fbpx
Kiszone ogórki – proporcje na 4 litrowe słoiki
Img

Gdzie kupić dobre kiszone ogórki kiszone? Kiszone, nie kwaszone! Takich pytań późną jesienią i zimą, zarówno od moich pacjentów jak i czytelników bloga otrzymuję bardzo dużo.
Nie mam pojęcie gdzie kupić bo nigdy nie miałam potrzeby kupowania. Nie powiem Ci gdzie kupić, ale powiem Ci jak samemu w banalnie prosty sposób zrobić własne.

Celowo podaję recepturę na 4 litrowe słoiki abyś już nie miała wymówek że mama czy babcia ma przepis na 40 słoików a Ty takiej ilości nie jesteś w stanie zrobić.
Zrób tyle ile potrzebujesz 😉

 

Składniki na 4 litrowe słoiki:

  • 28 – 30 ogórków gruntowych małych, twardych, jędrnych, świeżych (nie mogą być podwiędnięte)
  • 2,5 litra wody
  • 3 czubate łyżki soli kamiennej do przetworów
  • 12 ząbków czosnku
  • 4 liście chrzanowe z łodygą
  • 2 gałązki kopru z łodygą i kwiatami
  • świeży korzeń chrzanu

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki myjemy. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2 godziny. Słoiki oraz nakrętki myjemy. Dokładnie wycieramy do sucha.
  2. Chrzan obieramy ze skórki. Kroimy w kawałki. Liście chrzanu i koper myjemy. 
  3. Na dnie słoika układamy złożony na pół liść chrzanowy (bez łodygi). Ogórki układamy pionowo w słoiku. Do każdego słoika wkładamy 3 ząbki czosnku oraz wciskamy kawałek chrzanu oraz łodygi liści chrzanowych.
    Wszystko ma być ciasno ułożone aby po wlaniu zalewy nic nie wypłynęło do góry. 
  4. Przygotowujemy zalewę.
  5. Do wrzącej wody dodajemy sól. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.  Gorącą zalewę wlewamy do słoików tak aby ogórki oraz dodatki były dokładnie zaburzone (nic nie może wystawać ponad powierzchnię płynu). Mocno zakręcamy słoiki. Przykrywamy grubym ręcznikiem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia (najlepiej do następnego dnia). Po tym czasie wynosimy weki do zimnej piwnicy lub garażu.

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Drożdżowiec z rabarbarem i kruszonką

31 stopni i piękny dorodny rabarbar w zieleniaku. Nie mogłam się oprzeć i mimo gorąca upiekłam drożdżowca. Wyszedł tak pyszny, Czytaj dalej

Zielone tajskie curry z batatem i wędzonym na zimno łososiem – bez glutenu, jaj, laktozy i białek mleka krowiego

Szybkie, bardzo proste i bardzo sycące danie. Zarówno na obiad, jak i na kolację. Bez glutenu, jaj, laktozy i białek Czytaj dalej

Kurczak pieczony w piwie z warzywami

Takiego kurczaka zapewne jeszcze nie jedliście. Idealnie zamarynowany, zapieczony w piwie co daje mu genialną kruchość i aromat. Do tego Czytaj dalej

Falafele – wegański przysmak

Arabski przysmak. Bezglutenowy, bezmleczny, bezjajeczny. Wegański. Idealny jako przekąska na imprezę, kolacja lub dodatek do lunchboxa. Wbrew pozorom prosty i Czytaj dalej

24 komentarze

Ange76Dodano:  24 sierpień 2020 - 8:57
Cztery słoiki, to u nas idą w niecały miesiąc :) Staram się robić ogórki kiszone na zimę przez cały sezon partiami, a Twój wpis mi przypomniał, ze już pora na kolejną partię :)
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  24 sierpień 2020 - 9:48
Spodziewam się, u nas tak samo ;)
Odpowiedz
AlicjaDodano:  24 sierpień 2020 - 12:23
Witam, świetny przepis! Mieszkam za granica i dość ciężko jest mi zrozumieć sformułowanie „ sól do przetworów”. Co ma Pani na myśli, jest to niejodowana sól, czy o coś innego chodzi? Nie ma u mnie w kraju niczego kiszonego, dlatego jeśli jest to specjalna sól, to musiałabym się zaopatrzyć w Polsce. Pozdrawiam
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  24 sierpień 2020 - 13:24
Chodzi o grubą sól kamienną.
Odpowiedz
MONIKADodano:  24 sierpień 2020 - 12:55
samo zdrowie !
Odpowiedz
WikiDodano:  24 sierpień 2020 - 14:51
Małgosiu,ja nie na temat ogórków,ale może mogłabyś podzielić się swoją opinia. Miałam robione badania krwi i ferrytyna wyszła mi na poziomie 8. Jako,ze mam hashimoto i ogólnie jestem w fatalnej kondycji jeśli chodzi o siły witalne mój lekarz zalecił wlewy żelaza. Czy to bezpieczny sposób leczenia? Nie moge suplementowac żelaza w tabletkach ze względu na stan żołądka. Pozdrawiam!
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  27 sierpień 2020 - 8:51
Wlewy są bardzo dobrym rozwiązaniem jeśli z uwagi na żołądek nie można włączyć doustnej suplementacji ale też trzeba dojść do przyczyny tego że ferrytyna jest tak niska i tę przyczynę wyeliminować. To podstawa bo wlewów nie będziesz robić w nieskończoność.
Odpowiedz
DominikaDodano:  25 sierpień 2020 - 8:37
Czy słoiki mogą być po prostu czyste, czy wymagają wyparzenia? Jeśli tak to jak to zrobić, boję się, że pękną
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  27 sierpień 2020 - 8:45
Nie trzeba ich wyparzać.
Odpowiedz
AlaDodano:  25 sierpień 2020 - 8:56
Pani Małgosiu, błagam o pomoc. Mam zlecone przez lekarza przyjmowanie jodu, selenu i witaminy c. Czy można je przyjmować wszystkie na raz? Na przykład wieczorem? W internecie jest mnóstwo sprzecznych informacji, a lekarz nie powiedział mi tego. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie.
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  27 sierpień 2020 - 8:46
Można przyjmować razem.
Odpowiedz
KarolaDodano:  25 sierpień 2020 - 9:50
Małgosiu, ja tak z innej beczki... Powiedz proszę z jakiej firmy polecasz makarony... Może jakaś srt internetowa?
Odpowiedz
Kasia kDodano:  26 sierpień 2020 - 8:58
Małgosiu, chciałam zapytać o ashwagandhę - zamawiałam kiedyś z polecanego przez Ciebie sklepu, ale przestał działać. Czy wiesz gdzie można kupić produkt dobrej jakości?
Odpowiedz
MONIKADodano:  26 sierpień 2020 - 9:19
nie uwierzycie, ale w Auchan nie było ani ogórków ani kopru ani całej reszty... a chcę zrobić. moje pierwsze własne kiszone ! <3 dziękuję za przepis. Pani Małgosiu a z innej beczki.. chcę zacząć pić siemię lniane (dzięki Pani) bo włosy mimo odzywek, olejowania itp są suche, matowe, bez życia i z fal zrobiły się proste suche puchy.. czy można pić siemię lniane, ale nie mielone tylko ziarenka, nie gotowane na glut tylko zalane gorącą wodą i odstawione przez dzień? czy to nic nie da? nie mam młynka a blender do blendowania glutka mi się zepsuł i czekam na naprawę.. może same ziarenka coś dadzą? będę wdzęczna za odpowiedź :) Cudownego dnia Pani i wszystkim :)
Odpowiedz
AniaDodano:  26 sierpień 2020 - 16:39
Małgosiu z czego może wynikać ogromny głód i spustoszenie w żołądku po zjedzeniu nabiału, w szczególności serków wiejskich, jogurtów, zsiadłego mleka? Nawet już po 30min od zjedzenia? Lub też w ramach drugiego śniadania (gdy po pierwszym śniadaniu nie jestem głodna, jem serek wiejski i od razu jestem głodna po nim)? Wszędzie można znaleźć informacje, że nabiał syci, a ja jestem po nim okropnie głodna i wręcz wydaje mi się, że jeszcze bardziej chce mi się po nim jeść. Jak to możliwe? Dziękuję i pozdrawiam
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  27 sierpień 2020 - 8:52
Aniu nie prowadzę konsultacji w komentarzach.
Odpowiedz
KatarzynaDodano:  26 sierpień 2020 - 16:41
Małgosiu, ja z innej beczki. Czy będą jesienne wersje gotowych diet?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  27 sierpień 2020 - 8:29
Tak. W przyszłym tygodniu.
Odpowiedz
KasiaDodano:  30 sierpień 2020 - 10:12
Małgosiu, robiłam w ten weekend pierwszy raz ogórki kiszone wg Twojego przepisu. Gdy słoiki wystygły, to u góry pojawiła się piana. Wyczytałam, że może zrobić się na niej pleśń i trzeba postawić słoiki do góry nogami. Niestety po kilku godzinach ze wszystkich sloikow zaczęła wyciekać woda... Czy to kwestia nieszczelnych pokrywek (wzięłam używane, ale sprawne i nieuszkodzone) czy poszło coś nie tak z fermentacją? Użyłam zwykłej soli jodowanej, czy to może być problem?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  31 sierpień 2020 - 8:55
Problemem jest użycie zwykłej soli. To musi być sól kamienna do przetworów. Pisałam o tym.
Odpowiedz
Mon74Dodano:  30 sierpień 2020 - 19:52
A można w ten sposób buraki zrobić? Taką mam chęć na buraki kiszone.
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  31 sierpień 2020 - 8:53
Oczywiście.
Odpowiedz
MDodano:  27 lipiec 2021 - 11:19
Czy po zalaniu ogórków należy odwrócić słoiki do góry nogami?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  30 lipiec 2021 - 16:08
Nie ma potrzeby.
Odpowiedz
AnnaDodano:  6 wrzesień 2022 - 20:50
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Tkanka tłuszczowa odkłada Ci się w okolicy jamy brzusznej? Dlaczego tak się dzieje! 

#redukcja #odchudzanie #odchudzamsie #odchudzaniezgłową #redukcjatkankitłuszczowej #redukcjawagi #insulinooporność #hashimoto

Tkanka tłuszczowa odkłada Ci się w okolicy jamy brzusznej? Dlaczego tak się dzieje!

#redukcja #odchudzanie #odchudzamsie #odchudzaniezgłową #redukcjatkankitłuszczowej #redukcjawagi #insulinooporność #hashimoto
...

1587 41
Tradycyjne korzenne pierniczki last minute - gotowe do zjedzenia natychmiast 🍪

Składniki na ok. 60 pierniczków: 
🍪300 gramów masła
🍪250 gramów płynnego miodu
🍪100 gramów cukru
🍪3 żółtka
🍪5 łyżek śmietany kremówki 30%
🍪1 kg mąki orkiszowej typ. 700 lub 650
🍪3 łyżki przyprawy do piernika
🍪łyżka kakao
🍪czubata łyżka cynamonu
🍪2 łyżeczki imbiru mielonego
🍪1 łyżeczka proszku do pieczenia
🍪2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao, imbir i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy z ognia, studzimy.
2. Wystudzoną masę miodową wlewamy do miski. Miksujemy dodając żółtka, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Cały czas miksując dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i sprężyste jak plastelina. Polecam użyć robota planetarnego lub poprosić o wyrobienie mężczyznę o silnych dłoniach.
3. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Rozwałkowujemy partiami na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
4. Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy.

#pierniczki #pierniki #pierniczkiświąteczne #piernikiświąteczne #klimatświąt

Tradycyjne korzenne pierniczki last minute - gotowe do zjedzenia natychmiast 🍪

Składniki na ok. 60 pierniczków:
🍪300 gramów masła
🍪250 gramów płynnego miodu
🍪100 gramów cukru
🍪3 żółtka
🍪5 łyżek śmietany kremówki 30%
🍪1 kg mąki orkiszowej typ. 700 lub 650
🍪3 łyżki przyprawy do piernika
🍪łyżka kakao
🍪czubata łyżka cynamonu
🍪2 łyżeczki imbiru mielonego
🍪1 łyżeczka proszku do pieczenia
🍪2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao, imbir i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy z ognia, studzimy.
2. Wystudzoną masę miodową wlewamy do miski. Miksujemy dodając żółtka, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Cały czas miksując dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i sprężyste jak plastelina. Polecam użyć robota planetarnego lub poprosić o wyrobienie mężczyznę o silnych dłoniach.
3. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Rozwałkowujemy partiami na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
4. Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy.

#pierniczki #pierniki #pierniczkiświąteczne #piernikiświąteczne #klimatświąt
...

1812 134

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej