Cielęcina na anemię i problemy z żelazem. Dlaczego jest taka zdrowa i kto powinien zwrócić na nią szczególną uwagę? A także pulpeciki cielęce pieczone w sosie warzywnym. Bezglutenowy, beznabiałowy i bezjajeczny obiad nie tylko dla dzieci!
Pulpeciki cielęce. Delikatne, puszyste, mięciutkie i aromatyczne. Zapieczone w sosie warzywnym na bazie kolendry (lub natki pietruszki), marchewki, cebuli, czosnku, papryki i pomidorów. Pysznym i aromatycznym. Genialne w smaku. Jestem przekonana, że przypadną Wam do gustu i na stałe zagoszczą w Waszej kuchni.
Z pewnością pokochają je dzieci. Zwłaszcza te które muszą być na diecie bez glutenu, nabiału i jaj.
Wbrew pozorom robi się je bardzo szybko. Pod warunkiem, że dzień wcześniej ugotujecie ryż. Pamiętajcie aby gotować go z listkiem laurowym i zielem angielskim. Smakują wybornie także odgrzane na drugi dzień.
Jeśli nie jesteście na diecie bezmlecznej, przed włożeniem pulpecików do piekarnika posypcie je startym parmezanem. Bajka ;)
Ponieważ w środku w pulpecikach mamy ryż, ja serwuję je z sałatą z winegretem. Dla dzieci z brokułami.
Pyszna i zdrowa cielęcina
Mięso cielęce to najzdrowsze z czerwonych mięs. Ma najmniej tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest bardzo delikatne i kruche w związku z czym idealnie nadaje się dla dzieci. Z uwagi na fakt iż jest bogate w witaminę B12 (ma jej 30 % więcej niż wołowina), a do tego niskokaloryczne i chude, idealne nadaje się dla osób na diecie, zwłaszcza tych mających kłopoty z morfologią krwi. Cielęcina oprócz witaminy B12, jest także cennym źródłem białka, cynku, potasu, fosforu i łatwo przyswajalnego żelaza.
Najsmaczniejsze jak dla mnie jest mięso z udźca. Cielęcina bardzo lubi się z kolendrą i liściem laurowym.
Witamina B12, zwana inaczej kobalaminą, bierze udział w:
- tworzeniu i regeneracji czerwonych krwinek (bez witaminy B12 nie mam mowy o prawidłowej budowie erytrocytów),
- budowaniu naturalnej odporności,
- syntezie kwasów nukleinowych w komórkach szpiku kostnego (szpik jest odpowiedzialny za wytwarzanie komórek krwi),
- umożliwia wchłanianie witaminy A oraz jej przekształcenie się w beta karoten,
- wpływa na aktywizację żelaza i przyswajanie białka,
- jest kluczowa dla kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią,
Co pozbawia organizm witaminy B12?
- problemy z przyswajaniem, będące skutkiem braku enzymu mukoproteinowego w soku żołądkowym. Jeśli nie ma enzymu mukoproteinowego, witamina B12 nie zostanie dostarczona do jelita cienkiego, a tym samym nie zostanie wchłonięta. Produkcja enzymu mukoproteinowego zmniejsza się wraz z wiekiem, ale jego ilość zmniejsza się także u osób mających bakterię Helicobacter Pylori oraz choroby autoimmunologiczne. Najskuteczniejszą metodą na uzupełnienie niedoborów są zastrzyki z witaminy B12, ale jeśli osoba cierpi na brak enzymu mukoproteinowego, także należy go podać, ponieważ bez niego zastrzyk nie będzie skuteczny.
- antybiotyki,
- tabletki antykoncepcyjne,
- choroby wątroby,
- nadużywanie alkoholu,
- palenie papierosów,
- nadużywanie używek,
O właściwą podaż witaminy B12 powinny dbać:
- osoby z refluksem przyjmujące leki zobojętniające kwasy żołądkowe,
- osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe z grupy biguanidów np. zawierające metforminę,
- osoby przewlekle przyjmujące leki,
- panie przyjmujące tabletki antykoncepcyjne,
Objawy niedoboru witaminy B12:
- niedokrwistość,
- anemia złośliwa, będąca efektem zakłóceń w procesie wytwarzania czerwonych krwinek,
- zmniejszenie liczny płytek krwi i krwinek białych,
- bladość skóry,
- apatia,
- zmęczenie,
- ospałość,
- depresja,
- problemy z koncentracją,
UWAGA! Przy alergii na białka mleka krowiego nie można jeść cielęciny!
Kaloryczność:
Jeden pulpecik ma ok. 70 kcal
Składniki na 10 pulpecików:
* 250 gramów mięsa z udźca cielęcego
* 30 gramów oleju rzepakowego
* 100 gramów ryżu jaśminowego pełnoziarnistego
* jedna średnia cebula
* ząbek czosnku
* jedna marchewka
* jedna czerwona papryka
* 4 łyżki drobno posiekanej kolendry lub natki pietruszki
* sól, pieprz,
* 2 listki laurowe
* 2 ziela angielskie
* 500 gramów pomidorów (o tej porze roku polecam użyć pomidorów Pellati z puszki - krojonych, bez skóry)
Przygotowanie:
- Mięso mielimy w maszynce używając bardzo drobnego sitka. Ja używam tego do pasztetów. Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych.
- Połowę cebuli kroimy w drobniutką kosteczkę. Połowę marchewki ścieramy na bardzo drobnej tarce. Na połowie oleju szklimy marchew i cebulę. Mieszamy z wystudzonym ryżem (można ugotować dzień wcześniej) i mięsem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
- Z masy formujemy pulpeciki. Układamy w wysmarowanej klarowanym masłem formie do pieczenia.
- Pozostałą połowę cebuli, czosnek, kolendrę lub natke pietruszki, połowę marchewki i paprykę umieszczamy w malakserze. Drobniutko siekamy.
- Na oleju szklimy posiekane warzywa. Dodajemy pomidory, mieszamy. Gotujemy 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Przygotowanym sosem zalewamy pulpeciki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut (termoobieg).