Maślano – piernikowy kurczak wolno pieczony, z jabłkami, pieczonymi ziemniakami i surówką z tartej marchewki z pomarańczą! Idealny na obiad w pierwszy dzień świąt.
Obiad którym zaskoczycie gości, a który przygotujecie bez większego wysiłku i zaangażowania czasowego.
Maślano - piernikowy kurczak wolno pieczony, z jabłkami, pieczonymi ziemniakami i surówką z tartej marchewki z pomarańczą!
Mięso zamarynowane i długo pieczone jest soczyste, delikatne i bardzo smaczne. Jestem przekonana że moja propozycja na świąteczny obiad zasmakuje i Wam, Waszym dzieciom i gościom .
Maślano - piernikowo - miodowy aromat mięsa, do tego pieczone jabłka z majerankiem, pieczone ziemniaki i słodko - kwaśna surówka z marchewki z pomarańczą. Proste składniki, każdemu znane, łatwo dostępne, a jakże ciekawe i smaczne danie.
Danie praktycznie robi się samo. Nie wymaga długiego stania przy kuchni, a "całą robotę" robi marynata i sposób pieczenia.
Polecam ;)
Kaloryczność:
Porcja obiadowa ma ok. 460 kcal
(udko bez skóry, 2 całe duże pieczone ziemniaki, 5 łyżek surówki)
Składniki na obiad dla 4 osób:
Marynata piernikowa:
- szklanka płynnego miodu
- 50 gramów masła
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki przyprawy piernikowej
- łyżka cynamonu
- Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy miód, musztardę i przyprawy. Podgrzewamy cały czas mieszając aż wszystkie składniki marynaty dokładnie się połączą.
- cały kurczak
- sól
- marynata piernikowa
- 5 jabłek
- 2 łyżki majeranku
- ziemniaki
- oliwa do skropienia ziemniaków
Przygotowanie:
- Kurczaka nacieramy solą i marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki.
- Zamarynowane mięso wkładamy do naczynia do zapiekania. Obkładamy ćwiartkami jabłek, posypujemy majerankiem. Naczynie przykrywamy pokrywą (koniecznie) i wstawiamy po piekarnika nagrzanego do 160 stopni na godzinę.
- Po tym czasie zdejmujemy pokrywę naczynia do zapiekania, zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.W tym czasie do piekarnika wkładamy też pokrojone w ósemki i skropione oliwą ziemniaki.
Surówka z marchewki:
- 4 duże marchewki
- 2 pomarańcze
- łyżeczka ksylitolu
Przygotowanie:
- Marchew ścieramy na tarce, posypujemy ksylitolem. Pomarańczę filetujemy, kroimy w kawałki. Z pozostałych po filetowaniu części odciskamy sok.
- W miseczce mieszamy startą marchew, kawałki pomarańczy i sok.