fbpx
Wegetariańskie leczo na zimę – baza do potraw
Img

W dzisiejszych czasach mamy możliwość zakupienia papryki czy cukinii okrągły rok. Bez najmniejszego problemu kupimy te warzywa zarówno w sierpniu czy wrześniu, jak i styczniu czy lutym jednak o tej porze roku, w sezonie, papryka jest tak cudownie słodka i pyszna, że aż żal nie przerobić jej w słoiki na zimę.
Ja co roku przygotowuję z niej, ale i z cukinii, cebuli i czosnku wegetariańskie leczo które stanowi zimową bazę do wielu moich potraw. Sosu do pulpetów, sosu do chakalaki z cieciorką, dań z makaronem, ryżem czy wszelkiego typu zapiekanek.
W przygotowanie weków trzeba włożyć trochę pracy, ale w dni kiedy jestem bardzo zapracowana pozwalają przygotować obiad w 15 minut.
Polecam 😉

Składniki na 5 litrowych słoików:

  • 2 duże cebule
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 10 dużych papryk
  • 3 średnie cukinie
  • 5 – 6 dużych pomidorów
  • 5 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę kroimy w paski. Cukinię, cebulę i czosnek w drobną kosteczkę.
  2. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy w kosteczkę. Wkładamy do garnka, gotujemy 15 minut. Blendujemy na gładką masę.
  3. W wysokim garnku, na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy paprykę. Przesmażamy aż zmięknie i lekko się przyrumieni.
  4. Do garnka z papryką wkładamy cukinię. Przesmażamy. Zalewamy pomidorami. Dodajemy przyprawy. Gotujemy 30 minut często mieszając.
  5. Gorące leczo wlewamy do słoików. Szybko i mocno zakręcamy. Ustawiamy na zakrętce. Przykrywamy grubym ręcznikiem i zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie znosimy słoiki do piwnicy. 
  6. UWAGA! Gwinty słoików przed zakręceniem muszą być czyste i suche. Nakrętki suche.

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Zupa tajska z krewetkami i szparagami

Sezon na szparagi uważam za otwarty. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na wykorzystanie tego wyjątkowego warzywa (10 powodów dla których Czytaj dalej

Zielona pasta z kurczakiem – obiad lub kolacja w 15 minut

Wysokobiałkowy obiad o niskim indeksie glikemicznym gotowy w 15 minut! W sam raz na obiad lub kolację. 33 gramy białka Czytaj dalej

Śniadaniowy, biszkoptowy omlet z jagodami

Biszkoptowy omlet z jagodami poleca się na szybkie weekendowe śniadanie do aromatycznej kawy. Pyszny, puszysty i bardzo delikatny. Porcja zawiera Czytaj dalej

Falafele – wegański przysmak

Arabski przysmak. Bezglutenowy, bezmleczny, bezjajeczny. Wegański. Idealny jako przekąska na imprezę, kolacja lub dodatek do lunchboxa. Wbrew pozorom prosty i Czytaj dalej

37 komentarzy

MagdaDodano:  27 sierpień 2020 - 8:48
W zeszłym roku wekowałam samą cukinię i nie była rewelacyjna. Za to ten mix wygląda smakowicie i teraz muszę znaleźć czas na przygotowanie :)
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  27 sierpień 2020 - 8:52
Polecam. Jest pyszny ;)
Odpowiedz
Edyta Dodano:  27 sierpień 2020 - 8:55
A czy można zrezygnować z cukinii?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  27 sierpień 2020 - 10:51
Można.
Odpowiedz
PaulaDodano:  27 sierpień 2020 - 8:57
Przepis mega! Bez cukru, bez tony octu! Na pewno wypróbuję.
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  27 sierpień 2020 - 10:51
Polecam.
Odpowiedz
AniaDodano:  27 sierpień 2020 - 9:03
Robimy leczo z bardzo podobnych proporcji, pomijamy jedynie czosnek ;) Nie dlatego, że nie lubimy, bo lubimy bardzo. Po prostu leczo u nas w domu z definicji jest bez niego :D
Odpowiedz
AliDodano:  27 sierpień 2020 - 9:04
Jak długo można przechowywać takie weki?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  27 sierpień 2020 - 10:51
Całą zimę.
Odpowiedz
Kinga Dodano:  27 sierpień 2020 - 9:09
Jak poradzić sobie z odchodzącą po obróbce termicznej skórką od papryki? Wizja obierania takiej ilości przeraża...
Odpowiedz
karolinaDodano:  27 sierpień 2020 - 9:14
Gosia dziękuję za udostępnienie tego przepisu który sprawdzi się na moją niekiedy niemoc do gotowania i myślenia 😉😘
Odpowiedz
Leszek Dodano:  27 sierpień 2020 - 9:16
Dzień dobry, co daje przykrycie słoików ręcznikiem? :) Pozdrawiam
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  27 sierpień 2020 - 10:50
Ciepło. Lepiej się "pozamykają".
Odpowiedz
AniaDodano:  27 sierpień 2020 - 9:27
\"Dezynfekuję\" słoiki przed włożeniem potrawy przez kilka minut w mikrofalówce, a nakrętki wygotowuję i wycieram do sucha i żadna pleśń niestraszana 😁
Odpowiedz
AnnaDodano:  27 sierpień 2020 - 10:13
Czy to leczo ma niski IG?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  27 sierpień 2020 - 10:50
Tak.
Odpowiedz
MONIKADodano:  27 sierpień 2020 - 10:23
super przepis, uwielbiam leczo! dobrze mieć zapasy w domu a z warzyw z ogrodu to już w ogóle.. my w tym roku robiliśmy ketchup z naszej ogromnej cukinii, pycha! spiżarnia powoli się zapełnia :) Pani Małgosiu, czy ziarna siemienia lnianego zalane wodą gorącą i odstane przez noc sprawdzą się jako eliksir na włosy o jakim Pani pisała? z tym, że siemię nie mielone..
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  27 sierpień 2020 - 10:51
Tak.
Odpowiedz
anetaDodano:  27 sierpień 2020 - 13:00
Pani Małgosiu proszę wybaczyć jeśli pytanie jest głupie, ale chciałabym wiedzieć po to aby nie marnować i wyrzucać pieniędzy w błoto a tylko tu mogę znaleźć odpowiedź kogoś kto się zna... Mam w domu spirulinę i chloerellę ( 2 prawie pełne opakowania dobra ), ale są po terminie przydatności. Mysli Pani, że mogę ją użyć? Nie mam serca tego wyrzucić, to kosztowało sporo pieniędzy a na mój chłopski rozum tam nie ma się co zepsuć i zaszkodzić. Czy się mylę? Oczywiście na własną odpowiedzialność bym to brała.. ale chciałabym zapytać co Pani sądzi. Proszę
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  27 sierpień 2020 - 15:01
Ile po terminie?
Odpowiedz
Gosia MałgosiaDodano:  27 sierpień 2020 - 14:13
Na pewno pyszny tak jak sos do wszystkiego paprykowy pycha mój ulubiony.
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  27 sierpień 2020 - 15:00
Polecam ;)
Odpowiedz
SylwiaDodano:  27 sierpień 2020 - 14:49
czy papryka do lecza może być nie dojrzała, tzn, jeszcze lekko zielonkawa gdzie nie gdzie i twarda?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  27 sierpień 2020 - 15:00
Im ciemniejsza, bardziej dojrzała tym lepiej.
Odpowiedz
ElwiraDodano:  27 sierpień 2020 - 15:16
Gosiu czy zamiast pomidorów mogę użyć passaty pomidorowej? Jeżeli tak to ile ml?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  28 sierpień 2020 - 8:16
Tak. Litra.
Odpowiedz
SandraDodano:  29 sierpień 2020 - 16:55
Aż wstyd się przyznać że jeszcze nic nigdy nie zaprawiałam. A chciałabym w tym roku spróbować zrobić ogórki kiszone i to leczo. Mam pytanie o słoiki. Czy takie że szklanym wieczkiem, pomarańczową gumą i zamykane na takie metalowe haczyki będą dobrze konserwować ?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  31 sierpień 2020 - 8:57
Tak.
Odpowiedz
OlaDodano:  30 sierpień 2020 - 12:34
Dziewczyny pomóżcie, czy tak samo traktować słoiki z gumką i klipsem? Potrzebuje zrobić kilka potraw w słoikach na 1,5 tyg wyjazd kamperem. I czy można tak wekować dania z mięsem np gulasz?
Odpowiedz
PaulinaDodano:  31 sierpień 2020 - 8:20
Małgosiu a czy paprykę tylko czerwoną czy dodać żółtą?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  31 sierpień 2020 - 8:51
Kolorystyka papryk dowolna. Jak lubisz.
Odpowiedz
JudytaDodano:  2 wrzesień 2020 - 13:37
Jaka jest kaloryczność tego dania? ;)
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  2 wrzesień 2020 - 13:37
To zależy jaka porcja.
Odpowiedz
GosiaDodano:  8 wrzesień 2020 - 0:05
Pani Małgosiu, czy słoiki Pani wyparza przed i pokrywki ? Czy lepiej nakladac do zimnych sloikow ? Najlepiej bym tego nierobila zeby miec pewnosc, ze pokrywki beda i wieczka na pewno suche :)
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  8 wrzesień 2020 - 8:47
Tak. Wyparzam.
Odpowiedz
KasiaDodano:  22 październik 2020 - 14:55
Małgosiu, otworzyłam właśnie słoiki zapasteryzowane kilka tygodni temu dokładnie wg przepisu i w dwóch była pleśń u góry :( czy może to być wina tego, że warzywa nie były w pełni zamoczone w sosie - np. papryka wystawała ponad powierzchnię? Czy szukać błędu gdzie indziej?
Odpowiedz
AnnaDodano:  30 lipiec 2021 - 21:06
Pyszne,nawet Syn 9-miesieczny się zajadał :) pozdrawiam
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Tkanka tłuszczowa odkłada Ci się w okolicy jamy brzusznej? Dlaczego tak się dzieje! 

#redukcja #odchudzanie #odchudzamsie #odchudzaniezgłową #redukcjatkankitłuszczowej #redukcjawagi #insulinooporność #hashimoto

Tkanka tłuszczowa odkłada Ci się w okolicy jamy brzusznej? Dlaczego tak się dzieje!

#redukcja #odchudzanie #odchudzamsie #odchudzaniezgłową #redukcjatkankitłuszczowej #redukcjawagi #insulinooporność #hashimoto
...

1587 41
Tradycyjne korzenne pierniczki last minute - gotowe do zjedzenia natychmiast 🍪

Składniki na ok. 60 pierniczków: 
🍪300 gramów masła
🍪250 gramów płynnego miodu
🍪100 gramów cukru
🍪3 żółtka
🍪5 łyżek śmietany kremówki 30%
🍪1 kg mąki orkiszowej typ. 700 lub 650
🍪3 łyżki przyprawy do piernika
🍪łyżka kakao
🍪czubata łyżka cynamonu
🍪2 łyżeczki imbiru mielonego
🍪1 łyżeczka proszku do pieczenia
🍪2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao, imbir i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy z ognia, studzimy.
2. Wystudzoną masę miodową wlewamy do miski. Miksujemy dodając żółtka, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Cały czas miksując dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i sprężyste jak plastelina. Polecam użyć robota planetarnego lub poprosić o wyrobienie mężczyznę o silnych dłoniach.
3. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Rozwałkowujemy partiami na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
4. Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy.

#pierniczki #pierniki #pierniczkiświąteczne #piernikiświąteczne #klimatświąt

Tradycyjne korzenne pierniczki last minute - gotowe do zjedzenia natychmiast 🍪

Składniki na ok. 60 pierniczków:
🍪300 gramów masła
🍪250 gramów płynnego miodu
🍪100 gramów cukru
🍪3 żółtka
🍪5 łyżek śmietany kremówki 30%
🍪1 kg mąki orkiszowej typ. 700 lub 650
🍪3 łyżki przyprawy do piernika
🍪łyżka kakao
🍪czubata łyżka cynamonu
🍪2 łyżeczki imbiru mielonego
🍪1 łyżeczka proszku do pieczenia
🍪2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao, imbir i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy z ognia, studzimy.
2. Wystudzoną masę miodową wlewamy do miski. Miksujemy dodając żółtka, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Cały czas miksując dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i sprężyste jak plastelina. Polecam użyć robota planetarnego lub poprosić o wyrobienie mężczyznę o silnych dłoniach.
3. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Rozwałkowujemy partiami na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
4. Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy.

#pierniczki #pierniki #pierniczkiświąteczne #piernikiświąteczne #klimatświąt
...

1812 134

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej