Domowe paluszki – chrupaski. Kruche i delikatne. W sam raz na weekend. Nie tylko dla dzieci ;)
Dziś mam dla Was coś weekendowego. W sam raz na seans przed telewizorem, czy spotkanie ze znajomymi.
Domowe paluszki - chrupaski. Kruche i delikatne. Moje są z ziarnami czarnuszki, ale jako dodatku możecie użyć sezamu, gruboziarnistej soli lub po prostu czosnku. To już kwestia smaku i Waszych upodobań.
Jestem pewna że zasmakują i Wam i Waszym dzieciom.
Polecam ;)
Kaloryczność:
Jeden paluszek ma ok. 15 kcal
Składniki:
* 125 gramów mąki orkiszowej typ. 700
* pół łyżeczki soli
* 40 gramów zimnego masła
* 25 ml wody
* ziarna czarnuszki
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki oprócz czarnuszki wkładamy do malaksera. Mieszamy do powstania puchu. Wyjmujemy na stolnicę, szybko zagniatamy ciasto. Jeśli macie robota planetarnego, użyjcie go do zagniatania ciasta.
- Uformowane w kulkę ciasto rozwałkowujemy na stolnicy. Tniemy w paski o szerokości 1 centymetra i dowolnej długości. Posypujemy ziarnami czarnuszki. Skręcamy.
- Skręcone paluszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10-15 minut. Do zrumienienia.
Dlaczego używamy tych sprzętów do częściowego wyrobienia lub całkowitego zagniecenia ciasta?
Chodzi o to aby ciasto miało jak najkrótszy kontakt z ciepłem dłoni. Wówczas będzie bardzo kruche.