fbpx
Kurkowe gniazdka
Img

Uwielbiam kurki. Kojarzą mi się z ciepłymi promieniami słońca, zapachem lasu, miękkością leśnego mchu, leniwymi porankami z zieloną herbatą i jajecznicą z kurkami ……..
Ale dziś nie będzie jajecznicy 😉
Będzie danie, które ugotowałam z tęsknoty za latem, za zieloną trawą i za śpiewem ptaków.
Kurkowe gniazdka świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe, ale także jako przystawka, gdy zaprosimy przyjaciół na kolację.
Przygotujemy je w zaledwie 20 minut.

Składniki na porcję dla 4 osób :
* makaron „gniazdka”  8 szt.
* opakowanie mrożonych kurek
* 4 łyżki masła
* mała cebula
* 400 ml śmietany
* sól,biały pieprz
* starty parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
1. W szerokim naczyniu gotujemy osoloną wodę. Delikatnie wkładamy gniazdka, tak aby nie uszkodzić struktury. Gotujemy al dente.
2. W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę.
3. Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki.
4. Jak kurki będą miękkie doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę. Dusimy 3-4 minuty.
5. Ugotowany makaron wyjmujemy bardzo delikatnie łyżką cedzakową, tak aby nie uszkodzić struktury gniazdek.
6. Do gniazdek wkładamy kurki w sosie. Posypujemy startym parmezanem.

Kaloryczność:
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 480 kcal
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Domowe grahamki. Pyszne, cieplutkie, najlepsze o poranku. Idealne dla dzieci
Domowe grahamki

Domowe bułeczki. Kruche, mięciutkie, przepyszne. Po opublikowaniu zdjęcia moich bułeczek na facebooku (klik) i instagramie (klik), zasypaliście mnie prośbami o Czytaj dalej

Tajsko przyprawiona zupa krem z marchewki, selera i sezamu! Wegańska i wegetariańska.
Tajsko przyprawiona zupa krem z marchewki, selera i sezamu! Wegańska i wegetariańska.

Jeśli lubicie kuchnię indyjską, pokochacie tę zupę. Kumin, imbir, trawa cytrynowa, olej sezamowy i ziarna sezamu, to sekret smaku tej Czytaj dalej

Delikatna młoda kapusta na ciepło jako dodatek do dania obiadowego
młoda kapusta na ciepło

Najlepszą robi moja mama. Nie wiem czemu, ale przepis ten sam a u mamy smakuje inaczej 🙂 Czary mary chyba Czytaj dalej

Pieczona owsianka. Nic odkrywczego. Można powiedzieć banał, ale jaki pyszny! Przepis na owsiankową bazę wyjściową!
Pieczona owsianka

Kilka dni temu opublikowałam na facebooku i instagramie zdjęcie mojego śniadania. Była to pieczona owsianka, którą bardzo lubię i robię Czytaj dalej

33 komentarze

kuchniainspirowananaturaDodano:  22 marzec 2013 - 9:11
przypomniało mi się jesienne kurkowe spaghetti ... :)
Odpowiedz
DuusiakDodano:  22 marzec 2013 - 9:18
Nigdy nie jadłam wlasnie sosu kurkowego ;)
Musze sprobowac:)
Pozdrawiam :)
Dodano:  22 marzec 2013 - 12:47
Spróbuj koniecznie. Kurki są cudowne w smaku.
Odpowiedz
KaśDodano:  22 marzec 2013 - 13:29
z ulubionymi kurkami... ale bym zjadła!
Odpowiedz
Olimpia DaviesDodano:  22 marzec 2013 - 15:56
Świetny pomysł, ja również uwielbiam kurki. Danie wygląda mega apetycznie:-)
Odpowiedz
Agnes JuszczykDodano:  22 marzec 2013 - 16:09
O jeju!!gdzie ja teraz znajdę kurki?:O
Uwielbiam!! Przepis świetny, zapewne skorzystam.
Pozdrawiam:*

http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/
Dodano:  22 marzec 2013 - 16:11
Agnes no w UK to nie wiem. U nas dostępne mrożone w Biedronce.
Odpowiedz
toPestka!Dodano:  23 marzec 2013 - 0:49
uwielbiam kurki!
Odpowiedz
ania_rudekkDodano:  23 marzec 2013 - 13:33
czy kurki przed wrzuceniem na patelnię rozmrażamy czy od razu można je dodać? przepis smakowity, już planuję kiedy mogę go spróbować :)
Odpowiedz
ania_rudekkDodano:  23 marzec 2013 - 13:34
kurki przed wrzuceniem na patelnię trzeba rozmrozić czy można je od razu dodać? przepis smakowity, już planuję kiedy mogę go zrobić :)
Dodano:  23 marzec 2013 - 13:37
Aniu kurek nie rozmrażam. Wrzucam zamrożone, chwila i są rozmrożone. Dusisz je krótko, sama zorientujesz się jak dlugo.
Odpowiedz
handmadeowoDodano:  23 marzec 2013 - 13:50
uwielbiam kurki:) a post przypomniał mi dzieciństwo i te wyprawy na grzyby, które wtedy były znacznie częstsze niż teraz:)
Pozdrawiam
Magda
Dodano:  23 marzec 2013 - 14:09
Magda, ja mam las za płotem osiedla;) Często chodzę na grzyby z dziećmi. Las bardzo mnie relaksuje.
Odpowiedz
Ania WDodano:  24 marzec 2013 - 16:56
Ja też jestem fanką kurek( i makaronu też), ale grzybów nie lubię zbierać.
Ale las bardzo lubię:-)Przepis zaraz wydrukuję._
Odpowiedz
Ania PDodano:  13 lipiec 2013 - 11:20
Witam przepis na kurki przepyszny, ja dodałam jeszcze garść świeżej pietruszki i "niebo w gębie" pozdrawiam :) ania
Odpowiedz
Ania PDodano:  13 lipiec 2013 - 11:21
Przepis wyśmienity :) ja dodałam jeszcze na koniec garść świeżej pietruszki i ehhh... "niebo w gębie" pozdrawiam ania:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 czerwiec 2014 - 21:34
te 2 gniazdka jaka maja wagę przed ugotowaniem? chciałam użyć innego makaronu ale nie wiem ile :)
Dodano:  25 czerwiec 2014 - 22:32
80 gramów
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 lipiec 2014 - 18:52
Śmietana, czy śmietanka? I ile %?:)
Dodano:  20 lipiec 2014 - 22:01
12% wystarczy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 lipiec 2014 - 13:14
masz jakiś pomysł na dodatek/surówkę do tego dania? planuję podać gościom na kolację
Dodano:  25 lipiec 2014 - 18:10
jakakolwiek zielonka z warzywami i dressingiem będzie najlepsza
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 sierpień 2014 - 20:13
musi być śmietana? czemun nie jogurt?
Dodano:  28 sierpień 2014 - 22:04
możesz użyć jogurtu greckiego
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 październik 2014 - 9:55
Witam,
A ile waży opakowanie mrożonych kurek? Pytam, bo chcę kupić takie świeże w Lidlu na tackach i nie wiem ile go wtedy użyć?

Pozdrawiam
Magda
Dodano:  13 październik 2014 - 11:57
średnio 200 g
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 grudzień 2014 - 19:34
Witaj Małgosiu, latem pomrozilysmy sobie z mama kurki, teraz jak je chcialysmy zrobic wyszly strasznie gorzkie. Doczytalam sie gdzies, ze to dlatego, ze nie zblanszowalysmy ich przed zamrozeniem. Wiesz cos o tym? No i czy moge jeszcze jakos uratowac te co mi jeszcze zostaly w zamrazarce? Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie. Kasia
Dodano:  7 grudzień 2014 - 19:39
Tak, powinno się je blanszować.
AnonimowyDodano:  7 grudzień 2014 - 19:42
Dziekuje za odpowiedz. Czyli nie uda mi sie pozostalych juz uratowac?
Dodano:  7 grudzień 2014 - 19:48
Niekoniecznie. Ja kiedyś nie blanszowałam i były ok. Nie wiem od czego to zależy.
AnonimowyDodano:  7 grudzień 2014 - 22:31
Dziekuje, Bardzo podziwiam Twoja prace i zdecydowanie jestes dla mnie autorytetem :) dziekuje za ten blog, ktorego lektua stala sie dla mnie codziennym rytualem :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 styczeń 2015 - 7:27
Gosiu, mam pytanie jak gotujesz taki makaron...? mi nigdy nie wyjdą gniazdka...:(
Dodano:  16 styczeń 2015 - 9:00
musisz wrzucić delikatnie na wrzątek i wyjąć potem łyżką cedzakową
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Stajesz na wagę latem, a tam kilka kilogramów więcej i to z niczego? 😫

Masz zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy lub chorobę Hashimoto? A może nie masz jeszcze diagnozy, ale szereg typowych objawów?
Pozwól, że wyjaśnię Ci dlaczego tak się dzieje.
📍U osób z niskim stężeniem hormonów tarczycy, dochodzi do zwiększonej syntezy, akumulacji i zaburzonej degradacji glukozaminoglikanów w tkankach (szczególnie kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny).
📍Glukozaminoglikany są kluczowym składnikiem macierzy pozakomórkowej i mają silne właściwości higroskopijne, czyli przyciągające i zatrzymujące wodę 😵‍💫😵‍💫.Woda napływa więc z naczyń krwionośnych do przestrzeni międzykomórkowej. Dodatkowo tkanka staje się sztywna i mało elastyczna, co utrudnia przepływ płynów i potęguje zastój😵‍💫😩😩.

📍Co dodatkowo nasila produkcję glukozaminoglikanów? Stan zapalny, więc dieta przeciwzapalna, ale i ilość i jakość snu, poziom stresu, to w jaki sposób się regenerujemy będą miały fundamentalne znaczenie. 
Te czynniki, w szczególności przeciwzapalna dieta: 
➡️ pomogą hamować nadprodukcję glukozaminoglikanów,
➡️ wspierają pracę tarczycy i uszczelniają naczynia, 
➡️ zmniejszają obrzęki i poprawiają przepływ limfy. 

Zasada jest prosta: im niższy stan zapalny, tym mniej zatrzymanej wody, która może nagle zwiększyć Twoją masę ciała o nawet 2-3 kg powodując frustrację, zniechęcenie i spadek motywacji jeśli jesteś w procesie redukcji masy ciała. 

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

416 12
Tkanka tłuszczowa trzewna (czyli ta gromadząca się w okolicy brzucha) nie jest „biernym magazynem tłuszczu”. To narząd endokrynnie czynny, wydzielający: 
📍cytokiny prozapalne (IL-6, TNF-α), które hamują sygnalizację insulinową w komórkach mięśni i wątroby oraz promują insulinooporność, 
📍leptynę (przy dużej ilości dochodzi do leptynooporności, w efekcie czego odczuwasz ciągły apetyt), 
📍rezystynę (hamuje działanie insuliny, promuje insulinooporność),
📍wolne kwasy tłuszczowe (FFA) bezpośrednio do krążenia wrotnego, co zwiększa insulinooporność w wątrobie i produkcję glukozy przez wątrobę (glukoneogenezę).

Czynniki te promują:
😩 stan zapalny niskiego stopnia,
😩 zaburzenia sygnalizacji insulinowej w mięśniach, wątrobie i tkance tłuszczowej,
😩 insulinooporność. 

➡️ A insulinooporność = gorsza regulacja sodu i wody w nerkach, większa retencja sodu i wody ➡️ więcej zatrzymanej wody w organizmie.

Otyłość brzuszna może też zaburzać funkcję:
☹️ układu limfatycznego (utrudniony odpływ chłonki),
☹️ układu krążenia (więcej ciśnienia na naczynia krwionośne → mikrozaburzenia → przesięki → obrzęki).

🙋‍♀️🙋‍♀️ Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha częściej mają problem z retencją wody, zwłaszcza jeśli współwystępuje u nich insulinooporność, stan zapalny i siedzący tryb życia.

Takie osoby powinny zwrócić szczególną uwagę na to, co jedzą ponieważ niewłaściwa dieta pogłębia błędne koło:
🔁 insulinooporność → niestabilna glikemia → zwiększona retencja wody → jeszcze większy dyskomfort i trudność w redukcji masy ciała.
➡️ Tkanka tłuszczowa brzuszna – nasila stan zapalny i podbija insulinooporność.
➡️ Wysoki poziom insuliny sprawia, że organizm zatrzymuje więcej sodu i wody.
➡️ Efekt? Opuchnięte palce, kostki, twarz – i uczucie „ciężkiego ciała”.

Kluczowe założenia diety:
🔹 stabilizacja poziomu glukozy i insuliny,
🔹 działanie diuretyczne,
🔹 działanie przeciwzapalne.

Potrzebujesz diety o działaniu diuretycznym, która stabilizuje glikemię, zapewnia sytość i genialnie smakuje?
Skomentuj 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a prześlę informacje. 

#Insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #cukrzycatypu2 #odchudzaniezgłową

...

606 279
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

477 787

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds