Kurczak garam masala z pieczarkami w aksamitnym sosie

Kochani dziś mam dla Was potrawę w sam raz na majówkową ucztę. Kurczaka garam masala z pieczarkami w aksamitnym sosie. Klasycznie zaproponowałabym podanie go z ryżem jaśminowym, ale z młodymi ziemniaczkami i małosolnym ogórkiem mówię Wam – SZTOS!
Garam masala to mieszanka przypraw wywodząca się z kuchni indyjskiej w skład której wchodzą takie przyprawy jak: 

  • kumin,
  • imbir
  • kolendra,
  • gorczyca,
  • czosnek,
  • kozieradka,
  • goździki,
  • pieprz,
  • cynamon,
  • anyż,
  • kminek.

To mieszanka wprost stworzona do drobiu. Bez problemu kupicie ją w sieci, a warto bo myślę że będzie gościła na blogu dość często 😉  
Z całego serducha polecam 😉

Kaloryczność:
Jedna pałka z kurczaka jedzona bez skóry ma ok. 120 kcal
Łyżka sosu ma ok. 25 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • 8 pałek z kurczaka
  • 16 pieczarek
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka klarowanego masła
  • łyżka przyprawy garam masala
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka curry
  • sól, pieprz,
  • 400 ml wywaru z warzyw (gotujemy tak jak rosół ale bez mięsa)
  • czubata łyżka mąki orkiszowej typ 600-750
  • łyżka śmietany 12%

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka nacieramy solą, przyprawą garam masala, curry i słodką papryką. Wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.
  2. Na klarowanym maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy pałki kurczaka i obsmażamy je z każdej strony na rumiano. Zdejmujemy z patelni.
  3. Na patelnię wrzucamy pokrojone w półtalarki pieczarki. Przesmażamy aż stracą objętość. Dodajemy kurczaka oraz bulion. Gotujemy na małym ogniu przez 30- 40 minut.
  4. Kurczaka wyjmujemy z sosu. Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody. Wlewamy do gotującego się sosu. Mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia. Do śmietany dodajemy 2 łyżki gorącego sosu. Mieszamy. Wlewamy do sosu. Ponownie mieszamy.
    Można posypać świeżą kolendrą lub inną zieleniną.

Kurczak garam masala z pieczarkami w aksamitnym sosie
5 (100%) 6 vote[s]

61 komentarzy

WiedzmaDodano:  26 Kwiecień 2019 - 8:11
Małgosiu pytanie może głupie ale pałki,udka i tego typu rzeczy kupujesz od jakiegoś rzeznika? Ja już przestałam kupować udka w promocji w dużych sklepach,ale dla 4 osobowej rodziny na ten obiad musiałabym kupić ze 3 kurczaki zagrodowe...koszt duuuzy...kupujac w zwykłym spożywczym też nie mam pewności że nie pochodzą z jakiejś katowni dla kuraków^^jeszcze nie wymyśliłam jak to zrobić żeby wyszło...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2019 - 16:54
U mnie na targu kupuję. Ale udka zagrodowe z Podlasia kupisz na tacce.
Odpowiedz
DankaDodano:  26 Kwiecień 2019 - 8:30
Do śmietany łyżkę gorącego sosu? Nie do mąki...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2019 - 16:54
Tak, już poprawiłam ;)
Odpowiedz
kasiaDodano:  26 Kwiecień 2019 - 8:38
Mniam;-) Młode ziemniaczki z koperkiem i małosolny- bajka;-) Dzięki Tobie poznałam ta przyprawę i się zakochałam w niej
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2019 - 16:54
Oj tak. Garam masala jest cudna.
Odpowiedz
anonimDodano:  26 Kwiecień 2019 - 8:42
Gotujemy pod przykryciem? Pytam z czystej ciekawości, kupując pieczarki wybierasz te malutkie czy z większymi kapeluszami?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2019 - 16:52
Tak. Pod przykryciem. Jeśli uda mi się kupić maluteńskie pieczarki (bywają w Lidlu) to dodaję takie. Jeśli nie to kupuję standardowej wielkości i kroję.
Odpowiedz
kasiaDodano:  26 Kwiecień 2019 - 8:45
Gosiu jedząc ok 1600 kal może tak być: -2 pałki -4 łyżki sosu - 2 ogórki małosolne lub mizeria z dużego ogórka(180 gr)plus 2 łyżki jog. nat. - 50 gr ryżu lub 2 ziemniaczki
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2019 - 16:51
Jak najbardziej.
Odpowiedz
BeataDodano:  26 Kwiecień 2019 - 10:19
Wspaniały przepis. Cudne aromaty. Jak człowiek sobie tak ugotuje w domu to potem żadne gotowce, fast food nie smakują. Oto sposób na zdrowie i dobrą sylwetkę. Dziękuję Małgosiu za ten przepis i całą Twoją pracę.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2019 - 16:51
Ściskam mocno Beatko ;)
Odpowiedz
KASIADodano:  26 Kwiecień 2019 - 10:43
Albo ja nie rozumiem, albo coś z tą mąką w przepisie jest nie tak? Dwa razy dodajemy mąkę? Raz rozrobniona w wozie, a drugi raz w sosie? :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2019 - 16:51
Na końcu do mąki dodajemy sos. Mój błąd. Już poprawiłam.
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  26 Kwiecień 2019 - 11:19
Małgosiu a można upiec w piekarniku? Jeśli tak to jak długo?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2019 - 16:49
Można w piekarniku. 160 stopni - 90 minut.
Odpowiedz
GosiaDodano:  26 Kwiecień 2019 - 12:44
W pkt 4 prawdopodobnie do śmietany dodajemy trochę sosu.( na końcu)😀
Odpowiedz
AgaDodano:  26 Kwiecień 2019 - 14:38
Małgosiu, ja z innej beczki. Powiedz proszę czy gotujesz na płycie indukcyjnej? Właśnie zamierzam kupić płytę i mam ogromny dylemat. Czytam że ta płyta szkodzi zdrowiu, że potrawy smakują inaczej. Jaka wg Ciebie jest godna polecenia?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2019 - 16:47
Tak. Podczas remontu kuchni zmieniałam gaz na indukcję. I żaden sposób nie szkodzi ona zdrowiu i jest bardzo praktyczna. Ja już bym nigdy do gazu nie wróciła.
MAGDADodano:  26 Kwiecień 2019 - 17:46
Oj potwierdzam! Ile mniej sprzątania! ;)
Odpowiedz
OlaDodano:  26 Kwiecień 2019 - 19:39
Małgosiu, czy przez nabiał można nie chudnąć? albo być otłuszczonym? mimo pilnowania kalorii i ćwiczeń?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Maj 2019 - 16:41
Nie. Tak to nie działa ;)
Odpowiedz
MartaDodano:  26 Kwiecień 2019 - 22:34
Czy ogórki małosolne to to samo co ogórki konserwowe?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Maj 2019 - 16:40
Nie nie, to nie to samo. Przepis na ogórki małosolne znajdziesz na blogu.
Odpowiedz
JolaDodano:  27 Kwiecień 2019 - 18:18
Gosiu serdecznie gratuluję książki, nie mogę się doczekać, wiele Twoich przepisów to moje hity, rozpowszechniam je i Twojego bloga :)
Odpowiedz
ElviDodano:  27 Kwiecień 2019 - 21:47
Świetnie, kupiłam te przyprawę jakiś czas temu i nie wiedziałam do czego jej używać, to jutro będzie na obiadek. Twoje mięska są zwykle przepyszne :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Maj 2019 - 16:43
Bardzo mi miło ;)
Odpowiedz
kingaDodano:  27 Kwiecień 2019 - 21:48
Małgosiu, jakie badania powinnam wykonać w kierunku PCOS?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Maj 2019 - 16:39
USG u ginekologa.
Odpowiedz
KarolinaDodano:  29 Kwiecień 2019 - 7:59
Małgosiu, a w diecie bezmlecznej śmietanę zastępujemy rozumiem mlekiem kokosowym lub śmietaną kokosową? Czy w tym wypadku lepiej innym mlekiem roślinnym? I w jakich proporcjach? Przepraszam, poprzednio wysłałam niechcący pusty komentarz.
Odpowiedz
kasiaDodano:  29 Kwiecień 2019 - 8:38
Można przygotować w sobotę a w niedzielę tylko odgrzać? Czy lepiej na świeżo?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Maj 2019 - 16:38
Można wcześniej, oczywiście.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 Kwiecień 2019 - 11:30
Gosiu a co myślisz o kapuście kiszonej bio z Lidla firmy Charsznickie Pola Natury?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Maj 2019 - 16:37
Nie widziałam składu więc trudno mi się wypowiedzieć. Nie wiedziałam że jest taka kapusta w Lidlu. Ja generalnie takich produktów w marketach nie kupuję więc nawet nie zwracam uwagi jak jestem w Lidlu.
Odpowiedz
XyzDodano:  29 Kwiecień 2019 - 11:54
Małgosiu mam do Ciebie pytanie Wyszło mi że mam 35,4 ng na ml wit D Jak ją suplementować Czy 4000 jednostek dziennie wystarczy
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Maj 2019 - 16:42
Wystarczy 2000 lub codzienna ekspozycja na słońce - 20 minut z odsłoniętymi rękami lub nogami.
Odpowiedz
KarolinaDodano:  4 Maj 2019 - 11:42
Małgosiu, czy podczas karmienia piersią można stosować dietę redukcyjną bez obawy o ilość/jakoś mleka?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Maj 2019 - 16:46
Tak, pod warunkiem że kaloryczność jest dostosowana do karmienia + redukcja. Ja mam sporo pacjentek karmiących na diecie redukcyjnej .
Odpowiedz
AniaDodano:  5 Maj 2019 - 14:31
Małgosiu, czy bedzie moze artykuł o chorobach nerek? W internecie podawane sa rozne informacje, ale ciezko stwierdzic ktore sa wiarygodne, a Tobie ufam ;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Maj 2019 - 16:44
Jeśli jest taka potrzeba, poruszę ten temat.
AniaDodano:  7 Maj 2019 - 1:06
Dziękuję !
Odpowiedz
QwertyDodano:  6 Maj 2019 - 8:17
Czy można stosować karob w łuszczycy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Maj 2019 - 16:33
Tak.
Odpowiedz
KarolinaDodano:  6 Maj 2019 - 10:12
Małgosiu, czy mogłabym prosić o radę w jakich ilościach pić olej z czarnuszki w chorobie Crohna, wystarczy wieczorem przed snem czy częściej? Z góry dziękuję.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Maj 2019 - 16:29
Łyżkę wieczorem przed snem.
Odpowiedz
AnonimDodano:  6 Maj 2019 - 17:54
Małgosiu czy pękanie rąk może być przyczyną nadmiaru lub niedoboru czegoś w organizmie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Maj 2019 - 18:54
Przyczyn może być dużo. Konieczna jest rozmowa (wywiad), wykonanie badań oraz obejrzenie zmian przez lekarza.
Odpowiedz
ADodano:  7 Maj 2019 - 18:28
Małgosiu czy poziom żelaza 51,4 mikrogram na dl jest ok czy też należałoby to podwyższyć?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  7 Maj 2019 - 19:44
Trzeba zestawić z morfologią i poziomem ferrytyny.
Odpowiedz
JoannaDodano:  7 Maj 2019 - 22:14
Małgosiu proszę podpowiedzieć wszystkim chętnym do zrobienia samemu przyprawy Garam Masala w jakich proporcjach dodawać składniki ....na oko ?
Odpowiedz
KMDodano:  8 Maj 2019 - 7:22
Malgosiu czy w ciazy mozna uzywac kismetykow z resweratrolem systepujacym w winie... Kosmetyki[podklad] naturalne ekoligiczne ale nie mam pewnosci co do tego sladnika... Pozdrawiam 🤗
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Maj 2019 - 20:04
Nie znam się na kosmetykach w ciąży. To już pytanie do kosmetologa.
Odpowiedz
KDodano:  8 Maj 2019 - 7:56
Małgosiu jaki jest optymalny poziom wit D3 w łuszczycy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Maj 2019 - 20:04
50
Odpowiedz
KamilaDodano:  10 Maj 2019 - 8:56
Ten kurczak to mistrzostwo 😋
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Maj 2019 - 10:10
Bardzo mi miło. Cieszę się że smakował ;)
Odpowiedz
MartaDodano:  12 Maj 2019 - 14:17
Czy to normalne, żeby jeść śniadanie, obiad, 2 przekąski i kolację w ciągu dnia w tej kolejności? Potrafię mieć bóle głowy, gdy nie zjem wystarczająco dużo po rozpoczęciu dnia?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Maj 2019 - 13:15
Nie widzę problemu ;)
Odpowiedz
SandraDodano:  14 Maj 2019 - 0:21
Zrobiłam w niedzielę, to jest przepyszne!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Maj 2019 - 7:58
Cieszę się że smakowało ;)
Odpowiedz
JustynaDodano:  14 Maj 2019 - 13:49
Witam! Kupiłam ta przyprawe na bazarku i po przeanalizowaniu składu już w domu widzę że czesc składników pominięto na etykiecie jest tylko: goździk, kolendra, cynamon, kardamon, czarny pieprz. Powinnam dodać resztę składników na własną rękę? Może ktoś zna proporcje?
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
4-tygodniowy jadłospis ułożony w celu redukcji masy ciała oraz pod konkretne schorzenia
ZAMÓW
img1
MOJE KSIĄŻKI
a w nich porady żywieniowe i nowe przepisy
bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne, dzięki którym pokochasz gotowanie
ZAMÓW
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej