fbpx
Kurczak w sosie pieprzowym. Na obiad lub jako domowa wędlina.

Kurczak w sosie pieprzowym. Delikatny, aromatyczny, kruchy i wilgotny. Podany z zapiekanką z batatów i sałatką z kiszonej kapusty.
Można przygotować go jako danie obiadowe, lub pominąć sos i zjeść jako domową wędlinę na kanapkę lub do sałatki do pracy lub szkoły.
Polecam i zachęcam do wypróbowania 🙂 

Przepis na zapiekankę z batatów TU.  

Kaloryczność:
Cały kurczak ma ok. 500 kcal
Cały sos ma ok. 200 kcal

Składniki:

  • 200 gramów fileta z kurczaka ze skórą,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka kuminu,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki soli,

Składniki do sosu:

  • łyżeczka mąki orkiszowej typ 700,
  • łyżeczka masła klarowanego,
  • 50 ml mleka,
  • pół łyżeczki kolorowego pieprzu,
  • 100 ml rosołu,

  Sposób przygotowania:

  1. Oliwę ucieramy z rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą, kuminem, majerankiem, musztardą i miodem na jednolitą masę. Nacieramy kurczaka. Odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin. 
  2. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
  3. Na rozgrzaną patelnię teflonową wkładamy zamarynowanego kurczaka i obsmażamy 4 minuty z każdej strony.
  4. Obsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 4-5 minut. 
  5. Ziarenka kolorowego pieprzu rozgniatamy w moździerzu.
  6. Na patelnię na której obsmażaliśmy mięso wkładamy łyżeczkę masła. Rozgrzewamy, dodajemy mąkę, zasmażamy. Wlewamy rosół i mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Gotujemy 1-2 minuty cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.  
  7. Upieczonego kurczaka odstawiamy na 1-2 minuty aby odpoczął. Kroimy w plastry. Serwujemy z sosem.

30 komentarzy

Anonim Dodano:  18 Listopad 2019 - 8:24
Przepis jest na 2 osoby?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Listopad 2019 - 8:27
To zależy kto ma jaką kaloryczność dzienną.
Odpowiedz
Anonim Dodano:  18 Listopad 2019 - 8:28
Pierś jemy że skórka
Odpowiedz
DorotaDodano:  18 Listopad 2019 - 8:37
Pierś w piekarniki tylko 4-5min? Nie będzie surowa Małgosiu ?😊
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Listopad 2019 - 8:41
Mięso obsmażamy z każdej strony 4 minuty. Dopiero trafia do piekarnika. Nie odważyłabym się zamieścić na blogu przepisu na mięso które po przygotowaniu jemy na surowo ;)
Odpowiedz
NataliaDodano:  18 Listopad 2019 - 8:53
Czy nadaje się dla IO i pcos?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Listopad 2019 - 15:37
Tak.
Odpowiedz
KasiaDodano:  18 Listopad 2019 - 9:27
Małgosiu a jaka byłaby waga kurczaka bez skóry, aby zachować wymienią kaloryczność?
Odpowiedz
AnkaDodano:  18 Listopad 2019 - 10:13
200 g samego kurczaka ma 500kcal? czy razem z sosem?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Listopad 2019 - 10:34
Aniu kaloryczność sosu jest podana oddzielnie.
Odpowiedz
BeataDodano:  18 Listopad 2019 - 10:47
Małgosiu czy spotkałaś się z takim przypadkiem, że ktoś ma niedobór insuliny a glukozę w normie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Listopad 2019 - 11:48
Należy skonsultować się z lekarzem celem przeprowadzenia wywiadu i szerszej diagnostyki.
Odpowiedz
kasiaDodano:  18 Listopad 2019 - 11:04
Gosiu jak robisz surówke z kiszonej kapusty? Ja dodaje tylko jabłko do kapusty. jak liczymy kaloryczność takiej sur?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Listopad 2019 - 15:36
U mnie w domu dodawało Cię jabłko i startą na tarce marchewkę plus trochę oleju. Moje dzieci lubią gołą kapuchę więc ja wyciągam ze słoika, siekam i już ;)
Odpowiedz
MartaDodano:  18 Listopad 2019 - 11:43
Małgosiu, mam takie pytanie do Ciebie :) 1. Jeśli chcę kupić blender, który w zestawie zawiera malakser to warto kupować osobno malakser?? 2. Do czego Ty najwięcej używasz malaksera? :) Z góry dziękuję bardzo i przepraszam jeśli pytania są trochę \"głupie\" ;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Listopad 2019 - 15:39
Marta są takie zestawy gdzie jest i blender ręczny i malakser. Warto taki wybrać. Ja malaksera używam do wegetariańskich kotlecików, surówek, ciasteczek, do różnych rzeczy. Tam masz kilka ostrzy więc jest mnóstwo zastosowań. Warto kupi naprawdę. Będziesz zadowolona.
Odpowiedz
AniaDodano:  18 Listopad 2019 - 13:26
Małgosiu mam pytanie odnośnie siemienia lnianego. Jeśli chciałabym brać konkretnie na włosy, czy muszę spożywać na zimno i zmielone? Czy mogę w całości zalane wrzątkiem i w drugiej połowie dnia?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Listopad 2019 - 15:39
Aniu możesz w drugiej połowie dnia, ale musi być zmielone.
Odpowiedz
AnkaDodano:  18 Listopad 2019 - 14:24
Czyli 200g smażonego kurczaka ma 500 kcal? Tak dużo ze względu na marynatę i smażenie? Bo 100 g kurczaka ma ok 100 kcal...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Listopad 2019 - 15:35
Tak. Mamy oliwę w marynacie, miód. Ziarnko do ziarnka i kalorii się uzbiera.
Odpowiedz
Bianka Dodano:  19 Listopad 2019 - 9:00
Małgosiu wg Ciebie patelnia teflonowa nie stanowi zagrożenia dla zdrowia?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Listopad 2019 - 11:50
A z jakiego powodu miałaby stanowić zagrożenie?
Odpowiedz
RenataDodano:  19 Listopad 2019 - 11:07
Małgosiu, ja trochę w innym temacie. Czy są Ci znane olejki eteryczne Young living? Pozdrawiam Renata
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Listopad 2019 - 11:49
Nie znam.
Odpowiedz
AnnaDodano:  19 Listopad 2019 - 21:13
Czesc Gosiu, ostatnio racze sie slodkimi smietanami do deserow w UK. Jestem przeszczesliwa, poniewaz maja one tutaj bardzo dobry sklad - smietana i to wszytsko, zadnych karagenow, zadnych modyfikowanych zagestnikow itp...Ale jakos mnie tak tknelo czy to nie za piekne, aby moglo byc prawdziwe. Czy producent ma obowiazek pisania na etykiecie dokladnego skladu takiej smietany, czy tez moze cos zataic? Bylabym wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Listopad 2019 - 8:24
Aniu producent nie może zataić składu produktu.
Odpowiedz
MirkaDodano:  21 Listopad 2019 - 20:37
Małgosiu, tego fileta obsmażasz i dusisz ze skórką?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Listopad 2019 - 7:56
Tak.
Odpowiedz
GosiaDodano:  22 Listopad 2019 - 7:21
A ja mam ,,głupie \" pytanie. Chodzi o tą pierś z kurczaka ze skórą. Jak odróżnić który w sklepie jest ze skórą a który bez? Czy te piersi np. z Lidla bądź z Biedry są ze skórą?? Czy po prostu kupujemy ze skórą a w domu skórę odkrawamy??
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Listopad 2019 - 7:51
Ja kupuję całego kurczaka. Fileta ze skórą mam na obiad. Udka również a z korpusu gotuję rosół.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej