek płyn, w którym gotujesz kaszę.
Miłego dnia.
Aga P.
Odpowiedz
Agnieszka K.Dodano:  20 listopad 2014 - 10:40
Robię kaszę jaglaną z jabłkiem, miodem, cynamonem i żurawiną, ale jeszcze nigdy jej nie zapiekałam. Muszę spróbować:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 listopad 2014 - 11:07
Ja mam pytanie odnośnie wanilii. Kroisz laskę na drobne kawałki, dodajesz same nasionka czy jeszcze inaczej?
Joanna
Dodano:  20 listopad 2014 - 13:13
Dodaję same nasionka.
Aga P.Dodano:  21 listopad 2014 - 9:08
A jak zostanie Ci laska "ogołocona" z nasionek, to pokrój ją na większe kawałki i włóż do słoiczka z cukrem (białym lub brązowym). Po 2-3 tygodniach będziesz miała własnej roboty cukier waniliowy (a nie sztuczny wanilinowy ze sklepu). Smak niepowtarzalny.
Miłego dnia
Aga P.
Dodano:  21 listopad 2014 - 9:19
też tak robię ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 listopad 2014 - 11:29
Hej Małgosiu.Jestem na Twoim jadłospisie od środy 12 listopada i dzis stanęłam na wagę juz schudlam 2kg.Dania które proponujesz są bardzo smaczne i nie chodzę glodna.Pozdrawiam
Dodano:  20 listopad 2014 - 13:13
Super ! Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
IwonaDodano:  20 listopad 2014 - 11:37
Małgosiu mam pytanie nie na temat. powiedz czy na blogu pojawi sie jakis cykl z potrawami świątecznymi? łoby super bo uwielbiam Twoje przepisy i Twojego bloga. Gratulacje i dziekuje
Dodano:  20 listopad 2014 - 13:13
Tak ;)
AnonimowyDodano:  2 grudzień 2014 - 20:29
Czekamy z niecierpliwoscia zeby moc sie z nimi zapoznac chwile przed.... :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 listopad 2014 - 11:55
Witam ;) Czy można zastąpić foremki zwykłą blaszką do pieczenia ciast? Pozdrawiam ;)
Dodano:  20 listopad 2014 - 13:12
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 listopad 2014 - 12:04
Czy kasza jaglana dodana do zup warzywnych nie traci swoich wlasciwosi? Pytam, gdyz moja 17 miesieczna coreczka, je kasze jaglana tylko w zupie :-)
Dodano:  20 listopad 2014 - 13:12
Nie traci ;)
AnonimowyDodano:  21 listopad 2014 - 9:23
No to super :-) Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 listopad 2014 - 12:20
Moje codzienne sniadanie.
4 lyzki jaglanej, jogurt naturalny, orzechy, siemie lniane, banan.
polecam:)
Odpowiedz
Ewa ŚródkaDodano:  20 listopad 2014 - 12:38
Bardzo pyszne. Gosiu, co to jest ekologiczny olej palmowy? W wielu gotowych produktach wystepuje, czy tski tluszcz w ogole moze byc zdrowy albo przynajmniej nieszkodliwy? Dziekuje za Twoj blog:)
Dodano:  20 listopad 2014 - 13:11
Ekologiczny olej palmowy to to samo co ekologiczny smalec ze świnki która żyje eko ;)
Ewa ŚródkaDodano:  20 listopad 2014 - 19:39
Haha-okazuje sie ze wszystko mozna zrobic bio, nawet najeieksze smieci:). Dziekuje zs odpiwiedz. Malgosiu, ty jesz zdrowo wiec tez jestes eko:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 listopad 2014 - 13:11
Pani Małgosiu, czy można czasami zrobić owsiankę albo kasze jaglaną na kolacje? Jeśli tak, to co co wtedy najlepiej do niej dodać? (rano sa to owoce a wieczorem już nie bardzo bym chciała z takimi dodatkami:))
Dodano:  20 listopad 2014 - 13:14
np. płatki migdałów lub pokruszone orzechy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 listopad 2014 - 13:28
Mam pytanie odnośnie gotowania samej kaszy jaglanej. Na opakowaniu również polecają przepłukanie jej zimną, a następnie gorącą wodą - podobno w celu zniesienia goryczki. Ja ugotowałam ją wczoraj bez opłukiwania i wyszła bardzo smaczna, wcale nie gorzka. Przepłukiwanie jej służy tylko w tym celu, czy płucze się kaszę przed gotowaniem również z jakiegoś innego powodu?? Z góry dziękuję za odpowiedź :) Kasia
Dodano:  20 listopad 2014 - 13:30
Ja płuczę każdą kaszę aby wypłukać ewentualne zanieczyszczenia.
Odpowiedz
Justyna JustaDodano:  20 listopad 2014 - 14:30
Pyszności! Właśnie się zastanawiałam, co zrobić z wanilią i już mam odpowiedź :) A cynamon dodajemy razem z wanilią przed zapieczeniem kaszy?
Dodano:  20 listopad 2014 - 15:46
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 listopad 2014 - 14:30
A czy płatki jaglane (mam błyskawiczne, ale jeszcze nie próbowałam :p ) należy przepłukać tak jak i kaszę bo w przeciwnym razie będą miały gorzki posmak?


PS mój brzuszek się cieszy dzięki Twoim smacznym przepisom! :-)
Dodano:  20 listopad 2014 - 15:46
płatków jaglanych nie płuczemy ;)
Odpowiedz
Magdalena KuchajaDodano:  20 listopad 2014 - 16:35
bardzo lubię kaszę jaglaną właśnie w takim wydaniu, z resztą sprawdza się świetnie w każdym daniu!
Odpowiedz
DorinKADodano:  20 listopad 2014 - 19:07
Robiłam już kilka podejść do kaszy jaglanej, próbowałam ją płukać, namaczać ale i tak za każdym razem wychodzi strasznie gorzka. Znasz może jakiś sposób na pozbycie się tej goryczy?
Dodano:  20 listopad 2014 - 21:47
a jaka to kasza ? jakiej firmy ?
moja koleżanka wcale nie płucze i kiedyś u niej jadłam i kasza była super, dziewczyny też m pisały że nie płuczą,
ja płuczę najpierw zimną a potem gorąca wodą.
DorinKADodano:  20 listopad 2014 - 22:03
firma Kros
Odpowiedz
Nata ConteDodano:  20 listopad 2014 - 19:34
spróbowałam jaglanki raz, w Polsce, i była gorzka. Przywiozłam do domu, żeby dać drugą szansę, i wyszła OK. Teraz dziecia muszę zachęcić, bo on się bawi klockami zawsze na marmurowej podłodze, i zimny jest jak lód może ciepłe śniadanie pomoże...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 listopad 2014 - 22:15
A ile kalorii będzie miała porcja, jeśli kaszę ugotujemy na mleku?

PS. Risotto z dynią i cynamonem świetne, dziś robiłam :)
Dodano:  21 listopad 2014 - 9:06
No musisz doliczyć kaloryczność mleka.
Odpowiedz
Healthy ManiacsDodano:  21 listopad 2014 - 8:29
Dobrze przemycić do tego naturalnego lekarstwa olej lniany- polecam! :)
Odpowiedz
SylwiaDodano:  21 listopad 2014 - 9:51
Ja polecam kaszę najpierw uprażyć na suchej patelni, a później przepłukać wodą i dopiero wtedy zacząć gotować. Odkąd przeczytałam o tym sposobie, nie mam już problemu z goryczką :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 listopad 2014 - 12:19
a jabłko tarte na dużych oczkach może być? - (będzie szybciej niż krojenie) ;-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 listopad 2014 - 13:18
Małgosiu, czy podana ilość kaszy to surowy produkt czy po ugotowaniu?
Dodano:  21 listopad 2014 - 13:26
Surowy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 11:46
..a skąd są foremki do zapiekania..? ;)
Dodano:  25 listopad 2014 - 12:09
Dostałam je do koleżanki ale to już chyba z rok temu albo dalej.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 listopad 2014 - 18:30
Czy można to zjeść na kolacje czy raczej nie?
Dodano:  25 listopad 2014 - 21:24
Raczej najpóźniej na podwieczorek.
Odpowiedz
Agnieszka IksDodano:  1 marzec 2015 - 21:10
Zazwyczaj kaszę przez 3 minuty przyprażyć, aż zacznęczuć zapach orzechów. Uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci. Na słodko z mlekiem kokosowym i daktylami, czy przyrządzoną w parowarze piętrowym (z philipiaka) z piersią kurczaka i warzywami. Jestem uzależniona od kasz.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 19:27
Uwielbiam tą zapiekankę :) na wierzch kładę łyżkę gęstego jogurtu greckiego :) pychotka !!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 maj 2016 - 10:26
Podpinam pytanie odnośnie jabłek pod tym artykułem. Gosiu karmię piersią już prawie rok i przez cały czas "walczę " z wilczym apetytem. Staram się jeść co 3 godziny, ale niestety i tak czuję często głód. Między posiłkami jem jabłka... Niekiedy pewnie cztery dziennie. Jak sobie radzić z tym apetytem i czy jabłka w takiej ilości nadal są zdrową przekąską? Pozdrawiam serdecznie
Dodano:  17 maj 2016 - 15:16
Jabłka są zawsze zdrową przekąską. Jeśli karmisz, potrzebujesz energii i lepiej ją wziąć z jabłka niż z kanapki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 grudzień 2016 - 21:34
Interesuje mnie indeks i ładunek glikemiczny kaszy jaglanej. Czytam ze indeks jest wysoki a ładunek niski, co to znaczy?muszę trzymać dietę jak przy insulino opórności.dziękuję
Odpowiedz
KarolinaDodano:  8 styczeń 2018 - 15:26
Czy można kaszę przygotować wieczorem, a rano dodać jabłka i zapiekać?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  8 styczeń 2018 - 16:34
Tak.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Stajesz na wagę latem, a tam kilka kilogramów więcej i to z niczego? 😫

Masz zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy lub chorobę Hashimoto? A może nie masz jeszcze diagnozy, ale szereg typowych objawów?
Pozwól, że wyjaśnię Ci dlaczego tak się dzieje.
📍U osób z niskim stężeniem hormonów tarczycy, dochodzi do zwiększonej syntezy, akumulacji i zaburzonej degradacji glukozaminoglikanów w tkankach (szczególnie kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny).
📍Glukozaminoglikany są kluczowym składnikiem macierzy pozakomórkowej i mają silne właściwości higroskopijne, czyli przyciągające i zatrzymujące wodę 😵‍💫😵‍💫.Woda napływa więc z naczyń krwionośnych do przestrzeni międzykomórkowej. Dodatkowo tkanka staje się sztywna i mało elastyczna, co utrudnia przepływ płynów i potęguje zastój😵‍💫😩😩.

📍Co dodatkowo nasila produkcję glukozaminoglikanów? Stan zapalny, więc dieta przeciwzapalna, ale i ilość i jakość snu, poziom stresu, to w jaki sposób się regenerujemy będą miały fundamentalne znaczenie. 
Te czynniki, w szczególności przeciwzapalna dieta: 
➡️ pomogą hamować nadprodukcję glukozaminoglikanów,
➡️ wspierają pracę tarczycy i uszczelniają naczynia, 
➡️ zmniejszają obrzęki i poprawiają przepływ limfy. 

Zasada jest prosta: im niższy stan zapalny, tym mniej zatrzymanej wody, która może nagle zwiększyć Twoją masę ciała o nawet 2-3 kg powodując frustrację, zniechęcenie i spadek motywacji jeśli jesteś w procesie redukcji masy ciała. 

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

416 12
Tkanka tłuszczowa trzewna (czyli ta gromadząca się w okolicy brzucha) nie jest „biernym magazynem tłuszczu”. To narząd endokrynnie czynny, wydzielający: 
📍cytokiny prozapalne (IL-6, TNF-α), które hamują sygnalizację insulinową w komórkach mięśni i wątroby oraz promują insulinooporność, 
📍leptynę (przy dużej ilości dochodzi do leptynooporności, w efekcie czego odczuwasz ciągły apetyt), 
📍rezystynę (hamuje działanie insuliny, promuje insulinooporność),
📍wolne kwasy tłuszczowe (FFA) bezpośrednio do krążenia wrotnego, co zwiększa insulinooporność w wątrobie i produkcję glukozy przez wątrobę (glukoneogenezę).

Czynniki te promują:
😩 stan zapalny niskiego stopnia,
😩 zaburzenia sygnalizacji insulinowej w mięśniach, wątrobie i tkance tłuszczowej,
😩 insulinooporność. 

➡️ A insulinooporność = gorsza regulacja sodu i wody w nerkach, większa retencja sodu i wody ➡️ więcej zatrzymanej wody w organizmie.

Otyłość brzuszna może też zaburzać funkcję:
☹️ układu limfatycznego (utrudniony odpływ chłonki),
☹️ układu krążenia (więcej ciśnienia na naczynia krwionośne → mikrozaburzenia → przesięki → obrzęki).

🙋‍♀️🙋‍♀️ Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha częściej mają problem z retencją wody, zwłaszcza jeśli współwystępuje u nich insulinooporność, stan zapalny i siedzący tryb życia.

Takie osoby powinny zwrócić szczególną uwagę na to, co jedzą ponieważ niewłaściwa dieta pogłębia błędne koło:
🔁 insulinooporność → niestabilna glikemia → zwiększona retencja wody → jeszcze większy dyskomfort i trudność w redukcji masy ciała.
➡️ Tkanka tłuszczowa brzuszna – nasila stan zapalny i podbija insulinooporność.
➡️ Wysoki poziom insuliny sprawia, że organizm zatrzymuje więcej sodu i wody.
➡️ Efekt? Opuchnięte palce, kostki, twarz – i uczucie „ciężkiego ciała”.

Kluczowe założenia diety:
🔹 stabilizacja poziomu glukozy i insuliny,
🔹 działanie diuretyczne,
🔹 działanie przeciwzapalne.

Potrzebujesz diety o działaniu diuretycznym, która stabilizuje glikemię, zapewnia sytość i genialnie smakuje?
Skomentuj 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a prześlę informacje. 

#Insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #cukrzycatypu2 #odchudzaniezgłową

...

606 279
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

477 787

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds