Img

Cielęcina na anemię i problemy z żelazem. Dlaczego jest taka zdrowa i kto powinien zwrócić na nią szczególną uwagę? A także pulpeciki cielęce pieczone w sosie warzywnym. Bezglutenowy, beznabiałowy i bezjajeczny obiad nie tylko dla dzieci!

Pulpeciki cielęce. Delikatne, puszyste, mięciutkie i aromatyczne. Zapieczone w sosie warzywnym na bazie kolendry (lub natki pietruszki), marchewki, cebuli, czosnku, papryki i pomidorów. Pysznym i aromatycznym. Genialne w smaku. Jestem przekonana, że przypadną Wam do gustu i na stałe zagoszczą w Waszej kuchni.
Z pewnością pokochają je dzieci. Zwłaszcza te które muszą być na diecie bez glutenu, nabiału i jaj.
Wbrew pozorom robi się je bardzo szybko. Pod warunkiem, że dzień wcześniej ugotujecie ryż. Pamiętajcie aby gotować go z listkiem laurowym i zielem angielskim. Smakują wybornie także odgrzane na drugi dzień.
Jeśli nie jesteście na diecie bezmlecznej, przed włożeniem pulpecików do piekarnika posypcie je startym parmezanem. Bajka ;)
Ponieważ w środku w pulpecikach mamy ryż, ja serwuję je z sałatą z winegretem. Dla dzieci z brokułami.

Pyszna i zdrowa cielęcina

Mięso cielęce to najzdrowsze z czerwonych mięs. Ma najmniej tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych.  Jest bardzo delikatne i kruche w związku z czym idealnie nadaje się dla dzieci. Z uwagi na fakt iż jest bogate w witaminę B12 (ma jej 30 % więcej niż wołowina), a do tego niskokaloryczne i chude, idealne nadaje się dla osób na diecie, zwłaszcza tych mających kłopoty z morfologią krwi. Cielęcina oprócz witaminy B12, jest także cennym źródłem białka, cynku, potasu, fosforu i łatwo przyswajalnego żelaza.
Najsmaczniejsze jak dla mnie jest mięso z udźca. Cielęcina bardzo lubi się z kolendrą i liściem laurowym.

Witamina B12, zwana inaczej kobalaminą, bierze udział w:

Co pozbawia organizm witaminy B12?

O właściwą podaż witaminy B12 powinny dbać: 

 Objawy niedoboru witaminy B12:

UWAGA! Przy alergii na białka mleka krowiego nie można jeść cielęciny!

Kaloryczność:
Jeden pulpecik ma ok. 70 kcal

Składniki na 10 pulpecików:
* 250 gramów mięsa z udźca cielęcego
* 30 gramów oleju rzepakowego
* 100 gramów ryżu jaśminowego pełnoziarnistego
* jedna średnia cebula
* ząbek czosnku
* jedna marchewka
* jedna czerwona papryka
* 4 łyżki drobno posiekanej kolendry lub natki pietruszki
* sól, pieprz,
* 2 listki laurowe
* 2 ziela angielskie
* 500 gramów pomidorów (o tej porze roku polecam użyć pomidorów Pellati z puszki - krojonych, bez skóry)

Przygotowanie:

  1. Mięso mielimy w maszynce używając bardzo drobnego sitka. Ja używam tego do pasztetów. Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych.
  2. Połowę cebuli kroimy w drobniutką kosteczkę. Połowę marchewki ścieramy na bardzo drobnej tarce. Na połowie oleju szklimy marchew i cebulę. Mieszamy z  wystudzonym ryżem (można ugotować dzień wcześniej) i mięsem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
  3. Z masy formujemy pulpeciki. Układamy w wysmarowanej klarowanym masłem formie do pieczenia.
  4. Pozostałą połowę cebuli, czosnek, kolendrę lub natke pietruszki, połowę marchewki i paprykę umieszczamy w malakserze. Drobniutko siekamy.
  5. Na oleju szklimy posiekane warzywa. Dodajemy pomidory, mieszamy. Gotujemy 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Przygotowanym sosem zalewamy pulpeciki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut (termoobieg).



Copyright 2020 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved