Img

Trzy dania z kurczaka na wyjątkową kolację walentynkową! Szybkie, eleganckie, ze składników dostępnych w każdym polskim sklepie!

Kochani dziś mam dla Was wyjątkowo trzy dania w jednym wpisie, a to dlatego że zbliżają się Walentynki. Postanowiłam nie czekać i już dziś, 1 lutego hurtowo zdradzić Wam moje propozycje na tę wyjątkową okazję. Zależało mi na tym abyście mieli czas na przetestowanie dań i wybór tego które zasmakuje Wam najbardziej.
Nie ma znaczenia czy gotuje Pan czy Pani. Czy gotujesz dla dziewczyny, chłopaka, narzeczonego, narzeczonej, męża czy żony. Czy spotykasz się od kilku tygodni, czy jesteś w małżeństwie od 20 lat. Celebruj ten dzień! Możesz powiedzieć że to obce święto zza morza. Niech sobie będzie. Każda okazja jest dobra aby pobyć razem i dobrze zjeść.  
Do przygotowania dań użyłam mięsa z kurczaka. Jest proste w obróbce więc i panowie dadzą radę, i w zasadzie lubiane przez każdego. Wykorzystałam składniki dostępne w każdym polskim sklepie, a dania przyprawiłam przyprawą do złotego kurczaka Knorr. 
Przy okazji chciałabym zachęcić Was do udziału w konkursie „Wszystko zaczyna się od przypraw KNORR”.  Co trzeba zrobić? To bardzo proste. Wystarczy przygotować coś pysznego z wykorzystaniem przyprawy do złotego kurczaka Knorr. Wykonać zdjęcie gotowej potrawy, oraz talerza tuż po zjedzeniu jako dowód że potrawa smakowała. Zdjęcia należy wrzucić TU na stronę (klik) aby system w prosty sposób połączył je w piękny kolaż.  
W Walentynki nie liczymy kalorii. Ma być smacznie i romantycznie ;)
Propozycja pierwsza Złociste pałki z kurczaka z ziemniakiem Hasselback i żurawiną na ciepło
Składniki na porcję dla jednej osoby: * jeden duży ziemniak ok. 150 gramów * 3 pałki z kurczaka * 70 gramów żurawiny ze słoika * sól zwykła i w płatkach * 1 łyżeczka majeranku * 1 łyżeczka przyprawy do złotego kurczaka Knorr * 1 łyżka oliwy z oliwek * świeżo mielony pieprz * jedna mała gruszka * gałązka świeżego rozmarynu
  1. Kurczaki myjemy i dokładnie osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Odstawiamy na 3-4godz. Po tym czasie pieczemy godzinę w temperaturze 170 stopni.
  2. Ziemniaka myjemy, osuszamy i nacinamy w plastry co 3-4 mm tak na 3\4 grubości ziemniaka. Polewamy oliwą, posypujemy rozmarynem. Pieczemy ok. 40 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy solą w płatkach.
  3. Żurawinę podduszamy ze startą gruszką i majerankiem. Smakowało wybornie ;)
Propozycja druga Szaszłyk z kurczaka, świeżego ananasa i czerwonej papryki z kokosowo-limonkowym risotto i musem z kiwi
Składniki na porcję dla jednej osoby: * 150 gramów fileta z kurczaka * 50 gramów czerwonej papryki * 70 gramów świeżego ananasa * jedno kiwi * garść natki pietruszki * łyżeczka klarowanego masła do risotto * łyżka klarowanego masła do szaszłyków * 100 ml gęstego jogurtu naturalnego * 100 gramów ryżu arborio * 70 ml mleczka kokosowego * jedna limonka * 2 łyżki pokrojonej w kosteczkę cukinia * 2 łyżki kukurydzy konserwowej * 100 ml bulionu warzywnego * przyprawa do złotego kurczaka Knorr * sól, pieprz * pół łyżeczki miodu
  1. Pierś kurczaka kroimy w grubą kostkę, solimy, pieprzymy i przyprawiamy przyprawą do złotego kurczaka. Odstawiamy na 2 godziny.
  2. Ananasa i paprykę kroimy w kawałki wielkości kawałków kurczaka. Nabijamy na patyczki do szaszłyków.
  3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy ryż i podgrzewamy ok. 2 minuty. Wlewamy połowę ciepłego bulionu i gotujemy na małym ogniu często mieszając. Jak ryż wchłonie cały płyn dolewamy kolejną porcję bulionu. Po wchłonięciu całego bulionu wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy cukinie, kukurydze i sok z limonki. Ryż powinien być ugotowany  do momentu ,w którym będzie lekko wyczuwalna chrupkość.
  4. Kiwi obieramy ze skórki. Kroimy w kosteczkę i miksujemy z natką pietruszki, jogurtem, miodem i odrobiną soli.
  5. Szaszłyki obsmażamy na klarowanym maśle z każdej strony. Pieczemy 12-14 min w temperaturze 150 stopni. Rewelacja !!!
 Propozycja trzecia Rolada z piersi kurczaka z chrupiącą szynką parmeńską, pappardelle z glazurowanej marchewki i puree z zielonego groszku
Składniki na porcję dla jednej osoby: * 150 gramów piersi z kurczaka * 3-4 cienkie plasterki szynki parmeńskiej * 150 gramów zielonego groszku * jedna marchewka * 1 łyżka posiekanego koperku * 1 łyżeczka klarowanego masła * przyprawa do złotego kurczaka Knoor * sól, pieprz
  1. Pierś z kurczaka cieniutko rozbijamy. Solimy, przyprawiamy przyprawą do złotego kurczaka, skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
  2. Groszek zielony gotujemy w małej ilości posolonej wody. Gdy zmięknie miksujemy na jednolitą masę i przecieramy przez sito. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Małą ilością masy z zielonego groszku smarujemy rozbitą pierś kurczaka i zwijamy w roladkę. Na mocno rozgrzanej patelni obsmażamy roladkę z każdej strony. Obsmażoną owijamy w plasterki szynki parmeńskiej. Pieczemy w temperaturze 140 stopni przez 15 minut.
  4. Marchew kroimy w cienkie szerokie długie plastry. Gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie. Do odcedzonej, gorącej marchewki dodajemy łyżeczkę masła i posiekany koperek.Przepyszne ;)
Post powstał we współpracy z marką Knorr



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved