Sandacz na carpaccio z aromatyzowanego pieczonego buraka w towarzystwie pietruszkowo – koperkowego pesto!
Bardzo lubię połączenie smaków które widzicie na talerzu, dlatego postanowiłam zdradzić Wam ten przepis. Być może zechcecie wykorzystać go w święta, podczas sylwestra lub noworocznego obiadu.
Carpaccio z pieczonego buraka aromatyzowane octem balsamicznym podane z sandaczem i pietruszkowo - koperkowym pesto.
Ziołowe wyraziste pesto fajnie podkreśla smak delikatnego sandacza i w ogóle wszystkich delikatnych ryb. Polecam w zestawieniu z dorszem lub doradą. Całość fajnie przełamuje słodko - kwaśne carpaccio z buraka. Jeśli lubicie słodycz buraka saute, możecie pominąć skrapianie go octem balsamicznym. Polecam jednak skropić. W takiej wersji jest jeszcze lepszy ;).
Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 400 kcal
(ok. 250 g ryby, duży burak, 2 łyżki pesto)
Składniki na danie dla 2 osób
Przygotowanie carpaccio:
- duże buraki
- łyżka octu balsamicznego
- sól
- Buraki dokładnie myjemy. Zawijamy w papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1,5 godziny.
- Wystudzone buraki kroimy w bardzo cienkie paski. Delikatnie solimy, skrapiamy octem balsamicznym, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodów na godzinę.
Przygotowanie sandacza:
- 500 gramów fileta z sandacza
- maka ryżowa
- sól
- olej ryżowy
- sok z limonki
- Rybę nacieramy solą i skrapiamy sokiem z limonki. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
- Zamarynowaną rybę obsypujemy mąką ryżową i smażymy z obydwu stron.
Przygotowanie pesto z pietruszki i koperku:
- pół pęczka pietruszki
- pół pęczka koperku
- sok z połowy limonki
- sól
- 200 ml oliwy z oliwek
- 6 łyżek płatków migdałowych
- ząbek czosnku
- Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miskujemy na gładką masę.