Lunchbox do zabrania do pracy! Lekko, sycąco, zdrowo, kolorowo!

Błyskawiczne danie do zabrania do pracy. Przygotujesz je rano w maksymalnie 7 minut. Bardziej na przekąskę czy drugie śniadanie niż obiad. Lekkie, sycące, zdrowe i kolorowe. Bogate w kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3, kwas foliowy, żelazo, cynk, potas i witaminy z grupy B. 
Cieciorkę możecie ugotować samodzielnie, lub skorzystać z gotowanej na parze z puszki. Jest równie smaczna i wartościowa.
Składniki wykorzystane do tego dania są proste i łatwo dostępne. Razem tworzą smaczną i zaskakującą całość.
Jeśli nie uda Wam się kupić parmezanu, użyjcie innego długodojrzewającego twardego sera np.   grana padano.
Nie używajcie jednak zwykłego sera żółtego, fety czy mozzarelli bo zepsujecie smak. Słodko – wyrazisty smak długodojrzewającego parmezanu czy sera grana padano ma w tym daniu znaczenie kluczowe.  

Kaloryczność:
Całość ma ok. 300 kcal

Składniki na porcję dla jednej osoby:

  • garść różyczek brokułów
  • garść różyczek kalafiora
  • garść mini marchewek lub jedna pokrojona w talarki marchewka
  • 30 gramów sera parmezan
  • 50 gramów ugotowanej cieciorki (ok. 25 gramów suchych ziaren) – można użyć gotowanej na parze z puszki
  • płaska łyżeczka soku z limonki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • odrobinka soli

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa gotujemy na parze.
  2. Oliwę mieszamy z sokiem z limonki. Delikatnie solimy.
  3. W pojemniku nadającym się do zabrania do pracy układamy ugotowane warzywa. Dodajemy cieciorkę oraz pokrojony w płatki parmezan. Całość polewamy dressingiem.

Lunchbox do zabrania do pracy! Lekko, sycąco, zdrowo, kolorowo!
Oceń ten wpis

76 komentarzy

anonimowyDodano:  28 Luty 2018 - 9:17
na kolację nada się?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Luty 2018 - 10:51
Tak.
Odpowiedz
JagodaDodano:  28 Luty 2018 - 9:18
Małgosiu mam do Ciebie pytanie na temat kuracji ziemią okrzemkową, czy mogę ją zastosować mając kamicę nerkową (szczawianowo-wapniową)?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Luty 2018 - 10:53
Tak.
Odpowiedz
AnnaDodano:  28 Luty 2018 - 9:23
Gosiu, w jakiej postaci najlepiej spożywać jarmuż aby czerpać z niego jak najwięcej wartości odżywczych bez skutków ubocznych dla organizmu? świeży w koktajlach czy podsmażony, duszony? Czy jarmuż mimo bogactwa chlorofilu czy kwasu foliowego nie każdy powinien spożywać? Czy spożywanie raz, dwa razy w tygodniu będzie wskazane?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Luty 2018 - 10:50
To zależy. Jarmuż ma dużo goitrogenów, więc nie mogą go jeść na surowo osoby z chorą tarczycą. Jeśli więc masz np. niedoczynność tarczycy musisz jeść jarmuż po obróbce termicznej.
Odpowiedz
agatDodano:  28 Luty 2018 - 9:27
Gosiu ponawiam pytanie, bo wydaje mi się, że zaginęło w innych postach. Jak sobie radzić ze wzdęciami po warzywach kapustnych? Uwielbiam kapuste, brokuł i kalafior, ale po prostu ZA KAŻDYM razem po ich zjedzeniu mam straaasznie wydęty brzuch i taki lekki nieprzyjemny ból. Próbowałam dodawać do potraw kminek, chociaż kompletnie nie pasował do nich smakowo, ale myślałam że choć troche pomoże. Niestety żadnej różnicy. Nie chiałabym rezygnować całkowicie z jedzenia tych warzyw. ale na myśl o tym nie przyjemnym odczuciu \"po\" mi się odechciewa. Poleć proszę jakieś skutecne sposoby, być może inne zioła, które należy dodać do potraw?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Luty 2018 - 10:49
Spróbuj gotować bez przykrycia, ale wtedy musisz w wodzie, nie na parze. Może być jednak tak, że masz nadwrażliwość na te warzywa i będziesz tak na nie reagowała.
Odpowiedz
AgaDodano:  28 Luty 2018 - 9:42
Małgosiu kocham Twoje przepisy. Dziękuję :_)
Odpowiedz
MikaDodano:  28 Luty 2018 - 9:46
Dziękuję Ci za ten przepis. Już mi dziś głód w oczy zaglądał...a tu takie niespodziewane wybawienie. Miłego dnia.
Odpowiedz
EwaDodano:  28 Luty 2018 - 10:15
Małgosiu, dowiedziałam się właśnie że mam candidę ...rozumiem że muszę się udać do lekarza po antybiotyk i rozpocząć dietę? Bo samą dietą chyba tego nie wyleczę? Mieszkam za granicą i chcę się upewnić zanim udam się do lekarza, stąd to pytanie....
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Luty 2018 - 11:00
Samą dietą trwa to dużo dłużej.
Odpowiedz
olgaDodano:  28 Luty 2018 - 11:12
Gosiu a ja mam pytanie troszkę nie na temat, od jakiegoś czasu zbierałam się aby Cię zapytać. Banalnie proste pytanie ale dla mnie problematyczne przez moje z przeszlosci problemy z zaburzeniami odżywiania: jakie porcje jeść? ile gr/ml powinien miec posilek aby nie bylo ani za malo ani za duzo? Pytam bo przez moje historie mam bardzo zaburzony osrodek sytosci i potrafie poczuc sytosc np dopiero godzine od zjedzenia niz podczas spozywania, co niesie czasami to ze nonstop podjadam albo jestem ociezala z przejedzenia lub mam refluks. Czasami wgl nie czuje glodu od rana i też nie umiem wtedy \"madrze\" zarzadzac porcjami. 2gie pytanie: jesli np 400 g ma miec posilek to 200 g powinny stanowic warzywa, 100 bialko, 100 kasze/makarony ? jak to wszystko obliczac aby nakarmic organizm ale nie przeladowac go i miec energie? Z gory dziekuje i cieplutko pozdrawiam!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Luty 2018 - 15:40
Proporcje dobiera się indywidualnie do osoby, stanu zdrowia, potrzeb etc.
Odpowiedz
MagdaDodano:  28 Luty 2018 - 12:03
Małgosiu, chciałam Cię prosić o radę, ponieważ moja pani diabetolog, do której mnie skierowano odpowiada na każde pytanie \"nie wiem, proszę sprawdzić samej\". Czy w cukrzycy ciążowej można pić morwę białą? Mam problem z wysokością cukru na czczo, już sama nie wiem, czy to z powodu za długiej przerwy (ostatnią przekąskę zjadam około 21, a cukier mierzę o 7:30), czy rodzaju przekąski (najczęściej zjadam kanapkę z wędliną/serem/hummusem i jakimś warzywem). Będę bardzo wdzięczna za Twoją pomoc. Pozdrawiam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Luty 2018 - 15:41
Naprawdę takiej odpowiedzi udziela ??? 1- tak. 2- na kolację zrezygnuj z pieczywa, ryżu, makaronu na rzecz warzyw np. sałatki, pieczone warzywa, zupy, leczo.
MagdaDodano:  28 Luty 2018 - 17:32
Niestety tak...mam nadzieję, że uda mi się przepisać do innej lekarki, bo ta nie powinna mieć w ogóle kontaktu z pacjentkami :( na portalu z opiniami ma więcej negatywnych opinii, niż pozytywnych, co rzadko się zdarza. Bardzo Cię dziękuję! :* Spróbuję tak jak mówisz i wypiję sobie na noc zatem morwę. Pozdrawiam Cię serdecznie :)
MagdaDodano:  7 Marzec 2018 - 10:54
Małgosiu, chciałam Ci bardzo podziękować! Twoja rada działa w 100%! Na kolację jem same warzywa i cukier mam wzorowy :)) Dziękuję Ci bardzo <3
Odpowiedz
AsiaDodano:  28 Luty 2018 - 12:54
Gosiu skąd Ty masz tyle pomysłów na przepisy? I zawsze trafione smakowo :) pozdrawiam
Odpowiedz
Alicja Dodano:  28 Luty 2018 - 13:14
Droga Małgosiu, czy uda mi się schudnąć za pomocą samej diety? Mam kontuzje nogi i praktycznie cały dzień siedzę w domu. Serdecznie proszę o odpowiedz.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Luty 2018 - 15:38
Oczywiście. Kluczem są proporcje diety.
PaulaDodano:  28 Luty 2018 - 17:34
A czy wtedy w większości nie \"spadną\" mięśnie, a nie tkanka tłuszczowa?
Odpowiedz
TomekDodano:  28 Luty 2018 - 13:43
Czy dla zabieganych sprawdzą się mrożone warzywa przez cały rok? Mam na myśli marchewkę,brokuł,kalafior,fasolka szparagowa...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Luty 2018 - 15:38
Przez cały rok to nie bardzo. W sezonie powinno się jeść świeże.
Odpowiedz
MartaDodano:  28 Luty 2018 - 18:21
Małgosiu mogłabyś powiedzieć jak Ty gotujesz mrożony brokuł? Mówię o gotowaniu \'\'normalnym\'\' Małgosiu nie na parze. Z góry Ci dziękuję za odpowiedź.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Marzec 2018 - 8:22
Te warzywa z dzisiejszego lunchboxa nie są mrożone. To świeże warzywa. Warzyw typu brokuł czy kalafior nie gotuję nigdy w wodzie. Nie smakują mi. Rozgotują się, stracą smak który wylewamy z wodą.
JustynaDodano:  1 Marzec 2018 - 10:49
Marta, a czemu nie chcesz gotować na parze? Takie warzywa są dużo smaczniejsze (słodsze), a sprzętu do tego też nie potrzeba- wystarczy tylko odpowiednie sitko do garnka kupic :)
MartaDodano:  1 Marzec 2018 - 19:55
Hej Justyna, nie że nie chcę ale nie mam sprzętu właśnie, ale chyba jednak poszukam sitka do garnka, może znasz jakieś dobre jakościowo? Albo Ty Małgosiu?
JustynaDodano:  2 Marzec 2018 - 13:08
Trudno mi doradzic, bo dostalam kiedys garnki Kaiserkoch i tam byla taka porządna wkładka do gotowania na parze. Ale mam też w domu coś mniejszego- długo myślałam, że to jest takie śmieszne sitko (bo nie ma nóżek jak durszlak, ale ma dwa plaskie ucha, dzieki ktorym mozna to na garnku polozyc). I to nie wyglada zbyt solidnie- para troche bokami ucieka, ale tez daje rade :)
aniaDodano:  3 Marzec 2018 - 8:28
zwykłe sitko, zwykly garnek - i już! czy wszsytko musi byc markowe i \"dobre jakosciowo\"? po prostu spróbuj z tym co masz w domu... i tyle
Odpowiedz
KlaudiaDodano:  28 Luty 2018 - 19:05
Małgosiu czy spożycie pieprzu pogarsza trądzik wg Ciebie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Marzec 2018 - 8:19
Jeśli to nie są ogromne ilości a raczej nikt takich nie jada to nie.
Odpowiedz
SARADodano:  28 Luty 2018 - 20:22
Hej Małgosiu, czytam Cię ale jeszcze nigdy nie skomentowałam. Czy jeśli po zjedzeniu soczewicy/ciecierzycy mam /śmierdzące gazy/ to oznaka nietolerancji czy tak to już po prostu jest po strączkach? Mówię o gotowych strączkach, nie robionych przeze mnie. Pozdrawiam Cię Małgosiu.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Marzec 2018 - 8:19
Tak się często dzieje jeśli zaczynamy swoją "przygodę" ze strączkami. Wówczas identycznie jak z błonnikiem, przewód pokarmowy musi się przyzwyczaić. Ważne jest też porządne wymoczenie strączków aby pozbyć się rafinoz.
Odpowiedz
NinaDodano:  28 Luty 2018 - 20:30
Małgosiu, mieszkam za granicą i mam tu takie \'masło\' - FLORA (z omega 3 i 6) 100% ROŚLINNA. Jeśli jej składniki to - Olej roślinny (60%) słonecznik 75% i siemię lniane, woda, emulgenty (lecytyna słonecznikowa) sól (0.2%), kwasek cytrynowy, naturalny aromat, witaminy (A, D, tiamina), kolorant (karoten). To można uznać to \'masło\' za ZDROWE?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Marzec 2018 - 8:24
Nino to nie jest masło. To tłuszcz roślinny. Sprawdź w składzie ile jest tłuszczów nasyconych a ile nienasyconych.
NinaDodano:  1 Marzec 2018 - 13:41
Wiem Małgosiu Kochana dlatego napisałam w cudzysłowiu \'masło\' bo nie pomyślałam o tłuszczu roślinnym. Ale czy według Ciebie jest zdrowy Małgosiu? Nie jem nabiału, zwykłe margaryny czy masła szkodzą mi bardzo a ten tłuszcz roślinny właśnie bardzo lubię. Co o nim myślisz? * 12 gram tłuszczów nasyconych w 100 g * 3,6 gram Omega 3 (100 g) * 29 gram Omega 6 (100 g) P.S. ma dużo kalorii ale jestem bardzo szczupła, to nie problem.
Odpowiedz
MoniaDodano:  28 Luty 2018 - 21:11
Gosiu z innej beczki. Jestem fanką również Twoich kosmetyków, które polecała święta, a czy masz jakiś sprawdzony tusz do rzęs do polecenia???pozdrawiam
BasiaDodano:  28 Luty 2018 - 22:13
Proszę dorac jak odchudzić męża?? Będę bardzo wdzięczna.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Marzec 2018 - 8:16
Ostatnio używam Deborah Milano i jestem bardzo zadowolona.
MDodano:  2 Marzec 2018 - 18:36
Gosiu a który dokładnie jest dla Ciebie dobry, bo do wyboru jest kilka i nie chcę strzelać. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Marzec 2018 - 22:17
Lash Creator Volume&Care Z białą nasadką od szczoteczki a na niej takie czarne esy floresy ;)
Odpowiedz
KasiaDodano:  1 Marzec 2018 - 8:01
Małgosiu czy jedzenie 5 posiłków jest kluczowe w odchudzaniu? Czy jedzenie 2 posiłków dziennie spowolni metabolizm i spowolni odchudzanie? (Przy takiej samej kaloryczności)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Marzec 2018 - 8:14
Tak ponieważ jeśli powiedzmy 1600 kcal podzielisz na dwa posiłki, to zjadasz 800 kcal na raz. To za dużo. Organizm tyle na raz nie potrzebuje i większość z tego odłoży.
Odpowiedz
AlaDodano:  1 Marzec 2018 - 9:15
Mam pytanko, jestem na diecie bezglutenowej i bezmlecznej i chociaż odzywiam się zdrowo to rozdwajają mi się paznokcie. Może Ty mi doradzisz czego powinnam jeść więcej,żeby je wzmocnić?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Marzec 2018 - 17:51
Nie wiem co jesz (jak wygląda dieta), jak wyglądają wyniki badań (czy gdzieś nie ma niedoborów) więc nie doradzę bo przyczyn może być bardzo dużo. Na pewno powinnaś wzbogacić dietę w źródła siarki.
Odpowiedz
IzabelaDodano:  1 Marzec 2018 - 10:33
Małgosiu, ostatnio byłam u lekrza, ponieważ zauważyłam u siebie tendencję do zaparć i bóle w dole brzucha, zwłaszcza w II fazie cyklu. Lekarka po wysłuchaniu mnie stwierdziła, że mam zespół drażliwego jelita (wedlug niej jest to efekt odstawienia duphastonu, \"rozleniwienie jelit\") i zaleciła przyjmowanie Ircolonu 3 razy dziennie. Wczoraj zjadłam buraki i zauważyłam, że mam czerwonawy mocz. Zaczynam się zastanawiać czy aby na pewno jestem dobrze zdiagnozowana... Co o tym myślisz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Marzec 2018 - 17:47
Ciężko mi określić ponieważ nie przeprowadzałam wywiadu który w takich przypadkach jest kluczowy. Na podstawie samych zaparć i bóli brzucha nie zdiagnozowałabym IBS. Ale być może o czymś jeszcze nie wiem. Lekarka rozmawiała z Tobą więc ma więcej wiadomości których w tym momencie ja nie mam. Kluczowe jest to po czym brzuch boli (typ pokarmu tj. białka, tłuszcze etc). W jakim czasie od posiłku ból się pojawia. Jak wygląda dieta. Za mało mam danych aby coś poradzić.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Marzec 2018 - 14:04
Gosiu czy uważasz że kupione teraz kalafiory czy brokuły ( wiadomo że nie pochodzą one z naszego kraju tylko zostały do nas przywiezione nierzadko transport trwa kilka dni kolejne kilka leżą w sklepie i nic się z nimi nie dzieje więc z pewnością zawierają w sobie sporo chemii) mają jakieś wartości odżywcze czy lepiej zima korzystać z mrożonek?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  1 Marzec 2018 - 17:41
Ja kupuję świeże i korzystam z mrożonek.
Odpowiedz
karolinaDodano:  1 Marzec 2018 - 23:25
Gosiu, czy mrozone warzywa, mozna po odmrozeniu ugotowac na parze?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Marzec 2018 - 21:29
Tak, oczywiście.
aniaDodano:  3 Marzec 2018 - 8:30
mozna gotowac tez nie odmrozone
Odpowiedz
anonimowyDodano:  2 Marzec 2018 - 6:34
tydzień temu piekłam pierwszy raz Twój chlebek;-)Mąż powiedział,ze kupnego już nie ruszy;-)jest mega pyszny .Zostawiłam jak podałaś 4 łyżki i trzymam w lodówce , jutro będę piekła chlebek czy ten zakwas daję taki prosto z lodówki czy w tem pokojowej?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Marzec 2018 - 22:10
O jak miło ;) Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
agnieszkaDodano:  2 Marzec 2018 - 8:37
Małgosiu, czy uczucie palenia w żołądku to oznaka refluksu? Ostatnio przelewa mi się w jelitach i mam gazy, wzdęcia. Wypluwam co parę dni flegmę i czytałam, że ta flegma może być od refluksu. Oczywiście internista nie skierował na badania tylko od razu chciał dać prochy. Czy stosowałaś kiedyś balsam kapucyński? Podobno dobrze działa na odrobaczanie.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Marzec 2018 - 22:13
Nie, nie. Leków bez badań nie bierz. Powinnaś mieć wykonaną gastroskopię z badaniem ph soku żołądkowego. Refluksu nie musisz mieć wcale od nadkwasoty, a od niedokwasoty. Jeśli więc dostaniesz leki na zobojętnienie ph soków żołądkowych to odniesiesz odwrotny skutek. Takie błędy niestety dość często się zdarzają.
Odpowiedz
AniaDodano:  2 Marzec 2018 - 8:54
Malgosiu od paru dni na rqmionach wyskakuja mi dziwne plamy czerwone okragle.Na drugi dzien te plamy wygladaja jaj po ugryzieniu komara,sa biale,wypykle i strasznue swedza.po 2 dniach znukaja.zostaje czerwony znak z krostka w srodky jak po ugryzieniu.co robić
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Marzec 2018 - 22:14
O kochana. Nie umiem pomóc ponieważ nie widzę :( Tu musi pomóc dermatolog.
KmDodano:  5 Marzec 2018 - 23:44
A może to pluskwy? Podobno jest plaga tego paskudztwa. Moja znajoma miała podobny problem, chodziła po dermatologach, w końcu 1 lekarz stwierdził że wygląda to jak ugryzienia pluskiew. I rzeczywiście w łóżku odkryła gniazdo robali.
Odpowiedz
UlaDodano:  2 Marzec 2018 - 11:37
Małgosiu ! ratunku ! :) jak się pozbyć nadmiaru wody i opuchlizny z organizmu ?
Odpowiedz
IvkaDodano:  2 Marzec 2018 - 13:33
Ja niestety z tym moim porannym spiochem nie ogarnęłabym niczego rozsądnego na śniadanie do pracy i może to i lepiej ;p a wieczorem nie mam siły na szykowanie czegokolwiek na drugi dzień... Zreszta takie warzywka na drugi dzień nie są już takie dobre... U mnie póki co jedyna opcja to catering dietetyczny i moje 5 pudełek od macro bios bar na cały dzień. Najwazniejsze to utrzymac bilans między posiłkami - wtedy nie ma napadów głodu :)
Odpowiedz
KarolinaDodano:  3 Marzec 2018 - 10:19
Czy przepis nadaje się dla kobiet w ciąży, które mają niedoczynność tarczycy? A tak z innej beczki - czy wiesz może Małgosiu czy w ciąży można używać olejku rycynowego na wzmocnienie rzęs i suplementy diety ze skrzypem na włosy? Strasznie mi powypadały jeszcze przed ciążą, stosowałam i trochę pomogło, ale nie wiem czy mogę kontynuować.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Marzec 2018 - 8:09
1- nie 2- tak
Odpowiedz
JoannaDodano:  3 Marzec 2018 - 14:16
Pani Małgosiu, byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź na pytanie, jakie garnki są według Pani najzdrowsze? Muszę kupić nowe i zastanawiam się, bo skrajne informacje słyszałam. Dziękuję!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Marzec 2018 - 8:08
Ciężko jest odpowiedzieć na pytanie o najzdrowsze garnki. Termin "zdrowe garnki"moim zdaniem nie istnieje.
B.Dodano:  5 Marzec 2018 - 11:02
A jakie garnki Ty używasz lub jakie polecasz ? I jaka patelnię ?
Odpowiedz
MAJADodano:  4 Marzec 2018 - 22:56
Gosiu wyszło mi wysokie Ige,lekarz podejrzewał boleriozę i wyszła negatywnie. co sądzisz jaka jeszcze może być przyczyna,bardzo proszę o odpowiedź.pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Marzec 2018 - 8:06
Zrób testy na nietolerancje pokarmowe.
MajaDodano:  5 Marzec 2018 - 10:58
Dziękuję
Odpowiedz
KamilaDodano:  5 Marzec 2018 - 7:11
Małgosiu, mam pęknięty kącik ust, podejrzewam niedobór b2, czy lepiej kupić tę witaminę i suplementować czy jakoś to nadrobić dietą? Co poradzisz? Co najlepiej jeść(Odżywiam się roślinnie, innych dolegliwości nie mam, jestem zdrowa). Z góry dziękuję za odpowiedź.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Marzec 2018 - 8:05
Kamila zwiększ ilość kasz w diecie a szczególnie kaszy gryczanej i jęczmiennej.
Odpowiedz
MonikaDodano:  9 Marzec 2018 - 11:32
Małgosiu-uwielbiam Twoje przepisy i BARDZO chciałabym wreszcie stracić na wadze ( i to sporo-przy 160cm ważę 76kg:/ )-ale ma problem ze zbilansowaną dietą.. Mam usunięty pęcherzyk żółciowy i wszystko co ma dużo błonnika powoduje nieprzyjemne reakcje-nie zawsze, ale po kilkudniowym spożywaniu jest nieciekawie. Byłam u dietetyka, który dał na kartce wypis z diety urozmaiconej, bo moim problemem jest spora ilość zjadanego białego pieczywa ( po prostu nic mi po nim nie dolega),ale to lista rzeczy, po których właśnie źle się czuje( brązowy makaron, brązowy ryż, większość surowych owoców itd.). Czy mój organizm zawsze już będzie w taki sposób reagował na takie produkty (jestem 8 lat po operacji) ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Marzec 2018 - 9:50
Powinnaś przejść na dietę lekkostrawną i po ustąpieniu dokuczliwych objawów wprowadzać dodatkowe produkty raz na 3 dni.
Odpowiedz
Co oferuję?
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Pokaż poprzedni wpis
Szukasz pomysłu na prezent?
PRZEJDŹ DO SKLEPU