fbpx
Kruche żytnie ciasteczka Fit z mnóstwem zdrowych i pysznych dodatków !
Img

Zgodnie z zapowiedzią, mam dla Was coś na tłusty czwartek 🙂

Nie jest to jednak pączek w wersji fit, ani drożdżówka, ponieważ ten tydzień miałam zbyt zakręcony 🙂 Jestem na wyjeździe i z doskoku korzystam z kuchni teściowej.
To się zmieni, bo dziś wracam do domu i zasypię Was nowościami 😉

Moja propozycja to kruche żytnie ciasteczka fit z całą masą zdrowych i pysznych dodatków, które robi się naprawdę bardzo szybko. Możecie je zrobić dziś wieczorem i jutro zabrać do pracy lub na uczelnię.
Doskonała alternatywa dla pączka do kawy.
Jedno ciastko to ok.100 kcal. Jeden pączek to ok. 400 kcal.
Czy zjecie jednego pączka, czy 4 ciastka, wybór należy do Was.
Kaloryczność porównywalna, wartość odżywcza nieporównywalna 😉
Ciastka zachowują świeżość przez tydzień.
Moja córka zjadła połowę z tego co upiekłam i zażyczyła sobie takie na urodziny do szkoły, co oznacza, że mogę je Wam z czystym sumieniem polecić 🙂

Jedno ciasto o wadze 25 gramów ma ok. 100 kcal 
 
Składniki na 20 ciasteczek:
  • 50 gramów płatków owsianych
  • 50 gramów orzechów laskowych mielonych, lub rozbitych na kawałeczki np. tłuczkiem
  • 50 gramów rozkruszonych na kawałki płatków migdałowych
  • 2 łyżki siemienia lnianego ziarnistego
  • 50 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub 1,5 łyżki płynnego miodu
  • jedno opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 gramów mąki żytniej
  • 100 gramów masła
  • 1 jajko
Przygotowanie:
  1. W miseczce mieszamy płatki owsiane, orzechy, migdały, siemię lniane, skórkę pomarańczową, cynamon i cukier.
  2. Następnie bakalie mieszamy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy dodajemy rozpuszczone, lekko wystudzone masło i roztrzepane jajko. Dokładnie mieszamy.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. (termoobieg). Ciasteczka formujemy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy. Należy zachować odstęp pomiędzy ciastkami. Trochę rosną.
  5. Ciasteczka pieczemy przez 15 minut, w 190 st. Po upieczeniu muszą przestygnąć, aby stwardnieć.

Zdatne do spożycia przez tydzień.
Polecam 🙂

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Jesienne ciasto ze śliwkami a’la crumble

Moje ulubione jesienne ciasto. Śliwki na kruchym, orkiszowym, pełnoziarnistym spodzie pod chrupiącą kruszonką. W sam raz do weekendowej kawki i Czytaj dalej

Lekkie orkiszowe ciasto jogurtowe z owocami i owsianą kruszonką

Mięciutki delikatny spód, warstwa owoców i chrupiąca kruszonka. Do tego kawusia, dobra książka i relaks w cieniu drzew na hamaku Czytaj dalej

Bezcukrowy mus jabłkowy z cynamonem pasteryzowany w piekarniku

Banalnie prosty w przygotowaniu. Zdrowy, domowy, bezcukrowy mus jabłkowy z cynamonem pasteryzowany w piekarniku. Do naleśników, gofrów, do jogurtu czy Czytaj dalej

Bajecznie krucha szarlotka z bezową pianką

Wiem, wiem, dziś poniedziałek i pewnie niektórych będę drażnić tą szarlotką na początku tygodnia, ale kochani, pomyślcie o weekendzie ;). Czytaj dalej

116 komentarzy

AnonimowyDodano:  26 Luty 2014 - 7:56
az slinka cieknie:) mniam !
Odpowiedz
Pomalowana na niebieskoDodano:  26 Luty 2014 - 8:12
Mąki żytniej co prawda nie mam, ale mam pszenną graham. Dziś będzie pieczenie ciasteczek.
Wyglądają przepysznie :-)
Odpowiedz
Anna KomarDodano:  26 Luty 2014 - 8:16
Super, już patrzę co mam dokupić żeby wieczorkiem je upiec. Jak dla mnie zamiast pączka jak najbardziej. Dzięki
Odpowiedz
Justyna ŻakDodano:  26 Luty 2014 - 8:19
smacznie wyglądają:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Luty 2014 - 8:19
Kupię tylko skórkę pomarańczową i wieczorem będę robić :)
Odpowiedz
MonikaDodano:  26 Luty 2014 - 8:45
Uwielbiam te ciasteczka :) Często je robię, gdy mamy napady na coś słodkiego. Gosiu bardzo Ci gratuluję roczku - ale ten czas leci :) Do zobaczenia. Monika K.
Odpowiedz
kuchcikOlaDodano:  26 Luty 2014 - 8:46
Dużo bardziej wolę takie ciastko od pączka :) Ale z pewnością trudno poprzestać na jednym takim :)
Odpowiedz
AlkmenaDodano:  26 Luty 2014 - 9:21
Witaj
Od kilku dni czytam Twoje posty. Jestem szczęśliwa że trafiłam na ten blog. Jestem mamą 6 miesięcznego synka, w ciąży przytyłam 30 kg i mam jeszcze 15 kg nadwagi. Jesteś dla mnie inspiracją :) Mogłabyś mi napisać co ćwiczyłaś oprócz trzymania diety?

Pozdrawiam
Dodano:  26 Luty 2014 - 9:26
szykuję post na ten temat ;)
AlkmenaDodano:  26 Luty 2014 - 9:48
Super nie mogę się doczekać :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Luty 2014 - 9:57
A dla mnie tylko 3 ciasteczka to mało :-( :-( Nie ma jakiś przepisów aby tych ciasteczek było np.6 :-) Ważę 59 przy wzroście 164cm ,chciałabym zgubić ze 4-5 kg ale uwieeelbiam słodkie -wiem ,wiem niezdrowe .Staram się jeść dobre słodycze,ale jak widzę wszystko co czekoladowe to mnie ponosi.:-)
Odpowiedz
svarowska AKDodano:  26 Luty 2014 - 9:57
Zawsze to jakis zamiennik pączka ;d .. kradnę przepis i czekam na nowości ;)
Odpowiedz
siwaDodano:  26 Luty 2014 - 10:00
Witam Małgosiu wczoraj ćwiczyłam skalpel wyzwanie Ewy Chodakowskiej i masakra ale DAŁAM RADĘ!! Ale jak.zobaczyłam dzisiaj twój przepis na te ciasteczka to od razu wyszłam z pracy do sklepu na małe zakupy, wieczorem będę piec, buziaki dla ciebie za ten blog :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Luty 2014 - 10:11
Małgosiu a zrobię ogromny błąd gdy dodam zwykłą pszenną mąkę.... Niedawno piekłam tort dla narzeczonego i mam jej w nadmiarze ;), a że jestem studentką mam też ograniczony budżet a z tą pszenną muszę coś zrobić zanim kupię żytnią :(
Monika
Dodano:  26 Luty 2014 - 17:27
spokojnie możesz użyć pszennej ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Luty 2014 - 11:31
Mąka żytnia pełnoziarnista, czy zwykła np. typ 720?
Dodano:  26 Luty 2014 - 17:26
ja mam typ 2000, ale może być i taka i taka, jaką masz ;)
Odpowiedz
Marta- Taste EatDodano:  26 Luty 2014 - 11:32
Małgosiu, chętnie zamienię tłuste pączuchy na te ciasteczka, zachcianki w ciąży owszem mam, ale jakaś kontrola być musi:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Luty 2014 - 11:43
Możecie polecić nazwę/ firmę mąki żytniej? Mieszkam w małym miasteczku i wszędzie jest dostępna mąka żytnia albo graham do pieczenia chleba. Czy taka mąką będzie dobra do tych ciasteczek?
Dodano:  26 Luty 2014 - 17:08
graham lub żytnia też będzie dobra,
Odpowiedz
my healthy styleDodano:  26 Luty 2014 - 13:17
wyglada genialnie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Luty 2014 - 13:29
Ja uwielbiam Twoj przepis na batoniki mussli, ktory robilam juz kilka razy i chyba powtorze na jutro. Obecne ciasteczka budza moja obawe "stwardnienia" i troche niewygody z tego powodu.:)
Dodano:  26 Luty 2014 - 17:04
wręcz przeciwnie, następnego dnia miękną
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Luty 2014 - 14:55
Czy można zamiast orzechów użyć słonecznika? Magda
Dodano:  26 Luty 2014 - 17:03
tak, możesz też dodać pestek dyni
Odpowiedz
Moniq ChDodano:  26 Luty 2014 - 16:06
Od samego rana kusisz :)
Dlatego u mnie już ciasteczka upieczone, czekają aż mąż zrobi herbatkę zieloną i można jeść :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Luty 2014 - 17:03
co sądzisz o kaszy mannie na śniadanie ?
Dodano:  26 Luty 2014 - 17:30
jako element jadłospisu nie :( jest kaloryczna
raz na jakiś czas np. raz na 3 tygodnie na poprawę nastroju z owocami, może być :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Luty 2014 - 17:25
Witaj Małgosiu ;)
Trafiłam na twojego bloga ok. 2 tygodnie temu i jestem zachwycona twoimi radami i przepisami. Niestety nie znalazłam żadnej wzmianki na temat wafli ryżowych, a muszę przyznać, że bardzo interesuje mnie twoja opinia o nich. W moim środowisku są one bardzo popularne i koleżanki twierdzą, iż śmiało można nimi zastąpić drugie śniadanie. Jednak nie wiem, czy zawierają jakieś "niepowołane" składniki, gdyż to w końcu produkt gotowy. Byłabym wdzięczna za twoją opinię.
Pozdrawiam,
Magda.
Dodano:  26 Luty 2014 - 17:33
Wafel ryżowy jako dodatek do posiłku np. sałatki, owocowego koktajlu czy owocowej sałatki tak, ale jako samodzielna przekąska nie.
Posiłek powinien dostarczać jak najwięcej składników odżywczych, i powinien zawierać jakiś owoc lub warzywo. Sam wafel to za mało.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Luty 2014 - 17:44
kasza manna w 100 gramach ma 360kcal a płatki owsiane 366kcal ??
Dodano:  26 Luty 2014 - 19:41
tak ale tu chodzi o skrobię, która jest w kasza mannej. Skrobia w procesie trawienia ulega "przemianie", na glukozę, cukier prosty.
Odpowiedz
Kamila UrbanowiczDodano:  26 Luty 2014 - 19:03
Ciasteczka wygladaja apetycznie mniam! mam pytanko, czy mozna uzyc innych orzechow zamist laskowych - mam migdaly i wloskie w domu, a chce juz dzis piec
Dodano:  26 Luty 2014 - 19:33
można :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Luty 2014 - 19:05
Już upiekłam :) Są pyszne oczywiście jak wszystko z Twoich przepisów :) A jak przechowywać te pyszności ?? :)
Dodano:  26 Luty 2014 - 19:32
najlepiej w pojemniku z pokrywką
Odpowiedz
Kamila UrbanowiczDodano:  26 Luty 2014 - 19:08
Ciasteczka wygladaja pysznie:) Mam pytanko, czy zamiast orzechow laskowych mozna uzyc wloskich i migdalow, bo takie mam w domu, a juz chce piec:)
Dodano:  26 Luty 2014 - 19:28
tak :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Luty 2014 - 19:30
Małgosiu!
..właśnie wyciągnęłam z piekarnika te pyszności :) Pachniały tak rewelacyjnie, że nie mogłam się powstrzymać, żeby nie spróbować...i są po prostu R E W E L A C Y J N E !!!!!! Niebo w gębie :) Przepyszne!

Pozdrawiam Cię, Magda - Twoja wielbicielka :)))))))
Dodano:  26 Luty 2014 - 19:42
super, cieszę się ;)
my swoje już zjedliśmy wszystkie, połowę moja córka :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Luty 2014 - 20:10
Te ciasteczka są rewelacyjne, po prostu mega:-) Od przyszlego tygodnia zaczynam z Wami:-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Luty 2014 - 20:34
Hey Malgosiu!

Zastanawiam sie czy nie mozna byloby zamienic zwyklej maki zytniej na zytnia, ale razowa? Czy nie przeszkodziloby to w ich upieczeniu? Mysle, ze mogloby byc nawet zdrowiej :-)

p.s. przepis super! dziekuje! :)
Dodano:  26 Luty 2014 - 21:55
oczywiście, ja jutro będę piekła z graham razową :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Luty 2014 - 21:35
zrobiłam dziś, wyszły tak pyszne, że zrobiłam sobie tłustą środę i już dziś zjadłam połowę :) druga połowa jutro na śniadanie :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Luty 2014 - 22:04
ile wychodzi ciastek z tej porcji/
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Luty 2014 - 22:13
Nie wiem co się stało, ale za mocno mi się spiekły:( Kurcze, chyba to wina mojego piekarnika...ale i tak są całkiem smaczne:)
Odpowiedz
siwaDodano:  26 Luty 2014 - 22:24
No ja też zrobiłam o nawet mojej całej rodzinie smakowało, ale musi zostać na jutro........a sio!!!!!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Luty 2014 - 23:51
A co myślisz o takiej przekąsce ''moja princessa'' :-) chlebek chrupki waza posmarowany 1 łyżeczką nutteli i przykryty drugim chlebkiem waza :-)
Dodano:  27 Luty 2014 - 8:11
ale jako deser ? w sensie zamiast pączka ? :)
AnonimowyDodano:  27 Luty 2014 - 10:27
tak jak czasami mocno przyjdzie ochota na coś słodkiego ,i zamiast batonika :-D
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Luty 2014 - 8:04
Tez zrobiłam od razu wczoraj, jako alternatywa pączka :-D są pyszne :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Luty 2014 - 8:32
są pyszne! :) tylko trochę mi się za mocno spiekły :( Malwina
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Luty 2014 - 11:52
a ile wychodzi ciasteczek z tego przepisu
Dodano:  27 Luty 2014 - 13:24
jest napisane, 20 sztuk ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Luty 2014 - 13:49
A dzisiaj rano miało być coś słodkiego??
Odpowiedz
aneta_bbDodano:  27 Luty 2014 - 14:17
Właśnie je upiekłam :) Są pycha! To świetna alternatywa dla pączka, naprawdę polecam ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Luty 2014 - 14:17
co sądzisz o słodziku? ostatnie padania podają, że nie jest szkodliwy??
Dodano:  27 Luty 2014 - 15:56
jest szkodliwy,
które badania mówią że nie jest ?
AnonimowyDodano:  7 Marzec 2014 - 13:56
lepiej chyba używać stewii albo ksylitolu?
Klaudia GrzywaczewskaDodano:  25 Luty 2015 - 13:27
A jakie badania mówią, że słodziki są szkodliwe. Chyba nie bez powodu je dopuszczono i ustalono normy dla nich....
Dodano:  25 Luty 2015 - 14:00
oj mnóstwo jest tego w sieci, poszperaj, napotkasz źródła,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Luty 2014 - 16:47
co sądzisz o rogalach marcińskich?
Odpowiedz
MyTube PageDodano:  27 Luty 2014 - 18:46
mmm pyszne sa te ciasteczka, dodalam orzechy wloskie zamiast laskowych, ksylikol zamiast zwyklego cukru i suszone morele zamiast kandyzowanej skórki pomarańczowej plus make razowa pszenna nawet nie myslalam ze takie dobre wyjda dziekuje za przepis
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 Luty 2014 - 8:42
Czy bez jajka mogą być? Mam nietolerancje jajka, i przez jakiś czas muszę go całkowicie wykluczyć z jadłospisu, czy można coś w zamian za jajko dać?
Dodano:  28 Luty 2014 - 8:55
jajko "skleja", ale spróbuj :)
AnonimowyDodano:  28 Luty 2014 - 22:20
Można spróbować z siemieniem lnianym :)
Anna JaroszDodano:  17 Marzec 2016 - 11:40
Nasiona Chia - 2 łyżeczki zalane goraca woda=1 jajko
Odpowiedz
Katarzyna BrojekDodano:  28 Luty 2014 - 10:17
Witam. Chciałam zapytać czy do przepisu na ciasteczka żytnie fit można użyć mąki kukurydzianej ??? Pozdrawiam :)
Dodano:  28 Luty 2014 - 11:10
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Marzec 2014 - 13:14
Ciasteczka są naprawdę bardzo smaczne, Małgosiu skąd Ty bierzesz te wszystkie pyszne przepisy, naprawde POLECAM:) Ciekawe jaką następną słodkością nas zaskoczysz, juz nie moge sie doczekac;)
Odpowiedz
Aneta DąbrowskaDodano:  1 Marzec 2014 - 21:01
ciastka są obłędnie smaczne!!!!!POLECAM!!! Dziękuję Małgosiu za fantastycznego bloga, dzięki Tobie zmieniłam swoje nawyki żywieniowe i czuję się fantastycznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Marzec 2014 - 16:11
Polecam
1 banan/zmiksowany/
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1 jajko/roztrzepane/
1 szklanka płatków owsianych
duża garść rodzynek lub innych bakalii
Piec15 minut w 180 stopniach
Odpowiedz
30-ileśDodano:  5 Marzec 2014 - 22:12
upiekłam :) zapomniałam tylko o siemieniu lnianym i skórce pomarańczowej, ale dodałam pestki dyni i suszone śliwki, a zamiast mąki żytniej dałam pszenną razową, ale też były pyszne :)
Dodano:  5 Marzec 2014 - 22:15
muszę spróbować z suszoną śliwką
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Marzec 2014 - 12:36
Ciasteczka są pyszne! Upiekłam wczoraj, niebo w gębie:-)))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Marzec 2014 - 21:03
Hej! właśnie zrobiłam z Twojego przepisu ciasteczka- wyszły świetne! Dodałam dodatkowo garść: rodzynek, suszonych wiśni i suszonej żurawiny :) i wydłużyłam czas pieczenia do 20min i zmniejszyłam temperaturę do 170 st przy termoobiegu (moja porada, przy większych owocach pokroić nożem na mniejsze kawałki- większe kawałki na wierzchu ciastek niestety po przypalały mi się)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2014 - 17:37
Ciasteczka wyszły super zamiast skórki pomarańczowej dodałam suszone śliwki i motele:-)Dziękuję za przepis.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
[custom-facebook-feed]
Instagram

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej