fbpx
Klarowane masło czyli Ghee. Czym różni się od zwykłego w kostce? Jak zrobić je w domu i jak to się dzieje, że mogą je jeść osoby mające alergię lub nietolerancję na białka mleka krowiego?
Img

Masło klarowane! Co to jest, dlaczego tak często gości w mojej kuchni i czym różni się od zwykłego masła w kostce? Takie pytania otrzymuję bardzo często zarówno tu na blogu w mailach i komentarzach pod postami, jak i od klientów moich diet indywidualnych. Nie da się ukryć, klarowane masło występuje w moich przepisach bardzo często i nie jest to przypadek.

Czym jest Ghee? 

Ghee to określenie masła klarowanego czyli oczyszczonego. W kuchni ajurwedyjskiej i hinduskiej ghee znane jest od stuleci. W Polsce używają go nieliczni. Ja osobiście nie wyobrażam sobie nie mieć go w swojej kuchni.
Klarowanie polega na oczyszczaniu z zanieczyszczeń i białka, a pozbawione zanieczyszczeń masło nie jełczeje (w lodówce może być przechowywane kilka tygodni). Jest lekkostrawne. Dzięki zawartości kwasu masłowego ma działanie łagodzące, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Na stałe powinno zagościć w kuchni osób na dietach lekkostrawnych, mających wrzody, nadżerki przewodu pokarmowego, kłopoty trawienne, problemy ze wzdęciami, zaparciami i bólami/kłuciami w żołądku. Kwas mlekowy zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego, co pomaga odbudować błonę śluzową żołądka. Zawiera także witaminy A, D,E, K czyli wszystkie rozpuszczalne w tłuszczach.
Masło klarowane nadaje potrawom charakterystyczny, specyficzny posmak, którego nie nada żaden inny tłuszcz. Niestety polska kuchnia zrobiła masłu bardzo zły PR, który ciągnie się aż do teraz. Któż z rodzinnego domu nie pamięta kalafiora lub leniwych klusek polanych tartą bułką podsmażaną na maśle lub gniecionych z masłem ziemniaków? Masło większości osób kojarzy się z wielką pupą i wydętym brzuchem, a tak wcale nie jest i być nie powinno.
Nie chodzi o to, aby z tym masłem przesadzać, bo przesadzić można ze wszystkim, ale aby dodawać go właściwe ilości i tam gdzie trzeba.
Jeśli, gotując wegetariańską zupę, uprzednio poddusimy warzywa na maśle, całość niepowtarzalnie zyska na smaku. To sposób Jamiego Olivera, z którego i ja korzystam. Albo risotto. Przecież sekretem smaku tego dania jest właśnie masło, na którym szklimy ryż. Jeśli Wasze dzieci nie chcą jeść kaszy, zeszklijcie ją na klarowanym maśle i przygotujcie na sposób risotto. Zdziwicie się, jak im zasmakuje ten sposób podania. Jajecznica ze szczypiorkiem na klarowanym maśle a na oleju to dwie różne historie.

Jak zrobić klarowane masło w domu i w jakim celu się to robi?

Aby zrobić klarowane masło w domu należy je podgrzać, ale bardzo powoli, aby nie doprowadzić do wrzenia.  Podczas tego zabiegu z masła odparowuje cała woda. Na górze zauważycie także coś w rodzaju białej piany. To białko. Należy je delikatnie zebrać i całość przelać jeszcze abo przez bardzo gęste sito albo gazę.

Z pewnością nie raz zauważyliście, że jeśli wrzucicie zwykłe masło na patelnię i przegapicie moment, ono zacznie się palić. Dlatego nawet raczkujący kucharz wie, że na maśle się nie smaży!
Ale czy to masło się pali? Nie. Na patelni pali się białko. Klarowane masło tego białka już nie posiada, dlatego nie pali się (można na nim smażyć) i nie uczuli osób, które muszą być na diecie bezmlecznej. Kazeiny, czyli białka mleka krowiego, w klarowanym maśle nie ma. To jedyny produkt mleczny dozwolony na diecie bezmlecznej.
Wiele osób nie ma tej świadomości i otrzymując ode mnie dietę bezmleczną z masłem klarowanym od razu alarmuje, że wkradł się błąd. Jakież jest ich zdziwienie i radość kiedy okazuje się że masło w ich kuchni zostaje.

Temperatura dymienia

Klarowane masło ma jedną z najwyższych temperatur dymienia bo aż 235 st. C, dlatego świetnie nadaje się do smażenia.
Dla porównania:

  • olej ryżowy – 250 st. C
  • olej sojowy – 230 st. C
  • rafinowana oliwa z oliwek – 225 st. C
  • rafinowany olej rzepakowy – 205 st. C
  • olej kokosowy – 200 st. C
  • smalec – 200 st. C

Na klarowanym maśle można więc smażyć bez obaw. Ja jednak radzę, aby potrawy smażone jeść naprawdę okazjonalnie. Osobiście jestem zwolenniczką krótkiego obsmażania i potem duszenia.

Przeczytaj koniecznie:
Rola tłuszczu w diecie. Wróg czy przyjaciel? (klik)
Wszystko co powinniście wiedzieć o olejach. Który do smażenia a który na zimno (klik)

195 komentarzy

AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 8:29
Gosiu ja nie na temat
Wlasnie dowiedzialam sie, ze jestem w ciazy. Czego powinnam unikac w diecie a w co wzbogacic? W necie jest pelno tego ale czasami sa to sprzeczne informacje. W jednym pisza ze nie moge makreli wedzonej a np w drugim ze czasami mozna
Chcialabym poznac Twoje zdanie na temat diety
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 8:37
Na wstępnie serdecznie Ci gratuluję. Dbaj o siebie.
W zakładce Trochę Zdrowia masz post o diecie dla kobiet w ciąży. Znajdziesz tam wszelkie informacje.
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 8:40
Dziękuję :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 8:34
A czy można przelać masło przez filtr do kawy? Da się?
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 8:36
Oj nie wiem. Nie mam doświadczenia z filtrami do kawy ale jeśli przeleci przez nie kawa to myślę że i masło też ;)
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 9:32
Jak najbardziej mozna przez filtr do kawy. Ja tak robie i uwazam ze jest to najlepszy sposob. Nic sie niechcianego nie przecisnie :-) Pozdrawiam i zycze milego dnia
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 20:54
Dziękuję Ci ślicznie za wyjaśnienie. .Uwielbiam masło,a to z Mlekovity nie bardzo mi smakuje. Musze jeszcze raz spóbować zrobic sama. pozdrawiam Cię serdecznie.
Joanna KrawczykDodano:  19 Październik 2015 - 11:24
Ja zbieram pianę z góry i potem zlewam powoli masło, żeby wytrącone białko na dnie zostało w garnku. Już nie filtruję.
Odpowiedz
Joanna KrawczykDodano:  24 Wrzesień 2015 - 8:42
Też mam ghee i sobie chwalę. Normalne masło też używam do chleba.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 8:47
Małgosiu, czy jak w teście food detective wyjdzie nietolerancja na mleko krowie to masła ( zwykłego) nie można?
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 9:16
Zwykłego nie z uwagi na to że zawiera białka mleka krowiego. Klarowane natomiast można.
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 9:39
A czy można używać zwykłego do kanapek tylko już do innych potraw nie,z uwagi na to,że białka jest niewiele w maśle), jeśli wyszła nietolerancja na najwyższym stopniu w FD. Poradź proszę Małgosiu.
Dodano:  25 Wrzesień 2015 - 15:07
Jeśli wychodzi wysoka nietolerancja nietolerancja to należy odstawić alergen. W przeciwnym razie organizm reaguje stanem zapalnym.
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 20:55
Dziękuję ślicznie Małgosiu. pozdrawiam Cię serdecznie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 9:03
Czy takie masło klarowane ze sklepu jest ok? Czy unikać?
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 9:11
Mlekovita jest w porządku. Jak nie mam czasu zrobić swojego kupuję właśnie to.
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 10:15
Gosiu, slyszałam/ czytałam opinie na temat Mlekovity i tego, że to nie jest masło klarowane! W sieci roi się od komentarzy podobnych do tego poniżej:
"Produkt tłuszczowy Mlekovity sprzedawany jako masło klarowane nie jest klarowane! Proszę zresztą popatrzeć na opis na pudełku, który nie odnosi się do istoty klarowania, masło jedynie jest określone jako "bezwodne". Zapach, konsystencja i kolor masła odpowiadają temu określeniu ale TO NIE JEST MAŁO KLAROWANE. Wbrew definicji masła klarowanego, produkt Mlekovity jest podgrzanym masłem i przelanym do kubków. Być może, rzeczywiście jest bezwodny czyli zawiera tylko 0.2% tłuszczu ale zawiera białka mleka krowiego (białe szumowiny zbierające się na powierzchni podgrzanego masła) a to powinno być oddzielone oraz osad (zbierający się przy dnie), którego również nie powinno zawierać masła rzeczywiście klarowane. Czyli to co jest sprzedawane przez Mlekovitę jako masło klarowane nie nadaje się do użytku przez osoby uczulone na białko mleka krowiego oraz laktozę i nie nadaje się do smażenia, prawdę mówiąc nie nadaje się do jedzenia!!
Słyszałaś o tym? Które sklepowe masło klarowane polecasz?
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 10:42
Nie mam takich informacji. To trzeba by było sprawdzić u źródła czyli u producenta.
Akurat mam opakowanie masła z mlekovity w domu bo nie miałam czasu zrobić ostatnio sama i w składzie mamy 98,8 % tłuszczu czyli 0,2 % to składniki pozostałe.
Zgodnie z etykietą w skład tych 0,2 % wchodzi 0,1 % węglowodany i 0,1 % białko. Węglowodany to laktoza, wiadomo.
Dla mnie skład jest w porządku. 0,1 % to jedna setka czyli śladowa ilość. Białka w 100% trudno jest usunąć i robiąc ghee w domu też ta jedna setna jeśli nie więcej zostanie.To nie jest ilość która uczuli. Moja szwagierka jest uczulona na białko mleka krowiego, używa tego z mlekovity i nic jej nie jest. Wielu moich klientów którzy nie chą robić sami także.
Ja jak go używam, nie mam żadnych szumowin na wierzchu więc nie wiem skąd ta opinia.
Absolutnie nie reklamuję tego masła więc nie chcę aby za chwilę pojawiły się komentarze atakujące. Zwyczajnie zostałam zapytana więc odpowiedziałam. Sprawdziłam przed chwilą w necie że klarowane z mlekovity poleca Ania Lewandowska a to osoba która myślę sprawdza wszystko aż nadto.
Prawnie zabronione jest oszukiwanie klienta więc jeśli ktoś uważa że produkt na którym tak jak w tym przypadku jest napisane "klarowany" a klarowany nie jest powinien zgłosić tę sprawę do UOKIK.
Joanna KrawczykDodano:  24 Wrzesień 2015 - 15:35
Ja kupuję ghee, dostanie się w każdym sklepie ze zdrową żywnością ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 9:10
Gosiu, a czy podczas odzwyczajania sie od cukru nalezy tez zrezygnowac z owocow?
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 9:11
Nie, nie, owoce jemy. Nie jemy tylko słodyczy i cukru.
mala miDodano:  24 Wrzesień 2015 - 9:55
A jak dlugo organizm odzwyczaja sie od cukru? Czy po tym czasie zniknie ochota na słodkie?
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 10:50
Odzwyczajanie trwa ok. 3 miesiące i po tym czasie odchodzi ochota na słodkie. Mnie osobiście kompletnie nie ciągnęło a po zjedzeniu kawałka ciasta miałam mdłości.
mala miDodano:  24 Wrzesień 2015 - 11:05
A czy z czasem bedzie jakos latwiej? Na razie dopiero tydzien za mna? Ciezko ale walcze ;) Czy aby zadzialalo trzeba kompletnie zrezygnowac na te 3 miesiace? czy wolno sporadycznie np kostke gorzkiej czekolady, czy lepiej nie?
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 11:12
Czyli owoce suszone teże można? :-)
Ufff ;-)
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 12:58
Czyli owoce suszone teże można? :-)
Ufff ;-)
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 15:00
mala lepiej nie
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 16:19
Nie jem słodyczy od kilku dni, chcę je ograniczyć. jestem uczennicą, raczej aktywną, i tu moje pytanie czy mogę sobie czasem zjeść kawalek murzynka (cukier ograniczylam do 3/4 szkl. zamiast 2) albo ciastka owsiane bez pieczenia z suszonymi owocami i miodem? :) trudne bedą te 3 miesiące ale będę próbować :)
Patrycja CzerniakDodano:  24 Wrzesień 2015 - 17:37
Co do odzwyczajania od cukru, czy podczas tego okresu należy również zrezygnować ze słodzenia kawy i herbaty? Herbatę jeszcze wypiję bez cukru ale kawy sobie nie wyobrażam :(
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 19:45
Kawę polecam posłodzić ksylitolem. W smaku niczym nie różni się od zwykłego a nie zakwasza i działa bakterio i grzybobójczo.
Odpowiedz
Magdalena SzarotDodano:  24 Wrzesień 2015 - 9:15
Masło klarowane jest w mojej kuchni od kiedy śledzę Twojego bloga ale nie wiedziałam, że ma aż takie pozytywne działanie,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 9:22
Małgosiu, używam masła klarowanego kupowanego w Biedronce. Czy jego skład jest w porządku? Pewnie miałaś okazję spotkać się z tym produktem.
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 10:54
A czy to nie jest mlekovita czasem?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 9:22
Gosia a jakie Ty kupujesz masło klarowane? Są jakieś kruczki na które powinniśmy zwrócić uwagę? Czy tu też jest tak jak z olejami, że jak się nie znasz to sobie zaszkodzisz bo producent pisze co chce? Może tak, jaki powinien być skład takiego klarowanego masła? :)
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 10:55
Przeważnie robię sama. Czasem jednak jak skumuluje mi się praca bo i diet dużo i spotkania i jakiś post tematyczny do którego muszę zanurzyć się w książkach i akurat masło mi się kończy a potrzebuję to kupuję Mlekovita. Dla mnie skład ma w porządku.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 9:25
Malgosiu czy przy candidia mozna Twoje placuszki z cukinii?
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 10:53
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 9:43
Małgosiu,
Jakie mleko, krowie czy może inne i w ogóle nabiał oraz w jakich ilościach dziennie powinny spożywać dzieci, moje to 9 i 6 lat. Wspomnę, że jedzą to co my rodzice, a my to co ty proponujesz. Czy podajesz swoim dzieciom witaminę D w okresie jesienno- zimowym?
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 10:53
Tak podaję witaminę D. Już zaczęłam od połowy września.
Co do nabiału to nie trzeba codziennie. Warto aby dobrze zbilansować w ramach tygodnia.
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 13:03
Gosiu ja podaję mojemu 2 latkowi tran. Czy dodatkowo powinnam suplementowac Wit D w kapsułkach?
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 14:58
Jak podajesz tran to już nie ponieważ one na ogół są wzbogacane witaminą D.
AnonimowyDodano:  28 Wrzesień 2015 - 12:50
Gosiu, czy mogłabyś mi podpowiedzieć ile kropel Wit D (Devikap) Twoim zdaniem powinno podawać się dzieciom w wieku 7 lat. Pytałam naszą doktor pediatrę, ale powiedziała, że tylko 1 kroplę. Według mnie jest to zdecydowanie za mało...A jak Ty myślisz? i w jakiej wysokości suplementujesz ją swoim dzieciom? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, bo mam chorowite bliźniaczki. Pozdrawiam, Dorota
Dodano:  28 Wrzesień 2015 - 19:27
Nie wiem jak to jest z dawkowaniem devikapu ale dziecka 4+ norma to 10 ug.
AnonimowyDodano:  29 Wrzesień 2015 - 10:22
Odradzam stosowanie devicapu -proszę sprawdzić skład.
AnonimowyDodano:  2 Luty 2016 - 21:26
Kochani najnowsze wytyczne mówią, że 10ug to za mało. Dzieci w wieku 1-18 lat powinny przyjmować 600-1000 j.m wit D dziennie (wystarczy wpisać w google "witamina D nowe wytyczne) co oznacza że tran (np Mollers - 5 ml = 400j.m wit D) należy dodatkowo suplementować wit D. Witaminę podajemy cały rok chyba, że jest bardzo słoneczny dzień i dziecko dużo przebywa na dworze (oczywiście nieposmarowane kremem z filtrem)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 9:47
Malgosiu kilka dni temu na fb dodalas zdjecie mieszanki do Granoli, dzisiaj chcialam kupic alebnie moge znalezc tego posta Podpowiedz gdzie szukac
FitStudentkaDodano:  24 Wrzesień 2015 - 15:03
Polecam po prostu wpisać w google : granola qchenne inspiracje i wyskoczy ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 9:49
A ja mam pytanie odnośnie daty przydatności masła klarowanego. Czy po upływie ważności trzeba je koniecznie wyrzucić czy można go jeszcze jakiś czas używać? Mieszkam tylko z chłopakiem i bardzo rzadko go używałam i właśnie się zorientowałam,że jest już przeterminowane :D
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 10:51
Niestety po terminie przydatności nie jest zdatne do spożycia.
Jeśli używasz mało masła klarowanego polecam zrobić samemu z kostki masła zamiast kupować duże opakowanie sklepowe.
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 11:11
No wlaśnie, a jak długo można korzystać z domowego masła klarowanego zrobionego z całej kostki. Ja do tej pory robiłam to masło, ale tylko w ilości potrzebnej do danej potrawy.
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 14:59
Oj coś Ty. I chciało Ci się tak za każdym razem?
Jak zrobisz klarowane z jednej kostki to i 2 miesiące może stać.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 10:17
Dzień dobry. Czytałam, że ghee powinno się przygotowywać z dobrej jakoś masła, czyli jakiego? Gdzie takie kupić. Dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam Magda
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 10:23
Tak. Trzeba uważać na wszelkie maślane podróby. Musi być masło extra. Cena ma tu duże znaczenie. Kostka masła (200 gramów) nie powinna kosztować mniej niż 3,5 zł.
Nie wiem z jakiego jesteś regionu ale polecam osełkę, masło ze strzałkowa, garwolińskie, zambrowskie.
M.Dodano:  25 Wrzesień 2015 - 11:01
Łaciate?
Dodano:  25 Wrzesień 2015 - 15:02
Nie znam tego masła. Jeśli to masło bez dodatków to tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 10:29
Małgosiu przepraszam że nie w temacie, ale kiedyś rzucił mi się w oczy Twój jadłospis na którym było wyszczególnione kiedy i o jakich porach jeść posiłki, przekąski i kawę pić. Jednak teraz za nic nie mogę tego znależć. Proszę o pomoc, może podrzucisz link?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 10:33
Gosiu ratuj prosze.. podejrzewam u siebie ciążę (nareszcie:)) i właśnie mnie dopadło przeziębienie...co mogę w tym wypadku jeść, pić..np od bólu gardła??

Ania
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 10:59
A to gratuluję kochana.
Sok malinowy + awokado+ natka pietruszki + czosnek + cebula i duuuużo soków warzywno owocowych.
Czosnek i cebula działają bakteriobójczo. Do dziś pamiętam jak będąc w ciąży z córką a ciążę miałam zagrożoną, złapałam przeziębienie i jadłam czosnek. Śmierdziałam na kilometr ;)
Natka pietruszki to chlorofil i witamina C.
Sok malinowy działa naturalnie przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo.
Awokado to dobre źródło kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 które zmniejszają stężenie pochodnych prozapalnych.
Soki są po to aby nasycić się witaminami bo te z soków są bardzo szybko przyswajalne no i odkwaszają a stany zapalne nie lubią organizmów odkwaszonych.
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 11:02
Dziękuję Ci bardzo za rady :) jesteś fenomenalna :*
AnonimowyDodano:  27 Wrzesień 2015 - 23:02
A mnie lekarze zabraniali w ciąży spożywać sok malinowy, ponieważ ponoć zawiera ten sam składnik co aspiryna, która właśnie w ciąży jest zabroniona..
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 11:13
czy mozna maslem klarowanym smarowac pieczywo (mam candide)?
czy w przepisie na sliwki pod kruszonka (ogolnie wypiekach z dodatkiem masla czy margaryny )mozna zastapic maslo maslem klarowanym?
Justyna
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 15:01
Tak w obydwu przypadkach ale przy candidzie w I etapie (pierwsze 3 miesiące) śliwek nie można.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 11:21
Małgosiu, kiedyś pisałaś o tym by jeść duże objętościowo posiłki na redukcji. Czy np. mix sałat taki z Biedry + pomidor lub dwa+ rzodkiewki to właśnie taki duzo objętościowo posiłek---------II śniadanie w pracy?
Albo warzywa na patelnię 450 g + 50g kaszy+ kawałek piersi kurczakowej na obiad?
Albo miks sałat+ pomidory+kulka mozarelli?

Widziałam Twój lunch czyli jak dla mnie II śniadanko na fejsie-------plasterek tortilli+szpinak--------mała porcja to była jak dla mnie............:(( najesz się tym na ile godzin?
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 15:04
Tak.
Ten posiłek na FB to była taka lunchówka przekąskowa.
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 15:06
uffff bo juz myślałam ze tak mało jesz:)) a ja cały wór sałaty..
dzieki
Odpowiedz
PaulaDodano:  24 Wrzesień 2015 - 12:43
A jakie masło kupujesz zeby je później klarować? Czy to obojętne czy są jakieś lepsze lub gorsze masła w kostce?
Odpowiedz
Ewelina DDodano:  24 Wrzesień 2015 - 13:05
Witaj Małgosiu ja z innym tematem.

W dniu 17.08.2015 wysyłałam formularz ale 04.09.2015 wysłałam ponownie formularz z załączeniem poprzedniego ze względu na pojawienie się pewnych okoliczności. W związku z tym mam pytanie czy dostanę dzisiaj wycenę na maila czy muszę czekać do następnej wyceny?
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 15:03
Przesunęłaś się zatem w kolejce. Z jakiego maila wysyłałaś to Cię znajdę ?
Ewelina DDodano:  24 Wrzesień 2015 - 15:29
Własnie wysłałam do Ciebie wiadomość ale na Twojego podstawowego maila: qchenneinspiracje@gmail.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 13:38
Uwielbiam twoje artykuły. Podziwiam twoją wiedzę na temat żywienia.
Mój mąż jest sportowcem. Chciałabym podszkolić swoją wiedzę na temat zdrowego żywienia.
Czy mogłabyś polecić najlepsze książki na temat zdrowego odżywiania, dietetyki i suplementacji?

Z góry bardzo dziękuje! :)
Agson AgsonDodano:  25 Wrzesień 2015 - 12:43
podbijam temat :) też jestem ciekawa z jakich książek korzystałaś i gdzie ich szukałaś (biblioteki, księgarnie) jako fundament wiedzy dietetyka.

W necie jest bardzo dużo informacji, jednakże są one wybiórcze, ogólne, niekiedy sprzeczne. Może korzystasz z jakiegoś portalu naukowego, którego jesteś pewna informacji?

W listopadzie rozpoczynam kurs dot. dietetyki na UOUW, ale już od dłuższego czasu staram się pogłębiać swoją wiedzę.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 14:55
Gosiu do wypieku chleba uzywam maki z Lubelli- specjalna do chleba. Sklad: pszenna, zytnia, orkiszowa w rownych proporcjach. Tej pszennej nie bedzie za duzo?
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 15:05
A jest napisane procentowo ile której?
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 15:09
niestety nie ale chleb wychodzi w miare ciemny i jest ciezsza niz zwykla pszenna
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 15:28
Hej Gosiu sama robie maslo w domu ze smietany. Czy z takiego masla tez moge zrobic klarowane ?
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 16:39
No pewnie.
Odpowiedz
Maja WierzbickaDodano:  24 Wrzesień 2015 - 19:06
bardzo lubie posmak masła klaowanego
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 19:18
Gosiu, potrzebuje Twojej opinii.

Mam problem z okresem - miesiączkuję mniej więcej co 2 miesiące. Trwa to już ponad 2 lata. Mam niedoczynność tarczycy, pomimo zażywania leków okres się nie unormował. Oprócz tego mam też stwierdzoną hiperprolaktynemię czynnościową oraz niewydolność jajników typu 1 (mam bardzo niskie hormony płciowe, przyczyna będzie za niedługo badane testem z GnRH). Czy myślisz, że może to być spowodowane dietami? Kilka lat temu bardzo przytyłam (niedoczynność), odchudzałam się więc różnymi dietami - z wyłączeniem tłuszczy. Udało mi się schudnąć wtedy, ale zaczęłam się interesować zdrowym odżywianiem i włączyłam na nowo tłuszcz do diety. Jem jajka, orzechy,tłuste ryby, siemię, używam oleju kokosowego, rzepakowego, lnianego, masło, itd. Od kilku miesięcy mam też problem z cerą - mam pełno grudek podskórnych na czole i brodzie (mam wrażenie, że stało się to gdy mocno ograniczyłam w diecie nabiał - chciałam sprawdzić, czy moje problemy jelitowe wynikają z jedzenia nabiału -cera się pogorszyła i tak jest do teraz - pół roku już; mięso drobiowe jem raczej rzadko). Jeśli chodzi o moją dietę, to nie jem przetworzonej żywności, dużo owoców, warzyw, węglowodany złożone, itd. ).
Proszę, napisz, co o tym myślisz.
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 19:47
Jeśli dieta jest prawidłowa a z Twojego opisu wynika że jest to problemu należy szukać w hormonach. Są przypadki których nie da się uregulować inaczej jak lekami.
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 20:04
hej, mam pytanie do Ciebie Gosiu lub to Koleżanki powyżej , Czy może znacie jakiegoś dobrego endokrynologa ? Mam problem z miesiączką a raczej jej brakiem już od dłuższego czasu, trafiłam do pewnej Pani Endokrynolog która dała mi skierowanie (nieoczynność tarczy i problemy z hormonami ) do szpitala i czekam już dobry miesiąc i nadal cisza a czas leci.. nikt nie potrafi mi pomóc ..błagam o jakiś kontakt do dobrego lekarza - nawet prywatnie - pieniądze się nie liczą w sytuacji zdrowia - jestem załamana niemocą naszej służby zdrowia i to że jestem odsyłana ..Proszę Was dziewczyny o pomoc
JoannaDodano:  28 Wrzesień 2015 - 22:37
@Anonimowy, skąd jesteś? Znam dobrą endokrynolog (sama się u niej leczę) w Warszawie. Jeśli jesteś zainteresowana, daj znać! zgadamy się :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 19:31
Gosiu, czy jak zrobię jarmuż na parze wieczorem, to następnego dnia będzie dobry do spożycia ?
Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 19:46
Nie bardzo.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 19:56
Po maśle dostaję okropnych pryszczy, po olejach roślinnych wręcz odwrotnie, wszystko znika z twarzy. Czy masło klarowane też powodowałoby taki wysyp jak po zwykłym maśle?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 20:31
Pani Małgosiu odbiegnę trochę od tematu, mam takie pytanie jakie ma Panie zdanie odnośnie wafli ryżowych??? Można czasem zjeść je posmarowane serem twarogowym? Tak na lekką kolację? Pozdrawiam
Dodano:  25 Wrzesień 2015 - 8:40
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 21:20
Stosuje dietę na poziomie 1700kcal., ułożona przez znajomego dietetyka. Słyszałam gdzieś, ze jeśli się ćwiczy to powinno się dodawać przepalone kalorie. Ja ćwiczę po 50 min 5razy w tygodniu. Czy w te dni mam jesc więcej, mimo redukcji? Czyli około 1900kcal?
Dodano:  25 Wrzesień 2015 - 8:44
Aby ocenić czy wartość którą otrzymałaś jest wartością prawidłową musiałabym znać Twoje wymiary, wagę, wiek etc. Dla mnie kalorie nie są wyznacznikiem a proporcje diety.
Diet od dietetyków to ja się już naoglądałam masę bo co rusz mi klienci podsyłają i jak wrzucam je sobie w mój program to na ogół się wszystko rozjeżdża. Nie chcę tu umniejszać czyjejś pracy ale ja zawsze patrzę dwa kroki do przodu i dla mnie kluczem są proporcje właśnie po to aby dieta była skuteczna długofalowo i odchudzanie było efektywne i trwałe bo schudnąć to nie sztuka ale utrzymać wagę.A tu liczą się proporcje diety.
Jeśli trenujesz to posiłek potreningowy jest wskazany. Pisałam o tym oddzielny post.
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 23:36
Mam 18 lat, 166 cm wzrostu 70 kg.
AnonimowyDodano:  28 Wrzesień 2015 - 13:46
Ile powinnam jeść przy takiej wadze aby schudnąć? Ile ćwiczyć? W dni kiedy ćwiczę powinnam jeść więcej? O ile?
AnonimowyDodano:  28 Wrzesień 2015 - 21:28
bardzo proszę o odpowiedź , nie mam sie kogo poradzić w tej sprawie
AnonimowyDodano:  29 Wrzesień 2015 - 8:47
No przecież masz znajomego dietetyka to co Małgosi głowę zawracasz?
AnonimowyDodano:  29 Wrzesień 2015 - 9:08
Jak widać Małgosia sama napisała, ze już diet od dietetyków się naogladala i nie każda jest "dobra", wiec ja też nie mam pewnosci, czy moja jest prawidłowa. Małgosia się bardzo dobrze na tym zna i przy jej pomocy schudło dużo osób. Moj znajomy dietetyk dopiero zaczyna zajmować się dietetyka, wiec nie mam pewnosci, ze proporcje są dobre. Zawsze lepiej zapytac osoby, ktora ma z tym styczność na codzien,bo w przeciwnym razie można narobić sobie problemów, choćby w postaci zaniku miesiączki.
Dodano:  29 Wrzesień 2015 - 11:30
Poczytaj posty z cyklu NZP - znajdują się w zakładce Przykładowe Jadłospisy oraz zakładkę Bądź Fit.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 22:15
Czy można smażyć na gęsim smalcu?
Dodano:  25 Wrzesień 2015 - 8:40
Można bo ma wysoką temperaturę dymienia tak jak i smalec wieprzowy. To tłuszcze nasycone więc będą miały wysoką temperaturę dymienia.
Mnie osobiście jednak smalec obrzydza i nie smażę na nim.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Wrzesień 2015 - 22:43
Gosiu czy jestes w stanie okreslic ile mniej wiecej wychodzi kromek z Twojego chleba?
Dodano:  25 Wrzesień 2015 - 8:38
Oj nie wiem ale dużo.
Odpowiedz
Karolina F.Dodano:  24 Wrzesień 2015 - 23:12
Gosia, czy dotarł do ciebie mój formularz ? Wysłałam go 18 sierpnia i czekałam dzisiaj na odpowiedz i niestety nic nie otrzymałam. Pozdrawiam
Dodano:  25 Wrzesień 2015 - 8:38
Z jakiego maila?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 8:24
Uwielbiam Twoje posty :) napiszesz coś o anemii jak się jej pozbyć bez lekarstw i co jeść ? Co łączyć?
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 9:12
Jest w zakładce trochę zdrowia http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/09/wydadaja-ci-wosy-jestes-zmeczona.html
Judyta KapicaDodano:  25 Wrzesień 2015 - 9:49
Już chyba było a anemii. Poszukaj w zakładce Trochę Zdrowia
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 13:23
http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/09/wydadaja-ci-wosy-jestes-zmeczona.html
Odpowiedz
Gopro Hero 4Dodano:  25 Wrzesień 2015 - 9:18
Naprawdę bardzo interesujący post!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 10:10
Gosiu czy robisz juz formularze z polowy sierpnia?bo nic jeszcze nie mam..
Dodano:  25 Wrzesień 2015 - 15:03
Pewnie. A z jakiego maila wysyłałaś?
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 16:19
justyna_glozak@interia.eu
Dodano:  28 Wrzesień 2015 - 9:13
Napisałaś odpowiedź, popędzającą mnie, na tego maila 11 września i w kolejce Twój formularz wskoczył na 11 września. Dziś wyślę Ci wycenę.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 11:24
Po urodzeniu dziecka bardzo schudłam oczywiście nie jedząc :) W jaki sposób teraz zwiększyć ilości jedzenia (oczywiście mówimy o zdrowym odżywianiu a nie powrocie do starych nawyków) i równocześnie utrzymać wagę?
Dodano:  25 Wrzesień 2015 - 15:05
Oj to rozległy temat. Wejdź w zakładkę Przykładowe Jadłospisy i tam przeczytaj dwa pierwsze posty NZP.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 12:55
Bardzo się cieszę, że udało mi się trafić na Pani bloga, od kilku dni śledzę go z wielkim zainteresowaniem. Od dwóch tygodni staram się odżywiać zdrowo. Przerzuciłem się na pięć posiłków dziennie, zaczynając śniadaniem około dziewiątej. Do tej pory zaczynałem posiłki bardzo późno i objadałem się na noc, co niestety przyniosło efekty. Jestem mężczyzną, mam 25 lat, 174 cm wzrostu i 78 kg wagi ( nie mogłem uwierzyć, gdy stanąłem na wadze, coś strasznego! ). Mimo to sylwetkę mam dość szczupłą, jeszcze w liceum byłem chudzielcem. Problemem jest wystający brzuszek i oponki, których bardzo chcę się pozbyć. Zauważyłem, że wypowiadają się tu głównie panie, stąd moje pytanie: czy płeć ma jakieś znaczenie jeśli chodzi o kalorie? Daję sobie radę bez napojów, słodyczy, chipsów, cukru i soli, nie podjadam też między posiłkami, chociaż muszę przyznać, że często w żołądku czuję ssanie, szczególnie wieczorem mnie skręca. Czy dwie kromki chleba na śniadanie i kolację to nie za mało? Zawsze śniadania przychodziły mi z trudem, rano żołądek był ściśnięty. Ile właściwie kalorii powinienem spożywać dziennie? Bardzo lubię mleko, czy mogę sobie pozwolić codziennie na jeden kubeczek? Chciałbym również dowiedzieć się, co z piciem wody. Ponoć pomaga pozbyć się głodu, lecz z drugiej strony słyszałem, że blokuje działanie kwasów trawiennych. Jak to właściwie z nią jest? Czy powinienem pić przed czy po posiłkach, w jakich odstępach czasu?

Pozdrawiam Panią serdecznie, czuję, że ten blog stanie się dla mnie kulinarną inspiracją! :)

Kamil
Dodano:  25 Wrzesień 2015 - 15:10
Kamil poczytaj zakładkę Przykładowe jadłospisy. Tam są posty z cyklu NZP - najczęściej zadawane pytania.
Zasady są takie same dla wszystkich jeśli chodzi o radzenie sobie z pokusami etc.
W żywieniu liczy się regularność i dobrze skomponowane dania.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 13:22
Gosiu, piszasz ze należy spożywać dużo warzyw, ze odkwaszają. Ja zauwazyłam ze jesz głównie cukinie i paprykę oraz marchew i sałaty.
Jakie inne warzywa jeść i jak je przyrządzać by nie traciły wartości?
Dodano:  25 Wrzesień 2015 - 15:00
Jem cały wachlarz warzyw.
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 15:19
To może podaj jakieś przepisy z innymi warzywami. plissssss:DD
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 13:33
Czy 1g/1kg masy ciała tłuszczu dziennie to prawidłowa podaż?
Dodano:  25 Wrzesień 2015 - 14:56
To zależy dla kogo. Średnio przyjmuje się widełki 0,8 do 2 gramów.
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 20:19
Dla 21letniej kobiety, aktywność fizyczna 4-5 razy w tygodniu :)
AnonimowyDodano:  28 Wrzesień 2015 - 13:46
Małgosiu, jaką ilość tłuszczu takiej osobie byś zaproponowała?
Dodano:  28 Wrzesień 2015 - 19:22
Jakie wymiary? Wzrost, waga ? Jakie doświadczenia z dietami, odchudzaniem?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 13:37
Mam pytanie troche nie na temat ale bede wdzieczna za odpowiedz. Ostatnio robilam test Food Detective i mialam klopoty z pobraniem krwi z palca. Nie moglam napelnic tej 'proboweczki'. Mialam wrazenie ze moja krew jest bardzo gęsta a przy wyciskaniu krwi z tej probówki zrobil mi sie taki skrzep i przez to nie wiem czy wynik jaki mi dal test jest prawidłowy. Nie wyszla mi zadna nietoleracja.
Dodano:  25 Wrzesień 2015 - 14:59
Palec musi być odpowiednio przygotowany. Albo należy masować opuszek albo trzymać przez 5-10 minut palec w ciepłej wodzie. Chodzi o to aby zwiększyć przepływ krwi w tych okolicach.
Jeśli test został wykonany nieprawidłowo będzie to widoczne na polu kontrolnym.
Joanna KrawczykDodano:  25 Wrzesień 2015 - 15:04
Krew pobiera się strasznie do tej plastikowej pipetki. W instrukcji jest taka kapilarka, a ja miałam z plastiku. Raz mi się nie udało, za drugim razem musiałam dodatkowo nakłuć palec igłą od strzykawki, ale i tak w pipetce zrobił mi się skrzep. We wszystkich filmikach pojawiała się taka ładna kropelka krwi, a mi się lała krew po palcu. Zdenerwowałam się i wkropiłam trochę krwi prosto do butelki. W wyniku test pozytywny wyszedł mi o średniej intensywności i nie wyszła mi żadna nietolerancja.
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 19:37
gęsta krew to wynik spożywania zbyt małej ilości płynów. Kiedyś pielęgniarka mnie porządnie obsunęła, bo nie mogła pobrać mi krwi. Poinformowała o zagrożeniach związanych z gęstością krwi. Od tego czasu piję minimum 1,5 litra
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 14:09
Małgosiu ja troche nie na temat. Jestem uzależnina od słodyczy, to już wiem i staram sie z tym walczyc ale mizernie mi idzie. Czy łykanie bio-chromu może zmniejszyć ochotę na słodkie?Po jakim czasie stosowania można zauważyć różnicę?
Dodano:  25 Wrzesień 2015 - 14:55
Tak ale po jakim czasie to nie wiem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 14:48
Gosiu a czy sok pomarańczowy 100% z miąższem z Tymbarku w kartonie ma tyle samo witamin co taki świeżo wyciskany? Jest bez dodatku cukru.
Dodano:  25 Wrzesień 2015 - 14:55
Wartości nie będzie miał tych samych, świeży to świeży ale jest ok.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 16:27
A czy przy odzwyczajaniu sie od slodkiego trzeba zrezygnowac również ze stewii?
Dodano:  28 Wrzesień 2015 - 9:14
Warto ograniczyć.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 16:34
Malgosiu, kupiłam naturalne, gorzkie kakao. Ale otwierając je, zdziwilam się. Jest jasno brązowe, w smaku dziwne, czy to o czymś swiadczy?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 18:58
Małgosiu jak chce utrzymać wagę i mieć lepszą kondycję to czy wystarczą ćwiczenia 20-30 minut dziennie ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 19:12
Chcw poprawic sobie odpornosc pijac wodę z miodem i cytryną:) Jak przechowywać drugą jej połówkę?
Dodano:  28 Wrzesień 2015 - 9:15
Zawiń w papier i do lodówki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 20:29
Świetny blog mam trochę pytanie nie na temat.Jak to jest w mojej klasie jak obserwuje na przerwach je się głownie białe pieczywo słodycze a każdy cały czas wygląda tak samo (nie tyje)zresztą wiele osób tak ma??
Dodano:  28 Wrzesień 2015 - 9:17
To się z czasem zmieni. Metabolizm młodych osób działa bardzo dobrze i wiele wybacza. Niestety często przychodzi za to zapłacić po 30-tce. No i dla zdrowia nie jest to obojętne.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 21:22
Najpierw sie objadalam, później głodzilam. Doszla ortoreksja. Obecnie czytam Pani bloga jem 5x dziennie ale doszły napady kompulsywne. Z czego to wynika? Często myślę co zjem kiedy ile co jeszcze zjeść . Nie daje rady. Nie potrafie nie myśleć o jedzeniu spalaniu liczeniu 3-4 godzin od posiłku i piciu pomiędzy. Muszę zrezygnowac z czytania myślenia o jedzeniu. By nauczyć się normalne funkcjonowac
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2015 - 23:36
Gosiu, mam trochę inne pytanie. Co sądzisz o waflach sunny corn i ich składzie? Jadłaś? Jadasz? Ja od wielkiego dzwonu sobie pozwalam je zjeść, zazwyczaj kiedy mało czasu na wartościowy posiłek, a jestem osobą która raczej stara się utrzymać wagę niż schudnąć.
Dodano:  28 Wrzesień 2015 - 9:11
Od czasu do czasu ujdą ale nie polecam na co dzień. Kukurydza jest kaloryczna i te wafle chyba są dosalane z tego co kojarzę.
Odpowiedz
StarfitDodano:  26 Wrzesień 2015 - 10:05
Mam pytanie o mleko bez laktozy i mleka roślinne. Słyszałam , że mleko krowie to fuj samo zło i żeby nie stosować. Mleko bez laktozy to jest ok? Mleka roślinne wiem że są polecana ale są drogie a ja i moja rodzina używamy dużo mleka . To bez laktozy w biedronka nie jest takie drogie ale czy mogę je kopiować zamiast roślinnego?
Dodano:  28 Wrzesień 2015 - 9:06
To wszystko zależy w jakim celu. Laktoza to mleczny cukier więc mleko bez laktozy to po prostu mleko bez cukru mlecznego. Dlaczego uważasz że mleko krowie to cytuję "fuj samo zło" a mleko bez laktozy już jest ok? To co wg. Ciebie jest złe w mleku? Laktoza czy coś innego?
Jeśli nie masz nietolerancji laktozy to nie ma powodu odstawiać mleka.
StarfitDodano:  28 Wrzesień 2015 - 15:24
Małgosiu, są różne teorie na temat mleka krowiego jedni mówią , że jest ok a inni, że oblepia przewód, jelita, tworzy się coś w jelitach. W sklepie ze zdrową żywnością pani jak usłyszenia szałas , że pije mleko krowie to powiedziała " apsolutnie nie wolno bo......"
Dodano:  28 Wrzesień 2015 - 19:19
Pomyśl logicznie. Gdyby mleko było aż takim złem ludzkość nie dożyłaby 2015 roku.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej