Img

Aromatyczna, soczysta polędwica z dorsza w chrupiącym cieście ryżowym z sezamowymi warzywami i ryżem w stylu tajskim. Obiad bez nabiału, glutenu i jaj, nie tylko dla dzieci!

Obiad bez glutenu, nabiału i jaj spędza Ci sen z powiek? Nie masz pomysłu zwłaszcza na obiad dla dziecka? Niepotrzebnie. Dania bez tych trzech składników wcale nie są trudne, nudne i bez smaku. Dziś proponuję Ci potrawę inspirowaną kuchnią tajską. Aromatyczną i soczystą polędwicę z dorsza w chrupiącym cieście ryżowym. Do tego sezamowe warzywa i ryż. Jestem pewna że ryba w takim wydaniu, chrupiąca i wyrazista w smaku zasmakuje i Tobie i Twojemu dziecku. Polędwica z dorsza jest rybą niezwykle delikatną i pozbawioną ości. Fantastycznie nadaje się więc dla dzieci. Dodatkowo rewelacyjnie chłonie smaki więc koniecznie należy ją zamarynować. Kupując sos sojowy zwracajcie uwagę aby był bezglutenowy jeśli macie nietolerancję lub alergię. Gorąco polecam Wam to danie ;) Przetestujcie i dajcie znać jak Wam smakowało.

Kaloryczność: Porcja ma ok. 430 kcal

Składniki na obiad dla 4 osób: * 600 gramów polędwicy z dorsza * limonka * łyżka pieprzu cytrynowego * łyżka curry * sól * 100 gramów maki ryżowej * 2 łyżki sosu rybnego (jeśli nie macie, dodajcie łyżkę sosu sojowego) * 2 łyżki sosu sojowego do ciasta * woda * olej ryżowy lub rzepakowy do smażenia ryby *400 gram w warzyw w dowolnych proporcjach (marchew, pietruszka, por, groszek cukrowy * garść suszonych grzybów mun * 2 łyżki oleju sezamowego * 200 gramów ryżu jaśminowego * łyżka kurkumy * 2 łyżki sosu sojowego do ryżu * woda
Przygotowanie ryby:
1. Rybę oprószamy solą, pieprzem cytrynowym i curry. Skrapiamy sokiem z limonki. Odstawiamy na 15 minut.
2. Do miseczki wsypujemy mąkę ryżową. Dodajemy sól, sos rybny, sos sojowy i wodę w ilości takiej, aby osiągnąć gęstą konsystencję przypominającą gęste ciasto naleśnikowe.
3. W cieście zanurzamy rybę. Smażymy na głębokim oleju ok. 3 minut. Po wyjęciu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przygotowanie warzyw:
1. Grzyby mun wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem, odstawimy na 3-4 minuty.
2. W wysokiej patelni lub woku rozgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy pokrojone w słupki warzywa. Smażymy ok 3-4 minuty bardzo często mieszając. Warzywa muszą być chrupiące, nie mogą być rozgotowane. Pod koniec smażenia wrzucamy na patelnię odsączone i pokrojone na mniejsze kawałki lub paski grzyby mun. Smażymy chwilę. Solimy do smaku.
Przygotowanie ryżu:
1. W wysokim garnku rozgrzewamy dwie łyżki oleju ryżowego. Wrzucamy ryż, kurkumę i sól. Smażymy około minuty po czym zalewamy wodą lub bulionem warzywnym dwa centymetry ponad poziom ryżu. Gotujemy bez przykrycia aż ryż wchłonie cały płyn. Jeśli po tym czasie jest jeszcze twardy, dolewamy bulionu. Pod koniec gotowania dodajemy sos sojowy.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved