Młode jarzyny. Marchew, seler, por, pietruszka. Aż słodkie o tej porze roku. Czy nadają się jedynie na zupę jarzynową? Ależ skąd.
Ich aromat i słodycz doskonale komponuje się z orientalnymi przyprawami. Imbirem i kuminem. Do tego mleko kokosowe, kurczak i słodko – wyrazista podsmażona cebulka i mamy danie doskonałe.
Pyszne, aromatyczne, sycące. W sam raz na obiad. W towarzystwie ryżu jaśminowego smakuje wybornie.
Musicie koniecznie wypróbować.
Danie nie zawiera glutenu, laktozy, białek mleka krowiego i jaj.
Nie jest ostre. Zjedzą je także dzieci.
Polecam 😉
Składniki na obiad dla 4 osób:
- 8 pałek z kurczaka
- pęczek młodej włoszczyzny
- jedna limonka
- 200 ml mleka kokosowego minimum 60% kokosa
- 200 ml wody
- łyżka klarowanego masła
- pół średniej cebuli
- płaska łyżeczka kuminu
- płaska łyżeczka imbiru
- sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.
- Na klarowanym maśle podduszamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy kumin i imbir. Przesmażamy. Wkładamy kurczaka. Obsmażamy z każdej strony.
- Marchewki, pietruszkę i selera oczyszczamy, obieramy ze skórki, kroimy w kawałki (kostkę, talarki lub półtalarki). Pora kroimy w półtalarki. Warzywa wkładamy do garnka z kurczakiem. Można dodać zielone liście selera.Wlewamy wodę, zagotowujemy. Wlewamy gęste mleko kokosowe. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, aż kurczak będzie miękki. Danie skrapiamy sokiem z limonki.