Img

Maślano – piernikowy kurczak wolno pieczony, z jabłkami, pieczonymi ziemniakami i surówką z tartej marchewki z pomarańczą! Idealny na obiad w pierwszy dzień świąt.

Obiad którym zaskoczycie gości, a który przygotujecie bez większego wysiłku i zaangażowania czasowego. Maślano - piernikowy kurczak wolno pieczony, z jabłkami, pieczonymi ziemniakami i surówką z tartej marchewki z pomarańczą! Mięso zamarynowane i długo pieczone jest soczyste, delikatne i bardzo smaczne. Jestem przekonana że moja propozycja na świąteczny obiad zasmakuje i Wam, Waszym dzieciom i gościom . Maślano - piernikowo - miodowy aromat mięsa, do tego pieczone jabłka z majerankiem, pieczone ziemniaki i słodko - kwaśna surówka z marchewki z pomarańczą. Proste składniki, każdemu znane, łatwo dostępne, a jakże ciekawe i smaczne danie. Danie praktycznie robi się samo. Nie wymaga długiego stania przy kuchni, a "całą robotę" robi marynata i sposób pieczenia. Polecam ;)
Kaloryczność: Porcja obiadowa ma ok. 460 kcal (udko bez skóry, 2 całe duże pieczone ziemniaki, 5 łyżek surówki)
Składniki na obiad dla 4 osób:
Marynata piernikowa:
  • szklanka płynnego miodu
  • 50 gramów masła
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej
  • łyżka cynamonu
Przygotowanie:
  1. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy miód, musztardę i przyprawy. Podgrzewamy cały czas mieszając aż wszystkie składniki marynaty dokładnie się połączą.
Pozostałe składniki:
Przygotowanie:
  1. Kurczaka nacieramy solą i marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki.
  2. Zamarynowane mięso wkładamy do naczynia do zapiekania. Obkładamy ćwiartkami jabłek, posypujemy majerankiem. Naczynie przykrywamy pokrywą (koniecznie) i wstawiamy po piekarnika nagrzanego do 160 stopni na godzinę.
  3. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę naczynia do zapiekania, zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.W tym czasie do piekarnika wkładamy też pokrojone w ósemki i skropione oliwą ziemniaki.
Surówka z marchewki:
Przygotowanie:
  1. Marchew ścieramy na tarce, posypujemy ksylitolem. Pomarańczę filetujemy, kroimy w kawałki. Z pozostałych po filetowaniu części odciskamy sok.
  2. W miseczce mieszamy startą marchew, kawałki pomarańczy i sok.
 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved