Warzywna zapiekanka z nutą orientu. Idealna na kolację! Dlaczego pieczone warzywa są lepsze niż gotowane i jakie to ma znaczenie, jeśli masz cukrzycę, insulinooporność, niedoczynność tarczycy lub jesteś na redukcji?
Kolacja którą zrobiłam w zasadzie z resztek które miałam w lodówce, a która skradła moje serce na tyle, że od trzech dni jem tylko to i wcale nie mam dość;).
Są takie potrawy które potrafię jeść w kółko przez kilka dni. Potem mi przechodzi, aby za jakiś czas znaleźć kolejną i znów ją kilka dni maltretować ;). Zapiekanka z cukinii, batata i sosu na bazie mleka kokosowego, jajka i orientalnych przypraw to danie proste, szybkie i bardzo smaczne.
Wczoraj też gościło na moim stole ;).
Dlaczego pieczone warzywa są lepsze, niż gotowane i jakie to ma znaczenie, jeśli masz cukrzycę lub insulinooporność?
To pytanie słyszę bardzo często i wiele osób dziwi się że jak to, to marchewkę można, i ziemniaka też?
Odpowiedzią na pytanie dlaczego można i dlaczego akurat pieczoną lub gotowaną na parze, a nie gotowaną w wodzie jest fakt powstania skrobi opornej.
Skrobia oporna powstaje w procesie retrogradacji polegającym na poddaniu skrobi działaniu wysokiej temperatury w maleńkiej ilości, lub bez udziału wody. W wyniku tego procesu dochodzi do uszkodzenia jej struktury, a konkretnie przemiany formy spiralnej w liniową. Tak zmodyfikowanej skrobi nasz organizm nie trawi. Podobnie dzieje się kiedy produkt z zawartością skrobi schłodzimy po przygotowaniu . W wyniku procesu retrogradacji (przemiany formy spiralnej w liniową) ilość strawnej skrobi znacznie się ograniczy.
Skrobia odporna jest odporna na działanie enzymów trawiennych, nie ulega strawieniu do glukozy i wchłonięciu w jelicie cienkim. Podobnie jak błonnik przechodzi do jelita grubego by tam z pomocą mikroflory ulec fermentacji, wypełnić jelito, poprawić perystaltykę, zebrać co trzeba i pomóc usunąć.
A w przypadku nieodczynności tarczycy i redukcji?
To oczywiste. W niedoczynności tarczycy metabolizm zwalnia w związku z czym ilość i jakość węglowodanów ma znaczenie kluczowe. Dodatkowo zmniejsza się tolerancja glukozy i organizm zatrzymuje wodę o której napiszę niebawem. Wszystko co jest rozmięknięte, rozgotowane czy ugotowane w wodzie na papkę będzie działało na Waszą niekorzyść i będziecie się czuły jak bańka.
Pamiętajcie aby kolację zjeść 3 godziny przed snem.
Kaloryczność:
Porcja ma ok 550 kcal
Składniki na dwie porcje:
- jedna średnia cukinia
- dwa bataty
- jajko
- 200 ml mleka kokosowego
- płaska łyżka curry
- szczypta pieprzu ziołowego
- łyżeczka sól
Przygotowanie:
- W miseczce blendujemy mleko kokosowe, jajko, pieprz, sól i curry. Warzywa kroimy w talarki.
- W naczyniu do zapiekania układamy warstwowo cukinię i batata. Zalewamy masą jajeczną.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 - 25 minut.
Smacznego ;)