
Waniliowa panna cotta z coulis z mango – deser obok którego trudno przejść obojętnie. Nie tylko dla dzieci!
Jedna z moich ulubionych słodkości. Do panna cotty od zawsze miałam ogromną słabość, a już do połączenia z mango jeszcze większą. Obok tego deseru ciężko mi przejść obojętnie.
Uwielbiam ten delikatny smak śmietanki. Jest kaloryczna i to nie ulega żadnej wątpliwości, ale raz na jakiś czas odrobina przyjemności nikomu nie zaszkodzi. Panna cottę połączyłam z coulis z mango.
Coulis to sos z owoców. W wersji klasycznej przygotowujemy go z przetartych owoców z dodatkiem cukru, śmietanki lub mleka, aczkolwiek ja śmietanki lub mleka do coulis nigdy nie dodaję. Ta wersja kompletnie mi nie smakuje. Uwielbiam coulis z mango, jabłka lub malin. Spróbujcie, jest fantastyczne.
Polecam w karnawale.
Kaloryczność: Porcja ma ok. 400 kcal
Składniki na deser dla 4 osób:
- 400 ml śmietanki 30%
- 200 ml mleka
- 70 gramów ksylitolu, cukru lub innego słodzika
- 4 łyżeczki żelatyny
- dwie laski wanilii
- 2 dojrzałe mango
- 100 ml białego półsłodkiego wina
- łyżka ksylitolu
- Żelatynę zalewamy 8 łyżkami letniej wody, mieszamy, odstawiamy do napęcznienia.
- W rondelku umieszczamy mleko i śmietankę. Dodajemy cukier i wanilię. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, miksujemy z namoczoną żelatyną.
- Mango kroimy w kawałki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i gotujemy cały czas mieszając. Dodajemy wino i cukier. Gotujemy aż wino całkowicie wyparuje. Studzimy.
- Wystudzone coulis z mango umieszczamy na dnie szklanek. Zalewamy masą śmietankową. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
![]() |
![]() |