Kurkowe gniazdka
Img

Uwielbiam kurki. Kojarzą mi się z ciepłymi promieniami słońca, zapachem lasu, miękkością leśnego mchu, leniwymi porankami z zieloną herbatą i jajecznicą z kurkami ……..
Ale dziś nie będzie jajecznicy 😉
Będzie danie, które ugotowałam z tęsknoty za latem, za zieloną trawą i za śpiewem ptaków.
Kurkowe gniazdka świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe, ale także jako przystawka, gdy zaprosimy przyjaciół na kolację.
Przygotujemy je w zaledwie 20 minut.

Składniki na porcję dla 4 osób :
* makaron “gniazdka”  8 szt.
* opakowanie mrożonych kurek
* 4 łyżki masła
* mała cebula
* 400 ml śmietany
* sól,biały pieprz
* starty parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
1. W szerokim naczyniu gotujemy osoloną wodę. Delikatnie wkładamy gniazdka, tak aby nie uszkodzić struktury. Gotujemy al dente.
2. W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę.
3. Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki.
4. Jak kurki będą miękkie doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę. Dusimy 3-4 minuty.
5. Ugotowany makaron wyjmujemy bardzo delikatnie łyżką cedzakową, tak aby nie uszkodzić struktury gniazdek.
6. Do gniazdek wkładamy kurki w sosie. Posypujemy startym parmezanem.

Kaloryczność:
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 480 kcal
Oceń ten wpis

33 komentarze

kuchniainspirowananaturaDodano:  22 Marzec 2013 - 9:11
przypomniało mi się jesienne kurkowe spaghetti ... :)
Odpowiedz
DuusiakDodano:  22 Marzec 2013 - 9:18
Nigdy nie jadłam wlasnie sosu kurkowego ;)
Musze sprobowac:)
Pozdrawiam :)
Dodano:  22 Marzec 2013 - 12:47
Spróbuj koniecznie. Kurki są cudowne w smaku.
Odpowiedz
KaśDodano:  22 Marzec 2013 - 13:29
z ulubionymi kurkami... ale bym zjadła!
Odpowiedz
Olimpia DaviesDodano:  22 Marzec 2013 - 15:56
Świetny pomysł, ja również uwielbiam kurki. Danie wygląda mega apetycznie:-)
Odpowiedz
Agnes JuszczykDodano:  22 Marzec 2013 - 16:09
O jeju!!gdzie ja teraz znajdę kurki?:O
Uwielbiam!! Przepis świetny, zapewne skorzystam.
Pozdrawiam:*

http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/
Dodano:  22 Marzec 2013 - 16:11
Agnes no w UK to nie wiem. U nas dostępne mrożone w Biedronce.
Odpowiedz
toPestka!Dodano:  23 Marzec 2013 - 0:49
uwielbiam kurki!
Odpowiedz
ania_rudekkDodano:  23 Marzec 2013 - 13:33
czy kurki przed wrzuceniem na patelnię rozmrażamy czy od razu można je dodać? przepis smakowity, już planuję kiedy mogę go spróbować :)
Odpowiedz
ania_rudekkDodano:  23 Marzec 2013 - 13:34
kurki przed wrzuceniem na patelnię trzeba rozmrozić czy można je od razu dodać? przepis smakowity, już planuję kiedy mogę go zrobić :)
Dodano:  23 Marzec 2013 - 13:37
Aniu kurek nie rozmrażam. Wrzucam zamrożone, chwila i są rozmrożone. Dusisz je krótko, sama zorientujesz się jak dlugo.
Odpowiedz
handmadeowoDodano:  23 Marzec 2013 - 13:50
uwielbiam kurki:) a post przypomniał mi dzieciństwo i te wyprawy na grzyby, które wtedy były znacznie częstsze niż teraz:)
Pozdrawiam
Magda
Dodano:  23 Marzec 2013 - 14:09
Magda, ja mam las za płotem osiedla;) Często chodzę na grzyby z dziećmi. Las bardzo mnie relaksuje.
Odpowiedz
Ania WDodano:  24 Marzec 2013 - 16:56
Ja też jestem fanką kurek( i makaronu też), ale grzybów nie lubię zbierać.
Ale las bardzo lubię:-)Przepis zaraz wydrukuję._
Odpowiedz
Ania PDodano:  13 Lipiec 2013 - 11:20
Witam przepis na kurki przepyszny, ja dodałam jeszcze garść świeżej pietruszki i "niebo w gębie" pozdrawiam :) ania
Odpowiedz
Ania PDodano:  13 Lipiec 2013 - 11:21
Przepis wyśmienity :) ja dodałam jeszcze na koniec garść świeżej pietruszki i ehhh... "niebo w gębie" pozdrawiam ania:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Czerwiec 2014 - 21:34
te 2 gniazdka jaka maja wagę przed ugotowaniem? chciałam użyć innego makaronu ale nie wiem ile :)
Dodano:  25 Czerwiec 2014 - 22:32
80 gramów
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Lipiec 2014 - 18:52
Śmietana, czy śmietanka? I ile %?:)
Dodano:  20 Lipiec 2014 - 22:01
12% wystarczy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Lipiec 2014 - 13:14
masz jakiś pomysł na dodatek/surówkę do tego dania? planuję podać gościom na kolację
Dodano:  25 Lipiec 2014 - 18:10
jakakolwiek zielonka z warzywami i dressingiem będzie najlepsza
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 Sierpień 2014 - 20:13
musi być śmietana? czemun nie jogurt?
Dodano:  28 Sierpień 2014 - 22:04
możesz użyć jogurtu greckiego
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 Październik 2014 - 9:55
Witam,
A ile waży opakowanie mrożonych kurek? Pytam, bo chcę kupić takie świeże w Lidlu na tackach i nie wiem ile go wtedy użyć?

Pozdrawiam
Magda
Dodano:  13 Październik 2014 - 11:57
średnio 200 g
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Grudzień 2014 - 19:34
Witaj Małgosiu, latem pomrozilysmy sobie z mama kurki, teraz jak je chcialysmy zrobic wyszly strasznie gorzkie. Doczytalam sie gdzies, ze to dlatego, ze nie zblanszowalysmy ich przed zamrozeniem. Wiesz cos o tym? No i czy moge jeszcze jakos uratowac te co mi jeszcze zostaly w zamrazarce? Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie. Kasia
Dodano:  7 Grudzień 2014 - 19:39
Tak, powinno się je blanszować.
AnonimowyDodano:  7 Grudzień 2014 - 19:42
Dziekuje za odpowiedz. Czyli nie uda mi sie pozostalych juz uratowac?
Dodano:  7 Grudzień 2014 - 19:48
Niekoniecznie. Ja kiedyś nie blanszowałam i były ok. Nie wiem od czego to zależy.
AnonimowyDodano:  7 Grudzień 2014 - 22:31
Dziekuje, Bardzo podziwiam Twoja prace i zdecydowanie jestes dla mnie autorytetem :) dziekuje za ten blog, ktorego lektua stala sie dla mnie codziennym rytualem :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 Styczeń 2015 - 7:27
Gosiu, mam pytanie jak gotujesz taki makaron...? mi nigdy nie wyjdą gniazdka...:(
Dodano:  16 Styczeń 2015 - 9:00
musisz wrzucić delikatnie na wrzątek i wyjąć potem łyżką cedzakową
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
4-tygodniowy jadłospis ułożony w celu redukcji masy ciała oraz pod konkretne schorzenia
ZAMÓW
img1
MOJE KSIĄŻKI
a w nich porady żywieniowe i nowe przepisy
bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne, dzięki którym pokochasz gotowanie
ZAMÓW
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej