fbpx
Mleko bez laktozy nie jest turbo zdrowe?

Mleko bez laktozy, oraz coraz szerszy asortyment nabiału bez laktozy od pewnego czasu zyskuje na popularności. Moje pacjentki po otrzymaniu zaleceń do diety bardzo często pytają o ten rodzaj mleka w kontekście kawy, a czytelnicy bloga w pytaniach mailowych deklarują że piją mleko i jedzą tylko nabiał bez laktozy bo słyszeli, że jest zdrowsze od tego “zwykłego”.
Na pewno jest droższe 😉 Mleko spożywcze 2% tłuszczu pewnej znanej marki w białej butelce z niebieską zakrętką w sklepie w którym robię zakupy kosztuje 2,99 zł. Mleko pozbawione laktozy, także 2% tłuszczu, tej samej marki, w białej butelce, ale dla odróżnienia z fioletową zakrętką kosztuje 4,69 zł. Jest różnica? I to jaka.
A jaka jest prawda?

Dla kogo mleko bez laktozy?

Występująca w mleku (nie tylko krowim bo i owczym, kozim, kobiecym) laktoza jest organicznym związkiem chemicznym należącym do węglowodanów. To dwucukier zbudowany z jednej cząsteczki galaktozy i jednej cząsteczki glukozy połączonych ze sobą wiązaniem beta-1,4-glikozydowym. Ponieważ laktoza nie może być bezpośrednio wchłonięta przez organizm z układu pokarmowego, w jelicie cienkim wiązanie to rozrywane jest za pomocą enzymu o nazwie laktaza. Enzymu produkowanego przez komórki znajdujące się w rąbku szczoteczkowym nabłonka jelita cienkiego.
Z wiekiem ilość laktazy maleje dlatego część osób może laktozy nie tolerować (zupełnie lub częściowo), jednak ta tendencja obserwowana jest głównie w rejonach Azji i Afryki, w mniejszym procencie w Europie, choć zależne jest to od kultury spożycia mleka. 

Przyczyną nietolerancji laktozy jest pierwotny lub wtórny niedobór laktazy a jej objawy którymi na ogół są wzdęcia, uczucie “przelewania” w jelitach, bóle brzucha czy biegunka, zależne są od dawki tolerowanej laktozy (ilość ok. 11-12 gramów na ogół jest dobrze tolerowana), ale i od stanu mikrobioty jelitowej (skład ilościowy i jakościowy) dlatego jeśli zmagamy się z dolegliwościami żołądkowo – jelitowymi czasem warto poddać analizie przyjmowane leki (NLPZ, metformina, antybiotyki) i znaleźć przyczynę dolegliwości niż z góry zakładać że przyczyną jest nietolerancja laktozy. Bywa że nietolerancja laktozy jest częścią szerszej nietolerancji na cukry fermentujące czyli FODMAP (oligo, mono i disaharydy oraz poliole).  W każdym przypadku sytuacja wymaga indywidualnej analizy po to, aby działać na przyczynę, a nie na objaw.
Ponieważ laktaza wytwarzana jest w śluzowce jelita cienkiego i kosmkach jelitowych z produktów z laktozą zrezygnować powinny zwłaszcza osoby zmagające się z chorobami które doprowadzają do uszkodzenia nabłonka i kosmków jelitowych, produkujących laktazę.
Są to:

  • choroba Leśniowskiego – Crohna,
  • celiakia,
  • martwicze zapalenie jelita,
  • choroba Whipple’a,
  • zespół krótkiego jelita,
  • infekcje żołądkowo-jelitowe, np. ostra lub przewlekła biegunka – wywołana przez bakterie (najczęściej Escherichia coli i Salmonella) lub wirusy (zwykle rotawirusy i adenowirusy),
  • zakażenia pasożytnicze przewodu pokarmowego: lamblioza, gardiaza, tasiemczyca,
  • choroba Duhringa (skórna manifestacja nietolerancji glutenu),
  • alergia pokarmowa na białko mleka krowiego,
  • mukowiscydoza,
  • przyjmowanie niektorych leków (min. antybiotyki, kwas acetylosalicylowy),

Czy mleko bez laktozy jest lepsze niż mleko z laktozą?

Przemysł spożywczy bazując na niewiedzy konsumentów oprócz mleka bez laktozy oferuje też szeroką gamę produktów bez laktozy (sery, śmietana, twarogi, jogurty) oraz produkty które z natury laktozy nie zawierają, ale na opakowaniu informują że jej nie ma. Identycznie jak z glutenem. Biznes is biznes.
Dobrym wyborem są produkty mlecznej fermentacji gdzie pod wpływem bakterii laktoza zostaje rozłożona do cukrów prostych, kwasu mlekowego i innych składników, a tym samym łatwiej strawna. Należy jednak uważać na produkty mające w składzie mleko w proszku. Jeśli jogurt mleka w proszku nie zawiera, będzie on dobrym wyborem dla osób z cześciowym zanikiem wydzielania laktazy. Jeśli jednak produkt został zagęszczony mlekiem w proszku, nie nadaje się dla osób z nietolerancją laktozy. Uważajcie też na czekolady, wypieki czy słodycze zawierające w swoim składzie mleko w proszku którego dodatek zapobiega krystalizacji roztworów cukru. Laktoza dodawana jest też do wyrobów mięsnych gdzie ma poprawić smak i zapach, margaryn czy wielu innych produktów w których zupełnie się jej nie spodziewacie, także leków.

Co ważne: w mleku bez laktozy wiązanie beta-1,4-glikozydowe jest już rozerwane. Odbywa się to w procesie enzymatycznej hydrolizy laktozy. Nie mamy więc w składzie dwucukru laktozy, a cząsteczkę glukozy i galaktozy. Takie mleko będzie słodsze niż to “zwykłe” i będzie miało wyższy indeks glikemiczny mimo tej samej wartości energetycznej. Jeśli więc pilnujesz tego aby jeśc zdrowo, dbasz o linię, jesteś na diecie redukcyjnej i kupujesz mleko i nabiał bez laktozy sądząc że będzie Ci sprzyjać, jesteś w błędzie tym większym jeśli masz zaburzenia glikemii.

Mleko i produkty bez laktozy NIE są turbo zdrowe. Nie są w niczym lepsze od mleka czy nabiału z laktozą. Owszem, są zbawienne dla osób z nietolerancją laktozy, ale są też doskonałym sposobem na biznes dla producentów bazujących na niewiedzy konsumentów i tzw. modzie na lactose free. Tak samo szkodliwej jak moda gluten free.
Do dziś pamiętam zabawną sytuację jak w kawiarni na Nowym Świecie Pani przede mną zamówiłam latte z mlekiem bez laktozy i tiramisu (z laktozą przecież) 😉

Nietolerancja laktozy to nie to samo co alergia na białka mleka krowiego

Trzeba mieć tego świadomość. Nietolerancja laktozy to nie to samo co alergia na białka mleka krowiego. U osób mających alergię na białka mleka krowiego, po spożyciu alergenu uruchamiana jest reakcja immunologiczna. Produkowane są przeciwciała tzw. immunoglobuliny E (IgE). W przypadku nietolerancji laktozy taka reakcja nie zachodzi. Niestrawiona laktoza przechodzi do jelita grubego i tam ulega fermentacji pod wpływem występujących tam bakterii powodując dolegliwości których nasilenie zależne jest od stopnia niedoboru laktazy oraz ilości spożytej laktozy.

Kupujcie świadomie.

Źródła:

  • Cielecka K. E., Dereń K. Nadwrażliwość pokarmowa. Alergia Astma Immunologia
  • Dąbrowska A. Z., Baranowska M., Batyk I. M., Kujawski M., Hryniawska M., Roszkowska B. Spożycie mlecznych napojów fermentowanych przez osoby z różną tolerancją laktozy
  • Rozenberg. S, Body. JJ, Bruyère.O i inn. Effects of Dairy Products Consumption on Health: Benefits and Beliefs–A Commentary from the Belgian Bone Club and the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases,
  • Yanyong Deng, Benjamin Misselwitz, Ning Dai, Mark Fox, Lactose Intolerance in Adults: Biological Mechanism and Dietary Management
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK310267/
  • JCI Instytut Jakości  – Nietolerancja laktozy

54 komentarze

OlaDodano:  26 Luty 2020 - 8:55
Dziękuję za ten wpis. Byłam tą osobą, która wybierała mleko bez laktozy, pomimo insulinooporności. Teraz to zmienię :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Luty 2020 - 10:04
A widzisz ;) Super.
Odpowiedz
AnkaDodano:  26 Luty 2020 - 9:05
Gosiu mam pytanie poza tematem. Od 2 miesięcy mam uporczywe szumy uszne (każdy lekarz mówi co innego), zażywałam sterydy i różne leki na naczynia/niedokrwienie. Poza szumami mam tachykardię zatokową, napadowy częstoskurcz (ciśnienie wtedy 140/115), wypadanie włosów, suchą skórę, drętwienie kończyn, stany depresyjne itp. Od zawsze mam problemy z wchłanianiem żelaza - ferrytna obecnie 20, zbadałam witaminę B12 - wynik 160 pg/ml. Pewnie mam jeszcze inne niedobory. Czy wit. B12 może być przyczyną szumów? Jakie badania powinnam jeszcze wykonać? Dodam, że odżywiam się byle jak, mam dużo stresu i przyjmuję antykoncepcję od kilkunastu lat..
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2020 - 10:48
Aniu nie udzielam konsultacji na blogu w komentarzach.
Odpowiedz
AlicjaDodano:  26 Luty 2020 - 9:09
Pani Małgosiu, mój mąż ma nietolerancję laktozy i zaczęliśmy takie produkty kupować dla całego domu. Czy może to wywołać z biegiem czasu nietolerancję na laktozę dla pozostałych domowników poprzez unikanie produktów z laktoza? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Luty 2020 - 10:04
Tak. U reszty rodziny laktaza z biegiem czasu może przestać być wytwarzana lub wytwarzana w mniejszej ilości.
Odpowiedz
asiaDodano:  26 Luty 2020 - 9:30
jesteś niesamowita Małgosiu. nikt tak nie potrafi wytłumaczyć tematu jak ty.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Luty 2020 - 10:03
Ściskam mocno ;)
Odpowiedz
SylwiaDodano:  26 Luty 2020 - 9:38
Dobrze że piszesz o tym Małgosiu, ludzie nie są świadomi i tak jak mówisz moda trend. Ja mam córkę z mukowiscydoza i znam temat. Młoda ma właśnie nietolerancje laktozy potwierdzona badaniami. Ale ograniczamy się tylko do czystego mleka bez laktozy, sery masło kupujemy normalne. Czytamy składy wszystkiego. Słodyczy nie kupujemy tylko robimy same tz.ciasta ciastka jogurty miksujemy z owocami, da się żyć z tym.
Odpowiedz
AniaDodano:  26 Luty 2020 - 9:39
hmm co śmiesznego było w tej sytuacji w kawiarni? Osoby takie jak ja ograniczają laktoze bo średnio ją trawią- gdybym wzięła kawę z mlekiem z laktozą i do tego tiramisu z laktozą to by było za dużo- problemy brzuszne niemal pewne. A kawa bez laktozy plus tiramisu spokojnie bym dała radę bo łącznie laktozy nie byłoby za dużo :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Luty 2020 - 10:02
Bez przesady ;)
Odpowiedz
AniaDodano:  26 Luty 2020 - 9:44
Pani Gosiu czy dla osób borykających się z trądzikiem pospolitym taki nabiał bez laktozy ma sens?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Luty 2020 - 10:01
Nie ma sensu. Nie o laktoze tu chodzi.
Odpowiedz
EmiliaDodano:  26 Luty 2020 - 9:48
A jak postąpić jeżeli jestem na diecie redaukcyjnej ale po zwykłym mleku pojawia mi się tradzik ( sprawdzałam przez ostatnie kilka miesięcy) i czuje taką ciężkość w żołądku? Nie mam nietolerancji i mleko pijam tylko do kawy. Miłego dnia Małgosiu E.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Luty 2020 - 10:56
Konieczna jest analiza przypadku. Trądzik często na swoje przyczyny i trzeba je znaleźć.
Odpowiedz
A.Dodano:  26 Luty 2020 - 9:52
Bardzo mądrze poruszony temat, modny ostatnio. Bardzo mnie to bawi, jak ludzie z dnia na dzień odkrywają, że mają nietolerancję laktozy, lub nie tolerują glutenu ;) Gdzie całe życie jedli i nic się nie działo. I tak jak opisałaś, najpierw mleczko bez laktozy, a potem serniczek np :D Ja osobiście nie kupuję rzeczy bez laktozy(też dlatego że nie chcę odzwyczaić organizmu), aczkolwiek nie ukrywam że jak już gdzieś jest to chętnie sobie wypiję kawkę z takim mlekiem, gdyż jak zauważyłaś, jest słodsze ;) Od czasu do czasu zakładam, że nie zaszkodzi :D
Odpowiedz
AnkaDodano:  26 Luty 2020 - 10:08
A co w przypadku osób z IBS ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2020 - 10:47
Jest napisane w tekście. Odstawiamy FODMAP więc i nabiał z laktozą.
Odpowiedz
dAnkaDodano:  26 Luty 2020 - 10:34
mam koleżankę która nie je pieczywa bo zły gluten ale piwo pije co weekend... w piwie gluten już nie taki zły? z jednej strony te mody są irytujące ale z drugiej ludziom którzy na prawdę nie mogą wychodzą na plus bo zwiększa się dostępność produktów. dzięki za wpis. pogromczyni mitów;)
Odpowiedz
OlgaDodano:  26 Luty 2020 - 10:39
A co jeśli mam insulinooporność i nietolerancję mleka krowiego? Po jogurtach mam wzdęcia i przelewanie w brzuchu. Mleka krowiego nie piję. Jaki jest najlepszy wybór w tej sytuacji? Jogurty roślinne?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2020 - 10:48
Roślinne źródła wapnia. Odsyłam do tekstu Wapń na diecie bezmlecznej.
Odpowiedz
JoasiaDodano:  26 Luty 2020 - 11:41
Małgosiu, uwielbiam Twoje artykuły i zdrowe, mądre podejście do żywienia :) Miłego dnia :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2020 - 10:45
Cieszę się. Ściskam mocno.
Odpowiedz
KasiaDodano:  26 Luty 2020 - 12:06
Czy mogłabyś powiedzieć, które produkty z mleka są najzdrowsze pod względem składników odżywczych, które potrzebują dorośli? Podobno parmezan i twarde sery mają najwięcej wapnia, dlatego lepiej wybrać taki ser niż np. twaróg. Np. lepiej zjeść 50g twardego sera niż twarogu, bo dostarczy mi to więcej wartości. Czy zgadzasz się z tym? Jakie produkty z mleka wybierać,żeby były wartościowe, a które nie koniecznie? Chcę ograniczyć nabiał i skoncentrować się na produktach tych \"najwartościowszych\". Dziękuję za kolejny świetny wpis! Bardzo dobrze potrafisz wyjaśnić.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2020 - 10:46
Napiszę o tym.
Odpowiedz
Dominika Dodano:  26 Luty 2020 - 12:48
Dziekuje za wpis. Czy napiszesz kiedys artykul o FODMAP? Mam potwierdzona nietolerancje fruktozy i jestem ciekawa tego tematu
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2020 - 10:44
Są już dwa na blogu na ten temat. Ale będę jeszcze pisała na temat fodmap.
Odpowiedz
AnetaDodano:  26 Luty 2020 - 13:23
Świetny artykuł! Bardzo dziękuję! :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2020 - 10:43
Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
MartaDodano:  26 Luty 2020 - 13:50
A propo kawy i tiramisu ... A może ta Pani na Nowym Świecie wybrała kawę z mlekiem bez laktozy tylko dlatego by jej nie słodzić?! Sama tak robię...by nie słodzić kawy cukrem czy innym słodzidłem dolewam sobie mleka bez laktozy bo jest słodkie.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2020 - 10:43
Mleko zwykłe też jest słodkie.
Odpowiedz
AlicjaDodano:  26 Luty 2020 - 22:02
Pani Małgosiu, Mój syn ma nietolerancję laktozy potwierdzoną badaniami. Nie mam pewności czy z powodu wrodzonej nietolerancji czy nabytej - od urodzenia mały pił preparaty mlekozastępcze, ale wydaje mi się że decyzja o tym wtedy została podjęta przez lekarza zbyt pochopnie. Od ok.2 lat wiemy że to laktoza, nie białko, jest problemem. Czy te kosmki wytwarzające enzym mogą się jakoś odbudować czy czeka go dieta do końca życia? Czy mogę coś zrobić żeby mu pomóc na przyszłość? We wrześniu syn idzie do szkoły, a tam stołówka i codziennie danie z jakimś dodatkiem mlecznym...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2020 - 10:42
Niestety długotrwałe stosowanie preparatów mlekozastępczych wpłynęło na redukcję wytwarzania laktazy. Proszę spróbować podawać synowi małe ilości jogurtu naturalnego (bez mleka w proszku), małe czyli 2-3 łyżki na początek co drugi dzień i obserwować objawy. Trzeba też wesprzeć jelita czyli poddać synowi probiotyki przez 2-3 miesiące.
Odpowiedz
AgataDodano:  26 Luty 2020 - 23:26
Pani Małgosiu,jakie badania się robi aby sprawdzić czy się ma nietolerancję na laktozę?. Dziękuję i pozdrawiam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2020 - 10:40
Test wodorowy oddechowy. To najczęściej wykonywane badanie.
Odpowiedz
DorotaDodano:  27 Luty 2020 - 10:04
Bardzo dobry artykuł. bardzo przepraszam, że zmieniam temat, ale chciałam zasięgnąć informacji. Od około roku piję rano na czczo kurkumę z cytryną pieprzem i do tego pół szklanki ciepłej wody. W ubiegłym tygodniu byłam u endokrynologa i ze względu na moje słabe wyniki przepisał mi eutyrox 0,25. Proszę, powiedz, jaką mam kolejność przyjąć, aby było dobrze i do tego uwielbiam filiżankę czarnej kawy.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Luty 2020 - 10:53
Lewotyroksynę przyjmuje się na czczo, godzinę przed posiłkiem. Jakimkolwiek. Nawet sokiem.
Odpowiedz
looserDodano:  27 Luty 2020 - 13:28
Gosiu ja mam pytanie nie na temat;) Co sadzisz o odwrotnym ładowaniu węglowodanami? Podobno to teraz staje się modne, dzień dzielimy na dwie części przed i po treningiem. Przed treningiem jemy posiłki białkowo-tłuszczowe a po węglowodany. Taka dieta ma pomóc w zbudowaniu mięśni i wyrzeźbieniu sylwetki. Czy to jest zdrowe Twoim zdaniem? Wiem, że efekty przynosi, ale nie wiem czy nie wpłynie jakoś negatywnie na organizm? Jakie jest Twoje zdanie na ten temat? Z góry dziękuję za odpowiedź. Jesteś moim guru w sprawach zdrowej diety, więc musiałam zapytać:)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Marzec 2020 - 14:46
To że po treningu je się węglowodany nie jest niczym nowym. Należy uzupełnić glikogen mięśniowy. To żadna nowa strategia ;)
Odpowiedz
JoannaDodano:  27 Luty 2020 - 20:10
Przeczytałam w komentarzach że nabial bez laktozy przy trądziku nie ma sensu a jak jest z cellulitem? Ostatnio na siłowni usłyszałam jak trener kazał swojej podobiecznej zamienić produkty mleczne na te bez laktozy celem pozbycia się problemy,a najlepiej wykluczyć nabiał z diety. Co to ma sens?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Luty 2020 - 12:53
Przy trądziku nabiał wykluczamy nie z uwagi na laktozę a insulinopodobny czynnik wzrostu IGF 1.
Odpowiedz
PaulaDodano:  27 Luty 2020 - 20:42
Witaj Małgoń, Kochana jestem u Ciebie na diecie,choruje na łuszczyce. Proszę napisz jaki chleb mogę zrobić oprócz chlebka z samych ziaren,który mi się już znudził. Chlebek na zakwasie mi niestety nie wychodzi,a kupnego nie chce :)] Kochana,może z kaszy gryczanej? proszę, pomóż :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Luty 2020 - 12:54
Jeśli jesteś u mnie na diecie konsultujemy się przez poradnię.
Odpowiedz
AnnDodano:  28 Luty 2020 - 19:28
Małgosiu ja trochę z innej beczki, ale jestem ciekawa Twojego zdania. Poroniłam 2 ciąże (w 6 i 8 tygodniu), wyniki hormonów kobiecych ok, ale mam wysokie przeciwciała antyTPO-1500. Ginekolog mówi, że to mogła być przyczyną poronień i że trzeba je zbić. Zasugerował przejście na dietę bezglutenową. Ja jestem Twoja stała czyetliczka i kiedyś byłam na Twojej diecie i wiem, że Ty nie wykluczasz całkowicie glutenu a jedynie pszenicę. Ja po diecie od Ciebie niestety nie zbadałam przeciwciał więc nie wiem czy spadły, ale tsh spadło no i waga spadla:) Teraz nie udaje mi się zapisać do Ciebie po aktualna dietę indywidualna :( Mam więc pytanie czy faktycznie wysokie przeciwciała mogą być przyczyną poronien? I czy na Twojej diecie (niewykluczającej całkowicie glutenu) Twoim pacjentkom obniżają się przeciwciała? Z góry bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Marzec 2020 - 10:29
NIE udzielam konsultacji w komentarzach. Aby móc mieć zdanie muszę przeanalizować przypadek a na to mam czas tylko w gabinecie podczas współpracy indywidualnej gdzie na pierwszą konsultację rezerwuję dla Ciebie godzinę czasu.
Odpowiedz
AnitaDodano:  28 Luty 2020 - 21:26
A ja z pytaniem z innej beczki. Mieszkam przy granicy z Niemcami i z uwagi na koronawirus ludzie świrują, wykupują maski , środki dezynfekujące , robią zakupy na zapas, itd. Pomimo tego ,że narazie nie ma ani jednego potwierdzonego przypadku u nas i w Polsce. Pytanie Gosia do Ciebie czy masz w swoim domu zapasy na wypadek takiej sytuacji? Jeżeli tak, to co trzymasz w spiżarce? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Marzec 2020 - 10:27
Napiszę na ten temat więcej w środę.
Odpowiedz
LolaDodano:  29 Luty 2020 - 22:08
Jako osoba nietolerującą laktozy dodam, ze nie nalezy dawac sie zwieść powszechnym informacjom, ze mleczne produkty fermentowane nie zawierają laktozy, bo bakterie ja rozłożyły. Reaguje na fermentowane rzeczy jak kefir w takim samym nasileniu jakbym sie napiła zwyklego mleka - a mam tylko nietolerancje laktozy (choc mocna), nic innego. Co do produktow mlecznych bez laktozy tez trzeba uwazac - mleka bez laktozy moge wypic tyle ile doleje do jednej kawy i nie mam problemow. Jesli jednak ośmielę sie wypic 2 kawy z mlekiem to jest tragedia.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Marzec 2020 - 10:22
Wszystko jest kwestią indywidualnej tolerancji więc nie ma uniwersalnych rad dla wszystkich.
Odpowiedz
olaDodano:  1 Marzec 2020 - 12:13
Gosia, gotowa dieta w stanach depresyjnych/lękowych pojawi się? bardzo proszę, nie udaje mi się dostać do Ciebie :/ Nie wiem już jak pomóc bliskiej osobie
Odpowiedz
Gość Dodano:  6 Marzec 2020 - 15:18
Dzisiaj właśnie stałam w sklepie przy chłodni głowiąc się jakie wybrać mleko do kawy? Skłonna już byłam nawet kupić migdałowe ale cena 10 zl za karton odstrasza. Mam problem z cerą. Trądzik na czole, na brodzie, w okolicy nosa, trochę na ramionach i na plecach pojedyncze ropne guzki. Zastanawiam się czy to właśnie mleko może mieć wpływ na stan skóry, które leje właściwie tylko do kawy dwa razy dziennie i sporadycznie jogurt. Nie mam żadnych rewolucji w jelitach, biegunki ani wzdetego brzucha. Jakie powinnam zrobić badania żeby w końcu wyleczyć ten trądzik? Dodam jeszcze tylko ze uwielbiam słodycze i ze staram się je ograniczać.
Odpowiedz
AgaDodano:  20 Marzec 2020 - 15:49
Corka 8lat uczulona na mleko i produkty mleczne. Dostaje wysypki na ciele. Testy alergicznego nie pokazują że coś jest nie tak to tylko nasza obserwacja.
Odpowiedz
JustynaDodano:  21 Marzec 2020 - 16:19
A co myślisz o napojach roślinnych zamiast mleka?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Marzec 2020 - 9:53
Odsyłam do posta o mlekach roślinnych.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

Pacjentów z zaburzeniami żołądkowo - jelitowymi mami coraz więcej. To co dzieje się w jelitach, oddziałuje na cały organizm ponieważ oprócz tego że ok. 70% komórek immunokompetentnych znajduje się w jelitach to nasz mikrobiom jelitowy warunkuje biodostępność składników odżywczych z pożywienia. Stan naszych jelit w szerokim tego słowa znaczeniu odpowiada za wchłanianie, dystrybucję i metabolizm składników odżywczych a także i wydalanie szkodliwych metabolitów. Wczoraj mówiłam o tym na instastory www.instagram.com/dietoterapia_lenartowicz/
W sobotę uczestniczyłam w bardzo ciekawej konferencji on-line na ten temat i już niebawem czeka mnie kolejna. Ta tematyka bardzo mnie pasjonuje, także z tego względu, że widzę jak moja wiedza przekłada się na stan moich pacjentów.
U Ani uporałyśmy się z dolegliwościami żołądkowo - jelitowymi.
Teraz będzie już tylko lepiej ponieważ zdrowe jelita to optymalne wchłanianie co przełoży się na ogólny stan zdrowia Ani. Także stan włosów.
... Zobacz więcejZobacz mniej

Pacjentów z zaburzeniami żołądkowo - jelitowymi mami coraz więcej. To co dzieje się w jelitach, oddziałuje na cały organizm ponieważ oprócz tego że ok. 70% komórek immunokompetentnych znajduje się w jelitach to nasz mikrobiom jelitowy warunkuje biodostępność składników odżywczych z pożywienia. Stan naszych jelit w szerokim tego słowa znaczeniu odpowiada za wchłanianie, dystrybucję i metabolizm składników odżywczych a także i wydalanie szkodliwych metabolitów. Wczoraj mówiłam o tym na instastory https://www.instagram.com/dietoterapia_lenartowicz/
W sobotę uczestniczyłam w bardzo ciekawej konferencji on-line na ten temat i już niebawem czeka mnie kolejna. Ta tematyka bardzo mnie pasjonuje, także z tego względu, że widzę jak moja wiedza przekłada się na stan moich pacjentów. 
U Ani uporałyśmy się z dolegliwościami żołądkowo - jelitowymi.
Teraz będzie już tylko lepiej ponieważ zdrowe jelita to optymalne wchłanianie co przełoży się na ogólny stan zdrowia Ani. Także stan włosów.

Skomentuj na Facebooku

Kupiłam kiedyś diete Pani Małgosi. Jako Hashimotka miałam problem głównie z wagą i wszystkimi innymi "przywilejami " tego schorzenia. To jest NIESAMOWITE co stało się juz po około 3 tyg stosowania. Skóra i włosy poprawa nie do opisania, po 2 miesiącach stan skóry i włosów porównywalny do typowego 2 latka. Oprócz wagi poprawa w każdym względzie. Polecam i zachęcam, warto spróbować!

Dieta rewelacja, mam z czasow kiedy jeszcze Malgosia nie byla az tak oblegana :) i po tygodniu juz dalo sie zauwazyc roznice w cerze, a co do energii wystarczylo moze 3 dni i az sie siebie balam, jakby ktos odblokowal moj organizm, no mega ❤ poza tym mam do Malgosi 100% zaufania, jak jest przepis, lub cos poleci to biore w ciemno i wiem ze sie nie zawiode !

Ja po prostu czekam jak na zbawienie żeby dostać się do P. Małgosi, mój stan jest już taki, że lekarze mi tylko szkodzą.

Ja czekam z niecierpliwością na dietę Gosi ❤️ na pewno będzie sztos!

Wspaniale rezultaty za kazdym razem

Ja juz 3 razy probowakam sie zapisac i nieudalo mi sie. Mam duzy probkem z qchlanianiem zelaza i bardzo niska ferrytyna

Czy będę dostępne nowe tematyczne diety?

Super by było gdyby Pani taką dietę napisała ... Ja też próbuje od 3 miesięcy i niestety mam problem a Hashimoto i refluks robią spustoszenie. Pozdrawiam serdecznie Pani Malgosiu. Pani blog jest fantastyczny 🙂

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej