Klasyczna zupa grzybowa z niewidzialnymi grzybami – wegetariańska

Klasyczna, tradycyjna zupa grzybowa. Taka jaką pamiętam z dzieciństwa. Z startymi warzywami, delikatnym makaronem, ale bez widocznych grzybów.
Rozgrzewająca, sycąca i do tego bardzo aromatyczna.
Niebawem zacznę Was raczyć wiosennymi przepisami, ale póki chmury i chłód za oknem, chciałam podzielić się z Wami tym przepisem.
Jestem pewna że ta zupa skradnie Wasze serca 😉
Co dla wielu ważne, zupka jest wegetariańska. Gotowana na wodzie, choć możecie użyć wywaru z warzyw.

Wskazówki praktyczne:
Leśne grzyby mrożone, tak jak mówiłam ostatnio na instastory, kupicie w sklepie z owadem. W składzie 100% podgrzybki więc nie ma obaw 😉   
Czy można zrobić ją z pieczarkami? Teoretycznie tak, choć smak nie będzie tak intensywny jak w przypadku grzybów leśnych.

Kaloryczność:
Porcja zupy ma ok. 170 kcal 

Składniki na ok. 6-7 porcji zupy:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • pół białej część pora
  • dwie czubate łyżki masła 
  • 250 gramów mrożonych podgrzybków
  • mała cebula
  • szklanka makaronu “kolanka”
  • 2 litry wody
  • łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby rozmrażamy. Na łyżce masła szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy grzyby (w całości). Przesmażamy 10 minut, na małym ogniu często mieszając.
  2. Na drugiej łyżce masła przesmażamy starte na tarce warzywa oraz pokrojonego drobniutko pora. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liście laurowe. Zalewamy wodą. Gotujemy namalutkim ogniu przez 30 minut.
  3. Do grzybów dodajemy 2 chochle wywaru. Blendujemy na gładziutką masę. Dodajemy do garnka razem z makaronem. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą. Odstawiamy na 10 minut (w tym czasie makaron “dojdzie”). Gotową zupę posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.  
    Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy trochę wody.

Klasyczna zupa grzybowa z niewidzialnymi grzybami – wegetariańska
3.9 (78.18%) 11 votes

22 komentarze

kasiaDodano:  4 Marzec 2019 - 8:48
porcja to 400 ml?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Marzec 2019 - 8:52
Tak.
Odpowiedz
Kasia R.Dodano:  4 Marzec 2019 - 9:18
Witaj Małgosiu! Czy IO mogą z makaronem pełnoziarnistym? Czy mogę użyć suszonych grzybów?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Marzec 2019 - 9:39
Tak. Suszone grzyby - 2 garście, musisz zalać na noc wodą. Potem grzyby pokroić i przesmażyć tak jak w przepisie. Wody z moczenia grzybów nie wylewaj, a dodaj do zupy.
Kasia R.Dodano:  4 Marzec 2019 - 11:04
Dziękuję😊 Jak miło zacząć z Tobą nowy tydzień. Zastanawiałam się, co ugotować w tym tygodniu.... teraz już wiem...SUPER BLOG! Widać z jaką pasją to robisz... Sukcesywnie przygotowuje Twoje dania- jestem zachwycona! Pozdrawiam!
Odpowiedz
BasiaDodano:  4 Marzec 2019 - 9:19
Zawsze w poniedziałki ok godz 9 wchodzę zobaczyć czy jest nowy post od Małgosi :D
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Marzec 2019 - 9:38
Bardzo mi miło ;)
Odpowiedz
AlinaDodano:  4 Marzec 2019 - 9:25
Uwielbiam grzyby, mieszkab bardzo blisko lasu ale nie mam zapasów. Udam się do sklepu z owadem i kupię mrożone podgrzybki 😊Chętnie wykorzystam ten przepis, dziekuje za Twoja pracę😊pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Marzec 2019 - 9:38
Polecam ;)
Odpowiedz
KasiaDodano:  4 Marzec 2019 - 12:34
A czy według Ciebie zupa ta nadaje się dla dziecka? 5 latka
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Marzec 2019 - 13:46
Nie Kasiu. Do 8 lat nie podajemy grzybów leśnych. Musiałabyś zrobić z pieczarkami.
Odpowiedz
mamaDodano:  4 Marzec 2019 - 14:52
wytłumaczysz proszę czemu małe dzieci nie mogą jeść grzybów? i dlaczego mogą one im zaszkodzić?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Marzec 2019 - 8:14
Chodzi o wątrobę która w razie "W" czyli grzyba trefnego, da sobie radę u dorosłego, ale u dziecka nie da sobie rady. Stąd takie odgórne zalecenia. Zatrucie grzybami u dzieci prawie zawsze kończy się wskazaniem do przeszczepu wątroby.
AsiaDodano:  5 Marzec 2019 - 17:18
Małgosiu, to bardzo ważna informacja. Nie miałam o tym pojęcia. Dziękuję :)
Odpowiedz
OlaDodano:  4 Marzec 2019 - 14:53
dobrze zrozumiałam, że do zupy dodajemy surowy makaron?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Marzec 2019 - 8:07
Tak.
Odpowiedz
PaulaDodano:  4 Marzec 2019 - 15:33
A suszone grzyby się nadadzą?
Odpowiedz
MartaDodano:  5 Marzec 2019 - 12:30
Jak długo obecnie czeka się na wycenę?:)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Marzec 2019 - 17:46
7 tygodni. Taka jest kolejka oczekujących.
Odpowiedz
MartaDodano:  7 Marzec 2019 - 12:25
Gosiu proszę o poradę. tsh 2,3. Ft3 72% ft4 37% Czy mam brać leki czy stosować dietę ? Czy niskie ft4 może być przez niedobory np d3,b12, ferrytyny? Jestem po ciąży już 14mcy. Włosy dalej lecą. Ogólnie to nie mam na nic siły. Ile trzeba czekać na kontynuację? Napisałam do ciebie ale cisza czy adres się zmienił?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  7 Marzec 2019 - 13:19
Konieczna jest analiza. Zapraszam do wysłania formularza. Jeśli byłaś u mnie na diecie, i napisałaś po 2 czy 3 latach przerwy to nie jest to kontynuacja. Kontynuacja jest wówczas kiedy kończysz 2-miesięczny cykl diety i działamy dalej.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
4-tygodniowy jadłospis ułożony pod konkretne schorzenia
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej