Img

Waniliowa panna cotta z coulis z mango – deser obok którego trudno przejść obojętnie. Nie tylko dla dzieci!

Jedna z moich ulubionych słodkości. Do panna cotty od zawsze miałam ogromną słabość, a już do połączenia z mango jeszcze większą. Obok tego deseru ciężko mi przejść obojętnie. Uwielbiam ten delikatny smak śmietanki. Jest kaloryczna i to nie ulega żadnej wątpliwości, ale raz na jakiś czas odrobina przyjemności nikomu nie zaszkodzi. Panna cottę połączyłam z coulis z mango. Coulis to sos z owoców. W wersji klasycznej przygotowujemy go z przetartych owoców z dodatkiem cukru, śmietanki lub mleka, aczkolwiek ja śmietanki lub mleka do coulis nigdy nie dodaję. Ta wersja kompletnie mi nie smakuje. Uwielbiam coulis z mango, jabłka lub malin. Spróbujcie, jest fantastyczne. Polecam w karnawale.

Kaloryczność: Porcja ma ok. 400 kcal

Składniki na deser dla 4 osób:

Przygotowanie:
  1. Żelatynę zalewamy 8 łyżkami letniej wody, mieszamy, odstawiamy do napęcznienia.
  2. W rondelku umieszczamy mleko i śmietankę. Dodajemy cukier i wanilię. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, miksujemy z namoczoną żelatyną.
  3. Mango kroimy w kawałki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i gotujemy cały czas mieszając. Dodajemy wino i cukier. Gotujemy aż wino całkowicie wyparuje. Studzimy.
  4. Wystudzone coulis z mango umieszczamy na dnie szklanek. Zalewamy masą śmietankową. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny.



Copyright 2025 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved